ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:212/345)

Ciasto półkruche z rabarbarem i budyniem 176

ciastem kr uchym a półkruchym odsyłam do mojego przepisu Idealne ciasto na tartę , gdzie wręcz encyklopedycznie podeszłam do tematu :)   Składniki na dużą blachę o wymiarach 3 4 x22cm : CIASTO: 600g mąki pszennej - u mnie tortowa, typ 450 1 masło roślinne lub margaryna [250g] - twarda i schłodzona 1 łyżka smalcu [25g] - twardy i schłodzony 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)posypania wyłożonej piany RABARBAR: 1 kg rabarbaru - przed obraniem 4 łyżki cukru MASA BUDYNIOWA : 2 budynie waniliowe 3/4 l mleka 4 łyżki cukru 1 łyżka masła Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę - w ten sposób wprowadza się powietrze i ciasto jest bardziej pulchne . Dodać cukier, cukier wanilinowy, margarynę i smalec - powoduje że ciasto jest bardziej wilgotne . Składniki siekać

Grunt to przepis!
Ciasto kruche z borówkami na puszystej piance 88

mąki 0,5 margaryny 4 żółtka 0,25 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto zagniatamy. Najpierw mąkę z proszkiem i margaryną, następnie dodajemy żółtka i cukier. Ciasto dzielimy na 3 części. 70 % wykładamy na blaszkę ( u mnie okrągła tortownica o średnicy 21 cm.) wcześniej pokrytą papierem do pieczenia. Sam spód zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez(...)szklanki oleju Białka ubić na puszystą pianę. Dodać cukier dalej ubijając. Następnie wsypać proszek budyniowy. Na koniec dolać olej cały czas mieszając.  OSTATNIA PROSTA Na podpieczony i wystudzony spód wykładamy część borówek, zalewamy pianką i posypujemy resztą borówek. Z zamrażalnika wyjmujemy 2 części ciasta, jasne i ciemne. Ścieramy na tarce o grubym oczkach na przemian.  Wstawiamy do piekarnika

Mój Smak na Życie
Sernik ze śliwkami 124

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i dodać zmielony ser oraz proszek budyniowy, wszystko razem dokładnie zmiksować. Następnie ubić śmietanę i dodać do masy serowej. Delikatnie wymieszać. Z białek, z dodatkiem szczypty soli, ubić pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Tak przygotowaną masę serową wyłożyć na podpieczone ciasto. Dodatkowo: 1 kg śliwek; 10 dkg zmielonych migdałów; 10 dkg pokruszonych

In my kitchen
Sernik z pierniczkami na makowo - bakaliowym spodzie 380

masła lub margaryny, 2 żółtka , 1 łyżeczka proszku do pieczenia . Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jeśli jest zbyt suche, można dodać odrobinę kwaśnej śmietany. Ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny. Masa makowa: 20 dkg maku - użyłam mielonego maku BakMit , 4 jajka , 3/4 szklanki cukru pudru , bakalie - użyłam: około(...)budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru . Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, ser i proszek budyniowy. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Dodatkowo: 40 dkg pierniczków w czekoladzie . Na podłużnej blasze (ja użyłam mniejszej, kwadratowej, dlatego ciasto jest dość wysokie) wykładamy: -kruche ciasto - rozwałkowane i przełożone, - masę makową, - połowę masy serowej, - pierniczki, - reszta masy

Codzienna kuchnia niecodzienna
CIASTO Z TRUSKAWKAMI 116

składników zagniatamy jak najszybciej ciasto. Ciasto musi mieć jednolitą strukturę. Ciasto owijamy folią i wstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie wylepiamy blaszkę ciastem (zostawiając 1/4 część ciasta na wierzch) KREM: - 600 ml mleka 3,2 % tłuszczu - 100 ml śmietanki 36% - 2 łyżki masła - 2 żółtka - 3 czubate łyżki cukru - 2 opakowania budyni waniliowych - laska wanilii (tylko ziarenka(...)cukier, masło i ziarenka z laski wanilii. W kubku rozmieszaj 100 ml mleka, proszki budyniowe i żółtka, całość wlej do rondelka i za pomocą trzepaczki wymieszaj na gładką masę. Postaw ponownie na ogniu, masa zgęstnieje. Po zagotowaniu ciepły krem od razu wylewamy na blaszkę wylepioną ciastem, układamy na nim truskawki, lekko wciskając je w krem, na wierzch układamy bezę. BEZA

