ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:86/345)

Ciasto Millefuille 153

Ciasto Millefuille (wym. milfej) to słynne francuskie ciasto, które po francusku znaczy tysiąc płatków. Ciastko takie często bywa nazywane napoleonką. Millefeuille to nic innego jak 3 płaty ciasta francuskiego, przełożone kremem budyniowym, przy czym wierzchnia warstwa polana jest lukrem i ozdobiona w dość charakterystyczny sposób. Ja jednak chciałam przełamać klasyczną wersję z lukrem i zastąpiłam go cukrem pudrem. Samo ciasto

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ekspresowa napoleonka, polska superżywność - cz. I 162

proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną z 0,5 szklanki mleka. Wlej do gotującego się mleka. Zestaw z ognia. Dodaj masło i dokładnie wymieszaj. Przełóż lekko wystudzoną masę budyniową na jeden arkusz ciasta, przykryj drugim i posyp cukrem pudrem. Teoretycznie, pasowałoby trochę odczekać, aż ciasto całkiem wystygnie, ale w praktyce można już jeść. Maczaj ostry nóż w zimnej wodzie i krój

Qlinarnie i Qlinarnie
Miętusek 915

połączenia się składników. Gotowe ciasto wylać na blaszkę (26x 35cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 40 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić. W między czasie przygotować krem. 2 szklanki  szklanki mleka i cukier umieścić w rondelku, podgrzewać do czasu aż mleko zacznie wrzeć. W osobnej miseczce wymieszać pozostałą ilość mleka z proszkiem budyniowym i dodać(...)garnuszku zalać wrzącą wodą i gotować do czasu aż się rozpuszczą. Gorący budyń wymieszać z gorącymi rozpuszczonymi landrynkami, dodać miętowy syrop, wymieszać i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Gdy masa budyniowa będzie zimna utrzeć ją z miękkim masłem. Miętową masę wyłożyć na  wystudzony biszkopt, przykryć herbatnikami i wsadzić do lodówki na czas przygotowania agrestowej pianki. Galaretki rozpuścić w szklance wrzącej

Krakowskie smaki Ani
Metrowiec szachownica . 193

Moją ulubioną kawę Nescafe sensazione creme podałam w filiżance z kolekcji New Hollis Gold Składniki na ciasto : 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki ciepłej wody 3 szklanki mąki 2 szklanki cukru 8 jajek 3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia 2 łyżki kakao  Krem budyniowy : 1 l mleka  3 budynie waniliowe  3 łyżki mąki  2 żółtka 1 cukier(...)przemian. Gdy dolne paski połączymy ze sobą  wierzch smarujemy budyniem i układamy na odwrót  na jasny ciemny pasek na ciemny jasny pasek.Całe ciasto w koło smarujemy masą budyniową. Pamiętajcie że każdy pasek należy posmarować budyniem aby skleić z drugim. Wstawiamy do lodówki na godzinkę i następnie smarujemy całość polewą zimną polewą. Wierzch dekorujemy według uznania

Sama słodycz i szczypta chili
Marysieńka 209

Ciasto Marysieńka to połączenie biszkoptu , ciasta orzechowego i masy budyniowej. Jest bardzo smaczne i łatwe do zrobienia. Wygląda na bardzo pracochłonne, ale w rzeczywistości tak nie jest. Skorzystałam z przepisu S. Anastazji. Na moim blogu znajdziecie również inne ciasta,  które Wam polecam. Np. ciasto cappuccino  , które jest rewelacyjne. Biszkopt kakaowy 7 jajek 1 szklanka  cukru 5 łyżek

O kuchni z uczuciem
Ciasto Delicja 748

zwlekałam z wypróbowaniem tego przepisu...to był naprawdę duży błąd. Rzadko piekę ciasta , powiedziałabym, że tylko okazjonalnie.  Pyszny biszkopt makowo- kokosowy przełożony słodkim, budyniowym kremem. Do tego delicje i galaretka- czego chcieć więcej. Ciasto pięknie prezentuje się na stole, więc polecam ten wypiek w szczególności na różnego rodzaju przyjęcia i imprezy . Składniki (25x36): 6 białek+ 3 żółtka szklanka cukru(...)cukru. Dodajemy mieszankę budyniową. Gotujemy do czasu aż zgęstnieje.  Studzimy. Masło ucieramy mikserem. Powoli dodajemy budyń. Wykładamy na biszkopt. Masę budyniową wykładamy na biszkopt. Wykładamy delicje. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto. Ilość porcji: ok. 20 Czas przygotowania: ok. 2,30 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Tarta z kremem budyniowym i owocami 100

Witajcie, Dzisiaj polecam pyszną tartę z kremem budyniowym, borówkami oraz malinami Na blachę o średnicy 26 cm Składniki na ciasto: 255 g mąki luksusowej typ 550 130 g masła o temperaturze pokojowej 100 g cukru kryształ 1 jajko 2 łyżki wody ½ łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Wszystkie składniki szybko zagnieść ręką. Ciasto rozwałkować i wylepić nim tortownicę wyłożoną papierem

Przepisy Babci
Ciasto jogurtowe – przepis na dużą blachę 173

uratował moje pomalowane paznokcie. Smacznego! Lubicie takie proste ciasta jak to jogurtowe, czy wolicie bardziej złożone kompozycje? Jeśli macie ochotę na świetne kruche ciasto z owocami i budyniową pianką, znajdziecie je tutaj . Wasza, Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Bloglovin’ Wpis

Patchwork
Przekładaniec cytrynowy 234

Wysokie, orzeźwiające ciasto bogate w wiele warstw. Słodkość biszkoptu i herbatników równoważy kwaskowaty krem budyniowy, który jest bajecznie pyszny! Ciasto dość pracochłonne, ale za to bardzo efektowne. I tu się Wam przyznam, jest to jedno z pierwszych, jakie zrobiłam. Przygotowuję je do dziś, w szczególności na wszelkiego rodzaju przyjęcia, urodziny itp. Polecam! Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x35 cm) Biszkopt

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto makowe z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami 6338

przyjemnie jest w domowym zaciszu przycupnąć w ciepłym fotelu, z filiżanką kawy lub herbaty i kawałkiem ciasta makowego z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami. Przepis „stary jak świat”. Ciasto można zrobić z masą budyniową, lub na szybko, z gotowym w kilka minut kremem. Składniki na ciasto: - 7 dużych jaj - 1,5 szklanki mąki tortowej - 300g suchego maku - 1 szklanka drobnego cukru

mojewypiekiinietylko
SZARLOTKA Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ 126

tolerowania jesieni jest sezon na jabłka. Te pyszne i sycące owoce stanowią obecnie podstawę mojej diety. Wprost nie mogę się nimi najeść :). Ciasta z jabłkami są także jednymi z moich ulubionych. Dzisiejsza szarlotka z budyniową pianką zachwyci osoby, które lubią delikatne wypieki. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię

Przepisy Aleksandry
Sernik z pomarańczową nutą 189

trochę poeksperymentować i wyszła mi taka mieszanka różnych przepisów :-) no bo ser z jednego, masa budyniowa z drugiego, a biszkopt jeszcze z innej bajki... Zniknął szybciej niż się spodziewałam, a to cieszy najbardziej :-) mąż stwierdził, że śmiało mogę wprowadzać wypiek na domową listę ciast obowiązkowych :-) Więc podpisuję się obiema rękami pod tą mieszanką faktur i smaków, bo jest bajeczna... taka(...)wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Biszkopt kroimy na dwa blaty. Pierwszy z nich zostawiamy w tortownicy i wylewamy na niego gorącą masę serową (dzięki temu ciasto nawilgnie), a na nią gorącą masę budyniową. Czekamy aż masy wystygną i zalewamy tężejącą galaretką, a na nią kładziemy drugi blat biszkoptowy. Całość wstawiam do lodówki by galaretka całkiem zastygła. Następnie wyjmujemy ciasto

Czary - gary w kuchni
Placek śliwkowy z kruszonką. 438

głównej. Przepis wzięłam z mojego starego zeszytu. Ciasto składa się z kruchego spodu, warstwy śliwek, masy śmietanowej z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym. Całość posypana jest pyszną kruszonką z nutą cynamonu i kardamonu. Ciasto smakowało rewelacyjnie, zniknęło bardzo szybko. Nawet mój facet, który za ciastami nie przepada zjadł większość. To najlepsza rekomendacja :). Zapraszam serdecznie na chrupiące i czarujące(...)minut. Wyciągnąć spód i pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Kwaśną śmietanę utrzeć z jajkami, cukrem waniliowym, proszkiem budyniowym i cukrem na gładką masę. Do 1/4 pozostałego ciasta dodać mąkę i kardamon, zrobić kruszonkę. Na spodzie gęsto poukładać przepołowione śliwki skórką do dołu, wylać masę śmietanową i posypać kruszonką. Placek piec jeszcze 45 minut

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Ciasto jogurtowe – przepis na dużą blachę 228

uratował moje pomalowane paznokcie. Smacznego! Lubicie takie proste ciasta jak to jogurtowe, czy wolicie bardziej złożone kompozycje? Jeśli macie ochotę na świetne kruche ciasto z owocami i budyniową pianką, znajdziecie je tutaj . Wasza, Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Bloglovin

Patchwork
Torcik naleśnikowo budyniowo pomarańczowy 160

pszennej 1/3 łyżeczki soli 1 i 1/2 szklanki mleka 1 i 1/3 szklanki wody 4 łyżki masła klarowanego 2 jajka 1 łyżka kakao olej do smażenia krem budyniowy: 1 budyń do ciast i kremów Winiary waniliowy 500 ml mleka 100 g masła 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej 1 łyżka cukru 250 g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietany 30 % polewa

wesoła kuchnia