ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:1574/2705)

Babeczki na napoju owsianym (bez mleka) 222

stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier. W drugiej mieszamy napój owsiany z olejem i jajkiem. Do suchych składników wlewamy mokre i krótko mieszamy składniki. Dodajemy skórkę pomarańczową i z raz mieszamy. Masę przekładamy do papilotek (do około 3/4 wysokości). Babeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku. Czas może być(...)różny w zależności od piekarnika (u mnie około 20-25 minut), dlatego stosujemy zasadę tzw. suchego patyczka. Patyczek wbity w ciasto nie powinien być nim oblepiony. Smacznego

Słodkie okruszki
pyszne placuszki biało-czarne z gruszkami... 126

mikserem na bardzo sztywną pianę, wsypać mąkę, proszek, cukier puder, dodać żółtka, mleko 1/2 litra i mikserem połączyć składniki, jeśli ciasto jest zbyt gęste to dolewać po trochu mleka, aby ciasto było nie za gęste umyte gruszki bez obierania skórki przekroić na ćwiartki, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na cienkie kawałeczki, wsypać do ciasta i łyżką wymieszać z połowy

W Mojej Kuchni Lubię
Rogaliki z marmoladą 183

ciasto zwijamy, zaczynając rolować od strony szerokiej, do wierzchołka trójkąta. Rolując rogalik, brzegi możemy docisnąć, aby się zamknęły. Rogaliki wykładamy na 2 blaszkach, wyłożonych papierem do pieczenia. Kładziemy je zawiniętą, cienką końcówką pod spód. Dzięki temu, podczas rośnięcia, rogaliki nie rozwiną się. Rogaliki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do rośnięcia. Rogaliki, przed samym pieczeniem, smarujemy roztrzepanym(...)jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ja piekę rogaliki na grzałkach góra + dół, bez termoobiegu. Blaszki z rogalikami piekę pojedynczo, przez 20 minut. Rogaliki studzimy na kratce. Smacznego

Smak mojego domu
Eklerki 159

bez trudu odkleja się od brzegów garnka. Ciasto odstawiamy do przestudzenia. Do chłodnego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem (warto zrobić to w większej misce niż moja ;) ). Do wyciskania eklerków dobrze jest użyć tylki z dużym otworem – okrągłej lub w kształcie gwiazdki. Potrzebny będzie także porządny worek cukierniczy z grubego materiału. Do wyciskania tego ciasta(...)nadają się woreczki strunowe, są zbyt cienkie i łatwo pękają. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, można przykleić go używając odrobiny ciasta. Wyciskamy eklerki o szerokości ok. 2 i długości ok 12 cm. Zostawiamy odstępy pamiętając, że urosną jeszcze podczas pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 230 stopni przez około 25 minut. Ważne, żeby nie otwierać go zanim eklerki

Ciastkozercy
Babka "Trzy smaki kawy" 149

Wilgotna i bardzo smaczna babeczka dla wielbicieli kawy ;) Składniki na foremkę z kominkiem lub bez: 4 całe jajka 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia (lekko czubata) 150 ml oleju 1 łyżka kako + 1/2 łyżki mielonej kawy 1-2 łyżeczki kako + 1-2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1-2 łyżki kawy inki(...)dekoracji: 100 g czekolady deserowej lub mlecznej 50 g białej czekolady kuleczki zbożowe w czekoladzie np. z Delecty  (nie konieczne) Kawę dozujemy tak aby wyszły nam trzy kolory ciasta. Jeśli brakuje nam jakiegoś rodzaju kawy zastępujemy ja kakao dozując aby uzyskać żądany kolor (ciemny brąz, jasny brąz lub beż) 1. Jajka z cukrem ubijamy na puszysta masę. 2. Dodajemy

Gotowanie...to proste !
PUSZYSTE PLACUSZKI NA SERKU HOMO Z JAGODOWYM SOSEM 189

jako II danie po niezbyt treściwej zupie, albo zwyczajnie jako deser. Są pyszne bez żadnych dodatków ale posypane odrobiną cukru pudru lub polane owocowym sosem to już całkowita eksplozja smaku!  Składniki: 500 g serka homogenizowanego waniliowego 4 jajka 1 czubata  łyżeczka proszku do pieczenia 1  szkl. mąki pszennej szczypta soli olej do smażenia + dowolne dodatki(...)zrobiony ze zblendowanych z odrobiną cukru jagód. Sprawdzą się tutaj równie dobrze zmiksowane truskawki, nutella, cukier kryształ, cukier puder. Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy do połączenia się. Nakładamy łyżką ciasto i  smażymy placuszki na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (na małym ogniu, aby przesmażyły się w środku). Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniczku z ewentualnego nadmiaru

