ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:937/1234)

Tarta marcepanowa z gruszkami 179

Tarta z gruszkami, pyszny owocowy deser do popołudniowej kawy. Bardzo prosta do przygotowania, nawet nie potrzebujesz foremki, Ciasto możesz ukształtować wg własnej fantazji. Tarta składa się

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
CIASTECZKA MEGA KRUCHE 209

Przepyszne, bardzo delikatne i baaardzo kruche. Mimo iż wychodzi ich bardzo dużo, to niewiele zostaje na drugi dzien. Mają niestety jedną wadę - zbyt szybko znikają , i

Smaczne Zdrowe
Panchetta Cups (Tartaletki z boczku) 174

Ostatnio przygotowałam domową panchettę, czyli rolowany surowy suszony boczek. Postanowiłam wykorzystać panchette do przygotowania przystawki na Sylwestra. Sylwestrowa przystawka Panchetta Cups (Tartaletki z boczku) są wypełnione

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TORT BEZOWY Z KREMEM CYTRYNOWYM 311

Najsłodsze są powroty, dlatego witam Was ponownie pysznym, obłędnie słodkim tortem bezowym przełożonym dla równowagi delikatnym cytrynowym kremem z mascarpone, kremówki i domowego lemon curd. Chrupiąca

Słodko-Słony Świat Ilony
Dorota, Karol i goście: Anna Mucha – owoce, konfitury, dżemy (odc. 5) 209

dodać odrobinę cynamonu. Smażymy jeszcze chwilę. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych, czystych, suchych słoiczków. Słoiki szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem. Świetnie smakuje na kanapkach, w naleśnikach i ciastach! Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/anna-mucha-dzem-z-wloskich-sliwek   Anna Mucha: Dżem gruszkowo-cynamonowy Czas przygotowania: 2h Pozom trudności: łatwe Dżem gruszkowo-cynamonowy (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: gruszki – 1 kg cukier cynamon cytryna(...)Okrasa: Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem Czas przygotowania: 2h Pozom trudności: łatwe Konfitura z pieczonych jabłek z chrzanem (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: jabłka – 5 szt. chrzan tarty – 3-4 łyżki czosnek – 0,5 ząbka korzeń imbiru – 0,5 łyżki cytryna – 1 szt. cukier – 5 łyżek Sposób przygotowania: Przygotuj: piekarnik nagrzany do 180°C, blaszkę, papier do pieczenia, garnek

WojnaNaSmaki.pl
Clafoutis z jabłkami i cynamonem 141

mierzyć składników z apteczną dokładnością, tylko wsypać je prawie na oko i niedbale wymieszać. Clafoutis udaje się każdemu, bez wyjątków. Powiem Wam więcej: jak wyjdzie w nim zakalec, to jest nawet lepsze! ;) Ten ucierany placek był jednym z pierwszych ciast, jakie samodzielnie upiekłem i naprawdę nie przejawiałem wtedy żadnych kulinarnych zdolności. Ostatnio jedna z moich czytelniczek zapytała mnie(...)brązowym cukrem. (Jeśli się spieszysz, jabłka możesz pokroić również w kostkę i wymieszać z ciastem). Dużą formę na tartę wysmaruj masłem i podsyp mąką. Wylej ciasto i poukładaj w nim ćwiartki jabłek. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 25-30 minut do suchego patyczka. Clafoutis możesz podawać na ciepło z lodami i sosem waniliowym albo w temperaturze

Food Square
NAJPROSTSZY CHLEB BEZGLUTENOWY z soczewicą (wegański) 215

Kilka razy próbowałam zrobić bezglutenowy chleb – jednak zawsze wychodził bardzo suchy i zbyt się kruszył. Tym razem było zupełnie inaczej! Chleb jest wilgotny, nie kruszy

