ciasto francuskie - 7626 przepisów (strona:149/509)

Różyczki z ciasta francuskiego z szynką 233

Koleżanka z pracy przesłałam mi wczoraj inspiracje kulinarne... Jedną z nich były  Śniadaniowe różyczki z ciasta francuskiego SKŁADNIKI ciasto francuskie szynka sos cygański, musztarda kminek  Szynkę kroimy w cieniutkie plastry. Gotowe ciasto francuskie kroimy w plastry ok 3 cm, smarujemy sosem cygańskim lub musztarda. Kładziemy szynkę i zawijamy w różyczki.Te z musztardą obsypałam kminkiem. Pieczemy zgodnie

MarciochaKucharzy
Tarta ze kurczakiem, szpinakiem, pomidorami i trzema serami 383

dodajemy umyty szpinak. Mieszamy regularnie, kiedy szpinak się skurczy skrapiamy go sokiem z cytryny. Jajka rozbijamy w misce i mieszamy widelcem, tak aby powstała masa jak na jajecznice. Ciasto francuskie nakładamy jedno na drugie i lekko dociskamy. Formę do tarty wypełniamy ciastem, zarówno dno jak i brzegi.   Brzegi smarujemy jajkiem (możemy użyć odrobiny z tych które wcześniej wymieszaliśmy(...)misce) Jajka łączymy ze śmietaną, przyprawiamy pieprzem, solą, gałką muszkatołową i dodajemy parmezan. Wszystko dokładnie mieszamy. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Ser feta oraz gorgonzolę kroimy w kosteczkę. Na ciasto francuskie nakładamy szpinak, kurczaka i pomidorki koktajlowe. Zalewamy śmietaną. Na wierzch rozsypujemy ser feta i gorgonzolę. Tartę  pieczemy w  piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35 minut

Mania Gotowania
Ciastka jabłkowe jak McDonald’s + film 141

delikatnym jabłkowym nadzieniem, inspirowane popularnymi ciastkami. Takie ciasteczka świetnie sprawdzą się podane na ciepło, jako szybki deser dla niezapowiedzianych gości.     składniki na 4 sztuki 1 opakowanie ciasta francuskiego ( 300 g ) 2 duże jabłka sok z 1/2 cytryny 3-8 łyżek wody 3-4 łyżki galaretki cytrynowej w proszku olej do smażenia przepis Obrane ze skórki jabłka kroimy(...)momentu aż jabłka będą miękkie ale nie rozgotowane, często mieszamy, po czym zdejmujemy z ognia. Do jabłek wsypujemy galaretkę i wszystko starannie razem łączymy. Tak przygotowane jabłka studzimy. Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i wycinamy z niego 4 jednakowe prostokąty. Na każdej połówce ciasta układamy porcję jabłek, zostawiając około 1-2 cm wolnego brzegu. Jabłka przykrywamy drugą połową ciasta sklejając

Smakowite Dania
Ciastka francuskie z rabarbarem 184

wydarzeniu rabarbarowe wypieki , jakoś wzięłam się w garść i przygotowałam małe słodko-kwaśne co nieco dla moich łasuchów. Przyznam, że poszłam po najmniejszej linii oporu i użyłam gotowego ciasta francuskiego, ale pomimo prostoty i niewielkiej ilości składników, ciastka wyszły mega smaczne :) SKŁADNIKI: 275 g gotowego ciasta francuskiego 1 małe jajko łyżeczka mleka lub śmietanki 2-3 łodygi rabarbaru – w zależności

Kuchenne zapiski Edyty
Jablkowy deser dla dwojga 270

dwojga na zakończenie romantycznej kolacji.  Składniki (na dwie porcje):  2 średnie jabłka 40ml ciemnego rumu mały jogurt naturalny cukier, cynamon masło do nasmarowania kokilek do zapiekania płat ciasta francuskiego Przygotowanie: Jabłka obieramy i oczyszczamy z gniazd nasiennych, Kroimy ćwiartki a potem na cieniutkie plasterki. Rozgrzewamy niedużą patelnię i wrzucamy jabłka (żadnego tłuszczu!). Smażymy jabłka cały czas mieszając około(...)minut. Dodajemy 2 łyżeczki cukru i odrobinę cynamonu. Dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając dolewamy rum i pozwalamy chwilkę odparować. Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraty o mniej więcej 1/3 większe od naszych naczynek. Smarujemy je tłuszczem i wylepiamy ciastem, zostawiając zapas do zalepienia wierzchu. Układamy warstwę smażonych jabłek, przekładamy jogurtem, znów jabłka, znów jogurt i tak do napełnienia naczynek lub wyczerpania

Gotuj z Rumcajsem
Zielona tarta na francuskim cieście z ricottą i gorgonzolą 192

ricotta. Brokuł był zielony, więc dodałem inne składniki w tym samym kolorze - awokado, cukinię, szczypior i rukolę. Żeby zaostrzyć smak, dodałem też gorgonzolę. Tym razem do zrobienia tarty użyłem ciasta francuskiego (gotowego, bo chyba nikt o zdrowych zmysłach nie robi go sam w domu), ale na kruchym cieście będzie równie dobra. Składniki (na tartę średnicy 30 cm): 1 opakowanie ciasta(...)francuskiego 2 opakowania sera ricotta (500 g) 1 opakowanie gorgonzoli (125 g) 3 jaja 1 pęczek brokuła gałązkowego 1 średniej wielkości cukinia 1 dymka ze szczypiorem 1 ząbek czosnku garść rukoli pieprz i sól Sposób przygotowania: Formę na tartę nasmarować masłem i wyłożyć ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. Celsjusza (ciasto należy obciążyć, żeby pozostało płaskie). Piec

W SMAK
,, Kokilki ze szpinakiem i pastą z suszonych pomidorów’’ 183

Dzisiaj zapraszam na przekąskę w stylu francuskim. Inspiracją do powstania dania była życzliwość firmy Ole . Składniki: 1 ciasto francuskie 200 g szpinaku 100 g schabu 1 ząbek czosnku 1 cebula 4 łyżki kukurydzy Chili, zioła prowansalskie, sól, pieprz, Pasta z suszonymi pomidorami Listki świeżej bazylii Wykonanie: Cebulkę kroimy w kosteczkę i szklimy na patelni. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy(...)niego wyciśnięty czosnek, a potem szpinak, kukurydzę i chwilę podsmażamy. Mięso podsmażamy na patelni przyprawiamy chili i ziołami prowansalskimi, łączymy z resztą składników. Ciasto francuskie dzielimy na 6 kwadratów. Do natłuszczonej formy na babeczki układamy kwadraty tak aby rogi ciasta wystawały poza brzegi. Następnie napełniamy farsz i nakładamy na wierzch łyżkę pasty. Kokilki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Podróż w kulinaria
Grzyby leśne zapiekane w cieście francuskim. 188

domu, kiedy będziecie piec je w piekarniku. Narobiliśmy Wam smaku ? Mamy nadzieję, że tak :P Zobaczcie efekty naszej pracy. Grzybowa zapiekanka w cieście francuskim (4 osoby) Składniki : 1 ciasto francuskie 250 g mrożonych grzybów 1 opakowanie pieczarek 2 duże cebule 6 jaj 2 łyżki jogurtu naturalnego 15 dkg  ostrego sera żółtego tymianek, pieprz, papryka ostra, oregano Grzyby rozmrażamy(...)patelni na talerz i wrzucamy pieczarki, możemy dodać odrobinę oliwy z oliwek. Pieczarki posypujemy obficie świeżo zmielonym pieprzem i chwilę dusimy, aby odparować płyn. Teraz w żaroodpornym naczyniu wykładamy ciasto francuskie, nie zapominając o ówczesnym posmarowaniu naczynia oliwą tylko delikatnie, chodzi o to, aby ciasto nam nie przywarło do naczynia. Po ułożeniu ciasta nakłuwamy dno nożem, aby wilgoć miała ujście

vegetanie
Mięsne paszteciki z kapustą i pieczarkami 142

Ciasto francuskie jest bardzo uniwersalne. Często gości w mojej kuchni, a przygotowuję je zarówno na słodko, jak i na słono. Dzisiaj wersja przekąskowa w formie mięsnych pasztecików z farszem kapuściano-pieczarkowym. Są dość duże, więc na mały głód w zupełności wystarczy jeden z kubkiem barszczyku czerwonego. Dwoma natomiast można się już(...)oleju, przyprawić solą i pieprzem, wlać sos sojowy. Poddusić ok. 10 minut. Wlać brandy i podpalić na patelni. • Z gotowego mięsa odlać powstały sos. • Ciasto francuskie rozłożyć na blacie, pociąć każdy płat na 4 części. • Na jednej połowie każdej części ciasta kłaść łyżkę farszu kapuściano-pieczarkowego, na to łyżkę mięsa

