ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:143/509)

Francuskie kwadraciki z makiem i siemieniem lnianym 145

Nazwa tej przekąski jest dłuższa niż się ją robi;D Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego, jajko, posypka z maku i siemienia lnianego, chwilę czasu, chęci i rozgrzany piekarnik. Zabieramy się do (jakże łatwej i przyjemnej pracy;) Efekty są smacznie chrupiące;) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko szczypta soli mak i siemię lniane do posypania Przygotowanie: Ciasto kroimy na małe kwadraty

Zasmakuj Kuchni
Ciasto duńskie. 212

Ciasto duńskie (danish pastry, ciasto półfrancuskie drożdżowe) jest odmianą ciasta francuskiego, przygotowuje się je podobnie, lecz jako bazę używa się ciasta drożdżowego. W rezultacie otrzymujemy chrupiące ciasto z mięciutkim wnętrzem. Jest pyszne!!! Zastosowanie ma podobne jak ciasto francuskie, ja lubię je z nadzieniem z budyniu i owoców, mąż zachwyca się nad kopertami z serem. Do nadzienia można użyć również(...)kremu czekoladowego, farszu mięsnego, czy z pieczarkami i w każdej z tych wersji jest pyszne! Mój przepis jest nieco uproszczony, ale efekt końcowy jest taki sam ;-) Polecam! Składniki na ciasto duńskie wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową 1 kg mąki pszennej 200 ml jogurtu naturalnego 200 ml mleka 100 ml oleju 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 jajka

Rozpustne gotowanie
Francuskie sakiewki z kiełbaską 165

Ciasto francuskie uwielbiam pod każdą postacią, jak na razie kupne ale mam nadzieję, że wkrótce podejmę wyzwanie i spróbuje zrobić je samodzielnie :) Sakiewki te sprawdzają się fajnie na ciepło oraz na zimno. Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego - 4 łyżeczki majonezu - 1 laska kiełbasy cienkiej ( ja użyłam z szynki) - 15 dag sera żółtego - oregano(...)Przygotowanie: Ciasto francuskie rozcinamy na 8 kwadratów. Każdy kwadrat smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy szczyptą oregano a na to kładziemy po 2 plasterki kiełbasy, odrobinę majonezu oraz kawałeczek sera żółtego. Całość zawijamy i pieczemy w 180 C przez około 50 minut

Zainspirowana w kuchni
Tarta z grzybami, boczkiem i serem pleśniowym 155

przygotowania pysznego dania Tarta z grzybami, boczkiem i serem pleśniowym SKŁADNIKI: kilkanaście grzybów boczek wędzony 150g sera pleśniowego 100g białego sera chudego 1 cebula świeża pietruszka 1 jajko ciasto francuskie sól, pieprz czarny, papryka słodka, chilli Grzyby oczyścić i pokroić w plastry. Ja zawsze chwile gotuje grzyby, chyba tak z ostrożności:) Cebulę pokroić w kostkę i przyrumienić na maśle dodać(...)pokrojone i podgotowane grzyby. Dusić przez ok 10 minut, doprawić solą pieprzem i paprykami. Następnie dodać pokruszone sery jajko i posiekaną świeża pietruszkę. dobrze wymieszać. Ciasto francuskie rozłożyć w formie. Równomiernie rozłożyć farsz.  Jeśli pozostało kawałek ciasta można je pokroić w paski i ułożyć np w romby. Piec w piekarniku nastawionym na 200 stopni przez ok 25-30 minut

MarciochaKucharzy
Tarta ratatouille 111

które uwielbiam – masa podpieczonych warzyw, pachnących i soczystych, czego chcieć więcej, no może ciut sosu czosnkowego, aby było jeszcze lepiej. Składniki (na formę o średnicy około 31cm): opakowanie ciasta francuskiego 1 duży bakłażan 1 średnia cukinia mała czerwona papryka 1 średnia cebula 200g pomidorków koktajlowych sól i pieprz do smaku oliwa do skropienia kulka mozzarelli Na zalewę: 200ml śmietanki(...)mieszamy, najlepiej widelcem, do połączenia składników. Dodajemy starty parmezan, siekane zioła, roztarty z odrobiną soli czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Odstawiamy.   Formę do tarty wyklejamy gotowym ciastem francuskim – całe nie wypełni formy więc tak układam całe ciasto, aby jak największy kawałek nadmiaru dało się odciąć. Wyklejam nim resztę formy i sklejam brzegi dwóch kawałków za pomocą widelca

Smaczna Strona
Faszerowane pieczarki w cieście francuskim 43

imprezową, dodatkiem do czerwonego barszczu, wykwintną przystawką lub samodzielną kolacją. Smaczny farsz jajeczny przyjemnie chrupie dzięki orzechom, a całość rozpływa się w ustach. Składniki na 6 sztuk: ? 1 płat ciasta francuskiego ? 6 dużych pieczarek ? 3 łyżki orzechów włoskich posiekanych ? 1 jajko ugotowane na twardo ? 1 jajko surowe ? 1/2 małej cebuli ? 2 łyżki masła ? sól, pieprz do smaku ? 6 łyżeczek bułki(...)maśle. ? Do lekko przestudzonej masy dodać posiekane jajka i orzechy oraz surowe jajko. Doprawić solą i pieprzem. ? Nakładać farsz do kapeluszy, docisnąć na bułce tartej wysypanej na talerzyk. ? Ciasto francuskie pokroić na 6 kwadratów, na każdym połozyć faszerowaną pieczarkę i skleić palcami ciasto tworząc koperty. ? Piec w temp. 180 st.C przez 20-30 minut

To co kocham
Francuskie rurki nadziewane 197

rurki też by mi się nie udało, ale ciocia przygotowywała te pyszności na wesele i przez to że mogłam jej pomóc to udało się. Ciasto w smaku przypomina chrupiące ciasto francuskie jednak jest banalnie proste w wykonaniu do tego niby banalnie prosta masa budyniowa, przypomina trochę tą od karpatki. Własnie to skomponowanie jest niezwykle pyszne.  Porcja(...)owijamy na metalowych rureczkach  przeznaczonych do wypieków rurek ( pamiętajcie że rurki metalowe trzeba dobrze tłuścić). Każdą rurkę smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy jak ciasto francuskie w rozgrzanym piekarniku bez termoobiegi do 20 minut, jak zobaczycie, że ciasto się zarumieni to gotowe :)  masa 3/4 mleka mieszamy z jajkiem dodajemy dodajemy budyń, mąkę

Niezły Młynek
Ciasteczka francuskie z rabarbarem 191

Goście w progu a wy nie macie nic do kawy? Mam dla was wyjście z tej sytuacji pod warunkiem że macie w lodówce ciasto francuskie. Ja zrobiłam z rabarbarem ale można też użyć truskawek, śliwek, jabłek lub innych ulubionych owoców. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 mniejsze łodygi czerwonego rabarbaru cukier cukier puder Przygotowanie: Rabarbar pokroić w plasterki zasypać(...)smaku cukrem i odłożyć na około godzinę.  Ciasto francuskie pokroić w kwadraty 8*8 cm. Naciąć na każdym rogu i zwinąć rogi do środka ciasta. Na środku ułożyć po 3-4 kawałki rabarbaru(bez soku). Piec na złoto w piekarniku nagrzanym na 200 stopni około 20 minut. Po upieczeniu przełożyć do ostudzenia na metalową kratkę. Przed podaniem oprószyć cukrem

Ala piecze i gotuje
Banany w cieście 190

znajdą się na liście stałych posiłków i deserów, ale od czasu do czasu można zaszaleć, my tego szaleństwa z pewnością nie żałujemy, bo było mega pysznie! ;-) 4 banany ciasto francuskie sok z cytryny 1 tabliczka białej czekolady 1 jajko 2 łyżki masła 1. Banany obieramy oraz kroimy na pół. Kropimy je sokiem z cytryny. 2. Kroimy ciasto francuskie w taki

Szefowa kuchni
Na Sylwestra. Francuskie rożki z serem, szynką i ogórkiem kiszonym 682

szybko - błyskawiczna przekąska na imprezę sylwestrową, karnawałową lub niedzielne późne śniadanie. Ciasto francuskie, które ma niekończącą się gamę możliwości sprawdza się w każdej sytuacji. Danie to może przygotować nawet uczeń podstawówki, co osobiście sprawdziłam :) Nie zapomnijcie(...)dodać ogórka kiszonego! Sprawia on, że rożki nabierają zupełnie innego wymiaru smaku. Szczerze polecam! Na Sylwestra. Francuskie rożki z serem, szynką i ogórkiem kiszonym 8 sztuk 1 płat ciasta francuskiego 8 plastrów szynki 8 plastrów sera żółtego 16 plasterków ogórka kiszonego 1jajko z odrobiną wody do posmarowania rożków Piekarnik nagrzać do 220°C . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jajko

Posadzone i zjedzone
Ciastka francuskie z jabłkami 247

Ciastka bez mleka. Przygotowanie ich razem z pieczeniem zajmuje jakieś 20 minut. Ciasto francuskie zrobione na bezmlecznej margarynie jest równie dobre jak to zrobione na maśle. A ponadto można je podać osobom nietolerującym mleka lub alergikom. Składniki: porcja ciasta francuskiego (ok.300g) 2 jabłka surowe jajko cynamon cukier lub glukoza (kilka łyżek) Rozwałkowane ciasto kroimy na 6 prostokątów a następnie każdy

prawdziwe jedzenie
Szparagi zapiekane w cieście francuskim 199

szparagów (ok 25 sztuk) 9 plastrów szynki dojrzewającej 7 plastrów żółtego sera 1 jajko sezam i siemię lniane złote do posypania Szparagi dokładnie umyć, odciąć lub odłamać zdrewniałe końcówki. Ciasto francuskie pokroić wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości mniej więcej 1,5-2 cm. Następnie część szparagów zawinąć w ser a część w szynkę a potem w ciasto francuskie

Monia miesza i gotuje
Zapiekane pomidory i cukinia w cieście filo 205

Uwielbiam ciasto francuskie, a w mojej wiosce dotychczas nie mogłam nigdzie kupić ciasta filio, o którym się tyle naczytałam. Co prawda bywam szalona i jeden, jedyny raz sama robiłam ciasto francuskie i to w wersji wege (nawet si listkowało) ale do zrobienia filo to to już chyba zbyt normalna jestem (leniwa), w każdym bądź razie przecierałam oczy ze zdumienia(...)termin ważności) i tak sobie grzeczni czeka na moją wenę, czyli bardzo lekka, wytrawna tarta, trzy składniki , 30 minut i obiad gotowy. Ps. Jeżeli nie uda Wa się kupić ciasta filo, to spokojnie możecie je zastąpić francuski, te kupne, dostępne w bierdrze czy lidlu są wegańskie. Składniki na 4 porcje: 4 arkusze ciasta filo (w tym z biedronki było

greenscarf
ŚLIMACZKI Z SEREM I SZYNKĄ 206

Szukacie pomysłu na oryginalną i smaczną przekąskę? Wystarczy gotowe ciasto francuskie, ser, szynka, ulubione zioła..i piekarnik. Po paru minutach ślimaczki gotowe. Pyszne na ciepło jak i na zimno.  Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 plastrów dobrej szynki 10 plastrów sera żółtego zioła prowansalskie Wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy, układamy na nim plaster koło plastra szynkę, na nią ser. Posypujemy

Z Majeczką w kuchni
Kremówka bez pieczenia na paluszkach ptysiowych 66

sernik z bitą śmietaną Kakaowo śmietanowe ciasto z wafelkami Orzechowy łom z czekoladą Czekoladowe ciasto a’la tiramisu Mleczne Oreo na kakaowym spodzie Malinowe ciasto z kwaśną śmietaną Tarta z truskawkową pianką Śmietankowo kawowe – czyli ciasto caffe latte Kokosowe ciasto z białą czekoladą Miętowy wafel z cukierkami Brzoskwiniowy sernik gotowany Giotto – czyli ciasto z orzechami laskowymi Kremówka bez pieczenia(...)pieczenia Ebook znajdziesz tutaj – https://www.estante.pl/produkt/kulinaria/ciasta-i-desery/ciasta-bez-pieczenia-15-przepisow/ Kremówka bez pieczenia – jak ją zrobić? Kremówka to popularne ciasto, które zawsze zrobi wrażenie na gościach i podkreśli wyjątkowość każdej okazji. Tradycyjnie najczęściej składa się ona z warstw ciasta francuskiego, oddzielonych od siebie kremem. W wersji bez pieczenia, zamiast ciasta francuskiego, na dnie formy układamy warstwę paluszków ptysiowych, a na paluszkach

Via Gusto

Proponowane wyszukiwania