ciasto budyniowe - 5169 przepisów (strona:219/345)

Chałwowiec 169

waniliowa) Dodatkowo: słoik dżemu wiśniowego ( u mnie Stovit) kieliszek wiśniówki do nasączenia (lub kompot wiśniowy jeśli ciasto będą jadły dzieci) 100 g czekolady mlecznej 2-3 łyżki mleka Budynie mieszamy z ok 200 ml mleka. Pozostałe zagotowujemy, wlewamy rozrobiony proszek budyniowy i gotujemy mieszając do zgęstnienia. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie cały czas miksując, dodajemy

Cynamonowe szczęście
Cukinia na słodko w słoiku – cukinia jak ananas przepis 136

Cukinia to zdrowe warzywo, które można przyrządzić na wiele sposobów. Doskonale smakuje w postaci, cukiniowej tarty czy tradycyjnego leczo. Warto ją też zamarynować w słoiku, a

sierotka maRysia w kuchni
Placek po meksykańsku z ulubionym sosem. Jaki sos do placków ziemniaczanych? 196

Placki po meksykańsku to pyszne danie, które zachwyca swym oryginalnym i niepowtarzalnym smakiem niejednego smakosza. Warto je podać z ulubionym sosem. Zatem jaki sos do placków

sierotka maRysia w kuchni
Babeczki z kremem budyniowym (Pastéis de Belém, Pastéis de Nata) 146

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Babeczki z kremem budyniowym zobaczyłam po raz pierwszy kilka lat temu, na blogu Asi z Delicious Titbits . W Portugali … Przeczytaj

My Blueberry Corner
Ciasto "Rafaello" - Najlepsze 1521

Kto lubi popularne pralinki "Raffaello" z pewnością pokocha "Ciasto Raffaello". Przepyszny, aksamitny, rozpływający się w ustach krem, kokos, migdały, oraz puszysty, delikatny biszkopt naponczowanym malibu

Słodka Strona
Ekspresowe ciasto bez pieczenia 136149

zimno. Częstujcie się i pędźcie na zakupy, a później podzielcie się wrażeniami, czy smakowało :) Składniki: Na kwadratową blaszkę o boku 24cm 1 opakowanie ciastek z polewą morelową (na bazie ciasta francuskiego, do kupienia w sklepach Lidl podczas tygodnia włoskiego) 250g margaryny lub masła 2 budynie śmietankowe 750ml mleka 2% 2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 szklanki cukru pudru ok 250g czekoladowych(...)masa się nie zważyła. Połowę masy wykładamy na kruche ciastka. Na masę budyniową wykładamy obok siebie warstwę herbatników czekoladowych. Do pozostałej masy wsypujemy płatki migdałów. Połowę wykładamy na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą, na którą rozsmarowujemy resztę kremu. Całość posypujemy uprażonym na patelni kokosem.  Ciasto schładzamy w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc.  W mieszance kawy

Kuchnia w czekoladzie
Babeczki z rabarbarem, budyniem i rabarbarowym curdem 117

wsypać mąkę z proszkiem i sodą. Ciasto dokładnie wymieszać. Na końcu dodać kawałki rabarbaru i ponownie zamieszać. Ciasto nakładać do wysmarowanej formy na muffinki lub nakładać do papilotek. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. Z mleka cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Gdy babeczki wystygną przekroić je na pół i nakładać po łyżce budyniu. Polać rabarbarowym curdem (opcjonalnie

My simple kitchen
Kremówki domowe 241

maślane. Złożyć ciasto w kopertę i wstawić do lodówki na 15 minut. Powtarzać wałkowanie ciasta 3 razy, ciasto należy lekko wałkować i zawsze w 1 stronę. Upiec 2 placki na złoty kolor w tem.200C, przez 20-25 minut i przełożyć masę budyniową. Piękne patery z kamienia na stronie http://allegro.pl/listing/ user/listing.php?us_id= 24804096 Masa do kremówki: 1 litr

Apetyczna babeczka
Sernik Mozaika 351

żeby składniki nam się połączyły.  3. Obie części ( jasną i ciemną dzielimy na kolejne, równe dwie części), mamy mieć dwie części ciasta jasnego i dwie ciemnego.  4. Ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Składniki masa serowa: 1 kg sera (3 - krotnie mielonego) 100 g roztopionego i schłodzonego masła 1 1/3 szklanki cukru(...)składników.Dodajemy przestudzone roztopione masło, miksujemy do połączenia się składników. 4. Następnie dodajemy proszek budyniowy i ponownie miksujemy do połączenia się składników, na końcu dodajemy ubitą piane z białek i całość mieszamy drewnianą łyżką.  Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy z lodówki jedną część ciasta ciemnego i jedną jasnego. Układamy na papierze łatki z obu ciast. Jeśli ciasto będzie

