ozdabiania tortów, babeczek, ciast. Możemy z nich również przygotować deser. Lubię mieć je pod ręką w różnych kolorach, kształtach, bo to szybka, łatwa dekoracja, a na gościach robi wrażenie. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kolorowe Mini Bezy Składniki: 150g białka (białko(...)białka i dodać cukier, ubijać mikserem, aż cukier się rozpuści. Potrwa to około 12-15 minut ( patrz FILM ). 2. Gotową bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką (użyłam końcówek Wilton 1M, 2A, 1A, 1E, 2D) i wyciskać bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (patrz FILM). Papier do pieczenia można przykleić do blaszki odrobiną bezy. Aby otrzymać kolorowe
Mała CukierenkaSkładniki (forma o średnicy 16 cm) Masa serowa - 460 g sera twarogowego - opakowanie jogurtu greckiego 330 ml - opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru - 3 łyżki miodu lub innego słodzidła - 3 jajka Masa orzechowa - 100 g masła orzechowego 100% (można użyć masła crunchy - z kawałkami orzechów) - 1 łyżka miodu Polewa - 40 g gorzkiej czekolady - 1 łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie Masa(...)przygotowaną masę przekładamy do foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut. Po tym czasie sernik pozostawiamy do wystudzenia. Masa orzechowa W rondelku delikatnie podgrzewając łączymy masło orzechowe z miodem. Kiedy delikatnie przestygnie wykładamy na wystudzony sernik. Polewa W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy . Polewamy ciasto. Sernik najlepiej smakuje schłodzony przez noc. Mimo
Health-Fit-LifePlacki z jogurtem, suszoną żurawiną i jabłkami, jak dla mnie świetny obiad, kolacja czy podwieczorek. Podaję gorące, zimne, z cukrem pudrem, miodem lub syropem, zazwyczaj na słodko. Wersja bez niczego znika zaraz świeżo usmażona z patelni co zrobić?:) Puszyste i delikatne placki na słodko, no uwielbiam po prostu! Jeśli podzielasz tę radość wypróbuj! Zapraszam na pyszne placki na słodko(...)pieczenia szczypta soli łyżeczka cynamonu olej do smażenia Przygotowanie: W misce mieszam jogurt z żurawiną, dodaję przesiane suche składniki i jaja, mieszam dokładnie, odstawiam na bok. Przez ten czas obieram jabłka lub gruszki i kroję w cienkie talarki ćwiartki, dodaję do ciasta, mieszam delikatnie. Rozgrzewam olej i kładę łyżką porcje ciasta, formuje lekko kształt placka. Smażę kilka minut
Zasmakuj Kuchniroku nasz ogród to istny śliwkowy raj, piękne, duże, słodkie a co najważniejsze bez robaka ;) A więc poza klasycznymi przetworami, zrobię wyjątkowo śliwki w occie i wykorzystam ich jak najwięcej do ciasta. Na blogu znajdziecie wiele innych inspiracji z wykorzystaniem śliwek <klik> . Składniki: 100 g mąki pszennej 100 g mąki kokosowej(...)Mąki wsypujemy do większej miski, dodajemy sól, cukier, jajka i posiekane masło. Zagniatamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st. C ustawiając grzanie góra – dół. Spód formy, u mnie była to tortownica wykładamy papierem do pieczenia. Spód formy wykładamy ciastem i pieczemy 20 minut. Śliwki oczyszczamy z pestek, wykładamy
Życie zaczyna się w kuchniśmietany 18 % 1/2 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru (opakowanie 40 g) 60 g cukru 2 białka kl. L szczypta soli Dodatkowo: około 400 ml jagód cukier puder Kruche ciasto 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i chowamy do lodówki na około 30m - 1h . 2. Po tym czasie ciasto dzielimy na 1/2 i wykładamy je blaszki albo najpierw(...)ciasto albo wykładamy papierem do pieczenia i dopiero wkładamy ciasto. Nadzienie 3. Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier i dalej miksujemy. Następnie dodajemy proszek budyniowy i śmietanę. Mieszamy delikatnie całość i wykładamy na na spód kruchego ciasta. Na masę następnie wykładamy jagody i przykrywamy całość drugą częścią kruchego ciasta, nakłuwamy z wierzch widelcem. Ciasto pieczemy