Walijskie Pichcenie
,,Mini tarta z makiem, marakują i chrupiącą bezą’’ 133

chłodzimy w lodówce około godzinę. Foremki na tarte z wyjmowanym dnem smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremek. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na 20 minut. Wyjmujemy, całkowicie wystudzamy. Beza: W tym czasie białka ubijamy z cukrem i szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy(...)mąkę ziemniaczaną i ocet. Na podpieczone kruche spody wykładamy na każdą babeczkę 2 łyżki Naturalnie owocowe brzoskwinie z marakują i 2 dwie łyżki gotową masę makową. Na górę wykładamy bezę. Pieczemy w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę do momentu aż wierzch bezy będzie chrupiący i lekko popękany

Podróż w kulinaria
Piernikowy domek świecznik 2017 139

piernikowej kompozycji zaczerpnęłam ze strony perniky.artmama.cz , jest tam mnóstwo ciekawych inspiracji. Składniki na ciasto piernikowe: 250 g mąki pszennej 75 g masła 60 g cukru 60 g płynnego miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 żółtko 3 łyżki mleka (opcjonalnie) Lukier królewski: 1 białko

Świat Ciasta
Kruche rogaliki z budyniem. 1647

składników zagniatamy ciasto. 3. Formowanie rogalików: Ciasto dzielimy na części, następnie wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną na okrągłe placki, dzielimy je na trójkąty, na każdy nakładamy porcję budyniu i zwijamy formując rogaliki. Tak postępujemy do wyczerpania składników. 4. Pieczenie: Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez(...)około 30 minut. 5. Podanie: Upieczone rogaliki oprószamy cukrem pudrem i podajemy. Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Z przepisu wyszło i dwie i pół blaszki rogalików. Rogaliki podałam na talerzyku, który otrzymałam od GALERII CUDA ŚWIATA

Izabelawkuchni
Kukurydziane ciasto z nektarynką (bez cukru, bez glutenu) 191

pyszne, perfekcyjne rozwiązanie na lato. Zazwyczaj jem nektarynki na surowo, ale z takim chmurkowym ciastem te owoce łączą się idealnie :)  Kukurydziane ciasto z nektarynką (bez cukru, bez glutenu) 3 jajka 80 g mąki kukurydzianej 100 ml jogurtu naturalnego 50g erytrolu 1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego 2 nektarynki łyżka mąki kokosowej do obsypania owoców Owoce umyć i pokroić(...)Żółtka, jogurt, mąkę, erytrol i wanilię zmiksować ze sobą. Obie masy połączyć ze sobą łopatką. Owoce wrzucić do miski, dodać łyżkę mąki i dobrze wymieszać. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce obtoczone w mące. Piec 40-45 minut w 180 stopniach. inspiracja

FitKot
Tureckie pide 200

rozpuszczamy drożdże i cukier, do mąki dodajemy olej i sól po czym wlewamy rozpuszczone drożdże i mieszamy ciasto , następnie zagniatamy, podsypując mąką. Ciasto dzielimy na 3-4 części , wałkujemy cienko , boki zawijamy formując tureckie pide. Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i napełniamy nadzieniem. Pieczemy ok 20 min w temp

Gotowanie jest łatwe
MOCNO CZEKOLADOWE CIASTO Z MĄKI GRYCZANEJ (BEZGLUTENOWE) 208

cukru szczypta soli 1 łyżka ekstraktu z wanilii masło do wysmarowania formy kakao do obsypania formy maliny, listki mięty do dekoracji Przygotowanie Rozgrzejcie piekarnik do 180 st. (bez termoobiegu).Przygotujcie formę (u mnie klasyczna tortownica o średnicy 25 cm), wysmarujcie ja masłem i obsypcie kakao. Masło włóżcie do rondla, roztopcie. Do gorącego masła dołóżcie połamaną czekoladę i poczekajcie(...)utrzyjcie z cukrem i ekstraktem z wanilii (tylko do momentu połączenia składników). Wlejcie lekko przestudzoną masę czekoladową, wsypcie mąkę gryczaną i sól i dokładnie wymieszajcie. Ciasto przelejcie do formy i włóżcie do nagrzanego piekarnika. Pieczcie około 20-25 minut (możecie piec również dłużej lub krócej dla osiągnięcia bardziej płynnego lub bardziej stałego efektu). Wystudzone ciasto udekorujcie malinami i listkami mięty

OliveandThyme
In love with burgers 166

uzyskania gładkiej, jednolitej i pulchnej masy (po włożeniu palca w ciasto powinno wrócić do poprzedniej formy). W trakcie wyrabiania możemy podsypywać mąką, ale nie za dużo, bo bułeczki wyjdą ciężkie i twarde. Nie zostawiamy do wyrośnięcia, tylko od razu formujemy bułki, które układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na ok. 1 h do wyrośnięcia(...)czasie, rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem lub czarnuszką (opcjonalnie). Wkładamy do piekarnika na 10 min. na środkową półkę. Pieczemy bez termoobiegu - funkcja góra/dół. Po 5 min na dno piekarnika wrzucamy 2 kostki lodu lub wlewamy pół szklanki zimnej wody i szybko zamykamy piekarnik. Wytworzona para nada chrupiącą skórkę naszemu

Kuchnia od dwojga
dyniowe ciasteczka z powidłami 174

trochę, troszeczkę zmieniłam po swojemu... Do przełożenie użyłam własnoręcznie przygotowanych powideł bez mieszania . Te ciasteczka są obłędnie pyszne! Jeśli coś zasługuje na miano "rozpływających się w ustach" to one właśnie i na 100%! Mięciutkie, aromatyczne, w sam raz słodkie; poezja jesiennego smaku. W opisie informacja, że ciasto należy nabierać i nakładać łyżką bądź wyciskać rękawem cukierniczym, wybrałam tę drugą(...)ciasteczka wychodzą w miarę równe i ładne:) Ciasteczka dołączam do akcji "Ciasto na niedzielę" , w tym tygodniu jesienne słodkości wspólnie ze mną piekły: Magdalena , Magda , MalGosia , Bożena , Lidia , Joanna , składniki: 50 g miękkiego masła 1/2 szkl cukru 1 i 1/2 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu po dużej szczypcie gałki

6niebo
Eklerki 1331

bez trudu odkleja się od brzegów garnka. Ciasto odstawiamy do przestudzenia. Do chłodnego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem (warto zrobić to w większej misce niż moja ;) ). Do wyciskania eklerków dobrze jest użyć tylki z dużym otworem – okrągłej lub w kształcie gwiazdki. Potrzebny będzie także porządny worek cukierniczy z grubego materiału. Do wyciskania tego ciasta(...)nadają się woreczki strunowe, są zbyt cienkie i łatwo pękają. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, można przykleić go używając odrobiny ciasta. Wyciskamy eklerki o szerokości ok. 2 i długości ok 12 cm. Zostawiamy odstępy pamiętając, że urosną jeszcze podczas pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 230 stopni przez około 25 minut. Ważne, żeby nie otwierać go zanim eklerki

Ciastkozercy
Warszawska Halka i gęsina w roli głównej 152

pestek dyni, posypana chrustem z gęsiny Na danie główne podano nam: pierś z gęsi sous vide z sosem z czarnego bzu i pieczonymi mini warzywami pieczoną  w ziołach i jabłkach pierś gęsią podaną w sosie cydrowym na pieczonych cząstkach dyni nogę z  gęsi w sosie z rokitnika podaną  z mieszanymi liśćmi sałat, figami, jeżynami, malinami i orzechami(...)przez Slow Food Polska polskich win: Czerwonego i Białego Świętomarcińskiego,  a także win argentyńskich. Natomiast na deser mogliśmy się delektować: obłędnym śmietankowym sernikiem na ciasteczkowym spodzie ponczowym ciastem  z kremem z  dyni z jeżynami Bardzo spodobało mi się wnętrze Halki, jest przestronne, jasne, urządzone ze smakiem w góralskim stylu. Sporo tu luster, świeżych kwiatów i sezonowych owoców

Kulinarne przygody Gatity
Czekoladowy sernik bez sera z nutą kawy 171

font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Czekoladowy sernik bez sera z nutą kawy Składniki 1l śmietany 18% 4 białka ¾ szklanki cukru 2 budynie czekoladowe(z cukrem) 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka likieru czekoladowego Małe(...)wykonania: Śmietany wymieszać z budyniami,kakao oraz kawą.Białka ubić na sztywno z cukrem. Powoli dodawać do śmietan. Tortownice wyłożyć herbatnikami.Wlać masę. Piec w około 170 st. 45-50 minut. (oczywiście można sernik zrobić na cieście, korzystając z tego przepisu

Smaki Natalii
Omlet kokosowy z kremem jagodowym 124

Zapraszam na pyszny omlet kokosowy bez dodatku mąki pszennej, cukru i masła. Takie danie znakomicie sprawdzi się u osób, które ograniczają węglowodany w diecie lub też unikają pszenicy z przyczyn zdrowotnych. Dla zainteresowanych - mąkę kokosową można przygotować w domu mieląc wiórki kokosowe(...)pył w młynku do kawy lub blenderze. Ćwiartki omleta przełożyłam kremem z serka homogenizowanego i jagód. Całość smakuje i wygląda jak najlepsze ciasto! Omlet: 2 jajka 1 łyżeczka mąki kokosowej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie) Składniki zmiksować i wylać na  rozgrzaną patelnię. Smażyć pod przykryciem 5 minut z każdej strony. Krem: 3 łyżki serka

Chocolate Muffin Blog
Mazurek migdałowy – z dżemem i kajmakiem 273

użyłam 450 ) 70 g mielonych migdałów 150 g masła Jajko Składniki połączyć, zagnieść na jednolite ciasto. Uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na blacie oprószonym mąką. Uformować dowolny kształt – ja piekłam na kwadratowej formie wielkości 24 cm. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec 15-20 minut w temperaturze

Niebieski kubek z kawa
Żytnie guziczki budyniowe 169

Bazarku Smakoszy ) 80g cukru (lub np. ksylitolu) 100g masła/margaryny 1 opakowanie budyniu waniliowego/śmietankowego )bez cukru) 2 żółtka Opcjonalnie:   2 łyżki mleka (jeśli ciasto nie nadaje się do wałkowania; pominęłam)  Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto rozwałkować na grubość (może być grubiej) około 3 mm i za pomocą foremki (u mnie korka(...)każdym okręgu lekko odcisnąć mniejsze kółeczko, a słomką zrobić dziurki "guzika". (Na końcu opisu znajduje się zdjęcie przedstawiające te czynności.) Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut w 180 stopniach. Ostudzić

Di gotuje
Weganski, bezglutenowy placek dyniowo-kokosowy, bez jaj i mleka 238

pochodzi z książki... zgadniecie jakiej?  TAK! "Warzywo" rządzi!!! Gdyby nie cukier można by rzec, że to całkiem prozdrowotny wypiek :) Wegański, bezglutenowy placek dyniowo-kokosowy, bez jaj i mleka 200 g surowej dyni startej na oczkach grubej tarki 3 łyżki kaszki kukurydzianej 80 ml śmietanki kokosowej 50 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)łyżeczki gałki muszkatołowej, soli i pieprzu 100 g cukru trzcinowego 20 g płynnego oleju kokosowego Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Mieszamy składniki ciasta w misce. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy ok 20 cm. Masę mocno dociskamy do dna. Wstawiamy do pieca na ok 40 minut. Ciasto powinno być rumiane. Przed podaniem ciasto studzimy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowe nachosy z dipem serowym 137

łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki kurkumy papryka w proszku, sól, pieprz (do smaku) Dodatkowo: olej do głębokiego smażenia Dip serowy: 100g serka topionego (dowolny wariant smakowy) mleko (ilość w zależności od preferencji gęstości)    W misce wymieszać mąkę pszenną, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dodać wodę, roztrzepane jajko oraz przyprawy. Ciasto wyrobić za pomocą dłoni

Di gotuje
Sernik "Złota Rosa" 166

Wielkanoc wprost nie może obyć się bez sernika! A ten zdecydowanie należy do naszych ulubionych :) Kremowa, delikatna masa serowa z nutką cytryny na kruchym spodzie z miękką pianką na wierzchu, na której tworzą się podczas studzenia piękne złote krople, niczym poranna rosa na trawie.... :) Mmmm(...)rozmarzyłam się :D Zakochacie się w jego smaku i wilgotnej konsystencji! Przepis jest sprawdzony, sernik za każdym razem się udaje. Szczerze polecam jego wypróbowanie! Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 250 g miękkiej margaryny lub masła 3 żółtka (białka zostawić) Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego 4 całe jaja

