ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:213/345)

Sernik z brzoskwiniami i bezową pianką 178

pozostałe składniki i energicznie zagnieść ciasto, aż będzie gładkie. Ciasto będzie dosyć lepiące, ale takie właśnie ma być :) Blachę o wymiarach 25 x 40 cm natłuścić i oprószyć mąką. Ciastem wyłożyć blachę, także jej brzegi. Podpiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut, odstawić. Masa serowa: 1 kg twarogu, zmielonego minimum trzykrotnie 4 jajka 1 szklanka cukru(...)przełożyć do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i jajka, zmiksować. Do masy serowej dodać proszek budyniowy, olej i sok z cytryny, połączyć. Dodać zimne mleko, zmiksować na gładko (masa będzie lejąca) Do masy serowej delikatnie wmieszać przygotowane wcześniej brzoskwinie. Masę wylać na przygotowane wcześniej ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia

Domowa cukiernia Ewy
Croquembouche - ptysiowa piramida 139

Croquembouche to francuski deser w kształcie stożka z ułożonych warstwowo małych ptysi nadzianych kremem patissiere (kremem budyniowym) i opleciony karmelową siecią. Mogą być zbudowane jak moja poprzez warstwowe sklejanie lub przyklejane do stożka, który możemy zrobić z tektury owiniętej papierem do pieczenia. Deser prezentuje się okazale i im wyższy tym efekt bardziej zniewalający, choć tu piramida przygotowana została z połowy(...)wcześniej przechowując w lodówce. Natomiast całość składać i nadziewać najlepiej jest maksymalnie godzinę przed podaniem. Korzystałam z przepisu podanego na Kuchnia Lidla  a do przygotowania ciasta oraz kremu użyłam mąki Szymanowskiej uniwersalnej marki Polskie Młyny.  Spróbujcie zrobić taki deser w domu :) Składniki: Ciasto parzone: 0,5 litra mleka  200 g masła 450 g mąki (użyłam mąki Szymanowskiej

Kocham..lubię..gotuję..
Miniserniczki z piernikową kruszonką 136

łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka Z podanych składników zarabiamy ciasto kruche. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Masa serowa: 3 białka ½ szklanki cukru 1 budyń śmietankowy 340 ml śmietany 18 % tłuszczu Białka miksujemy na sztywno z odrobiną soli. Stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy na sztywną bezę. Dodajemy proszek budyniowy i miksujemy na najniższych obrotach. Delikatnie łączymy ze śmietaną. Piernikowa

Domowe ciasta
Kołocz z serem 165

jednym jajku, a następnie stopniowo dodawać zmielony ser. Następnie wsypać proszek budyniowy, szczyptę soli, skórkę otartą z cytryny i przemieszać. Na koniec dodać do smaku sok z cytryny, rodzynki, całość połączyć.  Kruszonka (posypka): Przesianą mąkę posiekać z masłem i margaryną, dodać cukry, żółtko i zagnieść jak kruche ciasto, uformować kulę, przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce

My sweet a life
Bezlaktozowy Dutch baby z malinami, porzeczką i jagodami! 152

przepięknie wyrasta, jest chrupiący z góry i z dołu, a w środku smakuje niczym najlepsze ciasto! Przepyszna propozycja! Koniecznie do zrobienia! PRZEPIS NA DUTCH BABY: SKŁADNIKI: - 2 jajka wiejskie - 1/2 szklanki mleka bez laktozy - 2 łyżki mąki pszennej tortowej - 1,5 łyżki proszku budyniowego (lub mąki ziemniaczanej) - szczypta soli - ziarenka z laski wanilii - 1/2 łyżeczki oleju kokosowego -  1 płaska(...)proszek do pieczenia - patelnię żeliwną wstaw do piekarnika, temperatura 230 stopni C - u mnie patelnia nagrzewała się 10 minut, wyjmij patelnię, szybkim ruchem pędzelka rozprowadź olej kokosowy, wlej ciasto na patelnię  i dodaj owoce, szybko wstaw do pieca na kolejne 15 minut, aż naleśnik mocno urośnie i będzie złoty. - Po wyjęciu z piekarnika, naleśnik troszeczkę opada i tak powinno

SMYKWKUCHNI
Zdrowsza karpatka- przez góry i doliny do serducha 157

inaczej ciasto opadnie! Uwaga: w mniejszych foremkach ciasto będzie potrzebowało dłuższego pieczenia! Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika, odczekaj kilka minut, a następnie zdejmij placek z blaszki. Blaszkę umyj i osusz, powtórz pieczenie drugiego placka. Krem: Ugotuj budynie: w szklance mleka rozprowadź proszki budyniowe i ksylitol, resztę mleka dobrze zagotuj, wlej mleko z rozpuszczonym proszkiem i mieszaj, aż budyń będzie(...)ubijaj dalej na puszystą i jasną masę. Powstały krem odstaw do lodówki na min. 1 godz. (dzięki temu masa trochę stężeje). Po ochłodzeniu kremu rozsmaruj go na jednej części ciasta, przykryj drugim plackiem.  Odstaw bez przykrycia ponownie do lodówki na 1 godzinę.  Smacznego

