Pomysł na nieco zdrowszą przekąskę - śliwki zapiekane pod kruszonką. Ciasto na kruszonkę składa się z mąki orkiszowej, pszennej, płatków owsianych górskich, amarantusa ekspandowanego oraz masła. Do
UgotowaćSałatka z kabanosa to moja propozycja sałatki na zbliżające się Święta Wielkanocne. Sałatka z kabanosa Stół zastawiony jedzeniem – tak u mnie wyglądają Święta Wielkiej Nocy
mecooksTak siedzę i siedzę w tym domu i z nudów już sama nie wiem co ze sobą zrobić... Czytamy, rysujemy, budujemy z klocków, szyjemy dla lalek
Czary - gary w kuchniMuffiny bananowe z czekoladą i orzechami to małe babeczki przygotowane tak jak chlebek bananowy , na bazie dojrzałych bananów. Muffiny wzbogaciłam o dodatek gorzkiej czekolady z
Smakołyki BerenikiDelikatny budyniowy krem … orzeźwiająca pianka … i mięciutki biszkopt sprawiają , że już po pierwszym kęsie przenosimy się na chwilę do raju , wspominając przy tym gorące
Ostra na SłodkoSkładniki: mąka bezglutenowa uniwersalna (np. Koncentrat Mix ciasta bezglutenowego Glutenex) 500 g drożdze instant dr Oetker 1 torebka cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1
głodny alergikPyszne muffiny bananowe z orzechami, jedne z najlepszych jakie jadłam. Najlepiej smakują świeżo upieczone, są pachnące, wilgotne, a z wierzchu chrupiące. Pięknie wyrastają i wyglądają
Mała CukierenkaOd czasu do czasu robiłem chlebek bananowy , który już jakiś czas temu pojawił się na blogu. Uwielbiam go, bo jest bardzo słodki, a nie dodaje się
Programista w kuchniOd czasu do czasu robiłem chlebek bananowy , który już jakiś czas temu pojawił się na blogu. Uwielbiam go, bo jest bardzo słodki, a nie dodaje się
Programista w kuchniNa pożegnanie lata lekki deser/ciasto. Szybki, prosty, smaczny. Uzbierałam kilkanaście galaretek, często mam też jogurt naturalny jak i creme fraiche (odpowiednik śmietany zawiera ok.35% tłuszczu) w
Na moim talerzudolewaniu wody i mieszaniu. Jedynym jego składnikiem jest właśnie niepalona kasza gryczana, czyli kasza biała. Możemy też dodać do niego ziarna, ale ja za pierwszym razem chciałam go wypróbować bez żadnych dodatków. Zachęcam Was do wypróbowania, chleb jest lekko kleisty, tak jak ten razowy na zakwasie i ma bardzo fajny smak. Będzie także idealny na wychodzenie z diety(...)dodajemy sól i mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany lub budyniu. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do zimnego piekarnika, przykrywami i zostawiany na całą noc (8-12 godzin). W międzyczasie ciasto lekko urośnie. Rano włączamy piekarnik, ustawiamy temperaturę 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 60 minut. Na wierzchu powinna się pojawić
Kulinarne przygody Gatitymiejsce do wyrośnięcia na około 20 minut. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość. Jeżeli natomiast używamy drożdży instant, od razu przechodzimy do właściwego etapu: przesiewamy mąkę pszenną przez sitko, dodajemy mąkę pszenną razową, drożdże instant lub zaczyn, resztę ciepłego mleka oraz olej, wyrabiamy ciasto rękami kilka minut, aż będzie odstawać od ręki. Przekładamy ciasto do keksówki o wymiarach 10x30cm i odstawiamy(...)przykryciem, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na około 1 godzinę (ciasto powinno zwiększyć swoją objętość mniej więcej dwukrotnie). Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni i pieczemy chleb około 40-45minut. Gorące wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce od piekarnika. W wersji z termomixem: Zaczyn robimy tak jak w przepisie powyżej, wyrośnięty zaczyn przelewamy do termomixa (jeśli używamy drożdże
KulinarneImpresje.plNa pożegnanie lata lekki deser/ciasto. Szybki, prosty, smaczny. Uzbierałam kilkanaście galaretek, często mam też jogurt naturalny jak i creme fraiche (odpowiednik śmietany zawiera ok.35% tłuszczu) w
NA MOIM TALERZUnią ozdabiać torty bez użycia usztywniacza w postaci żelatyny, czy innych substancji typu fix ;) Kształt jaki jej nadamy nie zmienia się tak jak to bywa w śmietanie, którą zwykliśmy kupować. Praca z nią to przyjemność, polecam nawet dla najmniej wprawionych w bojach. Nie zmienia kształtu nawet pod wpływem temperatury! Po ubiciu (trwa to zaledwie minutę!) można odwrócić naczynie(...)pieczenia Jaja razem z cukrem ubijamy na bardzo puszystą jasną masę. Przestajemy miksować i dodajemy powoli przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia, mieszając uważnie, aby nie uszkodzić nadto struktury piany z jajek. Wylewamy do tortownicy o średnicy 22-23 cm. Papierem do pieczenia wykładamy jedynie dno, a boki pozostawiamy suche, nie smarujemy niczym. pieczemy
MamaOskarkaelement świątecznego repertuaru. Pisząc o niej, mam na myśli aromatyczną i delikatną zupę przygotowaną od podstaw (łącznie z zakwasem) na pysznych i pożywnych roślinnych produktach. Bez wędzonek, boczku, kiełbas, jajek. W ich miejsce pieczona w słodkiej papryce i czosnku ciecierzyca, zapiekane tofu, które smakuje jak jajo oraz grillowana sojowa kiełbaska. Lubię nagotować wielki gar tej popielatej zupy(...)chleba na zakwasie lub 1 łyżeczka drożdży Przygotuj dwa duże słoje, do każdego z nich wsyp po szklance mąki. Następnie wlej taką ilość wody, aby po wymieszaniu powstało ciasto o konsystencji ciasta naleśnikowego. Do każdego słoja wrzuć po 3 obrane i rozgniecione nożem ząbki czosnku, liść laurowy oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Kiedy całość przestygnie wlej po dwie szklanki chłodnej
Roślinna - blog wegański