ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:928/1234)

Muffinki marchewkowe - bezglutenowe 190

Muffinki wg Diety Rozdzielnej. Bez cukru i bez glutenu ❗      Kiedy zgłaszają się  osoby z poważnymi schorzeniami, zmusza nas to do poznania tematu i pokombinowania jak można  dać osobie odrobinę szczęścia, by mogła  zjeść coś, co jest kompletnie zakazane. Niedawno trafiła w nasze skromne progi osoba z candidą. Oczywiście przy tym problemie konieczne(...)dodajemy marchewkę, skórkę pomarańczową i sypkie składniki. Wszystko mieszamy łyżką aby się składniki połączyły (ale nie za długo), następnie ciasto przekładamy do foremek na muffinki (napełniamy do 2/3 wysokości). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20-25 minut. Muffinki czy są upieczone możemy sprawdzić patyczkiem, jeśli wbijemy i po wyjęciu patyczek jest suchy to znaczy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
CHLEB NA ZAKWASIE ŻYTNIM. CHLEB Z VERMONT - J. HAMELMANA 222

minut do godziny. Dodaj sól i wymieszaj ciasto, przykryj folią.  Ciasto pozostaw do wyrastania przez minimum 2,5 godziny. W tym czasie dwukrotnie je przekładamy, przykrywamy połową ciasta, drugą połowę. Uderzamy też dłonią w ciasto, aby zlikwidować bąble.  Po 2,5 godzinie wyciągamy ciasto na stolnicę, dzielimy na dwie części, składamy na chleb (jak kopertę, potem w wałek(...)użyj tak jak ja durszlaka, ułóż na nim ściereczkę i posyp mąką. Włóż ciasto i niech wyrasta.  Proces ten powinien trwać minimum 2,5 godziny . Ciasto podwoiło swoją objętość. W tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 240 stopni C. Na blaszce ułóż papier do pieczenia i przełóż wyrośnięte chleby, natnij je szybkim ruchem, bądź użyj do tego ostrych

SMYKWKUCHNI
BEZGLUTENOWA WEGAŃSKA SZARLOTKA Z BYDYNIEM I KRUSZONKĄ 190

wody). Wykonanie: Mąki mieszamy w ksylitolem, dodajemy olej, wodę i zagniatamy ciasto. Formujemy dwie kulki: jedna z 2/3 ilości ciasta, druga z 1/3. Mniejszą kulkę umieszczamy w zamrażalniku na 2h lub dłużej. Większą ilością ciasta wylepiamy spód formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.  W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy na plasterki lub ścieramy(...)mleka roślinnego według instrukcji na opakowaniu. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, a następnie wylewamy jeszcze gorący budyń. Kulkę zmrożonego ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i sypiemy na warstwę budyniową. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 40-45 minut.  Kroimy po ostudzeniu. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Jabłko w cieście drożdżowym. 174

cieście drożdżowym! JABŁKO W CYNAMONOWYM CIEŚCIE DROŻDŻOWYM  /przepis własny/ 1 duże, wydrążone jabłko łyżka syropu klonowego łyżeczka masła klarowanego ghee 2 łyżki poppingu z canihua (może być z amarantusa) gotowe ciasto drożdżowe cynamon Z ciasta wyciąć dwa koła za pomocą szklanki. Wydrążone jabłko nadziać masłem i syropem. Przykryć drugim płatem ciasta i dokładnie, ale delikatnie oblepić ciastem owoc. Całość(...)obtoczyć w poppingu z canihua/amarantusa i cynamonie. Piec około 20 minut w 180 stopniach z włączonym termoobiegiem. Gdy się przyrumieni, wyjąć, udekorować i podawać. Smacznego! ENGLISH VERSION: APPLE COATED IN YEAST DOUGH 1 large, hollowed out apple 1 tablespoon of ghee butter 1 tablespoon of maple syrup 2 tablespoons of puffed canihua ready-made yeast pastry cinnamon From the pastry