SMYKWKUCHNI
Błyskawiczne piątki - Lekki sernik z budyniem 139

Sernik robi się bardzo szybko. Do tego piecze tylko godzinę, a ciasta do kawy mamy na cały weekend. Przepis podpatrzyłam u Ani , ale troszkę go zmodyfikowałam. Jest mokry i ciężki, ale smakuje wybornie. Do tego polewa z budyniu waniliowego i dużo truskawek. Słodkiego weekendu Kochani! Składniki : * 4 00g twarogu chudego  * pół szklanki miodu lipowego * 400g jogurtu naturalnego typu greckiego(...)truskawki P rzy gotowanie : Białka ubić. Twaróg zmiksować z jog urtem, miodem i proszkiem budyniowym. Delikatnie wymieszać masę z białkami. Przelać do tortownicy. Piec 50 minut w 150 stopniach. Wystudzić. Mleko zagotować , dodać rozmieszane budynie i zagotować. Przestudzony budyń wylać na sernik. Wyst udzić. Ciasto udekorować truskawkami

Magiczne Życie Marty
Śnieżynka 172

language:EN-US;} Składniki na ciasto półfrancuskie: 250 g margaryny 1 żółtko 1 szklanka śmietany 18 % 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto.    Dzielimy na 4 części. Pieczemy każdy po 25-30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style(...)wkładamy do garnka. Całość mieszamy dokładnie, następnie   podgrzewając aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Mąkę i proszek budyniowy rozrabiamy w 1/3 szklanki mleka. Na gotującą się masę serową wlewamy roztwór mleka i mąki ziemniaczanej. Gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć WYKONANIE: blat ciasta półfrancuskiego+ 1/3 masy serowej   blat ciasta półfrancuskiego 1/3 masy serowej     blat ciasta półfrancuskiego

Domowe ciasta
Piernik drożdżowy z cytrynowym kremem budyniowym 824

masy budyniowej- 2 blat piernika- domowa nutella- 3 blat piernika- reszta masy budyniowej- ostatni blat piernika. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej ze słodką śmietanką. Smarujemy nią wierzch ostatniego blatu i posypujemy dekoracyjną posypką. Uwielbiam przebywać w kuchni i tworzyć smakołyki dla mojej rodziny. Podobnie jest z ciastami świątecznymi, choć piernik... piernik był u mnie zawsze na ostatnim miejscu. Czemu? Będąc

Kuchnia w czekoladzie
Rafaello na krakersach 292

wykładamy warstwę krakersów- jeden koło drugiego, na to ok 1/3 masy budyniowej, kolejna warstwa krakersów, 1/2 masy budyniowej, warstwa krakersów i reszta masy. Pozostałe krakersy kruszymy i wraz z resztą wiórek kokosowych delikatnie rumienimy na suchej patelni. Kruszonką taką posypujemy wierzch naszego ciasta i odstawiamy do lodówki do stężenia.  Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Kruche z pianką i borówkami 712

piana będzie sztywna i lśniąca. Dodać cukier waniliowy, proszek budyniowy i miksować na wolnych obrotach dolewając powoli olej rzepakowy miksować do połączenia się składników. Pianę wyłożyć na podpieczony zimny spód. Na pianę wyłożyć umyte i osuszone owoce, lekko dociskając w pianę.Na owoce zetrzeć na tarce resztę ciasta. Włożyć ponownie do nagrzanego piekarnika na 180 st i piec około

