preferują jasne ciasto do sernika. Czekoladowe ciasto idealne uzupełnia smak. Ja użyłam czarnego kakao, bo nadaje pięknego koloru i taki smak lekko oreo. Oczywiście można użyć normalnego kakao, które również idealnie się sprawdzi. Składniki: Kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (użyłam 1 szklankę mąki krupczatki, 1 szklankę mąki tortowej szczypta soli 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)połączyć składniki w gładkie oraz jednolite ciasto. Uformować kulę, podzielić na 2 części. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce, wyłożyć nim spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu sernikowego 200 g cukru 30 g mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego bez cukru – sam proszek
dom-agi.plPrzepis zobaczyłam w programie Cook yourself thin (Gotuj i chudnij) i od razu wiedziałam, że będzie hitem! Ciasto stanowi świetną propozycję na zimowy podwieczorek. Podany poniżej przepis zawiera wprowadzone przeze mnie zmiany – zamieniłam fruktozę na ksylitol i pominęłam polewę. Pyszne, wilgotne, bez mąki i tłuszczu. Sama czekolada, pomarańcza, migdały, jajka i trochę słodyczy. Wyjątkowo pyszna alternatywa dla brownie :) Poziom(...)wyszło, choć pewnie nie aż tak puszyste) i miksujemy. Dodajemy przestudzoną czekoladę i dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 45-50 minut, po czym zostawiamy w piekarniku na ok. 2 godziny. Ciasta nie dopiekamy do suchego patyczka; ma być wilgotne i strukturą bardziej przypominać brownies niż murzynka. Podajemy z cząstkami świeżejpomarańczy . Smacznego! Oryginalny przepis
Bazując na smakubardzo miękkiego masła Jak zrobić chleb mleczny na zasmażce wodnej tangzhong. Dzień przed pieczeniem przygotuj zasmażkę wodną na chleb mleczny Hokkaido. 1. Do małego rondelka wlej wodę. Dodaj mąkę i mieszaj do chwili, aż uzyskasz jednolitą konsystencję bez żadnych grudek. Dodaj mleko i ponownie wymieszaj. Ciągle mieszając, podgrzewaj na średnim ogniu do temperatury 65 stopni, czyli(...)podgrzewania. 2. Pozwól zasmażce ostygnąć, a następnie przykryj folią, żeby nie obsychała. Pozostaw na kuchennym blacie na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. W dniu pieczenia przygotuj japońskie ciasto na chleb mleczny. 1. Do misy miksera wlej letnie mleko, dodaj 1 łyżkę cukru i wymieszaj, aż się rozpuści. Dodaj 1 łyżkę mąki (z tej przygotowanej
Cztery FajeryZawsze uwielbiałam to ciasto, ale sama nigdy nie robiłam. Podpytałam więc Mamę o przepis i zrobiłam swoją wersję, bez surowych żółtek w masie. Jej zresztą obawiałam się najbardziej, bo wiem, że lubi się ścinać. Efekty możecie zobaczyć poniżej :) A jeśli się spodobają, to miło mi będzie jak przygotujecie "Bananowca" dla swoich najbliższych, a ze mną podzielicie się opinią(...)można ją było bez problemów nabierać łyżką lub przelewać. 2 galaretki truskawkowe zalewamy ok 750ml gorącej wody i także pozostawiamy do wystudzenia. 1 galaretkę truskawkową zalewamy 1 szklanką gorącej wody, studzimy. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy powoli cukier, a następnie żółtka. Mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy
Kuchnia w czekoladzierazowej* 50 gram mąki żytniej* 2 jajka 75 ml oleju rzepakowego 2 łyżki syropy z daktyli 150 gram daktyli suszonych bez pestek 100 gram orzechów laskowych 2 łyżki czarnego sezamu 90 gram cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do dekoracji Kawę podgrzewam z dodatkiem kardamonu, cynamonu i gałki muszkatołowej przez 10 minut, następnie przecedzam, przyprawy(...)Następnie daktyle rozgniatam widelcem. W misce mieszam mąki, proszek do pieczenia, cukier, sezam i orzechy. W drugiej misce mieszam olej, jajka, syrop z daktyli. Do miski ze składnikami suchymi dodaję zawartość miski z olejem i jajkami oraz kawę z daktylami. Całość dokładnie, lecz krótko, mieszam. Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę
Mango PapajaFARSZ CEBULOWY Cebulę pokrój w piórka. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzuć cebulkę, posól i skarmelizuj do złocistości bez przykrycia. Rumianą cebulkę dopraw ponownie solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodaj mak. Wymieszaj nadzienie i odstaw do całkowitego wystudzenia. CIASTO DROŻDŻOWE Ciasto drożdżowe rozpocznij od przygotowania rozczynu z drożdży, składniki rozczynu odejmuj od podanych składników przepisu. Pokruszone świeże drożdże wraz(...)się wchłonie). Gładkie i jednolicie wyrobione ciasto okryj ścierką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. W tym czasie wyroście znacząco, powinno podwoić swoją objętość. W sam środek wyrośniętego ciasta uderz pięścią, tym samym odgazowując je. Wyłóż je na blat kuchenny podsypany mąką pszenną i wyrób jeszcze przez chwilę. Ciasto podziel na 10 – 12 części
ProstePesto.plciasto i jest bardziej miękkie po upieczeniu na patelni Wykonanie: Połączyć składniki, dolewać wody stopniowo i od razu zagniatać ciasto. Jak czujecie że wody jest za mało to po prostu dolać. Z gotowego ciasta uformować kule, podzielić na 8 części. Każdą część także formujemy na kształt kuli i rozwałkowujemy na stolnicy na cienki placek. Placki pieczemy na patelni - pieczemy(...)lodówce :)) 1 filet z kurczaka 1 pomidor kilka liści sałaty - lodowa, karbowana, masłowa -u mnie masłowa 1 mała cebula biała/czerwona 1 ogórek gruntowy przyprawa do kurczaka - bez konserwantów - np. Prymat pieprz Sos: Pół szklanki śmietany 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól, pieprz, ulubione zioła Filet do kurczaka kroimy w kostkę, smażymy na patelni z odrobiną oleju
Justa próbuje gotowaćsolą na sztywno, stopniowo dodawać cukier, a następnie żółtka, cały czas miksując. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć z masą jajeczną, dodać olej, wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić i przekroić(...)ubijania stopniowo dodawać cukier puder. 1/4 masy odłożyć, do pozostałej dodać odsączone kawałki truskawek i delikatnie połączyć. Pierwszy blat ciasta położyć na paterze, posmarować połową masy śmietanowej, przykryć drugim krążkiem, wyłożyć resztę kremu z truskawkami, a na nim masę bez owoców. Udekorować płatkami kokosowymi, Schłodzić w lodówce. Smacznego
Domowa cukiernia Ewykwaśną żurawiną, jak i słodką bezą lub kremem z czarnego sezamu. Biszkopt z poniższego przepisu to propozycja dla osób, które bardziej cenią sobie ciasta mokre i intensywne w smaku. Dzięki dużej ilości jajek w stosunku do składników suchych, biszkopt makowy jest mocno wilgotny i nie potrzebuje już dodatkowego nawilżania. Torcik ten piekłam w ramach podziękowań dla sąsiadki, która zawsze
SmartBake.plnich pasował. Żeby jednak nie było zawsze tak samo, następnym razem chyba zrobię do nich jakąś surówkę. Chodzi za mną surówka z kiszonego ogórka. Lecę ją zapisać. Oczywiście bez marchewki i innych słodzików. Tylko ogórki, cebula i oliwa. I koperek, o. A przepis na kotlety wzięłam stąd: zielony środek . I zrobiłam od razu z podwójnej porcji. Jeżeli ktoś(...)świeżo mielony pieprz, mieszamy. Porcje ciasta wykładamy na rozgrzany olej i smażymy na wolnym ogniu z obu stron, do zrumienienia. Moje kotlety wyszły dość równe, ponieważ użyłam do nich metalowego ringu. Myślę, że kolejne już będę robiła bez jego pomocy :). Przepisy na inne wegetariańskie kotlety: Kotlety z soczewicy z cukinią i marchewką Pieczone kotlety z soczewicy Kotlety ziemniaczane
Kardamonovypierwszym filmie w nowym roku. Dziś chcę Was zaprosić na pyszne ciasteczka, ponieważ myślę, że po świętach każdy z nas ma troszkę dosyć ciast, wiec takie ciasteczka będą akurat. Już niebawem zapraszam na kolejne pyszne ciasta. zapraszam też na film z ich przygotowaniem krok po kroku SKŁADNIKI *z tych proporcji wyszło mi ok 45 sztuk -250g sera białego zmielonego(...)mąki (resztę mąki będziemy dodawać stopniowo podczas zagniatania ciasta, ponieważ jej ilość zależy od użytego sera-ser z wiaderka jest bardziej mokry niż ten z kostki) dodajemy masło lub margarynę, sodę, cukier waniliowy, jajko i zagniatamy ciasto dodając stopniowo mąkę-tak by ciasto nie kleiło się do rąk. Następnie urywamy kawałek ciasta wałkujemy na koło, kroimy w trójkąty
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuprzygotuje najprostsze ciasto z truskawkami. Potrzebujemy tylko 6 składników i ani jednego więcej. Ciasto wychodzi każdemu, jest delikatne w smaku, nie trzeba osobno ubijać białek i żółtek, oprócz jajek nie trzeba wcześniej wyciągać kilku składników z lodówki. Właściwie z momentem rozpoczęcia przygotowywania ciasta z truskawkami można już rozgrzewać piekarnik. Ciasto z tego przepisu nie ma kruszonki, ale bez problemu(...)możesz dodać na wierzch kruszonkę z ulubionego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z truskawkami – Składniki 320 g mąki pszennej (2 szklanki) 200 g masła (cała kostka) 5 jajek średniej wielkości 180 g cukru (ok. 3/4 szklanki) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 800 g świeżych truskawek Do pieczenia przygotuj blaszkę o wymiarach
To Musisz WiedziećDrożdżówka z kruszonką i jagodami Puszyste ciasto drożdżowe z jagodami. Drożdżówka z jagodami i kruszonką to ideale ciasto na lato. Przepis na klasyczne ciasto drożdżowe z jagodami pachnące wanilią, z maślaną kruszoną jak dawniej. Ciasto z jagodami i kruszonką. O tym cieście drożdżowym śmiało można powiedzieć drożdżówka z jagodami bez wyrabiania. Uwielbiam jagody, dlatego korzystam z sezonu(...)jagodami i mascarpone, deser z jagodami teraz będzie ciasto drożdżowe. Jak zrobić drożdżówkę z jagodami świeżymi lub mrożonymi? Ciasto drożdżowe z jagodami bez wyrabiania Ciasto drożdżowe z suchych drożdży z jagodami, wychodzi tak samo pyszne jak z drożdżami świeżymi. Najlepsza drożdżówka na świecie, to ta z owocami. Puszyste, wilgotne ciasto drożdżowe z jagodami lub innym letnim dodatkiem. Przepis
Dieta moja pasja