Ciasto, które pierwszy raz jadłam u teściowej i przepadłam. Lekko kwaskowate jabłka, słodka masa budyniowa i polewa na wierzchu. Ciasto rodem z PRL, według mnie rewelacyjne. Pychotka Składniki: Biszkopt: 5 jaj łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek mąki 3 łyżki cukru Jabłka: 1,5-2kg jabłek lub 1,5 dużego słoika smażonych jabłek 2 galaretki cytrynowe Krem
Cukiernia Pychotki/2016/06/kremowka-kardynalska.html 3.Ciasto z jabłkami i masą truskawkową http://jaworskaanna7.blogspot.com/2016/03/ciasto-z-jabkami-i-masa-truskawkowa.html 4.Ciasto kruche z truskawkami i delikatną pianką http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/07/ciasto-kruche-z-truskawkami-i-delikatna.html 5. Cuszima s.Anastazji http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/06/cuszima.html 6. Ciasto z truskawkami i masą budyniową http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/05/ciasto-z-truskawkami-i-masa-budyniowa.html 7. Truskawkowy torcik z delikatnym kremem http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/05/torcik-truskawkowy-z-delikatnym-kremem.html 8. Ciasto kruche z owocami i budyniem http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/03/ciasto-kruche-z-rabarbarem-i-budyniem.html 9. Placuszki serowe z sosem
Niespełnione zdolności kulinarneszklanki mąki 6 jaj Dodatkowo : słoiczek gruszek w syropie 3 łyżki drobno posiekanej skórki pomarańczowej w syropie garść świeżej żurawiny krem budyniowy: budyń 450 ml mleka 100 g masła 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Sposób przygotowania ciasta: Do garnuszka przelewamy wodę i wrzucamy masło, pozostawiając je do całkowitego rozpuszczenia. Następnie do gotującej się masy wsypujemy partiami mąkę i mieszamy(...)białości z cukrem waniliowym, następnie dodając stopniowo budyń - ciągle ucierając. Gotowy krem przykrywamy ponownie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 h. Blaty ciasta powinny być ostudzone. Pierwszą warstwę smarujemy kremem budyniowym, a następnie przykrywamy następnym blatem. Kolejną warstwą są cienko pokrojone plasterki gruszki i kawałeczki skórki pomarańczowej, później ponownie budyń, następnie gruszki z przekrojoną żurawiną. Ostatni blat
Słodkie Przyjemnościkochani. Pamiętajcie: „Gotowanie jest dla ludzi” Zapraszam do zapoznania się z przepisem na ciasto bez pieczenia „krok po kroku”. Autorem tego ciasta oczywiście jest niezawodna Bogusia. Składniki: 300 g herbatników 300 ml mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 60g 1 łyżeczka esencji waniliowej 6 łyżki cukru 200 g masła (temperatura pokojowa(...)wymieszaj. Na dnie naczynia do zapiekania wyłożonego papierem do pieczenia ułóż herbatniki jak na zdjęciu wyżej. Następnie ułóż na herbatnikach warstwę kremu budyniowego. Na rozsmarowaną masę budyniową ułóż herbatniki. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij mikserem, ale nie na sztywno ( tak na 3/4) łyżkę ubitej śmietany wymieszaj
kuron.com.plkońcu postanowiłam, sama upiec to pyszne ciacho. Siostra, która go uwielbia, poprosiła mnie o nią na sylwestra, więc upiekłam. Ja sama uwielbiam to ciacho. Połączenie pysznego kruchego ciasta, bezy i kremu budyniowego. Dla mnie bomba :) Teraz siedzę jak na szpilkach i oglądam mecz Polska - Serbia w piłce ręcznej. Kocham tych chłopaków, i zawsze im kibicuje, ale dzisiaj mam ochotę
Moje pyszne gotowaniedodajemy miód, wyrobione ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy je na papierze do pieczenia i wycinamy kształt formy. Papier z ciastem układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy równocześnie dwa blaty przez około 12 minut w 180 stopniach C. Krem budyniowy: Odlewamy Pól szklanki mleka i rozrabiamy w nim budyń, pozostałą cześć mleka zagotowujemy z miąższem wanilii i cukrem. Gdy mleko(...)małym ogniu (ostrożnie, aby nie przypalić) dodajemy masło. Gdy składniki się połączą dosypujemy prażony słonecznik. Gotujemy razem kilka minut. Wykładamy ciepłe na wierzch ciasta. Składamy ciasto układając po kolei: blat miodowy, krem budyniowy, blat miodowy, blat kokosowy, blat miodowy, krem budyniowy, blat miodowy, masę słonecznikową
Pyry na Gazmąki krupczatki 3 żółtka 130 g masła lub margaryny 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szkl cukru Masa budyniowa 3 szkl mleka 2 op budyniu śmietankowego (na 0,5 l mleka) 3 łyżki cukru Dodatkowo 3-4 jabłka Przygotowanie ciasta : w misce wymieszać obie mąki, proszek do pieczenia i cukier. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać aż powstanie(...)stolnicy. Najlepiej zrobić to przez folię, ponieważ łatwij nam będzie przełożyć ciasto do blaszki. Wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą blaszkę wylepić ciastem. Nakłuć i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez 15 minut. Masa budyniowa : w 1 szkl mleka rozprowadzić proszek budyniowy i cukier. Pozostałe mleko zagotować i wlać mieszankę budyniową. Energicznie mieszać, żeby nie powstały grudki