kruche babeczki
Drożdżówki z truskawkami i budyniem 252

Resztę mleka zagotowujmy z cukrem. Wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy ciągle mieszając. Studzimy. KRUSZONKA: Wszystkie składniki rozgniatamy dłońmi aż powstanie kruszonka. CAŁOŚĆ : Na każdy drożdżowy placuszek układamy porcję truskawek , przykrywamy porcją budyniu. Zamykamy 2 przeciwległe boki do środka , a następnie 2 pozostałe. Tworzymy ” pakunek ” ( tak jak w przepisie na chaczapuri ) Ciasto delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy obficie kruszonką

Ostra na Słodko
Zawijany tort z powidłem śliwkowym 212

Zawijane ciasto wygląda bardzo efektownie, a robi się go bardzo prosto i szybko. Zniewala wyglądem, zachwyca smakiem i znika w mgnieniu oka ;) Składniki: Biszkopt: 10 jajek 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu  Krem budyniowy: ½  l mleka + 1/2 szklanki do rozrobienia mieszanki ¼  szklanki cukru(...)szklanki mąki ziemniaczanej 100 g masła 1 słoiczek powidła śliwkowego, bądź innego  Polewa: 180 ml śmietany kremówki 30% 100 g czekolady gorzkiej reszta powidła śliwkowego Przygotowanie: Krem budyniowy: 1/2 l mleka zagotuj z cukrem. Połowę szklanki mleka zblenduj z mąką, żółtkami i budyniem tak, aby nie było grudek. Mieszankę wlej na gotująco się mleka. Cały czas mieszając, zagotuj

Kulinarna (nie)codzienność
Domowe eklerki 66

każdy chociaż raz go próbował. Ja osobiście jestem jego wielką fanką i postanowiłam zrobić go w domu, zamiast ciągle kupować w cukierni. Są to podłużne ciastka wypełnione pysznym kremem budyniowym (można użyć bitej śmietany) i polane czekoladą, czyli tzw. eklerki.  Muszę przyznać, że wyszły bardzo pyszne i są nawet lepsze niż te kupne. Polecam spróbować je zrobić samemu(...)gdyż ciasto w trakcie pieczenia urośnie. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec około 25-30 minut. 3. Odlać 1/2 szklanki mleka, a pozostałe mleko wlać do garnka, dodać cukier, cukier waniliowy oraz ekstrakt i wstawić na gaz. Do odlanego mleka dodać jajko, mąki i razem wymieszać mikserem. Do gotującego się mleka wlewać powoli masę budyniową ciągle

Danka Pichci
Wyjątkowo delikanty sernik z truskawkami 268

utrzeć z cukrem, żółtkami, kremówką i budyniowym proszkiem. Białka ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą serową. Ostudzony spód równomiernie posypać bułką tartą, na to wyłożyć rabarbar. Całość przykryć masą serową, wyrównać powierzchnię. Piec w 160 st. C. (bez termoobiegu) przez 1,5 godziny. Ostudzić w uchylonym piekarniku. Truskawki pokroić, ułożyć na ostudzonym cieście.  Przygotować galaretkę według przepisu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kostka cytrynowo - jagodowa 275

widelcem. Piec przez około 15 - 20 minut, aż ciasto nabierze ładnego złoto - brązowego koloru. Upieczone ciasto wyjąć i odłożyć do wystudzenia. 1 galaretkę z owoców leśnych rozpuścić w 200 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Krem cytrynowy: 200 ml wody zmiksować z proszkiem budyniowym, mąką ziemniaczaną i żółtkami. Dodać sok z cytryny, zmiksować.  Pozostałe 300 ml wody zagotować(...)wymieszać do połączenia. Dodać osączone z syropu jagody lub rozgniecione świeże jagody ( lub dżem jagodowy ) i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Masę wyłożyć na krem cytrynowy wyrównać. Formę z ciastem wstawić do lodówki. 2 pozostałe galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody, wystudzić. Studzenie można przyśpieszyć wstawiając naczynie z galaretkami do większego naczynia z zimną wodą. Wystudzone galaretki włożyć

Opowieści z piekarnika
Ciasto chałwowe z brzoskwiniami 205

dodawać po jednym żółtku. Na koniec powoli dosypywać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i czekoladowy proszek budyniowy. Delikatnie zmiksować lub wymieszać łopatką. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i piec w 160 stopniach przez ok. 30 minut, aż do suchego patyczka. Ciasto powoli ostudzić i przeciąć na dwa blaty.   Krem: budynie waniliowe rozprowadzić w 1 szklance mleka

Simply Food

Proponowane wyszukiwania