push({}); WYKONANIE: 1.) Ciasto: Blendujemy s zpinak z niewielką ilością oleju na papkę. Jajka miksujemy z cukrem na puszysto, dolewamy olej, przesianą mąką, przesiany proszek do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy zblendowany szpinak i miksujemy do uzyskania jednolitego zielonego koloru. Ciasto przelewamy do tortownicy (24 cm) i pieczemy w funkcji góra - dół(...)Wsypujemy galaretki, mieszamy i zostawiamy do wystudzenia. 4.) Wykończenie: Blat ciasta przekładamy do wysokiej tortownicy (ja użyłam rant do wypieków, bo ciasto w fazie końcowej jest dość wysokie). Na ciasto nakładamy połowę kremu śmietankowego i wyrównujemy. Wlewamy ostudzony mus truskawkowy i wstawiamy do zamrażalki na 10 minut żeby mus dobrze stężał. Po tym czasie, nakładamy drugą część kremu
RITA food channelpełną kontrolę nad składem (ilością cukru i soli, brakiem polepszaczy), w przeciwieństwie do tych kupionych w sklepie. A w smaku są przepyszne. Nasz Najmłodszy maluszek lubi je zajadać nawet bez żadnego smarowidła Polecam! Inna alternatywą pieczywa mogą być domowe tortille, z których przygotowanie wegabów to fraszka! Polecam takie z batatów<klik> , a w wersji bezglutenowej takie(...)około 20 minut. Do mąki przesianej przez sitko dodajemy sól oraz ziarna i dokładnie mieszamy. Następnie, wlewamy olej, gotowy zaczyn z drożdży i mieszamy odwrotną końcówką drewnianej łyżki. Stopniowo dolewamy wody i mieszamy. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy aż będzie jednolite. Wkładamy do dużej miski, przykrywamy czystą ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość
Lamarida.plmamy murowany! :) Sernik jest po prostu przepyszny i mocno kokosowy. Posmak kokosa mamy zarówno w spodzie ciasta, w masie serowej i w zwięczającej całość - bezie. Serdecznie polecam. Składniki na spód: 200 g wafelków kokosowych (z nadzieniem kokosowym) lub śmietankowych 5 łyżek zmielonych migdałów bez skórek 30 g masła 6 łyżek wiórków kokosowych Masa serowa: 500 g twarogu tłustego(...)fot.3) , bez ubijania. Piekarnik nagrzać do 175 ° C (grzanie góra-dół). Dodać gęstą śmietankę kokosową z wierzchu puszki (pozostałej na dnie puszki wody kokosowej nie dodawać). Zmiksować dodając likier lub aromat. Masę serową wylać na spód i wstawić do piekarnika. Piec przez 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 ° C i piec przez 60 minut. Mniej więcej
Świat CiastaSkładniki: Ciasto: 2 jajka pół szklanki cukru 100 ml oleju 20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego pół szklanki mąki krupczatki półtorej szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: cukier puder do oprószenia babki bułka tarta do oprószenia formy masło do posmarowania formy Wykonanie: 1. Ciasto: Jajka wbijamy(...)dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę krupczatkę, mąkę tortową, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i miksujemy do dokładnego połączenia się składników. 2. Pieczenie: Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, przekładamy do niej ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do zrumienienia. Babkę sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona. 3. Podanie
Izabelawkuchniciasta francuskiego i białej kiełbasy, rolada bavette duszona w sosie pieczeniowym i polędwica zapiekana w mięsie mielonym i boczku. 2 ostatnie dania były dość pracochłonne i pyszne, ale to nie one skradły moje serce. W tym roku na moim stole wielkanocnym na pewno nie zabraknie schabu nadziewanego tuńczykiem. Tak właściwie to coś pomiędzy schabem po warszawsku i vitello tonnato bez(...)efektownie i nikt nie domyśli się jak szybko udało się go zrobić. Taki surf and turf dla fanów polskich wersji międzynarodowych klasyków. Składniki: ok 300 g gotowego schabu wieprzowego pieczonego w kawałku (może być też wędzony lub szynka) 2 puszki tuńczyka – dokładnie odsączone z zalewy 3 czubate łyżki majonezu lub jogurtu greckiego świeżo zmielony pieprz 7 ogórków kiszonych pokrojonych
Ugotowane pozamiatanemleku i wodzie (ciepłe). Ciasto zagnieść do uzyskania jednolitej, gładkiej, sprężystej konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 2. Pasta czosnkowa: Oliwę wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem następnie doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. 3. Oliwki pokroić na plasterki, a suszone pomidory drobno posiekać. 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt(...)przekroić na pół. Następnie tak pokrojone ciasto ułożyć pionowo w wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia keksówce o wymiarach 12 cm x 30 cm. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. 5. Po tym czasie wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni i piec przez około 45-50 minut
Szalona Kuchnia Ewelinywersji białej i przy okazji bez glutenu przepis tutaj . Dzisiaj zaprezentuję bardziej odważną wersję, bo wegańską. Bazą do tego ciasta będzie biała fasola konserwowa oraz banan. Zero jajek, miodu, mleka pochodzenia zwierzęcego i bez udziału glutenu. Nie jestem weganką, ale od czasu do czasu uwielbiam eksperymentować i odkrywać nowe smaki. Jeśli mam być z wami szczera(...)oraz rozpuszczony i przestudzony olej kokosowy. 4. Całość dobrze wymieszać i przełożyć do lekko natłuszczonych foremek o wym: 11 cm x 13 cm. Piec przez 20 min w 180 st C potem jeszcze 10 minut w 160 st C. Wystudzić. Posypać cukrem pudrem lub udekorować płatkami migdałów. Smacznego
vaniliowoczekoladowaPyszne, chrupiące ciasteczka owsiane, bez dodatku białego cukru, bez pszenicy. Idealne na drugie śniadanie do szkoły, pracy, na uczelnię..., ale nie tylko. Ja swoje przygotowałam z dodatkiem orzeszków, do połowy ciasta dodałam także pokruszoną czekoladę z jajka niespodzianki (tu już niestety cukier był... ale za to ten smak...), obydwie wersje były przepyszne. Baaardzo chrupiące i bardzo wciągające. Zasmakowały(...)kawałki i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dłońmi rozpłaszczamy każdą kulkę, u mnie dość mocno, chciałam by były cienkie i chrupiące. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170*C i pieczemy ok.17 minut, do lekkiego przyrumienienia, na termoobiegu. Blaszkę wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do wystudzenia, dopiero wówczas zdejmujemy z niej
Smaczne Zdrowedrożdżami instant i solą. Wlewamy do niej ciepły płyn, całość mieszamy razem do dokładnego połączenia. Ciasta nie trzeba wyrabiać, wystarczy je naprawdę tylko bardzo, bardzo dokładnie wymieszać. Odstawiamy je przykryte na blat lub do podgrzanego na 50⁰C piekarnika, do czasu podwojenia objętości. Podrośnięte ciasto wyjmujemy na szczodrze posypany mąką blat, dzielimy na pół i formujemy dwa bochenki. Pamiętajcie(...)naszykowaną wcześniej blachę z papierem do pieczenia (wysypcie go lekko mąką) lub łączeniem do góry, jeśli wkładacie je do koszyka rozrostowego. Po uformowaniu chleby ponownie muszą odpocząć, ponownie podrosnąć i zwiększyć objętość – posypałam je mocno mąką i włożyłam do wyrastania pod lnianą ściereczką, do podgrzanego na 50⁰C piekarnika, na około 30 minut. Gdy chleby zwiększą już swoją
Karo in the Kitchenkaczkę osusz i natrzyj majerankiem, pieprzem, papryką i odrobiną soli. Do środka włóż obraną marchew, seler i nacięty od góry czosnek. Piecz 2,5 do 3 godzin w 170°C termo obieg pod przykryciem lub w worku do pieczenia. Ugotuj 3 ziemniaki. Gdy kaczka już ostygnie, oddziel ją od kości i części skóry oraz od tłuszczu. Zmiel mięso(...)kaczki na złoty kolor dodając liście laurowe. Dodaj do zmielonego miąższu i wymieszaj dokładnie wszystko. Ciasto na pierogi: Zagotuj mleko z masłem, zalej mąkę i wymieszaj. Poczekaj aż ostygnie i dodaj jajko oraz szczyptę soli. Wyrób ciasto i zostaw pod przykryciem na 30 minut. Zagotuj wodę, dodaj łyżkę soli ( 3 litry wody). Wałkuj ciasto partiami, wycinaj kółka i nakładaj
Pasje Jolkisię bez bicia. Nie cierpię robić pierogów. Niektórych relaksuje samo lepienie ciasta, dla mnie jest to monotonna czynność i dlatego pierogi bardzo rzadko goszczą na moim stole. Jednak niekiedy nachodzi mnie ochota na pochłonięcie kilku apetycznych pierożków, więc zakasuje rękawy, chowam moją apatię pierogową pod dywan i zaczynam lepić pierogi :) A dzisiaj proponuję pierogi z ciasta kruchego, pieczone(...)wykroić krążki, nałożyć farsz i dokładnie zlepić brzegi. To samo zrobić z drugą kulą. Pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Smacznego
na moim stole...Postanowiłem zrobić dość nietypowy chleb. Bez drożdży, za to z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Znalazłem gdzieś przepis więc postanowiłem podzielić się nim z wami. Co prawda nie byłem do tego pomysłu tak od razu przekonany. W sumie przecież wiadomo, że jak chleb to i drożdże (ewentualnie zakwas). Ale... Ale... Pomyślałem, że trzeba coś nowego spróbować(...)łyżeczka soli 1 jajko I teraz sprawa jest już naprawdę prosta: najpierw do miski lecą składniki suche, potem mokre. A potem do miski lecą ręce i mieszamy :) Mieszamy 10 minut. Ciasto będzie dość rzadkie, trochę będzie się lepiło do dłoni. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 1 godzinę w 190 stopniach. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy
Marder&Marder ManufactureTeż tak czasami macie, że idziecie do kuchni bez żadnego pomysłu? Ot tak - wiecie, że coś zrobić trzeba, ale co i jak konkretnie, to już nie bardzo? Ja ostatnio ruszyłam z zamiarem upieczenia bułek. Drożdże już dawno na mnie czekały, poza tym perspektywa pachnących bułeczek na śniadanie wywołuje błyski w oczach C., które bardzo lubię. Nie chciało mi się(...)przesianej mąki dodać zaczyn, resztę wody, sól i jajko, zagnieść ciasto. Dodać pozostałe składniki, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto.Odstawić na 60 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 10 części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut.Po tym czasie posmarować mlekiem.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzePoniżej przedstawiam dobry przepis na ciasto piaskowe, w wersji marmurkowej (można również upiec to ciasto bez kakao). o tym, że ciasta proszkowe bywają kapryśne wie chyba każdy kto choć raz je piekł. Czasami mam wrażenie, że łatwiej jest upiec tort a i efekt "WOW" jest większy. ;-) wskazówek na to by uniknąć zakalca jest wiele m. in. by temperatura wszystkich(...)dodanie do ciasta wrzącej margaryny (nie próbowałam jeszcze z masłem; być może wkrótce wypróbuję). Przepis miałam zanotowany w starym rodzinnym zeszyciku. Warto czasem wracać do takich przepisów a nie uparcie szukać nowości... :-) polecam wszystkim, którzy zaliczyli nie jedną klapę z ciastem proszkowym, wypróbujcie ten przepis! Ja lubię takie ciasto zajadać na śniadanko... Wiem wiem, ze niezdrowo. ;) Ciasto marmurkowe (piaskowe) PRZEPIS
coolinarnastrefa.blogspot.comRustykalna tarta to bardzo proste kruche ciasto, nie potrzebujesz do niego nawet foremki. Wystarczy blacha z wyposażenia piekarnika. Moje ciasto jest ogromne, o średnicy ponad 30
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zastanawiałam się, czy jest możliwa zdrowsza wersja kultowych piegusków , ciasteczek z czekoladą? Udało się! Bezglutenowa mąka kokosowa ( dostępna tutaj ) i świeży olej kokosowy ( ten jest
IzaGotujeJestem na siebie bardzo zła. Nie dałam rady wstać i zobaczyć krwistego księżyca, a tak bardzo chciałam! Jednak ogólne zmęczenie wzięło górę i spałam jak zabita
Be Fit Be StrongPyszny baleron czy smalczyk ze sklepowym chlebem mniej smakują. Jedyne wyjście to wziąć się do roboty i upiec domowy, pachnący i chrupiący chlebek. Wybrałam ten najprostszy
Co w garnkach piszczyListopad jest dość ważnym miesiącem dla mnie i moich bliskich. To właśnie w tym miesiącu celebrujemy kilka istotnych dla nas dat. Z tej okazji mam dla
Be Fit Be StrongSezon na maliny i jeżyny trwa więc czaruje w kuchni pyszne owocowe desery. Dzisiaj prezentuję jogurtowca jeżynowego a za kilka dni w podobnej odsłonie zaprezentuję malinowego
Życie zaczyna się w kuchniSernik z przepisu mamy wzbogacony smakiem leśnej jagody. Mój serniczek przygotowany na mięciutkim biszkopcie, z delikatną masą serową z nutą jagody oraz masą waniliową to świetna
Szalona Kuchnia EwelinyProste Muffiny Pomarańczowe z Makiem – Zapraszam na nowe, pyszne, proste w przygotowaniu babeczki z marmoladą pomarańczową i makiem. Są bardzo wilgotne, aromatyczne, dosyć gęste i wyglądają
Mała CukierenkaBardzo lekka tarta czekoladowa, a właściwie tarta z czekoladowym musem. W zależności od użytej czekolady, może być bardzo słodka, albo lekko gorzkawa – wytrawna. Jednak w
Pociąg Do KuchniKLIK TUTAJ) , które tak bardzo chwalicie, i które robi się błyskawicznie, bez użycia miksera, łącząc tylko suche i mokre składniki - t ak , żeby się nie narobić, a móc w szybkim czasie zjeść kawałek dobrego, domowego ciasta 😉 Ponieważ wymyśliłam, że ciasto ma być czekoladowe, dodałam do niego sporą ilość ciemnego kakao. Użyłam również(...)pieczenia. Wszystkie suche składniki wymieszaj w jednej misce. W drugiej misce wymieszaj wszystkie mokre składniki. Mokre składniki dodaj do suchych składników. Wymieszaj wszystko krótko, ale dokładnie drewnianą łyżką. Figi pokrój w ósemki, czekoladę posiekaj w kostkę. Przełóż ciasto do formy, a na wierzch ułóż kawałki fig i posyp całość posiekaną czekoladą. Piecz ciasto przez 40 - 45 minut
Słodko-Słony Świat IlonyNa pewno kojarzycie zdrową wersję brownie bez mąki z czerwonej fasoli. U mnie znajduje się w czołówce zdrowych słodkości bez cukru;) Mam dla Was
HealthyCreationsduże jajka 140 g mąki pszennej 60 g dobrego kakao szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia po sporej garści niesolonych pistacji i posiekanych suszonych wiśni kakao do posypania Piernik nagrzewamy do 170 st.C. Tortownicę o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Biała czekoladę grubo siekamy i razem z tortownicą chowamy do zamrażalnika. W kąpieli wodnej rozpuszczamy(...)soli. Dorzucamy orzechy i wiśnie i jeszcze raz wszystko mieszamy. Wyjmujemy torownicę z zamrażarki. Białą czekoladę dosypujemy do masy i szybko mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej tortownicy. Wygładzamy i wkładamy do pieca na 17 i pół minuty. Ciasto nie powinno być spieczone z wierzchu, w środku powinno pozostać wilgotne. Po godzinie brownie przekładamy na deskę i kroimy w romby. Przed
Dzieje kuchennej Wiewióryzrobić mączkę migdałową, gdy nie możemy kupić gotowej - wystarczy migdały bez skórki (powstanie jasna) jeśli ze skórką (powstanie ciemniejsza i z lekką goryczką w smaku) wsypać do młynka do kawy, lub młynka do orzechów zmielić - otrzymamy bardzo drobną mączkę, niczym nie różniącą się od tej kupionej w sklepie. Innym sposobem uzyskamy za pomocą blendera jest wygodniejszy w użyciu lecz(...)ciasto do momentu połączenia składników. Następnie ciasto włożyć do woreczka foliowego i schłodzić około 1 godziny w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm i wycinamy dowolne kształty. Ciasteczka układamy ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każde smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy zmielonymi migdałami lub cukrem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Piec
Ciastka - domowe słodkościPyszne ciacho,kolejne z serii "bez pieczenia",którą uwielbiam,robi się ją szybko i fajnie a smakuje wyśmienicie.Budyniowa masa,wiórki kokosowe i biała czekolada,dżem malinowy....mniam,gorąco polecam Przepis ze strony "Zjem to!"-bardzo dziękuję Składniki: 375 g miękkiego masła 250 g wiórków kokosowych 750 ml mleka 3 żółtka 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyniu(...)gotować ok. 1 minuty. Garnuszek zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do wystygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puch. Kolejno dodawać po łyżce budyniu i razem miksować, nie za długo, tylko do połączenia składników. Powinien powstać gładki krem. Do kremu wsypać wiórki i startą czekoladę. Całość wymieszać łyżką. Formę (30x25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową
Swojskie jedzonkoPowoli zaklinamy przyjście wiosny w jej pełnej krasie. Znacie może jakieś sztuczki???. Dni są już dłuższe i słońce coraz śmielej świeci... U mnie powoli robi się
Apetyczna babeczkapoziom cholesterolu we krwi oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy. Można ją z powodzeniem wykorzystywać jako zdrowy zamiennik mąki pszennej np. do przygotowywania wszelakich wypieków - ciast, pieczywa czy placuszków. Ja przygotowałam z niej pyszne, wilgotne ciasto z dodatkiem gruszek. Składniki: 2 szklanki mąki migdałowej 1/2 szklanki cukru 5 jajek 3 gruszki garść płatków migdałowych. Gruszki obieramy, 2 z nich(...)plastry. Jajka ubijamy z cukrem do białości, dodajemy mąkę migdałową, zblendowane gruszki i starannie całość mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy (22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy pokrojoną w plastry gruszkę i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok 50 minut w 170 st.C
Cynamonowe szczęścieTorcik ten zrobiłam całkiem spontanicznie, z lekką obawą i pewnym nastawieniem, że nie wyjdzie… Efekt? Torcik wyszedł niebiańsko;)! Nie było osoby, której by nie smakował
Smaki Na Talerzuprzeszkodzie, żeby dodać do niej inny składnik, np. cynamon. Tartę pieczemy bez użycia formy do ciasta, zawijając nadzienie w ciasto kruche i układając na zwykłej blasze. Dzięki temu możemy wykonać ją w dowolnym kształcie lub rozmiarze. Moja tarta ma średnicę około 25cm . Tarta rustykalna z jabłkami Składniki: CIASTO KRUCHE 220g mąki pszennej 110g masła 40g cukru pudru(...)BRZEGU TARTY 1 łyżka masła 1 łyżka brązowego cukru Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być z lodówki - mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, cukier puder oraz posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, wszystko wymieszać - dodać zimną wodę w ilości, która umożliwi zlepienie ciasta (kilka łyżek) - zagnieść ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić - jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, a je pokroić na grube
Smakołyki BerenikiCIASTO Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao oraz proszek do pieczenia. Mieszamy wszystko. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Do suchych składników dodajemy żółtka, śmietanę oraz pokrojoną na małe kawałki masło lub margarynę. Ze wszystkiego zagniatamy ciasto, troszkę to trwa bo na początku ciasto zagniata się dość ciężko, ale potem już jest super :-)Zagniecione ciasto dzielimy na dwie(...)wyglądać mniej więcej tak : Masę serową wykładamy na ciasto,wyrównujemy . Wyciągamy drugą część ciasta z zamrażarki i trzemy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na masę serową .Możemy też urywać kawałki ciasta ręką. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 1 godzinę 15 minut Po wystudzeniu robimy na serniku niteczki białą czekoladą. Sernik wstawiamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusposób gorzkiego smaku), a następnie przesyp do garnka, wlej 400 ml wody i przykryj pokrywką. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć. Następnie odstaw na kolejne 20 minut pod przykryciem. Ugotowaną i jeszcze ciepłą kaszę przesyp do malaksera lub kielicha blendera i dodaj olej kokosowy. Miksuj do momentu, gdy uzyskasz gładką konsystencję. Cytrynę oraz(...)Następnie wrzuć posiekane bakalie i wymieszaj. Na sam koniec dodaj białka i delikatnie wymieszaj z „serową” masą. Tortownicę posmaruj olejem koksowym i przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 90 minut do suchego patyczka. Następnie wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem sernik oddziel delikatnie nożem od rantów formy i pokrój
Food Squaremnie smakuje bardzo dobrze nawet bez dodatków. Przyznam jednak, że domowa konfitura z jagód leśnych stworzyła z chałką duet idealny. Ciasto miękkie, puszyste i dobrze wyrośnięte niczym nie ustępujące najlepszej drożdżówce i w 100% naturalne. Jeśli znudziły was tradycyjne kanapki bazujące na chlebie lub bułce, to polecam ten przepis. Ja akurat swoją chałkę piekłam na świeżych drożdżach, więc konieczne(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego Wykonanie: 1. Z świeżych drożdży oraz 500 ml ciepłego mleka oraz 90 g cukru zrobić rozczyn, który odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 10 minut do wyrośnięcia. Masło rozpuścić w rondlu i przestudzić. 2. Do dużej miski przesiewamy całą mąkę i dodać wyrośnięty rozczyn, Zagnieść ciasto. Na koniec powoli dodać roztopione masło i wyrobić na gładkie
