ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:932/1234)

Śmietanowiec 132

Na pożegnanie lata lekki deser/ciasto. Szybki, prosty, smaczny. Uzbierałam kilkanaście galaretek, często mam też jogurt naturalny jak i creme fraiche (odpowiednik śmietany zawiera ok.35% tłuszczu) w

Na moim talerzu
Chleb doskonały z kaszy gryczanej (bezglutenowy) 248

dolewaniu wody i mieszaniu. Jedynym jego składnikiem jest właśnie niepalona kasza gryczana, czyli kasza biała. Możemy też dodać do niego ziarna, ale ja za pierwszym razem chciałam go wypróbować bez żadnych dodatków. Zachęcam Was do wypróbowania, chleb jest lekko kleisty, tak jak ten razowy na zakwasie i ma bardzo fajny smak. Będzie także idealny na  wychodzenie z diety(...)dodajemy sól i mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany lub budyniu. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do zimnego piekarnika, przykrywami i zostawiany na całą noc (8-12 godzin). W międzyczasie ciasto lekko urośnie. Rano włączamy piekarnik, ustawiamy temperaturę 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 60 minut. Na wierzchu powinna się pojawić

Kulinarne przygody Gatity
Symbolika jedzenia, czyli domowy chleb graham 154

miejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość. Jeżeli natomiast używamy drożdży instant, od razu przechodzimy do właściwego etapu: przesiewamy mąkę pszenną przez sitko, dodajemy mąkę pszenną razową, drożdże instant lub zaczyn, resztę ciepłego mleka oraz olej, wyrabiamy ciasto rękami kilka minut, aż będzie odstawać od ręki. Przekładamy ciasto do keksówki o wymiarach 10x30cm i odstawiamy(...)przykryciem, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 1 godzinę (ciasto powinno zwiększyć swoją objętość mniej więcej dwukrotnie). Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni i pieczemy chleb około 40-45minut. Gorące wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce od piekarnika. W wersji z termomixem: Zaczyn robimy tak jak w przepisie powyżej, wyrośnięty zaczyn przelewamy do termomixa (jeśli używamy drożdże

KulinarneImpresje.pl
Śmietanowiec 172

Na pożegnanie lata lekki deser/ciasto. Szybki, prosty, smaczny. Uzbierałam kilkanaście galaretek, często mam też jogurt naturalny jak i creme fraiche (odpowiednik śmietany zawiera ok.35% tłuszczu) w

NA MOIM TALERZU
3BIT w nowym wydaniu. Śmietana Bravo! 177

nią ozdabiać torty bez użycia usztywniacza w postaci żelatyny, czy innych substancji typu fix ;) Kształt jaki jej nadamy nie zmienia się tak jak to bywa w śmietanie, którą zwykliśmy kupować. Praca z nią to przyjemność, polecam nawet dla najmniej wprawionych w bojach.  Nie zmienia kształtu nawet pod wpływem temperatury! Po ubiciu (trwa to zaledwie minutę!) można odwrócić naczynie(...)pieczenia Jaja razem z cukrem ubijamy na bardzo puszystą jasną masę. Przestajemy miksować i dodajemy powoli przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia, mieszając uważnie, aby nie uszkodzić nadto struktury piany z jajek. Wylewamy do tortownicy o średnicy 22-23 cm. Papierem do pieczenia wykładamy jedynie dno, a boki pozostawiamy suche, nie smarujemy niczym. pieczemy

MamaOskarka
Wegański żurek 209

element świątecznego repertuaru. Pisząc o niej, mam na myśli aromatyczną i delikatną zupę przygotowaną od podstaw (łącznie z zakwasem) na pysznych i pożywnych roślinnych produktach. Bez wędzonek, boczku, kiełbas, jajek. W ich miejsce pieczona w słodkiej papryce i czosnku ciecierzyca, zapiekane tofu, które smakuje jak jajo oraz grillowana sojowa kiełbaska.  Lubię nagotować wielki gar tej popielatej zupy(...)chleba na zakwasie lub 1 łyżeczka drożdży Przygotuj dwa duże słoje, do każdego z nich wsyp po szklance mąki. Następnie wlej taką ilość wody, aby po wymieszaniu powstało ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. Do każdego słoja wrzuć po 3 obrane i rozgniecione nożem ząbki czosnku, liść laurowy oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Kiedy całość przestygnie wlej po dwie szklanki chłodnej

Roślinna - blog wegański
ROGALE MARCIŃSKIE 178

cukru pudru 1 łyżeczka soku z pomarańczy skórka pomarańczowa, kandyzowana orzeszki arachidowe (bez soli) posiekane A jak to zrobić: Drożdże pokruszyć do miski, dodać po 1 łyżce mąki, cukru i mleka. Całość dokładnie wymieszać, miskę nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do rozczynu dodać pozostałe składniki (oprócz masła), zagnieść(...)złożyć na 3, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30 minut. Czynność wałkowania i chłodzenia powtarzać 3 razy. Po ostatnim wałkowaniu ciasto odstawić do chłodzenia na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Przed robieniem rogalików, wyjąć z lodówki 20 minut wcześniej. Mak sparzyć przez 20 minut gorącą wodą lub mlekiem, odcedzić i odsączyć. Zmielić dwukrotnie przy użyciu

Kuchnia w opałach
cygańska droga czyli walka z galaretką 214

rozleje się ona po całym cieście. Ja za pierwszym razem zrobiłam galaretkę zgodnie z przepisem i nie był to dobry pomysł. Galaretka nie chciała odkleić się od brytfanki, potargała się miejscami i musiałam ją rozpuścić i wlać lekko płynną między ciasto.  Na szczęście ciasto zostało uratowane i mogło pięknie prezentować się na stole. Ciasto dobrze prezentuje się zarówno(...)biszkopt czekoladowy, według przepisu powinno być ciasto ucierana z bakaliami i makiem. W oby wersjach ciasto dobrze smakuje.  Składniki: ciasto ciemne: 20 dag orzechów 20 dag maku kostka margaryny 20 dag rodzynek 2 łyżki miodu 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 6 jajek ciasto jasne: 4 jajka szklanka mąki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto czekoladowe przełożone kremem z mleka zsiadłego 3257

przełożyłam to ciasto pamiętam jeszcze z dzieciństwa, jeśli dobrze pamiętam to właśnie kremem z mleka zsiadłego moja mama przekładała ciasto tureckie (swoją drogą też bardzo smaczne ciasto). Krem ten, smakowo, stanowi połączenie kremu maślanego, z tym na bazie bitej śmietany. ciasto jest wilgotne, mocno kakaowe i świetnie współgra z kremem. Warto wypróbować i samemu się przekonać! :) Ciasto czekoladowe przełożone kremem(...)naczyniu przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesiane składniki wsypać do wymieszanych mokrych składników i wymieszać do połączenia (np. widelcem, jak przy cieście na muffinki). Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać do niej ciasto. Piec w temperaturze 170ºC przez około 60 minut lub dłużej (piekłam 1h 15 min w piekarniku

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik Oreo 343

I kolejna propozycja Madzi na słodki deserek. Sernik Oreo robi się bardzo szybko, jednak zanim będziecie mogli go spróbować musi postać dobrych kilka godzin w lodówce

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szybki chleb pszenny na zakwasie 121

To jest najprostszy i najszybszy chleb na zakwasie, jaki udało mi się do tej pory upiec. Chleb jest pachnący, miąższ idealny, skórka chrupiąca i idealnie wypieczona

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta budyniowa (bez pieczenia) 180

Na dworze zimno i leje, ale u nas atmosfera przed wyjazdem mocno gorąca ;-) okazało się, że starsza córka potrzebuje jeszcze kilku rzeczy, których nie ma, a

Czary - gary w kuchni
SERNIK KOKOSOWY NA HERBATNIKACH. 314

Uczucia fala zalewa jej serce, policzki pieką, usta chcą więcej. Dotyk jej dłoni koi jego nerwy. Pragnie jej słuchać ciągle, bez przerwy. Idą za rękę

W kuchni Karmel-itki
Ciasteczka owsiano-orzechowe (bez mąki, jajek, cukru) 179

Jeżeli złapie Was ochota na coś słodkiego to zachęcam do upieczenia domowych ciasteczek owsianych wraz z dodatkiem zmiksowanych orzechów, nasion słonecznika i gorzkiego kakao. Warto dodać

Ugotować
Oszukany sernik (bez sera, na jogurcie) ;) 1127

Jak się okazało ciasto te było u mnie hitem top one :) Nikt nie umiał uwierzyć, że w tym serniku nie ma sera! Każdy tylko mówił "ale

Bon Appetit Małgorzaty
Choinka makowa z ciasta francuskiego 135

Choinka makowa wpadła mi w oko już jakiś czas temu, a ponieważ już wszyscy powoli myślimy o świętach Bożego Narodzenia także i u mnie powoli będą

Mania Wypiekania
Biszkopt 114

Tradycyjne ciasto biszkoptowe robi się z mąki, jajek oraz cukru. Do tego typu ciasta nie dodaje się proszku do pieczenia ani sody. Aby biszkopt wyszedł

MeCooks
Ciastko-placki albo placko-ciastka jaglane (bezglutenowe) 177

Przedstawiam przepis na przepyszne małe co-nie-co nazwane przeze mnie ciastko-plackami albo placko-ciastkami, bo trudno mi się zdecydować, czym ten przysmak jest w

Kawa z mlekiem
Ciasto drożdżowe 109

Klasyk w kuchni babci i mamy. Trudno wyobrazić sobie dzieciństwo bez ciasta drożdżowego. Oczywiście najlepsze prosto z pieca, pachnące i z dużą ilością kruszonki Dzisiaj drożdżowe z jagodami. Dla mnie to najlepsza wersja owocowa. Do przygotowania ciasta drożdżowego potrzeba trochę cierpliwości, ale opłaca się. Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 jajko i 2 żółtka(...)mieszamy. Następnie mleko, mieszamy i na koniec rozpuszczone masło. Całość mieszamy najpierw łyżką, a następnie wyrabiamy ręką, aż ciasto będzie jednolite. Wyrobione ciasto przekładamy na blaszkę (30 cm x 25 cm) wyłożoną papierem do pieczenia lub nasmarowaną masłem. Odstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 40 stopni, żeby podrosło. W tym czasie robimy kruszonkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce

Słodki sentyment
Keto krakersy (Paleo, Vegan, LowCarb) 226

niż znany z reklam telewizyjnych serek homogenizowany! Dania Dodatek , Przekąska Kuchnia Amerykańska , Europejska , Vegan , Wege Keyword finger food , krakersy Porcje 4 porcje Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 20-25 minut Czas oczekiwania 10 minut Składniki 1 szklanka siemienia lnianego drobno zmielonego; brązowego lub złotego 2 łyżki czarnego sezamu 2 łyżki białego sezamu 1/2 łyżeczki drobnej soli himalajskiej lub morskiej(...)szklanki wody Sposób przygotowania Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i włączyć funkcję termoobiegu. Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Dolać wodę. Wymieszać. Wyłożyć powstałe ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość ok. 2-4 mm. Wykrawać nożem lub radełkiem do pizzy kwadraty o wymiarach ok. 2x2 cm. Ułożyć całość na blaszce i włożyć

Modern Cave Girl
Domowy kukurydziany chleb z czosnkiem i szczypiorkiem 135

zagnieść rękoma i wyrobić na jednolite ciasto aż zacznie odchodzić od rąk. Postawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. 2. Pasta czosnkowa: Oliwę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 3. Szczypiorek drobno posiekać. 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około(...)drugim. Następnie tak ułożone ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12 cm x 30 cm. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać słonecznikiem. 5. Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około 45-50 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia

Szalona Kuchnia Eweliny
Ciasto z ciastkami oreo 142

Pyszne ciasto bez pieczenia, idealne na domowe przyjęcia urodzinowe. Ciasto przygotowałam dzień wcześniej, ciasteczka namiękły i dobrze się je dzieliło na porcje.    Przygotowanie spodu na tortownicę 24 cm 1 opakowanie plus 4 ciastka  Oreo ( opakowanie 178g plus 4 ciasteczka) 50 g masła, roztopionego Ciasteczka rozdrabniamy bardzo drobno razem z nadzieniem, rozpuszczamy masło i dodajemy(...)godzin w lodówce, najkorzystniej przez noc. Następnego dnia, lub po kilku godzinach chłodzenia, dekorujemy górę ciasta, możemy zetrzeć kawałki czekolady, białej, mlecznej lub gorzkiej i udekorować ciasteczkami. Ja wylałam polewę zrobioną ze śmietany 36% i rozpuszczonej czekolady gorzkiej, którą później schłodziłam w lodówce 30 minut. Polewa czekoladowa 100 g czekolady gorzkiej( tabliczka wedla) 100 ml śmietany kremówki  36%(pół

Kurnikowo
Beza z kremem cytrynowym 196

Beza z kremem cytrynowym to idealne ciasto na upały. Lekki, orzeźwiający deser, któremu nie można się oprzeć. Zarówno bezę jak i krem możecie przygotować nieco wcześniej i połączyć ze sobą tuż przed podaniem. Kiedyś bardzo obawiałam się pieczenia bezy, teraz jednak czynność ta nie jest dla mnie wyzwaniem tylko przyjemnością. Piekłam już doskonałą w smaku roladę bezową z malinami(...)podsuwam kilka przydatnych informacji, aby upiec bezę idealną:) Oto kilka podstawowych zasad dzięki którym beza zawsze Wam się uda: – białka, których używamy powinny mieć temperaturę pokojową – polecam drobny cukier do wypieków-szybciej się rozpuszcza – miska w której ubijamy białka musi być czysta i sucha – po upieczeniu najlepiej jest studzić bezę w piekarniku z lekko uchylonymi dzwiczkami

Pieguskowa Kuchnia
KARMELIZOWANE JABŁKA 335

zimę, należy zdjąć je z palnika zanim całkowicie się rozpadną (będziemy je później podgrzewać lub piec np. w szarlotce), jeszcze gorące przełożyć do wyparzonych, suchych słoików (10 minut w 100℃), zakręcić (wyparzonymi zakrętkami) i ponownie wstawić do piekarnika, tym razem na około 20 minut. SKŁADNIKI 2 kg jabłek  1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii(...)jabłka i podgrzewamy przez 1 minutę. Dodajemy cynamon i wanilię, delikatnie mieszamy. Smażymy przez około 5 minut, jeśli chcemy, aby jabłka pozostały w kawałkach. Lub dłużej, jeśli chcemy, aby jabłka się rozpady i utworzyły gęsty mus. Odstawiamy z ognia, wykorzystujemy od razu lub przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym

cool and minty
Owsiane muffinki z twarożkiem i gruszkami 204

wiele lżejsze i zdrowsze od tradycyjnych babeczek. Zawierają węglowodany złożone, a więc błonnik pokarmowy + pełnowartościowe białko pochodzące z chudego twarogu. Bez białej mąki. Bez białego cukru. To pyszna, zdrowa przekąska, w sam raz na drugie śniadanie czy podwieczorek. Łapcie przepis! ;) Składniki : na ok. 14 muffinek +/- 200 g płatków owsianych górskich 100 g mąki pszennej(...)przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta. Do papilotek nakładać kolejno :  łyżkę ciasta, jedną-dwie łyżeczki masy serowej oraz kolejną łyżkę ciasta zakrywającą nadzienie. Wierzch każdej z muffinek posypać musli lub płatkami owsianymi. Piec przez ok. 20-25 minut do tzw. ,,suchego patyczka" w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Najlepsze jeszcze

Kuchnia Ellie
Tort czekoladowy z pyszną masą budyniową 286

czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Pozostawić polewę by przestygła, następnie polać ciasto, rozprowadzić również po bokach i wstawić na ok. godz. do lodówki. Opaska czekoladowa: Zmierzyć obwód i wysokość tortu (u mnie 70 cm na 6 cm). Z papieru do pieczenia wyciąć pasek o długości nieco dłuższej niż obwód tortu (u mnie(...)papieru do pieczenia. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i za pomocą silikonowej łopatki równomiernie rozsmarować na przygotowanym pasku papieru. Pozostawić do stężenia - czekolada powinna być zastygnięta, ale wciąż elastyczna, by można było owinąć nią tort. Gdy czekolada będzie miała odpowiednią konsystencję, odciąć nadprogramowy margines z jednej strony, przyłożyć pasek czekoladowy do tortu, zaczynając od strony bez marginesu

Domowa Cookierenka Agi
Chleb orkiszowy 167

minut. Do misy miksera wsypać obie mąki, otręby, sól i przyprawy. Wszystko razem wymieszać. Dodać zaczyn i maślankę. Wyrabiać hakiem do zagniatania ciasta przez 7 minut. Potem mocno zagnieść rękoma. Ciasto będzie klejące. Odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę. Nie podnosić wcześniej ściereczki, nie zaglądać, bo opadnie. Foremki wysmarować masłem. Wyrośnięte ciasto ponownie mocno zagnieść. Przełożyć(...)foremek, przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na 15 minut. Chleby w formach posmarować śmietanką, posypać słonecznikiem. Na dół piekarnika wstawić naczynie z 1/2 szklanki gorącej wody*. Chleby w formach wstawić na najniższy poziom. Piec w 200°C przez 30 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 20 - 30 minut. * lub uruchomić program hydrobaking w piekarniku Smacznego

Pełny talerz
Ciasto z budyniem i rabarbarem 264

razu zrobiło mi się lepiej  :)Na początek listy pomysłów na sezonowe ciasta - padło na ciasto z budyniem i rabarbarem, który znalazłam na bardzo ciekawym portalu, pełnym pomysłów stylowi.pl.Najpierw zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki zagnieść tak, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto. Następnie podzielić je na dwie równe części. Jedną z nich włożyć do lodówki, a drugą(...)pieczenia. Ciasto z lodówki rozwałkować, wyłożyć nim dno formy i ponakłuwać widelcem. Następnie ciasto oprószyć bułką tartą (by wchłonęła sok z rabarbaru). Wyłożyć wcześniej przygotowany rabarbar - pamiętając o odlaniu soku, który puścił. Teraz całość zalać jeszcze ciepłym budyniem. Wyrównać. Na koniec zetrzeć bezpośrednio na budyń - ciasto z zamrażarki. Tortownicę z ciastem włożyć do piekarnika i piec około

Świat Ciasta

Proponowane wyszukiwania