ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:91/345)

Żytnia tarta z czekoladowym budyniem :) 112

mąki żytniej - 100 ml mleka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 3 żółtka - 2 - 3 łyżki miodu z cynamonem  Masa budyniowa: - 2 budynie czekoladowe - 750 ml mleka - coś do posłodzenia Składniki na ciasto łączymy ze sobą. I ugniatamy. Uwaga! Ciasto wyjdzie bardzo kleiste. Aby wyłożyć nim formę silikonową, należy pomóc sobie szklanką z ciepłą wodą :) Mocząc dłonie w wodzie(...)będzie się tak przyklejać. Nakuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na ok. 25 minut. Po upieczeniu, uchylamy drzwiczki i pozostawimy ciasto na ok. 10-15 minut. W tym czasie przygotowujemy masę budyniową. To nic innego jak ugotować zwyczajny budyń. Dajemy mniej mleka, aby masa była bardziej gęsta. Na gotowe ciasto wylewamy masę, zanosimy na balkon lub wystawiamy

Zdrowie na języku :P
Ciasto z kremem i polewą czekoladowo – wiśniową 415

Kolejne pyszne ciasto na sporą blaszkę. Tym razem z biszkoptem czekoladowym, kremem budyniowym, nasączonymi śliwkami i polewą czekoladowo – wiśniową, pycha! Ciasto ciekawe w przygotowaniu i z dosyć prostych składników, a takie smaczne, że na jednym kawałku nie mogłam poprzestać. Ładnie pachnie czekoladą i dobrze łączą się ze sobą wszystkie masy. Przepis z gazety, a dostałam go od stałego czytelnika Małej(...)całkowitego ostygnięcia, masa ma mieć temperaturę pokojową jak masło. 10. Do ostygniętej masy budyniowej dodać masło i przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie jednolity, gładki krem. Wyłożyć go na biszkopt w blaszce i wyrównać. 11. Śliwki osączyć i pokroić je na kawałeczki. Ułożyć je na wierzchu ciasta. Polewa: 12. Do rondelka z grubym dnem przełożyć połamaną czekoladę, masło i śmietanę

Mała Cukierenka
Rodzynkowiec 200

wodnej), dodać osączone z alkoholu rodzynki i połowę alkoholu.  Przygotowanie rodzynkowca: Jedną część biszkoptu nasączyć lekko alkoholem, ewentualnie dżemem z czarnej poprzeczki ( bo ze spirytusem ciasto dość pijane :)- posmarować połową masy budyniowej, położyć na to drugi biszkopt, rozsmarować resztę masy budyniowej, a na nią miękką polewę z rodzynkami w czekoladzie. Ciasto najlepsze zrobione dziś, a podane na dzień następny

Proste Potrawy
Cytrynowiec 208

Lekkie, orzeźwiające ciasto cytrynowe z cytrynową masą budyniową oraz lekką cytrynową pianką. Zamiast biszkoptu możemy użyć gotowych okrągłych lub podłużnych biszkopcików, wtedy ciasto będzie bez pieczenia. Wierzch można udekorować polewą kakaową lub roztopioną czekoladą, u mnie skromna dekoracja z masy cytrynowo - śmietankowej. Polecam! Cytrynowiec Składniki na blaszkę 25x33cm: Na biszkopt: 5 jaj niepełna szklanka cukru kryształu niepełna szklanka mąki łyżeczka

Smak mojej kuchni
TORCIK gruszkowe MArzeniE 202

Składniki: kostka masła 5 jajek 1 kubek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kubek cukru 2 budynie waniliowe 0, 5 l mleka 0, 5 kg

Luźna Kuchnia
Tarta z budyniem i karmelizowanym rabarbarem. 218

minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni C, wysypujemy fasolę lub kulki, wyciągamy papier i pieczemy kolejne 10 minut, aż się zarumieni. Gdy ciasto się piecze przygotowujemy budyń. MASA BUDYNIOWA: 1 budyń waniliowy z cukrem na 500 ml mleka 500 ml mleka 1 łyżka cukru      400 ml mleka zagotowujemy. W reszcie roztrzepujemy proszek budyniowy

Rozpustne gotowanie
Malinowy pocałunek pod chmurką. 787

puszystą masę. Kiedy jest gotowe dodajemy partiami wystudzony budyń i całość dokładnie ucieramy. Wyjmujemy z lodówki ciasto kruche z galaretką i malinami. Wykładamy na nie masę budyniową i całość przykrywamy bezą. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na min 3-4 godz najlepiej na całą noc. Ja życzę smacznego i zabieram się za jedzenie ostatniego kawałka

Malinowe Pocałunki
Tort Truskawkowy z Masą Budyniowo-Mleczną i Konfiturą Malinową 244

owoców) i posypujemy pokrojonymi truskawkami. Przykrywamy środkowym krążkiem ciasta i wykładamy masę z truskawkami. Górny biszkopt smarujemy od wewnątrz konfiturą i przykrywamy ciasto. Całość pokrywamy pozostałą częścią masy budyniowej.  Tort ozdabiamy truskawkami, a górę i brzegi posypujemy wiórkami kokosowymi. Moje posty

Słodka Strona
Bananowo-budyniowe marzenie 211

Bardzo szybki, bardzo prosty BARDZO SMACZNY placuszek. Polecam ! Spód: 250-300g kruchych ciastek ( ja użyłam herbatniki i ciasteczka amaretti ) 2 łyżki masła 1 łyżka wody

kolorowotorcikowo
Kruche ciasto z truskawkami i budyniem 2462

jadłam już w tym sezonie wielokrotnie... Nie żal mi zatem było wykorzystać je tym razem do ciasta. :) Bardzo lubię kruche ciasta, dlatego to właśnie z tym ciastem postanowiłam zestawić truskawki. Do tego masa budyniowa i deser niedzielny gotowy. :) Podana porcja w przepisie jest na dużą blachę (30 x 25 cm), ja akurat piekłam w dwóch mniejszych foremkach(...)pokrojone na pół (ilość wg uznania) płatki migdałowe, opcjonalnie  Przygotowanie Ciasto kruche . Wszystkie składniki na ciasto zagnieść krótko, ciasto podzielić na dwie nierówne części i włożyć do dwóch torebek foliowych, wstawić do zamrażarki na czas przygotowania budyniu. Masa budyniowa. Zagotować 3 szkl. mleka, a w 0.5 szkl. rozmieszać dwa budynie. Na gotujące się mleko wlać mieszankę, dodać wiórki (jeśli

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tort egipski 11198

smaku. Blat białkowo-orzechowy: 3 białka (razem 9) 2 łyżki cukru (razem 6) 1/2 łyżki mąki pszennej (razem 1,5) 3 czubate łyżki mielonych orzechów laskowych (razem 9) Masa budyniowa: 10 żółtek 10 płaskich łyżek cukru 5 i 1/2 łyżki mąki pszennej 1 małe opakowanie cukru waniliowego 340 ml mleka (nieco mniej niż 1,5 szklanki) 170 g masła Masa(...)blat musimy przygotować jeden po drugim, gdyż ubite białka trzeba od razu wstawiać do pieca. Gotowe blaty powinny być miękkie – nie przypominają chrupiącej bezy, a raczej ciasto na roladę. Masa budyniowa: W rondelku miksujemy: żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę i trochę mleka. Gdy się zmiksuje dolewamy resztę mleka. Stawiamy na ogień i gotujemy, aż budyń zgęstnieje – cały czas

Poezja smaku
Torcik malinowy 130

Torcik malinowy Tort z kremem budyniowym i dodatkiem frużeliny malinowej jest bardzo smaczny. Składniki : Biszkopt jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki Krem budyń śmietankowy  – 3 opakowania mleko – 1 l masło – 250 g cukier puder – 5 łyżek Polewa czekoladowa biała czekolada - 150 g śmietanka 36% - 4 łyżki Dodatkowo frużelina(...)trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach (26 cm ), piec 35 minut w 175 stop. Ciasto ostudzić, przekroić na 3 blaty. Krem budyniowy W szklance mleka rozmieszać budyń, resztę mleka zagotować z cukrem pudrem. Na gotujące się mleko, wlać rozmieszany budyń, mieszając energicznie, aby nie powstały grudki,  doprowadzić

Kuchnia Danusi
Ciasto Makowy Ślimaczek 380

stole a smakuje nieziemsko ;) Polecam! ;) Składniki (blacha 25x30cm): Ciasto: 600g mąki 200g cukru pudru 1 łyżeczka sody 1 proszek do pieczenia (15g) 100g masła 200ml lekko ciepłego mleka 2 jajka szczypta soli Nadzienie makowe: 1 szklanka maku 3 łyżki cukru 2 łyżki miodu 2 jajka olejek migdałowy Krem budyniowy : 2 szklanki mleka 2 cukry waniliowe ½ szklanki cukru 2 łyżki mąki(...)gotujemy masy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Warto ją zamieszać od czasu do czasu. Gdy masa wystygnie dodajemy po łyżce śmietany i mieszamy.  Przełożenie ciasta: Zwykły blat  Połowa kremu budyniowego Blat z makowymi roladami Druga połowa budyniowego kremu  Zwykły blat  Polewa  Gotowe! :) Przepis pochodzi ze strony www.goujzcukiereczkiem.blogspot.com

Czerwona Porzeczka
Ciasto biszkoptowo -brzoskwiniowe 114

cukier, 6 szt jajka, 1 szkl mąka, 1 łyżka ocet 10%, MASA BRZOSKWINIOWA brzoskwinie -1 puszka duża budyń śmietankowy -2 opak cukier -2 łyżki sok pomarańczowy -2 szkl WIERZCH CIASTA śmietana 36%-0,5 l śnieżki -2 opak czekolada gorzka starta -3 łyżki PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT  Białka oddzielić od żółtek Ubić białka z cukrem na sztywno, do ubitej piany dodawać(...)wylać na biszkopt, ostudzić.  WIERZCH CIASTA  Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno,dodać śnieżki ubijając jeszcze ok.4 minut.  Ubitą śmietanę wyłożyć na ostudzoną masę budyniową,posypać startą na tarce czekoladą.  Ciasto schłodzić w lodówce (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml

Kuchnia Danusi
Czekoladowe kratery z kremem budyniowym i galaretką 398

masą budyniową ( dość gęsto ). Przykrywamy jasnym biszkoptem z wyciętymi okręgami. Otwory zalewamy TĘŻEJĄCĄ galaretką ( nie może być płynna ponieważ masa przesiąknie ). Drugi biszkopt smarujemy resztą masy budyniowej , a następnie odwracając szybkim ruchem przykrywamy ciasto włożone do blachy ( układając „na odwrót ” tak , by masa budyniowa znalazła się od spodu ). Lekko dociskamy. Na górze układamy wycięte biszkoptowe okręgi , a następnie

Ostra na Słodko