ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:968/1234)

Torcik czekoladowy 100

Całość delikatnie mieszamy łyżką, aż uzyskamy jednolite ciasto *** *** Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 22 centymetry (wcześniej dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia) i pieczemy w temperaturze 180’C przez około 40 minut – do suchego patyczka (piekłam z termoobiegiem. Po upieczeniu odkładamy do wystudzenia *** *** W międzyczasie przygotowujemy masę do przełożenia tortu: czekoladę łamiemy na kawałki, przekładamy do garnka(...)lodówki aby polewa zastygła *** *** Truskawki przekrawamy wzdłuż na połówki i dekorujemy polewą czekoladową *** *** Torcik dekorujemy z wierzchu truskawkami oraz opcjonalnie bitą śmietaną *** *** SMACZNEGO ***     Polecam również: CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Torcik czekoladowy pochodzi z serwisu Blog

Blog z Apetytem
Pizza na cienkim cieście orkiszowym, domowa, najlepsza! (krok po kroku z filmem) - Pizza z szynką parmeńską i kaparami 146

cienkim cieście: W dzbanku wymieszaj drożdże z cukrem i ciepłą wodą. Ostaw na 5 minut, aż na powierzchni pojawi się piana. Do misy robota dodaj mąkę, siemię lniane oraz sól. Zamontuj hak do ciasta drożdżowego i chwilę wymieszaj składniki na małej prędkości. Stopniowo dodawaj wodę z drożdżami, a następnie oliwę. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut. W trakcie warto jest(...)zagarnąć do środka ciasto, które osiadło na brzegach misy przy pomocy plastikowej łopatki. Wyrabiamy, aż powstanie gładka, elastyczna kula ciasta.  Miskę posmaruj oliwą i umieść w niej wyrobione ciasto. Przykryj folią plastikową i odstaw na noc do lodówki w celu powolnego rośnięcia. Pamiętaj, aby wyjąć ciasto z lodówki na 30-60 minut przed planowanym pieczeniem pizzy. Ciasto umieść

Chilli Czosnek i Oliwa
Łaciaty sernik kakaowo-kokosowy z Super Krówkami (bez glutenu, cukru białego) 277

składnikami. 4. Do takiej mieszanki dodać olej z gorącą wodą i ksylitolem i całość dobrze zagnieść, dodając gorącej wody aż do uzyskania ciasta a’la mokry piasek. 5. Ciasto ubić na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. ŁACIATY SERNIK 6. Twaróg, jogurt, mleko kokosowe i ksylitol wymieszać dokładnie. Próbując masę czy jest odpowiednio słodka. 7. Następnie dodać białka(...)również wymieszać. 11. Na spód wykładać partiami raz masę kakaową, raz kokosową tworząc łatki (nie ma tu większej filozofii, robiłyśmy to na oko :P). 12. Sernik piec w 180’C ok 40-50 minut (Jednak my posiadamy piekarnik przenośny więc czas i temperaturę możecie dostosować do swoich sprawdzonych piekarników). 13. Gdy sernik się ostudzi należy wyciągnąć go z formy

Candy Pandas
Sernik z frużeliną wiśniową 330

sera białego twarogowego tłustego lub półtłustego 6 żółtek 1 jajko 1/2 l mleka 2 budynie śmietankowe bez cukru (80 g) 150 g masła 250 g cukru pudru 2 łyżki śmietany 30% 3 krople aromatu śmietankowego Frużelina wiśniowa: 450 g wiśni bez pestek z syropu lub mrożonych 6 lub więcej łyżek cukru (w zależności, jak kwaśne są wiśnie(...)miksować. W mleku rozmieszać budynie i wmieszać dokładnie w masę serową. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i na spód położyć herbatniki, na które delikatnie wylać masę serową. Sernik piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 170 stopni C przez 60 minut. Na dno piekarnika można wstawić naczynie z 300 ml wody, wtedy sernik po upieczeniu będzie równy i dużo

