składniki: 1 opakowanie wafli 4 łyżki powideł śliwkowych 200 g masła 50 ml mleka 20 g kakao 175 g cukru 1 łyża mąki 100 g orzechów
Domowy Smak Jedzeniamojprzepisna.pl | Ptasie mleczko Na przekór pogodzie i porze roku Zrobiłam tą piankę bo bardzo chciałam wypróbować termometr cukierniczy. Zarówno przepis jak i termometr super się sprawdziły
moj przepis namojprzepisna.pl | Sernik na zimno z kaszą jaglaną Jeżeli w Nowym Roku chcecie być fit, zdrowi i szczęśliwi, a jednocześnie nie chcecie rezygnować ze słodyczy polecam przepis
moj przepis naBatoniki Kinder Bueno chyba każdy zna, ja swego czasu jadłam je … aż za często. Są tak pyszne, że trudno się oprzeć, z cudem graniczy zjedzenie
moj przepis namojprzepisna.pl | Borówkowy sernik na zimno Sezon jagodowy w pełni, więc korzystam ile się da. Dziś przepis na borówkowy sernik na zimno. Jest to przepis bazowy, który
moj przepis napanujących w domu, u mnie jest ciepło). Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół z termoobiegiem lub bez). Ciasto dzielimy na 3 części. Przygotowujemy 3 małe blaszki (u mnie 24 cm), każdą smarujemy oliwą lub olejem. Dłonią ugniatamy ciasto na kształt blaszki. Z podanego przepisu można też przygotować jedną dużą pizzę. Każdy spód lekko nakłuwamy widelcem i odstawiamy(...)jeszcze na 2-3 minuty. Następnie smarujemy sosem pomidorowym. Posypujemy warstwą mozzarelli (startej na wiórki) i układamy plasterki szynki lub innej wędliny. Pizze wkładamy do nagrzanego piekarnika (ja piekę z termoobiegiem). Pieczemy około 8-10 minut. Czas zależy od piekarnika i wielkości pizzy. Pizze należy obserwować. Smacznego
Słodkie okruszkiwersji light bez posypki :)) Przygotowanie Mąkę posiekać z margaryną, dodać jaja, drożdże, śmietanę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, zawinąć w p łócienną szmatkę i włożyć do dużego garnka z wodą (ja wrzuciłam b ez sz matki i te ż wyszło :) ). Gdy wypłynie, rozwałkować ciasto na kształt okręgu, wykroić tr ójkąty , nałożyć nadzienie i zwinąć w rogaliki. Piec
coolinarnastrefa.blogspot.comcynamon rolls Mówiąc serio i bez jaj… (dosłownie bez jaj, bo swój piękny,… Drukuj Proporcje na: 7 - 8 sztuk Czas pieczenia/gotowania: 45 minut Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki 350 g mąki pszennej 5 g suchych drożdży 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 200 ml mleka roślinnego (u mnie ryżowe) 40 g cukru(...)lukier: cukier puder + sok z cytryny przygotowanie Do miski daj mąkę, suche drożdże, proszek do pieczenia, ciepłe mleko roślinne, cukier, olej, szczyptę soli, cukier waniliowy. Dodaj też trochę kurkumy (tak, aby uzyskać pożądany kolor). Wszystkie składniki wymieszaj, a następnie wyrabiaj 10 minut. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie krótko wyrób
Via GustoCześć Kochani, dziś zapraszam Was na kolejne pyszne ciasto. Sezon na maliny zaczął się już na dobre, więc przedstawiam Wam ciasto Śmietankowe z malinami. Składa się z biszkoptu posmarowanego dżemem porzeczkowym, bitej śmietanki oraz galaretki z malinami. Ciasto jest leciutkie, orzeźwiające, pięknie i elegancko wygląda. Polecam gorąco Zapraszam też na film na moim kanale YouTube SKŁADNIKI *blaszka(...)pianę, wciąż miksując dodajemy żółtka. Na koniec dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i miksujemy na najniższych obrotach do połączenia. Wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika grzanie góra dół bez termoobiegu i pieczemy ok 2 minut do suchego patyczka. Biszkopt studzimy i kroimy na dwa spody
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwpłynie na strukturę ciasta i kluski Wam nie wyjdą. 1. CIASTO PARZONE (5 min) Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło oraz sól. Podgrzewamy do momentu wrzenia i dorzucamy mąkę. Energicznie mieszamy łyżką, aż powstanie nam jednolita kula ciasta bez grudek. Wyłączamy palnik i odstawiamy ciasto na kilka minut do wystygnięcia. Do przestudzonego, ale nadal letniego ciasta dodajemy jedno jajko(...)schłodzona. 2. MIELENIE RYBY (3 min) Schłodzony filet oczyszczamy, sprawdzamy czy nie pozostał w nim ości i mielimy go w mikserze. Dodajemy zimne ciasto parzone, przyprawiamy gałką muszkatołową oraz świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy. Jeśli ciasto jest bardzo gęste, można dodać łyżkę śmietany, ale my nie dodawaliśmy. 3. WODA + FORMOWANIE I GOTOWANIE KLUSEK (20 min) W garnku gotujemy wodę
Nerds Kitchenwpłynie na strukturę ciasta i kluski Wam nie wyjdą. 1. CIASTO PARZONE (5 min) Do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło oraz sól. Podgrzewamy do momentu wrzenia i dorzucamy mąkę. Energicznie mieszamy łyżką, aż powstanie nam jednolita kula ciasta bez grudek. Wyłączamy palnik i odstawiamy ciasto na kilka minut do wystygnięcia. Do przestudzonego, ale nadal letniego ciasta dodajemy jedno jajko(...)schłodzona. 2. MIELENIE RYBY (3 min) Schłodzony filet oczyszczamy, sprawdzamy czy nie pozostał w nim ości i mielimy go w mikserze. Dodajemy zimne ciasto parzone, przyprawiamy gałką muszkatołową oraz świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy. Jeśli ciasto jest bardzo gęste, można dodać łyżkę śmietany, ale my nie dodawaliśmy. 3. WODA + FORMOWANIE I GOTOWANIE KLUSEK (20 min) W garnku gotujemy wodę
Nerds KitchenPrzepis na te pierniczki dostałam od koleżanki w 2000 roku, wypróbowałam, udoskonaliłam i piekę świąteczne ciasteczka według tej receptury co roku, niezmiennie od szesnastu lat. Czasem lukrowane, hojnie dekorowane bakaliami, czasem z kolorową posypką albo polane czekoladą, nieraz zwykłe, bez dodatków, bo takie najbardziej smakują moim chłopcom. Zawsze pyszne, miękkie i kruche. Polecam :-) składniki: 1 1/2 kg mąki(...)Wszystko razem dokładnie wyrobiłam starając się uzyskać w miarę gładką masę. Ciasto na te pierniczki nie musi leżakować więc od razu zabrałam się za wałkowanie i wykrawanie ciasteczek. Ciasto wałkowałam niezbyt cienko (na około 1/2 cm) i foremkami wycinałam pierniczki. Układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam do lekkiego zrumienienia (10 - 15 minut)w temperaturze
babka w formieuzyskania gładkiej i lekko lepkiej, elastycznej masy. Formę (u mnie silikonowa) wysmarować olejem kokosowym a następnie wyłożyć niezbyt grubo ciastem. Ciasto piec przez 15 minut w temperaturze 180°C do momentu uzyskania złocistego koloru brzegów. Gotowe ciasto wyjąc z formy i pozostawić do wystudzenia a w tym czasie przygotować polewę. Olej kokosowy rozpuścić w rondelku. Dodać śmietankę kokosową, kakao(...)migdałów, orzechy włoskie oraz wiórki kokosowe. Należy pamiętać o namoczeniu orzechów w letniej wodzie. Warto po moczeniu zdjąć z nich skórkę. Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum godzinę. Smacznego! — BTW całości (ciasto i polewa bez cukru, słodzików, orzechów i bakalii): 505 g, 1571 kcal
Ola la LCHFI znowu ona Weronika Madejska - chyba jestem od niej uzależniona ;-), ale naprawdę pyszne muffinki z jagodami. Jak zwykle musiałam trochę pokombinować, bo nie wszystkie produkty
Humanistka w kuchnicałym świecie kochają kawałki kurczaka w panierce. Są pyszne i niestety ociekające tłuszczem, który wnika w panierkę podczas smażenia. Niezbyt to zdrowe i dietetyczne. Można jednak inaczej. Pyszne nuggetsy bez grama tłuszczu do smażenia – to możliwe! Nie mają też glutenu, a więc można objadać się nimi troszkę bardziej bezkarnie. Świetnie sprawdzą się jako przekąska imprezowa. Uwielbiają je dzieci(...)miski wbij jajka i ponownie wszystko wymieszaj. Płatki kukurydziane rozgnieć – najłatwiej zrobić to, wysypując je na dużą deskę i traktując wałkiem do ciasta. Każdy kawałek panieruj w płatkach i układaj na blaszce. Piecz około 30 min. w temperaturze 180 stopni. Pod koniec można włączyć termoobieg. Rada: nuggetsy fajnie smakują z dipami. My podaliśmy je z domowym sosem czosnkowym
Kulinarna Polska