Bez grama mąki. W sumie od początku chciałam uzyskać ciasto podobne do zakalca – coś jak brownie. Poszperałam w internetach i znalazłam masę przepisów np. na ciasto z czerwonej fasoli. Już dawno chciałam spróbować je robić. I tak oto jest. Każdy kto próbował tego ciasta, nie wierzył, że jest z fasolą. Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli 4 jajka(...)łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru (lub więcej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Odcedzoną fasolę wrzucamy do robota kuchennego i miksujemy na gładką masę. Dodajemy do niej jajka i olej, chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy sypkie produkty i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy
Kardamonovymąkę z proszkiem, ucieramy krótko, ale dokładnie. Połowę ciasta wlewamy do keksówki. Do pozostałej drugiej połowy wsypujemy kakao, miksujemy i wylewamy na ciasto jasne. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, na drugą półkę od dołu. Pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka. Jeśli po włożeniu w babkę jest wilgotny, przedłużamy pieczenie. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika przez(...)foremki na deseczkę. Posypujemy cukrem pudrem - elegancko prezentuje się z białą posypką :) Wypiek idealny na spotkanie przy kawce z kimś, komu możemy poświecić sporo czasu. Można babeczkę kroić bez wyrzutów, plaster po plastrze, spotkanie przedłużając. Praktyczną będąc - doradzam : kawa do dzbanka, cała babka na półmisek obok. I tylko pozostaje dokrajać i dolewać, od stołu nie wstając. Do ostatniego
Kronika PiekarnikaCiasto podwójnie "cukiniowe" - pyszne, wilgotne blaty ciasta z cukinią przekładane musem, również z dodatkiem cukinii. Dodatek cukinii jest niewyczuwalny, ciasto jest wilgotne i smaczne nawet bez przekładania, pozostawione w formie ciasta babkowego. Mus jednak podkręca smak oraz dzięki niemu ciasto pięknie prezentuje się na stole. Do upieczenia ciasta użyłam mąki Szymanowskiej T480 Polskie Młyny , która w domowych wypiekach(...)cukinii 1/2 łyżeczki soli 4 jajka 150 g cukru 200 g oleju np. rzepakowego 500 g mąki pszennej (użyłam mąki Szymanowskiej T480 Polskie Młyny ) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody Mus z cukinii: 300 g cukinii 100 ml wody 1 opakowanie galaretki o ulubionym smaku (u mnie malinowa) Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru sok z cytryny
Kocham..lubię..gotuję..Drożdżowe gofry z jagodami to propozycja dla osób, którym marzą się domowe jagodzianki, a którzy nie mają dostępu do piekarnika. Gofry a’la jagodzianki przygotowuje
365 dni dookoła kuchniBardzo szybki i łatwy w wykonaniu. Bez wyrabiania ciasta. Miękkie i smaczne ciasto. Jeśli lubisz taki chlebek, ten przepis jest dla Ciebie. SKŁADNIKI: - mąka pszenna (500 g) 2 i 1/2 szklanki - drożdże (u mnie suche) (8 g) - cukier - 2 łyżeczki (12 g) - sól - 2 łyżeczki - woda, ciepła ok. 500 ml (2 szklanki) WYKONANIE(...)Wymieszaj składniki suche, dolewaj stopniowo wodę i wymieszaj wszystko razem, do połączenia wszystkich składników i uzyskania jednolitej konsystencji. Przelej masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw pod przykryciem około 30 min. Po tym czasie wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz w 180 stopniach C, przez około 50 min (grzałka góra dół). Do chleba możesz również dodać, słonecznik, płatki
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasskładniki 350 g mąki tortowej 200 g serka waniliowego lub innego smaku 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżki
Moje WyrobyBez grama mąki. W sumie od początku chciałam uzyskać ciasto podobne do zakalca - coś jak brownie. Poszperałam w internetach i znalazłam masę przepisów np. na ciasto z czerwonej fasoli. Już dawno chciałam spróbować je robić. I tak oto jest. Każdy kto próbował tego ciasta, nie wierzył, że jest z fasolą :). Składniki: 2 puszki czerwonej fasoli 4 jajka(...)łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru (lub więcej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Odcedzoną fasolę wrzucamy do robota kuchennego i miksujemy na gładką masę. Dodajemy do niej jajka i olej, chwilę miksujemy. Na koniec dodajemy sypkie produkty i miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około
Kardamonovyokoło 25 sztuk) Ciasto rozwijamy, ja je dodatkowo lekko rozwałkowałam, smarujemy cienko ketchupem. Wykładamy na nie startą na największych oczkach mozzarelle, poszatkowane pomidory i oliwki, posypujemy całymi liśćmi bazylii, oregano i solą. Ciasto ściśle zwijamy (wzdłuż dłuższego boku) i kroimy w cienkie plasterki (ok. 1 cm). Ślimaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nie za blisko siebie
Kardamonovykleić, przełożyć na stolnicę i zagnieść gładkie ciasto. Można od razu zagniata na stolnicy, ale mikserem jest szybciej i łatwiej :) Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Wycinać pierniczki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 stopni, 8-10 minut. Ściągać z blaszki po wystudzeniu, bo od razu po wyciągnięciu z piekarnika(...)zrobiłam dziurki, żeby powiesić je na choince. Dziurki zrobiłam rurką do napojów, kiedy pierniczki były jeszcze ciepłe. Pierniczki przechowywać w puszce lub słoiku. Część pierniczków polukrowałam, a część zostawiłam bez lukru, żeby każdy był zadowolony :) Pierniczki lukrowałam na drugi dzień. Składniki na lukier, wymieszać w miseczce, żeby powstała gładka masa. Ilość cukru, może być inna. Wszystko zależy, jak duże
Agusiowe smakołykiuwielbiacie takie szybkie ciasta! Bardzo szybkie ciasta! Dziś przygotowałam dla Was przepis na pyszne ciasto czekoladowe, do zrobienia dosłownie w 10 minut. Potrzebne tylko kilka składników i gotowe! Ja dodałam śliwki, bo mamy na nie sezon – Wy, jeśli ich nie macie śmiało możecie zrobić bez dodatków, albo z innymi ulubionymi owocami. Będzie równie pyszne! Sprawdziłam! I daję sobie(...)SKŁADNIKI: ( 24 x 28 ) * mąka pszenna – 3,5 szkl * jajko – 3 szt * masło – 200 g * cukier – 1,5 szkl * mleko – 1 szkl * proszek do pieczenia -1 łyżeczka * soda – 1 łyżeczka * kakao – 4 pełne łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Masło ucieramy z jajkami i cukrem. Dodajemy mąkę, mleko, sodę, proszek do pieczenia i kakao
Ostra na Słodkojednej ręki bym tylko naliczyła niejadków tego pysznego deseru. 😏Tyle dobrego, że jabłka mamy dostępne cały rok w sklepach i gdy tylko najdzie nas ochota na takie placuszki, możemy bez problemu je wykonać. Teraz gdy było lato idealnie do tego nadawały się jabłka z gatunku Piros, które są słodkie i nie za twarde. Poza sezonem dużo zależy, w jakiej(...)jesteście wybredni, to tak naprawdę każdy rodzaj się nada. Sposób, dzięki któremu placuszki są takie pulchne to oczywiście soda. Dodatnie samego proszku do pieczenia nie zawsze może dać taki dobry efekt, gdy w cieście jest ciężka masa (w tym przypadku kawałki jabłka). A soda zazwyczaj zawsze daje radę i desery ładnie na niej rosną. W tym przepisie jabłka wykorzystałam
zdrowo i aktywnieTo kolejny przepis mojej Mamy. Ciasto jest przepyszne, a dzięki dużej ilości maślanego kremu samo rozpływa się ustach. Na pewno nie poprzestaniecie na jednym kawałeczku. Ciasto
Przepisy Babciśrednicy 16 cm i wysokości 9 cm lub jednej formy z kominem o średnicy 24 cm lub jednej keksówki o wymiarach 30x12 cm Babka marmurkowa ucierana to proste ciasto, które bez żadnego problemu jest w stanie przygotować każdy. Nie przejmujcie się, jeśli podczas dodawania jajek masa się zważy, nie będzie to miało wpływu na smak babki i nie spowoduje(...)upiec nie tylko na Wielkanoc. Babka marmurkowa ucierana która zawsze się udaje 1 szklanka = 250 ml pojemności 350 g (2 pełne szklanki) mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 220 g miękkiego masła lub dobrej jakości margaryny 220 g (1 szklanka) cukru 4 duże jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamąki pszennej 3 łyżki cukru 3 łyżki masła szczypta cukru waniliowego Wszystkie składniki mieszamy w palcach na „piasek”. WYKONANIE: placuszek ciasta drożdżowego +kilka owoców + szczypta cukru dokładnie i delikatnie zlepiamy wykładamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia „spawem ciasta” do spodu smarujemy jajem i posypujemy kruszonką Pieczemy 35- 40 minut w temp 175 stopni. Uwaga
Domowe ciastapatelni bez dodatku drożdży, czyli nie musimy czekać aż ciasto wyrośnie, ani też do jej upieczenia nie potrzebny jest piekarnik. Chrupiący spód, sos pomidorowy, farsz z kiełbasy i pieczarek oraz ser, dużo sera ;) Doskonałe rozwiązanie, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie obiadu bądź kolacji. Polecam :) Składniki: Z podanych składników wychodzi jedna pizza na grubym cieście lub dwie rozwałkowane(...)cieniej. * 100 g mąki pszennej * 3/4 szklanki wody * 1 łyżka oliwy * pół łyżeczki proszku do pieczenia * pół łyżeczki ziół prowansalskich * 1 szczypta soli Dodatki: * solidna garść sera mozzarella * 5-6 większych pieczarek * 2 kiełbasy śląskie (użyłam Maestro Henryk Kania ) * sos do pizzy ( przepis tutaj ) Wykonanie: Podane składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać i dobrze dłońmi wyrobić
Zrób to smacznie