połączą - zagniatamy ręką. Ciasto ma być zwarte, miękkie ale nie kleiste. Powinno odchodzić od rąk i ścianek miski. Po około 5 minutach wyrabiania, wkładamy miednicę z ciastem do piekarnika nagrzanego do około 30 stopni i zostawiamy tam ciasto do wyrośnięcia - powinno podwoić objętość, co trwa około 30 minut. Wyciągamy i raz jeszcze szybko zagniatamy. Odrywamy kawałeczki ciasta, formujemy(...)wierzchu mlekiem, posypujemy płatkami owsianymi lub otrębami i ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 30 stopni. Zostawiamy w tej temperaturze około 30 minut - powinny znów podwoić objętość. Zwiększamy wówczas temperaturę do 180 stopni i pieczemy około 20 - 25 minut, na rumiano. Wyciągamy, studzimy chwilkę i wykładamy wianuszek na talerz, z którego będziemy odrywać bułkowe segmenty. Życzę smacznego startu w dzień
Kronika Piekarnikacukry w kosmosy. Myślałam, myślałam i w końcu wymyśliłam. Skoro ciasto na pizzę wyszło świetne z kalafiora, to i ryż z niego będzie wspaniały. I wiecie co?Nie pomyliłam się! Oczywiście z racji tego, że jestem w ciąży u mnie ryba jest wędzona, mogłaby być też pieczona, ale jeśli ktoś lubi (i może!) surową rybę, to nic nie stoi(...)rukiew wodna, tuńczyk, pasta kawiorowa) Do podania: marynowany imbir pasta wasabi sos sojowy sezam do posypania Kalafior zetrzeć na dużych oczkach tarki, wrzucić na wrzątek i gotować 5-7 minut. Odcedzić na drobnym sitku lub na gazie, odstawić do ostudzenia. Zimny kalafiorowy „ryż” odcisnąć z wody i wymieszać ze szczyptą soli i 2 łyżkami octu ryżowego. Ogórka, awokado
Dietologzostawić na 20 minut do powstania zaczynu. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Jajko roztrzepać. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, sól, jajko i dodać zaczyn. Zagnieść krótko ciasto, po czym wlać masło nadal wyrabiając. Gdy masło się wchłonie, przełożyć ciasto na podsypany mąką blat kuchenny i wyrabiać przez około 7 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć(...)ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C, po czym włożyć do niego drożdżówki. Piekarnik zaparować poprzez spryskanie go przez uchylone drzwiczki piekarnika wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów). Drożdżówki piec około 20 minut. Po 10 minutach na drożdżówkach położyć papier do pieczenia, co zapobiegnie ich przypaleniu od góry. Upieczone drożdżówki
Passions hobbies lifeDorotyŚwiątkowskiej i to właśnie jej przepis wykorzystałam u siebie. Składniki na babeczki: 250g mąki, 250g cukru, 4 jaja, 1 duża cytryna, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła Krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream): 250 g jagód, świeżych lub mrożonych 1/4 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 345 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego(...)osiągnąć minimum 60-65 o C, gdyż właśnie w takiej temperaturze giną pałeczki Salmonelli. Białka z rozpuszczonym cukrem należy ubić mikserem przez ok 10 minut, do momentu aż masa będzie bardzo gęsta, a beza zimna. Obroty miksera należy zmniejszyć do minimum. Stopniowo dodajemy masło cały czas mieszając. Masa po pewnym czasie będzie stawała się rzadsza i w konsystencji będzie przypominała
Słodki Zakąteksprawdziła sięw tym wypieku doskonale. A już niebawem, zamierzam jej użyć do przepysznego ciasta drożdżowego. PRZEPIS NA SZYBKI PIERNIK ŚWIĄTECZNY Z POWIDŁAMI Składniki: 250 g mąki Luksusowej Lubella 200 g miodu prawdziwego 100 g masła 50 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika Do przełożenia(...)proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. Dodać mąkę z pozostałymi składnikami do masy miodowo-jajecznej i dobrze zmiksować, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. Blachę keksówkę o długości około 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia . Do formy wlać masę na piernik. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C przez 50 minut. Upieczony piernik
kolorowotorcikowoupieczeniu ciast zostają nam czasami białka jajek. Zazwyczaj wykorzystujemy je do babki drożdżowej na białkach albo szarlotki z bezą. Ponieważ po przygotowaniu klusek na parze miałam tym razem tylko dwa białka, wpadłam na pomysł, aby zrobić małe torciki bezowe z bitą śmietaną - taki tort Pavlova w wersji miniaturowej. Przepis na babkę drożdżową na białkach Przepis na kluski na parze Składniki(...)ubijania śmietany). Dzięki dodatkowi żelatyny bita śmietana dłużej zachowa kształt i konsystencję. Dodatki świeże owoce posypka czekoladowa zmielone orzechy lub migdały Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Przygotowanie bezy: Białka lekko posolić, ubijać przez około minutę na niskich obrotach miksera, a kiedy się spienią ustawić mikser na najwyższy poziom mocy. Kiedy piana nabierze gęstości, nie przerywając ubijania stopniowo dodawać
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamożesz po mnie posprzątać" :) Patrzę więc, spoglądam i pytam: "No to co z tym murzynem, o której będzie?". A Madzia na to, że robi właśnie. Aaaa, ciasto, taki murzynek! :) No ale jak ciasto jak papilotki do muffinek są naszykowane? A Madzia na to, że kto jej zabroni? Że ona chce muffinki-murzynki :) Więc właśnie w ten sposób powstały muffinki(...)Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z resztą. I przekładamy do foremek na muffiny. Na górę każdej muffinki kładziemy po jednej kandyzowanej wiśni. Pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Wyjmujemy z formy, studzimy i oblewamy polewą. Smacznego! My użyliśmy cukru waniliowego własnej produkcji, przepis TUTAJ . --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto
Marder&Marder ManufactureNajpierw chciałam zrobić torcik tiramisu, ale okazało się, że w sklepie nie było mascarpone. Kupiłam więc zwykły serek kremowy, który też bardzo lubię, ale plany niestety legły w gruzach - bez mascarpone bowiem tiramisu nie istnieje. Hmpf... I co teraz...? Ochota na kawę mi nie przeszła... Puściłam więc wodze fantazji, i zaczęłam działać intuicyjnie. Najpierw upiekłam mocno kakaowy biszkopt(...)Mąki przesiać do osobnej miski, wymieszać z kakao i kawą. Po łyżce dodawać do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do tortownicy, delikatnie wyrównać wierzch.Piec 25-35 minut w 160 st. C.Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, zrzucić z wysokości 60 cm (w formie) na podłogę, wstawić z powrotem do lekko uchylonego piekarnika
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMoja rodzina to dwa fronty. Jeden anty bananowy, drugi bananolubny. Ja z Synciem piję bananowe koktajle i jem bananowe chlebki, Małżon i Córcia omijają podobne przysmaki
Dzieje kuchennej WiewióryPuree dyniowe to mój stały punkt programu w jesiennych wyrobach. Nie może go zabraknąć - jest bardzo fajną bazą dla dań czy deserów. Na jego podstawie możecie
Mania WypiekaniaDzisiaj wersja naszych ulubionych chrupiących ciasteczek owsianych, tym razem w wersji bezglutenowej. Ciasteczka z lekko kokosową nutą (to za sprawą mąki), wyszły chyba jeszcze
Smaczne ZdroweDziś zapraszam na pyszny, a przy tym prosty do wykonania torcik z kremem i wiśniami z nutą amaretto. Naprawdę to jeden z lepszych tortów jakie zrobiłam
Healthy food explorerKiedy otrzymałam herbaty z Basilur zapiałam z zachwytu-dosłownie! Nigdy nie piłam tak aromatycznych herbat, urzekły mnie smakiem i bogatym aromatem, mają piękne
Wanilia i KardamonChrupiące warzywa w delikatnym cieście, podane z dodatkiem słodko-pikantnego sosu chilli. Raz na jakiś czas wracam do tego przepisu, bo to zdecydowanie moje smaki. Podstawą
Smaki Na TalerzuIdealny, kremowy sernik na czekoladowym spodzie ze słodkimi brzoskwiniami oraz kakaową kruszonką. Oryginalny przepis można znaleźć na stronie Kwestia Smaku, tutaj zostawiam link: Tarta sernikowa
