pudru W/w składniki zagniatamy, jak najszybciej na jednolitą masę. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 40 minut. Foremki wylepiamy schłodzonym ciastem i pieczemy na złoty kolor w piecu w temp 170 stopni C. Studzimy całkowicie. MASA BUDYNIOWA : - 2 opakowania proszku budyniowego o smaku waniliowym - 1/2 laski wanilii (ziarenka) - 2 żółtka - 70 g masła - 700 ml mleka 3,2% tłuszczu(...)minut. Gorącą masą nadziewamy babeczki. Ja babeczki wypełniam po brzegi, bo lubię kiedy masy w babeczce jest dużo. Możecie na kruche ciasto położyć owoce i na to masę budyniową. Lub na masę budyniową owoce - w tym przypadku owoce kładziemy od razu, póki masa jest gorąca bo tylko wtedy się "przykleją", jak masa wystygnie, nabierze połysku, będzie śliska i owoce będą
SMYKWKUCHNIWokół nas mnóstwo malin, dlaczego nie przygotować coś pysznego do popołudniowej kawy. Zwykły biszkopt, krem budyniowy, troszkę malin, galaretka i ciasto gotowe. Składniki: Biszkopt: (blaszka kwadratowa) 3 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki 4 łyżki oleju pół łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżki octu Masa: 2 szklanki mleka 2 budynie śmietankowe(...)jasne) wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na tym cieście rozprowadzamy ciasto kakaowe, delikatnie mieszając je z jasnym. Biszkopt pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Masa: Odlewamy pół szklanki mleka, w którym mieszamy cukier i proszek budyniowy. Pozostałe mleko gotujemy. Zawartość szklanki wlewamy na gotujące się mleko. Budyń mieszamy
Pyszności Słodkościciasto mnie zachwyciło, swoją prostotą, elegancją i smakiem. Idealnie kruche ciasto, dżem, orzechy, a wszystko to spojone kremem budyniowym. Trzeba się trochę "pobawić" z jego wykonaniem, ale wygląd i smak wszystko wynagradzają. Ciasto białe: 3 3/4 szkl. (500 g) mąki 1/2 szkl. (100 g) cukru 1 cukier waniliowy 1 margaryna 1 jajko 3 łyżki śmietany 18% 1.5 łyżeczki proszku(...)ziemniaczanej 4 łyżki cukru 200 g masła 3/4 mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mieszamy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy na wrzące mleko i zagotowujemy. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieram na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu. Złożenie ciasta: 1 placek, na niego połowa kremu, a następnie drugi placek, reszta kremu. Przykrywamy 3 i gotowe
Cynamonowe szczęścieWodę gotujemy z masłem i szczyptą soli. Gdy widzimy "bąble" gotującego się płynu wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i szybko mieszamy drewnianą łyżką. Zaparzamy około 2 minut. Ciasto samo uformuje się w kule- wystarczy ,że będziemy mieszać "od brzegów". Następnie do wystudzonego dodajemy po jednym jaju i miksujemy na najniższych obrotach, aż będzie gładkie i lśniące(...)cukrem i olejkiem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wlewamy 3/4 szklanki mleka i nadal miksujemy do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Resztę mleka zagotowujemy. Wlewamy do niego masę budyniową. Mieszamy energicznie , aby nie było grudek. Studzimy. Margarynę miksujemy na puch. Miksując, dodajemy partiami wystudzoną masę budyniową. Dodatkowo: cukier puder do posypania WYKONANIE: ciastko przekrawamy na pół
Domowe ciastaCiasta (jedno pod drugim) wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut. Czas przygotować masę budyniową: 2 szklanki mleka gotujemy z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku przygotowujemy budyń: dodajemy 2 łyżki mąki pszennej(...)czasu uzyskania gęstego budyniu. Placki oraz masę budyniową studzimy. Masło ucieramy i cały czas miksując dodajemy po łyżce budyniu. Placek z bakaliami smarujemy powidłami śliwkowymi, nakładamy masę budyniową i przykrywamy drugim plackiem. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem. Smacznego