Smiling Shrimp
Rafaello 184

lata zrobiłam torcik „Rafaello”. Dlaczego właśnie takie ciasto? Ponieważ bardzo lubię desery z wiórkami kokosowymi. Ciasta i ciasteczka z kokosem zawsze znikają u nas jak przysłowiowe „ciepłe bułeczki”, dlatego też ten torcik zniknął w oka mgnieniu. Robiłam już różne wersje „Rafaello”. Z masą budyniową, przekładałam dwiema warstwami biszkoptów, robiłam w foremce prostokątnej... ale nie zamieszczałam na blogu. Dzisiaj(...)żeby się rozpuściła. Do gorącej galaretki wsypałam kosteczki czekolady. Mieszałam tak długo, aż się czekolada roztopiła i pięknie połączyła z galaretką tworząc aksamitny krem. Odstawiłam do wystudzenia. Przygotowałam spód ciasta. Biszkopty zmieliłam w blederze, dodałam stopione ciepłe masło i dokładnie wymieszałam. Tą mieszanką wylepiłam spód tortownicy (średn. 26 cm) i wstawiłam do lodówki na 30 min. W tym czasie zrobiłam

Kuchnia u Krysi
Zdrowsza karpatka- przez góry i doliny do serducha 481

inaczej ciasto opadnie! Uwaga: w mniejszych foremkach ciasto będzie potrzebowało dłuższego pieczenia! Po upieczeniu wyjmij ciasto z piekarnika, odczekaj kilka minut, a następnie zdejmij placek z blaszki. Blaszkę umyj i osusz, powtórz pieczenie drugiego placka. Krem: Ugotuj budynie: w szklance mleka rozprowadź proszki budyniowe i ksylitol, resztę mleka dobrze zagotuj, wlej mleko z rozpuszczonym proszkiem i mieszaj, aż budyń będzie(...)ubijaj dalej na puszystą i jasną masę. Powstały krem odstaw do lodówki na min. 1 godz. (dzięki temu masa trochę stężeje). Po ochłodzeniu kremu rozsmaruj go na jednej części ciasta, przykryj drugim plackiem.  Odstaw bez przykrycia ponownie do lodówki na 1 godzinę.  Smacznego

Smiling Shrimp
Krucha tarta z rabarbarem i truskawkami. 154

chciało się zlepić, dodajemy kolejną łyżkę wody, do skutku). Kulę ciasta zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. NADZIENIE: 400 g rabarbaru pokrojonego w 2 cm kawałki 200-300 g truskawek (u mnie mrożone) 2 -3 łyżki cukru 2 łyżeczki skrobi (lub proszku budyniowego o smaku waniliowym lub śmietankowym)      Rabarbar, truskawki

Rozpustne gotowanie
SERNIK Z ROSĄ 86

łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, spód blachy wyłożyć równomiernie kruchym ciastem. Piekarnik nagrzać do 180'C i zapiec ciasto około 15 minut. Masa serowa: * 1 kg twarogu we wiaderku (użyłam twarogu  Wieluń "Mój ulubiony" ) * 2 jajka * 4 żółtka * 1 szklanka cukru * 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią(...)puszystą masę. Następnie dodać cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, 2 proszki budyniowe i wlać olej, wymieszać. Kolejno zmniejszyć obroty miksera do minimum i mieszając dodawać na zmianę po łyżce twarogu i odrobinę mleka. Czynność wykonywać do wykorzystania składników.  Masę serową wylać delikatnie na podpieczone kruche ciasto. Piec kolejne 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Pod koniec pieczenia

Zrób to smacznie
Agrestowo-budyniowe na kruchym spodzie 99

cukru, cały czas ubijam, aż piana będzie mocno sztywna. Następnie wyciągam blaszkę z piekarnika, wykładam ubitą pianę i posypuję ciastem, którego garść odłożyłam na początku. Całość piekę jeszcze ok 15-20 minut, aż piana zrobi się złota. Smacznego Artykuł Agrestowo-budyniowe na kruchym spodzie pochodzi z serwisu Słodki sentyment

Słodki sentyment
Domowa karpatka. Przepis na ciasto i krem 645

sposób, ale czasami wyrastają mi ładne góry a czasami nie, tak jak w tym przypadku. Na szczęście pagórkowatość ciasta nie wpływa na jego smak i bez urodziwych szczytów karpatka była pyszna jak zwykle. Jeśli nie chce się Wam robić kremu budyniowego od podstaw ugotujcie 2 budynie z torebki używając połowy mleka a potem zmiksujcie je z masłem. ROZWIŃ I CZYTAJ

Smaczna Pyza
Ciasto gruszkowe, które rozpływa się w ustach 205

przyprawą i zmiksować tylko do połączenia się składników. Następnie dodać ubitą pianę i delikatnie wmieszać ją łyżką. Ciasto przelać do tortownicy, włożyć do piekarnika i piec 35-40 minut. Najłatwiejszy sos waniliowy 1-3/4 (lub dwie)* łyżeczki proszku budyniowego waniliowego 1 łyżka cukru waniliowego 1 szklanka mleka Ugotować jak zwykły budyń. Czyli: Większość mleka wlać do garnka, dodać cukier

Posadzone i zjedzone
Sernik z wiśniową niespodzianką 160

wystudzić. Przygotowaną formę wyłożyć papierem, boki wysmarować. Wylepić ciastem dno i brzegi tortownicy. Wlać zimny kisiel na ciasto. Przygotowanie masy serowej: Masło roztopić i przestudzić. Jajka ubić z cukrem (zwykły + waniliowy) ok. 10 min. Następnie dodawać ser i proszek budyniowy, na końcu wlać płynne masło i krótko zmiksować (tylko do połączenia składników). Wsypać sparzone rodzynki i delikatnie wymieszać łyżką. Masę

Kulinarna (nie)codzienność
Ciasto orzechowe 234

każdy może się z nim zmierzyć, nawet osoby które twierdzą, że nie potrafią piec. Nie można go zepsuć. Ciasto podane na Porcelana Bogucice. Składniki: Biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem budyniowy: 450 ml mleka 1 budyń waniliowy na 0,5 l b/c 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania