ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:209/345)

Ciasto 3 BIT 202

deser jako dodatek do kawy .Nie ukrywam , że czas oczekiwania jest baaardzo długi ( zrobiłam go wieczorem ) i czekaliśmy aż całą noc , aby się nim poczęstować ;) Jest wiele przepisów tego ciasta , ja oparłam się na przepisie  klik Wymiary blaszki: 24 x 28  Składniki : - 3 paczki herbatników ( użyłam pełnoziarnistych Bonitki ) - puszki masy kajmakowej - 400 g śmietany kremówki - 3 łyżki cukru(...)mleka ). Budyń musi być chłodny , aby dobrze się połączył z masłem ( temp. pokojowa ) Masę budyniową wylałam i na nią układamy kolejną warstwę herbatników. Śmietanę kremówkę ubiłam z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym na sztywno , po czym wlałam wcześniej przygotowaną i przestudzoną żelatynę. Na wierzch ciasta wylewamy przygotowaną śmietanę. Na sam wierzch sypiemy starta czekoladę . I ciasto 3 BIT gotowe

Różne smaki w kuchni
Ciasto 3 BIT 401

deser jako dodatek do kawy .Nie ukrywam , że czas oczekiwania jest baaardzo długi ( zrobiłam go wieczorem ) i czekaliśmy aż całą noc , aby sie nim poczęstowac ;) Jest wiele przepisów tego ciasta , ja oparłam sie na przepisie PK Wymiary blaszki: 24 x 28  Składniki : - 3 paczki herbatników ( użyłam pełnoziarnistych Bonitki ) - puszki masy krówkowej - 400 g śmietany kremówki - 3 łyżki cukru pudru(...)mleka ). Budyń musi byc chłodny , aby dobrze sie połączył z masłem ( temp. pokojowa ) Mase budyniową wylałam i na nią układamy kolejną warstwę herbatników. Śmietanę kremówkę ubiłam z cukrem pudrem i z cukrem waniliowym na sztywno , po czym wlałam wcześniej przygotowaną i przestudzoną żelatynę. Na wierzch ciasta wylewamy przygotowaną śmietanę. Na sam wierzch sypiemy starta czekoladę . I ciasto 3 BIT gotowe

Słodkości i nie tylko
Ptysie z kremem adwokatowym 323

jajka dodawać pojedynczo, ponieważ to ułatwi zmiksowanie ciasta. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia, można to zrobić łyżką, szprycą lub za pomogą rękawa papierniczego. Ciasta powinny być wielkości mniej więcej 4 – 5 cm średnicy w odstępach po 3 cm od siebie. Ptysie piec partiami przez 25 – 30 minut w 200 stopniach(...)czynność można pominąć lub zrobić część ptysi z kremem budyniowym, a część z kremem adwokatowym). Wystudzone ptysie przełożyć masą i udekorować cukrem pudrem. Krok po kroku: 1. Zagotować wodę z masłem 2. Dodać mąkę 3. Energicznie wymieszać 4. Przygotować budyń 5. Zmiksować ciasto parzone z jajkami 6. Uformować małe ptysie 7. Utrzeć masło

KuchniaWeDwoje.pl
Sernik z brzoskwiniami 190

pieczenia. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach większą część zamrożonego ciasta. Równomiernie rozprowadzić i lekko docisnąć. Piec w temp. 180 C przez ok. 10 min, aby się lekko zapiekło. Ser na sernik przełożyć do miski, chwilę miksować. Następnie dodać cukier oraz jajka, miksować do połączenia. Proszek budyniowy przesiać przez sitko do masy i ponownie miksować. Na koniec dodać roztopione masło(...)cytryny i jeszcze chwilę miksować. Masę serową wyłożyć na podpieczony spód, ułożyć pokrojone na nieduże kawałki brzoskwinie. Wyłożyć pianę z białek i wyrównać. Zetrzeć na wierzch pozostałą część zamrożonego ciasta.  Piec w temp. 180 C przez godzinę. Jeśli ciasto z wierzchu będzie za mocno się przypiekać możemy pod koniec zakryć folią aluminiową i podpiekać dalej.  Po upieczeniu sernik

Kolorowa kuchnia Elki
Sernik z jogurtu greckiego 2703

papierem do pieczenia, ciasto nakłuć widelcem i podpiec w 190-200 stopniach przez 15 minut - podpieczone ciasto wyjąć i pozostawić do wystygnięcia MASA SEROWA - składniki na masę powinny mieć temperaturę pokojową - żółtka oddzielić od białek, zmiksować je lekko, dodać jogurt i proszek budyniowy oraz skórkę otartą z 1 pomarańczy, wszystko zmiksować do połączenia się składników - białka ubić na sztywno(...)się lekko ciągnąca, wyłożyć ją na wierzch sernika i delikatnie rozsmarować, całość schłodzić w lodówce do zastygnięcia polewy Sernik bardzo ładnie prezentuje się wizualnie dzięki kontrastowi między brązowym kolorem ciasta kruchego, a jasną barwą masy serowej. Kakaowe ciasto doskonale współgra z delikatnym smakiem sernika oraz z wyczuwalnym w masie i polewie aromatem pomarańczy. Masa serowa ma bardzo lekką i kremową

Smakołyki Bereniki
Ciasto Kopiko 10431

kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty. Biszkopty nasączam mocną kawą parzoną. 2. Masa : Dwie szklanki mleka gotuję z cukrem i kawą rozpuszczalną. W pozostałym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego(...)Ucieram.  3. Na jeden blat biszkoptu wykładam 2/3 masy kawowo- budyniowej. Wyrównuję i przykrywam drugim biszkoptem. Na wierzch wykładam pozostałą masę i wyrównuję. Na masie układam herbatniki.  4. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam (polewa powinna być gładka i jednolita). Na wierzchu ciasta robię z polewy esy floresy. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sypane ciasto ze śliwkami i budyniem. 214

sobie pomyślałam, że znów trzeba się zwrócić w kierunku ciasta sypanego. Ono nie ma nigdy zakalca, rąk się nie brudzi, szybko robi i świetnie się sprawdza z owocami. szklanka mąki szklanka manny 1/3 szklanki cukru cukier waniliowy żółtko 120 g masła szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: 0,5 l mleka budyń śmietankowy lub waniliowy(...)powstanie drobny żwirek. Tortownicę (20 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Trzy czwarte mącznej masy wysypujemy na spód formy. Ze śliwek usuwamy pestki, układamy ciasno  na cieście skórką do spodu. Owoce przykrywamy gorącym budyniem,  ugotowanym zgodnie z zaleceniami producenta, tylko z mniejszej ilości mleka. A na koniec wysypujemy  resztę żwirku, wstawiamy do gorącego piekarnika

Dieta moja pasja
Kremówka/napoleonka z kremem budyniowo-śmietankowym 184

kremem waniliowo-budyniowym.  W Łodzi również są oba ciastka, ale nazywa się je już w odwrotny sposób.  Natomiast w Krakowie za kremówką uznaje się ciastko z kremem budyniowym, ponieważ napoleonka zawiera krem zrobiony na bazie białek. Ja pochodzę z Białegostoku i przyznam, że od dzieciństwa uwielbiałam napoleonki. Hmm... a z jakim kremem? Szczerze, to dla mnie(...)śmietankowym, który troszkę różni się od znanej wersji.  Mój krem zamiast masła zawiera ubitą śmietankę, dzięki czemu jest bardziej lżejszy i również obłędnie smaczny! Spróbujecie? 1 porcja gotowego ciasta francuskiego (400-450g) Masa: 1 litr mleka 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki pszennej (czubate) 2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate) 4 żółtka 1 laska wanilii 1/2 litra śmietanki

Di gotuje
Sernik królewski 1061

około 2 godziny. Blachę o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy zetrzeć na tarce o grubych oczkach jedną część zamrożonego ciasta, wyrównać i lekko uklepać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i podpiec przez około 10 - 13 minut. Wyjąć z piekarnika, odłożyć. Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze(...)miksować do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Na koniec dodać proszek budyniowy, zmiksować.  Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją do masy serowej za pomocą szpatułki lub łyżki. Masę serową przelać na podpieczony spód, wyrównać. Na wierzch zetrzeć drugą część zamrożonego ciasta. Sernik piec około 60 - 75 minut ( do momentu, aż podniesie się środek sernika

Opowieści z piekarnika
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE, Z KRUSZONKĄ, BRZOSKWINIAMI I PORZECZKAMI 201

Mniej więcej połową ciasta wyklejamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, drugą część kruchego ciasta odstawiamy w misce do lodówki. Blaszkę możemy również odstawić do lodówki. Masa serowa: - 500g sera (dobrego, gęstego- u mnie najczęściej "Juliko" lub "Mój Ulubiony") - 125g masła - 1 jajko - 1 proszek budyniowy śmietankowy lub waniliowy (lub 40g mąki ziemniaczanej) - 1/2 szklanki mielonego ksylitolu (lub pudru) Miękkie(...)masło umieścić w misie miskera i utrzeć z mielonym ksylitolem lub cukrem pudrem na puch. Następnie dodajemy partiami ser, jajko oraz proszek budyniowy. Dokładnie ucieramy do połączenia składników. Masę serową wykładamy na schłodzony kruchy spód. Dodatkowo: - puszka brzoskwiń (u mnie średni słoik domowych) - czerwona porzeczka (u mnie mrożona) - 5 białek - 1 szklanka drobnego cukru trzcinowego (lub zwykłego) Brzoskwinie odsączone wcześniej

Smaczne Zdrowe
Sernik z brzoskwiniami 169

owinąć folią spożywczą, spłaszczyć, włożyć na 2 godziny do zamrażarki (lub na krócej, jeśli ciasto stwardnieje na tyle, by bez problemu zetrzeć je na tarce). Składniki na masę serową: 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego waniliowego 125 g masła 3 jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) 1 szklanka(...)części. W misie miksera ubić białka z cukrem do otrzymania sztywnej piany. Głęboką blachę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy. Na to wyłożyć masę serową, wyrównać. Na masie serowej ułożyć brzoskwinie, kawałek przy kawałku. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch

Smaki Natalii
Chałwowiec 211

waniliowa) Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego ( u mnie Stovit) kieliszek wiśniówki do nasączenia (lub kompot wiśniowy jeśli ciasto będą jadły dzieci) 100 g czekolady mlecznej 2-3 łyżki mleka Budynie mieszamy z ok 200 ml mleka. Pozostałe zagotowujemy, wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie cały czas miksując, dodajemy

Cynamonowe szczęście
Cukinia na słodko w słoiku – cukinia jak ananas przepis 192

Cukinia to zdrowe warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Doskonale smakuje w postaci, cukiniowej tarty czy tradycyjnego leczo. Warto ją też zamarynować w słoiku, a

sierotka maRysia w kuchni
Placek po meksykańsku z ulubionym sosem. Jaki sos do placków ziemniaczanych? 259

Placki po meksykańsku to pyszne danie, które zachwyca swym oryginalnym i niepowtarzalnym smakiem niejednego smakosza. Warto je podać z ulubionym sosem. Zatem jaki sos do placków

sierotka maRysia w kuchni
Babeczki z kremem budyniowym (Pastéis de Belém, Pastéis de Nata) 188

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Babeczki z kremem budyniowym zobaczyłam po raz pierwszy kilka lat temu, na blogu Asi z Delicious Titbits . W Portugali … Przeczytaj

My Blueberry Corner