Kuchcik gotuje
Amerykańska szarlotka (Apple Pie) 240

sól, wymieszać. Następnie dodać masło pokrojone w kostkę. Zagnieść całość, ale niedokładnie aby nadal widać było kawałeczki masła. Tak powstałe ciasto-kruszonkę schłodzić w lodówce około 30 minut. Po tym czasie dodać bardzo zimna wodę i ponownie zagnieść krótko ciasto, tylko do połączenia się składników. Podzielić na dwie równe części, uformować z nich dyski, owinąć folią i wstawić ponownie(...)Schłodzone ciasto rozwałkować na dwa cienkie placki. Jedno wyłożyć na spód i boki formy. Do środka wyłożyć farsz z jabłek, który przykryć drugim ciastem. Połączyć oba płaty ciasta - górne zawinąć pod spód dolnego, z brzegu zrobić ozdobną falbankę. Tak przygotowane ciasto wstawić na około 20 minut do lodówki.  Piekarnik nastawić na 190 stopni C. Na środku schłodzonego ciasta zrobić

wyzwania kuchenne
Najlepsza, jedyna wegańska i bezglutenowa Wuzetka (W-Z) Torcik W-Z 270

ciecierzycy/gotowaniu ciecierzycy lub innych strączkowych, zredukowana do gęstego „żelującego płynu) 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 75 g ksylitolu Dno tortownicy posmarować olejem, wyłożyć papierem, boków niczym nie wykładać, ani nie smarować. W misce wymieszać mąki, kakao, proszek do pieczenia, przesiać i odstawić. W misie miksera umieścić Aquafabę, ubijać do momentu aż zacznie gęstniej i bieleć. Cały(...)będzie całkiem sztywna. Wyłączyć mikser, do miski z aquafobą stopniowo przesiewać mąki, delikatnie mieszając. Ciasto przelać do formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st. z termoobiegiem, piec 25 min, do suchego patyczka. Ciasto zostawić do całkowitego wystygnięcia w piekarniku, z lekko uchylonymi drzwiczkami. Ciasto wyjąć z formy, przekroić na dwa równe blaty. Składniki na frużelinę: 500 g wydrylowanych wiśni

moj przepis na
Wegańskie BUCHTY czyli kluski na parze 198

słodsze ciasto, cukru może być więcej), -  mieszamy porządnie, przykrywamy np. talerzem i odstawiamy na chwilę (powiedzmy 10 minut). Kiedy drożdże już pięknie pracują, wyrabiamy ciasto: - do miski z zaczynem wsypujemy mąkę - około pół kilo (ale najlepiej zacząć od 400g), - dodajemy trochę oleju - 2-3 łyżki - ale również można go pominąć i naprawdę nie dzieje się nic :) - zagniatamy ciasto najpierw(...)mąki, zagnieść ciasto łyżką, a potem zacząć wyrabiać ręką i w trakcie wyrabiania ciasta ewentualnie podsypywać po odrobince resztą mąki, jeśli za bardzo klei się do rąk, a najlepiej zanurzać tylko rękę w mące i taką "mączną" dłonią wyrabiać dalej ciasto. Piszę o tym dlatego tak obrazowo, ponieważ niedawno przez wiele osób robione były nasze pączki pieczone, w zasadzie

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Ciasto „Wszystkiego Najlepszego” z wiśniami i czekoladą 782

białka 1 szklanka cukru 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 4 łyżki kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego Biszkopt kokosowy: 5 białek 1 szklanka cukru 200g wiórków kokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300g masła w temperaturze pokojowej 6 łyżek cukru pudru 2,5 łyżki kawy(...)masę. 5. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 6. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Biszkopt kokosowy: 7. Wiórki kokosowe wymieszać

Mała Cukierenka
Chleb pszenno – orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi - grudniowa piekarnia 168

koszyczkach. Ostatnio piekę głównie takie co w foremce rosną. Tym chętniej przystąpiłam do pieczenia. Pozmieniałam typy mąk, na dostępne w Polsce. Nie obyło się bez małych wpadek. W dniu pieczenia zorientowałam się że zapomniałam przygotować zaparkę, nastawiłam ją więc rano,zostawiłam na blacie kuchennym zamiast w lodówce, użyłam po ok 7 godzinach. Poza tym przez nieuwagę wrzuciłam(...)czyli łączeniem do dołu - ostatni błąd dał akurat ciekawy efekt, gdyż chleb podczas pieczenia naturalnie się rozszedł, nie musiałam go nacinać - spodobało mi się , będę tak robić częściej. I ostatnia uwaga. Chleby wyrastają bardzo szybko, warto jeden bochenek trzymać w chłodniejszym miejscu aby ten pieczony jako drugi, nie wyrastał zbyt długo. Chleby z pyszną, chrupiącą skórka, zajadaliśmy jeszcze ciepłe

Stare Gary
Pizza 158

każdym razem jest inna. Dodajemy do niej to, na co akurat mamy ochotę lub korzystamy ze składników, które mamy w lodówce, ale przepis na „spód idealny” pozostaje bez zmian… Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 40 g drożdży 250 ml ciepłej wody płaska łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy/oleju Dodatki (przykładowe, możecie dowolnie modyfikować): 2 kulki mozarelli(...)minut. Do przesianej z solą mąki wlewamy rozczyn drożdżowy, dodajemy olej i zagniatamy ciasto. Jeśli jest za twarde możemy dolać trochę ciepłej wody. Po wyrobieniu ciasto nie powinno kleić się do rąk, ma być miękkie i gładkie. Ponownie nakrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 30-45 minut). W międzyczasie przygotowujemy dodatki na pizzę. Pieczarki

MyCookBook.pl
Rieska! Mniam! 181

Czymś niesamowitym jest ogrom rodzajów pieczywa spożywanego na świecie. nie ma kultury która by nie miała swojej odmiany chleba a odmian jest naprawdę wiele i wszystkie są pyszne Osobiście bez pieczywa żyć bym nie umiała i jest ono dla mnie największym problemem przy próbie zrzucenia paru kilo " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)Przepis jest bajecznie prosty - mieszamy składniki i lekko je zagniatamy na gładka masę. Dzielimy ,,ciasto" na 4 porcje i każdą wałkujemy na placek wielkości rozpostartej dłoni - grubości ok 1/2 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez ok 10-15 minut. Muszą się zarumienić. Podajemy - najlepiej na ciepło - z ulubionymi składnikami - u mnie było to świeże

sierotka maRysia w kuchni
Mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką - szybko, prosto i bez miksera 219

drugiej mieszamy mąkę z cukrami i proszkiem do pieczenia. Następnie łączymy składniki obu misek - powoli wsypujemy "suche" składniki do miski z "mokrymi". Prawda, że przygotowanie ciasta jest prost? Tak przygotowane ciasto wlewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką blachy. Brzoskwinie obieramy i kroimy na kawałki dowolnej wielkości. Układamy je na cieście, lekko wciskając w masę. Przygotowanie kruszonki: Do miski wkładamy(...)masło, siekamy je wstępnie nożem. Następnie wsypujemy mąkę i cukier. Rozcieramy wszystko ręką tworząc delikatną kruszonkę. Kruszonką posypujemy wierzch ciasta (nie musimy wykorzystać całej kruszonki). Etap końcowy: Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkowy poziom. Pieczemy 45 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy, studzimy. Smacznego

Słodkie okruszki
CYNAMONOWY SERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 169

Zbyt późno zaczęłam szukać przepisów na Bożonarodzeniowe wypieki...Długo siedziałam przed laptopem, aż w końcu znalazłam przepis na ten sernik na Kwestii Smaku . Od razu wiedziałam

chili & sugar
Prosty tort śmietankowy 239

pieczenia, ciasto rośnie tylko dzięki pęcherzykom powietrza wtłoczonym do masy podczas ubijania. Biszkopt w prawdzie nie urośnie tak bardzo jak w przepisach z proszkiem, ale też nie upadnie po wystudzeniu i będzie równiutki. Do ubitych jajek dodajemy odrobinę czerwonego barwnika (lepiej za mało niż za dużo). Potrzebujemy upiec trzy blaty biszkoptu w trzech różnych odcieniach. Do zabarwienia ciasta użyłam(...)jajka są już dobrze ubite i wymieszane z barwnikiem delikatnie mieszamy z nimi mąkę (najlepiej drucianą trzepaczką). Im mniej mieszania tym lepiej. Ciasto przekładamy od razu do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-15 minut w piekarniku rozgrzanym na 160 stopni. Dobrze spoglądać na nie od czasu do czasu, kiedy brzegi będą się rumienić znaczy, że jest już

