parę dni temu o tym, że w najbliższym czasie pojawią się na blogu raczej jesienne przepisy. Myślę właśnie nad kolejnymi potrawami z gruszkami, jabłkami i dynią. Sałatki, koktajle, ciasta, owsianki. A, no i zupy, przecież w końcu mamy porę roku najlepszą na zupy (przynajmniej jeżeli o mnie chodzi). Dziś podczas porannego spaceru z moją córką, pomyślała o kremie z dyni(...)duże jajko 1-2 łyżki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 gruszki olej rzepakowy cukier puder do posypania (przepis na około 14 sztuk) Mleko wlewamy do miski, dodajemy do niego przesianą mąkę, jajko, cukier i proszek do pieczenia. Miksujemy aż do uzyskania gładkiego, dość lejącego ciasta (które powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Odstawiamy na 15 minut. Gruszki
KardamonovyKochani, Dziś przychodzę do Was z ciastem, które wywodzi się z Czech. mowa tu o cieście Marlenka. Piekłam je na imieniny mojej mamy. Składa się ono z 6 miodowych spodów przełożonych kremem kajmakowym. Ciasto po nocy w lodówce wręcz rozpływa się w ustach. Pięknie wygląda i bardzo dobrze się kroi. Przygotowanie ciasta wbrew pozorom nie jest trudne(...)wrząca. Następnie do masy dodajemy jajka i mąkę. Wszystko mieszamy i zagniatamy ciasto. Jak się klei trzeba troszkę podsypać mąką. Ciasto ma być elastyczne i błyszczące. Dzielimy je na 5 równych części. Ogólnie nasze ciasto będzie miało 6 spodów. Szósty powstanie z okrawków ciasta z poszczególnych części. Każdą część wałkujemy bardzo cienko
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWyjątkowy, chyba najprostszy przepis jaki może być na domowy chleb pieczony na zakwasie, bez udziwnień i zbędnych dodatków, pachnący lekko suszonymi w słońcu pomidorami. Z chrupiącą skórką, nie ma nic lepszego niż kromka takiego pieczywa na śniadanie. Polecam dla początkujących. Podałam go z pastą tapenade-z czarnych oliwek i filecików anchois. Składniki: ½ kg mąki pszennej(...)solą, ziołową przyprawą do chleba, oraz suchymi drożdżami, wlewam ciepłą wodę oraz czynny zakwas żytni, wyrabiam ciasto. Na sam koniec dodaję pokrojone drobno suszone pomidory, ponownie wyrabiam. Przykrywam ciasto ściereczką bawełnianą, wynoszę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 3 godziny. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatam, formuję bochenek lub wkładam do ceramicznej natłuszczonej formy do wypieku chleba, znów odstawiam
Wanilia i Kardamonwyszło z takiej mieszanki. ;) A wyszło coś naprawdę dobrego! Od razu uprzedzam, że nie jest to typowy chlebek. Ciasto od razu po upieczeniu musi swoje odczekać, bo jest bardzo wilgotne i mokre. Później staje się zwarte i można je rozkrajać bez większego problemu... no może tylko troszkę się kruszy. Ale to chyba nic jeśli weźmiemy pod uwagę składniki...?;) Zapraszam(...)rodzynek łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru Przygotowanie: Pur é e z dyni : Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Dynię umyć, wyciąć ,,ogonek", pokroić na kilka kawałków wraz ze skorupą. Łyżką wyjąć miąższ z pestkami. Kawałki (skórką do góry) ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok. 20-30 minut
Kuchnia Elliebezą chodził za mną jakiś czas. Wymyśliłam sobie sernik lekki, mocno kokosowy w smaku z lekką bezą i delikatnym zdobieniem. Po tym, jak bardzo licznie robiliście sernik dyniowy , postanowiłam stworzyć kolejny przepis dla wielbicieli kokosa i serników. Sernik przygotowałam z dużą ilością wiórków kokosowych, bez masła dzięki czemu jest lekki, na wierzchu ma cienką warstwę bezy kokosowej, a cały(...)folią aluminiową). Sernik pieczemy w temp. 160 stopni C przez 1 godzinę i 20 -30 minut, po upieczeniu zostawiamy jeszcze na 15 minut w piecu. Wyjmujemy tortownicę wylewamy wodę z blaszki. Sernik ponownie wstawiamy, wykładamy na niego bezę kokosową i pieczemy z bezą około 20 - 25 minut w temp. 160. Grzanie dół+ góra BEZA KOKOSOWA: - 2 białka - 4 łyżki
SMYKWKUCHNIbez kremu długo zachowują świeżość, a do ich wykonania nie musimy używać miksera. MUFFINKI BANANOWE Z KREMEM LIMONKOWYM Składniki: (na około 12 muffinków) Muffiny: 1,25 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 1 banan 30 g masła 2 łyżki oleju 1 jajko 1/2 szklanki mleka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)olej oraz mleko i śmietanę a także roztrzepane jajko. Mieszamy łyżką lub widelcem (nie potrzeba mikser) Do mikstury dosypujemy po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszamy łyżką do połączenia składników. Ciasto będzie gęste,ale lejące. Napełniamy ciastem papilotki włożone do foremki do muffinów tak do 3/4 ich wysokości. Pieczemy 17 -20 minut
Bon appetit mon amieSernik z polewą chałwową A może sernik? Albo lepiej, sernik z polewą chałwową? Mąż się upierał przy deserze, ale już od jakiegoś czasu miałam ochotę na
RelaxtimeINSTRUKCJE Przygotowanie ciasta. Do miski miksera wsypać mąkę i suche drożdże (jeśli używacie świeżych, najpierw zróbcie rozczyn), dodać pozostałe składniki. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto, najlepiej przy pomocy końcówki typu hak. Ciasto wyrabiamy około 5 minut na średnich obrotach. Następnie przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu ciasto odgazować, wyjąć(...)blat i podzielić na 10 lub 12 równych części. Z każdej uformować wałek o długości 70 cm. Wałek ciasta złożyć na pół, następnie skręcić go jak sznurek, zlepić końce. Powstanie skręcona oponka. Gotowe układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzać do temperatury
SprawdzonaKuchnia.plPrzepyszny sernik z owocami lata. A do tego bardzo prosty i szybki. Co ciekawe, potrzebujemy tylko 2 jajka do tego ciasta, jedno do ciasta kruchego i jedno do sera. Bez żadnego ubijania piany. Sernik pozostaje ze mną na dłużej. Następnym razem pokuszę się może o inne owoce. A tymczasem sezon malinowy w pełni, więc zapraszam serdecznie(...)sernika właśnie z tymi owocami. Składniki (tortownica o średnicy 26cm lub jak u mnie blaszka 25x25cm): Kruche ciasto: 225 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 5 łyżek cukru 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Ser: 1 kg sera twarogowego (u mnie z wiaderka) - w oryginale 750 g 2/3 szklanki
Kuchnia domowa Anidomowe pieczywo jest najlepsze Jak zrobić domowy chleb z ziarnami? Przygotowanie domowego chleba w domu wcale nie musi być trudne. Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na chleb. Piecze się go na na mące pszennej chlebowej i suchych drożdżach. Chleb jest miękki w środku i ma chrupiącą skórkę. Dodatkowo został wzbogacony ziarenkami. Kto się skusi na taki domowy chleb(...)dodajemy rozpuszczony tłuszcz, znów lekko mieszamy. Dodajemy garść ziaren i wyrabiamy ciasto ręką. W razie potrzeby dłoń można podsypać delikatnie mąkę. Odstawiamy w ciepłe miejsce w misce pod przykryciem na około 1,5 h do wyrośnięcia. Następnie krótko wyrabiamy, formujemy chlebek, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy z wierzchu delikatnie mąką, nacinamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Słodkie okruszkiPrzed nami kolejny wolny dzień od pracy, który kończy bożonarodzeniowe świętowanie. Z tej okazji upiekłam tort marcepanowy różowy. Znacie już ten szwedzki wypiek. Piekę go na różne sposoby i dekoruję marcepanem w różnych kolorach. Tort marcepanowy to lekki tort z bitą śmietaną, malinami i waniliowym kremem. Tym razem udekorowałam tort różowym marcepanem. Wcześniej przyrządzałam podobny tort z niebieskim marcepanem . Jednak(...)będzie biała i sztywna, wlać wrzątek podczas miksowania. Odważyć mąkę i wraz z proszkiem do pieczenia i otartą skórką z cytryny dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Brzegi posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Napełnić formę ciastem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec biszkopt przez 35 minut. Upieczony biszkopt ostudzić w formie
codojedzeniajajka + 2 białka 450 g cukru (do bezy) 80 g cukru (do ciastek) 200 g masła 300 g mąki 35 pralinek lub czekoladek Przygotowanie: Zagniatamy kruche ciasto - do misy robota wrzucam mąką, żółtka, zimne masło,80 g cukru i szczyptę soli i zagniatam gładkie ciasto. Następnie wykładamy je na stolnicę, podsypaną odrobiną mąki i rozwałkowuje . Wycinam kółka o średnicy(...)układam je na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie na każdym kółku układam pralinkę (u mnie to były czekoladki z bombonierki , rafaello i kawałki dużej czekolady z orzeszkami). Następnie ubijak 6 białek jak już są mocno spienione to dodaje 450 gramów cukru i ucieram jeszcze kilka minut na sztywno. Ubite białka przekładam do rękawa cukierniczego
Swojskie jedzonkoPyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem i budyniem. Rabarbar : rabarbar obrać, pokroić na 2 centymetrowe kawałki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać cukrem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut. Po tym czasie rabarbar przełożyć na sito, aby go odsączyć. Syropu nie wylewać, będzie świetnym dodatkiem do wody. Orzechy : orzechy wymieszać z cukrem(...)dotykał do formy. Posypać orzechami włoskimi prażonymi. Przykryć pozostałym ciastem. Posmarować mlekiem wymieszanym z wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 50 - 60 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia. Kroić dopiero gdy będzie ostudzone, w przeciwnym razie wypłynie budyń. Ciasto : 500 g mąki pszennej, 150 g cukru, 130 g masła
królestwo garów