ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:1567/2671)

Malinowe delicje – malinowa chmurka 71

połączenia składników. Ciasto dzielimy na dwie części, (połowa waży około 450 g). Formę o wymiarach 23X36 wykładamy papierem do pieczenia, lub smarujemy delikatnie masłem i posypujemy bułką tartą. Połowę ciasta rozmasowujemy na blaszce (nie jest to łatwe ponieważ ciasto się klei i jest gęste, ale przy pomocy lekko wilgotnej łyżki z pewnością sobie poradzicie). Ciasto pieczemy(...)Pianę ubijamy na sztywno z dodatkiem soli, pod koniec ubijania stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier. Rozsmarowujemy na drugim cieście, a wierzch piany posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy 20-25 minut w 180 C. Jeśli macie duży piekarnik możecie piec oba ciasta jednocześnie, lub jedno po drugim. Żelatynę zalewamy 5 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała. Zalewamy

To co lubię - gotuję i polecam
Chleb pszenny na drożdżach 79

misie miksera (drożdże rozkruszamy). Składniki dokładnie mieszamy lub wyrabiamy mikserem z hakiem, stopniowo dolewając wodę. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 3 h, można je zrobić wieczorem i odstawić na całą noc, a upiec rano. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, lekko oprószoną mąką i chwile wyrabiamy. Formujemy bochenek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia(...)nagrzewamy do 220 C razem z naczyniem żaroodpornym, w którym będzie się piekł chleb. (naczynie powinno być dość duże). Wyrośnięty chleb przekładamy do gorącego naczynia i przykrywamy pokrywką, jeśli nie macie pokrywki można przykryć go szczelnie folią spożywczą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut (bez termoobiegu, grzałka góra-dół). Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i zmniejszamy

To co lubię - gotuję i polecam
Babciny chleb pszenny na maślance 73

godzinę do wyrośnięcia. Zbić ciasto i podzielić na dwie części, uformować dwa okrągłe chlebki. Dwie okrągłe formy o średnicy około 20 cm wysmarować tłuszczem, włożyć bochenki do form. Odstawić do ponownego wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik do 190°C. Przed wstawieniem do piekarnika naciąć ostrym nożem i posypać mąką. Jeśli nie lubicie z mąką, wystarczy tylko naciąć. Piec przez(...)minut, do momentu kiedy chleb sie przyrumieni. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce. Jeśli wybraliście opcję bez mąki to po wyjęciu z piekarnika należy gorący chleb posmarować roztopionym masłem. [mediagrid cat=”187″ filter=”0″ r_width=”auto”] Artykuł Babciny chleb pszenny na maślance pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
drożdżówka mocno śliwkowa... 128

wsypać mąkę, resztę cukru, mleka, wbić jajka, stopiony letni tłuszcz, hakiem robota wyrabiać ciasto na dość gęste, zostawić na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Śliwki z kompotu odsączone z soku w garnuszku wymieszać z suchym kisielem i mikserem zmiksować. Forma 28c20 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć fo formy, na wierzchu rozsmarować śliwki zmiksowane, połówki śliwek. Piekarnik nagrzany

W Mojej Kuchni Lubię
Mannik- keks z kaszy manny 93

bez mąki. Mannik jest ciastem bardzo delikatnym i bardzo smacznym, a przygotowanie tego keksu zajmuję dosłownie kilkanaście minut. Można dowolnie kombinować z dodatkami, ja najbardziej lubię wersję z żurawiną lub z kawałkami czekolady. Spróbujcie Składniki: – 250g kaszy manny – 320ml kefiru – 2 jajka – słodzidło wg smaku (u mnie 5 łyżek cukru trzcinowego) *Jeśli lubicie słodkie ciasta(...)śmiało możecie dodać więcej cukru – ekstrakt z wanilii wg smaku – 50g suszonej żurawiny – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Kaszę mannę zalać kefirem, dodać cukier, wymieszać dokładnie i odstawić na około 15 – 20 minut. Następnie dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do keksówki (u mnie silikonowa- niczym nie smaruję, ani nie wyścielam

