ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:595/1234)

Bananowe pancakes 178

propozycja na śniadanie. Jest to bardzo syte ciasto. Posypane cukrem pudrem, albo z dodatkiem syropu klonowego stanowią świetną przekąskę dla naszych pociech. Niestety pancakes wymagają od nas uwagi. Patelnia musi być dość mocno rozgrzana. Wtedy o przypalenie tego rodzaju ciasta z bananem jest bardzo łatwo. Nawet mi się zdarza przeciągnąć na patelni ciasto. Przydadzą się wam też owoce do dowolnego(...)jajka i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy. Patelnię rozgrzewamy do ponad 200 st. Celsjusza. Olej w sprayu rozpylony na patelni powinien nawet lekko się dymić. Smażymy bananowe pancakes do momentu aż się zarumienią. Przewracamy na drugą stronę. To wszystko. Nie czekajcie wypróbujcie przepis przy najbliższym śniadaniu. Koszt: 7 zł (dwie porcje) Przygotowanie: 15 minut Bananowe pancakes Bananowe pancakes

Kuchennyviral.pl
Tartaletki z kurkami i porem 183

Można zrobić w podłużnej foremce, lub jak ja w małych okrągłych foremkach o średnicy 10 cm. Wykonanie ciasta – mąkę, masło, żółtko, jogurt zagnieść w jednolitą

Kuchnia Pokoleń
Ciasto Jamajka 660

ciasto ładnie prezentuje się w przekroju i w smaku jak dla mnie idealne, nie za słodkie nie za kwaśne, takie w sam raz. Inspiracje zaczerpnęłam z bloga zcukrempudrem , zmieniłam tylko nieco krem. składniki: biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru szczypta soli 3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy bez cukru (40g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka ok 25 minut, funkcja góra-dół. Gotowy biszkopt wystudzić. Przygotować galaretki. Wodę zagotować i rozpuścić w niej wszystkie galaretki. Odstawić do wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Blat ze spodu ponownie włożyć do blaszki w której piekliśmy biszkopt. Blat nasączyć 7 łyżkami herbaty, ja smaruje blat

Monia miesza i gotuje
Chleb pszenny z płatkami owsianymi 170

minut, aby nasiąkły. W dużej misce wymieszaj wszystkie pozostałe składniki. Następnie dodaj płatki owsiane razem z całą wodą w której się moczyły. Zagnieć wszystkie składniki. Wiem, że zdjęcie jest mało seksowne, ale tak wygląda to w rzeczywistości, a zależało mi na pokazaniu Wam konsystencji ciasta. Gotowe ciasto odstaw na godzinę pod przykryciem na fermentację wstępną. Po godzince wygląda tak: Ciasto(...)czterech stron. Odstaw ponownie ciasto pod przykryciem na kolejną godzinę. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat (ni trzeba go już specjalnie miętolić) podziel na pół, uformuj wałki i przełóż do foremek wysmarowanych delikatnie olejem i posypanych płatkami owsianymi. Foremki przykryj ponownie szmatką i odstaw na ostatnią godzinę na wyrastanie. Jak widać, chleb wyrósł dwukrotnie. Piecz w zaparowanym piekarniku (rozgrzewając piekarnik wstaw

greenscarf
Chleb na sodzie 173

400 g mąki orkiszowej lub pszennej, najlepiej chlebowej typ 750 lub 650 250 g jogurtu (szklanka) 125 ml mleka (1/2 szklanki) 2 łyżki oleju rzepakowego 1

Kucharzyca
Ciastka amarantuski z żurawiną 170

Przyszedł czas na kolejny deser, jak już zapewne się domyślacie, deser dietetyczny. Bez dodatku cukru, tłuszczu i mąki, a mimo to słodki. Przyrządzenie tych ciastek

Smaki Ewy
Czekoladowo-waniliowy sernik z nerkowców 229

To już mój drugi sernik w wegańskim wydaniu, który przygotowałam na bazie orzechów nerkowca. Pierwszy był naprawdę pyszny ( przepis tutaj ), ale ten jeszcze bardziej przeszedł moje

Zdrowie na języku :P
Na niepogodę: brownie z malinami i zielonym pieprzem 177

przerażają, inne frapują, ale większość cieszy i ekscytuje. A fakt, że w moim własnym ogrodzie rośnie czarny bez, doprowadza mnie na skraj kulinarnej ekstazy. Pogoda się popsuła. Znów jest chłodno, pochmurno i wietrznie. Zamiast więc lekkich serników na zimno i delikatnych ciast pełnych rabarbaru, sięgnęłam po przepis na brownie, który kusił mnie od dawna. Przepis znalazłam na blogu Słodka(...)formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać maliny, posypać całymi ziarenkami zielonego pieprzu. Piec w 175 st. C. przez 25 minut. Ostudzić. Smacznego! Z pozostałych białek postanowiłam przygotować różowiutkie makaroniki. Oczywiście - nie wyszły. Nie winię za to mojego braku umiejętności, ogólnego niechciejstwa , jakie mnie przed pieczeniem dopadło, czy niedokładności przy ubijaniu bezy. Wysoka wilgotność powietrza i zepsuty

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najpyszniejsze ciasto drożdżowe z waniliowym serem i cytrynowym lukrem 155

obecny jest rewelacyjny. Dlatego rzuciłam się w wir pieczenia wszystkiego, co da się upiec. Ciasta wychodzą bezkonkurencyjnie: piekarnik piecze równomiernie i tak, jakbym sobie tego życzyła. Na początku rozgryzienie panelu sterowania było niezłą zabawą, ale kiedy wszystko wreszcie pojęłam, to współpracuje się nam bez zarzutu 😊 Dzisiaj zapraszam Was na ciasto, które miało być wieńcem, ale przełożyłam(...)przykryć czystą ściereczką i odstawić na kilka-kilkanaście minut do podrośnięcia.  Do rozczynu dodać resztę cukru, mąkę, mąkę ziemniaczaną, roztrzepane jajko i rozpuszczone masło. Zagnieść ciasto, przykryć je czysta ściereczką  i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, zbić je dłonią i zagniatać przez około 3-4 minuty. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne  oraz

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasteczka Maślano- Waniliowe 231

Składniki: na 15-20 sztuk 1 kostka masła 3 łyżki cukru pudru 1 laska wanilii lub 1 op cukru waniliowego 0,5 kubka mąki krupczatki marmolada

Luźna Kuchnia
Drożdżówki z waniliowym nadzieniem serowym i rodzynkami 293

piec takie pyszności. do tej pory udała mi się jedynie wielkanocna babka, na którą przepis znajdziecie tutaj :) .  Bułeczki są proste w przygotowaniu, puszyste i długo zachowują świeżość. W środku znajdziecie waniliowe, kremowe nadzienie serowe oraz całe mnóstwo słodkich rodzynek. Zapraszam! Zasady, których należy przestrzegać, aby ciasto drożdżowe zawsze się udało: Podczas wykonywania ciasta unikamy przeciągów - ciasto opadnie. Nie dodajemy(...)drożdży niż jest w przepisie - będą wyczuwalne Ciasto wyrabiamy długo i bez pośpiechu - będzie elastyczne. Rozczyn z drożdży musi być wyrośnięty. Najlepszy tłuszcz do ciast drożdżowych to dobre jakościowo masło. Nie zastępujemy cukru innymi substancjami. Cierpliwie czekamy, aż ciasto wyrośnie (dwukrotnie!). Wkładamy ciasto tylko do nagrzanego pojemnika. Wyrastanie rozczynu, a później ciasta można przyspieszyć wkładając je do piekarnika nagrzanego

Chocolate Muffin Blog
Jagielnik czyli wegański sernik na zimno z kaszy jaglanej 667

Kasza jaglana  ze względu na swój neutralny smak, jest świetnym  składnikiem zarówno w wytrawnych potrawach jak i deserach. W dodatku jest bezglutenowa i niezwykle

wegujemy
Szybkie gofry z ciasta francuskiego 721

Dziś przepis na gofry z ciasta francuskiego , czyli sposób na szybką przekąskę bez dużego nakładu pracy i czasu. Gofry wychodzą chrupiące, lekkie i smaczne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gofry z ciasta francuskiego to doskonała alternatywa dla tradycyjnych gofrów . Robi się je błyskawicznie i podawane z ulubionymi dodatkami smakują naprawdę wyśmienicie. Jest to świetna opcja kiedy mamy ochotę zjeść coś(...)gości tym nietypowym daniem. GOFRY Z CIASTA FRANCUSKIEGO – PRZEPIS Składniki płat ciasta francuskiego ulubione dodatki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie 1. Rozgrzewamy gofrownicę. Musi być porządnie gorąca. 2. Rulon ciasta francuskiego rozwijamy na stolnicy i kroimy na mniejsze prostokąty. 3. Pokrojone kawałki ciasta przekładamy do gofrownicy i pieczemy przez około 10-12 minut. 4. Gotowe gofry posypujemy cukrem pudrem

Przepiski.pl
Ciasteczka Owsiano Daktylowe Bez Cukru 150

Ciasteczka idealne na podwieczorek czy drobną przekąskę, bez grama cukru za to słodziutkie za sprawą daktyli,  wychodzą mięciutkie i takie tez pozostaną jeśli przechowujemy je w szczelnym pojemniku czy puszce, mogą tez być bezglutenowe jeśli użyjecie bezglutenowych składników lub bez mleczne czy bez laktozy.  Składniki na 12 ciasteczek: 9 łyżek mąki owsianej 4 łyżki płatków(...)sztuk suszonych, niewielkich daktyli 3 łyżki żurawiny suszonej 1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody ewentualnie dodatkowo groszki czekoladowe (ale w tedy ciasteczka będą już zawierały cukier) 1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15-30 minut (zależy od twardości daktyli) 2. Do miski dajemy wszystkie pozostałe składniki. 3. Z daktyli

Gotowanie...to proste !
Sernik z musem jeżynowym 129

składniki umieścić w malakserze. Po minucie siekania wszystkie składniki powinny być dobrze połączone. Wyjąć ciasto uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na grubość około 3-4 min, tak żeby rozwałkowany placek był znacznie większy niż średnica tortownicy (ciastem wyłożone będzie dno i boki(...)tortownicy). Zdjąć papier od góry, ciasto przenieść na arkuszu, odwrócić na góry nogami, tj papier ma być na wierzchu, na to wysypać ok 0,5 kg fasoli – w celu obciążenia ciasta, żeby nam nie falowało podczas pieczenia. Wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 st. Wstawić do nagrzanego piekarnika

