Tort Hawana 266Przyznam szczerze że tort ten był często zamawiany przez rodzinkę z cukierni, absolutnie najbardziej smakowała nam wersja z gruszkami, teraz już nie zamawiamy, a pieczemy sami
Kuchenne aromaty
Waniliowo-jaglane ciasto z owocami leśnymi, bez glutenu (Torta di miglio e frutti di bosco, senza glutine) 232Mleczne ciasto z kasz ą jaglan ą , aromatyzowane wanili ą , udekorowane kremowym serkiem i sals ą z owoców leśnych jest pyszn ą , zdrow
La grande e la piccola cuoca
Ciasteczka orzeszki 269Moja dzisiejsza propozycja szybka nie jest, gdyż zrobienie tych ciasteczek to bardzo żmudne i pracochłonne zajęcie, aczkolwiek są one warte zachodu :) Przepis pochodzi od mamy mojej
Kulinarne zapędy Kokosa
Ciasto ptasie mleczko 129Ptasie mleczko to bardzo lekkie i smaczne ciasto, które zaspokoi ochotę na “coś słodkiego”. Deser ten wzorowany jest na znanym, wedlowskim ptasim mleczku, które
Alle Dobre!
Galette z jeżynami (Galette di more) 159Do niedzielnej kawy przygotowałam galette, rustykaln ą tart ę o francuskim rodowodzie, której charakterystyczn ą cech ą jest nieregularny kształt
La grande e la piccola cuoca
Owsiane batony z malinami i masłem orzechowym 220Lato rozbuchane, nadmiar warzyw i dojrzałych owoców, tryskających smakiem – lubię te miesiące jak żadne inne. Nie tylko dlatego, że są wakacje i urlopy ( a tak
Cooking for Emily
Placuszki z mąki kokosowej 204Mąka koksowa należy to jedynych z fajniejszych i smaczniejszych z jaką miałam do czynienia, ale przy tym wymaga sporo cierpliwości i trochę praktyki. Początkowo
Healthy food explorer
Bezglutenowy chlebek bananowy z nasionami chia 161C hlebek bananowy to przepis dla wszystkich miłośników bananów (albo tych, co nie lubią, jak są już brązowe i chcą je smacznie spożytkować). Ja należę raczej
Food Square
Pieczone pierogi z pstrągiem 208Mamy dla Was zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli twarzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym
Niedzielny kucharz
Owsiane ciasto marchewkowe z morelami 134wiedziałam czy dobrze robię, decydując się na mąkę owsianą. Mąka owsiana jest specyficzna, nie zlepia ciasta tak jak pszenna, ciasto jest bardziej sypkie i rozpadające się. Bałam się zakalca, ale ciśnienie na ciasto było większe od obaw, więc zaryzykowałam. Warto było! Ciasto wyszło i gliniaste, i sypkie jednocześnie. No dla mnie rewelacja. O niebo lepsze niż klasyczne marchewkowe. Dodatek moreli(...)pieczenia i sól, łącząc wszystkie składniki (za pomocą miksera na najniższych obrotach lub za pomocą drewnianej łyżki). Na samym końcu dodajemy pokrojone n małe kawałki morele i łączymy z ciastem. Przekładamy do formy keksowej o długości 22-23 cm (lub prostokątnej o wymiarach ok. 21x21 cm albo tortownicy o średnicy 22 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez
bistro mama
Naleśniki w sosie pomarańczowym + nowości w mojej kuchni 215zredukuje i troszkę zagęści. W tym momencie na patelnię wyłóż zawinięte naleśniki i smaż około 2-3 minuty, następnie przewróć na drugą stronę i ponownie smaż 2-3 minuty. Gotowe możesz podawać z kawałkami pomarańczy, świeżo wyciskanym sokiem czy tak jak u mnie, napojem roślinnym. Naleśniki usmażone to teraz przejdźmy do tego, co widoczne jest(...)kuchni, jadalni i nie tylko. Od gotowania, pieczenia do serwowania. Ja chętnie przygarnęłabym wszystko z tego miejsca 😅 Zacznę od PATELNI ! Nigdy nie dysponowałam patelnią typowo naaleśnikową, jeśli tak ją mogę nazwać i zawsze używałam po prostu zwykłej patelni. Ta przeznaczona do naleśników, widoczna na zdjęciach ma niskie brzegi, które ułatwiają wylewanie ciasta na jej powierzchnię, a także na podważanie
Zdrowie na języku :P
Pierogi z groszkiem i feta-tani obiad 203Pierogi chodziły za mną od dawna. Mówiąc szczerze to nie lubię robić pierogów ale lubię je jeść! Przepis na pierogi z groszkiem i serem feta jest
codojedzenia
Lemon Pie - lodowa tarta cytrynowa 270podniebienia. Kwaskowatość masy, aromat cytryn, cieniutkie maślane ciasto - zamykam oczy i wędruję w słońcu francuskich skwerów, przysiadam w zacienionych kawiarenkach i marzę, by ta chwila trwała bez końca. Połączenie cytryn i bezy to wspaniała klasyka, która potwierdza to, jak bardzo przeciwieństwa się przyciągają. Takich kontrastów kulinarnych szukam zawsze z nadzieją, że odkryję coś nowego i zaskakującego. Jakże cudowną(...)Lemon Pie Carte d'Or Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i dokładnie zagnieść, a następnie owinąć w folię i przełożyć do lodówki na ok. 2 godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować cieniutko i wyłożyć nim foremki na tartaletki. Nakłuć sp od y wid elcem i piec przez ok. 10 minut (lub do momentu aż będą rumiane) w piekarniku nagrzanym
KUCHARNIA
Pizza bianca z szynką parmeńską i rukolą 237takiej pizzy rodzice, którzy wybrali się do jednej z łódzkich pizzerii, gdzie spróbowali czegoś zupełnie innego i do tej pory im nieznanego, a mianowicie takiej własnie pizzy bez tradycyjnego sosu pomidorowego i tłustego żółtego sera. Byłam zaskoczona ich wyborem, a jeszcze bardziej zdziwiło mnie to, że ta pizza bardzo im smakowała. Chwalili ją jako ciekawostkę i coś odmiennego(...)virgin *Jest to dość duża porcja ciasta - wyjdzie z niej 6-8 placków. Przygotowanie : Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i drożdże, dokładnie wymieszać. Stopniowo dolewać ciepłą wodę mieszając ciasto drewnianą łyżką, aby się zlepiło. Dodać oliwę i ponownie wyrobić. Przełożyć na lekko oprószoną mąką stolnicę i ugniatać przez około 10 minut do czasu aż będzie gładkie, aksamitne. Przełożyć
Codzienne Gotowanie
Torcik karmelowo- jeżynowy 252wiem jak to się stało ;) Szkoda mi go było wyrzucać więc ku uciesze moich domowników postanowiłam, że i dla nich zrobię torcik- taki trochę inny bo bez masy plastycznej. Słodycz kremu została złamana galaretką jeżynową a całość przykryta delikatnym kakaowym biszkoptem. Torcik nie jest trudny w przygotowaniu ale troszkę pracochłonny. A ten smak o matko(...)wymieszać. Na sam koniec dodać przesianą mąkę oraz kakao, wymieszać do połączenia się składników. Biszkopt wyłożyć na tortownicę o średnicy 23 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia) i piec przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Po całkowitym wystudzeniu przekroić na pół. Galaretka: Jeżyny przebrać, wrzucić do garnuszka i zasypać cukrem. Podgrzewać do czasu, aż cukier się
Krakowskie smaki Ani
Makowiec - rolada z ciasta drożdżowego 205sobą. Przygotowane ciasto przełożyć na blat i wyrobić gładką, elastyczną masę. Ciasto z powrotem przełożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Podrośnięte ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą z nich rozwałkować na niezbyt gruby prostokąt. Następnie wyłożyć połowę masy makowej. Przygotowane ciasto zawinąć. Najlepiej boki ciasta podwinąć do środka(...)Przygotowane makowce posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175ºC. Piec około 30-40 minut, tj. tak długo aż makowiec lekko się zarumieni. Po upieczeniu i ostudzeniu makowca polać lukrem (cukier puder stopniowo łączyć z przegotowaną wodą; najlepiej wodą dolewać powoli, tj. po łyżeczce
Ugotować
Tarta miodowa 192pierwszym upieczeniu będzie chciał piec ponownie - jakiś składnik doda, inny odejmie, a może zmniejszy proporcje. Co ja bym zmieniła? Dała więcej cukru pudru do kruchego ciasta (zamiast 2 łyżek to 3-4). Zmniejszyłabym ilość bułki tartej do 100 gramów i dała trochę więcej śmietanki. Na bazie tego kruchego ciasta mam w planach zrobić tartę z jabłkami(...)kształcie do wykrojenia wzorku z ciasta i ozdobienia nim tarty Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto kruche. Trochę ciasta odrywamy (naprawdę niewiele), i odkładamy na bok. Z niego wytniemy wzorki (u mnie kwiatuszki) Formę do tarty smarujemy margaryną Wykładamy ciastem formę, a dno ciasta nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut Z reszty ciasta, tego, które
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Domowy Tender jak z KFC 913Tender, to łagodniejsza wersja znanego wszystkim Longera z KFC Charakteryzuje go podłużna bułeczka (bez sezamu, jak w przypadku Longera), soczysta, łagodna polędwiczka (Longer posiada pikantnego kurczaka) oraz sałata. Ketchup zastąpiony został delikatnym sosem majonezowym. Całość tworzy smakowitą przekąskę, która zasmakuje niejednemu fanowi fast foodów. Domowe Tender'y możemy przygotować samodzielnie w domu. Proces ich powstawania nie jest bardzo skomplikowany(...)pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Przekładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1 h). Po tym czasie ciasto dzielimy na ok. 10 bułeczek, które następnie formujemy w podłużne kształty. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Następnie bułeczki smarujemy mlekiem. Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut. Stripsy: Piersi z kurczaka kroimy na długie
Słodka Strona
Wielkanocna baba drożdżowa z serem 232piekarnika na 150`C), wyrośnięte drożdże, sól – całość zagniatasz (można też skorzystać z robota kuchennego). Ciasto jest dość lepkie, ale im mniej maki podsypiesz tym lepiej dla ciasta. Gdy ciasto będzie już dobrze połączone dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i ponownie zagniatamy.Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce.Jeżeli przygotowujecie babkę(...)czasie ciasto przedkładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną (chyba, ze korzystacie z form silikonowych – wtedy nie trzeba niczym smarować) najpierw ½ masy, następnie masę serową i resztę ciasta drożdżowego. Ciasto przykrywamy ponownie folią i odstawiamy jeszcze na 30 minut.Po ponownym wyrastaniu wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35 minut. Babkę pieczemy do suchego
Słodkie Przyjemności