ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:397/509)

CIASTA WIELKANOCNE 235

wrażliwym babom zaszkodzić i spowodować zapadniecie się ciasta. Dopiero nazajutrz lukrowano je i pięknie zdobiono.  każdy dwór, każda rodzina miała własne, pilnie strzeżone przepisy, przechodzące z matki na córkę. Były więc baby polskie, warszawskie, parzone, szafranowe, bakaliowe, petynetowe, muślinowe, puchowe i inne.  Staropolskimi babami zachwycali się cudzoziemcy. Do kuchni francuskiej wprowadził je eks-król polski Stanisław Leszczyński(...)panteonu klasycznych deserów francuskich pod nazwą "Baba au rhum". Podbijając Europę w latach 70 XIX wieku trafiła do Neapolu, gdzie zadomowiła się jako baba napoletano. Przybrała ona kształt grzyba bądź czapki kucharskiej. Zawsze jest mocno nasączona likierem na bazie cytryn lub ponczem. jeśli jest to baba duża z dziurą w środku napełnia ja ja kremem i polewa sosem z owocami

Ciastka - domowe słodkości
Rodzaje Biszkoptów 119

tortów i podstawy do ciast. Biszkopt, do którego jesteśmy przyzwyczajeni nie zawiera dodatku masła, przez co jest lekki i doskonale nadaje się do nasączania. Jednak łatwo się kruszy i nie jest podatny na formowanie. Przeczytajmy poniżej o innych wariacjach biszkoptu, które możemy spotkać w różnych zakątkach naszego świata. Biszkopt genueński To włoski i francuski przysmak nazywany tam Genoise Sponge. Jest(...)umożliwia ubicie całych jaj w metodzie na ciepło). Biszkopt tradycyjny jest spulchniany mechanicznie , czyli poprzez szybkie ruchy końcówki miksera, która napowietrza białka. Biszkopt Angel Food Zwane jest również Niebiańskim. Ciasto to, nie zawiera tłuszczu i jest przygotowywane wyłącznie z ubitych białek jaj, które są ustabilizowane dużą ilością cukru. Białka muszą być idealnie ubite. Jeśli masz z tym problemy, poczytaj tutaj

SmartBake.pl
Śledzie korzenne 468

Śledzie korzenne w oleju, marynowane w aromatycznych przyprawach. Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne i pachnące Świętami Składniki: 3 duże filety śledziowe (matiasy) 1/2 szklanki oleju 1

Oryginalny smak
Gdzie i co zjeść na Krecie? Kuchnia kreteńska - 20 tradycyjnych dań prosto z Krety 118

nadzieniem serowym lub ziołowym. Pokochałam te serowe pierożki, śnię o nich po nocach. 9. Makaronia sizouma - kreteński krótki makaron podawany z serem i masłem 10. Tourta Kritiki - wielkanocne kreteńskie ciasto z mięsem 11. Gamopilafo - kreteńskie danie z ryżu i sera 12. Staka -  tradycyjny produkt mleczny, wytwarzany przez solenie i gotowanie tłustej warstwy świeżego lub gotowanego mleka owczego/koziego. Po kilku(...)miejscu dostaniecie kartę po angielsku, grecku, włosku, francusku ale i po polsku więc jeżeli ktoś z Was ma jakiekolwiek problemy językowe to w tym miejscu one kompletnie nie stanowią problemu. Z całego serca polecam zamówić coś z owocami morza oraz mrożoną herbatę z dzikiej szałwii z miodem - jest naprawdę pyszna. Obłędne ciasto i lody podane na deser od lokalu

Czarnawisienka
Śniadaniowe bułeczki z gruszkami - proste ciasto z gruszkami 89

świetne na drugie śniadanie do szkoły lub przekąskę do pracy.  bardzo proste ciasto z gruszkami wypróbowany i pyszny przepis bułeczki świetnie nadają się na każdą jesienną i zimową okazję :) Ciasto z gruszkami. Ciasto z gruszkami      Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania ciasta z gruszkami: 475g mąki pszennej 1,5 łyżki cukru 1,5 łyżeczki suchych(...)oraz roztopione masło, dodać jajko, wymieszać i zagnieść gładkie oraz elastyczne ciasto. Przykryć czystą, kuchenną ściereczką i odstawić do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość. Krok 2. Średniej wielkości okrągłą tortownicę wysmarować masłem (spód oraz boki) Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży płat o grubości około 0,5cm. Powierzchnię ciasta wysmarować roztopionym masłem, następnie obficie posypać cynamonem, cukrem, posiekanymi migdałami

Moja Książka Kucharska
Bakłażan jako źródło cennych witamin 90

wielu dań. Jest szczególnie popularny w kuchni bliskowschodniej, indyjskiej, greckiej, francuskiej i chińskiej. Sól, pieprz, świeży lub granulowany czosnek, świeża lub suszona papryka, suszone zioła, ziele angielskie, liść laurowy to dodatki dzięki którym, bakłażan staje się aromatyczny i wzmacnia smak wielu potraw. Wspaniale smakuje grillowany, w cieście, delikatnie pieczony, duszony. Bakłażan sprawdza się jako marynata, dodatek do sałatek, faszerowany, łączony

ProstePesto.pl
Tarta z grzybami suszonymi 120

Tarta z grzybami suszonymi – niezwykle smaczna, o wyrazistym, mocnym smaku, co zawdzięcza właśnie grzybom suszonym. Tarta jest prosta do przygotowania – bazą farszu jest śmietana

Dorota Smakuje
Quiche z wędzonym łososiem, serem pleśniowym i owocową nutą 168

Quiche to wywodząca się z kuchni francuskiej wytrawna tarta ze słonego, kruchego placka wypełniona masą serowo - jajeczną. W mojej wersji z nadzieniem w postaci aromatycznego wędzonego łososia, który idealnie komponuje się ze słodkością gruszki i żurawiny oraz wyrazistym smakiem sera pleśniowego. Składniki: Ciasto kruche: 190g mąki pszennej 95g masła extra 1 jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli

Szalona Kuchnia Eweliny
Drożdżówka po francusku – na deser lub śniadanie 189

Dziś dzielę się z Wami pysznym pomysłem na drożdżówkę po francusku . Jeśli podacie ją tak jak ja z bitą śmietaną będzie doskonałym deserem. Natomiast podana z owocami może być ciekawym pomysłem na śniadanie. Prosto, szybko i smacznie, czyli tak jak lubię najbardziej. Spróbujcie Składniki: 3 kawałki ciasta drożdżowego z masłem i rodzynkami Brześć 1 jajko 3 łyżki mleka niespełna

Słodkie okruszki
Pissalediere czyli francuska pizza 129

Ponad to ci papieże byli francuzami i byli przyzwyczajeni do topornej francuskiej kuchni. Niemniej jednak historyjka ciekawa :) Składniki: - mąka - drożdże - olej  - ocet - cebula - zioła prowansalskie, których nie może zabraknąć, bo to w końcu danie z Prowansji :) - cukier Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy mąkę. Ugniatamy ciasto regulując wodą lub mąką jego konsystencję. Chcemy aby nie kleiło się

Kryzysowa Książka Kucharska
JAJECZNICA Z BOTWINĄ 190

Sposobów na przygotowanie jajek są setki. Najlepsi kucharze potrafią je przyrządzić nawet w stu  kilku konfiguracjach. Zaś słynny Escoffier, najznamienitszy kucharz, restaurator i autor książek

W kuchni Karmel-itki
Francuskie kluseczki z truskawkami 305

Francuskie kluseczki - przepis 3 jaja 2 łyżki masła szczypta soli mąka, około 1 szkl. Masło utrzeć z solą. Białka ubić na pianę. Do masła dodawać po 1 żółtku, ciągle ucierając. Dodać bianę i mąkę - tayle, żeby ciasto nie było rzadkie. Ciasto kłaść na gotującą się wodę, przy p[mocy 2 łyżek, formując podłużne kluseczki. Gdy kluski wypłyną na wierzch, poczekać

kolorowotorcikowo
Gnocchi z karmelizowanymi pieczarkami i feta 349

pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku. Bardzo lubię gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka . Gnocchi pasują do mięsnych potrawek czy sosów zamiast tradycyjnych ziemniaków. Tradycyjne gnocchi z ziemniaków podałam kiedyś do francuskiej potrawki Boeuf Bourgignon . Dzisiaj jednak(...)łyżki balsamicznego octu sól i pieprz do smaku 100 g owczej feta lub koziego sera Upiecz batata ze skórką w piekarniku. Ostudź, obierz i przepuść przez praskę. Zagnieć ciasto z batatów, jajek, twarogu, soli i parmezanu. Ciasto powinno być wciąż lepkie. Podziel ciasto na porcje, uformuj rulony i pokrój nożem na małe kluski – gnocchi. Nastaw wodę w dużym garnku

codojedzenia
Sałatka z wędzonym łososiem i jajkiem 92

Przepis na przepyszną sałatkę z wędzonym łososiem i jajkiem. Łatwa w przygotowaniu, doskonała zarówno na co dzień jak i od święta. Składniki: roszponka wędzony łosoś jajka

Wasze Przepisy