Healthy food explorerTradycyjny przepis na bitki w sosie własnym, czyli klasykę kuchni polskiej. Mogą być one wołowe lub wieprzowe. Jednak najlepiej zrobić wersję mieszaną, czyli zarówno z mięsa
Kuchnia MagdaLenyBezglutenowy sernik na spodzie z migdałów. Także mogą go jeść osoby na diecie. Jest on mocno owocowy. Wszystkie kulki i polewa w serniku zrobione z musu
wesoła kuchniaDacquoise to rodzaj ciasta, które pochodzi z Francji. Zrobione jest z blatów bezowych z orzechami, przełożonych kremem, czasami z owocami. Ta wersja tortu bezowego jest z
Oryginalny smakOstatni gwizdek na wykorzystanie świeżych, ładnych, polskich truskawek do deserów. Chciałabym aby nasze truskawki były dostępne przez cały rok, ale to niestety nie jest w Polsce
Słodkie Przyjemnościminucie dodaję roztopione i wystudzone masło i dalej wyrabiam ciasto robotem około 10 minut. Połowę ciasta odkładam, a do drugiej połowy dodaję kakao i wyrabiam ciasto aż się połączy z kakao. Ciasta odstawiam w miskach do wyrośnięcia, przykrywam ściereczką na 90 minut w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość. Ciasto jasne i ciemne przekładam na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowuję(...)cieście jasnym a połowę na ciemnym. Zwijam w rolady. Nożem kroję półtora centymetrowe paski. Formuję z nich kulki. Formę do babki dokładnie smaruję masłem, wysypuję bułką tartą. Na dnie układam na około kulki jasne, na nich kulki ciemne, i znowu jasne. Odstawiam na 45 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni góra dół, wstawiam formę i piekę
wesoła kuchniaorzechów włoskich Wykonanie: liście jarmużu pozbawić grubego nerwu środkowego, następnie zblanszować je przez kilka minut we wrzątku. Odcedzić, wystudzić i drobno posiekać na rozgrzanym tłuszczu zeszklić cebulę posiekaną w drobną kosteczkę z czosnkiem, następnie dołożyć marchew startą na grubych oczkach tarki jarzynowej. smażyć jeszcze kilka minut. Na końcu na patelnię wyłożyć jarmuż i przesmażyć razem. Doprawić solą, pieprzem i gałką(...)muszkatałową. Odstawić do ostudzenia mleko delikatnie podgrzać w rondelku. Z częścią mleka "upłynnić" drożdże. wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, sprężyste ciasto nie klejące się do brzegów misy. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść. Rozwałkować na stolnicy na grubość około 1 cm. Przekroić placek na 2 części. Na pierwszym kawałku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pieprzem i gałką. CIASTO: Drożdże rozpuszczamy z cukrem. W rondelku roztapiamy masło, dolewamy mleko, grzejemy ( nie możemy zagotować! ), lekko studzimy. Mąkę przesiewamy, d o drożdży dodajemy przestudzone mleko z masłem oraz jajko – mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ( ja to robię robotem z hakiem ) gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Kiedy(...)szpinaku i przekrojone plastry sera. Delikatnie zwijamy w „różę”, układamy w foremce na muffiny, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Po ok. 20 minutach wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika i pieczemy ok. 15-18 minut. Smacznego
Ostra na Słodkoporcję keczupu z dyni , przepyszny korzenny chlebek dyniowy i zamroziłam całkiem pokaźną ilość puree z dyni. Bułeczki dyniowe są najsmaczniejsze jeszcze ciepłe i wtedy zajadam je, tak po prostu, bez dodatków. Kiedy ostygną są wspaniałe z ulubionym dżemem i kubkiem gorącego mleka lub kakao. W smaku przypominają popularne u nas bułki maślane. BUŁECZKI DYNIOWE 5 szklanek mąki 50 gram(...)dokładnie wymieszać mikserem ( można wymieszać ciasto ręcznie w misce drewnianą łyżką ). Stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek miski ( około 5 minut ). Gotowe ciasto wyciągnąć na oprószoną mąką stolnicę i krótko zagnieść ręką. Uformować kulę i przełożyć do lekko natłuszczonej miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swą objętość przebić
Pieguskowa Kuchniajuż jesteśmy przy pieczeniu... zapraszam jeszcze na piegusy z truskawkami, które już bez trudu i w przystępnej cenie można dostać w każdym sklepie, nawet moim ;) Rogale maślane, przygotowałam po tym jak pierwsze, bez nadzienia zniknęły bezpowrotnie ranną porą :) Stwierdziłam, że skoro były dobre, to czemu nie powtórzyć ich w całkowicie słodkiej wersji :) Do ciasta dodałam więc więcej(...)wyrośnięcia. Gotowe ciasto dzielimy na 12 części, każdą wałkujemy na owalny placek o grubości ok ½cm. Smarujemy cienką warstwą miękkiego masła, na jednym końcu układamy po jednej truskawce lub po połówce dużej. Rolujemy jak naleśnik, zwijamy rogi na kształt rogala i układamy tak, by koniec zwinięcia było pod spodem. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Smarujemy roztrzepanym jajkiem
Kuchnia w czekoladziewykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Biszkopt kroimy na 4 równe blaty. Krem(...)Wierzch i boki tortu tynkujemy kremem maślanym tak, aby powierzchnia tortu była gładka. Ponownie wstawiamy do lodówki. Teraz pozostaje tylko zabawa z masą cukrową, powodzenia. * użyłam domowego ajerkoniaku ** krem bez żelatyny jest stabilny, gotowy do przełożenia tortu. Jeśli chcecie uzyskać bardziej stabilny, lekki i puszysty krem można dodać żelatynę. Należy ją rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku, ostudzić i jeszcze
Wędrówki po kuchniminut. W tym czasie przesiej mąkę, dodaj do niej sól. Połącz mąkę z zaczynem, wyrabiaj ciasto przez około 10 minut (aż będzie sprężyste, miękkie i gładkie). Włóż do miski obsypanej mąką, przykryj szczelnie folią aluminiową i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę (w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość). Po wyrośnięciu wyłóż ciasto na blat obsypany mąką. Rozwałkuj(...)ciasto na kształt prostokąta. Wysmaruj je pomidorowym pesto, następnie zwiń w rulon wzdłuż dłuższego boku. Rulon przetnij na połowę. Zakładaj obie połówki na siebie na przemian, na koniec uformuj wieniec. Sklej ze sobą obie końcówki. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej wieniec, wstaw do piekarnika i piecz przez około 30 minut w temperaturze
Garniec Magalieidealny chleb bez zagniatania? Do misy wsypujemy obie mąki, sól, cukier, drożdże i dokładnie mieszamy. Uwaga! Podczas wsypywania, nie wsypujcie drożdże obok z solą, bo w dotyku z solą drożdże umierają. Do składników suchych wlewamy ciepłą wodę (30-36 stopni C) i olej. Łyżką mieszamy ciasto, aż niepozostanie surowej mąki. Ciasto będzie dosyć lepkie. Ciasto przykrywamy folią spożywczą(...)ściereczką i wstawiamy do lodówki na 12-18 godzin. Kiedy ciasto wyrosło, przekładamy na posypaną mąką, albo wyłożoną papierem do pieczenia blachę, formujemy bochenek i robimy kilka nadcięć nożem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na co najmniej 3-4 godz (u mnie 6-8 godz) do wyrośnięcia. Na blachę obok chleba stawimy szklankę z gorącą wodą, woda podczas pieczenia
Kuchnia Łukaszaszparagami jest ekspresowa. Ciasto francuskie, lekko obgotowane szparagi, masa ze śmietany i rozbełtanych jajek. Można usiąść i zacząć się delektować. Na spokojnie :) Składniki: 1 płat mrożonego ciasta francuskiego 1/2 pęczka zielonych szparagów 250 g śmietany 18 % 2 jajka sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Ciasto francuskie rozmrażamy i wykładamy nim formę do tart. Przy prostokątnej formie, ciasto złożyłam na pół(...)ciasta obciąć albo zawinąć. Szparagi myjemy i przycinamy twarde końcówki. Gotujemy przez kilka minut w osolonej wodzie, tak aby końcówki główki szparagów wystawały nieco ponad poziom wody. Odcedzamy i kroimy szparagi na ok. 10 cm kawałki. Śmietanę mieszamy z jajkami, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Na ułożone w formie ciasto wylewamy przygotowaną masę, na wierzchu układamy kawałki szparagów. Pieczemy
bistro mama