jajko65 g całych obranych migdałów65 g suszonych jagód60 g białej czekoladyMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem. Masło posiekać z mąką, a następnie rozetrzeć palcami, aż masa będzie miała konsystencję mokrego piasku. Wbić jajko do masy maślanej,zagnieść szybko gładkie ciasto. Czekoladę posiekać niezbyt drobno, dodać do masy razem z migdałami(...)jagodami. Dokładnie połączyć.Z masy uformować wałeczek, następnie go spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.Schłodzone ciasto odwinąć z folii, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec 30 minut w 180 st. C.Wyjąć z piekarnika, ostudzić przez 10 minut.Następnie pokroić po skosie w plastry grubości 1 cm. Ułożyć płasko na blasze.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzesól. Dodaj zaczyn, kaszę z mlekiem i oliwę. Wszystkie składniki mieszaj 20 minut mikserem na wolnych obrotach. Po wymieszaniu odstaw na 30 minut do fermentowania.Przełóż ciasto do natłuszczonych foremek, foremki powinny być wypełnione mniej więcej do 2/3 ich wysokości, może odrobinę wiecej. Odstaw ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce na 3-4 godziny do końcowego wyrastania. Dobrym miejscem(...)temperatury 230 °C. Przed rozpoczęciem nagrzewania wstaw żaroodporny pojemnik z wodą, dzięki czemu piekarnik będzie naparowany. Oprósz delikatnie chleb maką i wstaw do piekarnika. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 190 °C i piecz dalsze 35 minut (małe chlebki możesz wyciągnąć jakieś 10-15 minut wcześniej). Po upieczeniu chleba (popukany palcem w spód będzie wydawał głuchy odgłos) pozostaw
Grahamka, weka i kajzerkakrakowski bez kratki, to nie krakowski! Powiedzmy, że mój jest… prawie krakowski; a kratki nie posiada, z tej prostej przyczyny, iż masy serowej zrobiło mi się tak dużo, że obawiając się kataklizmu w postaci “ucieknięcia” sernika w trakcie pieczenia, zrezygnowałam z jej ułożenia…. Ku mojemu zdziwieniu, żadne trzęsienie ziemi nie nawiedziło mojego piekarnika, a serniczek piekł się równo(...)Serniczek smiało mogę uznać za mój kulinarny sukces, ponieważ nawet moje dziatki, które z reguły nie przepadają za mumusinymi ciastami, skusiły się na całe dwa kawałki, zamawiając je na następny tydzień. Sernik prawie krakowski Składniki na blaszkę 23x33 cm Ciasto:250 g mąki1 jajko150 g masła100 g cukru pudruMasa serowa:1 kg białego twarogu trzykrotnie zmielonego lub gotowy twaróg wiaderkowy
Mia Cucina SofietaKto lubi proste ciasta z owocami, ręka do góry?:) Pewnie wszystkie ręce zostaną w górze, jeśli do pytania dołączę też to o ciasta wilgotne, delikatne i
Smaki Na TalerzuNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
Domowe ciastaŚliwecznik sypany, czyli ciasto ze śliwkami w najprostszej i najpyszniejszej odsłonie. Genialne w swej prostocie i powalające smakiem. Wcześniej zajadaliśmy się sypaną szarlotką, w
Smaczne ZdroweMoje weekendowe ciasto to wytworny świąteczny seromakowiec. Aromat pomarańczowy i mak z bakaliami to typowe bożonarodzeniowe smaki i zapachy. Paza
To co kochamNajlepsze pierogi robi moja mama. Opanowała ona do perfekcji nie tylko konsystencję ciasta ale i warkoczyk, jakim zdobi pieroga. Pierogi z komosą ryżową w rosole z
mecooksNajlepsze pierogi robi moja mama. Opanowała ona do perfekcji nie tylko konsystencję ciasta ale i warkoczyk, jakim zdobi pieroga. Pierogi z komosą ryżową w rosole z
mecooksswojej prostocie jest to ciasto. Tym razem przygotowałam je w wersji z masłem orzechowym i orzeszkami ziemnymi. Nie będę Wam pisać wszystkich zalet tego ciasta, bo nie skończyłabym do wieczora... 😅 Dla mnie to po prostu BAJKA. Brownie smakuje cudownie, a połączenie mokrego, czekoladowego ciasta oraz pysznego masła orzechowego jest po prostu obłędne. Wierzch ciasta posypałam sporą ilością orzeszków ziemnych(...)tylko na powierzchni. Wierzch leciutko posyp solą. 6. Na koniec posyp całość równomiernie orzeszkami ziemnymi i ponownie posyp po całości delikatnie solą. 7. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz 27 - 30 minut. Ciasto będzie gotowe kiedy w bity w środek patyczek będzie obklejony lekko ciastem, ale nie surowym. Gotowe brownie pozostaw do wystygnięcia. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyrozpuszczą. Odstaw na 5 minut. Krok 2 Wsyp do misy z zaczynem dwie i pół szklanki mąki (pół szklanki zachowaj na później do wyrabiania ciasta). Wsyp dwie łyżeczki soli, wlej 2 łyżki oliwy i przy pomocy drewnianej łyżki połącz składniki aż powstanie kleiste i mokre ciasto. Krok 3 Podsyp mąką blat, przełóż na niego ciasto i wyrabiaj(...)rękami, delikatnie podsypując mąką – ale naprawdę delikatnie, bo ciasto powinno być wilgotne. Wyrabiaj 5-7 minut aż ciasto wchłonie wodę, stanie się elastyczne, sprężyste i zacznie odchodzić od dłoni, czyli przestanie się kleić do rąk. Przetrzyj ręcznikiem misę po cieście, żeby usunąć grudki ciasta, posmaruj ją oliwą, włoży do środka wyrobione ciasto, posmaruj wierz delikatnie oliwą, przykryj szczelnie (np. folią
Niedzielny kucharzzakupach zawsze zachęcała, mówiąc „wybierz coś sobie”. To właśnie jej – mojej Babci zawdzięczam pieczenie serników. I choć Ona zawsze piekła jeden i ten sam, tradycyjny, bez wprowadzania nowych składników, to właśnie jego smak, tego jedynego sprawił, że sernik podbił moje serce już chyba na całe życie. Dziękuję Ci Babciu za tę wielką inspirację! Dziś sernik(...)Tortownicę (26cm) wyłożyć papierem do pieczenia. W blenderze zmielić ciasteczka na piasek, dodać miód i herbatę. Wymieszać dokładnie. Taką masą wylepić spód tortownicy. Podpiec w 180C przez 10minut. Na podpieczony spód wyłożyć plasterki bananów. Posypać dokładnie i obficie cynamonem. Na banany przełożyć masę kajmakową i ciasto włożyć do piekarnika. Piec ok. 30-40minut w 180C przez 15minut, następnie
Raj dla Podniebieniapuree. Olej kokosowy przekładamy do miseczki i rozpuszczamy podgrzewając przez ok. 10 sekund w mikrofalówce. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą na jednolite ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. na czekoladowe nadzienie: 200 g kaszy jaglanej ok. 5 łyżek naturalnego kakao 3 łyżki cukru(...)kasza wchłonie płyn. Dokładnie blendujemy. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody. Namoczone śliwki odcedzamy i również blendujemy. Z lodówki wyjmujemy ciasto, rozmrażamy. Wylepiamy nim dno i boki formy do tarty (wcześniej delikatnie natłuszczonej). Podpiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C. Do kaszy dodajemy kakao, cukier, suszone śliwki, roztopiony olej kokosowy i szczyptę soli. Wszystko ze sobą dokładnie
Kuchnia EllieOczywiście zdrowsza i jaglowska wersja pancakes Zostały zrobione z mąki jaglanej i kukurydzianej, więc są bezglutenowe. Na wierzch posypałam borówkami i malinami, do osłodzenia użyłam stewii
JaglusiaTo ciacho "chodziło za mną" od dawna...jakiś czas temu było bardzo popularne w necie i chyba prawie wszyscy je robili..no oprócz mnie i pewnie
Moje domowe kucharzenie