budyniem waniliowym, obsypany płatkami migdałów i brązowym cukrem. To ciasto niektórzy nazywają skubańcem, gdyż ciasto ma taką konsystencję, że można je sobie skubać na blachę. Kiedyś robiłam już podobne ciasto z jabłkami (jabłecznik ) dodając kakao i wiórki kokosowe. Skubaniec można upiec w podłużnej formie lub w tortownicy, wtedy jest wyższy. Letni Skubaniec z rabarbarem, jabłkami i budyniem, jutro zabieram(...)mlekiem Bielmar 1 budyń waniliowy bez cukru Winiary 450 ml mleka 70 dag rabarbar 2 jabłka antonówki 2 łyżki domowy cukier waniliowy Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i domowym cukrem waniliowym, do jajecznej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy rozpuszczoną margarynę, dokładnie wyrabiamy ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, skubiemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcebuli, zamieszać i zdjąć z ognia. Orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu, po czym posiekać je i dodać do dyni. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem (jeśli ktoś lubi można także dodać trochę kminku). Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką krążki i na każdym kłaść farsz. Brzegi ciasta zlepić. Pierogi gotować w osolonej wodzie aż wypłyną na wierzch. Można(...)pierwsze ciasto? Nie pamiętam dokładnie ile wtedy miałam lat, ale na pewno było to w gimnazjum. I pamiętam, że podeszłam do tej sprawy bardzo ambitnie, ponieważ na swoje pierwsze cukiernicze rewolucje wybrałam tort czekoladowo - pomarańczowy :) Miał to być prezent dla dziadków z okazji Dnia Babci I Dziadka. Przygotowywałam go pod okiem taty, który udzielał mi w trakcie pieczenia technicznych
My simple kitchencukrem, mlekiem i wanilią aż do momentu gdy masa będzie gładka bez wyczuwalnych kryształków, zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, ziarenka wanilii i żółtka, dokładnie mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywną pianę, łączymy delikatnie z resztą masy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Jeśli jesteście(...)spróbować zrobić samemu masę kajmakową, ja jednak nie jestem jeszcze w stanie podjąć się tego zdania w obawie przed agresywnymi, wybuchającymi puszkami skondensowanego mleka. Wystudzone ciasto kroimy na pół, delikatnie zdejmujemy wierzchnią warstwę i smarujemy połową puszki masy kajmakowej (drugie pół jest to dowolnego zużycia, hyhy). Porządnie schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym, dodajemy
sama złodyczłyżce mąki z kakao i delikatnie mieszać już tylko szpatułką, aby piana nie opadła. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto wylać na papier. Piec w 180 st C przez 30 min. Biszkopt ostudzić. Krem. W czasie gdy biszkopt się piecze gotujemy budyń. Szklankę mleka odlewamy, resztę zagotowujemy z cukrem. Do szklanki mleka dodajemy żółtka, budynie i wanilię dokładnie mieszamy(...)ostygnięcia. Należy przykryć go folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch. Miękkie masło ubijamy na puch i nadal ubijając dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Krem powinien być gładki i bez grudek. Wystudzony biszkopt kroimy na dwa placyki. Do blaszki wkładamy jeden placek, nasączamy go połową kawy cappuccino i wykładamy na to połowę masy budyniowej, przykrywamy drugim plackiem, nasączamy
Krylowa Kuchniawyszło mega smacznie. Możemy też użyć mięso z rosołu, pieczonego lub smażonego. Składniki: CIASTO NA NALEŚNIKI: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1 łyżka oleju szczypta soli + olej do smażenia FARSZ: 1 filet gotowany z kurczaka (zamiennie może być pieczony lub smażony) 10dkg pieczarek 1 cebula sól, pieprz Dodatkowo(...)ciasto. Na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki *** *** Na środku każdego naleśnika układamy plaster żółtego sera i porcje farszu *** *** Naleśniki z farszem zwijamy w koperty – najpierw boki do środka, a potem górę i dół. Zwinięte naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy startym serem *** *** Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200’C i pieczemy przez około 15 minut – bez
Blog z ApetytemCiasto czekoladowo-bananowe z pistacjami Puszyste bananowe placuszki Zdrowe lody orzechowe Jak zrobić bananowe babeczki? Składniki: (na około 9 babeczek) 2 średnie banany 240 g mąki pszennej 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko M 70 ml oleju rzepakowego 5 łyżek cukru Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (grzanie góra-dół, bez
Słodkie okruszkiokolice 6 porcji) na ciasto 100g posiekanych daktyli bez pestek 80ml gorącej wody 1 łyżeczka sody 90g niesolonego masła, w temperaturze pokojowej 140g jasno-brązowego, miałkiego cukru 2 jajka 180g mąki na sos 90 g jasno-brązowego, miałkiego cukru 25g masła 110ml śmietanki 36% 1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj średnią blaszkę do ciasta - okolice 20/20cm, albo nieco większą(...)wyłożon ą papierem do pieczenia. 2. Przygotuj daktyle: włóż do miski razem z gorącą wodą i sodą. Zostaw do czasu, aż będą potrzebne. 3. W osobnej, sporej misce ubij mikserem, albo drewnianą łyżką, masło i cukier, do czasu, aż będ ą lekkie i kremowe. Następnie wbijaj jajka, po jednym, dobrze ubijaj ąc po każdym. 4. Dodaj mieszankę daktylow
Lejdi of the houseZdrowe ciastka orzechowe z 3 składników to ekspresowy przepis na pyszną słodkość, którą dostałam od jednej z obserwatorek na Instagramie. Wykonanie jest bajecznie proste i naprawdę
Relaxtimebezą na wierzchu i kropelkami rosy. Idealny na każdą okazję. Składniki oraz sposób przygotowania Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mleka 2 jajka 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowy 4 żółtka Wszystkie składniki połączyć i zmiksować. Ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 10 dag cukru 20 dag masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wasze Przepisysmacznym i wilgotnym. Przygotowuje się go bardzo szybko oraz ładnie się piecze. Polecam przepis. SKŁADNIKI : 2 paczki ciastek oreo (400 g ) 50 g masła 1 kg sera wiaderkowego 1 szklanka cukru ( lub trochę mniej ) 3 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 200 ml śmietany 30 % 1 budyń waniliowy bez cukru 40 g PRZYGOTOWANIE : Ciastka miksujemy na proszek(...)mieszamy. Blaszkę o rozmiarze 21/35 cm, wykladamy papierem do pieczenia. Rozkładamy większą część ciastek. Cukiery ucieramy z całymi jajkami, dodajemy śmietanę, ser i budyń, miksujemy. Ser wylewamy na ciastka i na wierzch rozkładamy resztę pokruszonych ciastek. Sernik pieczemy 1 godzinę, temperatura 180 % C. Po upieczeniu studzimy ciasto 1 godzinę przy lekko uchylonych drzwiczkach. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliUwielbiam ciasta! Ale nie mam czasu, a czasem ochoty stać w kuchni i pichcić, szczególnie latem. Najlepsze ciasto dla mnie to takie, które jest gotowe od razu po wyjęciu z piekarnika, a więc szarlotki, pleśniaki, kruche z owocami i bezą oraz właśnie serniki. Zalegał mi ser w lodówce, w spiżarce znalazłam gotową masę kajmakową, i w 15 minut upiekłam(...)sernik. Można go podawać z bitą śmietaną zimową porą, a latem z sosami owocowymi. Pieczony w szerszej blaszce staje się dość cienki, ale wygląda jak serowy batonik. Składniki: – 1 kg sera białego mielonego, u mnie Piątnica – 3 łyżki mąki ziemniaczanej – 1/2 szklanki cukru – 1 mała puszka masy kajmakowej czekoladowej – 1 cukier waniliowy – 5 jajek
To co kochamduża szczypta soli Orzeszki ziemne- 100g uprażone minutę na suchej patelni Robimy! Najpierw musimy pokruszone ciastka wymieszać z masłem. Wylepiamy nimi spód tortownicy (u mnie ok 22 cm) i pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Studzimy. Następnie musimy utrzeć nasz ser z cukrem i wydrążonymi ziarenkami z laski wanilii. Do masy dodajmy budyń i miksujemy dokładnie. Żółtka oddzielamy(...)powierzchnię. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 160 stopni (sernik ma być ścięty, a nie upieczony). Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 60 minut, potem wyjmujemy na blat, kiedy ciasto uzyska temperaturę pokojową, wkładamy na parę godzin do lodówki. Sos słony karmel Do garnuszka wsypujemy cukier, by ładnie jednolicie pokrył nam dno i podgrzewamy go na średnim ogniu (bez
Latosiowydomduża szczypta soli Orzeszki ziemne- 100g uprażone minutę na suchej patelni Robimy! Najpierw musimy pokruszone ciastka wymieszać z masłem. Wylepiamy nimi spód tortownicy (u mnie ok 22 cm) i pieczemy około 10 minut w 180 stopniach. Studzimy. Następnie musimy utrzeć nasz ser z cukrem i wydrążonymi ziarenkami z laski wanilii. Do masy dodajmy budyń i miksujemy dokładnie. Żółtka oddzielamy(...)powierzchnię. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 160 stopni (sernik ma być ścięty, a nie upieczony). Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 60 minut, potem wyjmujemy na blat, kiedy ciasto uzyska temperaturę pokojową, wkładamy na parę godzin do lodówki. Sos słony karmel Do garnuszka wsypujemy cukier, by ładnie jednolicie pokrył nam dno i podgrzewamy go na średnim ogniu (bez
Latosiowydomprzede wszystkim dla miłośników orzechowych ciast bez żadnym mas czy kremów. Przygotowałam je na podstawie jednego z przepisów siostry Anastazji. Tutaj ciasto orzechowe zostało zamknięte pomiędzy cienkimi warstwami kruchego ciasta. Jeśli lubisz „ciasta do ręki”, to to właśnie takie jest Moim zdaniem ciasto najlepiej smakuje po 2 dniach od upieczenia. Ciasto: 220 g mąki pszennej(...)masła 2 żółtka 1 łyżka zimnej wody szczypta proszku do pieczenia Warstwa orzechowa: 300 g mielonych orzechów 200 g cukru pudru 9 jajek 2 białka szczypta proszku do pieczenia Mąkę przesiewamy. Dodajemy starte na tarce zimne masło. Siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia oraz żółtka. Wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie części, owijamy
Smaki Na Talerzu