Wczoraj bedac na zakupach wzielam ciasto w rulonie myslac, ze to jest tak jak w Polsce ciasto francuskie. Chcialam z niego zrobic ciasteczka z czekolada i dzemem. No i jak postanowilam tak zrobilam. Wyciagnelam ciasto z opakowania podzielilam na 30 kwadracikow i nakladajac czekolade albo dzem formowalam wraz z moja siosra ciastka. Poniewaz dopiero sie ucze cukiernictwa nie byly(...)zbyt ladne ciasteczka. Wlozylam do piekarnika na 10 min i pieklam w 200C tak jak na opakowaniu pisalo. Po wyjeciu ciasteczek okazalo sie ze to nie bylo ciasto francuskie a do tarty. Ale ciastka i tak byly dobre, a ciasto na tarte swietnie pasuje na ciasteczka. W sumie wyszly kroche ciastka. Polecam zrobic sobie takie same. Ja zamierzam sprobowac
Klaudynkowa kuchniaDzisiejsza tartę zrobiłam na cieście francuskim, ale możemy do jej przygotowania użyć też ciasta kruchego. Tarta ze szparagami i pomidorami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 pęczek zielonych szparagów kilka koktajlowych pomidorków 3 jajka 2 łyżki serka śmietankowego Almette 200 g ricotty 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól pieprz kilka gałązek
Kulinarne przygody GatityUwielbiam wszelkie przekąski z ciasta francuskiego. Sprawdzają się idealnie na przyjęciach rodzinnych i spotkaniach ze znajomymi. Dodatkowo, nie wymagają dużo pracy i smakują świetnie
Prosty przepis naSkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g) płatki migdałowe cukier puder waniliowy Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwinąć i obficie posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi, przykryć papierem do pieczenia i za pomocą wałka lekko wcisnąć migdały. Następnie za pomocą ostrego noża lub ozdobnego radełka pokroić ciasto na paski o długości ok 7-10 cm i szerokości ok. 2,5 cm. Na środku każdego
Ciastka - domowe słodkościLekkie jak chmurka, a zarazem chrupiące. Oto jest, ciasto francuskie, bohater mojego przepisu. Bardzo lubię wykorzystywać to ciasto, ponieważ potrafi urozmaicić wiele dań i nadać im wyjątkowego charakteru. Tym razem postanowiłam wykorzystać je do okrycia parówki w połączeniu z suszonym pomidorem, a całość oprószyć ziarnami słoneczka. Taki sposób podania przystawi z pewnością zadowoli wszystkich gości :) SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego(...)parówek (conajmniej 82% mięsa! ) suszone pomidory 1 jajko ziarna słonecznika przyprawy: sól, pieprz Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na 15 kawałków, każdy solimy i pieprzymy. Możemy jeszcze posypać ziołami prowansalskimi. Każdą parówkę kroimy na 3 części, co da nam 15 małych parówek. Pomidory też kroimy, by wyszło nam 15 pasków. Na środku każdego kawałka, układamy parówkę i pomidora. Po dwóch
Mój Smak na Życieciasto francuskie - 1 płat brzoskwinie z puszki jajko cukier puder Płat ciasta francuskiego rozwinąć, przeciąć go na pół wzdłuż, a następnie każdy płat na trójkąty, na każdym trójkącie położyć po kawałki brzoskwini i zwijać ciasto od strony szerszej do węższej, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku ok 15 minut
przepisy- Milkiczosnek, parmezan i 100 mililitrów oliwy. Masa musi być gładka. Przekładamy do słoiczka i zalewamy resztą oliwy. Po każdym wykorzystaniu zalewamy świeżą porcją. Składniki na tartę: - 250 gram ciasta francuskiego - 1 żółtko - 1 łyżka wody - 2-3 łyżki pesto - 100 gram pomidorków koktajlowych - gałązka rozmarynu - szynka szwarcwaldzka - garść oliwek - kilka listków bazylii - mąka Przygotowanie tarty: Blachę oprószamy mąką(...)ciasta francuskiego wycinamy prostokąt o wymiarach około 15x25 centymetrów. Nacinamy ciasto w narożnikach i zawijamy boki, tworząc centymetrową ramkę. Ubijamy żółtko z łyżką wody i smarujemy mieszaniną ową ramkę. Rozsmarowujemy wewnątrz ramki pesto i rozkładamy połówki pomidorów. Posypujemy całość siekanymi: świeżym rozmarynem, tymiankiem oraz oliwkami. Wykładamy też plastry szynki szwarcwaldzkiej. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez około
Życie zamknięte w smakumamy ochotę na coś słodkiego, prostego do zrobienia i jednocześnie efektownie wyglądającego. Zobaczyłam gdzieś na FB zdjęcie takich zawijasów i już dawno chciałam je zrobić, ale ciągle zapominałam kupić ciasto francuskie, w końcu się udało :) Warto było czekać! Składniki: - 1 opakowanie ciasta francuskiego, - 1 duże słodkie jabłko, - cynamon. Wykonanie: Jabłko myjemy, kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazdo nasienne, każdą ćwiartkę pokroić(...)bardzo cienkie plastry. Rozwijamy ciasto francuskie, pozostawiając je na papierze w które jest zawinięte. Na węższym brzegu ułożyć jabłka, tak by wystawały poza brzeg ciasta i zachodziły na siebie (na zdjęciu widać w jaki sposób to zrobić), posypać cynamonem. Ciasto obciąć ok 2 cm za jabłkami i nałożyć na jabłka, zrolować i ma końcu docisnąć, tak by się nie rozkleiło
Co na wege obiad?Proste ciastka z ciasta francuskiego. ciasto francuskie *, 4 twarde jabłka, 4 łyżki cukru, 50 ml brandy, cukier puder Jabłka obrać, pokroić w ósemki, wyjąć gniazda nasienne. Na patelni rozpuścić cukier. Na rozpuszczonym cukrze ułożyć kawałki jabłek, gdy się zrumienią, odwrócić na drugą stronę. Gdy zrumieni się druga strona cząstek jabłek, wlać brandy, zamieszać. Gotować aż płyn odparuje. Odstawić jabłka(...)piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na około 15 minut. Gorące posypać cukrem pudrem. Z porcji ciasta i wychodzi około 30 – 36 ciastek. *Ja użyłam ciasto przygotowane według przepisu ciasto francuskie innym sposobem , ale może być również kupne ciasto – ważne aby było z masłem
królestwo garówdodatkowo pięknie prezentują się na stole. Zapraszam na przepis. Polecam Wam także inne szybkie przekąski z mojego bloga: Roladki z tortilli z tuńczykiem Imprezowe przekąski z krakersów Roladki z ciasta francuskiego Imprezowe roladki z tortilli Koperty z ciasta francuskiego PRZEPIS NA IMPREZOWE ROLADKI Z SZYNKI Składniki 150 g serka kremowego Almette 3 ogórki konserwowe 8 pieczarek marynowanych 8 plastrów
Przepiski.pldoczekało się swojego dnia, przypadającego na 24 kwietnia. Szczęśliwie się złożyło, że w tym roku ten dzień wypadł w sobotę, bo danie jest idealne na imprezę. Składniki: - jakieś parówki - ciasto francuskie Wykonanie: Parówki kroimy na pół. Z ciasta francuskiego wykrajamy paski o grubości 2 cm, którymi owijamy parówki. Wkładamy je do nagrzanego do poziomu 180 stopni Celsjusza piekarnika
Kryzysowa Książka Kucharskaczekoladowym, ale możesz tutaj użyć masła orzechowego lub marmolady. Dobrze, jednak żeby było to coś ,,niepłynnego”, aby nie wypłynęło z donutów. Ekspresowe donuty Składniki na ekspresowe donuty : opakowanie ciasta francuskiego krem czekoladowy Sposób przygotowania ekspresowych donutów: Ciasto francuskie rozłóż na blacie. Wytnij z niego okręgi. Jeśli masz formę do donutów to możesz jej użyć, ale jeśli nie to większy
365 dni dookoła kuchniŚlimaczki z kurczakiem i pesto z rukoli 22. Gulasz z indyka z boczkiem i suszonymi śliwkami 23. Sałatka król imprezy 24. Szybkie ślimaczki z ciasta francuskiego na wytrawnie 25. Zakręcone ślimaczki z ciasta francuskiego 26. Strogonow drobiowy 27. Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą 28. Wafle z masą mleczno - kakaową 29. Kruche ciasteczka
kruche babeczkiZostało mi trochę mielonej wołowiny i tak się zamyśliłem nad sposobem jej wykorzystania. Nie myślałem zbyt długo tym bardziej, że miałem w domu ciasto francuskie - gotowe niestety, ale jest. Czego użyłem? -ciasto francuskie jeden płat -wołowina mielona ok 150 gram -kilka plastrów szynki i sera żółtego -oregano, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka mielona, sól, pieprz -rozbełtane jajko Wołowinę wyrabiamy z przyprawami
BaRepasSkładniki: 0,5kg wieprzowego mięsa mielonego 1 jajko po kawałku papryki czerwonej, zielonej i żółtej pół szklanki kukurydzy konserwowej pół pora 1 czerwona cebula pół pęczka szczypiorku opakowanie ciasta francuskiego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, tymianek, gałka muszkatołowa *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem i przyprawami- do smaku *** *** Papryki i cebulę kroimy w małą kosteczkę. Pora(...)szczypiorek siekamy, a kukurydzę odsączamy z zalewy *** *** Warzywa dokładnie mieszamy z mięsem *** *** Z masy mięsnej formujemy kuleczki. Najlepiej ręce posmarować olejem, wówczas łatwiej jest uformować mięso *** *** Z ciasta francuskiego wycinamy około pół centymetrowe paseczki *** *** Paseczkami z ciasta obtaczamy kuleczki mięsne naokoło *** *** Gotowe kulki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Przed pieczeniem kulki możemy posmarować roztrzepanym jajkiem (ja tego
Blog z Apetytem