ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:584/1234)

Ciasto „Ptasie Mleczko” 987

się kruszył. Następnym razem spróbuję wykonać zwykły biszkopt z dodatkiem kakao. Biszkopt: 4 duże jajka 3/4 szkl. drobnego cukru 1/2 szkl. mąki 2 budynie czekoladowe bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki oleju Masa: 500 ml śmietanki 30% 4 serki homogenizowane waniliowe (po 150g) 1 cukier wanilinowy 2 galaretki cytrynowe Polewa: 1/2 kostki masła(...)żółtku i ubijamy jeszcze chwilę. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Produkty sypkie łączymy z masą jajeczną delikatnie mieszając szpatułką. Ciasto wylewamy na blaszkę (21×32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 20 minut. Galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku. Odkładamy do przestudzenia. Schłodzoną kremówkę

Smaki Na Talerzu
Kruche ciasto z jabłkami i karmelem z orzechami 290

wyobrażam sobie kolejnych Świąt bez tego luksusowego jabłecznika.  Składniki (na blachę o wymiarach 20 cm x 20 cm): Ciasto kruche: 1/2 kilograma mąki tortowej  1/2 szklanki cukru pudru  2 żółtka  1 jajko  3 łyżki śmietany  250 gram masła  2 łyżeczki proszku do pieczenia  szczypta soli  Masa jabłkowa(...)podanych składników ciasta kruchego zagnieć jednolitą masę. Ciasto podziel na 3 równe części. Jeżeli nie wiesz jak podzielić ciasto, może pomóc Ci w tym ten film . Każdą z części ciasta należy rozwałkować na kwadrat o powierzchni takiej samej jak blacha do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, do zarumienienia na złoto

Mango Papaja
Chleb orkiszowy z chia - gotuj z Multicooker :) 251

problemów się z niej wyślizguje. Chlebek wychodzi bardzo smaczny, a wręcz przepyszny, niezwykle delikatny, a dodatek nasionek chia urozmaica nieco jego strukturę. Jest tak dobry, że można go jeść bez dodatków 😍 Składniki: 500 g mąki orkiszowej (użyłam tortowej, typ 450) 40 g świeżych drożdży 400 ml wody  1 łyżeczka soli himalajskiej  1 łyżeczka cukru  1 łyżka(...)wody (powinna być ciepła, nie gorąca) i rozpuść w niej drożdże z cukrem. Odstaw pod przykryciem na 10 minut.  W międzyczasie do miski przełóż wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj kolejno z rozrobionymi drożdżami. Dokładnie wyrób ciasto.  Wyrobione ciasto przełóż do misy Multicookera REDMOND RMC-250E . Zamknij pokrywę i ściągnij zawór od pary. Ustaw program "BREAD" i zmień czas

Zdrowie na języku :P
Low Carb Pizza 160

Light z moimi modyfikacjami. Pyszna :-) Zapraszam do wypróbowania. Smak, mimo że bez jakichkolwiek zbóż, zdecydowanie przypomina tradycyjną pizzę. Low Carb Pizza Składniki na spód: 260 gram mąki migdałowej (może być zmieszana z tartymi migdałami) 2 jajka 250 gram startej mozzarelli 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowego jeśli chcecie pizzę bezglutenową) Składniki na wierzch - do wyboru(...)blachę) Rozgrzej piekarnik do ok. 175 stopni W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Najlepiej zacząć drewnianą łyżką, a kiedy ciasto zacznie się kleić, dokończyć ręką :-) Nasmaruj blachę - może być oliwa  Rozłóż ciasto na blasze rozgniatając je dłońmi  Piecz ok 15 minut po czym wyjmij podpieczone ciasto z piekarnika podpieczone ciasto na pizzę low carb rozsmaruj

Marta próbuje
BUŁKI DYNIOWE Z PASZTETEM I SZPINAKIEM 140

Bułki dyniowe są bardzo smaczne, delikatne i pachnące. Dodatkowo nadziane pasztetem paprykowym Profi i szpinakiem. Takie pyszne bułeczki nadają się do do pracy, piknik, wyjazdy i  bez wcześniejszego ich przygotowywania. Są tak pyszne że nie trzeba ich nikomu polecać.  SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej 200 g musu z dyni 1 płaska łyżka soli 3 łyżki oleju(...)wyrabiamy elastyczne ciasto. Odkładamy je na 30 minut aby wyrosło. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy je posypując mąką na prostokątny kształt. Na ciasto rozsmarowujemy delikatnie pasztet, na to kładziemy szpinak i zwijamy jak roladę.  Tniemy 2 centymetrowe kawałki i układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.  Bułki pozostawiamy na 15 minut aby wyrosły, następnie pieczemy 30 minut

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasteczka słodkie baranki 192

pieczenia 1 kopiasta łyżeczka kakao Jajko roztrzepać z cukrem pudrem, dodać masło, wymieszać. Mąkę (minus 1 łyżka) przesiać z migdałami i proszkiem, wsypać do masy jajecznej. Zagnieść miękkie ciasto. Do 1/5 część ciasta dodać kakao i ponownie zagnieść, do reszty dodać odłożoną wcześniej łyżkę mąki. Z jasnego ciasta odrywać kawałki i formować kulki ok 1cm. Z ciemnego ciasta formować(...)czekoladowe na uszy i nogi. Głowom, nogom i uszom nadać podłużny kształt. Kulki ułożyć ciasno, lekko spłaszczyć, żeby dobrze posklejały się między sobą. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut w temp. 170stC. Po upieczeniu studzić na blasze, zdjąć dopiero jak całkowicie wystygną. Smacznego

Obiad gotowy
Paszteciki z kaszą gryczaną i pieczarkami 206

dodaj ugotowaną kaszę i wymieszaj. Ciasto podziel na 4 części, nałóż farsz i złóż na pół, a ząbkami widelca posklejaj brzegi. Możesz wyciąć jakiś wzorek na górnej części lub po prostu natnij na krzyż, tak aby niepotrzebna wilgoć z farszu mogła odparować. Moja drobna uwaga, faszeruj i sklejaj już na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, bo trudno przenieść paszteciki(...)lewej), z kolejnym uratowałam sytuację przenosząc na papierze. Piecz około 20 minut w temp. 190-200 C. Tak wyglądała porcja Gabi, bo lubi sobie Dziewczyna podjeść. Ja z Miśką jadłyśmy same paszteciki, Miśka w sumie 2 wciągnęła, a mój przydział to był ten brzydal, jak to bywa „szewc bez butów chodzi”, a moim przypadku kucharz jest zawsze

greenscarf
Mokre ciasto czekoladowe 192

Puszyste i delikatne mokre ciasto czekoladowe które znika bardzo szybko. Przepis zaczerpnięty jest z tego bloga  z małymi zmianami.  Można dodać do niego owoce, bakalie, kokos, wedle uznania lub jeść bez dodatków, w każdej wersji jest pyszne. SKŁADNIKI: - 125 g masła - 250 ml mleka  - 1 szklanka mąki pszennej - 3/4 szklanka cukru - 1 jajko  - 1 łyżeczka(...)Wlewamy mleko , dodajemy jajko i dżem.  Wlewamy roztopioną margarynę i wszystko dokładnie mieszamy lub miksujemy. Przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy 40- 50 minut. Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.  Życzę smacznego

Kulinarne życie
PIZZA NA CIEŚCIE ZE SKIEŁKOWANEGO ORKISZU (BEZ DROŻDŻY, TŁUSZCZU) Z DUŻĄ ILOŚCIĄ ZIELONYCH WARZYW 142

wielkim smakiem, nieświadoma obecności warzywa, za którym nie przepada. Dla niej wykonuję taki zabieg: piekę ciasto bez dodatków, a później nakładam na nie surowe, drobniutko pokrojone warzywa. Proponuje tak robić, jeśli chcemy zachować wszystkie składniki odżywcze warzyw. Wysoka temperatura pieczenia bowiem znacznie je uszczupli.  Składniki na pizzę o średnicy 30 cm: 1 szklanka mąki ze skiełkowanego orkiszu(...)Mąkę mieszamy z solą i dodajemy wodę. Wyrabiamy ciasto i wałkujemy na cieniutki placek. Wykładamy na blachę do pieczenia. Ciasto smarujemy sosem pomidorowym (passata z pomidorów + czosnek przeciśnięty przez praskę + bazylia, oregano, sól, pieprz). Wykładamy warzywa: brokuł, cebula, cukinia. Posypujemy oregano. Tak przygotowaną pizzę pieczemy przez 25 minut w temperaturze 220 stopni. Smacznego

Jeść, by żyć w zdrowiu
Jesienna bezglutenowa szarlotka 225

pachnąca. Smakuje jak najlepszy, tradycyjny glutenowy wypiek. Smakowała wszystkim bez wyjątku! Tutaj jednak nie radze zbyt dużo eksperymentować z mąkami, bo ciasto będzie się bardzo kruszyć.  Ja do kruchego ciasta użyłam niezawodnej do tego mieszanki Nutrifree Mix per dolci. Przepis zaczerpnięty od Doroty z bloga Moje Wypieki. SKŁADNIKI: ciasto:   500 g mieszanki Mix per Dolci Nutrifree(...)podanych składników na ciasto zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj kulę i zawiń folię spożywcza. Wstaw do lodówki na około 1 godzinę. Tortownicę o średnicy około 20-22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno tortownicy wylep 1/3 schłodzonego ciasta. Resztę ciasta włóż do zamrażarki. Ciasto ponakłuwaj widelcem i podpiecz około 10 – 15 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudź. Kolejną

Kuchnia bezglutenowa
szarlotka na kruchym cieście z kruszonką, pyszna! 182

szklanki cukru -2 łyżeczki proszku do pieczenia masa jabłkowa -2 kg jabłek -1 galaretka pomarańczowa -5 łyżek cukru -5 białek -1 cukier waniliowy -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g -sok z połowy cytryny kruszonka -1 łyżka masła -1 łyżka cukru -3 łyżki mąki  Z podanych składników zagniatamy ciasto,dajemy je do lodówki. Jabłka obieramy i trzemy(...)dodajemy zimne jabłka. Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. połowę ciasta wałkujemy i dajemy na dno blaszki, następnie wykładamy jabłka, resztę ciasta trzemy na tarce lub urywamy kawałeczki i dajemy na jabłka. kruszonka Masło rozpuszczamy w mikrofali, dodajemy cukier i mąkę. kruszymy na ciasto. pieczemy około 55 minut na złoty kolor w temperaturze 170 stopni. i gotowe szarlotkę przechowujemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Tarta z brokułami 164

mąki  pół kostki zimnego masła  3 łyżki wody 0,5 łyżeczki soli  0,5 łyżeczki proszku do pieczenia  1 żółtko  Składniki farszu : 30 dkg brokułów - same koronki , bez ogonków  posiekany por bez liści lub 1 cebula pokrojona w piórka 2 świeże pomidory  świeża natka pietruszki  200 ml śmietany(...)Wylewamy wszystko powoli na tartę. Następnie ucieramy ser i delikatnie posypujemy na wierzch.  Tartę z brokułami pieczemy ok 20-25 minut w temperaturze 180 stopni C na termoobiegu. W miarę upływu czasu temperaturę zmniejszamy do 150 stopni (jakieś ostatnie 10 minut pieczenia) i przełączamy piekarnik na pieczenie od dołu (tak żeby ciasto dobrze się upiekło). Po wyjęciu

Aromatyczne Podróże
Krakersy ziemniaczano - kukurydziane 235

quinoa oraz wiele odmian chrupek, które idealnie pasują jako przekąska do piwa i z powodzeniem zastępują chipsy. Poniżej przepis na krakersy ziemniaczano - kukurydziane, ale tradycyjnie już nie obyło się bez naszych modyfikacji - dodaliśmy do nich nieco kurkumy i przygotowaliśmy nieco grubsze niż sugeruje Autorka, nasze mają raczej formę chrupek. Wyszły idealne -  chrupiące i aromatyczne(...)odparować, utłuc gorące z masłem, dodać mąkę kukurydzianą, gałkę, sól i zagnieść ciasto. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia, przykryć drugim papierem, rozwałkować na grubość około 1 mm, zdjąć wierzchni papier i wyciąć krążki małym kieliszkiem lub wytoczyć kuleczki wielkości orzecha laskowego. Krakersy piec około 40 minut w temperaturze 180°C lub usmażyć w głębokim tłuszczu (oleju z pestek

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasteczka owsiane bez cukru z kawałkami białej i gorzkiej czekolady (Biscotti senza zucchero con fiocchi d'avena con le gocce d 149

Czasami mam ochotę na coś mega czekoladowego i wtedy sięgam po moje ciasteczka. Ciasteczka bez cukru, z du ż ą  ilością płatków  owsianych i jeszcze większą czekolady gorzkiej i białej. Jedno ciasteczko bardzo szybko zaspokaja ochotę na coś słodkiego(...)pieczenia PRZYGOTOWANIE Miękkie masło miksujemy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy jaja, płatki owsiane i łyżkę mleka. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na koniec dodajemy pokrojono drobno czekoladę, wszystko dobrze mieszamy. Z ciasta formujemy ciasteczka, które wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka delikatnie spłaszczamy. Ciasteczka pieczemy

La grande e la piccola cuoca
Czekoladowe fondant Gordona 142

etapy, aby całość dokładnie się połączyła. Masę rozlewamy do kokilek prawie po brzegi. Ciasto nie urośnie i nie ma obawy, że „wyjdzie” poza foremkę. …i to co najlepsze – wylizywanie Wstawiamy kokilki z ciastem do lodówki na minimum 20 minut. Ja wstawiłam na 3 godziny, bo jednak uparłam się, że najpierw dzieci zjedzą obiad, a później będą(...)Pieczemy ok. 15 minut licząc od momentu całkowitego nagrzania się piekarnika. W zależności od piekarnika czas nagrzewania wynosi od 5 do 10 minut, więc istotne jest, aby wyłapać ten moment, gdy piekarnik będzie całkowicie nagrzany i od tego czasu odliczać 15 minut. Gotowe fondant poznacie po chrupiącej, lekko popękanej skorupce. Kokilki wyjmujemy z piekarnika i studzimy przez ok. 2 minuty

gutfut