Jagielnik z ryżem i kokosem z kokosowymi bałwankami (bez glutenu, laktozy, cukru białego, wegański) 162możliwość porozmawiania od serduszka to coś najpiękniejszego i najważniejszego w tych dniach. 💗 Do sylwestra jeszcze się odezwiemy a dziś oprócz życzeń proponujemy Wam banalnie proste ciacho/deser bez pieczenia z uroczymi bałwankami. Wygląda uroczo i smakuje genialnie a do tego nie zawiera cukru i glutenu. Nic tylko robić i zajadać! Składniki: Ciacho jaglano-ryżowe (śr:18cm(...)odpowiedniej konsystencji dodać subst. słodzącą Tagatesse* i znów całość zagnieść. Uformować kulki tworzące bałwanki, które połączyć wykałaczkami (zostawić od spodu kawałek wykałaczki aby móc bałwanki wbić na ciasto). Bałwanki wstawić na kilkanaście minut do lodówki. W tym czasie w małym woreczku foliowym w kąpieli wodnej rozpuścić kostkę gorzkiej czekolady, odciąć minimalnie róg i tą końcówką wykonać oczy i guziczki bałwanków
Candy Pandas
Sernik pieczony z owocami i galaretką 357Sernik pieczony z owocami i galaretką na pierwszy rzut oka wygląda jak sernik na zimno z owocami. Nic bardziej mylnego! To sernik upieczony w piekarniku. Sernik
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lody mleczne (bez maszyny) 386Trudno wyobrazić lato bez lodów. Są zawsze obok nas w ciągu całego lata, przecież możemy je kupić w dowolnym miejscu, w dowolny czas. Lecz te
Kuchnia Łukasza
Szarlotka germańska. Moja ulubiona. 187Bueno :D I pomimo, że często poszukuję i próbuję nowych przepisów, to ciasto jest moim absolutnym "must have" :) Porcja na dużą blachę Ciasto: 50 dag mąki 20 dag masła lub margaryny 5 dag cukru 5 dag cukru pudru 2 jajka 2 białka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: około 2 kg jabłek sok i skórka starta z jednej(...)blachę. Dodać nadzienie i równomiernie je rozłożyć. Pozostałą część ciasta rozwałkować i nożem lub ozdobnym radełkiem pociąć na paski. Układać je na wierzchu tworząc kratkę. Posypać resztą rodzynek. Żółtka wymieszać z mlekiem i pędzelkiem posmarować kratkę z ciasta. Piec około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Moją szarlotkę dodaję do akcji
My simple kitchen
Wielkanocna Baba z jajami ;) 214pokrojeniu i wymieszaniu, zieleniny wydaje się dość dużo, ale podczas pieczenia "siądzie". Układając w formie trzeba więc trochę docisnąć. Żeby mieć pewność, że po upieczeniu nie będzie wolnych przestrzeni, można też liście (w zależności od wybranego rodzaju) najpierw poddusić na patelni - wtedy lepiej doliczyć jeszcze 200 g. Składniki: Ciasto: 300 g mąki ¼ łyżeczki soli 3 łyżki oleju 8 łyżek(...)kominem nasmarować masłem i oprószyć mąką, nadmiar otrzepać. Schłodzone porcje ciasta rozwałkować na cienkie placki. Większym wylepić formę. Wyłożyć część farszu. Na nim ułożyć obrane ugotowane jaja, potem resztę masy. Brzegi mniejszego placka posmarować rozmąconym żółtkiem. Przykryć formę dokładnie zlepiając brzegi. Posmarować resztą żółtka. Piec przez 45-60 minut w 180°C. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego! Przepis
Pełny talerz
SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I ŻURAWINĄ 448wyjścia - trzeba upiec sernik:) Dzięki pieczeniu z parą wodną sernik jest kremowy, aksamitny i delikatny, rozpływa się w ustach. Biała czekolada nie dominuje nad całością, jest subtelnie wyczuwalna i wspaniale podkreśla smak żurawiny. Sernik ten bardzo polecam Wam na tegoroczne Święta, na pewno zachwycicie swoich gości!:) Ciasto jest pyszne i pięknie się prezentuje, jest szybkie i banalnie(...)gorącą!), rozpuszczoną czekoladę z kremówką, cienkim strumieniem, miksując bez przerwy masę.Masę wymieszaj łyżką ze 150 g żurawiny i wylej na schłodzony spód ciasteczkowy. Na wierzch wysyp równomiernie pozostale 100 g żurawiny.Na dno nagrzanego piekarnika wstaw większe naczynie z gorącą wodą. Piecz sernik najpierw przez 20 minut w temperaturze 170 stopni C, a następnie zmniejsz temperaturę
Słodko-Słony Świat Ilony