MyCookBook.pl
Babeczki dyniowo - kukurydziane. 192

Składniki na około 12 małych foremek lub 6 dużych:: 225 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 180 g dyni hokkaido, obranej ze skóry, bez pestek, grubo pokrojonej (kostka około 1cm) 120 g kukurydzy konserwowej 60 g szynki grubo pokrojonej 30 g grubo startego sera cheddar 2 szalotki drobno pokrojone 2 duże jajka 180 ml mleka(...)Sposób przyrządzania:             Do miski wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wmieszać pokrojoną dynię, odsączoną kukurydzę, szynkę, ser cheddar i szalotki. Jajka ubić z mlekiem i jogurtem. Wlać do mieszanki mąki, wymieszać i doprawić solą (ciasto ma być lekko słone). Ciasto przełożyć do foremek na babeczki posmarowanych lekko masłem (jeśli foremki są silikonowe

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Chleb dyniowy z ziarnami słonecznika 160

ciasto chlebowe krótko zagnieść - w ten sposób je odgazowywujemy . Przełożyć je do formy i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30-40 min do wyrośnięcia - pod przykryciem ze ściereczki kuchennej.  Tuż przed pieczeniem wierzch chleba posmarować mlekiem i posypać ziarnami słonecznika. Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180C i piec(...)jeszcze 45-50 minut, do ładnego zarumienienia skórki - piec na dolnym poziomie piekarnika w opcji góra-dół (bez termoobiegu) . Upieczony chlebek powinien być ładnie zarumieniony, a postukany od spodu powinien wydawać głuchy dźwięk.  Studzić wyjęty jeszcze gorący z blaszki na metalowej kratce

Grunt to przepis!
CIASTO CZEKOLADOWE 129

przepis i kolejne ciasto.Tym razem bez owoców,takie mało sezonowe.Musi takie być bo mamy u siebie siostrzenicę a Ona uwielbia wszystko co czekoladowe a ja uwielbiam sprawiać przyjemność. Ciasto jest pyszne,wilgotne,nie potrzebuje już dodatkowego nasączania.Masa z nutelli to już w ogóle to co powoduje,że ciasto to taki torcik. Ciasto:   3/4 szklanki oleju 5 jajek(...)szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1;5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody 1;5 łyżeczki proszku do pieczenia Wodę,olej,kakao i 1/2 szklanki cukru zagotować,wystudzić.Ubić pianę z białek,dodać resztę cukru, żółtka,wystudzoną masę a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Piec w tortownicy lub małej kwadratowej blaszce

Niespełnione zdolności kulinarne
Pancakes II 167

wielu jeszcze niefajnych rzeczach. Natomiast są dwie rzeczy, które w USA ratowałyby mi życie, mianowicie dobre masło orzechowe (takie bez soli, cukru i tłuszczów utwardzonych, a mają takie) i pancakes. Ale też nie takie klasyczne z cukrem w cieście, tylko w nieco odchudzonej wersji, którą lubię serwować mojemu starszemu siostrzeńcowi jak ma smutny dzień - to jego ulubione placki(...)się z wami najlepszym przepisem na pocieszające pancakes, jaki znam. Amerykańskie pancakes 1 i 1/4 szklanki mąki 1 jajko 1 i 1/4 szklanki maślanki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/4 szklanki oliwy Wszystkie składniki zmiksować razem na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu smażyć pancakes z dwóch stron. Najbardziej

Przepysznik - BLW i nie tylko
Torcik kakaowy z masą śmietanową i owocami 175

wymieszać łyżką. Spód małej tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na końcu dodać śmietany fix i wymieszać .  Zimny biszkopt przeciąć na dwa równe krążki ten górny lekko ściąć . Na spodni krążek ciasta wyłożyć 2, 3 łyżki konfitury malinowej . Masę śmietanową podzielić(...)pół, do jednej części dodać pokrojone maliny . Masę  wyłożyć na konfiturę malinową. Przykryć drugim krążkiem . Drugi krążek posmarować cienką warstwą konfitury i wyłożyć masę bez malin około1 szklanki przekładamy do rękawa cukierniczego i robimy rozetki smarując również w koło boki torcika. Wierzch dekorujemy owocami , po między rozetki układamy borówki . Wierzch posypujemy kolorową posypką. Do boków torcika przyklejamy motylki

