chleb na drożdżach suszonych najlepsze jest to, że za każdym razem może smakować troszkę inaczej. Jeśli lubicie chleb z kminkiem, dodajcie do ciasta pół łyżki kminku - chleb kminkowy jest przepyszny z wędliną, jajkami lub serem. Do ciasta na chleb pszenny możecie też dodać ulubione suszone zioła (np. włoskie lub prowansalskie), prażoną cebulkę albo garść ziaren - ogranicza Was tylko Wasza(...)koniec dodając olej - jeśli w trakcie zagniatania ciasto będzie bardzo się kleić, można delikatnie podsypać mąką, ale lepiej wyrabiać ciasto dłońmi posmarowanymi olejem. Odstawić na 60-90 minut w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu uformować w podłużny bochenek (ja zazwyczaj robię to w ten sposób, że spłaszczam kulkę ciasta dłonią tak, by uformować prostokąt, następnie zawijam jak roladę). Przełożyć
Lekcje w kuchniBardzo miękki, bardzo aromatyczny, pachnący dynią i przyprawami do piernika... Przepyszny piernik dyniowy! Świetny do kawy lub herbaty, idealny na jesienne wieczory bądź popołudnia, znika bardzo
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieTłusty czwartek to jedyny taki dzień w roku, kiedy bez wyrzutów sumienia można jeść tłuste pyszności. W tym wpisie zebrałam dla Was najlepsze przepisy na
BabskiePorady.pl - Przepisypodgrzania białek z cukrem. Poznaliśmy najistotniejsze rzeczy odnośnie podgrzewania białek, sposobu wmieszania mąki i jak powinno wyglądać ciasto na biszkopt. Kiedy jasny biszkopt był już przygotowany zaczęliśmy przygotowywać następny, do tortu czekoladowego. Dominika pokazała w jaki sposób przygotować biszkopt bez podrzewania białek i wytłumaczyła jaki wpływ na biszkopt ma dana metoda ich przygotowania. Kiedy biszkopty trafiły do piekarnika(...)smak, kiedy w cieście napotykało się na różnej wielkości orzechy. Pyszności! Robiliśmy dwa kremy czekoladowe - do czekoladowego tortu i do orzechowego. Następnie trzeba było przygotować polewę do tortu orzechowego - po raz pierwszy miałam styczność z polewą z wykorzystaniem żelatyny - pięknie błyszczała i była pyszna! Tort czekoladowy powinien być wykończony małymi bezikami z bezy szwajcarskiej, którą również robiliśmy na zajęciach. Tort
Plate of Joydość, że zdrowe to jeszcze bardzo smaczne :) Doskonałe na przekąskę w pracy, szkole, spacerze, podróży czy pikniku. Można też podsunąć je dzieciom zamiast kupnych batoników. SKŁADNIKI: 100g daktyli bez pestek 1/2 szklanki jagód Goji 1/2 szklanki wrzątku 1/2 szklanki płatków jaglanych Kupiec 1/2 szklanki otrębów owsianych Kupiec 1/4 szklanki sezamu 1 łyżeczka mielonego lnu 1 łyżka miodu prawdziwego(...)wmieszać jagody goji. Na papierze do pieczenia ugnieść masę na kształt prostokąta o wymiarach około 30x20cm, na grubość 1-1,5cm. Wyrównywałam i dogniatałam powierzchnię deską do krojenia. Piec w temperaturze 180*C przez 10min. Przestudzoną masę pokroić na batoniki. Jeden brzeg zatopić w roztopionej czekoladzie i odstawić do zastygnięcia. Smacznego :) Kategoria: Ciasta z owocami , Ciasteczka , DLA DZIECI
https:KKuchniaMniamBezglutenowe ciasto marchewkowe z orzechami pekan, rodzynkami i przyprawami korzennymi. Jeśli glutem Wam nie przeszkadza możecie do przygotowania użyć mąki pszennej. Możecie też zestaw przypraw zastąpić
SzczyptaSmaQmasę na upieczony spód i zabrałam się za robienie bezy. Beza: * 4 białka * 20 dkg cukru * 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Ubiłam białka z cukrem do białości i sztywności, na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną. Wylałam bezę na tartę i piekłam w 180 stopniach aż beza porządnie się zarumieniła. Pod koniec pieczenia zmniejszyłam temperaturę na 50 stopni, żeby jeszcze się podsuszyła(...)Zanim pokroiłam, tarta cytrynowa musiała ostygnąć. Środek po takim pieczeniu był dość płynny. Jednak później bez obaw, nic nie wycieknie. Masa ma fajną delikatną konsystencję. Cukier do masy polecam sypać wg. własnego smaku. Dla mnie ta ilość jest jak w sam raz, dla córki np. jest za słodkie. Życzę smacznego! Lidka Artykuł Tarta cytrynowa pochodzi z serwisu Pieprzyć
Pieprzyć z Fantazjąmasę na upieczony spód i zabrałam się za robienie bezy. Beza: * 4 białka * 20 dkg cukru * 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Ubiłam białka z cukrem do białości i sztywności, na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną. Wylałam bezę na tartę i piekłam w 180 stopniach aż beza porządnie się zarumieniła. Pod koniec pieczenia zmniejszyłam temperaturę na 50 stopni, żeby jeszcze się podsuszyła(...)Zanim pokroiłam, tarta cytrynowa musiała ostygnąć. Środek po takim pieczeniu był dość płynny. Jednak później bez obaw, nic nie wycieknie. Masa ma fajną delikatną konsystencję. Cukier do masy polecam sypać wg. własnego smaku. Dla mnie ta ilość jest jak w sam raz, dla córki jest za słodkie. Smacznego! Lidka Artykuł Tarta cytrynowa pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją
Pieprzyć z Fantazjąmogła się obyć bez pysznego urodzinowego tortu, takiego tradycyjnego, na biszkopcie, przełożonego lekką, śmietankową masą. Polecam! Jak przygotować najlepszy tort urodzinowy z owocami i bitą śmietaną? Przepis na biszkopt: 3 jajka (w temperaturze pokojowej) oddzielnie żółtka i białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka (100 g) mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ szklanki wody Przepis(...)soli, stopniowo dodajemy cukier nie przerywając ubijania na gęstą i lśniącą pianę. Jak przygotować biszkopt do tortu? Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodajemy żółtka i mieszamy ostrożnie, następnie dodajemy mąkę, ponownie mieszamy ciasto ostrożnie łyżką, najlepiej silikonową szpatułką, na koniec dodajemy wodę i łączymy mieszając ostrożnie. Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Ustawiamy formę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKokosowa chmurka to delikatne, mocno kokosowo - migdałowe ciasto, lekkie niczym przysłowiowy puszek. Ciasto nie zawiera ani grama mąki i wprost rozpływa się w ustach... Proste
maniapieczeniarozwodu z piekarnikiem, na czas przemiany całego mieszkania w piekarnik, bez termoobiegu. Rabarbar - jak ma go nie być w cieście, jeśli jest wszędzie. Piękny, czerwony, a mój w dodatku eko - od klienta przyniesiony z ogródka, bez nawozów pielęgnowany i uprawiany. Ofiarowany plon wykorzystany został godziwie. Ciasto rewelacyjne, puszyste, mięciutkie. Pół blachy obiecane było przyjaciółce, co to męża(...)masło ucieramy z cukrami na puch. Dodajemy po jednym jajku - po każdym miksujemy przynajmniej pół minuty, Dodajemy partiami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, na zmianę z mlekiem i olejem ( wszystkie produkty w temperaturze pokojowej ). Ciasto wykładamy do formy kwadratowej o boku 22 cm - może być również tortownica. Posypujemy wierzch niewielką ilością bułki tartej, wykładamy odciśnięte owoce. Na owoce
Kronika Piekarnikawykonania. Dawno temu postanowiłam rozprawić się z pierwszymi dwoma. Podniosłam swoją tarczę w postaci blachy do pieczenia i zbroję w postaci robota kuchennego (który bądź co bądź wygląda trochę jak machina wojenna) i wytoczyłam wojnę bezą, bezikom i tortom. Walka ta okazał się bardzo krótka i wielce nierówna bowiem dość szybko ją wygrałam. Kilka miesięcy temu nadszedł czas(...)Jednak, wspaniałomyślnie i jednogłośnie po długiej i wyczerpującej walce mogę stwierdzić, że wojnę tę ostatecznie wygrałam. Moi pomocnicy w kuchni sprawili się dzielnie, nie ulękli się rozlanym ciastom, rozpływającym białkom i klapniętym bezą. Daliśmy radę i staliśmy się mistrzami w tej wojnie. Od tej pory nie straszne nam są zarówno beziki, Pavlowe jak i makaroniki… Przygotowaliśmy dla Was cykl makaronowych
Kolizje SmakówDzisiaj zamieszczam przepis na bezglutenowe ciasto marchewkowe. Przepis pochodzi z książki "120 przepisów bezglutenowych" Beaty Połatyńskiej. Z zadowoleniem stwierdzam, że to drugi testowany przeze
Ze smakiem bez glutenukakorów: mięsne i warzywne. Dwa też są sposoby na zrobienie ciasta: z drożdżami i bez. Moje kakory są na cieście bez drożdży. W zasadzie jest to ciasto bardzo podobne do ciasta ba gniocchi czy nasze kluski śląskie i składa się głównie z ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Ciasto jest dość rzadkie. Dlatego przy lepieniu pierogów trzeba je podsypywać mąką(...)się połączą. Odstaw do lodówki. Krok 4 Przygotuj ciasto. Przepuść ziemniaki przez prasę lub bardzo dokładnie rozgnieć. Wbij do nich jajko i wsyp obydwie mąki (pszennej na razie połowę) oraz sól. Wymieszaj składniki, przełóż na podsypany mąką blat i szybko zagnieć ciasto. Dosyp mąki pszennej gdyby ciasto było za rzadkie. Uformuj ciasto w walec o grubości około 5 cm. Krok
Niedzielny kucharzBez zastanowienia wiedziałam, że owocowe musy i konfitury od Małe Szczęścia wykorzystam na pewno jako warstwy do tortu. I tak też zrobiłam. Torcik wyszedł pyszny! Przygotowałam go z ryżu, mieląc go na mąkę. Upiekłam na dwa małe biszkopty w kształt serca, a następnie zostało mi jedynie przekładać je musami owocowymi. Przepis jest bardzo prosty i myślę, że szybki(...)utartych żółtek dodaj mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie zmiksuj. Kolejno dodaj ubite białka i na najmniejszych obrotach całość zmiksuj. Wybrane formy (u mnie dwa małe serduszka ok. 11x11 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj cienką warstwą oleju kokosowego. Podziel masę na dwie części i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 25 minut
Zdrowie na języku :P