się kawy i kontemplować. No i gotować. Dziś będzie tymiankowy kurczak w cieście francuskim na dwa sposoby. Pierwszy z kozim serem i szpinakiem, drugi z pieczarkami. Co jest potrzebne: -ciasto francuskie własnej roboty; przepis będzie w osobnym poście. Można użyć ciasta kupnego -filety z kurczaka -tymianek świeży -masło klarowane -oliwa -czosnek zgnieciony nożem, później posiekany -sól, pieprz -żółtko -pieczarki pokrojone(...)dużym ogniu, mieszając redukujemy płyn. Odstawiamy. Kurczak. Na patelni klarowane masło solimy i rozgrzewamy. Filet marynowany w oliwie, świeżym tymianku i czosnku smażymy aż skórka się zezłoci. Odstawiamy. Ciasto francuskie wycinamy na kształt filetów. Mięso przekrawamy w połowie i nadziewamy pieczarkami lub serem kozim ze szpinakiem (sposób na ten szpinak w poprzednim poście). Zamknięte sakiewki nakłuwamy i smarujemy żółtkiem. Pieczemy
BaRepasdodać suszoną żurawinę , która będzie świetnie pasowała. Na Święta warto zaopatrzyć się w większą ilość kapusty, która przyda się na pewno do bigosu czy kapusty z grochem . Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 400g kapusty kiszonej 50g mieszanki suszonych grzybów leśnych 1 duża cebula masło sól, pieprz, liść laurowy, cukier, kminek, suszony majeranek białko jajka Przygotowanie: Grzyby wkładamy na małego rondelka(...)masła i dusimy na małym ogniu ok 20 minut uważając by nic nie przypalić. Dodajemy sól, pieprz, liść laurowy, szczyptę cukru oraz kminek. Mieszamy, wyjmujemy liść laurowy i studzimy. Ciasto francuskie rozkładamy na stolnicy i wzdłuż dłuższego boku rozkładamy powstały farsz. Ciasto zwijamy tak by powstała nam rolada z farszem. Następnie ucinamy kawałki rolady, rozkładamy je na papierze do pieczenia
Życie ze smakiemlunch, obiad albo kolację. Sałatka: 1 opakowanie roszponki 6 truskawek 8 gron winogrono ciemne 15 dkg sera blue 1/2 pęczka szparagów zielonych 2 łyżki płatków migdałowych 1/2 opakowania ciasta francuskiego 100 g kabanosów liście bazylii świeżej sos: 2 łyżki octu winnego 1 ząbek czosnku 3 łyżki oleju 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Ciasto francuskie kroję na 2 cm paski. Kabanosy
wesoła kuchniaNapoleonka – ciastko z dwóch warstw ciasta francuskiego przełożonego bitą śmietaną, kremem budyniowym lub śmietankowym. Proponuję napoleonkę z kremem budyniowym owocowym. Ciasto francuskie uważane jest za trudne w przygotowaniu. Może jest ono bardziej pracochłonne niż trudne. Jednak jest na nie sposób, znalazłam go w książce Aliny Gniewkowskiej Współczesna kuchnia domowa z 1923 roku. Jednak inspiracją był tylko sposób przygotowania ciasta gdyż
królestwo garówricottą. Zapiekanka ze szpinakiem to świetna przekąska, bierze się ją w rękę i można ruszyć dalej zwiedzać piękną wyspę. Maltańskie zapiekanki ze szpinakiem Składniki: opakowanie gotowego ciasta francuskiego (w rolce) 500g mrożonego szpinaku (siekanego) 1 średnia cebula 1 por 3-4 ząbki czosnku 1 puszka tuńczyka w zalewie 2-3 garście czarnych oliwek gałka muszkatołowa starta skórka(...)wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i ewentualnie sokiem z cytryny. Farsz powinien być lekko kwaskowy. W małej miseczce roztrzepać jajko. Ciasto francuskie powycinać w większe koła, na każde nakładać po łyżce farszu, ciasto złożyć do góry i dookoła farszu. Możecie też zlepić zwykłe pierożki, lub dowolny inny kształt. Zapiekanki ułożyć
Codzienne Gotowaniezamrażalniku - za mało na koktajl, czy ciasto, a miejsce w zamrażalniku zajmuje... Powstało efektowne ciastko, a nawet dwa ciastka. Wyszło przepysznie. Zresztą, co miało nie wyjść - wiadomo, że ciasto francuskie z owocami to połączenie idealne. Do tego kleks z jogurtu... po prostu bomba! (niestety także kaloryczna;) Składniki: ciasto francuskie mrożone lub świeże (pół opakowania) 1 szklanka mrożonych malin
Kulinarne Inspiracjeczujecie zapachu jaki unosi się już nie tylko w mojej kuchni, ale w całym domu. Kilka tych smakołyków zabiorę ze sobą do pracy. SKŁADNIKI: na 12 babeczek 1 płat ciasta francuskiego 1/2 średniej cukinii 1/2 bakłażana 1/2 cebuli 1/2 strąka czerwonej papryki 5 suszonych pomidorów 4 ząbki czosnku oliwa (pesto) sól, pieprz gałązki świeżego oregano 6 listków świeżej bazylii(...)pokrojone warzywa i całość lekko podsmażyć, aby warzywa lekko zmiękły. Wycisnąć czosnek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na końcu dodać świeże zioła, listki oregano i poszarpane listki bazylii. Z ciasta francuskiego wyciąć (najlepiej szklanką) 12 krążków i wyłożyć nimi foremki do babeczek. Ciasto nakłuć widelcem na dnie foremek. Tak przygotowane babeczki wypełnić farszem i posypać niewielką ilością startego żółtego sera
Kuchnia w opałachblogu Moje Wypieki . Ciasto jest proste w wykonaniu a efekt przekrocztł moje oczekiwania, gdyż ciasto wygląda jak z najlepszej cukierni. Składniki (na 12 dużych kremówek) : 2 płaty ciasta francuskiego (użyłam dwóch płatów po 275 g - kupione w biedronce) Przygotować 2 większe płaskie blaszki, wyłożyć je papierem do pieczenia. Na każdą z blaszek rozłożyć(...)gotowy płat ciasta francuskiego, ocieplić go do tempertury pokojowej. Ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 35 minut do ciemnozłotego koloru. W czasie pieczenia ciasto będzie rosło i puszyło się do góry - należy przekłuwać wszystkie nierówności widelcem, by ciasto nie wyrosło wysokie. Ciasto powinno być dobrze wypieczone, ale płaskie. Po tym czasie
cucinareblogu Moje Wypieki . Ciasto jest proste w wykonaniu a efekt przekrocztł moje oczekiwania, gdyż ciasto wygląda jak z najlepszej cukierni. Składniki (na 12 dużych kremówek) : 2 płaty ciasta francuskiego (użyłam dwóch płatów po 275 g - kupione w biedronce) Przygotować 2 większe płaskie blaszki, wyłożyć je papierem do pieczenia. Na każdą z blaszek rozłożyć(...)gotowy płat ciasta francuskiego, ocieplić go do tempertury pokojowej. Ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 - 35 minut do ciemnozłotego koloru. W czasie pieczenia ciasto będzie rosło i puszyło się do góry - należy przekłuwać wszystkie nierówności widelcem, by ciasto nie wyrosło wysokie. Ciasto powinno być dobrze wypieczone, ale płaskie. Po tym czasie
cucinarewytrawną tarte. Jest przepyszna, bardzo prosta i do wykonania na szybki obiad. U mnie zniknęła w chwilę, wszyscy mlaskali z zachwytu. Składniki (na tartę o średnicy około 31cm): opakowanie ciasta francuskiego 150g plasterków wędzonego, surowego boczku opakowanie sera camembert 1 mała cebula 1/2 łyżeczki suszonego tymianku Na zalewę: opakowanie serka wiejskiego, gęstego 200ml śmietanki kremówki 3 duże jaja sól(...)pieprz do smaku Do podania: dżem z borówki lub żurawiny Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Następnie wyklejamy ją gotowym ciastem francuskim – duży arkusz pokrywa około 2/3 blachy, resztę wyklejam kawałkiem po odcięciu nadmiaru ciasta z boków. Cebulę obieramy i kroje w bardzo cienkie pióra. Ser camembert kroje w plastry. Robimy zalewę
Smaczna Stronamój blog został nominowany do Liebster Blog Award , padło pytanie: Przyrządzenia jakiego dania byś się nie podjęła? Odpowiedziałam wówczas, że ciasta francuskiego chyba już po raz drugi sama nie zrobię . A ślimaki z serem są właśnie z takiego ciasta. Tak więc poszłam do sklepu i kupiłam gotowca :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 gramów sera białego (ja kupiłam takie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comTort holenderski należy do wyjątkowo smacznych, wspaniałych tortów, wymagających trochę nakładu pracy. Kiedy robiłam go po raz pierwszy nastawiłam się na to, że łatwo nie będzie
Kuchnia u KrysiZawsze w lodówce mam opakowanie ciasta francuskiego, bo przy pomocy wyobraźni i paru składników, można łatwo i szybko zamienić je w fajną przekąskę. Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 300 g pieczarek - 200 g szynki - 150 g sera żółtego - koncentrat pomidorowy - 3 listki bazylii - odrobina szczypiorku - masło - przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Ciasto kroimy w kwadraty
Zainspirowana w kuchni