pieczenia 1 kopiasta łyżeczka kakao Jajko roztrzepać z cukrem pudrem, dodać masło, wymieszać. Mąkę (minus 1 łyżka) przesiać z migdałami i proszkiem, wsypać do masy jajecznej. Zagnieść miękkie ciasto. Do 1/5 część ciasta dodać kakao i ponownie zagnieść, do reszty dodać odłożoną wcześniej łyżkę mąki. Z jasnego ciasta odrywać kawałki i formować kulki ok 1cm. Z ciemnego ciasta formować(...)czekoladowe na uszy i nogi. Głowom, nogom i uszom nadać podłużny kształt. Kulki ułożyć ciasno, lekko spłaszczyć, żeby dobrze posklejały się między sobą. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w temp. 170stC. Po upieczeniu studzić na blasze, zdjąć dopiero jak całkowicie wystygną. Smacznego
Obiad gotowydodaj ugotowaną kaszę i wymieszaj. Ciasto podziel na 4 części, nałóż farsz i złóż na pół, a ząbkami widelca posklejaj brzegi. Możesz wyciąć jakiś wzorek na górnej części lub po prostu natnij na krzyż, tak aby niepotrzebna wilgoć z farszu mogła odparować. Moja drobna uwaga, faszeruj i sklejaj już na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, bo trudno przenieść paszteciki(...)lewej), z kolejnym uratowałam sytuację przenosząc na papierze. Piecz około 20 minut w temp. 190-200 C. Tak wyglądała porcja Gabi, bo lubi sobie Dziewczyna podjeść. Ja z Miśką jadłyśmy same paszteciki, Miśka w sumie 2 wciągnęła, a mój przydział to był ten brzydal, jak to bywa „szewc bez butów chodzi”, a moim przypadku kucharz jest zawsze
greenscarfPuszyste i delikatne mokre ciasto czekoladowe które znika bardzo szybko. Przepis zaczerpnięty jest z tego bloga z małymi zmianami. Można dodać do niego owoce, bakalie, kokos, wedle uznania lub jeść bez dodatków, w każdej wersji jest pyszne. SKŁADNIKI: - 125 g masła - 250 ml mleka - 1 szklanka mąki pszennej - 3/4 szklanka cukru - 1 jajko - 1 łyżeczka(...)Wlewamy mleko , dodajemy jajko i dżem. Wlewamy roztopioną margarynę i wszystko dokładnie mieszamy lub miksujemy. Przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 40- 50 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem. Życzę smacznego
Kulinarne życiewielkim smakiem, nieświadoma obecności warzywa, za którym nie przepada. Dla niej wykonuję taki zabieg: piekę ciasto bez dodatków, a później nakładam na nie surowe, drobniutko pokrojone warzywa. Proponuje tak robić, jeśli chcemy zachować wszystkie składniki odżywcze warzyw. Wysoka temperatura pieczenia bowiem znacznie je uszczupli. Składniki na pizzę o średnicy 30 cm: 1 szklanka mąki ze skiełkowanego orkiszu(...)Mąkę mieszamy z solą i dodajemy wodę. Wyrabiamy ciasto i wałkujemy na cieniutki placek. Wykładamy na blachę do pieczenia. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym (passata z pomidorów + czosnek przeciśnięty przez praskę + bazylia, oregano, sól, pieprz). Wykładamy warzywa: brokuł, cebula, cukinia. Posypujemy oregano. Tak przygotowaną pizzę pieczemy przez 25 minut w temperaturze 220 stopni. Smacznego
Jeść, by żyć w zdrowiupachnąca. Smakuje jak najlepszy, tradycyjny glutenowy wypiek. Smakowała wszystkim bez wyjątku! Tutaj jednak nie radze zbyt dużo eksperymentować z mąkami, bo ciasto będzie się bardzo kruszyć. Ja do kruchego ciasta użyłam niezawodnej do tego mieszanki Nutrifree Mix per dolci. Przepis zaczerpnięty od Doroty z bloga Moje Wypieki. SKŁADNIKI: ciasto: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutrifree(...)podanych składników na ciasto zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę i zawiń folię spożywcza. Wstaw do lodówki na około 1 godzinę. Tortownicę o średnicy około 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno tortownicy wylep 1/3 schłodzonego ciasta. Resztę ciasta włóż do zamrażarki. Ciasto ponakłuwaj widelcem i podpiecz około 10 – 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudź. Kolejną
Kuchnia bezglutenowaszklanki cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jabłkowa -2 kg jabłek -1 galaretka pomarańczowa -5 łyżek cukru -5 białek -1 cukier waniliowy -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g -sok z połowy cytryny kruszonka -1 łyżka masła -1 łyżka cukru -3 łyżki mąki Z podanych składników zagniatamy ciasto,dajemy je do lodówki. Jabłka obieramy i trzemy(...)dodajemy zimne jabłka. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. połowę ciasta wałkujemy i dajemy na dno blaszki, następnie wykładamy jabłka, resztę ciasta trzemy na tarce lub urywamy kawałeczki i dajemy na jabłka. kruszonka Masło rozpuszczamy w mikrofali, dodajemy cukier i mąkę. kruszymy na ciasto. pieczemy około 55 minut na złoty kolor w temperaturze 170 stopni. i gotowe szarlotkę przechowujemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumąki pół kostki zimnego masła 3 łyżki wody 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko Składniki farszu : 30 dkg brokułów - same koronki , bez ogonków posiekany por bez liści lub 1 cebula pokrojona w piórka 2 świeże pomidory świeża natka pietruszki 200 ml śmietany(...)Wylewamy wszystko powoli na tartę. Następnie ucieramy ser i delikatnie posypujemy na wierzch. Tartę z brokułami pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C na termoobiegu. W miarę upływu czasu temperaturę zmniejszamy do 150 stopni (jakieś ostatnie 10 minut pieczenia) i przełączamy piekarnik na pieczenie od dołu (tak żeby ciasto dobrze się upiekło). Po wyjęciu
Aromatyczne Podróżequinoa oraz wiele odmian chrupek, które idealnie pasują jako przekąska do piwa i z powodzeniem zastępują chipsy. Poniżej przepis na krakersy ziemniaczano - kukurydziane, ale tradycyjnie już nie obyło się bez naszych modyfikacji - dodaliśmy do nich nieco kurkumy i przygotowaliśmy nieco grubsze niż sugeruje Autorka, nasze mają raczej formę chrupek. Wyszły idealne - chrupiące i aromatyczne(...)odparować, utłuc gorące z masłem, dodać mąkę kukurydzianą, gałkę, sól i zagnieść ciasto. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia, przykryć drugim papierem, rozwałkować na grubość około 1 mm, zdjąć wierzchni papier i wyciąć krążki małym kieliszkiem lub wytoczyć kuleczki wielkości orzecha laskowego. Krakersy piec około 40 minut w temperaturze 180°C lub usmażyć w głębokim tłuszczu (oleju z pestek
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCzasami mam ochotę na coś mega czekoladowego i wtedy sięgam po moje ciasteczka. Ciasteczka bez cukru, z du ż ą ilością płatków owsianych i jeszcze większą czekolady gorzkiej i białej. Jedno ciasteczko bardzo szybko zaspokaja ochotę na coś słodkiego(...)pieczenia PRZYGOTOWANIE Miękkie masło miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy jaja, płatki owsiane i łyżkę mleka. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodajemy pokrojono drobno czekoladę, wszystko dobrze mieszamy. Z ciasta formujemy ciasteczka, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka delikatnie spłaszczamy. Ciasteczka pieczemy
La grande e la piccola cuocaetapy, aby całość dokładnie się połączyła. Masę rozlewamy do kokilek prawie po brzegi. Ciasto nie urośnie i nie ma obawy, że „wyjdzie” poza foremkę. …i to co najlepsze – wylizywanie Wstawiamy kokilki z ciastem do lodówki na minimum 20 minut. Ja wstawiłam na 3 godziny, bo jednak uparłam się, że najpierw dzieci zjedzą obiad, a później będą(...)Pieczemy ok. 15 minut licząc od momentu całkowitego nagrzania się piekarnika. W zależności od piekarnika czas nagrzewania wynosi od 5 do 10 minut, więc istotne jest, aby wyłapać ten moment, gdy piekarnik będzie całkowicie nagrzany i od tego czasu odliczać 15 minut. Gotowe fondant poznacie po chrupiącej, lekko popękanej skorupce. Kokilki wyjmujemy z piekarnika i studzimy przez ok. 2 minuty
gutfutsię jakiś czas na odwagę, aż w końcu nadszedł ten dzień i postanowiłam je upiec. Niestety z jakiegoś dziwnego powodu doszłam do wniosku, iż uda mi się tego dokonać bez metalowych foremek do babeczek. No i w sumie się udało... Tylko babeczki wyglądają mało babeczkowo! Tak czy siak pyszne są, a z blaszki można je w ostateczności wyjeść przy(...)mała łyżeczka proszku do pieczenia trochę białka Na nadzienie: 1 opakowanie budyniu waniliowego 400 ml mleka 2-3 łyżki cukru brązowego 12 wisienek koktajlowych Mąkę, cukier, posiekaną margarynę, żółtka, śmietanę, sól i proszek do pieczenia mieszamy razem i zagniatamy do uzyskania jednorodnego ciasta. Zawijamy je w folię
peggiwkuchniSkładniki : Biszkopt na spód : 3 jajka 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru 4 łyżki oleju 1/2 łyżki octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta kurkumy ( opcjonalnie ) Beza kokosowa : 4 białka 2/3 szklanki cukru 20 dkg wiórków kokosowych Masa: 1/2 l mleka 2 żółtka 2 i 1/2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki(...)czas mieszając, stopniowo wlej olej, ocet, a na końcu dodaj wymieszaną z proszkiem, kurkumą i przesianą mąkę. Ciasto wylej na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, rozsmaruj po całej blaszce. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C przez około 30 minut. Wystudź. B eza kokosowa : Białka ubij na sztywno, nie przerywając ubijania, dodawaj stopniowo cukier. Następnie wsyp kokos, delikatnie
Przepisy i porady kulinarneprawie 2 godzinach- zimno jest. Wyrośnięte ciasto zagnieć chwilkę aby je odgazować i podziel je sobie tak pół na pół, i na pół i na pół… by łatwiej było Ci uformować w miarę równe i zgrabne kulki, wielkości orzecha włoskiego. Nakulałam ich około 50, ale to już zależy od Ciebie. Formę do pieczenia wyłóż papierem i ułóż(...)każdą kulkę w tej mieszance i dopiero wtedy układać w formie, ale proszę Cię, serio Ci się chce, jeżeli tak to chapeau bas ? Piecz 30 minut w temp. 180-190 C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu! Smacznego! Światło dzienne, rzeczywisty kolor
greenscarfspożywczą i wkładamy do lodówki na noc. Następnego dnia ciasto wałkujemy na grubość około 3-4 mm. Jeśli się klei delikatnie podsypujemy stolnicę mąką. Do powstania jednego dzwonka potrzebujemy 7 pierników w kształcie koła. I dwa piernika w kształcie liścia. Ja do przygotowania dzwonka użyłam specjalnego zestawu wykrawaczy, ale bez nich też możemy zrobić taki dzwonek. Potrzebujemy 7 kół(...)środku robimy dziurkę, tak samo w liściach tylko tym razem dziurkę robimy na samej górze. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 7-8 minut. Pierniki studzimy a następnie dekorujemy lukrem. Możemy ozdobić też kolorową posypką ,bakaliami itd. Na wstążkę nawlekamy najpierw tzw. serce dzwonu czyli najmniejsze kółeczko
Radość kipiąca uśmiechem.ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto można schłodzić w lodówce, ale j a podarowałam sobie ten etap. Wałkujemy ciasto na delikatnie podsypanej mąką stolnicy i za pomocą okrągłej foremki wykrawamy ciasteczka, które układamy na papierze do pieczenia ułożonym na blasze. Kokosowa beza 2 białka szczypta soli 100 g cukru 100 g wiórków kokosowych Konfitura z czerwonych borówek Białka ubijamy(...)środku, które wypełniamy konfiturą z czerwonych borówek lub taką jaką macie. Wstawiamy blachę z ciasteczkami do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C (dół- wtedy beza się nie spiecze) i pieczemy ok. 25 minut. Beza kokosowa powinna być jasna, a kruchy spód lekko zarumieniony. Ciasteczka wyjmujemy z piekarnika jak ostygną. Możemy je zapakować i podarować jako jadalnyprezent świąteczny. Smacznego! The post
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwielu lat, zawsze się udaje i dlatego często wykorzystuję do jako ciasto bazowe pod przekładane wypieki. W wersji bez dodatków ale za to z przyprawą do piernika możecie je znaleźć tutaj (klik) *blaszka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 4 szklanki mąki 250 g masła lub margaryny 1,5 szklanki cukru 2 jajka 2 szklanki mleka 2 łyżeczki sody(...)Mąkę połączyć z cynamonem, i sodą, przesiać przez sitko. Dodać do masy kakaowej, wbić jajka i wszystko wymieszać mikserem do połączenia składników. Blaszkę wyłożyć papierem, wylać ciasto i piec około 40 minut w 180*C. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki wody, wystudzić i wymieszać z dżemem. Kiedy masa zacznie tężeć, wylać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto z gatunku szybkie, łatwe i smaczne. Dla mnie ratunek gdy mają się zjawić goście, a ja nie mam czasu, albo produktów, by przygotować coś ekstra. Bez udziwnień z produktów, które zawsze są w domu, najdłużej schodzi się z pieczeniem, ale można je podać jeszcze ciepłe. Takie aromatyczne idealnie pasuje do kawy lub herbaty Składniki: 4 jaja(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 4-5 jabłek Jajka ubijamy z cukrem do momentu aż powstanie biała puszysta masa, wsypujemy mąkę, proszek, sodę i cynamon, wlewamy olej i całość dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone w plasterki jabłka i ponownie mieszamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez ok 45 minut
Cynamonowe szczęścieSkładniki na nadzienie; 40 g masła 60 g cukru 3- 4 jabłka ( obrane i pokrojone w krązki bez gniazd nasiennych) cynamon do smaku Mąkę przesiać na stolnicę , dodac cukier, sól, masło pokrojone w kosteczkę. Na końcu dodac jajko i zagnieść ciasto. Owinąc w folie i schładzać w lodówce około pół godz. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Na patelnie(...)około 5 minut. Przekładamy je do formy na tarte.Po wierzchu posypujemy cynamonem. ( ja użyłam ceramicznej). Ciasto wyjąc z lodówki i rozwałkować na placek o średnicy nieco większej niż foremka. Ciasto wyłożyć na wierzch jabłek. (ja nawinęłam je na wałek a potem przełożyłam na forme) Na wierzchu należy ponakłuwać widelcem, aby para mogła gdzies uchodzić ;-) Ciasto wkłądamy do piekarnika
Radość kipiąca uśmiechem.śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao ( do drugiej części ciasta) Mąkę przesiać na stolnicę , dodać pozostałe składniki (bez kakao) i zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części . Jedną pozostawić jasną, a do drugiej dodać kakao i zagnieść, a następnie zawinąć w folię i schować do lodówki. Jasna część ciasta 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu(...)cukrem będzie już ubita dodać startą czekoladę,rodzynki, wiórki kokosowe i posiekane na drobno orzechy.Wymieszać wszystko szpatułką i rozłożyć na powidłach. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40-45 minut. Ciasto ciemne 4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu 1 kisiel wiśniowy Ciasto, które chłodziło się w lodówce wyłożyć na blaszkę o wymiarach 23x38 cm . Białka
O kuchni z uczuciemśliwki, w szafce znalazłam budyń. Pomieszałam dwa przepisy i wyszło mi dobre ciasto, którym zajada się cała rodzinka. Tak wygląda ciasto: A tutaj jest przepis: Biszkopt: 4 jajka pół szkl. mąki pszennej pół szkl. mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: budyń śmietankowy 1 i 1/2 szkl mleka 1/2 kostki margaryny (ja dodałam masło) plus: śliwki Przygotowanie: Biszkopt(...)proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać do ubijanych jaj. Tortownice wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Piec w średnio nagrzanym piekarniku przez 30 minut. Masa budyniowa: Budyń gotujemy na mleku, odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony ucieramy z masłem. Przełożenie: Wystudzony biszkopt przeciąć na pół, 2/3 masy budyniowej wyłożyć na biszkopt, na budyń wyłożyć śliwki przekrojone na pół, bez pestek
Motylkowa Kuchniasmakiem i konstrukcją ciasta. Trochę podpytałem, trochę poczytałem i inspiracją miał być 3-BIT bez pieczenia, jednak nie byłbym sobą, gdybym czegoś nie zmienił i w efekcie końcowym mamy tort czekoladowy ze smakami popularnego batona 3-BITa. Czego użyłem? Biszkopt: -150 gram gorzkiej czekolady 60% kakao -6 jajek -łyżeczka proszku do pieczenia -100 gram mąki TYP450 -łyżka(...)pudru. Ubijamy. Żółtka ucieramy, powoli dodając czekoladę, łączymy w jedną masę, dodajemy białka, mieszamy, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy do jednolitej masy. Przekładamy do formy wysmarowanej masłem z bułką tartą i pieczemy ok 40 minut w temperaturze 175-180 stopni góra - dół. Biszkopt studzimy i za pomocą żyłki przecinamy tak, by otrzymać 3 równe kawałki. Masa
BaRepasRobimy biszkopt: białka ubijamy na sztywno, partiami dodajemy cukier, a potem żółtka. Następnie dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę (36x24cm) i pieczemy w 180 st. C przez 30-40 minut. Po całkowitym wystudzimy kroimy ciasto na dwa blaty. 2. Mleko (część zostawiamy do wymieszania z budyniem) zagotowujemy z cukrami, dodajemy budyń rozmieszany w pozostały(...)wierzch ciasta, a do pozostałej części dodajemy wiśnie i delikatnie mieszamy. 3. Kawę rozpuszczalną i cappuccino zalewamy wrzątkiem, studzimy. 4. Przekładamy ciasto: spód lekko nasączamy ponczem, wykładamy 1/2 kremu z wiśniami, na krem wykładamy okrągłe biszkopty namoczone w ponczu i resztę kremu z wiśniami. Całość przykrywamy biszkoptem, lekko go nasączamy i wykładamy cienko krem bez wiśni. Całość posypujemy tartą
Kuchnia domowa AniAromatyczne ciasto marchewkowe z mąką gryczaną (bez glutenu). Bardzo łatwy przepis na wykorzystanie marchewki. Świetne ciacho do popołudniowej kawy...Składniki:200 g startej na małych oczkach marchwi100 g mąki gryczanej90 g brązowego cukru80 ml oleju/oliwy30 g orzechów włoskich30 g wiórków kokosowych2 jajkałyżeczka cynamonułyżeczka sodyłyżeczka proszku do pieczeniaszczypta solipolewa: 100 g kremowego serka philadelphia(...)wymieszać jajka, cukier i olej. Dodać suche składniki: mąkę gryczaną, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Przemieszać.Orzechy włoskie posiekać. Do ciasta dodać marchewkę, orzechy i kokos. Ponownie wymieszać całość.Ciasto przelać do tortownicy, wyrównać górę i wstawić do piekarnika.Piec około 30 minut do tzw. "suchego patyczka". Wyjąć i wystudzić.Wszystkie składniki na polewę umieścić
wyzwania kuchennetalerza znikają tak samo jak się je robi, czyli szybko :-). Słodkie ślimaczki z francuskiego ciasta z budyniem Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 budyń waniliowy bez cukru 400 ml mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki masła parę łyżek mieszanki kandyzowanego ananasa, melona i maracui 1 jajko Wykonanie: Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu(...)stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwijamy, rozsmarowujemy na nim wystudzony budyń, posypujemy owocami i zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku. Ciasto malujemy rozkłóconym jajkiem. Następnie ostrym nożem kroimy w plastry o szerokości 2,5 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut. Roladki zdejmujemy z blachy, dopiero
Kulinarne przygody GatitySernik tradycyjny czy może innowacyjny: czekoladowy, cytrynowy lub toffi. Okazuje się, że jednak dla większości z was jeżeli ma być sernik to raczej tradycyjny (oczywiście z
Relaxtime