Sernik alzacki z polewą czekoladową 232jajka 90g cukru 30g mąki kukurydzianej Dodatkowo: 100g czekolady 3 łyżki śmietanki Przygotować ciasto na spód. Mąkę z cukrem oraz masłem/margaryną wymieszać i powoli połączyć z mlekiem. Całość zagnieść i wstawić do lodówki - na około 10-15 minut. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować. (Do połączenia się składników. Nie należy napowietrzać(...)sernika i lepiej tu pominąć ubijanie białek. Dzięki temu sernik nie opadnie i będzie idealnie gładki.) Formę (wyłożoną papierem do pieczenia) wylepić (spód i boki) schłodzonym ciastem. Na ciasto przelać masę serową. Sernik wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut w 190 stopniach. (Sprawdzić wykałaczką, czy jest dobrze upieczony.) Ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i posmarować
Di gotuje
Pierniczki dla alergików 221bez mleka i białka jaja (można pominąć całe jajko jeśli jest taka potrzeba). Super przygotowuje się je z dziećmi, największa frajdą jest oczywiście wycinanie kształtów. Same pierniczki są miękkie po upieczeniu, później robią się twarde, a potem znów miękną. Nasze niestety nie przetrwały długo, nawet nie zdążyliśmy ich udekorować, a już ich nie było. Koniecznie trzeba powtórzyć pieczenie(...)sody 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką na grubość około 3 mm.Wycinać pierniczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 8-10 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić. Po upieczeniu są mięciutkie, później twardnieją by znów zrobić się miękkie. Przechowywać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Ciasto Bounty 253były tak pyszne, że zakochaliśmy się w nich bez pamięci. Pyszny, gęsty, kokosowy krem, pomiędzy delikatnym biszkoptem i z dużą ilością czekolady na wierzchu. Mniam! Składniki: (na blaszkę 20 x 20cm) BISZKOPT: 200g miękkiego masła 4 jajka 1 szklanka cukru 1 1/2 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1 łyżka ekstraktu waniliowego KREM(...)puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, miksować. Następnie przesiać do masy mąkę, proszek i kakao, dolać ekstrakt, delikatnie zmiksować na najniższych obrotach. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180'C około 45 minut. Wystudzić, przeciąć na dwa blaty. UWAGA! Ciasto jest bardzo, bardzo łamliwe i delikatne. Należy przecinać uważnie i być ostrożnym przy przenoszeniu. KREM
Cakes By Kejt
Ciasteczkowe ciasto bez pieczenia 488Ciasto bez pieczenia czy deser? Trudno powiedzieć, ale wiem, że jest pyszne. Taki mały torcik, który zrobiłam z okazji imienin mojego męża. Mała słodka niespodzianka, a taka wielka radość. Ciasto zjedzone, zostało tylko wspomnienie na zdjęciach i smak pozostał. Jak wiecie u mnie zawsze są szybkie i proste przepisy, a to jeden z nich. Składniki: 400 g ciastek(...)posiekać nożem. Wszystko wsypać do jednej miski i wymieszać. Do małego rondelka włożyć masło, cukier, kakao i wodę i wszystko zagotować na wolnym ogniu. Od zagotowania gotować około 5 minut, mieszając, a następnie wlać do pokruszonych ciastek i wymieszać dokładnie razem. Przełożyć do tortownicy (18 cm ) i ubić łyżką. wstawić do lodówki, aby ciasto stężało. W małym rondelku doprowadzić
O kuchni z uczuciem
Dyniowe buźki - kruche ciasteczka z marchewką 394Ciasteczka są maślane, ale wzbogacone o witaminy. Nie tak jak tradycyjne kruche te są bez dodatku jajek.Inspiracją dla tych ciastek był dla mnie przepis na Orange pumpkin face cookies. przepis jest dostępny pod linkiem http://www.bbcgoodfood.com Składniki na 16 ciastek: Na ciasto : Jedna mała marchewka drobno starta lub zmiksowana 90 g. zimnego masła pokrojonego w kostkę(...)minimum 1 godzinę lub na noc ( u mnie z braku czasu 24h leżakowania w lodówce). Ciasto należy wyjąć z lodówki na 30 minut przed rozwałkowywaniem. Blat lub stolnicę oprószyć mąką - ja użyłam kukurydzianej, rozwałkować na grubość 1mm. Wycinać kształty - mogą być inne niż dyniowe. Piec w temp. 180 około 20 minut. Studzić na kratce. Na glazurę : łyżeczka cukru pudru
apetytnapieczenie
Tarta "Mleczna Śliwka" 221odłożyć do zamrażalnika na ok 30 minut. Po tym czasie ciastem wylepiamy tortownicę ( u mnie o średnicy 25 cm) nie zapominając o brzegach. Przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy obciążniki ( specjalne kulki lub po prostu ziarna fasoli). Wstawiamy do nagrzanego do 170 st. C piekarnika i pieczemy 15 minut. Mleczny krem: 300 g mleka skondensowanego słodzonego 150 g kwaśnej(...)pół i pozbawiamy pestek. Układamy je skórką do dołu na podpieczonym spodzie, a następnie delikatnie wylewamy krem. Raz jeszcze wstawiamy je do piekarnika i pieczemy przez kolejne 45 minut w temp. 170 st. C ( bez termoobiegu). Smacznego
Słodka Kraina Wypieków
Otrębowe ciasto z czereśniami 176czereśniami. Je się je bez "wyrzutów sumienia". Robię je kilka razy w sezonie. Teraz z czereśniami, ale wkrótce morele, brzoskwinie i śliwki. Wychodzi zawsze. Nie zawiera tłuszczu. 0,5 kg czereśni 1 szklanka mąki 1 szklanka pszennych otrąb 3/4 szklanki drobnego cukru 4 duże jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki płatków migdałowych cukier(...)piany żółtka i dalej ubijaj, teraz dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pod koniec zmieszaj z otrębami. Wylej ciasto na blachę i równomiernie rozprowadź ciasto. Układaj połówki czereśni skórką do dołu. Posyp całość płatkami migdałowymi.Piecz w 180 stopniach ok 40-50 minut. Wystudź i oprósz cukrem pudrem
AZgotuj!
Powrót do dzieciństwa. I bułeczki z truskawkami i kwiatowym lukrem 194lukru, z intensywnym smakiem truskawek otulonych mięciutkim ciastem drożdżowym i ulotnym aromatem kwiatów czarnego bzu. Gdy tylko zobaczyłam je na blogu Every cake you bake , wiedziałam, że takie upiekę. Czułam mocny, wewnętrzny przymus; ba, spędziłam kilka wieczorów na wyobrażaniu sobie tego smaku. I z radością oznajmiam: rzeczywistość mnie nie rozczarowało. Ciasto drożdżowe na takiej ilości żółtek jest cudownie delikatne(...)czarnego bzu Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 3 łyżkami mleka. Odstawić na 15 minut. W tym czasie jajko, żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą, jasną masę. Masło rozpuścić i przestudzić. Do ubitych jajek dodać wyrośnięty rozczyn, następnie mleko i partiami dosypywać mąkę. Na końcu wlać masło. Zagnieść gładkie ciasto, odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrze
drożdżowe ze śliwkami - jesienny "must bake"! 207jesieni bez ciasta drożdżowego ze śliwkami. Śliwki powoli się kończą, a ja zapomniałam o tym cieście i zajęłam się innymi... Ostatnio myślałam, że bardzo dawno nie piekłam nic drożdżowego, a wtedy od razu przypomniałam sobie o tym ze śliwkami! Od razu wzięłam się za pieczenie :) Ten aromat unoszący się w domu...Uwielbiam! CIASTO DROŻDŻOWE Z CYNAMONEM I ŚLIWKAMI(...)łyżki cukru trzcinowego Zaczynamy od zrobienia rozczynu - drożdże kruszymy do miski, dodajemy łyżeczkę mąki i cukru i zalewamy odrobiną mleka, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy na ok. 15-20 minut. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do podwojenia objętości, na ok. 1-1,5h. Następnie przekładamy ciasto do blaszki, na wierzchu układamy śliwki i posypujemy cukrem. Pozostawiamy
chili & sugar
Babka ,,murzynek ” z powidłami. 312Prosta ,puszysta ,wilgotna ,smaczna . Mogę ją zachwalać bez końca .Do kawy , odrobina słodkiej przyjemności . Składniki : 2 szklanki mąki tortowej o,5 szklanki cukru brązowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka 1/ 2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki kakao 3 łyżki powideł śliwkowych ,u mnie z pomarańczy . Składniki na polewę: 70 g gorzkiej czekolady(...)garnuszkiem z gorącą wodą .Dekorujemy ciepłą ciasto. Mąkę ,kakao ,sodę przesiewamy .Mleko ,olej ,jajka i cukry miksujemy tylko do połączenia się składników .Następnie stopniowo dodajemy suche składniki i miksujemy .Na koniec dodajemy powidła i miksujemy .Masę przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej kakao foremki i pieczemy babkę w 180 stopniach przez około 50 minut .Po upieczeniu zostawiamy ciasto w foremce
Ladylaura.
Ciastka z chia, kokosowo owsiane z pomarańczą 213bardzo łatwe do zrobienia ciasteczka chia z pomarańczą, wiórkami kokosowymi i płatkami owsianymi, można je także zrobić same bez pomarańczy będą smakowały równie dobrze. Składniki : - 1 szklanka mąki (dowolnej ja dałam owsianą) - 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki oleju kokosowego - 4 płaski łyżki wiórków kokosowych - 2 dość czubate łyżki nasion chia(...)formujemy płaskie ciastka i przyklejamy na nie plaster pomarańcza , jeżeli mamy duże plasterki i niestarczy nam ciasta, można zrolować ciasto i przykleić dookoła, ale wtedy ciasto może się nie trzymać, dlatego do dużego pomarańcza lepiej zrobić podwójną wersję, ciasteczka pieczemy ok 10-15 minut w temp 175 stopni patrząc czy się nie przypalają. Smacznego
zdrowa vege kuchnia
Bułki grahamki 214trzcinowy,miód, olej i wsypać sól. Końcówką do wyrabiania ciast drożdżowych(hak) wyrabiać ciasto około 10 minut do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto może pozostać klejące. Misę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na 10 części. Dłonie oprószyć(...)mąką i uformować podłużne bułeczki. Ułożyć na blasze wyłożonej matą silikonową, ponownie przykryć ręcznikiem i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 30 minut. Przed pieczeniem bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka. Piec w temperaturze 200ºC przez około 25 minut. Wystudzić na kratce. Źródło przepisu: Moje Wypieki
Ala piecze i gotuje
Czekoladowe ciągutki 217jest to konieczne i można robić nawet bez niej) Masło ucieramy dokładnie z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka, esencję waniliową i dalej mieszamy. Do tego przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy też proszek do pieczenia i sól i dalej mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i na to wykładamy połowę masy i rozprowadzamy(...)partia będzie gotowa. Ciasto jest dość zbite i klejące dlatego do rozprowadzania go polecam albo ręce zwilżone wodą albo łyżkę również zamoczoną w gorącej w wodzie. Kawałki czekolady układamy potem w mniej więcej równych odstępach (tak żeby potem po przekrojeniu w miarę możliwości na każdym kawałku była kosteczka czekolady) Pieczemy w 160 stopniach przez 11-12 minut. (Lepiej krócej niż
Jedzeniomania
Babka waniliowa z czekoladową polewą i rodzynkami 285komuś nie pasują te pyszne kuleczki, to może sobie je zdjąć bez problemu z powierzchni ciasta, nie wydłubując mało apetycznie z ciasta. Przepis znalazłam u Liski >>klik Składniki: 230 g mąki ziemniaczanej , 170 g mąki pszennej , 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 150 g miękkiego masła , 150 g cukru pudru , 2 jajka , 140 ml mleka(...)pieczenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Wciąż ucierając dodawać po jednym jajku, a następnie stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, potem mleko i esencję waniliową. Dobrze utarte ciasto powinno wyjść gładkie w swojej strukturze. Formę keksówkę wysmarować tłuszczem i obsypać mąką lub tylko wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć
Codzienna kuchnia niecodzienna