Via Gusto
Sernik gotowany na migdałowo-makowym spodzie z kakaowymi pingwinkami (bez glutenu, cukru białego, laktozy, bez pieczenia) 181

pozostałej po odjęciu śmietanki kokosowej) Polewa jogurtowo-makowa -150g jogurtu naturalnego (u nas bez laktozy) -1-2 łyżki maku niemielonego -ksylitol (według indywidualnych preferencji) -1 płaska łyżeczka żelatyny + 1/4 szkl. wody Ciasteczka pingwinki -80g mąki gryczanej + 2-3 łyżki do wyrobienia ciasta przed wałkowaniem -60g mąki amarantusowej -30g kakao -50g ksylitolu -40g melasy(...)ozdoby -mąka dyniowa -drobne owoce SPÓD MIGDAŁOWO-MAKOWY Mąkę migdałową i mak wymieszać razem, dodać płynny olej i substancje słodzącą. Dokładnie wymieszać. Ugniatając wyłożyć spód tortownicy pokryty papierem do pieczenia. Spód umieścić w lodówce. MASA SEROWA Skrobie i wodę koksową wymieszać razem w szklance. Ser, ksylitol i śmietankę kokosową umieścić w garnuszku i zmiksować blenderem na gładką masę (można

Candy Pandas
Kruchy placek z budyniem, gruszkami i żurawiną 360

przyznać, że był to strzał w dziesiątkę! :). Bez niej ciasto pewnie też wyszłoby smaczne, ale z takim kwaśnym akcentem jakim jest właśnie żurawina, ciasto nabiera charakteru i nie jest nudne. Nadzienie owocowe wzbogaciłam imbirem, co dodatkowo nadało mu "pazura" ;). Bardzo polecam do popołudniowej herbatki :). Uwaga: szybko znika ze stołu ;). Kruche ciasto: 400 g mąki pszennej 200 g masła, zimnego(...)łyżek cukru  Dodatkowo: cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie: Kruche ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodać żółtko, jajko, śmietanę oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystko razem przesiekać nożem, łącząc ze sobą składniki, następnie zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 części - mniej więcej 60% i 40%. Obie części

Opowieści z piekarnika
Tarta z rabarbarem gotowanym w waniliowym syropie cukrowym 301

Ta tarta jest obłędna! Mocno czekoladowy spód, waniliowy krem i kwaśny rabarbar także muśnięty aromatem wanilii. Zakochacie się po pierwszym kęsie! SKŁADNIKI (podłużna blaszka do tarty

DefinicjaSmaku
Tarta kokosowa z chia bez cukru, bez glutenu, wegańska 417

Pyszna kolejna „ Zdrowa Środa ” w Małej Cukierence :). Zapraszam na tarte kokosową z chia bez cukru, bez glutenu, wegańską. Smaczna, bardzo kokosowa, sycąca i prosta

Mała Cukierenka
DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE 209

gazowy to już w ogóle inne historia. Zauważyłam, że chleb pieczony na kamieniu dobrze wyrasta i ładnie się rumieni kiedy mam go w piekarniku na siatce a nie blaszce, i kiedy zajmuje środkową półkę, jeśli piekę go ciut niżej zbyt mocno się podpieka od dołu. Chleby piekę też w ciut wyższych temperaturach niż dotychczas, chcąc osiągnąć efekt cienkiej ale chrupiącej(...)rano móc kontynuować pracę z pieczeniem chleba. 2. CIASTO NA CHLEB - cały zaczyn - 550 g mąki pszennej ekologicznej typ 750 Polskie Młyny - łyżka oliwy z oliwek - 2 łyżki miodu - 1 łyżka soli - mąką do podsypywania  Mieszamy wszystkie składniki np. drewnianą łyżką, aby się połączyły, odstawiamy na godzinę do godziny i 15 minut. Ciasto wyjmujemy z miski formujemy

SMYKWKUCHNI
Prosty chleb pszenny 150

drożdży - Nie da się stworzyć idealnego bochenka bez wysiłku, ciasto chlebowe wymaga wyrabiania - Woda, której używamy do wypieku powinna mieć temperaturę ok 45 stopni - Ciasto na drożdżach najlepiej wyrasta w temperaturze 26-30 stopni - Formując bochenek nacinamy go aby zapobiec pękaniu w czasie pieczenia - Bochenki zanim trafią do pieca muszą koniecznie podrosnąć - Piekarnik dobrze nagrzewamy  - Aby uzyskać(...)okrągły lub podłużny bochenek, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia bardzo ostrym nożem nacinamy bochenek na krzyż i odstawiamy na ok 1 godzinę 4. Piekarnik nagrzać do 220 stopni, tuż przed włożeniem blachy na dno piekarnika, wysypujemy kostki lodu i wstawiamy blachę z ciastem, pieczemy ok 45 minut, skórka chleba powinna mieć rumiany kolor, a bochenek powinien wydawać

Słodki Kompromis
Drożdżowe "słoneczko" z kapuścianym farszem 185

moment, a w tym czasie do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy olej, sól, ciepłe mleko i płynne drożdże. Energicznie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Gdy wyrośnie ponownie krótko wyrabiamy i dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na placki wielkości formy (u mnie 26cm), nakładamy farsz pozostawiając(...)Każdy pasek przekręcamy wokół własnej osi i ponownie układamy w naczyniu (można przekręcić też dwa razy, szczególnie, jeśli na środku ustawimy małą szklankę, np. literatkę). Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Przed pieczeniem można posmarować roztrzepanym jajkiem. Farsz: Kapustę płuczemy w jednej lub dwóch wodach, by pozbyć się nadmiaru kwasu. Siekamy drobno, aby nie ciągnęła się w farszu

Kolorowy Przepisownik
In love with burgers 181

uzyskania gładkiej, jednolitej i pulchnej masy (po włożeniu palca w ciasto powinno wrócić do poprzedniej formy). W trakcie wyrabiania możemy podsypywać mąką, ale nie za dużo, bo bułeczki wyjdą ciężkie i twarde. Nie zostawiamy do wyrośnięcia, tylko od razu formujemy bułki, które układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Zostawiamy(...)wyrośnięcia. Po tym czasie, rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem lub czarnuszką (opcjonalnie). Wkładamy do piekarnika na 10 min. na środkową półkę. Pieczemy bez termoobiegu - funkcja góra/dół. Po 5 min na dno piekarnika wrzucamy 2 kostki lodu lub wlewamy pół szklanki zimnej wody i szybko zamykamy piekarnik. Wytworzona para nada

Kuchnia od dwojga
Lody czekoladowe (bez maszyny) 270

Lody czekoladowe są moje ulubione! Najlepiej smakują przygotowane z dobrej jakości gorzkiej czekolady, z mleczną są nie mniej dobre, ale tylko gorzka czekolada pomaga odkryć prawdziwy

Kuchnia Łukasza
Sernik wiedeński bez spodu.Z prawdziwego sera 779

Sernik został upieczony na pewna imprezę, udało mi się ukroić z niego pasek by pokazać Wam jak wygląda w środku. Reszta wyszła z domu. Stąd nie

Z Kuchni Do Kuchni
Tort czekoladowo- brzoskwiniowy 232

Torcik ten był drugim z kolei na urodziny naszego Olusia. O ile smak biszkoptu pozostawiłam ten sam- z kakaem, tak krem nie był już intensywnie fioletowy

Kuchnia w czekoladzie
MAKOWIEC JAPOŃSKI W WERSJI DE LUXE - Z KASZĄ JAGLANĄ, NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE 291

ciasto kruche bazując na mąkach bezglutenowych, możemy również przygotować go bez dodatku kruchego ciasta). Mnie na wersji bezglutenowej nie zależało, zależało mi na pysznym smaku ciasta makowego i taki efekt uzyskałam. Polecam to ciasto bardzo gorąco, jest przepyszne :-)Piekłam w ciemnej tortownicy o śr.26cm.Składniki kruchego ciasta:- 300g mąki orkiszowej jasnej, u mnie typ750    ( pszennej ok.270g(...)posypaniaW misie miksera zagnieść kruche ciasto (przy użyciu haka) lub zagnieść energicznie ręcznie. Otrzymane kruche ciasto podzielić na 2 części, większą wykleić dno tortownicy (wcześniej wyłożone papierem do pieczenia, boki posmarowane olejem lub masłem). Tortownicę wstawić do lodówki. Pozostałą część ciasta przełożyć do małej miski i również odstawić do lodówki. Ja miałam ok.350g ciasta na spód i ok.250g

Smaczne Zdrowe
Mini serniczki z nutellą i truskawkami 340

Mini serniczki z nutellą i truskawkami. Świetne, aby zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Przekrojone owoce, przypominają urocze serduszka. Jeśli mamy malakser lub blender z

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania