Smak dzieciństwa i podstawowe ciasto wielu przyjęć. Prosty, smaczny i tak aromatyczny, że można by go jeść bez końca. Składniki na kruche ciasto: 220 g mąki pszennej 120 g cukru 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 żółtka 30 g kakao Składniki(...)Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód posypujemy nasze kruche ciasto, lekko przyklepujemy, wylewamy równomiernie masę serową, wierzch posypujemy kruszonką . Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny. Sprawdzamy patyczkiem drewnianym czy sernik jest już dobrze upieczony. By sernik nie opadł, wyłączamy piekarnik i jeszcze 10-15 minut pozostawiamy w piekarniku, następnie uchylamy drzwiczki
vaniliowoczekoladowaPolecam! (około 20 sztuk) 350g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 50g masła 250g puree z dyni (przepis tu - klik ) 2 jajka 20 ml mleka 100g rodzynek Ponadto: mąka pszenna do podsypania ciasta Do miski należy przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier, a następnie dodać kawałki zimnego masła. Całość(...)klejące ciasto, ale nie wolno dosypywać więcej mąki!) Stolnicę porządnie posypać mąką pszenną i wyłożyć na nią ciasto, które także należy solidnie oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na grubość około 1,7 cm i za pomocą okrągłej foremkki o średnicy 5 cm wykrawać scones. Bułeczki układać (w niewielkich odstępach) na blaszce wysłanej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym
Di gotujeDziś zapraszam Was na jedne z naszych ulubionych ciastek. Mocno kakaowe, niezbyt słodkie, bardzo pożywne, bez dodatku jajka i masła. Ciasteczka s ą idealnym pomysłem na zdrow ą przekąską do pracy lub do szkoły . Smacznego :) **** Oggi vorrei condividere con Voi la ricetta de i nostri biscotti preferiti, non troppo dolci, molto(...)się wszystkich składników. Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. Z ciasta formujemy kuleczki (ok. 40 gram), które wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki delikatnie spłaszczamy formując ciasteczka. Ciasto jest dość klejące, dlatego w czasie formowania ciasteczek radziłabym od czasu do czasu moczyć dłonie w zimnej wodzie. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym
La grande e la piccola cuocaczas miksując masę. Do ciasta dodać odcedzone rodzynki, skórkę pomarańczową i marchewkę. Całość wymieszać dużą łyżką. Masę przełożyć do formy. Piec ok. 40 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika na kratkę, a gdy ostygnie, usunąć papier do pieczenia. Czas Świąt spędziłam m. in. z lekturą "Czterech płatków śniegu" Joanny Szarańskiej . To idealna lektura na ten czas. Zbliżają się Święta Bożego(...)atmosfery i bliskości... Książka przypomina, co tak naprawdę ważne jest w czasie Świąt. Jest optymistyczna i ciepła, a przy tym ładnie, czasami żartobliwie napisana. Porusza rozmaite problemy zwykłych ludzi bez nadęcia i pretensjonalności. Z góry wiadomo, że dobrze się zakończy, ale to nie szkodzi, bo w tego rodzaju świątecznej literaturze chodzi właśnie o ciepło i dobro. Dzięki temu czytelnikowi
Weekendy w domu i ogrodziejednym naczyniu mieszamy suche składniki: przesian ą mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz szczyptę soli i cynamonu. W drugim naczyniu miksujemy mokre składniki: mleko, olej, jaja oraz ricottę. Składniki suche dodajemy do mokrych, mieszamy. Na koniec dodajemy rodzynki oraz jabłka pokrojone w kostkę. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. **** PREPARAZIONE In una ciotola mescoliamo(...)uova e latte e lavoriamo rapidamente. Per ultimo aggiungiamo l'uvetta e le mele tagliate a dadini. Amalgamiamo bene il tutto. Ciasto przekładamy do foremek do muffinów. Muffiny pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. **** Riempiamo con l'impasto gli stampi per i muffin. Inforniamo per 15-20 minuti in forno preriscaldato
La grande e la piccola cuocabez użycia miksera. Ciasto czekoladowe z konfiturą pomarańczową powstało na podstawie przepisu znanej na całym świecie Nigelli Lawson. Wystarczy kilka składników, dobrej jakości konfitura oraz łyżka Nigella poleca konfiturę wiśniową czy śliwkową (ciasto jest ciemniejsze), ale ja Wam proponuję dodać konfiturę pomarańczową (polecam tą z Eterno ). Ciasto nabiera dzięki niej zupełnie innego orzeźwiającego smaku (nie jest za słodkie). Ciasto(...)połączenia składników, następnie dodajemy stopniowo mąkę, mieszając tylko do połączenia składników. Masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną keksówki. Ciasto pieczemy na środkowym poziomie piekarnika w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka (około 50-55 minut). Gdy ciasto przestygnie polewamy je polewą czekoladową. Smacznego *na podstawie N.Lowson „How to be a domestic goddess” z moimi
Słodkie okruszkimieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i siekamy do uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy żółtka i zagniatamy gładkie ciasto (jeśli nie chce się skleić dodajemy łyżkę zimnej wody, mleka lub śmietany). Ciasto dzielimy na trzy części (jedną większą i dwie nieco mniejsze). Większy kawałek wałkujemy i wykładamy nim dno formy (wyłożonej papierem do pieczenia) i wkładamy do lodówki(...)wyjmujemy z lodówki, na cieście smarujemy powidła śliwkowe, na powidła ścieramy na tarce o grubych oczkach kakaowe ciasto, na nie wykładamy ubitą pianę z białek, a na nią ścieramy ostatni kawałek jasnego ciasta. Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut, czyli do chwili, aż się apetycznie zarumieni. Przed podaniem ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować lukrem. Gotowe
Rozpustne gotowaniemnie bywa, nie obyło się bez przygód :D. I tak prezentuję Wam tort migdałowy z konfiturą wiśniową i nutellą. Biszkopt zrobiłam z mielonymi migdałami, co sprawiło, że był lekko wilgotny i nie było potrzeby go nasączać. Przepis na biszkopt jeszcze nie raz wykorzystam, bo jest genialny. Ciasto rośnie równomiernie i praktycznie nie opada. Słodkość kremu przełamała konfitura wiśniowa. Tort(...)cynamonem oraz mielone migdały), całość delikatnie wymieszać łyżką. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem i przelać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC i piec przez około 30 minut. Biszkopt ostudzić i przekroić wzdłuż na 3 blaty. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodawać partiami serek mascarpone
Zakątek rozkoszy kulinarnychgarść ulubionych orzechów (u mnie nerkowce, laskowe, włoskie, pistacje) WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C . Kwadratową formę do pieczenia o wymiarach 22,5 x 22,5 ( u mnie 25 x 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia (samo dno). Fasolę odcedź i opłucz na sitku. Odsącz z nadmiaru wody, a następnie wrzuć ją do blendera (najlepiej kielichowego(...)zblenduj całość na bardzo gładką masę. Orzechy posiekaj drobno, czekoladę pokrój w kosteczkę i dorzuć to do masy, wymieszaj łyżką. Ciasto przelej do formy i piecz przez około 45-50 minut . Po upieczeniu ostaw ciasto do całkowitego ostudzenia. Brownie smakuje według mnie najlepiej drugiego dnia :) Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyprzepis z czekoladą w roli głównej, czyli lekki torcik bez mąki. Polecam, gdy najdzie Was ochota na małe czekoladowe co nieco - torcik jest sycący i pyszny! Torcik czekoladowy bez mąki z wiśniami ala czarny las Składniki: · 7 jajek, białka oddzielone od żółtek(...)Następnie dodajemy resztę białek, na zmianę z migdałami, delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Formy o średnicy około 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Pieczemy przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Wiśnie z kompotu przekładamy do rondelka, pozostały kompot mieszamy z mąką ziemniaczaną
Mania GotowaniaWiększość słodkości, które przygotowuję w mojej kuchni, to ciasta; zdecydowanie rzadziej desery, a małe, słodkie pralinki to już w ogóle rzadkość. Są dość praco- i czasochłonne, ale efekt wizualny i smakowy wynagradzają każdą poświęconą minutę. Dlaczego więc tak rzadko po nie sięgam? Nie wiem. Szczerze - często się nad tym zastanawiam, i nie umiem odpowiedzieć na to pytanie. Przecież lubię spędzać(...)obcieknie, następnie układałam na papierze do pieczenia, posypywałam kawałeczkami liofilizowanych truskawek i zostawiałam w spokoju, sięgając po kolejną kuleczką... Tak - to zajmuje trochę czasu. Ale mina i komentarz C. wynagrodziły wszystkie trudy. Stwierdził, że kiedy myśli, że już go niczym nie zaskoczę, serwuję mu coś takiego ... Zjadł pięć od razu, bez zająknięcia. Jeśli więc chcecie wywołać efekt łał
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasłem i zagnieć elestyczne, błyszczące ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Podziel na dwie równe części. Każdą rozwałkuj w prostokąt 18 x 75 cm. Obie części posmaruj powidłami, ale brzegi zostaw czyste. Powstałe w ten sposób paski ciasta zwiń w rulony wzdłuż dłuższego(...)ponad dolnym rulonem. Przykryj górnym. Dolny przełóż nieco ukośnie na górę. I w ten sposób zapleć wszystkie, aż powstanie cały warkocz. Końce chałki mocno zlep. Ciasto ułóż na blaszce. Przykryj ściereczką. Odstaw na 20 minut , by podrosło piekarnik nagrzej do 200` C. Żółtkiem wymieszanym z mlekiem posmaruj wierzch chałki, posyp brązowym cukrem. Piecz 22-25 minut. Studź na kratce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Święta Niepodległości bez tych rogali. No po prostu nie istnieje, przynajmniej dla wszystkich mieszkańców Poznania i okolic. Dla mnie. Dla moich przyjaciół.Co prawda powinnam opublikować przepis na rogale świętomarcińskie z białym makiem. Niestety, dostać biały mak na ostatnią chwilę graniczy z cudem - spóźniłam się po prostu. Głupia ja! Ale, ale, ciasto będzie takie, jakie być powinno, niestety nadzienie(...)piasku. Dodaję cukier, rozkruszone drożdże, jajka i śmietanę, ekstrakt, po czym dokładnie wyrabiam. Musi powstać gładkie i elastyczne ciasto. Formuję kulę i owijam folią spożywczą, wkładam na 30 minut do lodówki. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję porcje ciasta na placki o grubości około 3-4 mm. Wycinam duże koło (można pomóc sobie, obrysowując jakąś sporą miskę), które dzielę
W kuchni Karmel-itkiTiramisu brownie z malinami to połączenie dosłownie wszystkiego co najlepsze. Mam na myśli jedno z moich ulubionych ciast: brownie. Z jednym z moich ulubionych deserów: tiramisu
RelaxtimeZakwas na żur, naturalny, na żytniej mące to najważniejszy składnik tradycyjnej zupy na Wielkanoc. Ale co zrobić z takim żurkiem, kiedy to “na wszelki wypadek
Tajemnice SmakuHalloween już jutro, dlatego mam dla Was kolejny przepis! Mam nadzieję, że spodoba się Wam i zdążycie jeszcze go wykorzystać :). Przepis ten świetnie sprawdzi się nie
Be Fit Be StrongTyle słońca w całym mieście, postraszone nagłym deszczem, skryło się w granacie nieba. Uśmiechu więcej potrzeba. A co jest najlepsze na radość? Domowe ciasto! Było
W kuchni Karmel-itkiLekki, szybki deser, tu w wersji bardziej dietetycznej - serek homo, z którego zazwyczaj przygotowywałam galaretkowca zastąpiłam jogurtem greckim. Deser wyszedł bardzo smaczny, w smaku
Smaczne Zdrowewyjątkowy czas spędzony z bliskimi przy wspólnym stole zastawionym pysznymi i aromatycznymi ciastami, za których smakiem tęsknimy przez cały rok. A jakie jest Twoje ulubione świąteczne ciasto? Takie, bez którego święta nie mogą się odbyć? Składniki: 120 ml letniego mleka 40 gram świeżych drożdży łyżeczka cukru 500 gram mąki 100 gram masła 2 całe jajka 1 żółtko(...)Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto: Ciepłe mleko, świeże drożdże i łyżeczkę cukru mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy rozczyn, roztopione i wystudzone masło, jajka, sól i cukier. Wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy na blat posypany mąką. Wałkujemy wąski ale długi prostokąt, smarujemy przygotowaną masą makową. Ciasto zwijamy
Życie zaczyna się w kuchnidodałam do niego gorzką czekoladę, która jest na mojej liście top 10 jeśli chodzi o ulubione składniki.😋 Bez dodatku mąki pszennej, wersja bezglutenowa i bez cukru. Wykorzystałam mocno dojrzałe banany, które już same w sobie były dość słodkie, a resztę słodkości nadrabiałam dżemikiem domowym, tym razem śliwkowym.😊 Zdradzę Wam sekret, że posmarowane masłem orzechowym również smakuje bombowo(...)Odlewamy 1/3 masy i do mniejszej części dodajemy rozpuszczoną czekoladę, po czym mieszamy do połączenia składników. 7. Jasne ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na to wylewamy ciemną i nakłuwamy patyczkiem. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze całego ciasta: 2200 kcal
zdrowo i aktywnieObie propozycje są tak proste, że ich przygotowanie pójdzie Wam tak samo EXTRA GŁADKO, jak EXTRA GŁADKI jest dżem Łowicz 100% z owoców, który jest bez pestek oraz bez kawałków owoców i zawiera 100g owoców na 100g dżemu. Mini serniczki truskawkowe, około 6-8 porcji 400 g serka naturalnego z wiaderka 200 ml śmietanki 30% 1 słoik dżemu(...)mąki, zimnego masła, cukru pudru, jajka oraz śmietany zagnieść ciasto i wstawić je na 15 minut do lodówki. Ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość 3-4 mm, następnie wyciąć kółka ciut większe od foremki i wyłożyć nim foremki. Spód podziurkować widelcem i ponownie wstawić na 15 minut do lodówki. Piec w 200 stopniach przez 12-14 minut. Wyjąć z foremek
Kraina Miodem Płynącamiodu 2/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej ½ szklanki otrąb pszennych 1 łyżeczka sody ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki cynamonu 4 łyżki rodzynek 2 łyżki prażonych ziaren dyni 3 łyżeczki nasion chia 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika Mąkę, otręby, cynamon, proszek do pieczenia i sodę mieszamy. Miód i serek dokładnie mieszamy w osobnym naczyniu. Dodajemy suche składniki(...)słonecznik, dynię, nasiona chia oraz rodzynki. Wyrabiamy łyżką ciasto, starając się wbijać bakalie do środka ciasta. * ciasto ma być gęste i lepkie. Dłonie zwilżamy w zimnej wodzie, z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczając. Ciastka pieczemy 20-25 minut w temp. 180 stopni. Smacznego
Domowe ciastaciasto śmiało można upiec w keksówce. A wszystko bez dodatku cukru, można chcieć więcej? 😉 Ciasto czekoladowo-jogurtowe: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki miodu 0,5 szklanki oleju słonecznikowego 1 jogurt grecki lub bałkański (400g) 2 duże jajka wiejskie 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 gruszki Do rondelka wlewamy olej, łamiemy czekoladę(...)łyżką sosu mascarpone - gotowe! Jeśli użyjecie keksówki podzielcie po prostu ciasto na 2 części, w środek wkładając całą startą gruszkę. Całość zalejcie przygotowanym sosem. Pieczenie: Temperatura - 180ºC z termoobiegiem Czas - ok. 35 minut (w przypadku keksówki piecz do suchego patyczka) Ja zajadam to ciasto jeszcze na ciepło... z dodatkowym kleksem sosu mascarpone na górze. Można podgrzać je w piekarniku
Cooking Monsterszneki z glancem , czyli na drożdżówki z lukrem i oczywiście kruszonką . Wiadomo też, im więcej glancu tym smaczniejsza drożdżówka . Prosty przepis, który zawsze się udaje , cokolwiek byśmy na ciasto , nie położyli bezie smaczne Składniki : ( wszystkie muszą mieć temperaturę pokojową , więc trzeba wyjąć je z lodówki kilka godzin wcześniej ) : 4,5 szklanki mąki pszennej 50 g drożdży świeżych 4 jajka całe(...)papierem do pieczenia, rozprowadzamy równomiernie .Nakrywamy czystą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia . Następnie , składniki na kruszonkę , rozdrabniamy palcami , krusząc i łącząc je razem , aż powstanie : oczywiście kruszonka Na wierzchu ciasta, rozsypujemy borówki , truskawki , niezbyt gęsto , bo ciasto dostanie zakalca jak owoce puszczą sok . Sypiemy równomiernie kruszonką , po powierzchni. Całość odstawiamy do wyrośnięcia , na około 15-20 minut ,pod czystą
Ogrodnik w podróżydodałam do niego gorzką czekoladę, która jest na mojej liście top 10 jeśli chodzi o ulubione składniki.😋 Bez dodatku mąki pszennej, wersja bezglutenowa i bez cukru. Wykorzystałam mocno dojrzałe banany, które już same w sobie były dość słodkie, a resztę słodkości nadrabiałam dżemikiem domowym, tym razem śliwkowym.😊 Zdradzę Wam sekret, że posmarowane masłem orzechowym również smakuje bombowo(...)Odlewamy 1/3 masy i do mniejszej części dodajemy rozpuszczoną czekoladę, po czym mieszamy do połączenia składników. 7. Jasne ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na to wylewamy ciemną i nakłuwamy patyczkiem. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wartości odżywcze całego ciasta: 2200 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuWitajcie, niestety należę do tych osób, które nie wyobrażają sobie popołudniowej harbatki bez czegoś słodkiego. Dbając o zdrowie i wygląd postanowiłam gotowe słodycze zastępować tymi zrobionymi własnoręcznie. Szukam zamienników by eliminować produkty, które niezbyt sprzyjają naszemu ciału. Będąc na zakupach przy ladzie zauważyłam uwielbiane przeze mnie rogaliki (oj pamiętam ich pyszny smak). Staram się unikać mąki pszennej w swojej(...)powstała jednolita masa. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 h. Po tym czasie urywamy po kawałku ciasta i delikatnie rozwałkujemy. Wycinamy trójkąty. Na każdym układamy odrobinę musu jabłkowego i zawijamy tworząc rogalik. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 18-20 minut. Rogaliki idealnie pasują polane gorzką czekoladą. Smacznego
Health-Fit-Lifewszystko uda się wspaniale A jako, że 2 urodziny nie mogą odbyć się bez odrobiny słodyczy… Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto z konfiturą z borówki. Spróbujcie, bo warto! Konfiturą z borówki amerykańskiej możecie nabyć tutaj . Szczerze ją polecam – nie tylko do ciasta Składniki: (na tortownicę 24 cm) 4 jajka M 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią(...)cukru (moja dziś nie wyszła idealnie ). Składniki wkładamy do miski, masło siekamy, a następnie wszystko rozcieramy w palcach. Kruszoną posypujemy wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 165 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Czas zależny od piekarnika, użytej konfitury itd. Warto już po 30 minutach zaglądać do ciasta. Po upieczeniu ciasto
Słodkie okruszkirolce Stella wszystko jakoś idzie szybciej i sprawnej. Polecam Wam takie ściereczki. Kiedyś w tym miejscu zawsze był u mnie papier, ale teraz już nie wyobrażam sobie mojej kuchni bez tych ściereczek. A co w nich takiego wyjątkowego? Jak dla mnie przede wszystkim wygoda, można je używać na sucho i na mokro, idealne przy porządkach w kuchni(...)ciasto się za mocno kleiło sypiemy na rękę (, którą wyrabiamy ciasto) odrobinę mąki (nie sypiemy mąki bezpośrednio do ciasta, aby nie przesadzić z jej ilością). Ciasto powinno się dać łatwo zagnieść – ma być elastycznie i nieklejące. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy je w misce na około 30 minut (niektóre źródła podają czas 1 godzinę). Ja często w pośpiechu
Słodkie okruszkiPrzepyszne ciasto na weekend! Makowiec ale bez maku. Czy to możliwe? Prawie tak, to ciasto smakuje jak najlepszy makowiec choć nim nie jest! To jedno z moich ulubionych ciast w okresie zimowym ;-))) SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWIEC - ORZECHOWIEC -550 g mąki tortowej + do podsypywania - 2 jaja - 1/2 paczki drożdży świeżych - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mleka - 1/3 kostki(...)gęstą papkę. Odstaw na 20 minut. Masło stop w rondelku. Zagrzej mleko. Jajka roztrzep trzepaczką z cukrem. Zacznij wyrabiać ciasto, dodaj w pierwszej kolejności mleko i jajka. Na samym końcu stopione ciepłe masło. Ciasto wyrabiaj bardzo energicznie, tak aby jak najbardziej je napowietrzyć. Ja ciasto ( a raczej mój K. ;-)) ) wyrabiałam 25 minut. Tak wiem dużo. Ale jeśli chcesz mieć
