ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:90/345)

Tort z niczego 408

Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki biszkopt 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżka kakao krem budyniowy 0,5l mleka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru garść pastylek czekolady mlecznej do fondue (http://www.slodkiswiat.com.pl) trochę kakao (dla koloru) 3/4 kostki masła nasączenie(...)dodać do jednej trochę kakao. Nakładać masę łyżką (raz jeden kolor, raz drugi w łaty) do blachy wyłożonej pergaminem. Ja użyłam długiej i dużej blachy, bo chciałam z ciasta wyciąć dwa kwadraty. Jeden większy, drugi mniejszy. Można też użyć tortownicy w dowolnym kształcie w zależności od tego jak wysokie ciasto chcemy uzyskać. Krok 2 Odlać pół szklanki mleka. Rozrobić

CoolinarniePL
Ciasto truskawkowa fantazja 195

Przepyszne ciasto, które polecam wszystkim. Makowy spód, galaretka z truskawkami i krem budyniowy idealnie się komponują w smaku i nadają ciastu ciekawy wygląd. SKŁADNIKI Na biszkopt makowy: 4 jajka szczypta soli 70 g cukru 35 g maku 70 g mąki pszennej tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na warstwę truskawkową: 750 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 600 ml wody(...)Wstawić do lodówki do stężenia. Krem budyniowy: Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu i zostawić do ostudzenia. Masło ubić wraz z cukrem pudrem i stopniowo dodawać budyń miksując. Gotowy krem wyłożyć na warstwie galaretki. Dekoracja: Rurki dekoracyjne zmielić np. w młynku do kawy i posypać nimi górę ciasta. truskawki przekroić na pół i ułożyć

Passions hobbies life
CIASTO BUDYNIOWO JABŁKOWE POD BEZĄ 303

sztywną pianę z białek. Budyń gdy już całe ciasto dobrze wystygnie ma smak kremu, a kwaśne jabłka w raz z bezą świetnie zaostrzają smak słodkiego kremu budyniowego. Składniki (na formę 20 x 20cm) Ciasto 30 dkg mąki 15 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Budyniowa 1 litr mleka 4 torebki budyniu waniliowego z cukrem 5 dużych jabłek cynamon Beza 3 białka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru WYKONANIE Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, proszek do pieczenia śmietanę, wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Następnie ciasto rozwałkować

RAROSSA
Szachownica mandarynkowa 406

Wnętrze wypełniają 2 orzeźwiające masy – pomarańczowa i śmietankowa , podtrzymywane przez puszysty biszkopt. Ciasto delikatne … lekkie … orzeźwiające … i śmiało może konkurować z naszym ulubionym CIASTEM CYTRYNOWYM Z KREMEM BUDYNIOWYM I PIANKĄ . Tak więc do dzieła! Szykujcie składniki i projekt Szachownica mandarynkowa zaczynamy! SKŁADNIKI: ( blacha 22 – 26 cm ) BISZKOPT : * jajko – 4 szt * cukier – 8 łyżek(...)BISZKOPT : Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Mąkę pszenną mieszamy z proszkiem do pieczenia , a następnie przesiewamy do zmiksowanych jajek. Dokładnie mieszamy. Blachę natłuszczamy , obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto , lekko wygładzamy i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na 30 – 35 minut. Zostawiamy do ostudzenia. KREM POMARAŃCZOWY: Masło rozpuszczamy w garnku. Dodajemy cukier i śmietanę , mieszamy. Wsypujemy galaretki

Ostra na Słodko
SZARLOTKA Z POWIDŁAMI I PIANKĄ 238

Kolejna pyszna szarlotka :).Wzbogacona budyniową pianką i powidłami śliwkowymi.Pyszna lekka i znika bardzo szybko.Zapraszam :). SKŁADNIKI Ciasto 3 szklanki mąki 4 żółtka 2 łyżki śmietany 18% 200g masła lub margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy szczypta soli Masa jabłkowa ok.1 kg startych jabłek 1 łyżka bułki tartej cukier waniliowy pół łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru(...)łyżka soku z cytryny pół opakowania galaretki (u mnie brzoskwiniowa) Budyniowa pianka 4 białka 4 łyżki cukru budyń waniliowy lub śmietankowy powidła śliwkowe WYKONANIE Formę do ciasta smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.Składniki na ciasto wsypujemy do miski i wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 1/3 i 2/3.Mniejszą część zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki

Mała w garnku miesza
Kruchy jabłecznik z pianką. 169

miski i posiekać nożem. Następnie szybko zagnieść. Podzielić na dwa kawałki w proporcji 2/3 – 1/3 Oddzielnie zawinąć w woreczki foliowe i włożyć do zamrażarki na godzinę. Spłaszczyć kawałki ciasta. Przygotowanie jabłek – jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne. Pociąć jabłka w plasterki. Do garnka wlać wodę, wrzucić jabłka, wlać sok z cytryny i gotować 5 minut. Dodać cukier i gotować(...)Przygotowanie pianki – białka ubić na sztywną pianę. Jak już są sztywne dodawać powoli cukier. Nie przerywać ubijania. Następnie podczas ubijania dodawać na przemian olej i proszek budyniowy. Dokładnie wymieszać. Formowanie ciasta – blaszkę o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno blaszki zetrzeć większą część ciasta, używając tarki o dużych oczkach. Następnie rozłożyć masę

Kuchnia Pokoleń
Rafaello 140

wyłudzonym od niej przepisie). Mam do niego ogromny sentyment, ale gdy je zrobicie też będziecie mieli. Nie dość, że jest bardzo łatwe, to jeszcze ekspresowe i zawsze wychodzi. Ciasta się nie piecze, więc jest to świetna opcja do przygotowania w warunkach polowych. Składniki: 2,5 szklanki mleka 3 żółtka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki mąki pszennej(...)wymieszać masę łyżką. Rozłożyć pierwszą warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmarować część masy budyniowej. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników.  Na górze ma być masa budyniowa. Z góry posypać ciasto kokosem. Może nie jest idealnie równiutkie, ale za to bardzo smaczne :)  Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Napoleonka na krakersach 238

Zagubiłam gdzieś przepis, z którego zawsze korzystałam przygotowując krem do tego bardzo szybkiego ciasta, więc posłużyłam się przepisem stąd , pominęłam tylko budyń waniliowy - bez niego też masa wyszła pyszna i gęsta, a zamiast wanilii dodałam cukier waniliowy. Składniki: 1250 ml mleka 4 jajka 6 łyżek mąki pszennej 6 łyżek mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 150 g cukru 130 g masła(...)Cały czas energicznie mieszałam, żeby nie zrobiły się grudki. Gotowałam 2-3 minuty. Blaszkę 25x30 cm wyłożyłam folią aluminiową i ułożyłam warstwę krakersów. Na krakersy delikatnie wyłożyłam ciepłą masę budyniową i równo rozsmarowałam. Na wierzch ułożyłam kolejną warstwę krakersów. Całość posypałam cukrem pudrem i odstawiłam na kilka godzin, aby krakersy zmiękły

Kulinarny Pamiętnik
Sernik z "na szybko" z owocami 213

łyżki cukru            Wszystkie składniki ciasta wymieszać łyżką. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ser wymieszać ze śmietaną, cukrem i proszkiem budyniowym. Masę wyłożyć łyżką na ciasto (nie trzeba wyrównywać). Jabłka obrać, pokroić na cienkie plastry, ułożyć na cieście. Posypać malinami poszarpanymi na mniejsze kawałki. Z podanych składników przygotować kruszonkę, wysypać na owoce. Ciasto

Praktyczna pl
Wiśniowa fantazja 7310

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Makowy biszkopt przełożony w środku budyniową masą i galaretką z wiśniami. To pyszne połączenie składników bardzo dobrze do siebie pasuje Ciasto przygotowałam na świąteczny stół i wszystkim bardzo smakowało. Zachęcam do zrobienia, na pewno zachwyci nie jednego gościa Post Wiśniowa fantazja pojawił się poraz pierwszy w Marta

Marta Gotuje
Karpatka 180

Klasyczny przepis na karpatkę, który wyszperałam w starym zeszycie z przepisami. Zawsze omijany wielkim łukiem w końcu doczekał się sprawdzenia. Cudowne ciasto parzone z aksamitnym, budyniowym kremem. Okazuję się, że karpatka to naprawdę banalne w wykonaniu ciacho, które smakuje wszystkim. Składniki: 1 szklanka wody 150g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek szczypta soli szczypta proszku do pieczenia 3 szklanki(...)mąką. Następnie wstawić na mały ogień i gotować przez 2 minuty, wystudzić. Do masy dodawać stopniowo jajka i miksować na gładką masę. Dodać proszek do pieczenia i sól. Ciasto dzielimy na 2 porcję. Pierwszą wykładamy w nasmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszce ( wymiary:25cm/32cm) i pieczemy ok.30 minut w temperaturze 180 stopni. Z drugą postępujemy dokładnie tak samo. Blaty studzimy

Wielki apetyt
Brownies migdałowo-wiśniowe z masą budyniową 179

zamieniłam orzechy laskowe na migdały i dodatkowo przełożyłam je masą budyniową. Wyszedł z tego całkiem zgrany duet. Wszystko doskonale się skomponowało. Wilgotne czekoladowo-migdałowe ciasto z wiśniami, nasączone likierem wiśniowym i miękka, czekoladowa masa budyniowa. Najlepsze jest na drugi dzień, chociaż nie jest mu łatwo do niego dotrwać." Czytaj więcej

Wiem co jem
CIASTO 3 BIT 210

bardzo proste i mega słodkie ciasto bez pieczenia. Wykonane jest z herbatników, masy kajmakowej, kremu budyniowego i śmietany. Idealny na różne imprezy okolicznościowe, święta czy od tak do popołudniowej kawki.  Ciasto to jest obłędne i robi furorę za każdym razem. Najlepsze jest następnego dnia, kiedy herbatniki zmiękną, chociaż ja czasem nie wytrzymuję i muszę ukroić sobie choć maleńki kawałek(...)dnie blachy ułożyć herbatniki. Na to rozłożyć równomiernie masę krówkową. Kolejno znów herbatniki. Następną warstwą jest przygotowany wcześniej krem budyniowy. Na to kolejna warstwa herbatników. Na samym końcu wyłożyć ubitą wcześniej z cukrem pudrem śmietanę kremówkę. Ciasto należy przechowywać w lodówce

Zrób to smacznie