Pleśniak to kruche ciasto owocowe, do którego przygotowania można użyć dowolnych owoców – oczywiście nadających się do pieczenia. My wykorzystaliśmy śliwki z naszej nalewki, dzięki temu
niecodziennikparymałe, pieczone prawie bez tłuszczu i polane wartościowym kakao :-) Składniki : 600 g mąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek powidła lub dowolny dżem olej lub smalec cukier puder, kakao, masło Z podanej porcji ciasta wychodzi(...)wódkę i sok z cytryny. Dodajemy 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie. Gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk ale nie dosypujemy więcej mąki bo tak ma być. Pod ciasto podsypujemy trochę mąki, nakrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple do podrośnięcia co najmniej godzinę. Z ciasta odrywamy po kawałeczku i formujemy małe kulki, ok.50 sztuk
prawdziwe jedzeniewiem czy już wspominałam ale uwielbiam piec! Zwłaszcza pieczywo :) Przygotowałam dla Was przepis na krakowskie obwarzanki z makiem. Jeśli chcielibyście przenieść część urokliwego Krakowa do Waszej kuchni lub marzycie o pysznym śniadaniu z nutą tradycji to myślę że spodoba Wam się moja wersja klasycznego wypieku :D Zaczynamy ! SKŁADNIKI: 750g mąki pszennej chlebowej 1 łyżka cukru(...)ostudzone masło, sól i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto ok 3-4 min. Powinno być elastyczne. Formujemy z ciasta kulę i przekładamy do miski wysmarowanej tłuszczem. Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1 h) Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat podsypany mąką i chwilę zarabiamy aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Dzielimy ciasto na równe części, z każdej z nich formujemy
Marcepanowa kuchniawymieszać, sprawdzić czy mleko nie jest za ciepłe (palcem), jeżeli nie, to dodać drożdże, wymieszać. Dodać do mąki, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości. Ja zawsze wkładam do piekarnika rozgrzanego(...)wkładam do piekarnika rozgrzanego do 30 st. ( nie więcej niż 30, bo drożdżowe nie lubi upałów ;)), po 45 minutach jest już wyrośnięte. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec 30-45 min. do suchego patyczka (ostatnie 15 min pod folią aluminiową, aby rabarbar się nie spalił). Ciasto wyjąc, odstawić na kratce do wystudzenia. Można posypać cukrem
moj przepis napodany z samym masłem czosnkowym, ale Górale podają go również z jagnięciną, bryndzą lub pieczoną szynką z kością. Z pewnością warto poznać ten przepis i zapisać do swoich ulubionych. Polecamy! Moskole – placki po góralsku Składniki: gotowane ziemniaki: 1 kg mąka owsiana: ile zabierze ciasto sól: 1 płaska łyżeczka Moskole Przepis Do moskali najlepiej wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia(...)momentu, aż ciasto wchłonie mąkę. Jeśli jest jeszcze rozrzedzone, dodajemy łyżkę mąki i ponownie krótko wyrabiamy. Jeśli trzeba powtarzamy ten proces. Ciasto jest dobre wówczas, gdy jest plastyczne, czyli gdy będzie można z niego swobodnie formować placki. Ciasto dzielimy na 10 jednakowych kulek. Deskę posypujemy mąką i przy pomocy szerokiego noża rozklepujemy każdy kawałek ciasta, a następnie obracamy, dociskając
Kuchnia Na WypasieJuż nie raz pisałam ,że jestem łakomczuchem i bardzo lubię piec ciasta. Tym razem upiekłam iście świąteczny tort a przepis zaczerpnęłam z książki Doroty Swiątkowskiej - Moje wypieki na 4 pory roku , Większość z Was zapewne kojarzy tę Panią, prowadzi najsłodszy blog w sieci. Wydała już kilka książek, w tej przepisy posegregowane są sezonowo. Przepisy z książki znajdziecie(...)wypieki. Ja upiekłam tort iście w świątecznym klimacie. Nie znałam tego ciasta wcześniej mimo iż na blogu byłam nie raz. Może ciasto jest nieco pracochłonne i potrzebuje czasu ale efekt końcowy jest tego wart w 100%. Tort czekoladowo makowy z bezami (opium) Biszkopt; 7 jajek 7 łyżek cukru kryształu 6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka
Radość kipiąca uśmiechem.musicie koniecznie używać odmiany adzuki , sprawdzi się również zwykła czerwona, bądź czarna. Jednak ta ma naturalnie słodki smak. W końcu Japończycy nie bez powodu używają jej do deserów . A zatem do pieczenia! Na brownie: 1 szklanka suchej fasoli adzuki (lub 2 szklanki ugotowanej/z puszki) 1/2 szklanki mąki z ciecierzycy (można zastąpić ryżową/kukurydzianą) 6 czubatych łyżeczek siemienia(...)wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia i wyrównaj zwilżoną wodą dłonią (masa będzie gęsta i plastyczna). Piecz 30-40 minut w 180 °C . Wyjmij i odstaw do wystudzenia. Przygotuj polewę: W tym celu zagrzej mleko kokosowe i dodaj do niego kakao oraz cukier. Dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania lśniącej polewy. Wylej ją na ciasto. Posyp orzechami i odstaw
Food SquareZ okazji dzisiejszego święta, chciałabym podzielić się z Wami jednym z moich ulubionych deserów. Moja mama uwielbia jabłka pod każdą możliwą postacią, stąd nie mogłam zrobić
Be Fit Be Strongzbyt kwaśne. Ciasto właściwe: cały zaczyn (350 g) 400 g mąki pszennej chlebowej 50 g płynnego ostudzonego masła 2 rozbełtane jajka 2 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 roztrzepane jajko do posmarowania 1 łyżeczka esencji waniliowej Składniki wkładamy do misy miksera i dobrze wyrabiamy, jeśli ciasto będzie zbyt gęste, można dodać kilka łyżek mleka, tak aby ciasto było miękkie(...)ciepłym miejscu na godzinę. Po godzinie odgazowujemy ciasto uderzając w nie pięścią i zostawiamy do wyrastania na kolejną godzinę. Formujemy chałkę zaplatając warkocz. Ciasto bardzo dobrze współpracuje, jest elastyczne i nie klei się do rąk, bardzo łatwo daje się formować. Ja zrobiłam dwie chałki, które ułożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiłam je w cieple na kolejna
Dzieje kuchennej WiewióryW ubiegłym roku pierwszy raz zamroziłam rabarbar. Nie obierałam go, tylko blanszowałam - chwilka zanurzona we wrzątku i następnie schłodzona w lodowatej wodzie, osuszone trafiły do woreczków
Plate of Joypysznym cieście słyszałam już wielokrotnie, jednak wcześniej nie miałam okazji go spróbować. Szukając inspiracji na ciasto imieninowe dla Taty przejrzałam internety w poszukiwaniu przepisu. Oczywiście jak to zwykle bywa był w kilku wersjach i żadna do końca nie spełniała moich oczekiwań. Dlatego finalnie sięgnęłam po stary zeszyt z poradnika domowego i postanowiłam zrobić ambasadora według niego. Jako, że wyszedł(...)pieczenia i kisiel mieszamy ze sobą. Dodajemy do ubitych jajek i mieszamy ostrożnie. Gotową masę wylewamy do blaszki (moja miała 23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 40 minut w 170 st. C Krem: 2 kostki masła (200 g każda) 7 żółtek 1/2 szklanki cukru 2 budynie waniliowe po 40 g każdy (bez cukru
Cynamonowe szczęściebędzie lśniąca i sztywna jak na bezę. Następnie dodaję po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną mieszam i dodaję do masy, mieszam delikatnie łopatką. Biszkopt piekę w blaszce 28×28 cm w temperaturze 170 stopni przez 15-20 minut do suchego patyczka. Biszkopt będzie miał wysokość około 2 cm. Piekę dwa takiej samej wielkości biszkopty, czyli(...)łącznie z 8 jajek (celowo rozłożyłam pieczenie na 2 razy, żeby biszkopty miały skórkę z góry i z dołu, która nada im większej stabilności) Poncz do nasączenia biszkoptów: 1,5 szklanki letniej wody Sok z połowy cytryny Sok z połowy pomarańczy Składniki na krem czekoladowy: 200 g czekolady mlecznej 200 g czekolady ciemnej 660 ml śmietanki 30-36% Czekolady
Słodki sentyment