Sama słodycz i szczypta chili
Kremówka 390

Wieki jej nie robiłam. Przyznaję, że nie jest to moje topowe ciasto, za którym pójdę w ogień i bez którego żyć nie mogę Nigdy jej nie zamawiam w kawiarenkach, kremówki – napoleonki to nie moja bajka smakowa. Zrobiłam na życzenia mojego męża. Od dłuższego czasu wspominał, że z chęcią skosztowałby kremówki. I nie żałuje. Szybka w przygotowniu(...)bardzo smaczna. Z chęcią sięgnęłam po kolejny kawałek a moje wyobrażenie smakowe na temat kremówki uległo zmianie. Jest pysznie. Składniki na ciasto: 2 blaty ciasta francuskiego Ciasto francuskie wykładamy na dużą blachę, na papierze do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut, do zarumienienia. W trakcie pieczenia nakłuwamy widelcem, gdyż ciasto się puszy

Made By Mom And Son
Muffinki z czerwonymi porzeczkami i makiem 120

słodkie - takie w sam raz do wzięcia ze sobą do pracy lub na piknik :)  Z podanej porcji ciasta wyszło mi 12 muffinek i jeszcze zostało na malutką keksówkę. Składniki: 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka maku 12 dag cukru 1 jajko 250 ml maślanki 60 ml oleju około 30 dag czerwonych porzeczek W jednej

My simple kitchen
Sernik gotowany przekładany kruchym ciastem 178

pieczenia Dodajemy jajka, cukier puder i wyrabiamy ciasto - powinno być mokre Wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę Wyjmujemy i dzielimy na 3 części Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Będziemy piec 3 placki: formy (jeśli mamy 3 sztuki jednakowej wielkości to dobrze, jeśli nie, to nic nie szkodzi - można upiec oddzielnie 3 placki) smarujemy margaryną i wykładamy rozwałkowanym ciastem(...)jest nawinąć ciasto na wałek i przełożyć do formy Każdy placek nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 20 minut Po wyjęciu odstawimy do wystudzenia Teraz przygotujemy masę serową: ser, cukier i jajka zagotowujemy ciągle mieszając Do mleka wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dobrze mieszamy i wlewamy do masy serowej Do gorącej masy  dodajemy kilka kropel zapachu pomarańczowego Gorącym ciastem przekładamy kruche placki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Tartinki z owocami 185

schłodzone masło, żółtko i śmietana. Z tych składników wyrabiamy ciasto, owijamy w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki. Ciasto trzeba rozwałkować i wykleić nim foremki na tartinki. Foremki muszą być dobrze natłuszczone, żeby potem nasza tartinka dobrze opuszczała foremkę. Ciasto w tartinkach nakłuwamy widelcem,by w czasie pieczenia uciekło powietrze na zewnątrz zamiast robić nam pęcherzyki w cieście

Lawendowe Niebo
Karnawałowe kruche faworki 442

Tłusty Czwartek zbliża się wielkimi krokami, należy więc odświeżyć przepisy na pączki i faworki:) Dziś proponuję Wam pyszne, kruche faworki bez dodatku drożdży ani proszku do pieczenia. Za to z dużą ilością kalorii:))) Czyli takie jak trzeba!  Przepis dodaję do akcji: Faworki, chrust, chruściki 2015,     Smakołyki na Tłusty Czwartek.   Składniki:  500g mąki pszennej(...)masła,  smalec do smażenia,  cukier puder do oprószenia. Wykonanie Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem, dodać żółtka, śmietanę, ocet i stopione, przestudzone masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto, następnie "wybić" je wałkiem, czyli napowietrzyć. Owinąć w folię spożywczą i na godzinę włożyć do lodówki. Ciasto rozwałkować na możliwie jak najcieńsze placki i pokroić w wąskie paski o wymiarach

Z miłości do słodkości
Rustykalna tarta z jabłkami 182

następnie dokładnie mieszamy, by każdy owoc był pokryty pozostałymi składnikami, które wydobędą głębie smaku. Po wyjęciu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, grubości ok 2 - 3 mm i przekładamy na pergamin. Układamy na nim jabłka, a pozostałe brzegi zawijamy na owoce. Pieczemy w 150 stopniach przez ok 30 minut. Po wyjęciu można od razu jeść na ciepło z lodami

Taste Of My Day
Chałka pleciuga 115

jednym końcu i zaplatamy w formę "kłosa"*. Następnie przekładamy zaplecioną chałkę na blachę pokrytą papierem do pieczenia i ponownie pozwalamy jej wyrosnąć przez około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy białko wymieszane z 2 łyżkami wody do posmarowania naszego ciasta, oraz mak, sezam lubi siemię lniane do posypania chałki. (Jeśli chcecie możecie przygotować kruszonkę, chałka będzie wówczas fenomenalna(...)wersję i posypałam całość sezamem). Chałkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut. *Chałkę zaplotłam podpierając się zasadami zapamiętanymi z modnej kiedyś fryzury, tak więc te Panie które pamiętaj jak się plecie "Kłosa" poradzą sobie z zadaniem bez problemu

Zapiski Młodej Żony
Aromatyczne pierniczki pod złocistym lukrem 149

Świąteczny must-have bez którego święta nie są świętami. Piekę ja na około miesiąc przed Wigilią. Wytrzymują świeże i miękkie nawet kilka miesięcy. SKŁADNIKI: na około 25 sztuk: 500g maki 200g płynnego miodu 10g proszku do pieczenia 200g cukru pudru 120g masła jajko 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika  Do dekoracji: lukier (szklanka cukru pudru, 3 łyżki(...)mleka, kwasek cytrynowy) żółtko posypki WYKONANIE: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenna. Dodać miód, cukier, masło i jajko. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Rozwałkować i wyciąć pożądane kształty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10 minut w 180 stopniach C. Przygotować lukier: wymieszać szklankę cukru pudru, 3 łyżki mleka, odrobinę kwasku

Pyry na Gaz
Ciasto 3 BIT 304

popularne ciasto na zimno przełożone herbatnikami, masą kajmakową, budyniem i śmietaną. Łatwe do przygotownia i bardzo smaczne.  Ciasto 3 BIT wbrew pozorom nie jest zbyt mocno słodkie w smaku, ponieważ krem budyniowy idealnie komponuje się z pozostałymi warstwami.  Najlepiej smakuje w dniu przygotowania 😃 Składniki na formę o wymiarach 20 cm x 30 cm: około 350 g herbatników(...)waniliowego bez cukru (waga 1 paczki - 40 g) 1 kostka miękkie masła (200 g) 1 duże opakowanie śmietany 30% (500 ml) + 2 łyżki cukru pudru 1/3 szklanki wrzącej wody + 4 łyżeczki żelatyny 3 kostki gorzkiej czekolady Masę kajmakową podgrzać (puszkę wstawić do wody i całość gotować kilka minut). Formę wyłożyć folią przezroczystą bądź papierem do pieczenia

Ugotować
W domu: babeczki z kawałkami czekolady 256

Babeczki sernikowe zrobiły furorę, postanowiłam więc upiec kolejne, tym razem z dodatkiem gorzkiej czekolady, która pięknie rozpuściła się w środku. Zniknęły równie szybko co poprzednie. Zachęcam

Kuchnia w biegu
Pączki pomarańczowo-rumowe z serka homogenizowanego – najszybsze 224

łączymy miksując na średnich obrotach miksera przez 2-3 minuty. I już! Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstego greckiego jogurtu i powoli spływać z łyżki – jeżeli Wasze ciasto wyszło tak gęste jak gęsta śmietana – dodajcie jeszcze trochę mąki. Wszystko zależy od wielkości jajek. Pączki z gęstszego ciasta ładniej ‘puchną’ i są bardziej okrągłe.   W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy(...)możecie sprawdzić temperaturę oleju wrzucając do niego odrobinę ciasta albo kawałek surowego ziemniaka – powinien zacząć od razu skwierczeć i w ciągu 40 sekund do minuty zrobić się rumiany. Do nakładania ciasta szykujemy sobie dwie łyżki, moczymy je w gorącym tłuszczu żeby ciasto nie przylepiało się do nich i nakładamy porcje ciasta na gorący tłuszcz. Smażymy z każdej strony do zezłocenia

Karo in the Kitchen