opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (każdy po 40g) Wierzch: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów 250g serka mascarpone 250ml śmietanki kremówki 30/36% 2-3 łyżki cukru pudru 1 filiżanka mocnej kawy 25 ml likieru kawowego 2-3 łyżki gorzkiego kakao *** Foremkę o wymiarach 26 x 26cm wykładamy papierem do pieczenia i na spodzie układamy herbatniki(...)proszku) *** *** Całość miksujemy razem do połączenia się składników *** *** Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką – nie miksujemy *** *** Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną wcześniej herbatnikami *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 30 minut , następnie zmniejszamy temperaturę do 150’C i pieczemy jeszcze przez 40 minut . Studzimy w uchylonym piekarniku. Sernik
Blog z Apetytembyć....ostatnio coś mało tego chleba piekłam...a tostowy..oj ..nie pamiętam kiedy , tak więc jest oto pyszny mięciutki chlebek tostowy z dodatkiem serka mascarpone..Pomysł na taki chlebek znalazłam tutaj , ja co prawda zrezygnowałam ze szczypiorku, bo nie miałam..w sumie miałam dać prażoną cebulkę, ale zapomniałam...a taki chlebek bez szczypiorku czy też innych dodatków -pycha(...)ewentualnie posiekanym drobno szczypiorkiem.Do suchych składników stopniowo wlewać letnią wodę i dokładać po łyżce mascarpone, cały czas wyrabiając ciasto. Po 8 minutach wyrabiania, osiągnie ono formę elastycznej kuli -przełożyć do misy, przykryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu na godzinę.Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, chwilę zagnieść, uformować podłużny bochenek i przełożyć do formy keksówki. Przykryć i zostawiamy w ciepłym
Moje domowe kucharzenieciasta w stylu retro. Nie możecie sobie tego odmówić ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 455 kcal | 8,4 g białka | 76,1 g węglowodanów | 13 g tłuszczu CIASTO CZEKOLADOWO-KAWOWE COFFEE NOIR intensywnie czekoladowe ciasto z dodatkiem kawy 50 min 12 h (czekanie) 1,20 zł 10 porcji średnio trudne POTRZEBUJESZ duża miska szklanka forma okrągła do pieczenia(...)pieczenia (możecie też upiec po jednym na raz, jeśli macie tylko jedną foremkę). Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, opcja góra i dół. Pieczemy ok. 30-35 min – po upływie tego czasu sprawdzamy wykałaczką, czy po wbiciu w ciasto i wyciągnięciu jest czysta – jeśli jest oblepiona surowym ciastem, to ciasto należy jeszcze podpiec. Po upieczeniu ciasto ostrożnie
Nerds Kitchenciasta w stylu retro. Nie możecie sobie tego odmówić ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 455 kcal | 8,4 g białka | 76,1 g węglowodanów | 13 g tłuszczu CIASTO CZEKOLADOWO-KAWOWE COFFEE NOIR intensywnie czekoladowe ciasto z dodatkiem kawy 50 min 12 h (czekanie) 1,20 zł 10 porcji średnio trudne POTRZEBUJESZ duża miska szklanka forma okrągła do pieczenia(...)pieczenia (możecie też upiec po jednym na raz, jeśli macie tylko jedną foremkę). Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, opcja góra i dół. Pieczemy ok. 30-35 min – po upływie tego czasu sprawdzamy wykałaczką, czy po wbiciu w ciasto i wyciągnięciu jest czysta – jeśli jest oblepiona surowym ciastem, to ciasto należy jeszcze podpiec. Po upieczeniu ciasto ostrożnie