SMYKWKUCHNIłyżeczka proszku do pieczenia 4 żółtka Beza: 4 białka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny dodatkowo: 1 kg jabłek 2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka cynamonu 4-5 łyżek marmolady z pigwy cukier puder do posypania Wykonanie: mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem przesiać do misy(...)ciasto z lodówki podzielić na 2 części. Pierwszą rozwałkować na kształt i wielkość foremki. Ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Rozsmarować dżem lub marmoladę z pigwy, następnie zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Wyłożyć na to przestudzone jabłka. Na jabłkach rozłożyć równomiernie pianę z białek, następnie zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej porcję ciasta z zamrażarki piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Odstawiamy masę na 3-4 minuty. Z masy w dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe (można dłonie lekko zwilżyć wodą), które później lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 15 minut. Ciasteczka ściągamy z blaszki po wystudzeniu(...)przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem). Ciasteczka dodaję do wspólnej zabawy „Ciasto na niedzielę” . Wraz ze mną najróżniejsze ciasteczka piekły: Marzena Joanną Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Słodkie okruszkiewentualnie zapach. Mieszamy. Ciasto przekładamy na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Nie pieczemy ! Wkładka makowa: 30 dkg maku sparzonego i przemielonego 1 łyżeczka masła 15 dkg cukru pudru 3 jajka zapach migdałowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami, do utartych dodajemy mak, zapach migdałowy, proszek do pieczenia i pianę ubitą(...)Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Dodać orzechy wymieszane z roztopionym masłem. Ponownie delikatnie wymieszać. Tą masę przekładamy na wierzch na resztę wcześniej już przygotowanych w blaszce ciast. Pieczemy w 180 stopniach 60 minut. Po wystudzeniu można polać polewą i posypać kokosem
kruche babeczkiwycieczkę lub zjeść od tak np. podczas oglądania ulubionego filmu lub serialu. Spróbujcie tych słonecznikowych ciasteczek, bo są naprawdę pyszne i łatwe w przygotowaniu. Ciasteczka słonecznikowe z żurawiną (bez mąki) 2016-04-16 22:01:11 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)puder i dokładnie mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy nasze ciasteczka, formułując w rękach kulki i spłaszczając je delikatnie (doradzam przed wzięciem każdej porcji ciasta zwilżyć ręce wodą, łatwiej formuje się ciasteczka). Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 12-15 minut (brzegi ciasteczek się rumienią). Wyciągamy ciasteczka i zostawiamy
Słodkie okruszkimąki typu „00”, około 200 ml ciepłej wody, 2 g drożdży suszonych lub 40 g świeżych, szczypta cukru, 8 g soli morskiej, 250 g mozzarelli, 2 puszki całych pomidorów bez skórki w soku, liście bazylii, oliwa, sól, pieprz W czerwcu 1889 roku w Neapolu, gościła para królewska Humbert (Umberto)I i Margherita. Piekarz Rafaele Esposito przygotował specjalnie dla królowej(...)śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Wlać zaczyn do mąki i mocno wyrabiać, dodać wodę z rozpuszczoną solą i dalej wyrabiać. Wyrobione ciasto ma być elastyczne. Wyrobione ciasto podzielić na dwie części, oprószyć mąką i odstawić, przykryte ściereczką, na dwie godziny do wyrośnięcia. Każdą część rozciągnąć dłońmi lub rozwałkować (na oprószonym mąką blacie) na okrągły
królestwo garówsię bez problemu umieścić do na paterze, nigdy nie składam tortu na dnie tortownicy. Dolny blat ciasta umieszczam od razu na paterze i zapinam wokół niego obręcz tortownicy. Ważne jest aby obręcz od środka wyłożyć papierem lub folią albo posmarować olejem, wtedy masa nie pociągnie charakterystycznego blaszanego smaku brytfanki i łatwiej będzie wyjąć ciasto. * Blaszki do pieczenia biszkoptu(...)Kiedy piana będzie sztywna, powoli wsypywać cukier. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić (najlepiej przez noc) i przekroić na trzy blaty. Dolny blat biszkoptu ułożyć na paterze (od dołu można podłożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniatradycji i zdecydowałam się na ciasto, którego głównym składnikiem jest awokado. Zainspirował mnie przepis pochodzący z tej strony. Gorąco polecam, ciasto jest wilgotne, mięciutkie i zielone! :) SKŁADNIKI ( na dużą babę wielkanocną lub keksówkę +/- 25cm) ciasto: 2 nieduże miękkie awokado ( około 300 g po usunięciu pestki i skórki) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego(...)cały czas ucierać. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i orzechami wymieszać i powoli wsypywać do masy, dolać mleko oraz syrop orzechowy i cały czas ucierać masę mikserem. Wmiksować awokado do masy. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki, wyrównać i piec około 70 minut, do suchego patyczka. Jeżeli pieczemy ciasto w kilku foremkach należy
DefinicjaSmakuwłasnoręcznie przyrządzona kolacja czy upieczone ciasto. Te z serduszkami robiłam już kilka razy i zawsze robiło furorę. I wcale nie piekłam je na Walentynki :) Nawet dzisiejszy dzień może być przecież dobry by poczęstować kogoś takim ciastem :) Pomysł na nie znalazłam daaawno temu w internecie; niestety, nie jestem już w stanie podać jego źródła. Ciasto wydaje się pracochłonne, ale wbrew(...)proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać 6 łyżek ciepłej wody i ubić na sztywną pianę. Następnie partiami wsypywać cukier z cukrem waniliowym, aż piana będzie gładka i lśniąca. Wówczas dodać żółtka. Na końcu wsypywać powoli obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie i dokładnie wymieszać. Ciasto wylać
My simple kitchenPrzepis na ten piernik dostałam kiedyś od koleżanki. Jest lekko wilgotny (dzięki dodatkowi dżemu w cieście), korzenny, wprost przepyszny! Gotowy do jedzenia tuż po przełożeniu i zastygnięciu polewy czekoladowej, więc idealny tuż przed Świętami :) Wiem, że przepis pochodzi z jakiegoś bloga, ale nie wiem teraz z jakiego, bo przepisałam go do zeszytu-przepisownika, a e-mail z linkiem do niego(...)składniki dokładnie się połączyły. Nie przerywając mieszania wsypujemy przesianą mąkę (po trochu) i mieszamy do uzyskania gładkiej rzadkiej masy (bez grudek). Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (u mnie 12x26) i pieczemy około 50 minut w 175-180 stopniach (do suchego patyczka). Ostudzony piernik przecinamy wzdłuż na pół i przekładamy powidłami śliwkowymi. Polewa: do rondelka wlewamy śmietanę
Kolorowy Przepisownikpowstanie jednolita masa. Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i zagniatamy, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania delikatnie podsypujemy mąką. Następnie rozpłaszczamy ciasto, nakładamy część masła, zagniatamy boki ciasta do środka i dalej zagniatamy. Gdy masło się wchłonie, powtarzamy czynność z kolejną porcją do zużycia całego masła. Ciasto przekładamy z powrotem do miski(...)godziny do pierwszego wyrastania. Ciasto jest gotowe, gdy co najmniej podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagniatamy i dzielimy na 8 równych bułek o wadze około 100 g. Najlepiej zważyć każdą na wadze. Z każdej porcji ciasta formujemy okrągłą bułeczkę i delikatnie spłaszczamy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstawiamy na około