To co kocham
Rogaliki z ciasta francuskiego z pesto, szynką parmeńską i mozzarellą 104

Dzień dobry :-) Tym razem nie słodkości, ale szybkie przekąski na wytrawnie. Ciasto francuskie z pesto z bazylii, do tego szynka parmeńska, mozzarella i ja dałam kukurydzę, bo musiałam już wykorzystać. Rogaliki pyszne, polecam i życzę wszystkim miłej środy :-) Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego 1 - 2 opakowania szynki parmeńskiej 1 słoiczek pesto z bazylii  starta mozzarella kukurydza (niekoniecznie) 1 jajko

kruche babeczki
Parówki z meksykańskim czatnejem zapiekane w cieście francuskim. 153

parówkami w cieście francuskim. Szybka propozycja na kolację dla dwójki przerażonych staruchów, których dziecko pierwszy raz wybyło z domu na tak długo bez nich. Czego użyłem? -5 parówek -ciasto francuskie, kupne niestety Czatnej: -cebula czerwona -sok pomidorowy zagęszczany -po dwie łyżki groszku zielonego, kukurydzy, fasoli czerwonej (konserwowe) -oregano -pomidory suszone starte -papryka czerwona i żółta pokrojona w paski -sól, pieprz(...)kukurydzy i fasoli. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz oregano. W ostatnim etapie dodajemy starte suszone pomidory. Smażymy na małym ogniu, aż cała woda odparuje i powstanie gęsty sos. Ciasto francuskie kroimy na małe prostokąty, wykładamy łyżkę czatneja i układamy na niego połówkę parówki. Zawijamy ciasto w ulubiony sposób i smarujemy żółtkiem. Czynność powtarzamy do wyczerpania ciasta. Pieczemy w 210 stopniach

BaRepas
Gyros ze szpinakiem w cieście francuskim 305

Szybkie i efektownie prezentujące się danie obiadowe. :-) Do podania z lekkimi warzywami lub sałatką i jogurtowym sosem. Z podanych składników wyjdą nam 3 porcje.  1 arkusz ciasta francuskiego 2 nieduże filety  1 cebula 250g świeżego szpinaku gyros, sól, pieprz sezam 1 jajko olej 1. Filet i cebulę kroimy w kostkę, posypujemy obficie przyprawą gyros i podsmażamy na rozgrzanym(...)oleju. Na osobnej patelni podsmażamy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. 2. Arkusz ciasta francuskiego kroimy wszerz na 3 części. Na połowę arkusza nakładamy warstwę gyrosa, na to warstwę szpinaku. Drugą część ciasta nacinamy w paski, nakładamy na farsz i sklejamy po drugiej stronie. Smarujemy rozmąconym jajkiem posypujemy sezamem. 3. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 220 stopni

Szefowa kuchni
ciasto francuskie z karmelizowanymi bananami 182

trzeba wielu składników ani dużo czasu  by stworzyć pyszny deser. Uwielbiam banany w karmelu i ciasto francuskie dlatego kiedy jedno i drugie zalegało mi w kuchni, w kilka minut przygotowałam deser do popołudniowej herbatki.  Składniki: arkusz ciasta francuskiego 4 banany 100 g cukru łyżeczka masła łyżka soku z cytryny Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia. Banany pokroić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Słodkie lenistwo. Danisze z pekanami, żurawiną i syropem klonowym. 217

sprostowanie  - uchodziło za pracochłonne! Odkąd odkryłam użyty przez Dorotus sposób Nigelli, mogę bez więk szego trudu umawiać się z lenistwem na danisze.  Ciasto duńskie to właściwie połączenie ciasta francuskiego, któremu zawdzięcza maślany smak, z drożdżowym, które z kolei dba o jego puszystość. Jest miękkie, wręcz rozpływa się w ustach, a przy tym niezwykle chrupkie na zewnątrz! Tradycyjnie przygotowuje(...)się je metodą kilkukrotnego przekładania ciasta i masła, podobnie jak przy cieście francuskim. Jednak na szczęście jest też metoda uproszczona, dla leniwych właśnie:), i taką Wam z czystym sumieniem polecam. Ja przygotowałam ciasto, a właściwie  zrobił to za mnie mój kochany mikser, w czwartek, a w sobotę wszyscy delektowaliśmy się najlepszymi daniszami pod słońcem:) Nie oznacza to, że wersja

KUCHARNIA