moj przepis na
Sernik z musem jeżynowym 150

składniki umieścić w malakserze. Po minucie siekania wszystkie składniki powinny być dobrze połączone. Wyjąć ciasto uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na grubość około 3-4 min, tak żeby rozwałkowany placek był znacznie większy niż średnica tortownicy (ciastem wyłożone będzie dno i boki(...)tortownicy). Zdjąć papier od góry, ciasto przenieść na arkuszu, odwrócić na góry nogami, tj papier ma być na wierzchu, na to wysypać ok 0,5 kg fasoli – w celu obciążenia ciasta, żeby nam nie falowało podczas pieczenia. Wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 st. Wstawić do nagrzanego piekarnika

moj przepis na
Najprostsza szarlotka 166

prosta, domowa, pachnąca cynamonem szarlotka. Bez zbędnych udziwnień, tylko kruche ciasto i jabłka, uwierzcie, że to w zupełności wystarczy. Naprawdę prosta w przygotowaniu, wystarczy zagnieść ciasto i dodać jabłka, by cieszyć się smakiem domowego ciasta.  Składniki: 3 szklanki mąki 250 g masła 2 jajka 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)ciasto, jeśli jest zbyt sypkie dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany 18%. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Odstawiamy by jabłka puściły sok, który następnie odciskamy. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, pierwszą rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto

Cynamonowe szczęście
Ciasto czekoladowe z suską sechlońską 142

bez cukru 100 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 200 ml oleju rzepakowego 220 ml maślanki 3 jajka 50 g suski sechlońskiej Składniki krem: 500 g sera twarogowego lub ricotty 40 g suski sechlońskiej 50 g cukru pół łyżeczki cynamonu 4 łyżki powideł śliwkowych Sposób wykonania: Mąkę razem z kakao przesiej do miski, następnie dodaj proszek do pieczenia(...)oraz pokrojone w kostkę śliwki. Całość wymieszaj łyżką aż do połączenia się produktów. Następnie piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej ciasto, wyrównaj wierzch i piecz ok. 55 minut. Po upieczeniu odstaw do całkowitego wystygnięcia. Przygotuj krem: ser twarogowy przełóż do miski, dodaj cukier, cynamon powidła oraz pokrojoną w kostkę suskę sechlońską. Całość

365 dni dookoła kuchni
Torcik miodowiec 196

masłem. Dodać jajka i miód,zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Następnie podzielić ciasto na 4 części,każdą cienko rozwałkować na kształt koła o śred. 24 cm ułożyć na blaszce wyścielonej papierem i upiec kolejno 4 placki. Czas pieczenia każdego placka 1o-12 minut w temp. 180*. W ganku zagotować(...)Obie czekolady połamać,dodać śmietankę i roztopić . Płynną czekoladą ozdobić torcik,udekorować posypką i odstawić w chłodne miejsce. Ciasto nadaje się do spożycia dopiero na następny dzień po zrobieniu,kiedy dobrze zmiękną wszystkie warstwy ciasta i będzie można bez problemu je pokroić

Kolorowa kuchnia Elki
Keto cannoli z kremem kawowym (Paleo, LowCarb, bez nabiału) 155

mikserem. Odstaw na 2-3 minuty, żeby zgęstniało. Podziel je na 6 równych części. Każdą część rozwałkuj na kółko. Owiń każdą foremkę ciastem w taki sposób, żeby powstał rulonik o charakterystycznym kształcie. Piecz przez ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu aż cannoli się lekko zrumienią. Ostudź. Krem kawowy W międzyczasie przygotuj krem(...)sztuki: Wartość energetyczna: 132 kcal Tłuszcz: 11,1 g Węglowodany: 4,5 g Błonnik 2,5 g Białko 2,5 g Artykuł Keto cannoli z kremem kawowym (Paleo, LowCarb, bez nabiału) pochodzi z serwisu Dieta ketogeniczna, Paleo i LowCarb - sposób na zdrowie

Modern Cave Girl
Ciasto piernikowe w łaty 211

stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Formę na ciasto (18×28 lub 23×23 i podobne) smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną (formę można również wyłożyć papierem do pieczenia). Do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i wlewamy olej. Dokładnie miksujemy składniki. Następnie dodajemy aromat pomarańczowy i mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy na mniejszych obrotach tylko(...)wykładamy na przemian łyżkę jasnej masy i łyżkę ciemnej, aż do wyczerpania składników. Pod koniec można delikatnie pomieszać masy patyczkiem do szaszłyków. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 30 minut. Czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Przestudzone ciasto polewamy polewą, czekoladą lub lukrem. U mnie rozpuszczona mleczna belgijska

Słodkie okruszki
Portugalskie babeczki budyniowe 166

cynamonu * 250ml mleka * 150ml śmietanki * 1 laska wanilii * 5 żółtek * 1 całe jajko * 35g mąki kukurydzianej Na początek wyklejam ciastem lekko natłuszczone foremki do babeczek. Ja po prostu kroję ciasto na 12 kwadratów i nadmiar z rogów zawijam do środka.  Wodę z cukrem i laską wanilii trzeba zagotować do wrzenia i przestudzić. Podobnie mleko i śmietankę, zagotować z laską(...)ogniu, nie przerywając mieszania. Na koniec niewielkim strumieniem wlewam słodką wodę, bez laski cynamonu. Budyń rozdzielam do przygotowanych foremek wypełniając je do poziomu 3/4 wysokości foremki. Podczas pieczenia wnętrze napęcznieje i podniesie się jak suflet. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piekę 12 minut, najlepiej, żeby wierzch nabrał lekko brązowego koloru, można z nawiewem.  Lekko

I tu będę miała takie te
CIASTO Z RURKAMI – w 15 minut! 403

Mama zrobiła kolejne ciacho! Jak wiecie Ona woli takie bardziej piankowe, z owocami i galaretką, ale tym razem poszła zdecydowanie w moje klimaty! Karmel i czekolada

Ostra na Słodko
RUSTYKALNE CIASTKA BEZ CUKRU I JEGO SUBSTYTUTÓW 203

uczulał glifosad, a nie sam gluten. Dlatego zachęcam do sięgania po produkty wolne od GMO i chemii.  Gorąco zachęcam też do wypróbowania tego przepisu. Ciasteczka są naturalnie słodkie, bez trudu się je przygotowuje, a najprzyjemniej je. Polecam!!! ❤🍪🍪🍪❤ Składniki na 50 ciastek: 2 1/2 szklanki mąki z samopszy, 1/2 szklanki mąki gryczanej, 1/2 szklanki rodzynek, 1 garść płatków(...)minut. Następnie wyrabiamy ciasto. Ewentualnie dodajemy trochę więcej wody lub mąki dla lepszej zwartości. Gdy ciasto zacznie odchodzić od palców dłoni,  to znak, że można formować ciasteczka. Mamy do wyboru dwie metody: ● odrywamy po kawałku ciasta i formujemy ciasteczko  lub ● rozwałkowywujemy całość lub większą część ciasta i wykrawamy wybrane kształty.  Ciacha wykładamy na blachę do pieczenia

Jeść, by żyć w zdrowiu
CYTRYNOWA BABKA NA MĄCE KUKURYDZIANEJ 165

babki bez glutenu. Poszperałam trochę i wyszukałam przepis na taką oto babeczkę. Wyszła bardzo puszysta, mięciutka o pięknej żółtej barwie. Upiekę ją jeszcze nie raz, robi się bardzo prosto i szybko. Polecam :) SKŁADNIKI: 5 jaj w temp. pokojowej szklanka cukru 20 dag masła 1 szklanka mąki kukurydzianej*  3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia(...)dokładnie masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką kukurydzianą. Całe jajka ubijamy z cukrem na białą i puszystą masę ok. 5 minut. Następnie partiami dosypujemy przesiane mąki z proszkiem, delikatnie mieszamy łyżką. Następnie topimy masło. Ciepłe wlewamy do ciasta i bardzo krótko miksujemy, dla pewności można na końcu przemieszać łyżką. Piekarnik nagrzewamy na 160 -170 st. C ustawienie góra - dół

Pani na deser
Prosta szarlotka z dodatkiem smalcu 199

jajko 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 kg jabłek najlepiej kwaśnych cynamon 1- 1,5 łyżeczki cukier puder 1/3 soku z cytryny opcjonalnie rodzynki bądź polecam również w zamian Morwe białą firmy Helio natura Wykonanie:  Dodajemy do siebie wszystkie składniki do wyrobienia ciasta: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, pokrojone masło, smalec, jajko, cukier, cukier waniliowy(...)pomocą miksera bądź rąk wyrabiamy jednolite ciasto. Ważne aby nie dodawać więcej mąki. Dzielimy na dwie części owijamy folią i wkładamy do lodówki. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd i kroimy na mniejsze kawałki, podgrzewamy w garnku z niewielką ilością wody i sokiem z cytryny aż zaczną nieco się rozpadać (ok 15 minut). Jeżeli jabłka mają za dużo wody ważne aby podczas

W Moim Magicznym Domu
Tarta spaghetti frittata 189

śniadanie, gdy zostanie nam w lodówce ugotowany makaron. Postanowiłam przygotować wersję nie smażoną, a pieczoną, która praktycznie robi się sama i nie musimy pilnować patelni ani obracać frittaty. Prosta w przygotowaniu tarta, która obłędnie smakuje, jednym słowem - polecam! Składniki: ciasto na tartę wytrawną (na jogurcie, bez masła) - przepis tutaj 200g ugotowanego makaronu spaghetti 250g śmietanki kremówki 30% 100g żółtego(...)Ciasto na tartę przygotowujemy wg przepisu, podpiekamy.  Makaron mieszamy ze startym (jeśli macie plasterki to pociętym na paski) serem gouda, wbijamy dwa jajka, wlewamy śmietankę i dodajemy przyprawy. Całość starannie mieszamy, by całkowicie rozbić jajka. Przygotowaną masę wlewamy na podpieczoną tartę. Cebulę kroimy w półplasterki, wykładamy nią wierzch tarty.  Przygotowaną tartę wkładamy do piekarnika na 30 minut

Gotowanie i blogowanie
Śniegowe kule - zimowe ciasteczka mocno orzechowe 207

przeeepyszne i kusząco pachną!  Uwielbiam je! Ich kruchość, delikatność oraz mocno orzechowy smak (kocham orzechy włoskie) sprawia, że wprost rozpływają się w ustach i znikają w oka mgnieniu! Bez problemu możecie upiec większą ilość ciastek, ponieważ doskonale się przechowują. Koniecznie spróbujcie. (około 35 sztuk) 150g obranych orzechów włoskich (1,5 szklanki; szklanka = 250 ml) 250g masła/margaryny(...)mąkę z solą i całość wymieszać za pomocą dłoni. Na końcu wmieszać orzechy. Z powstałego ciasta uformować kulki o wielkości niewielkiego orzecha włoskiego. Wszystkie kulki z kilkucentymetrowymi odstępami umieścić na blasze wysłanej papierem do pieczenia, a następnie schłodzić w lodówce przez 30 minut. (Ja piekłam partiami, więc część ułożyłam na blasze, a resztę na płaskim talerzu.) Po tym czasie