Smakowity Blog Kulinarnylodów waniliowych bądź śmietankowych.Jedyne co, to w przepisie nie było podanych składników na ciasto kruche, sięgnęłam więc do Ciast pikantnych i słodkich Michela Roux - idealny spód, rozwałkowuje się bez najmniejszych problemów, a po upieczeniu nie kruszy i trzyma nadzienie w ryzach.Jeśli chcecie być jeszcze bardziej eleganccy, należy przygotować tartaletki - gwarantuję, taki deser sprawdzi się po najbardziej wykwintnej(...)ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Chilli pokroić, nasiona kardamonu zmiażdżyć nożem. Umieścić w garnku razem z cukrem i kremówką, zagotować. Odstawić do całkowitego ostudzenia, na mniej więcej 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ułożyć w formie ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzedrewnianym blatem roboczym, przy którym mogliśmy wspólnie pracować, dyskutować, żartować, popijać winko, wymieniać się doświadczeniami kulinarnymi... Na półkach stały dziesiątki talerzyków, foremek, deseczek oraz różnorodne sprzęty kuchenne, z których bez problemu mogliśmy korzystać. Przygotowanymi posiłkami zajadaliśmy się w znajdującym się obok salonie z pięknie zastawionym stołem. Dodatkowo znalazłam się w gronie ludzi, którzy mają takiego samego fiksa(...)minut, co jakiś czas mieszając, aż z dyni zrobi się papka (nowo zasłyszane określenie: ciapaja :)). 2. W między czasie masło kroimy na drobne kawałki. Wszystkie składniki na spód wkładamy do miski i dokładnie zagniatamy na jednolite ciasto. Z tak przygotowanego ciasta formujemy placuszki mniej więcej wielkości wnętrza dłoni i wygniatamy nim żaroodporne foremki do połowy wysokości(nam starczyło ciasta
My Culinary Artkawy" na spotkanie z przyjaciółmi. no i bądź tu mądry jak z tego wybrnąć.. przeglądałam swój przepastny segregator z przepisami i nagle trafiłam na dział z ciastami bez pieczenia. No przecież! Niestety sprawa się skomplikowała przy dobieraniu składników, nie znalazłam nic w domu co by umożliwiło mi wykonanie któregokolwiek przepisu więc postanowiłam improwizować i wykorzystać puszkę brzoskwiń(...)niewielkiej ilości wody. Gdy masa lekko stężeje nakładamy ją na ciasto, a na wierzch ostatnia warstwa herbatników, która należy posmarować pozostałą ilością masy krówkowej. Pozostało tylko ułożyć okrągłe biszkopty i dla dekoracji polać je czekoladą. Gotowe ciasto trzymamy około 30 minut w lodówce. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieciasto. Jeśli ciasto będzie się bardzo kruszyło, można dodać łyżkę jogurtu lub śmietany. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do zamrażalki na 20 minut. Mleko przelewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy będzie ciepłe dodajemy do niego czekoladę. Mieszamy cały czas lekko podgrzewając, do momentu, aż czekolada się rozpuści. Dodajemy kakao i mieszamy. Masę odstawiamy na 10 minut(...)lekko ostygła. Następnie dodajemy do niej mąkę, jajka, likier, wanilię i aromat. Miksujemy wszystko dokładnie. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek i przekładamy do formy na tartę. Przykrywamy wierzch ciasta papierem do pieczenia i obciążamy je np. fasolą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 170 stopni przez ok. 15 minut. Masę wylewamy na podpieczony spód ciasta i pieczemy
Mania GotowaniaPyszne maślane bułeczki, dzieci je uwielbiają, przynajmniej moje. Te dzisiejsze są na mące orkiszowej, bez dodatku cukru, tylko z ksylitolem. Bardzo smaczne, puszyste a zarazem bardzo konkretne. Polecam na śniadanko, nie tylko dla najmłodszych, zasmakują całej rodzince. Z dodatkiem powideł, ulubionej konfitury lub po prostu tylko z masłem , mmmmm..... Zdrowa pychotka. ;-)Składniki na ok.10-12 sztuk:- 530g mąki orkiszowej jasnej(...)dokładnie rozprowadzić. odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.W tym czasie roztopić masło, schłodzić, dodać do niego resztę mleka. Całość ma być lekko ciepła.W misie miksera umieścić mąkę, żółtka, ksylitol, szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn oraz mix mleka z masłem i dokładnie wyrobić. Ciasto ma być gładkie, sprężyste, niezbyt klejące. Wyrobione ciasto odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce pod przykryciem
Smaczne Zdrowe