Torcik marchewkowy z pomarańczowym kremem mascarpone 456jestem fanką tradycyjnych tortów, ale pod takim podpisuję się obiema rękami, bo nie zawiera śmietany, lecz pyszny serowy krem, zaś ciasto jest wilgotne, naładowane orzechami i aromatycznymi przyprawami korzennymi :) Z Mężem uwielbiamy ciasto marchewkowe! Dotąd piekłam go w formie skromnego ucierańca w prostokątnej keksówce. Z okazji Świąt poszłam jednak na całość i zainspirowałam się kuchnią włoską. Bazowałam na przepisie(...)migdałowe.Do ciasta potrzebujemy dwóch spodów. Jeżeli nie macie dwóch tortownic, myślę że spokojnie możecie upiec najpierw pierwszy blat z połowy ciasta, a potem drugi.Ja piekłam oba blady na raz. Jednak zauważyłam, że blat umieszczony w dolnej części piekarnika piekł się dużo wolniej, dlatego co 10 minut zamieniałam blaty miejscami i upiekły się równo w 45 minut :)Torcik marchewkowy
Chilli Czosnek i Oliwa
Paszteciki z kapustą i grzybami 404Odliczanie czasu do Świąt Bożego Narodzenia czas zacząć. Teraz będą na blogu pojawiać się nowe świąteczne przepisy. Tym razem chodzi o paszteciki. Paszteciki to doskonała przekąska
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Biszkopt marchewkowy – na zdrowie 228można sobie pozwolić na dwa kawałki tego pysznego ciasta. Jest ono nie tylko dietetyczne( bez grama truszczu), ale za sprawą dodanej marchwi, migdałów i cytryny bardzo zdrowe. Idealne przy nietolerancji laktozy. Jeśli makę pszenną zastąpimy mąką ryżową lub inną mąką bezglutenową otrzymamy pyszne ciasto dla osób z nietolerancją glutenu. Beta karoten(odporny na wysoką temperaturć) zawarty w marchewce(...)delikatnie mieszamy z masą zółtkowo-marchewkową. Następnie stopniowo dodajemy przesiane mąki. Formę o średnicy 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Do formy wlewamy ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 45-50 minut, do suchego patyczka. Przez pierwsze 15 minut studzimy w formie, następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. Przed podaniem posypujemy cukrem
Mia Cucina Sofieta
Naleśniki z mięsnym farszem 258pory naleśniki w wersji "niesłodkiej" kojarzyły mi się głównie z ciężkimi, tłustymi, panierowanymi krokietami. Aż do dzisiaj! :) Delikatne, puszyste ciasto, co najważniejsze nie zbyt tłuste i dodatek mięsa mielonego z sosem pomidorowym i warzywami okazał się strzałem w 10 :) Zachęcam do spróbowania!:) Składniki: Naleśniki: 2 szklanki mleka 2% 2 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła łyżeczka(...)środka i zaczynając następnie od przodu naleśnika zwijamy krokiecik.Układamy na blasze wyłożonej papierem, posypujemy żółtym serem.Pieczemy pół godziny pod przykryciem, następnie 10 minut bez w temperaturze 180 stopni.Ostatnie 10 minut można piec na termoobiegu.SMACZNEGO
Czerwona Porzeczka
Tarta cytrynowa z czekoladą 357Wiem, że mamy późną wiosnę, a właściwie prawie już lato i duży dostęp do owoców, ale tym razem po prostu mieliśmy ochotę na coś słodkiego, czekoladowego
Relaxtime
Torcik bezowy z bitą śmietaną. 163Z bezami to moja pierwsza przygoda! i jestem pewna, nie ostatnia. Zawsze obawiałam się, ze moje bezy po prostu spalą się w piekarniku a ja obejdę
Radość kipiąca uśmiechem.
Piankowiec 173Zastanawiałam się jaki wpis dzisiaj wrzucić i patrząc na pogodę, a raczej jej brak, za oknem postawiłam na coś słodkiego i kolorowego. Piankowiec idealnie wpisuję się
PatiGotuje
Bezy Małe 237Na prośbę wydawnictwa DeAgostini zrobiłam bezy. Bezy z przepisu z ich gazety Domowe Słodkości z numeru drugiego. Przepis jak najbardziej jest w porządku. Jak widać wyszły
Blondynka Gotuje
Różyczka z ciasta francuskiego 143przywitał mnie po pracy. Tak zupełnie bez okazji. Ileż pracy, precyzji i staranności musiał On włożyć w przygotowanie tej niespodzianki. Różyczki z ciasta francuskiego były tak ładne, że aż szkoda było ich jeść. Dobrze, że mamy zdjęcia, na zawsze będą miłym wspomnieniem tego dnia. Składniki na różyczki z ciasta francuskiego 1 opakowanie ciasta francuskiego (prostokątny blat) 2 jabłka(...)wystygnięcia. Ciasto francuskie rozwinąć, podsypać mąką i lekko rozwałkować. Następnie wzdłuż krótszej krawędzi podzielić je na 6-7 pasków. Każdy z nich pokryć cieniutką warstwą dżemu – pozostawiając dookoła jednocentymetrową nieposmarowaną ramkę. Posypać cynamonem. Plasterki jabłek układać na całej długości paska ciasta, kładąc każdy następny od połowy poprzedniego, skórką na zewnątrz i żeby odrobinę wystawały poza ciasto. Jabłka nakryć dolną
niecodziennikpary