Di gotuje
Muffiny z Nutellą i bananami 167

Dobry wieczór :) Dzisiaj zapraszam Was na zawsze pyszne i w dodatku bardzo szybkie i proste muffinki z nutellą i bananami :) Pychota :). Składniki: 3 banany 2,5

Trufelkowo
Przykładowy jadłospis odchudzający 1500 kcal #2 183

Garść) Pesto zielone z bazylii – 60 g (3 x Łyżka) Dorsz (filety bez skóry) – 300 g (3 x Porcja)   Czas przygotowania: 30 minut   1. Dorsza posmaruj pesto, zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku (około 30 minut w 180 stopniach) 2. Fasolkę ugotuj w lekko osolonej wodzie. 3. Kaszę ugotuj z dodatkiem kurkumy(...)CIASTO FASOLOWE Z CHILI (PRZEPIS NA 8 PORCJI) Zjedz 1 z 8 porcji (porcja 2x większa niż widoczna na zdjęciu) Mielona papryka chili – 1 g (1 x Szczypta) Fasola czerwona w zalewie (konserwowa) – 240 g (12 x Łyżka) Sól (biała) – 1 g (1 x Szczypta) Kakao niskotłuszczowe – 20 g (2 x Łyżka) Proszek do pieczenia

Powiedz dietom nie
BABKA CZEKOLADOWA Z WALENTYNKOWĄ NIESPODZIANKĄ 159

przepisów na babki, oczywiście zarówno jedną jak i drugą babkę możecie upiec bez zabawy z serduszkami :)  Składniki na babkę z dodatkiem czerwonego barwnika: * 150 g masła * 3/4 szklanki cukru * 1 paczka cukru waniliowego * 5 jajek * 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 łyżki śmietany kwaśnej 18% * barwnik czerwony (piekąc tradycyjna babkę można(...)jednym żółtku, dobrze wymieszać. Kolejno dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę i barwnik (ilość do uzyskania odpowiedniego koloru). Wymieszać. Dodać białka ubite na pianę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Formę keksówkę wyłożyć folią aluminiową, wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 40-45 minut. Ciasto wystudzić. Pokroić na 4 kawałki, ze środków foremką

Zrób to smacznie
Ciasto jaglane z owocami leśnymi 217

gdyby tak zrobić ciasto bez mąki i jajek ? Ostatnio przyszedł mi właśnie taki pomysł, co poskutkowało pojawieniem się ciasta jaglanego z owocami i wiórkami kokosowymi :) Składniki: - 1,5 szklanki kaszy jaglanej - 2 łyżki cukru - 1,5 szklanki mleka roślinnego - 1,5 szklanki wody - 1,5 łyżki roztopionego oleju kokosowego - 1/4 szklanki wiórków kokosowych - 1 jabłko - maliny mrożone - jagody mrożone(...)skórki i kroję w kostkę. Zawartość miski przelewam do tortownicy (u mnie porcelanowa forma na tartę- 29 cm). Następnie ciasto posypuję po górze jabłkami, wiśniami oraz płatkami migdałowymi. Ciasto piekę w temp. 180 st. C przez 50 minut. Ciasto najlepiej smakuje jeszcze gorące :) Na drugi dzień można je odgrzać na patelni z odrobiną wody. Smacznego

Receptura smaku
Ciasto bananowe z polewą bez glutenu, bez cukru, wegańskie 894

mąki ziemniaczanej lub skrobi z tapioki 2 łyżki kakao bez cukru 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżeczki zmielonego imbiru 100g suszonej żurawiny lub rodzynek Polewa: 2 łyżki syropu z agawy 3 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki kakao 2 łyżki gorącej wody Dodatkowo: poszatkowane orzeszki do ozdoby Ciasto: 1. Do miski przełożyć wszystkie suche składniki i wymieszać. Dodać(...)olej i znowu zmiksować. 4. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x20cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra-dół przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piernika odstawić do przestygnięcia (ciasto najlepiej smakuje

Mała Cukierenka
Świąteczny piernik na białkach z powidłami (bez cukru) 203

cóż ;) Zapraszam więc na profanację piernika w wydaniu Fitkota! :D Świąteczny piernik na białkach z powidłami (bez cukru) 6 białek 150 g ksylitolu 1 łyżeczka ekstraktu ze stewii 200 g mąki orkiszowej razowej 50 g mąki kokosowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika 70 g oleju rzepakowego/oliwy 2 łyżki mielonych orzechów włoskich(...)orkiszową i kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i karobem, dodać olej i ekstrakt ze stewii. Mąkę połączyć delikatnie z białkami, na końcu dodać mleko, orzechy i skórkę pomarańczową. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia foremkę (u mnie w formie gwiazdki). Piec ok. 40-45 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu wyjąć z formy