Smaki Armine
Naleśniki z shoarmą z kurczaka i żółtym serem 100

smaczniejszy. 6.   W czasie, gdy kurczak się marynuje możemy usmażyć naleśniki: łączymy wszystkie składniki za pomocą miksera lub rózgi kuchennej i smażymy na dużej, suchej patelni. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, można dolać mleka. 7.   Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy kurczaka z cebulą.  8.   Ser ścieramy na tarce(...)jeszcze posypujemy serem. 10. Boki naleśnika składamy do środka i zwijamy od dołu tworząc rulon. 11. Układamy naleśniki w naczyniu żaroodpornym i posypujemy po wierzchu serem. 12. Pieczemy bez przykrycia przez 30 minut w temperaturze 180℃. 13. W czasie, gdy naleśniki się zapiekają, przygotowujemy sos: przeciskamy czosnek przez praskę, łączymy w misce wszystkie składniki i doprawiamy do smaku solą

Prosto z Kotła
Ciasto budyniowe ze śmietaną 160

podkreślenia smaku. Ciasto można urozmaicić dodając do niego rodzynki nasączone w rumie lub przekładając warstwą dżemu z czarnej porzeczki. Ze zdjęciami bez wątpienia cofnęłam się do początków swojego bloga. Niestety inaczej się nie dało. Ciasto upiekłam na urodziny męża do pracy, ale z powodu choroby nie miałam już ani czasu, ani też siły na zrobienie jakichkolwiek skomplikowanych zdjęć. Mąż(...)dopiero dzisiaj zebrałam się do napisania przepisu :-)  SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Nasączenie: 1 torebka zielonej herbaty 2 kieliszki wódki 1 łyżeczka cukru Krem budyniowy: 1 opakowanie budyniu czekoladowego z cukrem 450 ml mleka 3,2% 1 łyżka

Passions hobbies life
Orzeszki z kremem kokosowym 124

pieczenia Krem kokosowy: 1/2 szklanki mleka 1 szklanka mleka w proszku 1 szklanka wiórków kokosowych 3 łyżki cukru 50g masła  Dodatkowo: 100g mlecznej czekolady 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i zagniatamy na gładką masę. Formujemy kulę, owijamy folią, chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy kulki(...)pieczemy w rozgrzanej maszynce przez około 2-3 minuty.  2. Przygotowujemy krem: mleko podgrzewamy z cukrem i masłem. Kiedy cukier się roztopi dodajemy mleko w proszku, wiórki i cukier. Jeśli masa będzie bardzo gęsta, możemy dodać więcej mleka. Masę studzimy. Jeszcze letnią nadziewamy orzeszki - wykładamy 1 łyżeczkę masy na połówkę orzeszka, przykrywamy drugą.  3. Przestudzone orzeszki maczamy

Szefowa kuchni
Krokiety z mięsem po rosole 190

misce wymieszaj składniki na ciasto przy pomocy rózgi do ubijania lub blendera. Usmaż naleśniki. W malakserze lub maszynce do mielenia rozdrobnij mięso drobiowe z rosołu i podsmażone wcześniej cebule (posiekane i podsmażone na oleju) . Farsz dopraw przyprawami – smak powinien być bardzo wyrazisty. Nakładaj na każdy naleśnik i zawijaj w krokiety. Możesz je obsmażyć bez panierki lub w panierce(...)jajka i bułki tartej.     Pomysły na obiad… – Placki ziemniaczane ze słonecznikiem – S paghetti bolognese – Leczo z patisonem – Ryba pieczona na ryżu

Kulinarny S.O.S.
Krokiety z mięsem po rosole 190

misce wymieszaj składniki na ciasto przy pomocy rózgi do ubijania lub blendera. Usmaż naleśniki. W malakserze lub maszynce do mielenia rozdrobnij mięso drobiowe z rosołu i podsmażone wcześniej cebule (posiekane i podsmażone na oleju) . Farsz dopraw przyprawami – smak powinien być bardzo wyrazisty. Nakładaj na każdy naleśnik i zawijaj w krokiety. Możesz je obsmażyć bez panierki lub w panierce(...)jajka i bułki tartej.     Pomysły na obiad… – Placki ziemniaczane ze słonecznikiem – S paghetti bolognese – Leczo z patisonem – Ryba pieczona na ryżu

Kulinarne S.O.S.
Czekoladowe ptysie z kruszonką 158

tylką i w większych odstępach wyciskamy ptysie o śr ok 4cm na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Na każdym jednym układamy krążek kruchego ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210⁰C na 10 minut, po czym temperaturę skręcamy do 180⁰ i pieczemy jeszcze 20 minut. Upieczone ptysie najpierw pozostawiamy przez 5 minut w zamkniętym, wyłączonym piekarniku, a następnie(...)minutach wyciągamy ptysie, przekładamy na kratkę i studzimy. Przestudzone ptysie obcinamy u góry ostrym nożem, napełniamy kremem, przykrywamy „czapeczką” i posypujemy, w zależności od kremu: cukrem pudrem dla dzieci (bez alkoholu), startą czekoladą dla dorosłych. Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Gofry budyniowe 159

Składni na około 14 sztuk :-) 2 1/3 szklanki mąki pszennej 2 budynie waniliowe (2x40 gram) bez cukru 4 jajka L 1/2 szklanki cukru trzcinowego  3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 1 szklanka wody 2 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą(...)ubijamy z cukrem pudrem na puszystą jasną masę. Następnie stopniowo dodajemy olej z mlekiem i wodę. 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem, dodajemy proszek budyniowy i mieszamy. Stopniowo dodajemy do ciasta. Miksujemy na niższych obrotach.  3. Na samym końcu dodajemy ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.  4. Rozgrzewamy gofrownicę. Smarujemy pędzelkiem namoczonym w oleju. Wylewamy porcje ciasta

kruche babeczki
Domowy chleb z chrupiącą skórką na maślance 208

stopni). Do dużej miski wsypać mąki, wodę, sól oraz składniki podgrzane z rondelka. Ciasto wyrobić do połączenia się składników. odłożyć ponownie do miski i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić na blacie posypanym mąką do momentu, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Uformować bochenek, odłożyć na blat, przykryć ściereczką(...)nagrzeje ostrożnie wyjąć naczynie, przełożyć do niego chleb, przykryć pokrywą i włożyć do piekarnika. Po włożeniu do piekarnika zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec chleb przez 40 minut a następnie 15-20 minut bez przykrycia.  Po upieczeniu studzić na kracie. Najlepiej kroić po całkowitym wystudzeniu. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie

Kulinarne przygody
Drożdżowe wianuszki z jajkiem 160

Wielkanocne śniadanie nie może się obejść bez pysznego pieczywa. Zrobione samodzielnie smakuje najbardziej, więc warto poświęcić na to chwilkę i zauroczyć domowników swoimi wypiekami :) Pamiętajcie, że każde drożdżowe ciasto można przygotować dzień wcześniej i wstawić do wyrastania do lodówki. Tym sposobem rankiem wystarczy ciasto ocieplić przez ok 20 minut, a następnie zaplec tak jak w przypadku tych wianuszków(...)prostu uformować okrągłe bułeczki.  Składniki na 6 małych wianuszków (ja przygotowałam 2 małe i jeden większy, który w trakcie pieczenia stracił pierwotny kształt):   250ml mleka ½ kg mąki 50g świeżych drożdży Babuni 3 łyżki cukru 2 żółtka 1 całe jajko 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 80g masła ⅓ łyżeczki soli Dodatkowo: 1 jajko na jeden wianuszek Odrobina roztopionego

Kuchnia w czekoladzie
Babeczki na napoju owsianym (bez mleka) 203

stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej mieszamy napój owsiany z olejem i jajkiem. Do suchych składników wlewamy mokre i krótko mieszamy składniki. Dodajemy skórkę pomarańczową i z raz mieszamy. Masę przekładamy do papilotek (do około 3/4 wysokości). Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku. Czas może być(...)różny w zależności od piekarnika (u mnie około 20-25 minut), dlatego stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka. Patyczek wbity w ciasto nie powinien być nim oblepiony. Smacznego

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania