stabilnie trzyma się w ręce i nie rozpada. Umoczona w dipie jogurtowo ziołowym smakuje wyśmienicie. Można ją dodatkowo przybrać oliwkami i pomidorami. Kalafior zmiksowany na drobne kawałeczki wielkości ryżu "Ciasto" ułożone na blaszce Składniki (12-14 kawałków jak na zdjęciu): 1 średni kalafior 1 mała marchewka 125 g mozzarelli (ja użyłam light) 80 g wege parmezanu 1 jajko(...)łyżeczki chilli 2 szczypty soli świeży cząber do posypania ozdobienia Dip jogurtowy : kilka łyżek jogurtu greckiego tymianek, chilli i świeży cząber do posypania Przygotowanie (25 minut bez pieczenia) : - od kalafiora odkrawamy twarde części pozostawiając tylko różyczki. Różyczki wkładamy do robota kuchennego (ważne żeby robot nie zrobił z kalafiora papki, tylko drobinki wielkości ryżu jak na jednym
Pora na pora i pomidoraszklanki mąki. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut. Po tym czasie ugniatamy je jeszcze przez chwilę i formujemy bułeczki, które układamy na papierze do pieczenia lub na natłuszczonej brytfannie. Możemy je dodatkowo posmarować olejem na wierzchu. Odkładamy je na ok. 30 minut do wyrośnięcia. Następnie pieczemy je ok. 20 minut w piekarniku(...)nagrzanym do 180 stopni C. Polecam z dżemem 100% z owoców, bez cukru, zwłaszcza wiśniowym, mniam
Weganizm infantylnytest. Tym razem wysmażyłam gofry z ciasta z kwiatami czarnego bzu i borówkami amerykańskimi. Gofry są świetne w tej wersji a z dodatkiem truskawek, jagód kamczackich, borówek lub domowych konfitur "wymiatają" :) Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowe jasnej, 2 jaja, 3/4 szklanki wody gazowanej, 1/2 szklanki kwiatów czarnego bzu bez zielonych łodyżek (opcjonalnie), 1/4 szklanki drobnego(...)cukru trzcinowego, 1/4 szklanki oleju Kujawskiego cytryna i bazylią, 250 g borówek amerykańskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli. Do podania: owoce sezonowe, domowe konfitury, cukier puder, syrop klonowy lub miód. Zastawa Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" Sp. z o.o. Przygotowanie: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, żółta utrzeć z cukrem
SzczyptaSmaQdlatego są tak częstym gościem na ciastkożercach. Są idealną przekąską do popołudniowej kawy. Dzisiejsze kruche ciasteczka kakaowe robiłam z myślą o Dniu Matki, zdecydowałam się na przepis bez proszku do pieczenia, są cieniutkie, chrupiące i obłędnie pyszne – musiałam bardzo się hamować, żeby nie wsunąć wszystkich przed zrobieniem ostatnich zdjęć :) Składniki: 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao(...)soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii +czekolada do dekoracji, biała polewa lub lukier Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około
Ciastkozercypowinny być schłodzone. 200 g gorzkiej czekolady 500 g serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru 500 ml śmietanki 30 - 36% Wiśnie w alkoholu: 300 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone) 2 łyżki cukru 200 ml wiśniówki Polewa czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Biszkopt kakaowy: Oddzielamy białka od żółtek. Białka(...)sztywną pianę. Dodajemy porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i kakao - mieszamy już łyżką. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i pieczemy biszkopt w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C przez 35 - 40 minut. Po upieczeniu upuszczamy biszkopt z wysokości około 0,5 metra
W kuchni Katiebezsmakowe mleczne kanapki czy kolorowe cukierki bez chwili wahania zamienię na najmniejszy kawałek domowego ciasta, albo naturalny jogurt z owocami i łyżką wiejskiego miodu. Codzienna porcja słodkości jest mi potrzebna jak większości z Was poranna kawa. Czasem jest to owsiany muffin, kawałeczek sernika, łyżeczka miodu albo tak jak dziś miodownik! Miodownik ciasto: 250g masła 1 szklanka cukru 150g miodu(...)łyżeczka kakao 2 jaja 4 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii masa budyniowa: 4 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 żółtka 500ml mleka 2 krople aromatu migdałowego 2 krople aromatu waniliowego 200g masła polewa czekoladowa: 3 łyżki masła 4 łyżki cukru 4 łyżki kakao 50ml śmietanki kremówki Ciasto: Masło roztopić
Zapiski Młodej Żonycynamonem. Wałek z ciastem ustawić na kokilkach i piec ,aż ciasto dobrze się zarumieni. Ja po 5–ciu minutach wałek obracam, pomimo nawiewu i piekę jeszcze 5 minut. Czas pieczenia zależy od piekarnika ,trzeba to wypróbować. Teraz największa niedogodność, zdjęcie z wałka. Wałek z pieca wyjmujemy mając na dłoniach rękawice. Potem ,najpierw wyciągam wałek spod folii , następnie usuwam(...)folię i kominki są już wolne i dymiące. Na pewno łatwiej będzie, jeżeli będziemy mieli sam wałek drewniany lub metalowy bez foli aluminiowej. Teraz możemy obtoczyć kurtosze w kakao, migdałach, czekoladzie itp. Kurtosze jemy odwijając i odrywając delikatnie z kominka małe kawałki. Jeżeli potrzebujemy dużo słodkości ,to kawałki ciacha można maczać w czekoladzie, miodzie
Kulinarny karnet ChristopheraTakie jest właśnie to ciasto... Kruche ciasto, kwaśne porzeczki i chrupiąca beza. Ciasto przeważnie znika w całości, gdy jest jeszcze ciepłe delikatnie oprószone cukrem pudrem:) Ciasto: 8 łyżek masła lub margaryny, 250 g mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, cukier waniliowy, 2 żółtka, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki śmietany 12%. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia
Z miłości do słodkościkażdej ilości. Do tego stopnia, że opanowałam ich podkradanie bez otwierania opakowania (stary patent gdy mama chciała uchronić biedną paczkę przede mną) No dobrze pozostawiając moje "słodkie dzieciństwo" i wracając do rzeczywistości, przepis na kulki wydawał mi się idealnym pomysłem. Wcześniej piekłam ciasto o tej samej nazwie, przepisem na nie również się podzielę, ale odwzorowanie ciastek(...)można to nazwać plagiatem? Chyba lepiej plagiatem niż nędzną podróbką:) Zmotywowana więc do wykonania kopii na miarę pierwowzoru wzięłam się do dzieła. Ciastka nie wymagają żadnego pieczenia, tym bardziej polecam je nie wprawianym cukiernikom. Przepis lekko zmodyfikowałam, nie dałam migdałów do środka tylko uformowałam gotowe kulki z ciasta. Powód tej decyzji był dosyć banalny, okazało się
ciastkarnia na kruchym spodziecienkie wałeczki, a z wałeczków ok. 5cm lepimy kółeczka (wielkości obrączek). Ciasto jest bez drożdży więc nie rośnie a gotowe obwarzanki będą miały taki rozmiar jaki ulepimy. Wrzucamy na osolony wrzątek, wyławiamy zaraz po wypłynięciu na powierzchnię. Wrzucamy na blachę lub do naczynia żarodpornego i pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor z obu stron. Mniej więcej(...)minut na stronę w zależności od grubości obrączek. Dodatkowe uwagi: Jeśli przed pieczeniem posmarujemy ciastka białkiem jaja skórka będzie bardziej błyszcząca. Możemy też do białka dodać trochę maku lub czarnuszki. Jeśli wolimy wersję słodką to możemy upieczone już ciastka zanurzyć na chwilę w osłodzonej wodzie
prawdziwe jedzeniełyżeczki soli i 250g mąki. Wyrabiamy ciasto, powinno być gładkie i elastyczne (bez grudek). Przykrywamy i odstawiamy aż podwoi swoją objętość (ok. 1,5h), dzielimy ciasto i formułujemy "chlebki". Układamy na blaszce w dużych odstępach. Posypujemy mąką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 st. Pieczemy ok 20 min (sprawdzając patyczkiem, jeżeli jest suchy możemy wyjąć z piekarnika). Piętkę
Brzuszki Łakomczuszkidużej cytryny 200g kwaśnej śmietany 18% 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 4 łyżki kaszy manny szczypta soli Wykonanie: - mąkę, posiekane masło i cukier oraz żółtko połączyć razem i zagnieść ciasto, schłodzić je 30 minut w lodówce - tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, boki lekko posmarować tłuszczem - spód i boki tortownicy wyłożyć cienko ciastem, tak, by sięgało
Smakołyki Berenikitrakcie pieczenia zrobiły się na nim góry i doliny, a brzegi ciasta były najwyższymi szczytami:). Moja blacha z piekarnika ma rozmiary 30x42cm, więc ciasto nie jest za grube i jak dla mnie w sam raz. Można upiec w 2 foremkach o odpowiednich rozmiarach, każde oddzielnie, ale szybciej i wygodniej piecze się na jednej blasze. Ciasto po wystudzeniu można podzielić(...)wyłożyć krem na tak pagórkowate ciasto, ale nic mylnego. Ciasto po wyłożeniu kremem koniecznie trzeba schłodzić w lodówce kilka godzin, wtedy najlepiej się kroi. Sok ze szpinaku zabarwia krem na piękny kolor i dodaje świeżości. Lubię używać naturalnych barwników, szczególnie do kremów i koktajli. Zachowane są wtedy wszystkie witaminy i minerały. W ciastach pieczonych nie wszystkie barwniki naturalne zachowują swoją
Leśny Zakątekpomocą dwóch łyżeczek do herbaty formujemy kuleczki z ciasta (z ok. 1/2 łyżeczki porcji ciasta) i wrzucamy je na rozgrzany olej. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i oprószamy erytrolem w pudrze. Smacznego! Artykuł Orkiszowe frittelle di ricotta – mini pączki z ricotty bez cukru pochodzi z serwisu Just
Be Fit Be Strongpapierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta(60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temp. 190 stopni C przez około 15 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Delikatna budyniowa pianka: -3/4 szklanki ksylitolu -5 białek -1/2 szklanki oleju słonecznikowego -2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (2x40g(...)miksując, by dobrze się rozpuścił. Cieniutką strużką wlewać olej, miksując do połączenia. Na podpieczony, zimny spód ciasta, wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny(otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta(40%). Piec w temp. 190 stopni c przez ok.30-40 minut. Ja piekłam w temp. 180 stopni C przez
Smaczne Zdrowe