paapilotkaałyżki mąki pszennej, mieszamy dokładnie i wlewamy do gotującego się mleka, chwilę gotujemy, następnie ostawić do wystudzenia. Miękką margarynę ucieramy, dodając po trochu przestudzony budyń. Spód ciasta smarujemy dżemem, z kremu budyniowego odkładamy 1/3 część masy, którą mieszamy z masą toffi, pozostały budyń wykładamy na dżem, przykrywamy drugim płatem ciasta, na wierzch smarujemy budyń z toffi. Dekorujemy
kgwjanczewoSkładniki: 1 l mleka 2 duże paczki herbatników 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 25 dag masła 1/2 l śmietany
Przepisy kulinarne babci Antoninydwie części, pierwszą przełożyć do formy, rozsmarować chłodny mus jabłkowy, gdyby jabłka były zbyt rzadkie włożyć do lodówki, żeby lekko stężały, na jabłka delikatnie rozsmarować krem budyniowy, przykryć drugą częścią ciasta, lekko docisnąć, schować do lodówki do schłodzenia, na schłodzone ciasto rozprowadzić polewę czekoladową
KUCHNIA POLSKApewnością smaczniejszy. A żeby nie przesłodzić do 4 czy 5 przekładek użyłam masy budyniowej z wanilią. Ważne jest aby tort został przełożony na 2-3 dni przed planowaną konsumpcją, gdyż musi nasiąknąć kajmakiem i zrobić się miękkim do krojenia. Składniki na ciasto, na 15-18 blatów po 26 cm średnicy: 4 szklanki mąki pszennej, najlepiej dobrej jakości z młyna jeśli(...)zacznie stygnąć, to zacznie się zagęszczać, jeśli po wystudzeniu zacznie się oddzielać, to wystarczy tylko zamieszać i z powrotem bardzo ładnie się połączy. 3. Wystudzonym kajmakiem przekładamy ciasto na przemian z masą budyniową, kilka łyżek kajmaku zostawiamy do następnego dnia, aby dokładnie pokryć wierzch i boki. Masa budyniowa: 2 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy lub budyniowy 1 łyżka mąki pszennej
Apetyczna babeczkawyjęciu z piekarnika najlepiej przyciąć od razu do pożądanego kształtu i kłaść jeden na drugim przykrywając papierem do pieczenia i obciążając talerzem, tak aby się nie odkształcały, Odcięte skrawki ciasta odłożyć, będą służyły do wykończenia tortu. Przygotowanie kremu: Składniki: 900 ml mleka roślinnegi 250 g masła kokosowego rafinowanego 250 g cukru pudru 1 średni banan 70 g mąki pszennej(...)już 22 więc wrzuciłam krem do zamrażalnika na 15 minut A teraz zaczynamy zabawę, składania tortu, kolejność smarowania krążków dowolna na koniec cały tort smarujemy dookoła kremem budyniowym, do pozostałych okruszków ciasta dodała 100 g orzechów włoskich i łyżkę ciemnego mokrego cukru muscovado. Obsypać tort i wstawić do lodówki na kilka godzin, u mnie było to 10. Smacznego
greenscarfzacznij powolutku wsypywac przesiane mąki, wymieszaj wszystko bardzo ostrożnie, ale dokładnie drewnianą łyżką, wygraniając masę od dołu ku górze. Przełóż ciasto do tortownicy i piecz okolo 30-35 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i ostudź. KREM BUDYNIOWY: W garnuszku z grubym dnem zagotuj 350 ml mleka. W 50 ml mleka rozmieszaj proszek budyniowy i wlej mieszankę(...)wyjmij pestki. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć śliwki, zasyp cukrem i cynamonem, całość dokładnie wymieszaj. Smaż śliwki około 20-25 minut . Ostudź. SKŁADNANIE CIASTA: Biszkopt połóż na paterze lub ozdobnym talerzu. Posmaruj go kremem budyniowym. Na kremie ułóż śliwki (przecięciem do dołu) i polej kilkoma łyżkami sosu z karmelizowania owoców. Gotowe! Smacznego! * Domowa Mąka Owsiana: odpowiednią ilość płatków owsianych zmiel
Słodko-Słony Świat Ilonyukładamy kawałki gruszek. Podsmażamy owoce, aż zmiękną, a następnie wsypujemy cukier, oraz cukier waniliowy. Wlewamy łyżkę wody. Mieszamy dokładnie (poruszając patelnią), żeby rozpuścić cukier. Studzimy. Składamy ciasto: Na zimny spód gryczany nakładamy masę budyniową, wyrównujemy masę szpatułką, a na wierzch układamy gruszkę. Ciasto przechowujemy w lodówce
Życie zaczyna się w kuchniChyba każdy z nas zna karpatkę. Ciasto, które zachwyca swoją iście górzystą formą i pysznym budyniowym kremem. Zazwyczaj obsypana cukrem pudrem. Idealne ciasto, całkowicie bezpieczne ze względu na to, że większość ja zna i lubi. Bardzo szybie w przygotowaniu. Czasami można pójść sobie na skróty ;). Taki tradycyjny wypiek pieszczący podniebienie. Składniki : - 125 g masła/margaryny - szkl wody
Malinowe Pocałunki