ciasto bez pieczenia - 40561 przepisów (strona:1298/2705)

Cynamonowe ciasto cukiniowe z miodem drahimskim 170

Puszyste i aromatyczne ciasto z cukinią, która nadaje mu wilgotności choć wcale nie jest wyczuwalna w smaku. Na pewno zasmakuje wszystkim, którzy przepadają za cynamonem.  Składniki na formę o średnicy 24-26cm:  suche: 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki cynamonu mokre(...)jajka i startą cukinię (cukinię należy zetrzeć na grubym tarle ze skórką lub bez). Zawartość obu naczyń wymieszać i wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu można oprószyć ciasto cukrem pudrem lub oblać lukrem bądź polewą czekoladową. Przepis bierze udział w konkursie

Ze smakiem i z pasją
Chałwowiec 187

Kolejna propozycja na pyszne ciasto z kremem, tym razem dla miłośników chałwy. Fajny puszysty biszkopt jest z dodatkiem budyniowego proszku i o dziwo pięknie mi wyrósł. Krem z chałwą przygotowany na bazie kremu budyniowego. Wystarczy biszkopt przekroić i przełożyć kremem.  składniki: biszkopt 6 jajek 1 szklanka cukru 3 budynie czekoladowe bez cukru ( na 0,5 l mleka(...)cukier się rozpuści. Dodać żółtka i zmiksować do połaczenia składników. Potem dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz budynie czekoladowe. Wszystko dokładnie i delikatnie wymieszać szpatułką. Blaszkę 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 C i piec do suchego patyczka, ok 30 minut, funkcja góra-dół. Gotowy biszkopt wystudzić. Krem chałwowy Odlać szklankę

Monia miesza i gotuje
Waniliowe ciasteczka z pistacjami 171

szybkie w przygotowaniu z dodatkiem naszych ulubionych pistacji. Takie ciasteczka znikają dosłownie w mgnieniu oka Do ciasteczek użyłam pistacji prażonych bez dodatku soli Helio . Idealny dodatek do ciastek, ciast, owsianek, placków itd. A co najważniejsze wspaniała, zdrowa przekąska którą ja i moi bliscy po prostu uwielbiamy Składniki: 125 g mąki pszennej (u mnie typ 450) 70 g cukru pudru(...)masła lub margaryny z lodówki 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 żółtko jajka klasy L 1 płaska łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru wanilinowego (pudrowego) 14-16 pistacji prażonych bez dodatku soli Helio Przygotowanie: Pistacje obieramy i siekamy nożem. Do miski przekładamy masło, dodajemy mąkę pszenną, cukier puder, mąkę ziemniaczaną i cukier wanilinowy. Można na tym etapie szybko posiekać

Słodkie okruszki
Chlebek pita z patelni 187

Był chlebek na proszku do pieczenia , teraz będzie drożdżowy. Bez włączania piekarnika mamy pyszne, świeże i chrupiące pieczywo. Przepis ten wypatrzyłam w którejś z ulotek Lidla. Jeśli nie wykorzystamy od razu całego ciasta, bez problemu możemy je przechować do następnego dnia w lodówce. Jeśli(...)dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto przez 5-6 minut przy pomocy miksera. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dodajemy jeszcze 2-3 łyżki mąki. Wyrobione ciasto przekładamy do naoliwionej miski, ciasto również smarujemy oliwą. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie ciasto wykładamy na oprószony mąka blat

Kulinarne przygody Gatity
MAŚLANE DROŻDŻÓWKI Z SEREM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 208

układając (z zachowaniem kilku cm odstępu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W wyrośniętych placuszkach zrobić delikatnie wgłębienie na nadzienie  za pomocą na przykład dna filiżanki (o śr. 4 cm).  Można dno filiżanki podsypać mąką, by nie przyklejała się ona do ciasta. Do wgłębień włożyć po ok.  2 łyżeczki sera i po jednym plasterku truskawki (jeśli(...)blasze, przykryć ściereczką i pozostawić ok. 25 minut do kolejnego wyrośnięcia. Po jakimś czasie włączyć piekarnik i nagrzać go do temp. 180 st. C, góra-dół – bez termoobiegu. Kiedy drożdżówki już urosną, piec je przez ok. 18 minut, aż do zrumienienia. Po przestudzeniu drożdżówki polać  lukrem lub posypać cukrem pudrem, gdyż nie są one tak słodkie

Calzonella.com
MAŚLANE DROŻDŻÓWKI Z SEREM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 208

układając (z zachowaniem kilku cm odstępu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W wyrośniętych placuszkach zrobić delikatnie wgłębienie na nadzienie  za pomocą na przykład dna filiżanki (o śr. 4 cm).  Można dno filiżanki podsypać mąką, by nie przyklejała się ona do ciasta. Do wgłębień włożyć po ok.  2 łyżeczki sera i po jednym plasterku truskawki (jeśli(...)blasze, przykryć ściereczką i pozostawić ok. 25 minut do kolejnego wyrośnięcia. Po jakimś czasie włączyć piekarnik i nagrzać go do temp. 180 st. C, góra-dół – bez termoobiegu. Kiedy drożdżówki już urosną, piec je przez ok. 18 minut, aż do zrumienienia. Po przestudzeniu drożdżówki polać  lukrem lub posypać cukrem pudrem, gdyż nie są one tak słodkie

Calzonella.com
Ciasto na zakwasie lievito madre z rodzynkami i cynamonem 101

ciasto musimy wcześniej przygotować zakwas lievito madre. Dopiero trzeciego dnia od nastawienia lievito madre możemy zrobić ciasto. Według przepisu Gucia już wyrośnięte ciasto smarujemy masą cynamonową, zwijamy i układamy w foremkach (np. keksówkach). Wprowadziłam pewną modyfikację, ciasto zwinęłam w rulon, następnie rulon połączyłam w wieniec i przeniosłam go na wyłożoną papierem do pieczenia dużą patelnię do paelli. Kiedy ciasto(...)wody 2 dzień rano – 25 g ciasta dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami i odstawić w temperaturze pokojowej (18-22 °C) do wieczora. DZIEŃ 2 – wieczór 50 g ciasta od 2 dnia rano (resztę wyrzucić) 50 gramów mąki 25 g wody 2 dzień wieczór – 50 g ciasta dobrze wymieszaj z pozostałymi składnikami i odstaw w temperaturze pokojowej

Tajemnice Smaku
Wigilia , starodawne zwyczaje… 243

się kisiel ,który znakomicie działał na trawienie, szlachecki z miodem ,a chłopski  bez. Gotowano go z mąki owsianej ,gryczanej ,żytniej lub mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów  ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały  kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie  były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce(...)przepis  na smaczne  kruche ciasteczka .Pochodzi on z pożółkłego ,prawie rozsypującego się zeszytu mojej teściowej, która ma 97 lat. Kruche ciasteczka 50 dag mąki 1 proszek do pieczenia 20 dag  cukru 20 dag masła 3 jajka 5 łyżek śmietany Masło, mąkę i cukier usiekać ,dodać jajka i śmietanę i dobrze wyrobić i odstawić na chwilę

Kulinarny karnet Christophera
Sernik na korzennym biszkoptowym spodzie (bez cukru) 182

świątecznych przepisów, chociaż z powodzeniem można to ciasto upiec i bez okazji :) Delikatny sernik na lekkim, biszkoptowym spodzie z korzennym aromatem. Standardowo bez cukru, za to z dodatkiem aromatycznej skórki pomarańczowej. Mam nadzieję, że Sylwester wam się udał ;) Dziękuję za wszystkie życzenia noworoczne! :) Sernik na korzennym biszkoptowym spodzie (bez cukru) Spód ( inspiracja ): 25 g mąki ryżowej(...)mleka łyżeczka domowego ekstraktu z pomarańczy 1,5 łyżki skórki z pomarańczy Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białko ubić na sztywną pianę. Dodać ksylitol, nadal ubijając, a po chwili żółtko. Wymieszać z mlekiem i przesianą z przyprawą mąką. Ciasto przelać do foremki i piec 10-15 minut w 180 stopniach. Twaróg przecisnąć przez praskę lub zblendować, dodać 4 żółtka

FitKot
Wegański SNICKERS (bez glutenu) 106

jest ich całkiem sporo 😉 Od teraz nawet na diecie wegańskiej możecie zjeść je bez problemu 👍 Składniki (18cm śr.): SPÓD - 70g mąki owsianej lub pł. owsianych zmielonych na mąkę (bzg) - 50g skrobi ziemniaczanej - 50g mąki ryżowej - 1 łyżka kakao - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 70g ksylitolu - 50g oleju rzepakowego - 70g napoju roślinnego lub wody - 1 czubata łyżeczka mielonego(...)całość będzie bardzo ciepła ale nie wrząca, zdejmij z palnika garnek i dodaj zmielony len mieszając, odstaw na 3 minuty. 4. Wlej mokre składniki do suchych i ciasto dokładnie wymieszaj. 5. Ciasto odstawi na kilkanaście minut aż ostygnie i będzie nieco bardziej zwarte. 6. Następnie ciastem wylep wyłożoną papierem do pieczenia formę również na bokach (dobrze złącz kawałki ciasta

Candy Pandas
Wegetariańskie przysmaki - 25 smacznych przepisów bez mięsa 166

Clint Eastwood, Forest Whitaker i Bill Clinton. Oto 25 przepisów na smaczne potrawy bez mięsa (kliknij w tytuł, aby poznać przepis): Brukselka i spółka z patelni Czerwona kapusta na ciepło Domowe batony musli Dżem dyniowo-pomarańczowy ze skórką Granola kokosowo-migdałowa Gryka Cake - ciasto z kaszy gryczanej i jabłek Hummus z burakami Kapusta Babci Halinki Kasza jęczmienna z boczniakami(...)Pieczarki z dymką i szczypiorem z patelni Pieczona jaglanka z suszonymi morelami i orzechami laskowymi Pieczona owsianka z brzoskwiniami Pieczone topinambury Sałatka ze szpinaku i pieczarek Smażony bakłażan z fasolką szparagową Surówka marchewkowa z jabłkiem i orzechami włoskimi Zapiekana fasolka szparagowa Zielone wegeburgery bez bułki Zupa z dyni i soczewicy

My Chcemy Jeść
Naleśniki w sosie pomarańczowym 47

czubek łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy cukier do smaku   Na sos: 250 ml soku z pomarańczy ( koniecznie świeżo wyciśniętego ) 1 pomarańcza 80 g cukru 80 g masła 82 %   Dodatkowo: olej do smażenia     Wykonanie pysznych naleśników:   1. Naleśniki: Składniki na ciasto przekładamy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Następnie

Izabelawkuchni
Rogale budyniowo-marcepanowe 55

prostu coś dobrego do kawy. Rogale są zrobione z ciasta francuskiego, które możecie wykonać sami (ale wtedy nie będą już szybką przekąską ), albo posilić się gotowym ciastem francuskim. Ja tutaj wybrałam tę drugą opcję, ponieważ naprawdę czas mnie gonił Składniki na 10 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego (230 g) ½ budyniu (20g) 100 ml mleka 150 g marcepanu 1 jajko Przygotowanie(...)cukru. Odstawiam do wystygnięcia. Ciasto francuskie wyciągam godzinę wcześniej z lodówki. Miękkie ciasto delikatnie rozwałkowuję i kroję na trójkąty. Marcepan rozkruszam i mieszam z wystygniętym budyniem. Masę marcepanową układam na trójkątach ciasta, zwijam w rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogale smaruję roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 25-30 minut

Słodki sentyment
Tort z serkiem mascarpone i brzoskwiniami 58

taki jaki miałam w głowie, ale następny będzie lepszy. Udekorowałam go polewą i słodkimi, małymi bezami. Bardzo polecam. Upieczcie taki. Potrzebujemy:   Na biszkopt: 4 jajka pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Na krem : 25 dag serka mascarpone cukier puder do smaku   Na brzoskwinie: puszka brzoskwiń(...)czekolady   Dodatkowo: małe bezy ( według uznania ) syrop z brzoskwiń do nasączenia biszkoptów ( kilka łyżek )     Wykonanie pysznego tortu:   1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka i ubijamy dosłownie chwilkę. Obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Ciasto przekładamy do tortownicy

Izabelawkuchni
Szybkie zawijane ciasteczka 81

proszek do pieczenia. Chwilę miksujemy. Odkładamy mikser i zagniatamy ciasto ręką. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Odrywamy kawałki ciasta (u mnie ciut większe niż orzech włoski), formujemy grubsze wałeczki, łączymy końce (wychodzi ciasteczko z dziurką) i tak uformowane ciasteczka układamy w odstępach na blaszce. Przed pieczenia można ciasteczka jeszcze posypać niewielką ilością cukru. Ciasteczka pieczemy w nagrzanym(...)stopni piekarniku  (grzanie góra-dół, bez termoobiegu)  do zarumienienia spodu. U mnie około 15 min. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika i grubości naszych ciasteczek. Ciasteczka należy obserwować. Pamiętajcie, że te ciasteczka z wierzchu wychodzą blade. Najlepiej po około 10-12 min sprawdzać czy spód ciasteczek zaczął się rumienić. Ciasteczka studzimy i dopiero

Słodkie okruszki