Ciastkozercy
Deser zimowy 122

ciastka migdałowe: 1 białko, 1 szczypta soli, 60 g cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny, 150 g migdałów bez skórek,   galaretka z kompotu 70 gram śliwek wędzonych, 70 gram gruszek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram jabłek suszonych – nie kandyzowanych, 70 gram rodzynek, 70 gram moreli suszonych, skórka z 1/2 cytryny, żelatyna    plasterki pomarańczy(...)dodać sok z cytryny. Dodać migdały i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do szprycy cukierniczej. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże ciasteczka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i piec 3 godziny. Następnie piekarnik wyłączyć i zostawić ciasto na jedną godzinę w lekko uchylonym piekarniku. galaretka z kompotu: Owoce opłukać, włożyć do garnka i zalać zimną wodą

królestwo garów
Bułki z pieczarkami, czyli pieczarzanki 145

Pamiętam jak mając kilka lat szłam z Babcią do najlepszej piekarni w mieście po bułeczki z pieczarkami. Były takie pyszne... Przypomniały mi się, gdy kolega opowiadał

Pełny talerz
Chleb bez mąki 136

południowo-zachodniej części dzisiejszego Meksyku. Nasiona ze względu na ich różnorodne właściwości można stosować wiele sposobów: w całości jako dodatek m.in. do sałatek, musli, owsianki, ugotowanych kasz i chlebów bez mąki oczywiście. Zmielone łączy się z mąką przy wypieku ciat i chleba, oraz do zagęszczania zup. Po zalaniu gorącą wodą stosuje się w formie żelu. Można też stosować olej(...)pieczenia. Odstaw pod przykryciem w temperaturze pokojowej na około 12 godzin (Na przykład na noc. Nie dłużej niż 24 godziny, nie krócej niż 2 godziny).Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 °. Piecz 20 minut, po czym przełącz piekarnik na dolną grzałkę i piecz kolejne 20 minut. Przełącz piekarnik na termoobieg i piecz ostatnie 20 minut

Grahamka, weka i kajzerka
Gofry jak z budki 274

"Śnieżny, wolny piątek. I co tu robić? Planowałam zająć się ogrodem, a tu metr śniegu z każdej strony. Pozostaje mi zostać w domu i coś smacznego

Słodkie Przyjemności
Aromatyczny piernik bezglutenowy 143

Pachnący aromatyczną mieszanką przypraw korzennych, miękki i słodki wypiek na Boże Narodzenie.  Oczywiście może być też zwykłym ciastem weekendowym 😊  No i nie trzeba czekać

Ze smakiem bez glutenu
Chleb bezglutenowy ze słonecznikiem i dynią 179

Chlebek ten robię właściwie co tydzień. Wychodzi mi kilka małych bochenków, które przechowuję w lodówce. Zwykle zapas kończy się po około tygodniu. Chlebek ten najlepiej smakuje

Ze smakiem bez glutenu
Suflet z awokado i pesto calabrese 244

Suflet to przysmak dla cierpliwych bo nie wolno zaglądać do piekarnika :), niby proste a jednak czasem może sprawić kłopoty. Przygotujemy lekki suflet w którym pesto nada

Kuchnia PROzdrowotna
Krucho – drożdżowe rogaliki z malinami (wegańskie) 301

Krucho może być gdy mama wraca po wywiadówce, gdy do pierwszego jeszcze daleko a wypłata się skończyła, ale krucho-drożdżowe mogą być też rogaliki z malinami

Via Gusto
Wegańskie placuszki na mące lnianej (Vege & gluten free) 200

Len... Piękny i bardzo cenny dla naszego zdrowia. Nie będę was zanudzać wymieniając jego prozdrowotne właściwości, ale dodam że warto go spożywać. Ostatnio przy okazji pojawienia

vaniliowoczekoladowa
Szybkie i proste pierniczki bezglutenowe – przepis krok po kroku 172

P omysły na prezenty świąteczne mamy już za sobą, czas więc zająć się pomysłami na świąteczne wypieki Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na najbardziej klasyczny