Gotowanie...to proste !bez wyrzutów sumienia osładzam sobie nimi chwilę z kawą, nie martwiąc się o zbędne kalorie. SKŁADNIKI NA CIASTKA: 100 g daktyli suszonych 0,5 szklanki wody 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej 0,5 szklanki suchych platków owsianych 4 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao PRZYGOTOWANIE: daktyle zalewam gorącą wodą, zostawiam na ok. 20 minut(...)chwilę blenduję łączę mus ze suchymi składnikami i wyrabiam ciasto ręką wkładam ciasto na ok 20 minut do lodówki 6. gdy ciasto trochę stwardnieje formuje równe kuleczki i rozpłaszczam je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia (ciasto jest trochę klejące) 7. wstawiam ciasteczka
Upiecz sobie babeczkęopakowanie budyniu śmietankowego + 1,5 szklanki mleka + 1 czubata łyżka cukru (jeśli budyń był bez cukru) borówki amerykańskie (moje były mrożone) Mąkę, drożdże, cukier oraz sól wymieszać w misce. Dodać jajko, żółtko, rozpuszczoną margarynę i powoli mieszając dodawać mleko. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto (jeśli będzie twarde dodać więcej mleka, jeśli będzie się bardzo lepiło dodać trochę mąki(...)ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Na nim rozsmarować letni budyń, na budyniu porozrzucać borówki (mogą być zamrożone). Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż krótszego boku i pokroić ostrym nożem na 5-6 cm kawałki. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w niej odkrojone kawałki ciasta (mogą ściśle do siebie przylegać). Wierzch posmarować białkiem. Piec ok. 45-50 minut
Simply Foodjabłka (np. szara reneta,antonówka) 3-4 łyżki brązowego cukru 200 ml crème fraîche lub śmietany kremówki 36% 2-3 jajka Crème fraîche 200 ml śmietany kremówki 36% (bez zagęszczaczy i innych dodatków, nie powinna to być również śmietana UHT) 2 łyżki maślanki Oba składniki (powinny być w temperaturze pokojowej) mieszamy ze sobą w szklanym słoiku(...)dodajemy cukier, sól, proszek do pieczenia, pokrojone na małe kawałki masło i wodę. Siekamy nożem, aż utworzą się niewielkie grudki przypominające kruszonkę (można to też zrobić przy pomocy blendera o dużej mocy). Zagniatamy jednolite ciasto, a następnie formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCiasta bez pieczenia zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem. Nie ma co się dziwić, ponieważ każdy z nas uwielbia oszczędzać czas! Tak jest właśnie z tym brownie ❤ Wystarczy, że na wieczór przed spaniem zmiksujesz odpowiednie składniki i zostawisz blaszkę na noc w lodówce a już rano możesz cieszyć się obłędnie czekoladowym ciastem rozpływającym się wręcz w ustach(...)szkl. orzechów laskowych Dodatkowo do ozdoby -ubita śmietanka kokosowa z ksylitolem -mrożone maliny -orzechy laskowe -2 kostki gorzkiej czekolady RAW BROWNIE Daktyle namoczyć w gorącej wodzie na 30 minut pod przykryciem (świeżych nie trzeba). Płatki namoczyć w ciepłej wodzie tak aby pochłonęły jak najwięcej wody (jeśli jest za dużo wody to ją po prostu odlać). Następnie daktyle, namoczone płatki
Candy Pandasformie strucli drożdżowej tylko na cieście rodem z babcinej szarlotki. Pysznie, łatwo, przyjemnie i awaryjnie, bo ciasto samo w sobie jest bez problemowe. Spróbujcie jeśli lubicie mak tak jak ja! Makowiec na cieście ucieranym masa makowa: 200 g maku, najlepiej mielonego po 50 g mielonych lub siekanych migdałów i orzechów włoskich 500 ml mleka 180 g cukru(...)wrzątku) ciasto: 460 g mąki pszennej (ok. 3 szkl.) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 170 g masła lub margaryny 3/4 szkl. cukru 1 jajko + 2 żółtka 1-2 łyżki śmietany lub jogurtu Mleko zagotowujemy i zalewamy nim mak. Gotujemy często mieszając na małym ogniu ok. 15 (30 jeśli mamy niemielony mak) minut. Mak odcedzamy
Dzieje kuchennej Wiewióryjest każdej minuty spędzonej w kuchni. Do przygotowania ciasta potrzeba nam: 2 opakowania ciasteczek oreo (32 szt * 25 ciasteczek do ciasta 7 do dekoracji) 3 jajka 100 g cukru 1 łyżka kakao 1 roztopiona gorzka czekolada 1 kostka roztopionego masła 200 g mąki pszennej Do przygotowania kremu : Krem z ciasteczek oreo (25 szt * ciasteczka do ciasta a nadzienie(...)Przygotowanie ciasta to nic specjalnie trudnego, jajka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystego kremu, dodajemy masło ciągle ubijając i roztopioną czekoladę, następnie przesiana mąka i kakao. Na sam koniec dodajemy pokruszone na małe kawałeczki ciasteczka oreo (bez kremu, ten przyda się do kremu z czekolady). Ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika ustawionego na 200 stopni i pieczemy
Kuba Gotujeprzygotowywania, a później pieczenia. Gotowe posiada chrupiącą skórkę i przypomina pyszny chlebek. (U mnie znika jeszcze cieplutkie...) Takie zwykłe rewelacyjnie smakuje bez urozmaicenia, ale można je pokroić i posmarować masłem, dżemem bądź dowolnym kremem. Przed pieczeniem do środka możecie także dodać bakalie lub posiekaną czekoladę, wierzch posypać cukrem pudrem, udekorować ulubioną polewą lub lukrem... Smak lodów(...)łyżeczki proszku do pieczenia Lody należy uprzednio rozpuścić, a następnie zmiksować z przesianą mąką oraz proszkiem do pieczenia. (Masa jest dość gęsta i lepka.) Ciasto przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec (do tzw. "suchego patyczka") przez około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. (*) Polecam Wam też rewelacyjny
Di gotujeszklanka włoskich orzechów (bez skorupek) 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 szklanki mąki pszennej dodatkowo: lukier cytrynowy granola Orzech posiekać nożem, ale niezbyt drobno. Uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Mąkę przesiać do miski. Dodać wystudzone orzechy, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę(...)jajkami, a następnie połączyć to z olejem. Gotować mieszankę wlać do suchych składników. Łyżką wymieszać wszystko razem. Ciasto nakładać do foremek lub papilotek do 3/4 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez około 25 minut. Przed upieczeniem sprawdzić patyczkiem czy muffinki są dopieczone. Upieczone i wystudzone muffinki polukrować cytrynowym lukrem i obsypać granolą. Cytrynowy
Codzienna kuchnia niecodziennajest każdej minuty spędzonej w kuchni. Do przygotowania ciasta potrzeba nam: 2 opakowania ciasteczek oreo (32 szt * 25 ciasteczek do ciasta 7 do dekoracji) 3 jajka 100 g cukru 1 łyżka kakao 1 roztopiona gorzka czekolada 1 kostka roztopionego masła 200 g mąki pszennej Do przygotowania kremu : Krem z ciasteczek oreo (25 szt * ciasteczka do ciasta a nadzienie(...)Przygotowanie ciasta to nic specjalnie trudnego, jajka ubijamy z cukrem do uzyskania puszystego kremu, dodajemy masło ciągle ubijając i roztopioną czekoladę, następnie przesiana mąka i kakao. Na sam koniec dodajemy pokruszone na małe kawałeczki ciasteczka oreo (bez kremu, ten przyda się do kremu z czekolady). Ciasto wstawiamy do zimnego piekarnika ustawionego na 200 stopni i pieczemy
Kuba Gotujeczarnej herbaty (bez cukru i cytryny ) łyżeczka soli 3 łyżki czarnuszki podprażonej na suchej patelni. Ja wszystkie składniki wyrabiam w robocie kuchennym, ale jeśli nie macie, to pozostaje wyrabianie ręczne. Ciasto jest mokre, ciężkie i się klei, więc na początek zgarnijcie wszystko drewnianą łyżką. Do misy, w której będziemy wyrabiać, wkładamy wszystko oprócz jednej łyżki czarnuszki. Ciasto wyrabiamy(...)pieczenia. Wierzch posypujemy pozostałą czarnuszką. Chleb odstawiamy na 10 godzin do wyrośnięcia. Wszystkim tym, którzy jęczą, że długo i że pfeee, przypominam, że pośpiech jest wskazany przy łapaniu pcheł! Po 10h mamy chleb pięknie wyrośnięty i możemy piec. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni, wierzch chleba spryskujemy wodą i ładujemy do pieca. W 230 stopniach pieczemy 20 minut, potem zmniejszamy
ladykitchen