Nerds Kitchensuche, przyjemnie słodkie i rozpływające się w ustach, przez co znika w okamgnieniu. I choć na zdjęciu kawałki ciasta z zatopionymi owocami zaaranżowałam na sposób elegancki, w rzeczywistości najlepiej smakować będzie, kiedy chwytając kawałek po kawałku napychać będziesz sobie usta bez użycia widelca, pozwalając okruchom lecieć gdzie popadnie. Sezon jagodowy jeszcze przed nami, jednak ja nie mogłam już dłużej(...)dużej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier oraz wiórki kokosowe, zamieszaj. Do osobnego naczynia wlej mleko sojowe, dodaj do niego sok z cytryny, zamieszaj i odczekaj 2-3 minuty, po czym dodaj skórkę otartą z cytryny oraz olej. Mokre składniki przelej do suchych i zamieszaj, aż uzyskasz gładkie ciasto. Na koniec w słodką cytrynowo-kokosową masę wmieszaj
Roślinna - blog wegańskiprzepis bo chodziło za mną coś czekoladowego. Eksperyment przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, śmiem nawet twierdzić, że jest to najlepsze wegańskie brownie ever. Ciasto jest mega czekoladowe, nie jest ciężkie i śmiało można sięgnąć po kolejny kawałek bez wyrzutów sumienia - słodzone jest daktylami i niewielką ilością ksylitolu. Spróbujcie i koniecznie podzielcie się opinią :) PS. To jest drugi przepis(...)łyżeczki soli pół łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia kilka kostek gorzkiej czekolady Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Fasolę odsączyć na sicie i wypłukać. Następnie przełożyć ją do dużego naczynia malaksera, dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz czekolady) i wszystko zmiksować na gładką masę. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem roślinnym i wyłożonej papierem
Domowa Cookierenka Agioctem, wyrobić ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne, miękkie. Przygotować 2 blaszki oraz 2 arkusze papieru. Ciasto podzielić na 16-20 części (u mnie wyszło 20 plus jeden mały placek do posypania). Każdy kawałek rozwałkować cienko, wyciąć krąg o średnicy 22cm, nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec(...)minut w temp 200st na lekko złoty kolor. Póki jeden placek się piecze, rozwałkować drugi itd. (u mnie zmieściły się dwa na jednej blasze). Blaty podczas pieczenia się nieco kurczą, jednak gdy zmiękną od kremu znów będą miały większy rozmiar. Krem: żółtka rozetrzeć z cukrem, dodać budyń i mąkę, wymieszać z 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotować, do gotującego
Obiad gotowyprzyrządzić wcześniej. Tartę można zamrozić i odgrzać w piekarniku lub mikrofalówce. Na święta wybieram tarty bezmięsne, bo świetnie pasują do pieczonego kurczaka lub wędliny na zimno. Poza tym tarta z feta jest tak pożywna, że można ją jeść i bez dodatków. Przepis na tartę jest prosty, tradycyjny spód z mąki, masła i wody. Reszta to już zależy od upodobań(...)Posiekaj mąkę z masłem i połącz do utworzenia grudek. Dodaj wodę i zagnieć ciasto, nie przegniataj. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Nastaw piekarnik na 200ºC. Następnie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Nakłuj dno widelcem. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz przez 1o minut. Tarta ma się jedynie podpiec. Wyjmij tartę z piekarnika. Pokrój
codojedzeniaPiec kubeczki w 170’C ok 10 minut. Jeśli za bardzo pieką się od góry brzegi zmienić grzanie na dolną gałkę pod koniec pieczenia. 7. Po upieczeniu (uniesiony spody kubeczków delikatnie przyklepać do dołu gdy ciasto jest jeszcze ciepłe)pozostawić je do wystudzenia i zdjąć delikatnie papierki. KREM 8. Twaróg zmiksować dokładnie z olejem i ksylitolem (jego ilość(...)Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać go do kubeczków. Można też zmiksować całość z kakao a do rękawa cukierniczego dodać na zmianę kem czekoladowy z serkiem bez dodatków. 11. Na koniec posyp całość orzechami laskowymi i udekoruj batonikiem oraz owocami
Candy Pandassól i większość mąki, powiedzmy 400 g, i zaczynam "zagniatać" ciasto łyżką. Kiedy płyn już znika z oczu i masa w misce zaczyna być całością, odkładam łyżkę, nabieram w obie ręce jeszcze trochę mąki i wyrabiam kulę ciasta, która niedługo zamieni się w pyszny chleb z chrupiącą skórką. Jeśli ciasto za bardzo klei się do rąk, podsypuję jeszcze trochę mąką(...)dać mu wyrosnąć. Przykrywam ciasto ściereczką, kładę obok kaloryfera i zapominam o nim na jakąś godzinkę - dwie. Kiedy ciasto wyrośnie już prawie do brzegów miski, zbieram je ponownie w kulę, smaruję blaszkę z piekarnika olejem, wykładam na nią kulę ciasta i albo zostawiam taką okrąglutką, albo spłaszczam i wydłużam trochę na kształt jaja, albo dzielę ciasto na pół i formuję
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEponad roku nie było u Nas środy bez słodkości i zwyczaj ten przenosimy do roku 2015. W tym roku również w środku tygodnia będziemy podsuwać pomysły na wszelakie słodkości. Będą to babki, torty, ciasteczka i czekoladki. Dziś zapraszamy na babkę marchewkowo - kakaową z dodatkiem tartych orzechów włoskich. Jest pyszna, delikatnie wilgotna i aromatyczna. Babka marchewkowo(...)jaja 2 szklanki startej drobno marchewki 1,5 łyżki kakao 20 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 200 g margaryny 0,5 szklanki tartych orzechów włoskich lukier szczypta soli cukrowe perełki do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Zaczynamy od roztopienia margaryny
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSzarlotka owsiana to tradycyjne ciasto półkruche z jabłkami, uzupełnione o sporą ilość płatków owsianych, które sprawiają, że ciasto jest bardziej chrupiące. Przygotowałam ją w formie o
Smakołyki BerenikiTorcik który przyrządziłam na drugie urodziny dziecka. Z biszkoptem nasączonym sokiem owocowym i masą kokosowo-malinową. Bardzo delikatny w smaku :) W tym roku postanowiłam zrezygnować z
Mienta blogTeraz jest mój ulubiony sezon owocowo-warzywny, bo są już nasze krajowe jabłka, dynie, maliny, borówki itd. Dawno nie piekłam nic z jabłkami, więc w tą sobotę postanowiłam zrobić własnie ciasto „duża blacha na sobotę” z jabłkami. Ciasto drwala jak chodzą słuchy pochodzi z Australii, nie wiem, nie byłam, nie znam się Czym się wyróżnia, cóż jest wilgotne(...)jeżeli chodzi o ciasta z jabłkami. Ciasto drwala jest na tyle wyjątkowe, że mimo iż niespecjalnie wizytowe, to nie zawahałabym się postawić go na niedzielnym stole dla gości. Składniki na dużą blachę o wymiarach: 450 g mąki 200 g margaryny roślinnej ewentualne oleju roślinnego 1 banan 150 g cukru 700-800 g jabłek 400 g daktyli bez pestek łyżka
greenscarfNajszybsze z możliwych ciasto bananowe z bakaliami. Przygotowywałam je już w wersji tradycyjnej oraz bezglutenowej, i obie smakują równie dobrze. Dodatkową jego zaletą jest możliwość wykorzystania przejrzałych, już czerniejących bananów. Szkoda tylko, że nie udało mi się nigdzie znaleźć suszonej żurawiny bez dodatku cukru, wówczas byłoby w 100% idealne :) SKŁADNIKI: 2 bardzo dojrzałe banany 1/4 szklanki ksylitolu (cukru(...)wymieszać (nie ucierać). Dodać olej i bakalie, wymieszać krótko łyżką. Masę przełożyć do wyłożonej papierem foremki (17x8 cm) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45-50 minut w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem). Upieczone ciasto wyjąć razem z papierem z foremki, po kilku minutach zdjąć papier i dostudzić ciasto na kratce kuchennej. Inspirację znalazłam tutaj . Ciasto dodaję
Kuchenne zapiski Edyty