Okiem Blondynki by McBlondi
Kajmakowa napoleonka bez pieczenia 233

Deser z cyklu "na szybko". Przygotowałam go na obiad z rodziną mojego męża. Wyszło pyszne, słodkie ciacho, przełamane słodyczą krakersów. Mniam! Pomyśleć, że napoleonki nie jadłam

Cakes By Kejt
Mega pyszny sernik z orzechowymi kulkami-nie opada i zawsze wychodzi mój HIT+FILM 139

Dodajemy do nich śmietanę, cukier puder, proszek do pieczenia i mąkę-wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie z lodówki wyciągamy większą część ciasta i wałkujemy ją, wykładamy nią dno blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy, docinamy co trzeba tak by dno blaszki było pięknie pokryte ciastem. Następnie ciasto smarujemy powidłami. Ja użyłam domowych. Następnie przechodzimy do robienia(...)kulki.  Wyrównujemy, możemy delikatnie uderzyć blaszką o blat żeby masa dokładnie wypłynęła miedzy kulki. Wyciągamy z zamrażarki resztę ciasta trzemy je na tarce o grubych oczkach lub urywamy palcami i posypujemy górę ciasta.  Sernik pieczemy około 55-60 minut w temp 180 stopni grzanie góra-dół, wsadzamy do już nagrzanego piekarnika.  Upieczony wyciągamy z piekarnika, studzimy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sernik chałwowy z czekoladą! 125

Muszę Wam powiedzieć, że w kwestii pieczenia serników , na prawdę trzeba je piec w kąpieli wodnej , one wtedy smakują całkowicie inaczej, przede wszystkim są bardziej kremowe, równo się pieką i nie opadają spektakularnie.  Sposób pieczenia przy serniku chyba jest najbardziej ważną sprawą, raz że kąpiel wodna a dwa musimy sernik piec góra i dół, wtedy nigdy(...)zacznij ubijać aż mocno się napowietrzą około 5-7 minut, dodaj cukier i dalej ubijaj przez 5 minut, dodawaj po łyżce sera i ubijaj nadal, dodawaj porcjami chałwę i ser aż skończą się składniki. Na samym końcu dodaj mąkę i proszek budyniowy. Całość wymieszaj, masa musi być jednolita bez żadnych grudek.  Masę wylej na spód z herbatników

SMYKWKUCHNI
Sernik krówka z orzeszkami 10876

Sernik krówka z orzeszkami – to pyszny, słodki sernik uwieńczony kawałkami chrupiących orzeszków. Początkowo myślałam nad dodaniem do niego orzechów włoskich (tak jak w moim przepisie na ciasto krówka bez pieczenia), ale moja szwagierka, która akurat u mnie była, doradziła, by słodki smak serniczka przełamać orzeszkami ziemnymi (można użyć lekko solonych, ja jednak użyłam prażonych niesolonych). Sernik ten jest(...)blenderze. Połączyć z masłem i wyrobić na jednolitą masę. Dno tortownicy o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masą z ciasteczek i masła wyłożyć spód blaszki, dokładnie wyrównując. Wstawić blaszkę do lodówki na ok. 60 minut. Sernik Krówka – masa serowa – jak zrobić? Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ważne jest również, by użyć dobrego jakościowo

Kulinarne Przeboje
Sernik na zimno z jogurtem naturalnym 110

już wielokrotnie wspominałam, kocham serniki, wszystkie, bez wyjątku. Nie tylko pieczone, ale również te nie wymagające pieczenia, prosto z lodówki, idealne na cieplejsze dni, a nawet upały. W wersji na zimno to chyba jeden z moich ulubionych… delikatny i lekki. Gości u nas w sezonie wiosenno-letnim prawie w każdy weekend… raz z borówkami(...)galaretka 1 szkanka borówek Przygotowanie: 1) Przygotować spód: ciasteczka zblendować, dodać masło i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy, równomiernie ugnieść i odłożyć do lodówki na kilka minut. 2) Do misy miksera dodać twaróg oraz cukier i miksować przez 2-3 min. 3) Cały czas miksując powoli dolewać jogurt, a następnie aromat waniliowy. 4) Żelatynę rozpuścić w gorącej

Fitsweet.me
Odcienie fioletu - sernik z czarnym bzem i figami 199

przepis znalazłam na stronie Cakes and coffee . Niedawno przygotowałam parę buteleczek syropu z czarnego bzu, był to więc niemal oczywisty wybór. Sernik wyszedł boski! Spód jest lekko chrupiący i kleisty; taki inny od zwykłych ciasteczkowych, które zazwyczaj przygotowuję. Masa serowa ma wyraźny smak owoców czarnego bzu; dałam zdecydowanie więcej syropu niż zakłada oryginalny przepis, zupełnie za to pominęłam dodatek cukru(...)śmietany kremówki (38%) Ciasteczka, kakao, migdały, orzechy włoskie i figi zmiksować w malakserze na grudkowatą, lepką masę.  Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać do formy masę, ugnieść dłońmi, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Kremówkę ubić. Syrop podgrzać, dodać do niego odciśniętą żelatynę, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Mascarpone zmiksować z serkiem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wilgotne ciasto migdałowe ze śliwkami 130

bez żalu przywitałam w tym roku jesień, która zawitała według mnie za wcześnie. Aby wynagrodzić sobie brak słońca, postanowiłam upiec ciasto takie, jak najbardziej lubię - proste, wilgotne i z owocami. Śliwkom towarzyszą tu mielone migdały, które chętnie dodaję do wypieków. Dzięki nim ciasta mają przyjemną, grubszą strukturę i dłużej trzymają wilgoć.  Ciasto jest lekko słodkie, z nutą cynamonu(...)tekturę przypominającą wręcz gruby piasek. Ciasta jest naprawdę sporo, więc nie próbujcie go piec w mniejszej blasze, bo może Wam wykipieć. Śliwki przed dodaniem do ciasta należy zamarynować w soku pomarańczowym i brązowym cukrze (lub słodziku). Syrop po wyjęciu śliwek następnie odparowujemy, otrzymując coś na kształt śliwkowo- pomarańczowego karmelu (pyszności!). Migdałowe ciasto posmarowane tym syropem zyskuje kolejny wymiar smaku. ➤ Zobacz

Chilli Czosnek i Oliwa
Placek ziemniaczano-serowy 144

produktów firmy - sery żółte oraz topione. Z samym udziałem zwlekałam aż do dziś, bo jeśli mam pokonać Szefa Kuchni ;) to przepis musi być wyjątkowy - smakowo, ale także wizualnie. Dlatego bez żalu odrzuciłam pierwszą przygotowaną propozycję i przygotowałam ten przepis. Bardzo smacznie, a czy efektownie wizualnie i czy udało mi się to zobrazować na zdjęciach to już pozostawiam Twojej ocenie(...)przez około 2 minuty - by minimalnie je ubić, dodajemy jogurt, mleko, ziemniaki i ser, ponownie blendujemy. Wsypujemy mąkę i łączymy (można też blenderem) oraz przyprawiamy (zalecam konkretnie przypieprzyć, by smak był wyrazisty). Na koniec dodajemy posiekany koperek (tu już mieszamy koniecznie łyżką lub łopatką - żeby ten koperek zachował strukturę i by go było widać w cieście). Gotową masę (która będzie

Kolorowy Przepisownik
Sernik na zimno z jogurtem naturalnym 126

już wielokrotnie wspominałam, kocham serniki, wszystkie, bez wyjątku. Nie tylko pieczone, ale również te nie wymagające pieczenia, prosto z lodówki, idalne na cieplejsze dni, a nawet upały. W wersji na zimno to chyba jeden z moich ulubionych… delikatny i lekki. Gości u nas w sezonie wiosenno-letnim prawie w każdy weekend… raz z borówkami(...)galaretka 1 szkanka borówek Przygotowanie: 1) Przygotować spód: ciasteczka zblendować, dodać masło i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę przełożyć do formy, równomiernie ugnieść i odłożyć do lodówki na kilka minut. 2) Do misy miksera dodać twaróg oraz cukier i miksować przez 2-3 min. 3) Cały czas miksując powoli dolewać jogurt, a następnie aromat waniliowy. 4) Żelatynę rozpuścić w gorącej

