długości ok. 28-30cm . Do pieczenia wykorzystałam keksówkę o wymiarach 30x11cm , ale makowce można piec również na dużej blasze, dość ściśle zawinięte w papier do pieczenia (1-2cm luzu między papierem a makowcem, inaczej strucla urośnie na boki i straci kształt). Makowiec zawijany z ciasta półkruchego Składniki: CIASTO 480g mąki pszennej 200g masła 120g cukru pudru(...)cukru pudru 3-4 łyżki gorącej wody białko do posmarowania ciasta suchy mak do dekoracji Wykonanie: CIASTO - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i kawałki zimnego masła, wszystko posiekać razem - dodać jajka oraz śmietanę, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto - ciasto podzielić na dwie części, zafoliować i schłodzić przez
Smakołyki Berenikiuważam, że jest smaczny i ciasta z jego dodatkiem też są bardzo fajne (tak jak na przykład ten przekładaniec bez pieczenia). Dlatego gdy trafiłam na przepis na Ciasto kapitańskie wiedziałam od razu, że na pewno go przetestuję. Ciasto wyszło bardzo smaczne, ale jednocześnie bardzo słodkie. Polecam ograniczyć cukier do minimum zwłaszcza w masie ajerkoniakowej, ponieważ jak wiemy(...)łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli Białka ubijamy z szczyptą soli. Do ubitych łyżka po łyżce dodajemy cukru i ubijamy, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodajemy żółtka, olej i wodę – krótko miksujemy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy szpatułką. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, tak aby papier
Relaxtimedomowej bezy, z takiej która tylko na zewnątrz jest chrupiąca a w środku białko pozostaje w formie lekko ciągnącej. Do tego pyszne ganache czekoladowe, na kremówce i z serkiem mascarpone. Brzmi obłędnie, prawda? Z podanego przepisu przygotujesz torcik, który będzie wspaniałym uzupełnieniem pysznej kawy. Tutaj może nasunąć się pytanie, jaka kawa będzie odpowiednia do takiego ciasta? Odpowiedź także jest prosta(...)być gęsta, lepka. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, zmiksować. Przygotowaną masę wyłożyć na papier do pieczenia, idealnie w narysowane foremki. Rozgrzać piekarnik do 140 stopni i na środkową półkę wstawić blaty bezowe. Zapiekać w 140 stopniach przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i zapiekać przez kolejne 40 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach. Ganache czekoladowe
Poezja Smaków - blog kulinarnypozostawiamy na 5-10 minut, by rozczyn nieco urósł. Po tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto mikserem z hakami około 5 minut, po tym czasie dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiamy dalej, aż tłuszcz się dobrze wchłonie, a ciasto przestanie lśnić. Gładkie ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką(...)miodem, cukrem (do smaku), cynamonem i kardamonem. Studzimy. Z każdej porcji ciasta formujemy placuszek nieco cieńszy na brzegach, a grubszy w środku, nadziewamy go porcją puree, formujemy okrągłą, zgrabną bułeczkę, układamy sklejeniem do spodu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach, pamiętając, że bułeczki jeszcze urosną. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe
Rozpustne gotowanieniemal tysiąckilometrową podróż, nie można się obejść bez łakoci. Upiekłam więc drożdżówki. Połączenie nektarynek z marcepanem znalazłam u Doroty , ale to właściwie wszystko, co z oryginalnego przepisu zostało. Dodałam jeszcze garść poziomek, które został mi od sernika (uwaga! U mnie poziomki jeszcze są, więc może i u Was się znajdą...?), a ciasto zawinęłam w bułeczki-ślimaczki. Jeszcze ciepłą blachę(...)mleka. Odstawić na 15-20 minut. Masło rozpuścići przestudzić. Po tym czasie dodać pozostały cukier i mleko, skórkę z cytryny i jajko. Zagnieść ciasto. Wlać masło, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie nektarynki przekroić na połowy, usunąć pestki, pokroić w kostkę. Wymieszać z poziomkami i mąką. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości
Pożeraczka, czyli raz adobrzecieście), z suszonych śliwek (idealne do ciast czekoladowych) czy chociażby - jak w tym przypadku – z mango; mango ma wyjątkowy smak i piękny słoneczny kolor, dzięki czemu w pewnym stopniu pełni podobną funkcję, co żółtko, ponieważ ciasto zyskuje ładną pomarańczową barwę. Uwaga, nadjeżdża powóz słodkości! Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej typ 700 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki(...)mleka z cukrem, całość połącz ze sobą i przelej do miski z suchymi składnikami. Dokładnie połącz wszystkie składniki ciasta. Za pomocą łyżki do lodów napełniaj przygotowane papilotki, a wierzch babeczek posyp wiórkami kokosowymi. Wstaw do piekarnika i piecz 25-30 minut. Wyjmij z piekarnika, odczekaj 10 minut i wyjmij babeczki z formy. Podawaj przestudzone. 12 babeczek
Roślinna - blog wegańskinadać odpowiednią konsystencję ciastu Zalewam płatki owsiane gorącą wodą, zostawiam je, by napęczniały. W osobnej misce umieszczam przesianą mąkę. Dodaję sól, melasę, suche drożdże oraz płatki owsiane. Wszystko dokładnie zagniatam, dodając odrobinę wody, jeśli będzie trzeba. Ciasto wyjdzie nico klejące. Zostawiam je na jakąś godzinę, przykryte płócienną szmatką, aby podwoiło objętość. Następnie ponownie zagniatam ciasto(...)najlepiej rękoma posypanymi mąką, by aż tak bardzo się nie kleiło do nich. Keksówkę ok. 24 cm wykładam papierem do pieczenia. Następnie przekładam ciasto i wstawiam do pieca nagranego do 180 stopni. Piekę około 30-40 minut. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiPowiem wiecej, moje spoznienie jest dosc powazne, ale mam nadzieje, ze Gospodarna Narzeczona z blogu na Kruchym spodzie, gospodyni 49 Weekendowej Piekarni mi to wybaczy.Przyznam, ze pieczenie tych buleczek nie przebiegalo bez zaklocen, tego dnia wszystko sprzysieglo sie przeciwko mnie. Najpierw mialam problem z dynia, potem odnioslam rany, a na koncu zepsula mi sie waga. Cale szczescie buleczki(...)pozostala make.Ciasto wyrabiamy na stolnicy oproszonej maka przez okolo 7 minut. Bedzie dosc twarde, ale latwo sie ugniata i nie lepi sie. Miske po ciescie myjemy, namaczamy w goracej wodzie by byla ciepla i przekladamy tam ciasto. Zostawiamy pod przykryciem do wyrosniecia na 2-3 godz.Szykujemy blache do pieczenia, wykladamy ja papierem lub smarujemy olejem.Z ciasta formujemy 2 bochenki
Przysmaki KarolkiDzisiaj podaję przepis na popularne ciasto Pleśniak w wersji bezglutenowej. Wersja bezglutenowa powstała po zamianie ciasta glutenowego na ciasto wykonane z mąki bezglutenowej - oczywiście własnej
Ze smakiem bez glutenuPrzed Państwem nasza pierwsza w życiu tarta! Ten przepis miał być tylko dla nas, jednak stwierdziłyśmy, że wyszła urocza i prosta w przygotowaniu, dlatego przedstawiamy ją
Candy PandasWarzywniaki aż roją się od rabarbaru, więc trzeba było go kupić! Tylko co z niego zrobić? Domowa granola z rabarbarem już była, orkiszowe ciasto z rabarbarem
Be Fit Be StrongWitam Was moi kochani po prawie pięciu miesiącach przerwy! Musicie wybaczyć mi moją nieobecność, lecz miałam sporo na głowie.. dwa kierunki studiów, obrona pracy dyplomowej
Be Fit Be StrongDziś gratka dla tych, którzy lubią połączenie mięsa z owocami. Prezentowana przeze mnie zapiekanka to mieszanka niezwykłych smaków, bardzo aromatyczna, a dzięki bezglutenowemu makaronowi (tym razem
Kawa z mlekiem