Pieguskowa Kuchniapół szklanki cukru pudru 1 jajko 2 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie pysznych ciasteczek budyniowych: 1. Składniki na ciasto przekładamy do miski. 2. Następnie zagniatamy ciasto. 3. Odrywamy kawałki i formujemy z nich kulki o wielkości orzecha włoskiego. 4. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Między
Izabelawkuchniprzyznać, że już na zdjęciach bardzo mi się spodobało. Gdy kupiłam pół kilo borówek w bardzo zachęcającej cenie, od razu zabrałam się do dzieła. Kruche ciasto wyszło naprawdę cudownie kruche, ale nie kruszące się. Budyniowa pianka jest lekka i delikatna, a owoce nadają ciastu przyjemnej wilgoci i soczystości. Muszę przyznać, że mi również naprawdę zasmakowało i myślę, że spróbuję przygotować(...)Następnie powoli wlać sok z limonki. Pozostały cukier wymieszać z proszkiem budyniowym i cukrem waniliowym. Powoli wsypywać do bezy, miksując na najniższych obrotach. Na końcu wąśkim strumieniem wlać przestudzone masło, mieszając trzepaczką. Piankę wyłożyć na podpieczony spód, na niej równomiernie rozłożyć borówki. Na wierzch zetrzeć jasne ciasto. Piec w 180 st. C. przez 50-55 minut, aż wierzch nabierze
Pożeraczka, czyli raz adobrzekremie. Zmniejszyłam ją do 200 g. Polecam Wam to ciasto. Karpatka. Składniki na blachę 24 x 35 cm: Ciasto parzone: 1 szkl. wody; 150 g margaryny; 1 szkl. mąki; 5 jaj; szczypta proszku do pieczenia; szczypta soli. Krem budyniowy: 200 g miękkiego masła; 3 szkl. mleka; 3/4 szkl. mleka; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 80 g mąki pszennej; 80 g mąki
MiksturownikOsobiście nie jestem fanatyczką ciast bez pieczenia jednak i w mojej kuchni zdarzają się takowe desery. Dzisiaj wszystkim dobrze znane ciasto 3 bit, które jest świetnym deserem o każdej porze roku. Słodki kajmak przełamany masą budyniową i śmietaną z gorzką czekoladą daje nietuzinkowy efekt smakowy. Koniecznie się na niego skuście. Ciasto 3 bit - bez pieczenia Składniki: 1 duże opakowanie(...)mieszamy do połączenia. Odstawiamy budyń pod przykryciem (folią spożywczą) do ostygnięcia. Masło ucieramy dodając budyń. Uzyskaną masę budyniową wykładamy na herbatniki. Masę przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy fix wymieszany z cukrem pudrem. Gotową śmietanę wykładamy na wierzch ciasta. Oprószamy gorzką stratą czekoladą. Wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny (ja zostawiam
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisię Pani tak pysznym przepisem. 2 miejsce: Cukiernica z łyżeczką Bąble, biała Practic Wygrywa Pani Barbara za przepis na Kostkę gruszkową . Przepis znajdziecie tutaj (klik) Gruszki, masa budyniowa, ciemny biszkopt. To ciasto nie tylko wygląda wspaniale, ale na pewno też tak smakuje. Dziękuję za tak pyszne zgłoszenie. 3 miejsce: Szklanki Ibiza 310 ml, niskie 6 szt. Wygrywa Pani Aneta
Słodkie okruszkitema masy z soku Kubuś. Zdania były bardzo podzielone, oczywiście musiałam sama się przekonać. I tak jak dla mnie masa smaczna ale jednak to nie to co budyniowa, śmietanowa czy inna. Ciasto ogólnie smaczne ale czy masa jest taka wow ? Obawiam się, że nie. Chłopcom oczywiście ciacho smakowało, bo Oni wszystko lubią. Ja osobiście wolę ciasta przekładane innymi masami. Biszkopt
Ewa w kuchniZiemniaki ale słodkie..mhm...w sumie to jest też odmiana słodkich ziemniaków..ale te są naprawdę słodkie,bo to oszukane ziemniaczki z ciasta biszkoptowego i masy budyniowej..Polecam zrobić i zaskoczyć domowników,a zwłaszcza dzieci..No i teraz jest dylemat...miałam przepis na biszkopt i wg tego przepisu mi wyszedł zakalec..i nie wiem czy przepis jest zły(...)mąkę ziemniaczaną wymieszać i przesiać.Białka oddzielić od żółtek.B iałka ubijać, stopniowo dodając cukier zmieszany z waniliną. Następnie dodawać po 1 żółtku, a na koniec wymieszane mąki.Ciasto przelać do foremki. Piec około 25-30 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu wystudzić.[ najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej]. Biszkopt pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do malaksera, aby rozdrobnić
Moje domowe kucharzeniekiedy zacznie wrzeć wlewamy mieszankę, ciągle mieszamy aż zgęstnieje. Ciepły budyń wykładamy na dżem, rozprowadzamy po całości (pomocna będzie łyżka moczona w gorącej wodzie). Masę budyniową przykrywamy drugą częścią ciasta. Słonecznik (lub mieszankę jak u mnie) podprażamy na suchej patelni (ciągle mieszając) i przekładamy do miseczki. Rozpuszczamy masło, dodajemy miód, mieszamy, wsypujemy cukier
Na moim talerzu