FitKot
Ciasto z bakaliami i marcepanem 208

mąki grahamki 250 g rodzynek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu Do dekoracji 150 g białego marcepanu kolorowa posypka cukier puder Nastaw piekarnik na 160ºC bez termoobiegu. Pokrój w kostkę morele, orzechy przekrój na pół. Z marcepanu uformuj kulki. Wyciśnij sok z pomarańczy i otrzyj skórkę. Umieść masło w misie i utrzyj z cukrem. Pod koniec(...)wymieszaj jeszcze raz. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Wytnij pasek o szerokości 15 cm. Posmaruj formę tłuszczem i przyklej pasek wzdłuż boku formy. Wyłóż ciasto do formy. Wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez godzinę, po czym zmniejsz temperaturę do 150ºC i piecz jeszcze przez 60-80 minut. Ciasto powinno być sprężyste na środku i lekko

codojedzenia
PIKELETS – australijskie placuszki – kuchnia australijska 201

Dziś zawędrowaliśmy do Australii. Najpopularniejszym australijskim deserem jest Pavlova – pyszna, słodka beza, podawana najczęściej z kremem i owocami. Ale to nie Pavlovą będziemy dziś zajadać, a pyszne placuszki / racuszki Pikelets – bardzo popularne w Australii. Małe, niezbyt sołdkie, idealne zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek. Świetnie smakują z dodatkiem dżemu, owocami czy też cukru pudru. Ze względu(...)łyżka * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * roztopione masło – 1 łyżka * sól – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy za pomocą trzepaczki ( żeby napowietrzyć ), odstawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie mieszamy i smażymy na rumiano niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju. Przed każdym smżeniem mieszamy ciasto! Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Ostra na Słodko
Śnieżny puch bez pieczenia 24094

być i ciasto. Tym razem jest to ciasto bez pieczenia, bardzo prost w przygotowaniu. Przepis został zaproponowany na wspólne wypiekanie z cyklu  Ciasto na niedzielę . Powiem szczerze, że jeszcze nigdy nie robiłam ciasta ze śnieżką z torebki, wszelkie takie przepisy omijałam szerokim łukiem. Postanowiłam jednak spróbować, bo ciasto wyglądało pięknie. Nie zawiodłam się wyszło pyszne, delikatne(...)kokosowych Blaszkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie ułożyć herbatniki.  Galaretki rozpuścić w wodzie i odstawić do wystudzenia. Śnieżki zalać mlekiem i ubijać około 3 minut, aż masa będzie gęsta. Następnie dodać cukier puder i zmielony ser. Krótko zmiksować. Zimną galaretkę stopniowo wlewać do masy, miksować, aż całość się połączy. Masę wylać na herbatniki i schłodzić

Ewusiowe Smaki
Sernik jaglany ze śliwkami (bezglutenowy) 163

samym początku. Albo na sam koniec. Właściwie to bez różnicy, bo dla mnie zawsze jest doskonała pora na kawałeczek sernikowego nieba. ;) Sernik jaglany to kolejne ciasto, które idealnie udaje sernik nie zawierając przy tym ani grama sera. Jest zbite, kremowe i taaaakie pyyyyszne! Kolejny dowód na to, że ciasta z jaglanki są po prostu najlepsze. Składniki: na spód(...)żółtkiem i bananem (zmiksowanym wcześniej na gładkie puree). Zagniatamy ciasto.  Przed pieczeniem można jeszcze schłodzić w lodówce, ale nie ma takiej potrzeby, spód będzie po prostu bardziej kruchy. Ciastem wylepiamy formę o wymiarach (mniej więcej) 20 x 30 cm. Spód dziurkujemy widelcem. Podpiekamy przez ok. 10-15 minut w temp. 180 stopni C. na masę ,,serową

Kuchnia Ellie
Drop scones wg Aleex i Blog Roku 2014 170

wiecie, że dzisiaj jest obchodzony Dzień Pancake’a? Każdego roku, 40 dni przed Wielkanocą, mieszkańcy Wysp pieką słodkie placuszki i zajadają się nimi bez opamiętania. W ten sposób chcą się nasycić przed Wielkim Postem, który już, już za moment nastanie. Aby uczcić dzisiejsze święto, przygotowałam szkockie pancakes – bardzo popularne, choć skromne i proste placuszki. Przygotowuje się je zaledwie kilka(...)także Dorotus. Składniki: • 110 g mąki pszennej • 1/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia • 1/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej • 25 g drobnego cukru • 1 jajko • 150 ml mleka • olej Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki włożyć do wysokiego naczynia i miksować przez kilka minut, aby dobrze napowietrzyć ciasto. Powinno być ono odrobinę gęstsze niż naleśnikowe. 2. Patelnię posmarować cieniutką warstwą oleju

W mojej kuchni
Rolada jajeczna w cieście szpinakowym. 178

Składniki: CIASTO SZPINAKOWE 225 g mrożonego szpinaku 4 jajka 1 łyżka oleju 1 łyżka z czubem mąki pszennej sól i pieprz do smaku MASA JAJECZNA 6 jajek ugotowanych na twardo 135 g serka śmietankowego naturalnego (firmy łaciate) 1 łyżka majonezu sol, pieprz do smaku 100-150 g tuńczyka w zalewie własnej (można zrobić bez i dać więcej papryki) papryka(...)szpinak, mąkę i olej. Delikatnie mieszamy łyżką aż składniki się połączą.  Na dużą blaszkę z piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy szpinakowy biszkopt, równo go rozsmarowując. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15 - 20 minut. Biszkopt wyjmujemy, odrywamy z papieru, przekładamy na ściereczkę i zwijamy jak roladę. Jajka rozgniatamy widelcem z serkiem, dodajemy przyprawy i majonez

