adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tort z wiśniami i advokatem Składniki: Biszkopt: 6 jajek – osobno żółtka i białka 180g cukru 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 50g kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru wanilinowego 5 łyżek oleju Nadzienie: 400g mrożonych wiśni + 3 łyżki wody 30g mąki ziemniaczanej + około 1/3 szklanki wody 2-3 łyżki cukru(...)delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. 3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką (piana trochę opadnie). 4. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około
Mała Cukierenkachlebek bananowy , piekę takie babeczki by podać jako przekąskę dla dziecka. Bez cukru, proste, szybkie i bardzo smaczne. Z tej porcji wychodzi mi 6 małych bułeczek, które pakuje na spacer z synkiem. Gdy podwoimy składniki możemy uformować większe, przekroić i posmarować masełkiem na śniadanie. Bardzo popularne tutaj w UK, dlatego nazwę podaję angielską:) Polecam! Składniki: 100 g mąki(...)przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i kilka minut ugniatamy w misce do połączenia składników. 2. Dodajemy jogurt i rodzynki i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. 3. Formujemy kuleczki, spłaszczamy lub odciskamy foremką. 4. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach. Mmm Pycha
Na moim talerzuCiasto jest rewelacyjne Zaczynamy SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę 22x35 Ja piekłam w małej kwadratowej 25x25 (PROPORCJE NA BLASZKĘ 25x25 w nawiasach) BISZKOPT -6 jajek (4 jajka) -3/4 szkl cukru (0,5 szkl cukru) -8 łyżek oleju rzepak. (6 łyżek oleju rzepakowego) -2 łyżeczki proszku do piecz, (1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)domowe kwaskowe Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. BISZKOPT Białka oddzielamy od żółtek, Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Następnie olej. Ciasto wlewamy do blaszki, pieczemy około 20 minut w temperaturze 170-180 stopni-do suchego patyczka. Biszkopt studzimy i przecinamy na dwa blaty. Składniki na poncz mieszamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuchlebek bananowy , piekę takie babeczki by podać jako przekąskę dla dziecka. Bez cukru, proste, szybkie i bardzo smaczne. Z tej porcji wychodzi mi 6 małych bułeczek, które pakuje na spacer z synkiem. Gdy podwoimy składniki możemy uformować większe, przekroić i posmarować masełkiem na śniadanie. Bardzo popularne tutaj w UK, dlatego nazwę podaję angielską:) Polecam! Składniki: 100 g mąki(...)przesiewamy, dodajemy pokrojone w kostkę masło i kilka minut ugniatamy w misce do połączenia składników. 2. Dodajemy jogurt i rodzynki i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką. 3. Formujemy kuleczki, spłaszczamy lub odciskamy foremką. 4. Pieczemy 10 minut w 200 stopniach. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUgrzybami. Nadzienie mięsne może być różne, jest to świetny pomysł na zużycie resztek – mięso gotowane, pieczone.... Pierogi mogą być duże lub małe, to zależy od naszej fantazji lub potrzeb... Proponuję pierogi ruskie z nadzieniem z mięsa gotowanego (produkt uboczny z gotowania rosołu 😉). ciasto : 640 g mąki tortowej, 4 jajka, 120 – 150 ml letniego mleka, 60 g miękkiego masła(...)Ciasto wyrabiać, aż będzie odstawać od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Nadzienie: cebule upiec, zemleć razem z mięsem. Przesmażyć razem, wlać bulion i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jajko rozbełtać dodać do ostudzonej masy mięsnej. Jajka posiekać. Ciasto rozwałkować, wycinać z niego dowolnej wielkości koła – ja wycięłam 17 kół o średnicy 12 cm. Na cieście układać
królestwo garównaszej kuchni. Są to proste i szybkie w przygotowaniu bułeczki, idealne na śniadanie. Robi je się dość łatwo, bez użycia miksera. Wystarczy tylko wymieszać suche składniki, dodać mokre, zagnieść delikatnie ręką i uformować. Po 15 minutach spędzonych w nagrzanym piecu, otrzymujemy świeże, pachnące i chrupiące bułeczki. Smak sconsów możemy dowolnie urozmaicać, dodawać różne owoce – świeże lub suszone(...)trzcinowego (60 g) 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli (polecam domową sól waniliową) 3/4 płaskiej łyżeczki suszonych kwiatów lawendy 180 g śmietany 18% 1 dojrzała brzoskwinia (opcjonalnie) odrobina mleka do posmarowania (lub roztrzepane białko lub żółtko lub całe jajo – w zależności co akurat macie) Przygotowanie ciasta bananowego: Piekarnik nagrzać do 200°C (grzałka góra
Moja DelicjaTruboczki, czyli trąbki to miękkie i smaczne rogaliczki. Bez drożdży , na kefirze lub kwaśnej śmietanie. Z nadzieniem lub bez. Ciekawie zakręcone, aż śmieją się do nich oczy. Wesoły wygląd zachwyci nie tylko dzieci, które szczerze nazywają je gąsienicami. Takie rogaliki na kefirze idealnie nadają sie do kawy lub herbatki. Można zawinąć w nie odrobinę dżemu lub orzechowego(...)krótko wymieszać. 4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na masą jajeczno- maślaną. Zagnieść na elastyczne ciasto. 5. Nakryć ściereczką lub folią spożywczą i zostawić na 10 minut, żeby ciasto odpoczęło. 6. Ciasto podzielić na 20 części. Stolnicę lekko podsypać mąką i uformować 20 kulek z ciasta. 7. Każdą kulkę lekko spłaszczyć dłonią i rozwałkować na cienki
dolcevitainmykitchenciasta (dłońmi maczanymi w oliwie lub oprószonymi mąką) i formuję 8-10 bułek. Każdą odkładam na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia i odstawiam na ok.1-1,5h do napuszenia. Ja swoje bułki (kilka) nacięłam lekko nożem (nie jest to konieczne). Blachę z bułkami wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220*C i piekę ok.20 minut na programie góra-dół, bez
Smaczne ZdroweZaręczam Wam, że gdy tylko raz je zrobicie, to będziecie piec je częściej. Są tak pyszne, że trudno poprzestać na jednym. A co powiecie na kruche ciasteczka z patelni albo maślane ciasteczka z marmoladą . Polecam też serowe ślimaczki z marmoladą . Kruche ciasteczka orzechowo- owsiane bez mąki - składniki na około 30 ciastek: * 150 g płatków(...)Dodać całe jajko, kawałki masła i cukier puder. Dłonią wyrobić masę na gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą, włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Po tym czasie z masy odrywać małe kawałki, formować z nich kule, lekko spłaszczyć. Ciastka układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 170'C, piec ciastka około 15 minut. Upieczone
Zrób to smaczniePrzepis na domowe lody, które są bardzo kremowe i mają intensywny smak masła orzechowego. Lody są bardzo proste w przygotowaniu i ze względu na dużą zawartość
Słodki Blogskładniki 2 okrągłe opakowania galaretki w cukrze ok. 24 szt. czekoladek Kinder (Kinderki) 1 opakowanie wafelków Kinder Bueno mini lub Schoko Bons lub dowolnie innych 1
Domowy Smak Jedzenia[Głosów: 5 Average: 5 /5] składniki: 300 ml śmietanki kremówki 30% 1 galaretka malinowa + 250 ml wody 2 garstki malin i jeżyn
Domowy Smak JedzeniaPierwszy raz jadłam ten tort na urodzinach mojej przyjaciółki Iwonki, zrobiony był przez jej narzeczonego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em
KuchniaWeDwoje.plokoło 10 minut. Ciasto będzie się z początku kleić. Staraj się jak najmniej dosypywać mąki. Gdy ciasto będzie dobrze wyrobione – przestanie się kleić do rąk. Wyczyść miskę, w której mieszałeś mąkę z olejem i drożdżami, obsyp mąką i przełóż wyrobione ciasto do niej. Przykryj ręcznikiem papierowym lub ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na 1 godzinę(...)godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Uderz delikatnie pięścią w ciasto, aby wypuść nagromadzone powietrze, a następnie przenieś je na posypaną mąką stolnicę. Ugniataj ciasto przez 1-2 minuty. Owiń folią i włóż do lodówki, jeśli nie zamierzasz do razu piec (ja połowę ciasta trzymałam w lodówce przez kilka dni, a drugą przygotowałam od razu). Pieczenie pizzy: Jeśli jesteś
Moja Delicjapudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 3 żółtka szczypta soli Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je w lodówce co najmniej 30 minut. po tym czasie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, przekładamy do blaszki (23x33) i pieczemy na złoty kolor ok 20 minut w 170 st. C Galaretka malinowa: 600-700 g świeżych lub mrożonych(...)wykładamy na galaretkę malinową Beza 3 białka jaj 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej 4 łyżki płatków migdałów Ubijamy białka na sztywno, a następnie stopniowo wsypujemy cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy mąkę i jeszcze chwilę ubijamy. Z papieru do pieczenia wycinamy wielkość dna blzszki w której piekliśmy spód, na wyciętym arkuszu
Cynamonowe szczęście