vaniliowoczekoladowarazem zjeść. Jak dotąd koncentrowałam się głównie na pieczeniu chleba bez pszenicy, ciasta pozostawiłam "na kiedyś", sądząc że sobie z nimi nie poradzę. I choć mam już całą szufladę przeróżnych bezpszennych mąk, skorzystałam z gotowej mieszanki Schara i umieszczonego na jej opakowaniu przepisu. Smak ciasta pozytywnie mnie zaskoczył, aż żałuję, że wykonałam je tylko z połowy składników(...)sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać porcjami pozostały cukier. Pianę przełożyć do masy i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut. Tuż przed końcem pieczenia sprawdzić wykałaczką, czy już jest gotowe. Ciasto pozostawić w foremce do całkowitego wystygnięcia, następnie przeciąć w poprzek
Kuchenne zapiski Edytyjednym żółtku. Mąkę zmieszać z kakao, proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia i przesiewać przez sitko do masy lekko mieszając już nie mikserem tylko gumową łopatką tak, żeby składniki się połączyły a masa nie opadła. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec do "suchego patyczka" ok. 30 min. (u mnie 25min). Po ostudzeniu przekroić(...)smaku Formę, w której piekło się ciasto wyłożyć folią aluminiową lub papierem (żeby było szczelnie a galaretka nie wydostała się poza formę), włożyć jeden blat ciasta, nasączyć połową ponczu i posmarować dżemem. W tym momencie trzeba sprawdzić, czy galaretka lekko stężała. Jeśli tak, można obrać banany, przekroić je wzdłuż na połowy i ułożyć na cieście wzdłuż krótszego boku
Maślane ciasteczkobez szypułek sok z 1/2 cytryny 1 i 1/3 szklanki cukru + dodatkowe 2 łyżki 6 łyżek masła + dodatkowe 2 łyżki 1 opakowanie ciasta francuskiego Przygotowanie: W większej misce wymieszaj ćwiartki jabłka z sokiem z cytryny i 1/3 szklanki cukru i odstaw na 20 minut. W oddzielnej misce wymieszaj truskawki z 2 łyżkami cukru i także odstaw na 20 minut(...)przez kolejne 10 minut aż karmel zgęstnieje, polewając nim owoce od czasu do czasu. Na posypanej mąką powierzchni, rozłóż ciasto francuskie i wytnij z niego koło o 1 cm szersze niż średnica patelni. Umieść ciasto na jabłkach a brzegi powciskaj między owoce a brzegi patelni, natnij ciasto w kilku miejscach. Włóż patelnię do nagrzanego piekarnika i piecz przez 40 minut
karmelowyChrupiąca kruszonka z dodatkiem płatków owsianych przełożona pysznym nadzieniem truskawkowo-rabarbarowym. To nasz majówkowy HIT. Pyszne ciasto a dzięki obecności płatków owsianych pożywne i zdrowe. Polecam
Moja Delicjasprawą zepsutego piekarnika ;) Od jakiegoś czasu nie działa dolna grzałka ale w przyszłym tygodniu piekarnik przyjdą naprawić serwisanci. Na szczęście mam przepis na przepyszne babeczki, tak delikatne, że bez problemu dopiekły się tylko pod górną grzałką. Tym razem zrobiłam je z czerwonymi porzeczkami ale wszystkie owoce świetnie będą do nich pasować. Przy okazji chciałabym Was zachęcić do udziału(...)oleju jajko garść czerwonej porzeczki W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Na wierzch nakładamy po kilka umytych porzeczek. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Smacznego:) Zapraszam do akcji muffinkowej u Domi w kuchni
Mienta blogsprawą zepsutego piekarnika ;) Od jakiegoś czasu nie działa dolna grzałka ale w przyszłym tygodniu piekarnik przyjdą naprawić serwisanci. Na szczęście mam przepis na przepyszne babeczki, tak delikatne, że bez problemu dopiekły się tylko pod górną grzałką. Tym razem zrobiłam je z czerwonymi porzeczkami ale wszystkie owoce świetnie będą do nich pasować. Przy okazji chciałabym Was zachęcić do udziału(...)oleju jajko garść czerwonej porzeczki W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Na wierzch nakładamy po kilka umytych porzeczek. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Smacznego
Mienta blog