Ala piecze i gotuje
GÓRKA WIŚNIOWO - CZEKOLADOWA 118

Nasączenie wiśniowe: 3 torebki owocowej herbaty wiśniowej 1 torebka czarnej herbaty earl grey 200 ml gorącej wody 150 - 200 ml przygotowanej zimnej wody można dosłodzić do smaku  Masa budyniowa czekoladowa: 2 budynie czekoladowe bez cukru (40 g) 3/4 szklanki cukru 1/2 l mleka 250 g margaryny  1 łyżka kakao 1 olejek spirytusowy rumowy Dodatkowo: 1 słoik dżemu wiśniowego(...)smaku.   Masa budyniowa czekoladowa - ugotować budyń czekoladowy w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Na koniec dodać 1 łyżkę kakao i olejek spirytusowy rumowy. Dobrze wymieszać. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 3 części. Dolny spód

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto kokosowo- porzeczkowe. 135

Składniki : Ciasto kruche : 3 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 20 dkg masła lub margaryny 6 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 l dojrzałych czerwonych porzeczek Pianka kokosowa : 6 białek 1 i 1/2 szklanki cukru 30 dkg wiórków kokosowych Krem budyniowy : 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru 6 łyżek cukru 20 dkg miękkiego masła 750 ml świeżego mleka

Przepisy i porady kulinarne
ciasto "ballada" 169

Dawno nie było tu jabłecznika więc nadrabiam bo mam przepis na przepyszne ciasto z jabłkami. Kruszonka, jabłka w budyniu, bakalie i beza. Palce lizać! *foremka 25*34 cm Składniki: na kruszonkę: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 2 żółtka 120 g masła 4 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę jabłkową: 5 jabłek(...)wsypać galaretkę i dokładnie rozmieszać. Następnie dodać jabłka  i całość wyłożyć na kruszonkę. Na warstwę budyniową wyłożyć orzechy z bakaliami. Wstawić do piekarnika i piec w 180*C około 30 minut. Białka ubić z cukrem na pianę i  wyłożyć na ciasto. Piec jeszcze pół godziny

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
"Panna cotta" truskawkowa 167

Panna Cotta z sosem truskawkowym, dlatego nazwa taka, a nie inna. Wszystkim bardzo smakował a ciasto znikało w błyskawicznym tempie.  Biszkopt kakaowy: 4 jajka  1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki kakao  1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowo - budyniowa: 2 szklanki serka homo 1 budyń śmietankowy z cukrem 2 szklanki mleka  1 opakowanie(...)Biszkopt lekko zwilżyć wodą  i włożyć do blachy lub najlepiej do obręczy z regulowanymi bokami bez dna. Bardzo lubię ten kuchenny gadżet bardzo ułatwia pracę z tego typu ciastami. Do masy budyniowo-serowej dodać żelatynę. Obie masy przed wylaniem na biszkopt nie powinny jeszcze tężeć. Tak więc najpierw wylewamy białą masę a potem łyżą lub nabierką delikatnie nakładamy truskawkową

Jadło i czytadło
Pysio 320

Pyszne ciasto do kawy Pysio  SKŁADNIKI: jajka 6 szt mąka 1 szklanka mąka ziemniaczana 1 łyżka ocet 1 łyżka cukier 1/2 szklanki proszek do pieczenia 2 łyżeczki KREM sok zielony pysio 4 szklanki budyń waniliowy 3 opakowania  cukier 0,5 szklanki śmietana 30% 2 szklanki żelatyna 4 łyżeczki wiórki kokosowe 1 opakowanie PRZYGOTOWANIE: BISZKOPT  Białka oddzielić od żółtek(...)Piec 25 minut w 180 stop. na dużej blasze.  KREM  Proszek budyniowy rozmieszać w 2 szkl soku.  Pozostały sok zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń.  Gotować aż zgęstnieje.  Żelatynę namoczyć, gdy napęcznieje rozpuścić, podgrzewając.  Śmietankę ubić, połączyć z żelatyną.  Ciasto przekroić na 3 placki, spodni placek posmarować gorącym budyniem, przykryć drugim biszkoptem, lekko

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania