ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:91/345)

Kruche babeczki z masą budyniową, bitą śmietaną i jagodami! 212

pudru W/w składniki zagniatamy, jak najszybciej na jednolitą masę. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 40 minut. Foremki wylepiamy schłodzonym ciastem i pieczemy na złoty kolor w piecu w temp 170 stopni C. Studzimy całkowicie. MASA BUDYNIOWA : - 2 opakowania proszku budyniowego o smaku waniliowym - 1/2 laski wanilii (ziarenka) - 2 żółtka - 70 g masła - 700 ml mleka 3,2% tłuszczu(...)minut. Gorącą masą nadziewamy babeczki. Ja babeczki wypełniam po brzegi, bo lubię kiedy masy w babeczce jest dużo. Możecie na kruche ciasto położyć owoce i na to masę budyniową. Lub na masę budyniową owoce - w tym przypadku owoce kładziemy od razu, póki masa jest gorąca bo tylko wtedy się "przykleją", jak masa wystygnie, nabierze połysku, będzie śliska i owoce będą

SMYKWKUCHNI
Biszkopt z malinami 175

Wokół nas mnóstwo malin, dlaczego nie przygotować coś pysznego  do popołudniowej kawy.  Zwykły biszkopt, krem budyniowy, troszkę malin, galaretka  i ciasto gotowe.   Składniki: Biszkopt: (blaszka kwadratowa) 3 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki 4 łyżki oleju pół łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżki octu Masa: 2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe(...)jasne) wylewamy na blaszkę  wyłożoną papierem do pieczenia.  Na tym cieście rozprowadzamy ciasto kakaowe, delikatnie mieszając je z jasnym.  Biszkopt pieczemy około 25 minut  w temperaturze 180 stopni. Masa:  Odlewamy pół szklanki mleka,  w którym mieszamy cukier i proszek budyniowy.  Pozostałe mleko gotujemy.  Zawartość szklanki wlewamy na gotujące się mleko. Budyń mieszamy

Pyszności Słodkości
Orzechowy przekładaniec 253

ciasto mnie zachwyciło, swoją prostotą, elegancją i smakiem. Idealnie kruche ciasto, dżem, orzechy, a wszystko to spojone kremem budyniowym. Trzeba się trochę "pobawić" z jego wykonaniem, ale wygląd i smak wszystko wynagradzają. Ciasto białe: 3 3/4 szkl. (500 g) mąki 1/2 szkl. (100 g) cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna 1 jajko 3 łyżki śmietany 18% 1.5 łyżeczki proszku(...)ziemniaczanej 4 łyżki cukru 200 g masła 3/4 mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mieszamy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy na wrzące mleko i zagotowujemy. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieram na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu. Złożenie ciasta: 1 placek, na niego połowa kremu, a następnie drugi placek, reszta kremu. Przykrywamy 3 i gotowe

Cynamonowe szczęście
Ptysie 142

Wodę gotujemy z masłem i szczyptą soli. Gdy widzimy "bąble" gotującego się płynu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko mieszamy drewnianą łyżką.  Zaparzamy około 2 minut. Ciasto samo uformuje się w kule- wystarczy ,że będziemy mieszać "od brzegów".  Następnie do wystudzonego dodajemy po jednym jaju i miksujemy na najniższych obrotach, aż będzie gładkie i lśniące(...)cukrem i olejkiem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wlewamy 3/4 szklanki mleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji.  Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową.  Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy. Margarynę miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę budyniową. Dodatkowo: cukier puder do posypania WYKONANIE: ciastko przekrawamy na pół

Domowe ciasta
Pani Walewska 228

Ciasta (jedno pod drugim) wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut.                                       Czas przygotować masę budyniową: 2 szklanki mleka gotujemy z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym.  W pozostałym mleku przygotowujemy budyń: dodajemy 2 łyżki mąki pszennej(...)czasu uzyskania gęstego budyniu. Placki oraz masę budyniową studzimy. Masło ucieramy i cały czas miksując dodajemy po łyżce budyniu. Placek z bakaliami smarujemy powidłami śliwkowymi, nakładamy masę budyniową i przykrywamy drugim plackiem. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem. Smacznego

paapilotkaa
Ciasto czekoladowe przekładane 217

łyżki mąki pszennej, mieszamy dokładnie i wlewamy do gotującego się mleka, chwilę gotujemy, następnie ostawić do  wystudzenia. Miękką margarynę ucieramy, dodając po trochu przestudzony budyń. Spód ciasta smarujemy dżemem, z kremu budyniowego odkładamy 1/3 część masy, którą mieszamy z masą toffi, pozostały budyń wykładamy na dżem, przykrywamy drugim płatem ciasta, na wierzch smarujemy budyń z toffi. Dekorujemy

kgwjanczewo
MIGDAŁOWIEC 211

Składniki:   1 l mleka 2 duże paczki herbatników   3/4 szklanki cukru    1 cukier waniliowy   25 dag masła   1/2 l śmietany

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Ciasto z musem jabłkowym 482

dwie części, pierwszą przełożyć do formy, rozsmarować chłodny mus jabłkowy, gdyby jabłka były zbyt rzadkie włożyć do lodówki, żeby lekko stężały, na jabłka delikatnie rozsmarować krem budyniowy, przykryć drugą częścią ciasta, lekko docisnąć, schować do lodówki do schłodzenia, na schłodzone ciasto rozprowadzić polewę czekoladową

KUCHNIA POLSKA
Tort kajmakowy z masą budyniową, 18 - sto warstwowy 231

pewnością smaczniejszy. A żeby nie przesłodzić do 4 czy 5 przekładek użyłam masy budyniowej z wanilią. Ważne jest aby tort został przełożony na 2-3 dni przed planowaną konsumpcją, gdyż musi nasiąknąć kajmakiem i zrobić się miękkim do krojenia. Składniki na ciasto, na 15-18 blatów po 26 cm średnicy: 4 szklanki mąki pszennej, najlepiej dobrej jakości z młyna jeśli(...)zacznie stygnąć, to zacznie się zagęszczać, jeśli po wystudzeniu zacznie się oddzielać, to wystarczy tylko zamieszać i z powrotem bardzo ładnie się połączy. 3. Wystudzonym kajmakiem przekładamy ciasto na przemian z masą budyniową, kilka łyżek kajmaku zostawiamy do następnego dnia, aby dokładnie pokryć wierzch i boki. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy lub budyniowy 1 łyżka mąki pszennej

Apetyczna babeczka
10 warstwowy tort korzenny 297

wyjęciu z piekarnika najlepiej przyciąć od razu do pożądanego kształtu i kłaść jeden na drugim przykrywając papierem do pieczenia i obciążając talerzem, tak aby się nie odkształcały, Odcięte skrawki ciasta odłożyć, będą służyły do wykończenia tortu. Przygotowanie kremu: Składniki: 900 ml mleka roślinnegi 250 g masła kokosowego rafinowanego 250 g cukru pudru 1 średni banan 70 g mąki pszennej(...)już 22 więc wrzuciłam krem do zamrażalnika na 15 minut A teraz zaczynamy zabawę, składania tortu, kolejność smarowania krążków dowolna na koniec cały tort smarujemy dookoła kremem budyniowym, do pozostałych okruszków ciasta dodała 100 g orzechów włoskich i łyżkę ciemnego mokrego cukru muscovado. Obsypać tort i wstawić do lodówki na kilka godzin, u mnie było to 10. Smacznego

greenscarf
BISZKOPT OWSIANY Z KARMELIZOWANYMI ŚLIWKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM 241

zacznij powolutku wsypywac przesiane mąki, wymieszaj wszystko bardzo ostrożnie, ale dokładnie drewnianą łyżką, wygraniając masę od dołu ku górze. Przełóż ciasto do tortownicy i piecz okolo 30-35 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i ostudź. KREM BUDYNIOWY: W garnuszku z grubym dnem zagotuj 350 ml mleka.  W 50 ml mleka rozmieszaj proszek budyniowy i wlej mieszankę(...)wyjmij pestki. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć śliwki, zasyp cukrem i cynamonem, całość dokładnie wymieszaj. Smaż śliwki około 20-25 minut . Ostudź. SKŁADNANIE CIASTA: Biszkopt połóż na paterze lub ozdobnym talerzu. Posmaruj go kremem budyniowym. Na kremie ułóż śliwki (przecięciem do dołu) i polej kilkoma łyżkami sosu z karmelizowania owoców. Gotowe! Smacznego! * Domowa Mąka Owsiana: odpowiednią ilość płatków owsianych zmiel

Słodko-Słony Świat Ilony
Tarta na gryczanym spodzie z karmelizowaną gruszką 176

układamy kawałki gruszek. Podsmażamy owoce, aż zmiękną, a następnie wsypujemy cukier, oraz cukier waniliowy. Wlewamy łyżkę wody. Mieszamy dokładnie (poruszając patelnią), żeby rozpuścić cukier. Studzimy. Składamy ciasto: Na zimny spód gryczany nakładamy masę budyniową, wyrównujemy masę szpatułką, a na wierzch układamy gruszkę. Ciasto przechowujemy w lodówce

Życie zaczyna się w kuchni
Karpatka. 242

Chyba każdy z nas zna karpatkę. Ciasto, które  zachwyca swoją iście  górzystą formą i pysznym budyniowym kremem. Zazwyczaj obsypana cukrem pudrem. Idealne ciasto, całkowicie bezpieczne ze względu na to, że większość ja zna i lubi. Bardzo szybie w przygotowaniu. Czasami można pójść sobie na skróty ;).  Taki tradycyjny wypiek pieszczący podniebienie. Składniki : - 125 g masła/margaryny - szkl wody

Malinowe Pocałunki