Fitsweet.me
Bajgle z jajkiem, bekonem i cheddarem 201

minut – poznajcie bajgle z jajkiem! Bajgle mają polsko-żydowskie, krakowskie korzenie, niestety lepiej są znane i szerzej rozpowszechnione w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie (gdzie wyemigrowały razem z Polskimi Żydami) w niż w Polsce. U nas króluje krakowski obwarzanek, wpisany na Listę produktów tradycyjnych województwa małopolskiego (obwarzanek to samo ciasto, ten sam sposób przyrządzenia – szybkie obgotowanie ciasta przed pieczeniem – stąd(...)swojej świeżości, a zyskując niesamowitą głębi ę i delikatną chrupkość. Bajgle przecinamy w poprzek na pół. Dolne połowy zostawiamy jak są, w górnych – powiększamy dziurę – wyrywając ciasto, lub wycinając foremką. Rozgrzewamy patelnię z grubym dnem do której mamy dopasowaną pokrywkę.   Na gorąca patelnię rozkładamy partiami plastry bekonu. Smażymy najpierw z jednej, potem z drugiej strony, odsączamy plasterki z tłuszczu

Karo in the Kitchen
Puszysty biszkopt z lekkim kremem twarożkowym 250

domu brakuje fanów maślanych, ciężkich kremów, więc tworzę różne kompozycje bez masła lub z jego minimalną ilością. Niedawno wypróbowałam taką masę, a teraz trafiła się okazja, żeby znowu upiec tort... I tak powstał ten deser ;) Okazja trochę nietypowa... Kocia część "redakcji" tego bloga obchodzi urodziny i to nie takie zwykłe, bo już 15.(tak, piętnaste!) ;) Co prawda degustacja skończyła(...)szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Biszkopt jak zwykle inspirowany tym przepisem. Krem: 1 opakowanie serka mascarpone  1 opakowanie serka

FitKot
Pączki z konfiturą różaną, cytrynowym lukrem i migdałami 229

zagnieść elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od ręki. Ciasto będzie dość luźne, takie ma być. W razie konieczności w czasie zagniatania można oprószyć dłonie mąką.  Z ciasta formujemy kulę, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. Ciasto powinno podwoić objętość. Po tym czasie na lekko obsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubośc(...)Krążek z ciasta lekko rozciągamy i na środku kładziemy łyżeczkę konfitury różanej. Teraz najważniejszy etap! Sklejamy pączka, bardzo dokładnie jak pieroga, a potem formujemy go w kulę. Najlepięj "szczypać" ciasto na sklejeniu do momentu aż nie będzie widać linii sklejenia. To bardzo ważne aby pączki były szczelnie sklejone, bo inaczej marmolada może wypłynąć w czasie pieczenia. Należy pamiętać

DefinicjaSmaku
Pierniki norymberskie 235

pomarańczową i jeszcze raz całość dobrze mieszamy. Z gotowego ciasto formujemy kulki ręcznie lub łyżeczką i układamy je na papierze pergaminie, lekko spłaszczamy, pozostawiając pomiędzy pierniczkami pewien odstęp, by podczas pieczenia się nie zlepiły. W przypadku pieczenia pierniczków na opłatkach, postępujemy podobnie. Na opłatek nakładamy uformowaną kulkę ciasta lub nakładamy je łyżeczką i spłaszczamy w kształt koła. Najlepiej(...)potem dopiero przystąpić do pieczenia, by nie narażać piekarnika na daremne przebiegi :) Wiem, że nie wszyscy mają wystarczająco dużo blach do pieczenia, ale zawsze można użyć kilku arkuszy papieru, który po upieczeniu jednych pierniczków, zdejmiemy z blachy i od razu położymy na nią następny arkusz. Pierniczki pieczemy około 8 – 15 minut w temperaturze 180 ⁰C . Po upieczeniu

Smakowy Raj
Udka z kaczki w azjatyckim stylu 223

Witajcie!, dziś będzie obiadowo, choć udka to często dodatek na ciepło na bankietach czy przyjęciach gdzie można spokojnie sobie je zjeść z chlebkiem. Kaczka to mięso

Kuchnia PROzdrowotna

Proponowane wyszukiwania