dobrze się przechowują, w pudełku wytrzymają kilka tygodni. A jak zrobią się zbyt twarde to spróbujcie zjeść maczane w kawie, jak to robią Włosi. Chociaż nie wierzę, żeby wytrzymały bez zjedzenia więcej niż kilka dni. A tu więcej pomysłów na samodzielnie wykonane, słodkie prezenty Print Cantucci z żurawiną i pistacjami Świąteczne cantucci- z żurawiną, pistacjami i skórką pomarańczową. Idealne(...)pieczenia szczypta soli 150 g obranych pistacji 150 g suszonej żurawiny Instructions W misce zmiksować olej z cukrem i jajkami na jasną masę, dodać skórkę z pomarańczy W drugiej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenie i sól. Przełożyć suche składniki do mokrych i zmiksować na małych obrotach. Masa będzie bardzo gęsta. Do ciasta
Cooking for Emilyspodu i ucieraj aż masa będzie spadała swobodnie ze szpatułki i bez problemu zrobisz z ciasta ósemki, jeśli tak masa jest gotowa, jeśli jest za gęsta powtórz rozcieranie, masę przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką., wyciskaj na makaronikową matę troszkę mniej niż zaznaczone kółeczko, ponieważ ciasto „rozejdzie” się. Tak przygotowane makaroniki odłóż na 20-30 minut(...)wyschnięcia jeśli po 20 minutach wytworzyła się matowa skórka i ciasto nie klei się do palca, makaroniki są gotowe do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 155*c na grzaniu góra -dół i piec od 12-15 minut w zależności od mocy piekarnika, bo każdy piecze inaczej, po około 13 minutach uchylić piekarnik i jeśli po dotknięciu
Wanilia i KardamonBez zbędnego gadania. Przepis na ciasto wzięłam z bloga pincake. Pyyyyszne. Serio. Będę je robić często, może nawet dziś. Przyjeżdża do mnie psióła z Uk. Rano wyskoczyła z tekstem: „ciekawe czy zrobisz lepsze ciasto ode mnie”. Pffff. No. Składniki: 1 szklanka marchewki startej na małych oczkach 1 szklanka mąki gryczanej 3/4 szklanki brązowego cukru 2 jajka pół(...)szklanki oleju pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej. Marchewkę łączymy z sypkimi składnikami i jajkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Wielkość blachy, na której robiłam ciacho to 20×20. Artykuł Gryczane ciasto marchewkowe pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyMoże nie takie stuprocentowe bo u mnie z nadzieniem i odrobiną cukru pomarańczowego bo bez niego nie wyobrażam sobie takich ciast, ale co nie zmienia faktu że jest to super szybki przepis do wykonania i super prosty przepis, a ciasto wychodzi wilgotne i o pięknym kolorze ;) Składniki na tortownicę 18 cm 2 jajka kl L 65 ml oleju rzepakowego(...)cukru (razem z pomarańczowym) 170 g marchwi (waga przed obraniem) 150 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki powinny mieć temp. pokojową 1. Olej, jajka, cukier i marchew obraną i pokrojoną w plasterki umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładko. 2. Następnie masę przelewamy do miski i przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy tylko
Gotowanie...to proste !skomplikowane ani czasochłonne i co najważniejsze można je jeść bez większych wyrzutów sumienia, bo nie zawierają tłuszczu i białej mąki. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Ugotuj pomarańcze. Tak Ugotuj Pomarańcze dokładnie umyj pod gorącą wodą, włóż je w całości, bez obierania do niedużego garnuszka – tak tak, całe(...)miną dwie godziny gotowania, odlej wodę i wystudź pomarańcze. Foremki na babeczki posmaruj niewielką ilością oleju lub wyłóż papierem do pieczenia. Zrób masę – pomarańcze wraz ze skórką pokrój na ćwiartki – skórki sprawią, że ciasto będzie miało niesamowity aromat. Wrzuć pomarańcze do blendera i delikatnie zmiksuj. Dołóż do kielicha blendera pozostałe składniki i dosłownie chwilę zmiksuj – niech
Eat me! Fit me!gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę i wkładamy je na około 1 godzinę do lodówki. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce i posypujemy cynamonem. Mieszamy. Gdy ciasto dobrze się schłodzi rozwałkowujemy je na macie oprószonej mąką. Najlepiej podzielić ciasto na 2 części i każdą cienko rozwałkować, a następnie każdą podzielić na 8 trójkątów. Ja tym razem rozwałkowałam całe ciasto(...)miseczce zebrał się sok należy go odlać). Zwijamy trójkąt nadając mu kształt rogalika. Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy na środkowy poziom nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Rogaliki pieczemy około 20-25 minut do ładnego zarumienienia. Rogaliki należy obserwować, bo każdy piekarnik piecze inaczej. Przed
Słodkie okruszkipół na pół zwykły z cukrem waniliowym) 1 łyżeczka proszku do pieczenia biała czekolada w pastylkach lub posiekana biała czekolada Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Banany miksujemy blenderem na puree. Do miski przekładamy bananowe puree, dodajemy mąkę z proszek do pieczenia, jajko, oba rodzaje cukru i olej. Mieszamy składniki łyżką tylko(...)Formę na muffinki wykładamy papilotkami i do każdej nakładamy bananową masę. Na wierzch wykładamy po kilka pastylek białej czekolady lub posiekaną białą czekoladę. Babeczki pieczemy w rozgrzanym piekarniku do tzw. suchego patyczka wbitego w ciasto (nie pieczemy za długo by nie wysuszyć babeczek). U mnie babeczki pieką się około 25 minut. Po przestudzeniu babeczki oprószamy cukrem pudrem. Smacznego The post
Słodkie okruszkiczym wyłączyć piekarnik. Tam wstaw ciasto. Pozostaw je do wyrośnięcia na 60 minut. Truskawki umyj, oczyść z szypułek i pokrój w plasterki. Gdy ciasto wyrośnie podsyp je lekko mąką i ponownie krótko wyrób. Rozwałkuj na stolnicy podsypaną mąką na kształt sporego prostokąta. Ułóż na nim równomiernie truskawki zostawiając wolne brzegi. Ciasto zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku. Pokrój w plastry(...)Formę wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (łatwiej się przyklei). Możesz sięgnąć także po olej. Ślimaczki ułóż w blaszce obok siebie, posmaruj żółtkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka. Odstaw je na 20 minut pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Piecz je 25-30 minut
Zasmakuj Kuchnischłodzić 30 min w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować miedzy dwoma arkuszami papieru posypanego mąką, rozwałkować na średnicę większą niż forma, żeby starczyło na wyłożenie boków. Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Oderwać jeden arkusz, ciasto delikatnie przenieść na formę, strona z papierem ma być od góry. Papier oderwać, ciasto nakłuć widelcem, delikatnie dopasować do formy, położyć papier, wysypać(...)Piekarnik nagrzać do 190-200 st. Wstawić formę z tartą na najniższą półkę i piec 15 min, następnie zdjąć obciążenie i piec 5-10 min do zarumienienia spodu (u mnie boki były mocno zarumienione a środek był blady, więc piekłam dłużej niż 5 min bez obciążenia). Masa: 200 gr śmietanki 30% 8 gr mąki ziemniaczanej 5 jajek
moj przepis naschłodzić 30 min w lodówce. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować miedzy dwoma arkuszami papieru posypanego mąką, rozwałkować na średnicę większą niż forma, żeby starczyło na wyłożenie boków. Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Oderwać jeden arkusz, ciasto delikatnie przenieść na formę, strona z papierem ma być od góry. Papier oderwać, ciasto nakłuć widelcem, delikatnie dopasować do formy, położyć papier, wysypać(...)Piekarnik nagrzać do 190-200 st. Wstawić formę z tartą na najniższą półkę i piec 15 min, następnie zdjąć obciążenie i piec 5-10 min do zarumienienia spodu (u mnie boki były mocno zarumienione a środek był blady, więc piekłam dłużej niż 5 min bez obciążenia). Masa: 200 gr śmietanki 30% 8 gr mąki ziemniaczanej 5 jajek
moj przepis naBez zbędnego gadania. Przepis na ciasto wzięłam z bloga pincake. Pyyyyszne. Serio. Będę je robić często, może nawet dziś. Przyjeżdża do mnie psióła z Uk. Rano wyskoczyła z tekstem: „ciekawe czy zrobisz lepsze ciasto ode mnie”. Pffff. No. Składniki: 1 szklanka marchewki startej na małych oczkach 1 szklanka mąki gryczanej 3/4 szklanki brązowego cukru 2 jajka pół(...)szklanki oleju pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej. Marchewkę łączymy z sypkimi składnikami i jajkami. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Wielkość blachy, na której robiłam ciacho to 20×20. Artykuł Gryczane ciasto marchewkowe pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovybooka „Wyjątkowe torty i ciasta” , jaki publikuję na stronie Małej Cukierenki. Tort jest prosty w przygotowaniu, pyszny, kremowy bardzo wilgotny, troszkę waniliowy, łączy w sobie wspaniałe aromaty. Będzie hitem niejednego przyjęcia. Cudnie wygląda i jest bez żelatyny. Bardzo polecam! Mój e-book teraz w promocji! Link do e-booka: „Wyjątkowe torty i ciasta” (klik) . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej(...)Niebo” z Kokosem i Białą Czekoladą Składniki: Biszkopt: 5 dużych jajek – osobno żółtka i białka 220g mąki pszennej (użyłam tortowej) 130g suchego maku 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2-4 krople aromatu migdałowego 190g cukru kryształu 100ml oleju Do nasączenia: około 200ml mleka 80-90ml rumu Krem: 300g białej czekolady 500ml śmietanki kremówki
Mała CukierenkaBazą do jagodzianek jest ciasto na keto pączki Składniki na 6-7 bułeczek: 250g serka mascarpone, 50g łupiny (nasienne) babki jajowatej – warto poszukać jasnej, wtedy pączki
Saganek