ciasto bez pieczenia - 40061 przepisów (strona:1287/2671)

Tort z bitą śmietaną, malinami i bezami 106

Cześć! Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na mój tegoroczny tort urodzinowy. Tort nie jest za słodki. Smaki fajnie się równoważą – kwaśna cytryna i maliny ze słodką bezą i bitą śmietaną. Spróbujcie koniecznie! Biszkopt Składniki na formę o średnicy 20 -22 cm (możesz użyć większej formy) 5 jajek (białka odzielone od żółtek) 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki(...)wolnych obrotach ! Dno formy wyłóż papierem do pieczenia – boków tortownicy niczym nie smaruj. Ciasto przełóż do formy i piecz przez około 35 minut. Każdy ma inny piekarnik więc warto co jakiś czas ciasto sprawdzić i piec do tak zwanego suchego patyczka. Uwaga, teraz najbardziej stresujący etap: Po upieczeniu – wyjmij gorące ciasto z piekarnika i upuść je w formie

Moja pasja smaku
Piernikowe dzwonki. 157

wody Przygotowanie; Ciasto najlepiej przygotować wieczorem a następnego dnia piec pierniczki. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Przesianą mąkę mieszamy z cukrem, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Następnie wbijamy jajka, wlewamy miód i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na noc. Następnego dnia ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Jeśli się klei(...)delikatnie podsypujemy stolnicę mąką. Do powstania jednego dzwonka potrzebujemy 7 pierników w kształcie koła. I dwa piernika w kształcie liścia. Ja do przygotowania dzwonka użyłam specjalnego zestawu wykrawaczy, ale bez nich też możemy zrobić taki dzwonek. Potrzebujemy 7 kół gdzie średnica  każdego kolejnego koła jest mniejsze od wcześniejszego o ok. 1 cm. Aby dzwonek był "większy" możemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Mini pizza z brokułem, szparagami i sosem francuskim 154

wyobraża sobie życia bez smaku pizzy. My z kolei nie wyobrażamy sobie bloga bez przepisu na pizzę. Oto efekt naszego ostatniego eksperymentu. Ciekawe połączenie składników i niestandardowy sos, to jest właśnie to, co wyróżnia naszą pizzę spośród innych. Składniki na 2 szt. Ciasto: 250 g mąki 25 g świeżych drożdży 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru(...)więcej mąki. Pod koniec dolewamy oliwę i jeszcze przez chwilę ugniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Potem przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Na koniec formujemy z niego okrągłe, cienkie placki za pomocą palców, rozciągając je na wszystkie strony. W międzyczasie, aż ciasto wyrośnie, przygotowujemy składniki na farsz. Odcinamy 1/3 łodygi szparagów od końca

Pyszny Duet
Świętujemy: drugie urodziny Pożeraczki! I boska tarta czekoladowa 170

uwagi na kalorie - ciasta mają być pyszne i sprawiać, że nie będziecie się mogli powstrzymać przed dokładką. Dokładnie taka jest ta tarta - genialna! Wygląda zabójczo, a smak powala i długo nie pozwala się podnieść. Idealna z dodatkiem lodów waniliowych bądź śmietankowych. Jedyne co, to w przepisie nie było podanych składników na ciasto kruche, sięgnęłam więc do Ciast pikantnych i słodkich(...)zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Chilli pokroić, nasiona kardamonu zmiażdżyć nożem. Umieścić w garnku razem z cukrem i kremówką, zagotować.  Odstawić do całkowitego ostudzenia, na mniej więcej 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Spód  formy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb żytni z melasą 97

będziemy piec chleb i odstawić na około 3 godziny. Na tym etapie trzeba uzbroić się w cierpliwość i pozwolić ciastu dobrze wyrosnąć. Jeśli włożycie do piekarnika chleb, który nie wyrósł odpowiednio, wypiek niestety nie uda się tak, jak powinien. Chleb może być w takim przypadku zbity, ciężki i gliniasty. Kontrolujcie etap wyrastania, bo może zdarzyć się tak, że ciasto wyrośnie(...)temperaturze otoczenia. Przetrzymywanie wyrośniętego chleba zbyt długo spowoduje, że ciasto zacznie opadać. Gdybyście przegapili odpowiedni moment , to nic nie szkodzi. Wystarczy wyjąć ciasto z foremki i jeszcze raz je wymieszać, ponownie przygotować formę, przełożyć ciasto i poczekać na wyrośnięcie. Chleb żytni z melasą jest fantastyczny w smaku. Można jeść go bez żadnych dodatków. Ma on lekko wilgotne wnętrze

SprawdzonaKuchnia.pl
Chrupiące, maślane i rumiane croissanty. 143

mąki i cukru dodajemy żółtko, rozpuszczone drożdże i zagniatamy ciasto, w razie potrzeby dolewamy pozostałego ciepłego mleka. 2. Ciasto dokładnie wyrabiamy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. Ciasto powinno być mięciutkie i elastyczne i powinno dobrze odchodzić od ręki. Ilość mleka zależy od wilgotności mąki.  3. Tak wyrobione ciasto przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)Następnie ciasto składamy w kopertę, dokładnie zlepiamy brzegi, żeby masło nie wypłynęło.  7. Tak złożone ciasto wałkujemy na prostokąt, uważamy, żeby masło nie wypłynęło.  8. Następnie ciasto składamy tak, aby otrzymać trzy warstwy. Tak jak na zdjęciu poniżej. 9. Ciasto wałkujemy na prostokąt i ponowie składamy na trzy warstwy, czynność w sumie powtarzamy trzy razy. Następnie ciasto rozwałkowujemy

Izabelawkuchni
STRUCLA MAKOWA, STRUCLA Z MAKIEM, MAKOWIEC 8657

kilka lat temu odkryłam mak mielony (bez dodatków) pieczenie makowców to czysta przyjemność. Z podanych ilości wychodzą 2 nieduże strucle. Na Święta zwykle piekę z podwójnej porcji, wówczas mam większe strucle. Na co dzień wolę te mniejsze. Składniki: Masa makowa: - 250g mielonego maku - 100g powideł (u mnie domowe bez dodatku cukru) - 100g mielonych migdałów i orzechów (mogą być(...)folii spożywczej) rozwałkowuję na blacie na cienki płat, wykładam połowę masy makowej i rozsmarowuję ją na cieście (po bokach pozostawiam margines bez masy). Przy pomocy folii lub papieru (na którym rozwałkowałam ciasto) zwijam ciasno struclę. Z zimnym ciastem rewelacyjnie się pracuje. Boki strucli podwijam pod spód. Struclę owijam arkuszem papieru (niezbyt ciasno) i odkładam na blachę

Smaczne Zdrowe
„BIAŁY” CHLEB LCHF (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu) 456

łyżeczka) cream of tartar (kamienia winnego, winianu potasu) 2 g (1/2 łyżeczki) sody oczyszczonej 2 g (1/2 łyżeczki) mąki konjac , gumy ksantanowej bądź guar 80 g izolatu białka (bez cukru) Sól w wersji wytrawnej lub wanilia i słodzik np erytrol w wersji na „słodko” Zmiksować serek, sól lub słodzik, rozpuszczone i przestudzone masło klarowane, śmietanę i jajka(...)białka. Dosypywać stopniowo suche składniki cały czas miksując do uzyskania gładkiej masy. Metalowe formy nasmarować tłuszczem. Używając silikonowych nie ma takiej potrzeby. Formę wypełnić ciastem, które będzie rosnąć więc należy nie napełniać całej wysokości. Piec przez 25-30 minut w temperaturze 160-170℃ obserwując żeby nie przypiekł się za mocno. Według autorki chlebek można przechowywać w suchym i chłodnym miejscu

Ola la LCHF
Wegański, bezglutenowy i bezcukrowy chlebek bananowy z borówkami 186

ciasto z piekarnika ponownie ląduje na kuchennym blacie. To się nazywa kulinarny recykling! Składniki na formę 9 x 20 cm (lub małą keksówkę o zbliżonych wymiarach): 100 g mąki owsianej (certyfikowanej dla wypieku bezglutenowego) /lub płatków owsianych zmielonych na mąkę 75 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki ryżowej 50 g mąki gryczanej 300 g bardzo dojrzałych bananów (waga bez(...)łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 lekko czubata łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia bez fosforanów szczypta soli 150 g borówek Piekarnik nagrzać do 175°C, formę delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Do miski przesypać składniki suche, tj. wszystkie mąki, sodę, proszek i sól – dobrze wymieszać przy pomocy trzepaczki, odstawić. Banany przełożyć

Even Better Food
Tarta z jagodami 190

dodać cukier puder, sól, żółtko i posiekane masło. Wlać mleko, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Następnie wylepić dno przygotowanej formy na tartę, nakłuć widelcem. Przykryć papierem i piec ok. 10min w temp. 180st, zdjąć papier i piec jeszcze ok. 10-15minut. Ostudzić. Nadzienie: 250g serka mascarpone, 330ml śmietanki(...)100g białej czekolady, 3 łyżki likieru jajecznego, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki dżemu z borówek lub jagód, 400g świeżych jagód, 4 małe bezy. Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze, lekko przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Miksując na niskich obrotach, dodawać po łyżce serka mascarpone. Dodać przestudzoną czekoladę i likier jajeczny. Delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować

Z miłości do słodkości
Muffinki z brzoskwiniami z puszki 109

przygotowanie składników, a 30 minut na pieczenie tych uroczych babeczek. Ciasto na muffinki robi się bardzo prosto, nie wymaga ono ugniatania czy precyzyjnego odmierzania składników. Po upieczeniu babeczki są kruche z zewnątrz i miękkie oraz wilgotne w środku. Muffinki z brzoskwiniami z puszki wyjdą każdemu – gwarantuję! Jeżeli chcecie, możecie dodatkowo do ciasta dodać kawałki posiekanej czekolady czy bakalii(...)jeszcze bardziej podkręcić ich smak. Smacznego Zobacz też: Ciasto czekoladowe na powidłach Słodkie śniadania w słoiku Tarta na herbatnikach z kremem cytrynowym i bezą Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem Przepis na muffinki z brzoskwiniami z puszki Drukuj przepis Porcji: 12 Czas gotowania: 40 minut Składniki 200 g jogurtu naturalnego (małe opakowanie) jajko 1/2 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki

Kuchnia Bazylii
Bułki z żurawiną 95

domu, będą z tego same korzyści! Bułki z dzisiejszego przepisu są bardzo proste do przygotowania i nie trzeba mieć wielkiej wprawy w pieczeniu. Wystarczy, że wszystkie składniki umieścimy w robocie kuchennym, który wyrobi za nas ciasto. Następnie chwila w cieple, aby ciasto wyrosło, a następnie formowanie, do którego można zaprosić domowników. Dzieci małe, jak i te duże bardzo lubią

SprawdzonaKuchnia.pl
Małe babeczki waniliowo-kakaowe 72

upieczenia możecie wykorzystać dowolne foremki silikonowe (w przypadku bardzo małych czas pieczenia należy skrócić). Generalnie wolę piec dużą babkę, ale syn zdecydowanie je oczami i lubi jak mu pieczę małe babeczki w różnych kształtach. Wykorzystałam w tym celu silikonowe formy domki i kwiaty. Babeczki dało się wyciągnąć bez problemu i żadna się nie uszkodziła. W przypadku kwiatów, wyrośnięty(...)miski, dodać sól i ubijać stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy. Do ubitych jajek wlać masło, dodać esencję waniliową, 30 ml mleka, mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Zmiksować do połączenia składników. Połowę ciasta przelać do osobnej miski i dodać do niego kakao i pozostałe 70 ml mleka. Zmiksować. Do foremek nakładać najpierw jasne ciasto, a na wierzch ciemne

Passions hobbies life
FIT pizza na spodzie z cukinii 134

window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Cukinię i patisona (wydrążonego, bez nasion) zetrzeć na grubej tarce. Dodać sól i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dobrze odcisnąć z soków (najlepiej przez ściereczkę). Dodać mąkę, otręby i roztrzepane jajka. Dodać starty ser cheddar, przeciśnięty czosnek, doprawić i wymieszać. Rozłożyć na papierze do pieczenia. Piec 20-25 minut w temp(...)można je delikatnie podsmażyć, dodajć bazylię, sól i oregano. Pizzę wyjąć z piekarnika, posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem i dodać składniki. Zapiec ponownie około 7 minut. * ser dodany do ciasta można pominąć - jednak zdecydowanie lepiej smakuje z takim dodatkiem

Tradycyjna Kuchnia
Pieczone gruszki z serem 51

wystarczająco wiele, aby wyczarować z nich coś pysznego. Jednymi z najbardziej popularnych owoców , po które sięgamy jesienią są bez wątpienia jabłka pomimo tego, iż gruszki nie odbiegają od nich smakowo i równie dobrze sprawdzają się w prostych deserach oraz ciastach . I to po gruszki właśnie sięgnęłam w poniższym przepisie , upiekłam je z serem pleśniowym, żurawiną i orzechami pekan. Danie(...)równie smaczna. W tych soczystych gruszkach wypełnionych wytrawnym nadzieniem zasmakują się wszyscy zwolennicy połączenia słodkiego ze słonym . Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Pieczone gruszki z serem pleśniowym Składniki na pieczone gruszki z serem. 2 duże słodkie i miękkie gruszki 10 dkg sera pleśniowego 1 łyżka żurawiny 1 łyżka orzechów pekan bądź włoskich

MeCooks

Proponowane wyszukiwania