Poranek na słodko
Muffiny z jabłkiem, cynamonem i kruszonką 161

muffiny jogurtowe, obłędne z jabłkami , cynamonem i kruszonką. Będzie ich teraz więcej, bo moje dziecko do szkoły już poszło, a wolę mu dać takiego słodycza w formie domowej babeczki, ciasta, batona, niż te kupne. Niestety kiedyś już pisałam, że rodzice chyba nie chcą dbać o swoje dzieci, jak widzę pełną śniadaniówkę słodyczy (wafelków, chipsów, czekoladek), a kanapki tam nie widać(...)papilotek na wysokość 3/4 foremki. Mąkę i cukier na kruszonkę mieszam w miseczce, dodaje pokrojone masło, zagniatam palcami, aż powstaną większe grudki, posypuję nią muffinki. Piekę w 200 stopniach około 20 minut, do tzw. "suchego patyczka

kruche babeczki
Serniko – Brownie z Jabłkami, Karmelem i Kruszonka 212

sobie czas pod kocykiem, przy książce, na pogaduszkach z mężem, przy dobrym filmie… Dlatego nas ostatnio tutaj mniej niż więcej ale pasja do wspólnego pieczenia zawsze wygrywa Mamy dla Was wspaniałe ciasto. Idealne na tą porę roku. Serniczek na czekoladowym brownie spodzie, z jabłkami, z cynamonem i gałką muszkatołową, polane karmelem i posypane kruszonką. Czego chcieć więcej(...)łyżeczka ekstraktu z wanilii Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Ubijamy krótką chwilę do połączenia. Wlewamy na spód brownie, rozsmarowujemy. Wkładamy całość do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Środek sernika będzie lekko luźny. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika. Posypujemy przygotowanymi jabłkami, karmelem i na wierzch kruszonką (patrz niżej). Pieczmy kolejne 30-35 minut. Zostawiamy

Made By Mom And Son
Chleb pszenny razowy, z nasionami dyni i czarnuszki 339

wodę z solą i wodę z drożdżami. Wyrabiaj ciasto mikserem lub robotem. Całkowity czas mieszania wynosi około 10 minut. Dodaj do ciasta nasiona dyni i czarnuszkę. Mieszaj na najwolniejszych obrotach dopóty, dopóki nasiona nie rozmieszczą się równomiernie w cieście chlebowym. Uformuj z ciasta kulę i włóż ją do natłuszonej miski. Odstaw ciasto do przefermentowania pod przykryciem na 2 godziny(...)pierwszej godzinie wyjmij ciasto na oprószony maką blat roboczy. Rozciągnij je i złóż, umieść z powrotem w misce i kontynuuj wyrastanie. Po zakończeniu fermentowania wyłóż ciasto na blat roboczy. Uformuj z niego bochenki i przełóż do foremek. Odstaw foremki z ciastem do końcowego fermentowania, pod przykryciem, na około 1 - 1,5 godziny. Ciasto powinno wyrastać do czasu, kiedy to dotrze

Grahamka, weka i kajzerka
Drożdżówki dyniowe z cynamonem i jeżynami 197

Drożdżówki dyniowe z cynamonem i jeżynami to mój kolejny pomysł na wykorzystanie dyni, której w tym roku mam pod dostatkiem. Dzięki dodatkowi tartej dyni ciasto drożdżowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
23.Nieco włoski czwartek czyli ciastka sezamowe: biscotti regina! 262

składniki już lekko się połączą zaczynamy wyrabiać ciasto dłońmi. A ponieważ jest w nim duża zawartość masła należy robić to jak najszybciej. Z wyrobionej masy odrywamy po kawałku ciasta i tworzymy kule wielkości piłek ping-pongowych, kolejno formujemy podłużne, niewielkie "rulony". Mleko wlewamy do dość płytkiej miseczki, na stole rozkładamy papier do pieczenia i rozsypujemy na nim sezam(...)cała powierzchnia była równomiernie nim pokryta. Blachy do pieczenia również wykładamy papierem do pieczenia. Ruloniki maczamy w mleku, kolejno obtaczamy w sezamie. Układamy je na blaszy w odległości pomiędzy ok.3cm, tak aby się nie skleiły podczas rośnięcia. Pieczemy 20min. - do zbrązowienia powierzchni. Pozostawiamy je na około 10 minut w wyłączonym już piekarniku. Kolejno studzimy w chłodnym miejscu! Najlepsze

Symfonia Smaków
Muffinki kokosowo-kawowe 151

Do moich ulubionych smaków zdecydowanie należy kawa i kokos. Ten pierwszy w postaci napoju staram się ograniczać, niestety mogłabym ją pić jak wodę, co nie wyszłoby

Fabryka pomysłów
Brownie z fasoli, bez glutenu, bez mąki z polewą z masła orzechowego 262

W świecie internetu szał robi, ponownie, brownie z fasoli. U mnie na blogu przepis pojawił się już jakiś czas temu, przepis tutaj . Po 2 latach przepis

CookYourself
Foccacia (pizza, placek drożdżowy) z kabanosem i pomidorami 234

Składniki:mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka  cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1

głodny alergik
Meksykańskie chili con carne z domowymi nachos 252

Przepis ten czekał już baardzo długo na opublikowanie, ale w końcu nadszedł jego dzień. Jest to jedno z tych mięsnych dań, które lubię najbardziej. Nie jest

Be Fit Be Strong
Uszka z grzybami – uszka wigilijne 143

Uszka z grzybami – uszka wigilijne Bez jakiego dania nie wyobrażacie sobie Wigilii? U nas obowiązkowo muszą być uszka z grzybami i czerwony barszcz. Takie

Słodkie okruszki
Pani Walewska (Pychotka) 131

Są takie ciasta, które piecze się na wyjątkowe okazje np. święta, komunie, chrzciny lub ślub. Podkreślają one doniosłość danego wydarzenia i zachwycają gości zrównoważonym smakiem oraz

niecodziennikpary
Wieniec z bułeczek - na śniadanie 105

połączą - zagniatamy ręką. Ciasto ma być zwarte, miękkie ale nie kleiste. Powinno odchodzić od rąk i ścianek miski. Po około 5 minutach wyrabiania, wkładamy miednicę z ciastem do piekarnika nagrzanego do około 30 stopni i zostawiamy tam ciasto do wyrośnięcia - powinno podwoić objętość, co trwa około 30 minut. Wyciągamy i raz jeszcze szybko zagniatamy. Odrywamy kawałeczki ciasta,  formujemy(...)wierzchu mlekiem, posypujemy płatkami owsianymi lub otrębami i ponownie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 30 stopni. Zostawiamy w tej temperaturze około 30 minut - powinny znów podwoić objętość. Zwiększamy wówczas temperaturę do 180 stopni i pieczemy około 20 - 25 minut, na rumiano. Wyciągamy, studzimy chwilkę i wykładamy wianuszek na talerz, z którego będziemy odrywać bułkowe segmenty. Życzę smacznego startu w dzień

Kronika Piekarnika
Sushi dla diabetyka – Niskowęglowodanowe!!! 335

cukry w kosmosy. Myślałam, myślałam i w końcu wymyśliłam. Skoro ciasto na pizzę wyszło świetne z kalafiora, to i ryż z niego będzie wspaniały. I wiecie co?Nie pomyliłam się! Oczywiście z racji tego, że jestem w ciąży u mnie ryba jest wędzona, mogłaby być też pieczona, ale jeśli ktoś lubi (i może!) surową rybę, to nic nie stoi(...)rukiew wodna, tuńczyk, pasta kawiorowa) Do podania: marynowany imbir pasta wasabi sos sojowy sezam do posypania Kalafior zetrzeć na dużych oczkach tarki, wrzucić na wrzątek i gotować 5-7 minut. Odcedzić na drobnym sitku lub na gazie, odstawić do ostudzenia. Zimny kalafiorowy „ryż” odcisnąć z wody i wymieszać ze szczyptą soli i 2 łyżkami octu ryżowego. Ogórka, awokado

Dietolog
Drożdżówki z budyniem (bez laktozy) 211

zostawić na 20 minut do powstania zaczynu. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Jajko roztrzepać. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, cukier, sól, jajko i dodać zaczyn. Zagnieść krótko ciasto,  po czym wlać masło nadal wyrabiając. Gdy masło się wchłonie, przełożyć ciasto na podsypany mąką blat kuchenny i wyrabiać przez około 7 minut. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć(...)ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C, po czym włożyć do niego drożdżówki. Piekarnik zaparować poprzez spryskanie go przez uchylone drzwiczki piekarnika wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów).  Drożdżówki piec około 20 minut. Po 10 minutach na drożdżówkach położyć papier do pieczenia, co zapobiegnie ich przypaleniu od góry. Upieczone drożdżówki

Passions hobbies life
MUFFINY Z KREMEM JAGODOWYM 187

DorotyŚwiątkowskiej i to właśnie jej przepis wykorzystałam u siebie. Składniki na babeczki: 250g mąki, 250g cukru, 4 jaja, 1 duża cytryna, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła Krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream): 250 g jagód, świeżych lub mrożonych 1/4 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 345 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego(...)osiągnąć minimum 60-65 o C, gdyż właśnie w takiej temperaturze giną pałeczki Salmonelli. Białka z rozpuszczonym cukrem należy ubić mikserem przez ok 10 minut, do momentu aż masa będzie bardzo gęsta, a beza zimna. Obroty miksera należy zmniejszyć do minimum. Stopniowo dodajemy masło cały czas mieszając. Masa po pewnym czasie będzie stawała się rzadsza i w konsystencji będzie przypominała

Słodki Zakątek
Szybki piernik świąteczny z powidłami 181

sprawdziła sięw tym wypieku doskonale. A już niebawem, zamierzam jej użyć do przepysznego ciasta drożdżowego. PRZEPIS  NA SZYBKI PIERNIK ŚWIĄTECZNY  Z POWIDŁAMI Składniki: 250 g mąki Luksusowej Lubella 200 g miodu prawdziwego 100 g masła 50 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika Do przełożenia(...)proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawą do piernika. Dodać mąkę z pozostałymi składnikami do masy miodowo-jajecznej i dobrze zmiksować, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę. Blachę keksówkę o długości około 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia . Do formy wlać masę na piernik. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C przez 50 minut. Upieczony piernik

kolorowotorcikowo
Torcik bezowy z bitą śmietaną 216

upieczeniu ciast zostają nam czasami białka jajek. Zazwyczaj wykorzystujemy je do babki drożdżowej na białkach albo szarlotki z bezą. Ponieważ po przygotowaniu klusek na parze miałam tym razem tylko dwa białka, wpadłam na pomysł, aby zrobić małe torciki bezowe z bitą śmietaną - taki tort Pavlova w wersji miniaturowej. Przepis na babkę drożdżową na białkach Przepis na kluski na parze Składniki(...)ubijania śmietany). Dzięki dodatkowi żelatyny bita śmietana dłużej zachowa kształt i konsystencję. Dodatki świeże owoce posypka czekoladowa zmielone orzechy lub migdały Przygotowanie Wariant dla tradycjonalistów Przygotowanie bezy: Białka lekko posolić, ubijać przez około minutę na  niskich obrotach miksera, a kiedy się spienią ustawić mikser na najwyższy poziom mocy. Kiedy piana nabierze gęstości,  nie przerywając ubijania stopniowo dodawać

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Muffinki - murzynki 185

możesz po mnie posprzątać" :) Patrzę więc, spoglądam i pytam: "No to co z tym murzynem, o której będzie?". A Madzia na to, że robi właśnie. Aaaa, ciasto, taki murzynek! :) No ale jak ciasto jak papilotki do muffinek są naszykowane? A Madzia na to, że kto jej zabroni? Że ona chce muffinki-murzynki :) Więc właśnie w ten sposób powstały muffinki(...)Wszystko dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z resztą. I przekładamy do foremek na muffiny. Na górę każdej muffinki kładziemy po jednej kandyzowanej wiśni. Pieczemy ok. 25 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Wyjmujemy z formy, studzimy i oblewamy polewą. Smacznego! My użyliśmy cukru waniliowego własnej produkcji, przepis TUTAJ . --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
Zguba i przedwyjazdowy torcik 197

Najpierw chciałam zrobić torcik tiramisu, ale okazało się, że w sklepie nie było mascarpone. Kupiłam więc zwykły serek kremowy, który też bardzo lubię, ale plany niestety legły w gruzach - bez mascarpone bowiem tiramisu nie istnieje. Hmpf... I co teraz...? Ochota na kawę mi nie przeszła... Puściłam więc wodze fantazji, i zaczęłam działać intuicyjnie. Najpierw upiekłam mocno kakaowy biszkopt(...)Mąki przesiać do osobnej miski, wymieszać z kakao i kawą. Po łyżce dodawać do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach.Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do tortownicy, delikatnie wyrównać wierzch.Piec 25-35 minut w 160 st. C.Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, zrzucić z wysokości 60 cm (w formie) na podłogę, wstawić z powrotem do lekko uchylonego piekarnika

Pożeraczka, czyli raz adobrze