Moje-pitraszenie
Kruche ciasteczka z dżemem 193

miano tych najlepszych. Smakują rewelacyjnie - nawet bez nadzienia, jedynie posypane cukrem pudrem. Pokochają je dzieci - jak i dorośli. U mnie za każdym razem znikają ekspresowo! (około 40 pojedynczych sztuk) 125g masła/margaryny 60g cukru 1 jajko kilka kropel aromatu waniliowego (dodałam śmietankowy) 200g mąki pszennej 30g mąki kukurydzianej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: ulubiony(...)rozwałkować na grubość około 3 mm. (W razie potrzeby podsypywać mąką.) Z ciasta powycinać kółka lub inne dowolne kształty. W połowie z nich wyciąć mniejsze otworki.   Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Piec 15 minut w 180 stopniach. (Powinny być lekko zarumienione.)  Ostudzić na kratce. Na środku każdego (całego

Di gotuje
RURKI Z KREMEM WANILIOWYM 167

łyżka cukru waniliowego  Przygotowanie: Ciasto - mąkę z cukrem i solą przesiać. Schłodzoną margarynę dzielimy na małe kawałki. Wysiekać ciasto do momentu powstania kruszonki. Następnie zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wlać żółtko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Odkroić kawałek ciasta i rozwałkować na grubość około 2 - 3 mm. Rozwałkowane ciasto przeciąć za pomocą radełka na paski o szerokości około(...)tego jak duże mamy foremki do robienia rurek). Paseczki ciasta nawinąć na foremkę do rurek zaczynając od wąskiej strony, tak aby ciasto nachodziło na siebie (do połowy już nałożonego paska). Ciasto nawijać do 2/3 wysokości foremek. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 - 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Po upieczeniu, gdy parę minut odparują jeszcze

Ciastka - domowe słodkości
Sernik z musem jeżynowym 215

składniki umieścić w malakserze. Po minucie siekania wszystkie składniki powinny być dobrze połączone. Wyjąć ciasto uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, włożyć do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia, na grubość około 3-4 min, tak żeby rozwałkowany placek był znacznie większy niż średnica tortownicy (ciastem wyłożone będzie dno i boki(...)tortownicy). Zdjąć papier od góry, ciasto przenieść na arkuszu, odwrócić na góry nogami, tj papier ma być na wierzchu, na to wysypać ok 0,5 kg fasoli – w celu obciążenia ciasta, żeby nam nie falowało podczas pieczenia. Wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 st. Wstawić do nagrzanego piekarnika

moj przepis na
Czekoladowiec z wiśniami i galaretką 188

łyżeczka sody Do nasączenia: 1 galaretka wiśniowa Na wierzch: ok. 300 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone lub ze słoika) 2 galaretki wiśniowe Wykonanie: Galaretkę do nasączenia ciasta rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Galaretki przeznaczone na wierzch ciasta należy rozpuścić w 3 szklankach wrzątku i odstawić, by przestygły. W garnuszku rozpuszczamy masło wraz(...)mąkę wymieszaną z sodą i kakao. Białka ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec resztę cukru. Bardzo delikatnie należy wmieszać pianę do ciasta. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 24 cm. Pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Upieczone i ostudzone ciasto nasączamy płynną, ostudzoną galaretką wiśniową. Na cieście układamy wiśnie, a następnie zalewamy

MyCookBook.pl
Mój sposób na jesień: brownie 220

czekoladowe, o bardzo kremowej, rozpływającej się na języku strukturze. Do tego figi, które w sezonie mogłabym dodawać do wszystkiego. Jeśli ich nie lubicie albo nie możecie dostać, można zrobić ciasto bez owoców lub zastąpić je śliwkami, malinami lub (teraz już mrożonymi) truskawkami. Będzie znakomite za każdym razem. Polecam Wam ogromnie. Brownie z figami Składniki: (na formę 20x20(...)Powoli wlewać czekoladę, miksująć na najniższych obrotach. Na końcu dodać przesianą mąkę i kakao, połączyć. Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wierzchu ułożyć przkerojone na pół figi. Piec w 175 st. C. przez 25 minut. Ostudzić. Smacznego! A Wy? Znacie coś lepszego na jesienne smutki niż brownie bardziej czekoladowe od samej czekolady

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jabłecznik z budyniem na kruchym cieście 717

łyżki śmietany Masa budyniowa: 4 szklanka mleka 3 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru 2/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g Dodatkowo: 7 umytych, niedużych jabłek cukier puder do posypania     Ciasto: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać pokrojone masło i posiekać je z mąką lub masło zetrzeć(...)płaską łyżkę, jak ciasto będzie się kruszyło, wtedy dodać 2. łyżkę; jeśli ciasto będzie klejące dodać jeszcze trochę mąki) i szybko zagnieść ciasto. 1/2 ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki. 2. Piekarnik nastawić na 200oC na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25x35cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. 3. Jednym kawałkiem ciasta wyłożyć przygotowaną blaszkę

Mała Cukierenka
Francuskie pizzerinki warzywno-rybne 194

słupki. Lekko posolone smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Do smażących się warzyw dodajemy umytą, osuszoną, pokrojoną w kostkę i oprószoną przyprawą do ryb mirunę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  2. Jeden płat ciasta francuskiego dzielimy na 6 kwadratów, z drugiego odcinamy 2 tej samej wielkości kwadraty. Resztę ciasta dzielimy na 16 cienkich pasków, które dzielimy(...)pizzerinek. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, po czym skręcamy do 150st C i włączamy termoobieg. Wkładamy pizzerinki na około 5 minut. Po tym czasie z powrotem włączamy grzanie "góra- dół" i podwyższamy temp. do 180 st C. Pieczemy jeszcze ok 10-15 minut, w zależności od możliwości naszego piekarnika.  Efekt końcowy

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto biszkoptowe z truskawkami i czereśniami 239

drugą galaretkę wyłożyłam nazajutrz rano, ale do popołudniowej kawki ciasto było gotowe :)  Aha i zaznaczam, że te czereśnie były bez robaków :) Składniki: Na kwadratową formę o boku 24cm: Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki krupczatki 2/3 szklanki cukru kryształu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1 kostka miękkiej margaryny 1/2 szklanki cukru(...)Stopniowo dodajemy cukier oraz po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników. Wylewamy na wyłożoną papierem formę i wkładamy do nagrzanego do 180st C na ok 25 minut. Sprawdzamy patyczkiem- jeśli suchy to wyciągamy. 2. Masa: Miękką margarynę ucieramy na puch, dodajemy cukier puder a następnie

Kuchnia w czekoladzie
Tarta czekoladowo – migdałowa 182

tolerancje laktozy i glutenu miałam problem z wykombinowaniem czegokolwiek bez powyższych składników. Tylko czas udowodnił, że nie trzeba się napinać i wydawać nie wiadomo jak wielkich pieniędzy i kupować tony składników, żeby ugotować lub upiec coś smacznego. W kuchni mniej również znaczy więcej! Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 100 g gorzkiej czekolady – 100 g masła(...)można je roztrzepać, żeby łatwiej było połączyć składniki) i porcjami wsypujcie mąkę migdałową wraz z proszkiem do pieczenia cały czas mieszając (najlepiej łyżką). Gotowe ciasto przełóżcie do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczcie w 160 stopniach przez 25-30 minut. Wierzch możecie udekorować cukrem pudrem

Szybko Tanio Smacznie
Fatayer ze szpinakiem 174

odcisnąć, aby nie zamoczyć ciasta. Przestudzić. Podzielić na 10 części. Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, zalać ciepłym mlekiem. Odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, oliwę, oregano i rozczyn z drożdży, wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 h. Po tym czasie odrywać kawałki ciasta (ok. 60 g), uformować kulkę(...)środek wyłożyć 1 z 10 części nadzienia. Zalepić z trzech stron. Gotowe pierożki przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie posmarować fatayer żółtkiem wymieszanym z wodą i wstawić do nagrzanego piekarnika.  Piec 15 minut w 200*C.   *Zaatar można kupić w sklepie z żywnością arabską. Ja zastąpiłam taką mieszanką - 2 łyżki sezamu uprażonego

Chocolate Muffin Blog
Mini ciasteczka w czekoladzie 194

patyczków [patyczki dołączone były do foremek], ale to bez znaczenia..Przepis na ciasto znalazłam tutaj , ale muszę poszperać i wynaleźć jeszcze inny.. 70 g mąki pszennej [mieszanka mąki  z mąką kokosową ] 20 g skrobi kukurydzianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 60 g cukru [ u mnie mieszanka z cukrem kokosowym ] 60 g masła 2 jajka skórka(...)ręcznie lub za pomocą robota kuchennego na puszystą masę.Wypełnić masą połowę formy "bez dziurek" i wygładzić powierzchnię. Przykryć górną połową formy.Piec przez około 15 minut.Po upieczeniu wystudzić, następnie zanurzyć ciasteczka  w rozpuszczonej czekoladzie i obtoczyć w posypce.Wstawić do lodówki na kilkanaście minut

Moje domowe kucharzenie
Bakaliowa bomba nr 2 /Keks/ 169

miodu dodajemy wrzątek, mieszamy, a na następnie wlewamy do bakalii dodajemy jajka i cynamon, mieszamy wykładamy masę do (małej) wyłożonej papierem do pieczenia keksówki ugniatamy ciasto łyżką, żeby było dość zbite pieczemy około 25 minut w temp. 170 stopni (sprawdzamy czy góra się nie spala) pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia SMACZNEGO ! ! ! :) Zostałam nominowana do Liebster Blog przez blog(...)skosztuję dopiero jutro ;) 4. Najlepsze śniadanie to ... ? gromadka placków, albo makiełki które zostają z wigilii! ;) 5. Ulubiona słodycz ? czekolada, karmel, toffi, kokos, ... 6. Dokończ: Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez...  makiełek! ;D 7. O czym zawsze marzyłaś/ marzysz ? jednym z moich marzeń od dzieciństwa jest dom z kominkiem i pies ;) 8. Jakie masz plany na przyszłość ? chciałabym znaleźć

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Proste ciasteczka czekoladowe 269

dlatego są tak częstym gościem na ciastkożercach. Są idealną przekąską do popołudniowej kawy. Dzisiejsze kruche ciasteczka kakaowe robiłam z myślą o Dniu Matki, zdecydowałam się na przepis bez proszku do pieczenia, są cieniutkie, chrupiące i obłędnie pyszne – musiałam bardzo się hamować, żeby nie wsunąć wszystkich przed zrobieniem ostatnich zdjęć :) Składniki: 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao(...)Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około 3 mm grubości. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Wycinamy ciasteczka i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 160 stopni przez około 7 minut

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania