Tarta a’la Snickers to ciasto, które polecam szczególnie osobom, które ograniczają sklepowe słodycze, które chcą odżywiać się zdrowiej, ale jednocześnie nie rezygnując ze słodkości
365 dni dookoła kuchniTakie bezy to znakomity pomysł na deser, gdy w lodówce mamy zbędne białka po pieczeniu kruchych ciasteczek. Są chrupiące i kruche! A dodatek kremy kawowego
VioletoweKucharzenieZapraszam na pyszne ,szybkie i łatwe w wykonaniu Ciasto -Śmietanowiec z galaretkami i gruszką. Smakuje rewelacyjnie. To taki deser z dzieciństwa;) Trzeba troszkę cierpliwości..ale kiedy
Gotowanie Patkizagniatanie. Dopiero podczas końcowej fazy wyrabiania ciasta powoli dodajemy olej. Całość wyrabiamy przez ok. 10 minut, by ciasto było jędrne i odchodziło od ręki. Jeśli jest zbyt ciągnące - dodajcie mąki. Jeśli zbyt suche - wody lub mleka. Ciasto musi odstać w cieple pod lnianą ściereczką ok. 1-1,5h, by podwoić swoją objętość. Gdy ciasto wyrasta możemy rozpocząć przygotowania dodatków. 😉 Dodatki(...)odpestkowujemy i kroimy na ćwiartki. Możemy zasypać je wcześniej cynamonem lub posypać dopiero wierzch ciasta. Wybór na leży do Was. 😉 Gdy ciasto wyrośnie wyjmujemy je na stolnicę i wyrabiamy przez chwilę, rozwałkowujemy do wielkości blaszki o wymiarach 26x36 cm. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ciasto, które nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy twaróg
Cooking MonsterCiasto bez pieczenia, na wzór słynnego batonika, bardzo słodkie, o wyraźnym aromacie kajmaku i mleka w proszku, jeden mały kawałeczek doskonale zaspokoi głód na słodkie. Kawałki orzeszków zatopione w polewie przyjemnie chrupią. Ciasto po schłodzeniu dobrze się dzieli a krem nie wypływa. Polecam na różne okazje, w tym świąteczne. Choć mega słodkie szybko znika ze stołu. Foremka 24/24(...)orzeszków ziemnych niesolonych Krem mleczny: 1 szklanka mleka 3,2 % ¼ szklanki cukru 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią Dr.Oetker 3 szklanki mleka w proszku 20 dag masła 82% Przygotowanie ciasta: Ciasto rozpoczynamy od przygotowania mlecznej masy: Mleko zagotowujemy z cukrem i cukrem z wanilią, mieszamy do rozpuszczenia cukru, studzimy (można chłodne włożyć do lodówki) Miękkie masło o temperaturze pokojowej ucieramy
Wanilia i Kardamonmasła i miksujemy je na gładko. 3. Z masła formujemy kwadrat o wymiarach około 17×17 cm. Odstawiamy do lodówki. 4. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. 5. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kwadrat około 30×30 cm. Na środku kładziemy porządnie schłodzone masło. Składamy jak kopertę, by masło schować w środku. 6. Delikatnie(...)stopni. Rogaliki wyjmujemy z lodówki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Za pomocą pędzelka, smarujemy rogaliki. Pieczemy je w 200 stopniach przez 20-25 minut. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego :) Artykuł Domowe croissanty z malinową nutą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogRafaello zrobione przez starszą córkę.Dla odmiany zamiast krakersów są herbatniki i z braku mąki ziemniaczanej budynie. 1 litr mleka 4 łyżki mąki pszennej 1
Moje domowe kucharzenieKtóra z nas by takiego nie chciała...? Dzisiaj zostałby uznany za najzwyklejszego w świecie stalkera, a śledzona dziewczyna bez problemu dostałaby sądowy zakaz zbliżania się. Ot, dwudziesty pierwszy wiek. Całkowicie obdarty z romantyzmu. Dzisiaj mam dla Was niby zwykłe ciasto, ale jednak zupełnie wyjątkowe. Ot, sernik z truskawkami. Choć już właściwie to powinno wystarczyć, aby wiele osób dostało(...)kremówką. Zagotować, odstawić do ostygnięcia pod przykryciem. Odcedzić. Masło rozpuścić, przestudzić. Ciastka drobno rozgnieść, wymieszać z masłem. Mieszankę ugnieść na dnie tortownicy wyłożonym papierem do pieczenia. Podpiec w 180 st. C. przez 12 minut. Ostudzić. Ricottę, cukier, skórkę i sok z limonki, kremówkę, jajka i mąkę zmiksować na gładką masę. Ewentualnie dodać barwnik, połączyć. Masę serową wylać na podpieczony
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCiasto ze śliwkami zażyczył sobie mąż. Jako nie perfekcyjna pani domu postanowiłam go uraczyć wypiekiem zrobionym na moją modłę. Czyli bezglutenowym, bezlaktozowym. Doszłam do wniosku
Szybko Tanio Smaczniekoktajlowych ser żółty bazylia suszona oregano lubczyk Sposób przygotowania: Ciasto: Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, szczyptę cukru. Robimy wgłębienie i wlewamy w nie ciepłe mleko i wodę, dodajemy drożdże i zagniatamy gładkie i jędrne ciasto. Odstawiamy przykryte ściereczkę do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy dodatki: kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy(...)takiej grubości jak lubimy, zostawiając wyższe brzegi (układamy na papierze do pieczenia). Smarujemy nasz spód sosem lub koncentratem pomidorowym, oprószamy bazylią, oregano i lubczykiem. Na tak przygotowanym spodzie rozkładamy nasze dodatki (wedle upodobania, nie muszą być jak w przepisie) oprócz sera. Pizzę pieczemy około 20 minut w 230 stopniach. Ser żółty rozkładamy na sam koniec, już po wyłączeniu grzania
Kolorowy PrzepisownikTRUSKAWKAMI I GALARETKĄ (BEZ PIECZENIA) Trzy warstwy herbatników przełożone kremem na bazie kaszy manny, musem truskawkowym i galaretką z truskawkami - wspaniałe, proste i całkiem tanie ciasto, które z pewnością zachwyci Was swoim smakiem:) Proste w przygotowaniu, choć czasochłonne - trzeba trochę poczekać, aż kasza manna i mus truskawkowy ostygną, a potem poprzekładać kolejne warstwy. Ciasto najlepiej smakuje(...)przygotowaniu, kiedy herbatniki odpowiednio nasiąkną i całość idealnie się połączy. Ciasto kroi się rewelacyjnie, nie rozpada się, a smak jest cudowny - krem bardzo delikatny, mus nie za słodki, zaś galaretka i owoce nadają świeżości. Bardzo zachęcam Was do wypróbowania tego ciasta z przepisu Kasi Guzik - w mojej, truskawkowej wersji - jest przepyszne!:) SKŁADNIKI NA KREM: 1 szklanka (około 11 łyżek) kaszy
Słodko-Słony Świat IlonyWszystkie składniki doprowadzić do temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 o C, dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, niczym nie smarować brzegów tortownicy. Białka oddzielić od żółtek, obie mąki przesiać przez sito. Do żółtek dodać ocet i proszek do pieczenia, rozetrzeć i zostawić aż żółtka zbieleją. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodawać cukier puder(...)plastikowej szpatułki. Do jajek dodać powoli przesianą mąkę delikatnie i powoli mieszając. Jajka powinny być jak najbardziej napowietrzone. Ciasto przełożyć do tortownicy i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 o C przez 50 - 55 minut, do suchego patyczka. Od razu po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika, upuścić na podłogę z wysokości 50 cm i wstawić
Mama Gotujechłodne masło, miksujemy. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy folią aluminiową i na dno tortownicy wykładamy ciastka, dociskając je lekko dłonią. Tortownicę wkładamy do lodówki na 30 minut. Do miski wkładamy wszystkie składniki masy, oprócz barwników spożywczych. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy, w masie nie mogą zostać grudki. Następnie masę dzielimy na 6 równych części, do każdej(...)Masy nie mieszamy ! Oczywiście kolejność kolorów może być dowolna, wszystko zależy od Was. Boki i dół tortownicy bardzo dokładnie owijamy z zewnątrz folią aluminiową. Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni bez termoobiegu w kąpieli wodnej (tortownicę zanurzamy w większym naczyniu z wodą, woda powinna sięgać do 3/4 wysokości tortownicy) przez 60 minut. Sernik studzimy w piekarniku przy
Kulinarne przygody GatityDziś mam dla was bardzo pyszny omlet pieczony w wersji kakaowej , z sezonowymi borówkami, które można też zastąpić innymi owocami. Omlet zrobiłam z mąki kokosowej
Healthy food explorerPrzepis na klasyczne ciasto bananowe, który dostępny jest tutaj , bije rekordy popularności. Głównie ze względu na szybkość wykonania, prostotę, przepyszny smak, no i fakt, że ciasto
Moja DelicjaCzas Przygotowania : 1 h Gotowe w : 3 h Połowa listopada to czas, w którym ja i moje przyjaciółki zaczynamy planować co w tym roku pieczemy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyDomowe ciasto marchewkowe to chyba jedno z najprostszych ciast jakie można przygotować. Wbrew pozorom smak marchewki w tym cieśnie nie jest wyczuwalny. Podczas przygotowania tego deseru
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sezon dyniowy uważam za otwarty. Choć nie jesteśmy wielkimi fanami dyni, to jednak niekiedy ją jadamy. W tym roku był już sernik dyniowy i
Smaczne ZdrowePaździernik to u mnie miesiąc pod hasłem dynia. Myślę, że już zdążyliście to zauważyć, w końcu praktycznie każdy przepis, którym się z Wami dzielę zawiera w
365 dni dookoła kuchnimoim polu w trybie 3 x BEZ: – bez oprysków – bez nawozów – bez dotacji Wojciech Cejrowski Jak czytamy w opisie na stronie Sklepu Kolonialnego “mąka chlebowa 720 jest doskonała do pieczenia chleba w domu, po staremu. Świetny dodatek do pieczywa mieszanego, bułek, spodów do pizzy, ciast, makaronu. Najlepsza do przygotowania zakwasu(...)Tradycyjny żytni chleb na mące Wojciecha Cejrowskiego 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Pieczywo Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 2 godz. 30 min. Pieczenie 1 godz. 5 min. Kalorie 260 kcal Przedstawiamy tradycyjny przepis na chleb żytni według starej receptury naszej babci. Sprawdzony w kuchni, zawsze wychodzi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki
ProstePesto.plmożna je wykorzystać. A tak naprawdę mamy duży wybór! Ostatnio jest popularny chlebek bananowy, który jest bardzo prosty do wykonania, a jeśli jesteś fanem bezy, to super się sprawdzi teraz w sezonie letnim, beza z letnimi owocami i ze śmietanką. Jest to co prawda bardziej kaloryczna opcja, ale nie będziecie żałować. A jeśli posiadacie dzieci, to znajdzie się parę(...)mąki dodaj szklankę wcześniej podgrzanego mleka, a następnie dwa duże jajka. Dodaj odrobinę oleju, dlatego, gdyż wcześniej był dodany olej do składników. Gotowe ciasto przełóż na rozgrzaną patelnię i smaż jedną stronę około minuty, do momentu, kiedy nie pojawią się pęcherzyki.Druga strona placka smaży się połowę krócej, postaraj się to robić na słabej mocy palnika, by nie przesuszyć placków
sierotka maRysia w kuchniPrzygotowanie jest proste, do dwóch misek wkładamy suche i mokre składniki, później delikatnie mieszamy je ze sobą. Pieczemy do suchego patyczka. SKŁADNIKI 225 g (1 i 1/2 szklanki) mąki pszennej szczypta soli 2 łyżki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 25 g wiórków kokosowych 125 g roztopionego masła 4 cm kawałek świeżego imbiru(...)puree, stopniowo dodając roztopione masło. Mokre składniki dodajemy do suchych i krótko mieszamy rózgą. Na koniec dosypujemy pokrojoną czekoladę. Wykładamy do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 50 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy na kratkę, lekko studzimy i polewamy lukrem
cool and mintyWigilia bez maku ? Nieeeeee….. Mak w polskiej tradycji, spożyty w Noc Wigilijną, miał zapewnić biesiadnikom szczeście a pannom szybkie zamążpójście. Nic więc dziwnego, że gościł i gości nadal na większości stołów podczas Świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej w formie makowca. A najlepszy makowiec wg mnie robi właśnie babcia Wiktoria. Prezentuję wiec dziś jej przepis na tradycyjny makowiec świąteczny(...)smak makowca bardzo wyrazisty. Na spód przygotowujemy ciasto. Ciepłą margarynę ( w temp. pokojowej) zagniatamy z mąką, szklanką cukru i 1 opakowaniem cukru wanilinowego. Wyrabiamy na gładkie ciasto, w razie potrzeby dodając mąki. Wyklejamy spód blachy ciastem. Na wierzch wykładamy masę makowo-bakaliową. Na wierzchu układamy kruszonkę i ozdabiamy lukrem Pieczemy w piekarniku 1 h w 180 C Podane proporcje wystarczą
Kulinarna Patilogiaupiekłam na bazie pierwszego przepisu, ale bez dodatku ciasta kruchego. Ten makowiec ma wszystko co lubię. Dobrą, wilgotną masę dzięki jabłkom, dodatek bakalii. Przy pieczeniu jest mniejszy stres niż przy klasycznym makowcu. A jak patrzę na mijający rok, to widzę, że żadnego skomplikowanego ciasta nie upiekłam. Ani nawet pół! Piekłam ciasta proste, najwięcej marchewkowego albo z odpadów(...)proszek do pieczenia. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatne łączymy ją z masą makową. Na samym końcu dodajemy bakalie. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary ok. 30 x 20 cm) lub tortownicę o średnicy ok. 22-23 cm) i pieczemy w temperaturze 180 st. z termoobiegiem przez około 50 minut
bistro mamaDieta bezglutenowa. To nie tylko moda. Dla wielu osób, to trudna codzienność. Życie bez glutenu nie jest łatwe. W obecnych czasach w praktycznie każdym ogólnodostępnym produkcie znajdziecie gluten, który szkodzi osobą chorym na celiakie. Dlaczego? Ponieważ w przemyśle spożywczym gluten jest szeroko wykorzystywany, np. dla poprawy sprężystości, elastyczności, lepkości czy plastyczności produktów spożywczych. Wymienione właściwości sprawiają, że gluten znajdziecie(...)pieczenia 1 i 1/3 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Do przesianej mąki dodajemy cynamon, proszek do pieczenia i sodę. W drugiej misce miksujemy na puszystą masę jajka z cukrem. Następnie dodajemy oliwę i marchewkę, całość mieszamy. Po czym dodajemy partiami suche składniki. Ciasto nakładamy do papilotek lub foremek na babeczki (do około 3/4 wysokości). Marchewkowe babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym
Słodkie okruszkipołowy porcji. Do kubeczka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę mąki, dolewamy część letniego mleka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut aż ruszy. W misie miksera umieszczamy pozostałe składniki, tj. resztę mąki (10g zostawiamy do ewentualnego dosypania gdyby ciasto zbyt się kleiło), stopione, letnie masło, olej, sól, jajko, żółtko, ksylitol z cukrem, ekstrakt waniliowy, olejek (gdy dajemy) i resztę mleka. Dodajemy(...)dokładnie mieszamy, do połączenia składników. Mąka orkiszowa w przeciwieństwie do pszennej nie wymaga długiego wyrabiania. Gdyby ciasto było zbyt lepkie dosypujemy pozostawione 10g mąki. Gotową masę formujemy w kulkę, przekładamy do przesmarowanej olejem miski i odstawiamy pod przykryciem do podwojenia objętości, na ok.60 minut. Po tym czasie masę wykładamy na blat, dzielimy na 6 równych części. Z każdej toczymy wałek
Smaczne ZdroweSzczerze mówiąc, trochę żałuję, że kupiłam tylko jedną... A teraz już, niestety, pozostaje tylko czekać na kolejne jarmarki w przyszłym roku... W grudniu nie mogło się obyć bez wspólnego pieczenia świątecznych ciasteczek. Razem z Mirabelką i Emilią zabrałyśmy się więc ochoczo do pracy. Ja znalazłam przepis w magazynie Mad og venner , nr 134/2015. Najpierw zachwyciło mnie zdjęcie(...)najniższych obrotach miksera. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę (można przez całą noc). Schłodzone ciasto wałkować na grubość 6 mm, wycinać foremkami łosie (lub inne dowolne kształty). Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy. Piec w 180 st. C. przez 8-10 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego
Pożeraczka, czyli raz adobrzemamy dla....glutenowych gości. Bez mleka, drożdży czyli idealne dla alergików. Jabłka zanurzone w budyniu, z dodatkiem delikatnego kruchego ciasta... Rewelacja! Mąkami możecie manerwować - ważne by wymieszać kilka rodzajów bezglutenowych mąk. Glutenowcy jedynie co wyczuli to kokosowy posmak ciasta. Tutaj olej kokosowy można zastąpić masłem lub bezmleczną margaryną. I następnym razem tak zrobię - ciasto jest bardzo delikatne(...)posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Spód formy wyłóż dokładnie ciastem z lodówki i wyłóż na nie pokrojone jabłka. Na jabłka wylej budyń i wyrównaj powierzchnię. Na wierzch zetrzyj na tarce o grubych oczkach drugą cześć ciasta z zamrażarki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na ok. 40 minut. Ciasto dobrze wystudź przed krojeniem. Smacznego
Kuchnia bezglutenowakuchni są bezcenne. I wysiłek też. Szczególnie gdy takie pierogi lepi się w świetnym towarzystwie. Ciasto jest elastyczne i miękkie, wykorzystujcie je do innych smakowitych farszów;) Trochę zgłodniałam, więc zabierajmy się za przygotowanie ciasta i farszu oraz lepienie tych cudeniek. Składniki: ciasto: 3 szklanki (najlepiej przesianej przez sito) mąki pszennej 1szklanka ciepłej wody (250 ml, szklanka do herbaty(...)wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Teraz przygotuj ciasto: Na stolnicę wysyp mąkę, w środku zrób wgłębienie, wlej wodę połączoną z ciepłym masłem. Wyrabiaj miękkie i elastyczne ciasto bez grudek, jeśli będzie trzeba dodać do ciasta odrobine wody to dodajcie. Gotowe ciasto owińcie w folię spożywczą i odstawcie na 10 minut gdzieś obok, by odpoczęło. Następnie rozwałkuj ciasto, wykrawaj
Zasmakuj Kuchniolejem czy margaryną. Składniki ciasta: 500 g mąki pszennej (typ 450) 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżeczka soli 70 g masła Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, cukier, drożdże - wymieszać razem. Wlać ciepłą wodę, stopione i przestudzone masło oraz lekko roztrzepane jajka. Zagnieść elastyczne ciasto. Powinno nie kleić się(...)ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zbić ręką, żeby odgazowało się. Podzielić na dwie części, każda z nich to "porcja" na dużą blachę (taką z wyposażenia piekarnika). Z każdej części uformować 9-10 kulek. Lekko spłaszczając układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić na kilkanaście minut do podrośnięcia
Codzienna kuchnia niecodziennaszybko, sprawnie i bez bólu ;-), za to że mają ten specyficzny aromat ciasta ucieranego, które zawsze kojarzy mi się troszkę z ciastami mojej babci, właśnie takie u niej królowały często w niedzielne popołudnia, wilgotne, z rodzynkami lub owocami sezonowymi. Są lekkie, aromatyczne, długo utrzymują świeżość. Zarówno ja jak i mój K. zajadaliśmy się cytrynowym ciastem z gruszkami(...)Dookoła tortownicy ułóż gruszki, jedną połówkę dodatkowo pokroiłam w kosteczkę i wysypałam na dno tortownicy. Całość zalałam ciastem. Ciasta w formie będzie mało, ale bądź spokojna/y ciasto wyrośnie. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika temp. 160 stopni C , pieczemy przez 50 minut. Piekarnik grzanie: dół + termoobieg. Ciasto po upieczeniu studzimy całkowicie! Na wystudzone ciasto, wylej roztopioną w mikrofali czekoladę gorzką
SMYKWKUCHNI