ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:964/1234)

Podwójnie czekoladowa tarta z owocami 241

siebie westchnęłam "Niech się dzieje"... Bo i działo się... większość owoców wylądowała w brzuszkach, krem z tarty zresztą też, bo kto by czekał na stężenie jak taki dobry i bez przebierania również się nie obyło... Dzień zleciał intensywnie, a my zanim się obejrzeliśmy, to wyszło słońce:) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions(...)Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy szczyptę soli i kakao. Siekamy razem z cukrem, margaryną i uprzednio roztrzepanym jajkiem. Ciasto szybko zagniatamy i chłodzimy ok 30 minut w zamrażarce. Następnie wylepiamy formę, dziurkujemy ciasto widelcem i przykrywamy arkuszem papieru do pieczenia. Obciążamy ciasto np. grochem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 20 minut. Po tym czasie usuwamy

Kuchnia w czekoladzie
Bulion z makaronem naleśnikowo-bazyliowy 249

ciasto szybko rozprowadzi się po patelni i usmażony naleśnik będzie cienki. Odstaw masę na pół godziny do lodówki, żeby stężała i żeby składniki się przegryzły. Krok 2 Wyciągnij ciasto naleśnikowe z lodówki. Rozgrzej olej na patelni. Zamieszaj ciasto, nabierz porcję chochlą i wylej masę na środek patelni, a następnie przechylając patelnię rozprowadź równomiernie po powierzchni. Smaż około 2 minut(...)patelni, czy ma grube dno czy cienkie, od tego jak mocny jest ogień i jaka wreszcie konsystencja ciasta. I na koniec to od ciebie zależy czy chcesz bardziej brązowe naleśniki czy mniej wysmażone, bledsze. Standardowo pierwszy naleśnik jest testowy, sprawdzamy jak ciasto się smaży, czy nie jest za rzadkie/gęste, jaka jest temperatura. Standardowo pierwszy naleśnik nie wychodzi ładnie dzięki

Niedzielny kucharz
Sernik mango 229

macie jakieś świąteczne ciasto? Takie, bez którego nie wyobrażacie sobie świąt? U nas jest to sernik mango, jakkolwiek wydaje się to dziwne. Zrobiłam go pierwszy raz naście lat temu na Boże Narodzenie, w ramach urozmaicania menu i tak wszystkim posmakował, że powtórzyłam to w kolejne święta i kolejne.. i tak do dziś. Robię go jeden raz w roku(...)wałkiem- albo w robocie kuchennym. Masło rozpuścić i zmieszać z ciasteczkami. Okrągłą formę do sernika wyłożyć papierem do pieczenia ( ja piekę w dużej formie, 28 cm średnicy) Na dno wyłożyć masę ciasteczkową, Wygładzić dobrze ubijając. Wstawić do piekarnika. Piec 10 minut i wyjąć z piekarnika. Mango obrać, oddzielić od pestki i zmiksować na pure. W dużej misce zmieszać

Cooking for Emily
Drożdżowe zawijaski z ketchupem. 233

Drożdżowe zawijaski można upiec na przekąskę czy na kolację. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam zanurzać je w sosie i tak podjadać. Takie bez sosu można ze sobą zabrać na piknik czy na wycieczkę, a upieczone w ładnej formie np. wianuszka będą się ładnie prezentowały, można wtedy odrywać sobie po takim zawijasku. Zapraszam:) Do przygotowania roladek(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył. 2. Ciasto: Obie mąki i sól wsypujemy do miski, wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i w razie potrzeby wlewając stopniowo ciepłe mleko zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 3. Formowanie: Następnie ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy

Izabelawkuchni
Jagielnik z ryżem i kokosem z kokosowymi bałwankami (bez glutenu, laktozy, cukru białego, wegański) 150

możliwość porozmawiania od serduszka to coś najpiękniejszego i najważniejszego w tych dniach. 💗  Do sylwestra jeszcze się odezwiemy a dziś oprócz życzeń proponujemy Wam banalnie proste ciacho/deser bez pieczenia z uroczymi bałwankami. Wygląda uroczo i smakuje genialnie a do tego nie zawiera cukru i glutenu. Nic tylko robić i zajadać!    Składniki: Ciacho jaglano-ryżowe (śr:18cm(...)odpowiedniej konsystencji dodać subst. słodzącą Tagatesse* i znów całość zagnieść. Uformować kulki tworzące bałwanki, które połączyć wykałaczkami (zostawić od spodu kawałek wykałaczki aby móc bałwanki wbić na ciasto). Bałwanki wstawić na kilkanaście minut do lodówki. W tym czasie w małym woreczku foliowym w kąpieli wodnej rozpuścić kostkę gorzkiej czekolady, odciąć minimalnie róg i tą końcówką wykonać oczy i guziczki bałwanków

Candy Pandas
Sernik pieczony z owocami i galaretką 335

Sernik pieczony z owocami i galaretką na pierwszy rzut oka wygląda jak sernik na zimno z owocami. Nic bardziej mylnego! To sernik upieczony w piekarniku. Sernik

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lody mleczne (bez maszyny) 367

Trudno wyobrazić lato bez lodów. Są zawsze obok nas w ciągu całego lata, przecież możemy je kupić w dowolnym miejscu, w dowolny czas. Lecz te

Kuchnia Łukasza
Szarlotka germańska. Moja ulubiona. 167

Bueno :D I pomimo, że często poszukuję i próbuję nowych przepisów, to ciasto jest moim absolutnym "must have" :) Porcja na dużą blachę Ciasto: 50 dag mąki 20 dag masła lub margaryny 5 dag cukru 5 dag cukru pudru 2 jajka 2 białka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: około 2 kg jabłek sok i skórka starta z jednej(...)blachę. Dodać nadzienie i równomiernie je rozłożyć. Pozostałą część ciasta rozwałkować i nożem lub ozdobnym radełkiem pociąć na paski. Układać je na wierzchu tworząc kratkę. Posypać resztą rodzynek. Żółtka wymieszać z mlekiem i pędzelkiem posmarować kratkę z ciasta. Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Moją szarlotkę dodaję do akcji

My simple kitchen
Wielkanocna Baba z jajami ;) 196

pokrojeniu i wymieszaniu, zieleniny wydaje się dość dużo, ale podczas pieczenia "siądzie". Układając w formie trzeba więc trochę docisnąć. Żeby mieć pewność, że po upieczeniu nie będzie wolnych przestrzeni, można też liście (w zależności od wybranego rodzaju) najpierw poddusić na patelni - wtedy lepiej doliczyć jeszcze 200 g. Składniki: Ciasto: 300 g mąki ¼ łyżeczki soli 3 łyżki oleju 8 łyżek(...)kominem nasmarować masłem i oprószyć mąką, nadmiar otrzepać. Schłodzone porcje ciasta rozwałkować na cienkie placki. Większym wylepić formę. Wyłożyć część farszu. Na nim ułożyć obrane ugotowane jaja, potem resztę masy. Brzegi mniejszego placka posmarować rozmąconym żółtkiem. Przykryć formę dokładnie zlepiając brzegi. Posmarować resztą żółtka. Piec przez 45-60 minut w 180°C. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego! Przepis

Pełny talerz
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ 431

wyjścia - trzeba upiec sernik:) Dzięki pieczeniu z parą wodną sernik jest kremowy, aksamitny i delikatny, rozpływa się w ustach. Biała czekolada nie dominuje nad całością, jest subtelnie wyczuwalna i wspaniale podkreśla smak żurawiny. Sernik ten bardzo polecam Wam na tegoroczne Święta, na pewno zachwycicie swoich gości!:) Ciasto jest pyszne i pięknie się prezentuje, jest szybkie i banalnie(...)gorącą!), rozpuszczoną czekoladę z kremówką, cienkim strumieniem, miksując bez przerwy masę.Masę wymieszaj łyżką ze 150 g żurawiny i wylej na schłodzony spód ciasteczkowy. Na wierzch wysyp równomiernie pozostale 100 g żurawiny.Na dno nagrzanego piekarnika wstaw większe naczynie z gorącą wodą. Piecz sernik najpierw przez 20 minut w temperaturze 170 stopni C, a następnie zmniejsz temperaturę

Słodko-Słony Świat Ilony
Torcik marchewkowy z pomarańczowym kremem mascarpone 443

jestem fanką tradycyjnych tortów, ale pod takim podpisuję się obiema rękami, bo nie zawiera śmietany, lecz pyszny serowy krem, zaś ciasto jest wilgotne, naładowane orzechami i aromatycznymi przyprawami korzennymi :) Z Mężem uwielbiamy ciasto marchewkowe! Dotąd piekłam go w formie skromnego ucierańca w prostokątnej keksówce. Z okazji Świąt poszłam jednak na całość i zainspirowałam się kuchnią włoską. Bazowałam na przepisie(...)migdałowe.Do ciasta potrzebujemy dwóch spodów. Jeżeli nie macie dwóch tortownic, myślę że spokojnie możecie upiec najpierw pierwszy blat z połowy ciasta, a potem drugi.Ja piekłam oba blady na raz. Jednak zauważyłam, że blat umieszczony w dolnej części piekarnika piekł się dużo wolniej, dlatego co 10 minut zamieniałam blaty miejscami i upiekły się równo w 45 minut :)Torcik marchewkowy

Chilli Czosnek i Oliwa
Paszteciki z kapustą i grzybami 386

Odliczanie czasu do Świąt Bożego Narodzenia czas zacząć. Teraz będą na blogu pojawiać się nowe świąteczne przepisy. Tym razem chodzi o paszteciki. Paszteciki to doskonała przekąska

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Biszkopt marchewkowy – na zdrowie 219

można sobie pozwolić na dwa kawałki tego pysznego ciasta. Jest ono nie tylko dietetyczne( bez grama truszczu), ale za sprawą dodanej marchwi, migdałów i cytryny bardzo zdrowe. Idealne przy nietolerancji laktozy. Jeśli makę pszenną zastąpimy mąką ryżową lub inną mąką bezglutenową otrzymamy pyszne ciasto dla osób z nietolerancją glutenu.   Beta karoten(odporny na wysoką temperaturć) zawarty w marchewce(...)delikatnie mieszamy z masą zółtkowo-marchewkową. Następnie stopniowo dodajemy przesiane mąki. Formę o średnicy 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Do formy wlewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Przez pierwsze 15 minut studzimy w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem

Mia Cucina Sofieta
Naleśniki z mięsnym farszem 243

pory naleśniki w wersji "niesłodkiej" kojarzyły mi się głównie z ciężkimi, tłustymi, panierowanymi krokietami. Aż do dzisiaj! :) Delikatne, puszyste ciasto, co najważniejsze nie zbyt tłuste i dodatek mięsa mielonego z sosem pomidorowym i warzywami okazał się strzałem w 10 :)  Zachęcam do spróbowania!:) Składniki: Naleśniki: 2 szklanki mleka 2% 2 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła łyżeczka(...)środka i zaczynając następnie od przodu naleśnika zwijamy krokiecik.Układamy na blasze wyłożonej papierem, posypujemy żółtym serem.Pieczemy pół godziny pod przykryciem, następnie 10 minut bez w temperaturze 180 stopni.Ostatnie 10 minut można piec na termoobiegu.SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Tarta cytrynowa z czekoladą 341

Wiem, że mamy późną wiosnę, a właściwie prawie już lato i duży dostęp do owoców, ale tym razem po prostu mieliśmy ochotę na coś słodkiego, czekoladowego

Relaxtime
Torcik bezowy z bitą śmietaną. 150

Z bezami to moja pierwsza przygoda! i jestem pewna, nie ostatnia. Zawsze obawiałam się, ze moje bezy po prostu spalą się w piekarniku a ja obejdę

Radość kipiąca uśmiechem.
Piankowiec 158

Zastanawiałam się jaki wpis dzisiaj wrzucić i patrząc na pogodę, a raczej jej brak, za oknem postawiłam na coś słodkiego i kolorowego. Piankowiec idealnie wpisuję się

PatiGotuje
Bezy Małe 222

Na prośbę wydawnictwa DeAgostini zrobiłam bezy. Bezy z przepisu z ich gazety Domowe Słodkości z numeru drugiego. Przepis jak najbardziej jest w porządku. Jak widać wyszły

Blondynka Gotuje
Różyczka z ciasta francuskiego 128

przywitał mnie po pracy. Tak zupełnie bez okazji. Ileż pracy, precyzji i staranności musiał On włożyć w przygotowanie tej niespodzianki. Różyczki z ciasta francuskiego były tak ładne, że aż szkoda było ich jeść. Dobrze, że mamy zdjęcia, na zawsze będą miłym wspomnieniem tego dnia. Składniki na różyczki z ciasta francuskiego 1 opakowanie ciasta francuskiego (prostokątny blat) 2 jabłka(...)wystygnięcia. Ciasto francuskie rozwinąć, podsypać mąką i lekko rozwałkować. Następnie wzdłuż krótszej krawędzi podzielić je na 6-7 pasków. Każdy z nich pokryć cieniutką warstwą dżemu – pozostawiając dookoła jednocentymetrową nieposmarowaną ramkę. Posypać cynamonem. Plasterki jabłek układać na całej długości paska ciasta, kładąc każdy następny od połowy poprzedniego, skórką na zewnątrz i żeby odrobinę wystawały poza ciasto. Jabłka nakryć dolną

niecodziennikpary
Babeczki z ciecierzycy (paleo, bez mąki) 219

Chciałem zrobić ciasto z ciecierzycy, ale w trakcie wymyśliłem, że babeczki będą lepsze. Babeczki z ciecierzycy (bez mąki) są bardzo sycące i pożywne – w sam raz na śniadanie albo drugie śniadanie. O ile się lubi ciecierzycę 🙂 Babeczki z ciecierzycy – paleo, bez mąki, bez glutenu, bez nabiału (laktozy i kazeiny) czekoladowe i zwykłe – przepis(...)czekoladą, a połowę zwykłą . Jeśli robisz bez kakao, to rozważ zredukowanie ilości miodu, bo mogą wyjść za słodkie. Pod sam koniec, gdy foremki są gotowe, a piec nagrzany, dodaj sodę, wymieszaj, a na koniec ocet i raz jeszcze wymieszaj. Przełóż do foremek (mi wyszło 12 większych babeczek) i piecz ok. 20 minut (do suchego patyczka

PaleoSMAK
Dyniowe kluski gnocchi (bez oleju, bez glutenu) 195

trochę mąki przesianej przez sito i mieszamy ciasto łyżką (będzie bardzo klejące). Ciasto będzie miało śliczny kolor dyniowy i będzie mięciutkie Na czystym blacie lub silikonowej macie podsypujemy mąkę, wykładamy część ciasta i rękami “rozwałkowujemy” na długi cylinder. Kroimy go w wybranej wielkości kluseczki. Cały czas pamiętamy o podsypaniu ciasta mąką, żeby się nie kleiło do rąk i podłoża(...)jedną minutę mieszając. Dorzucam pieczarki, pomidory, przyprawy i płatki drożdżowe i mieszam. Gotuję przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. W szklance mieszam mąkę z mlekiem i zalewam tym warzywa, skręcam ogień i pozwalam im się gotować aż sos zgętnieje. W tym czasie do gotującej się wody wrzucamy gnocchi i gotujemy aż wypłyną na powierzchnię (około 2 minuty

Lamarida.pl
Bezglutenowy placek jabłkowy z owocami leśnymi 349

jabłkowy, 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę cynamonu, wanilię (nasiona i strączek) przekładam do garnka i podgrzewam około 5 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. 3 Do gotujących się jabłek dodaję owoce leśne i podgrzewam jeszcze 5 minut. 4 Wyciągam strączek wanilii. 5 Owoce przekładam do naczynia żaroodpornego w formacie 30x20cm i odstawiam do ostygnięcia. 6 Masło lub olej(...)masło klarowane lub olej kokosowy oraz 1 łyżkę miodu i rozcieram palcami na kruszonkę. 9 Piekarnik rozgrzewam do 160st.C. 10 Masę owocową równomiernie posypuję kruszonką. 11 Piekę około 15 minut. Po tym czasie ciasto posypuję płatkami migdałowymi i piekę jeszcze 5-10 minut aż kruszonka zrobi się złocisto - brązowa. 12 Ciasto wyciągam z piekarnika i odstawiam na 15 minut

Book of spells
SERNIK Z GLAZURĄ ŚMIETANKOWĄ I MALINOWYM MUSEM 210

podpiekania spodu, ani ubijania białek. Wykończyłam go białą warstwą glazury śmietankowej,  polałam musem malinowym i udekorowałam świeżymi malinami, których smak świetnie przełamał słodycz ciasta. Jeśli zależy wam, aby sernik nie był zrumieniony po bokach pieczcie go w kąpieli wodnej. Formę z sernikiem szczelnie owińcie folią aluminiową i wstawcie do większej foremki lub naczynia żaroodpornego do którego nalejcie wrzącej wody(...)czas miksując dodajemy po 1 jajku, kolejne wbijając dopiero wówczas, gdy poprzednie połączy się z masą. Powstałą masę serową wylewamy na spód ciasteczkowy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut w 180℃, następnie zmniejszamy temp. do 120℃ i pieczemy ok. 75 minut. 15 minut przed końcem pieczenia wysuwamy sernik z piekarnika i pokrywamy go warstwą śmietany wymieszanej

cool and minty
Dwukolorowa strucla świąteczna 204

posypania Sposób przygotowania CIASTO: Mleko podgrzać aby było ciepłe, odlać ½ szklanki i wkruszyć drożdże oprószyć łyżeczką mąki odstawić rozczyn na 5 minut do podrośnięcia. Mąkę wymieszać w misce z solą oraz cukrem, wbić jajka, dodać pastę waniliową, wlać mleko oraz rozpuszczone lekko ciepłe masło lub margarynę i zaczyn, wyrobić dokładnie ciasto ręką, odłożyć 1/3 ciasta i wyrobić w osobnej misce(...)bawełnianą ściereczką i odstawić obydwa ciasta na 40 minut w ciepłe miejsce. MASA MAKOWA: Suchy mak zalać gorącym mlekiem ,ugotować ,odcedzić i ostudzony zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, dodać miód,całe jajko cukier oraz bakalie i olejek migdałowy wymieszać. PRZYGOTOWANIE STRUCLI: Ciasto białe podzielić na dwie części rozwałkować na dwa prostokątne placki,z ciasta ciemnego zrobić w rekach ruloniki

Wanilia i Kardamon
Naleśniki ze szpinaku z kolorowym farszem! Zwycięski przepis! 372

Wykonanie: Ciasto: Szpinak rozmrażamy na patelni i grzejemy do tego czasu, aż większość wody z niego odparuje. Doprawiamy solą i czosnkiem. Odstawiamy na kilka minut aby się schłodził. W tym czasie do miski wlewamy mleko. Dodajemy lekko przestudzony szpinak i przy użyciu blendera miksujemy aż otrzymamy gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki na ciasto i miksujemy. Gdy uzyskamy ciasto o odpowiedniej(...)konsystencji odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie smażymy na gorącej patelni. Jeśli mamy dobry teflon nie potrzeba już dodawać oliwy. Farsz: Kurczaka kroimy w kostkę podlewamy nieznaczną ilością oliwy z oliwek i dokładnie przyprawiamy. Mieszamy i odstawiamy na jakieś 30 minut do lodówki. Następnie smażymy na gorącej patelni. Odstawiamy i czekamy aż ostygnie. W tym czasie kroimy ser feta

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Wakacje! I prowiant na drogę 192

lenistwa, zwiedzanie, wylegiwanie się, dużo dobrego jedzenia. Takie są plany, i mamy zamiar wcielić je w życie. Jupi!Na drogę oczywiście potrzebny jest prowiant. Bez domowych bułeczek ani rusz... Przyczyna pieczenia jest jeszcze jedna - C. nabył taką ilość drożdży, że zrobiłam wielkie oczy i siedziałam trzy dni z nosem w książkach, szukając szybkich, ale oryginalnych przepisów(...)ciasto, wszystko wymieszać i zagnieść. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i nielepiące.Uformować z ciasta kulę, włożyć do natłuszczinej miski i odstawić na 30 minut.Potym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 4 róne części. Z każdej uformować okrągłą bułkę, obtoczyć w dodatkowej mące kukurydzianej i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania