ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:576/1234)

Chleb pszenno żytni z jogurtem 181

Zrobiłam ten chleb w automacie do chleba, ale można również upiec w piekarniku. Wykonanie ciasta na chleb – Drożdże wymieszać z cipłą wodą dodać cukier, łyżkę

Kuchnia Pokoleń
Świąteczna strucla makowa, czyli Świąteczny makowiec zawijany. 161

całej naszej rodziny, później piekła je moja mama, a jakiś czas temu i ja dołączyłam do tego grona ;) Nie wyobrażam sobie bez nich Świąt, są pyszne. Ciasto jest chrupiące z zewnątrz i miękkie, baaaardzo nadziane w środku. Z tego przepisu upieczemy trzy dość spore makowce.Polecam!!! Składniki na świąteczną struclę makową (świąteczny makowiec zawijany): CIASTO: 70 g świeżych drożdży(...)Ciasto. Mąkę przesiewamy do dużej miski, w środku robimy wgłębienie. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, gładki płyn wlewamy do dołeczka w mące i pozostawiamy na 10 minut (rozczyn powinien podwoić objętość). Do wyrośniętego rozczynu dodajemy cukier waniliowy, żółtka, masło i sól. Zagniatamy gładkie, jednolite ciasto (nie krócej niż 10 minut). Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Rozpustne gotowanie
Babeczki limonkowe na mące ryżowej 159

też wiedziałam. 3.   Mąka ryżowa ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Przy jej użyciu można przygotować każdą potrawę, od zupy po kopytka, kończąc na makaronie i ciastach- nie wiedziałam 4.   Można przygotować chleb, chociaż za bardzo nie urośnie, głównie z braku glutenu- nie wiedziałam 5.   Doskonała do zagęszczania sosów, w tym beszamelowych(...)miałam pojęcia) 7.   Nie pozostaje nam nic innego jak zastąpic mąkę pszenną zdrowszą mąką ryżową) A z drugiej strony musi być w tym trochę prawdy. Nie bez przyczyny mąka ryżowa jest istotnym składnikiem kuchni japońskieji innych krajów azjatyckich. Przy okazji ryżowych eksperymentów zapraszam na ryżowe babeczki o smaku limonki i kokosa. Lekkie i puszyste. Najlepsze

Mia Cucina Sofieta
Chrupiące, maślane i rumiane croissanty. 136

Ilość mleka zależy od wilgotności mąki.  3. Tak wyrobione ciasto przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy, a następnie wkładamy do lodówki do schłodzenia na 30 minut. 5. Następnie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną na kwadrat o grubości(...)złożone ciasto wałkujemy na prostokąt, uważamy, żeby masło nie wypłynęło.  8. Następnie ciasto składamy tak, aby otrzymać trzy warstwy. Tak jak na zdjęciu poniżej. 9. Ciasto wałkujemy na prostokąt i ponowie składamy na trzy warstwy, czynność w sumie powtarzamy trzy razy. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt gotowy do krojenia i pozostawiamy na stolnicy na około 10 minut

Izabelawkuchni
Ciasteczka z ciasta francuskiego z Nutellą 117

Robiłam ostatnio tartę śniadaniową z ciasta francuskiego. Został mi spory kawałek ciasta, które świetnie pasuje również do słodkiej wersji ciasteczek. Szybkie, proste i niezawodne. 30 minut

Ania i Marcin gotują
Tartaletki w kratkę 152

Proste do zrobienia..Na początku pomyślałam , że będzie 1 duża tarta ..no, ale mam foremki do tartaletek ..więc są tartaletki.. 2 szkl. mąki 2-3

Moje domowe kucharzenie
Naczynia żeliwne – jak gotować w garnkach żeliwnych i jak o nie dbać 275

punktowych naprężeń metalu. Garnki żeliwne są naprawdę wytrzymałe, ale na kuchni indukcyjnej trzeba pamiętać przede wszystkim o zasadzie jej działania i nigdy nie rozgrzewać naczyń pustych , bez dodatku tłuszczu, płynu, bez składników gotowanej potrawy. Żeliwo na indukcji lubi też niską moc kuchenki – nigdy nie nastawiamy jej na najwyższą ani na funkcję przyspieszonego rozgrzewania (boost). Mimo że odporne, naczynia(...)potrawy. Żeliwny garnek świetnie działa też jako piec i tak był wcześniej (już w XVII wieku) wykorzystywany– przy wysokiej temperaturze i jej równomiernym rozkładzie działa perfekcyjnie przy pieczeniu chleba, mięsa czy ciasta. Garnek rozgrzewamy zaczynając od włożenia go do zimnego piekarnika, a następnie do już mocno rozgrzanego garnka wkładamy chlebowe ciasto lub mięso i zamykamy garnek rozgrzaną pokrywką

Karo in the Kitchen
Mini torcik bezglutenowy - zdrowy, prosty i szybki :) 180

Bez zastanowienia wiedziałam, że owocowe musy i konfitury od Małe Szczęścia wykorzystam na pewno jako warstwy do tortu. I tak też zrobiłam. Torcik wyszedł pyszny! Przygotowałam go z ryżu, mieląc go na mąkę. Upiekłam na dwa małe biszkopty w kształt serca, a następnie zostało mi jedynie przekładać je musami owocowymi. Przepis jest bardzo prosty i myślę, że szybki(...)mąkę, proszek do pieczenia i dokładnie zmiksuj. Kolejno dodaj ubite białka i na najmniejszych obrotach całość zmiksuj.  Wybrane formy (u mnie dwa małe serduszka ok. 11x11 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub posmaruj cienką warstwą oleju kokosowego. Podziel masę na dwie części i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 25 minut.  Biszkopty pozostaw

Zdrowie na języku :P
Sernik z musem z czekoladowym 145

wstawić do środkowej części piekarnika. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni C i piec przez kolejne 90 minut, do czasu aż masa serowa się zetnie (sernik może znacznie urosnąć, ale na pewno równo opadnie do właściwej wysokości). Sernik wyjąć z piekarnika i odczekać około 10 minut aż powierzchnia się wyrówna, następnie wyłożyć śmietanę(...)powrotem do piekarnika i piec przez 15 minut w 120 stopniach C. Gotowy sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić. Na ostudzony sernik wyłożyć mus. Mus przygotować w czasie gdy piecze się sernik. Mus z mlecznej czekolady: Żelatynę wsypać do garnuszka, wlać 2 łyżki wody i wymieszać. Odstawić do namoczenia na około 15 minut. Czekoladę połamać na kosteczki i roztopić

Państwo Wojtczuk gotują
Tort Malakoff 127

tylko zobaczyliśmy zdjęcie tortu malakoff , od razu wiedzieliśmy, że przypadnie on nam do gustu. To ciasto bez pieczenia składa się z biszkoptów, lekkiej masy kremówkowo-mascarponowej i dużej ilości migdałów. Wszystko to powoduje, że tort malakoff chce się jeść, jeść i jeść. Składniki na tort malakoff 180 g masła w temperaturze pokojowej 180 g cukru pudru 4 żółtka(...)pieczenia. Na pierwszej warstwie rozprowadzić połowę masy migdałowej, ponownie ułożyć biszkopty maczane w mleku z rumem, wyłożyć resztę masy, na koniec położyć zwilżone biszkopty. Przykryć folią, wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc. Następnego dnia przystąpić do wykańczania i ozdobienia tortu, zaczynając od namoczenia płatka żelatyny w szklance zimnej wody (przez 10 minut). Odcisnąć

niecodziennikpary
Proste, kruche, maślane ciasteczka 81

ciasto zagnieść na jednolitą masę, po czym owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę. ·        Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremką i układać je w większych odstępach na blasze wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. (u mnie 3 blachy ciasteczek). ·        Ciasteczka piec w nagrzanym piekarniku   w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), ok. 10 minut, do momentu aż się ładnie przyrumienią.   Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia. JEŚLI UWAŻASZ, ŻE JESZCZE KOMUŚ MOŻE SIĘ PRZYDAĆ TEN PRZEPIS, PROSZĘ PODZIEL SIĘ NIM!  BĘDZIE MI BARDZO MIŁO, JEŚLI

Calzonella.com
Chałwowiec 91

Chałwowiec to pyszne przekładane ciasto czekoladowe, które z powodzeniem można postawić na świątecznym stole. Piekąc ciasto w tortownicy, można zrobić tort, kremu chałowego jest wystarczająco dużo nie tylko na przełożenie ciasta, ale również na ozdobienie boków i wierzchu. Pomimo użycia dużej ilości chałwy, masa nie jest zbyt słodka, więc ciasto przypadnie do gustu nie tylko miłośnikom tego przysmaku. Składniki(...)Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez gęste sito, wymieszać. Delikatnie wmieszać te składniki do ubitych jajek. Formę o wymiarach 25/30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać czekoladowe ciasto, delikatnie potrząsnąć, aby wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 o C ( z termoobiegiem ), piec 25-30 minut . Pozostawić w zamkniętym piekarniku przez

niecodziennikpary
Pierniczki Elżbietanki 88

ciasta. Delikatnie mieszam. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia i przy pomocy łyżeczki nakładam na blaszkę pierniczki (wielkość taka, jaką lubicie, moje mają 4 cm średnicy). Jeżeli chcecie zrobić pierniczki na opłatkach, układając ciasto na opłatku, zostawcie bo bokach kilka milimetrów, ponieważ ciasteczka się odrobinę rozlewają. Pierniczki piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-18 minut. Pierniczki wyciągam

Słodki sentyment
Popękane ciasteczka z suszonymi śliwkami / Cracked cookies with dried plums 109

miodu 100 g. gorzkiej czekolady 130 g. suszonych śliwek bez pestek 200 g. mąki + 3 łyżki 100 g. mleka w proszku 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g. miękkiego masła 50 g. cukru trzcinowego 1 całe jajko 1 żółtko 200 g. mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku. Śliwki pokrój na mniejsze kawałeczki(...)Odstaw do przestudzenia. Masło z miksuj z cukrem trzcinowym, następnie dodaj jajko i żółtko i ponownie miksuj około 2 minut. Dodaj rozpuszczoną czekoladę z miodem, wymieszaną mąkę i śliwki. Zmiksuj przez minutę. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Nabieraj ręką trochę ciasta wielkości piłeczki pingpongowej (około 22 g.), formuj kulkę i obtaczaj w pozostałej mące. Lekko spłaszczaj i układaj na dużej

Delicious Place
Żytnia tarta z budyniem i winogronami 117

100g cukru/erytrolu – 70g skrobi ziemniaczanej – 3 żółtka – sok z 1 cytryny Dodatkowo: – białe winogrona bez pestek – erytrol w pudrze BUDYŃ: Mleko podgrzewamy. Żółtka miksujemy wraz z erytrolem na jasną masę przez około 6-8 minut. Ścieramy skórkę z cytryny i odstawiamy. Dodajemy skrobię i sok z cytryny, mieszamy. Całość dodajemy do gorącego mleka(...)studzimy, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy. SPÓD: Mąkę, erytrol, żołtka, masło i skórkę dokładnie wyrabiamy rękoma. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5cm i przekładamy na wałku do formy lub wygniatamy w formie na spodzie i bokach. Całość nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy drugą formą lub obciążnikami do pieczenia. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach. Ściągamy obciążniki

Be Fit Be Strong
Rogale Marcińskie Edycja III 119

Składamy tak jak poprzednio ale już bez masła i chłodzimy 45 minut w lodówce. Proces wałkowania powtarzamy 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniem przez 30 minut.  Po ostatnim wałkowaniu ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez ok. 5 h. Mak oraz orzechy parzymy wrzącą wodą, zostawiamy na 15 minut, po czym odcedzamy i dobrze odciskamy(...)również skórkę pomarańczową oraz pokruszone biszkopty. Mieszamy. Pozostała nam jeszcze śmietana, dodajemy jej tyle aby powstała nam zwarta ale plastyczna masa 2 łyżki maksymalnie.  Ciasto na rogaliki wyjmujemy na 20 minut przez pieczeniem i wałkujemy na prostokąt 65 x 35 cm, musimy wykroić 12 równych trójkątów. Na każdym rozłożyć równomiernie masę makową, zostawiając margines

Życie zaczyna się w kuchni
Ciasto z truskawkami i budyniem 119

Przygotuj formę do pieczenia –tj.posmaruj masłem i opcjonalnie wyłóż papierem do pieczenia. U mnie forma o wymiarach 23 x32 cm. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Na stolnicę przesiać mąkę i proszek do pieczenia dodać pokrojone masło,cukier. Połączyć wszystkie składniki dokładnie siekając. Na koniec dodać szczyptę soli i wbić jajko. Wyrobić kruche ciasto. Podzielić na dwie(...)części.Jedną część schować do lodówki, natomiast drugą wyłóż do formy i podziurkuj widelcem. Włóż na ok. 10 minut do nagrzanego piekarnika i podpiecz delikatnie. W tym czasie przygotuj krem. 3 szklanki mleka zagotować z masłem,cukrem i cukrem wanilinowym. Pozostałą szklankę mleka wymieszać / zmiksować np.blenderem wraz ze skrobią ziemniaczaną i żółtkami. Dodać do gotującego się mleka i natychmiast

I LOVE LIFE
PROSTY I PYSZNY SERNIK 175

kruchego ciasta. Masą dokładnie wykleić spód tortownicy (dno wyłożone papierem do pieczenia, boki delikatnie przesmarowane tłuszczem) odstawić do lodówki. masa serowa: - 750g gęstego, dobrego twarogu (u mnie 500g sera Juliko, 175g serka Philadelphia i 75g mascarpone) - 180g gęstej, kwaśnej śmietany 18% - 180g ksylitolu (lub cukru) - 20g ksylitolu z wanilią (1 łyżka) lub cukru waniliowego - 1 budyń bez cukru(...)produkty umieszczamy w misie miksera i mieszamy do połączenia składników. Dokładnie wymieszaną płynną masę wylewamy na schłodzony spód sernika. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140*C i pieczemy ok.65-70 minut na programie z termoobiegiem , lub na programie góra-dół, bez termoobiegu w temp.160*C. Pieczemy do wypieczenia środka, tzn. przy poruszeniu formą środek nie powinien się trząść, serników

Smaczne Zdrowe
Pomarańczowe ciasteczka z kleiku ryżowego z konfiturą 113

słodkości. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. Polecam! (około 18-19 sztuk) 100g kleiku ryżowego (bez dodatków) 125g masła/margaryny 60g cukru (używam ksylitolu) 1 jajko (duże) 3 łyżki soku z pomarańczy 3 łyżki świeżej skórki z pomarańczy  kilka kropel aromatu pomarańczowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: dżem/konfitura z pomarańczy Masło/margarynę z cukrem utrzeć(...)najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego i w każdej z nich zrobić (małym palcem lub okrągłym końcem drewnianej łyżki) niewielkie wgłębienie, które należy wypełnić odrobiną nadzienia. Wszystkie kuleczki ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 20-25 minut w 180 stopniach.  (Ciastka powinny

Di gotuje
Bezglutenowy Chleb Dyniowy 125

Osoby na diecie bezglutenowej nie maja łatwego życia. Ciągłe wyrzeczenia i odmawianie sobie chleba pszennego... Prawda jest taka że pieczywo bez glutenu nie jest tak sprężyste i puszyste.. ale może być pyszne. Dziś u mnie chlebek z dodatkiem puree z dyni. Przepis na formę: 31cm x 12cm (na 2 chleby) SKŁADNIKI: 750ml letniej wody 4 łyżeczki soli(...)dużej misce. 2. Letnią wodę wlewamy stopniowo, ciągle wyrabiając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 3. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, przekładamy do 2 blaszek, wyrównujemy. 4. Chleb przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia. (około 70 minut) 5. Gdy ciasto wyrośnie, wkładamy do piekarnika, pieczemy w temp. 200* około 2 godzinki, jeśli chleb zbyt mocno nam się rumieni możemy przykryć folią

Dziś Ja gotuje
ZIELONY SERNIK Z DODATKIEM AWOKADO 216

chudego twarogu z aksamitnie delikatnym a zarazem dość tłustym awokado. I powiem Wam, udało się Sernik z tego przepisu wyszedł idealnie kremowy bez użycia jakiejkolwiek śmietany a jeśli chcesz się przekonać jak smakuje to zielone ciasto, zapraszam do wykorzystania tego łatwego przepisu. SPÓD: ½ szklanki płatków owsianych ½ szklanki suszonej żurawiny 1 łyżka oleju kokosowego ZIELONY SERNIK Z DODATKIEM AWOKADO: 750g(...)Przygotowanie naszego zielonego sernika z dodatkiem awokado zaczynamy od przyrządzenia „masy” na żurawinowy spód tego ciasta. Do malaksera wrzucamy płatki owsiane, suszoną żurawinę oraz łyżkę oleju kokosowego. Wszystko razem blendujemy przez kilka minut. Tak przygotowaną masę wykładamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia i używając zmoczonych w zimnej wodzie palców rozciągamy masę po całym dnie formy i wkładamy

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Ciasto z mąki kokosowej z borówkami (bez cukru) 195

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto na bazie mąki kokosowej.  Brak pszennej mąki i cukru sprawa, że to przepis idealny dla osób borykających się

Moje Kuchenne Rewelacje
Czekoladowy tort z bitą śmietaną, truskawkami i czekoladowym ganache 307

dekoracji (truskawki, maliny, jeżyny, borówki) cukier puder do obsypania tortu Na czekoladowy ganache: 100 ml śmietany kremówki 100 gramów gorzkiej czekolady 70% R ozgrzać piekarnik do 190 stopni C (bez termoobiegu). Formę o średnicy 20cm wysmarować masłem. W dużej misce ubić mikserem masło z cukrem aż będzie jasne i puszyste. Dodawać jajka, jedno po drugim miksując za każdym razem(...)składników. Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać masę łyżką, aby składniki ładnie się połączyły. Uważać, aby nie przebić masy, aby nie straciła na puszystości. Przelać masę do formy i piec ok 50-60 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić całkowicie na kratce. Kiedy ciasto będzie zimne przekroić na pół, na dwie równe

olalacooking
Babka waniliowo cytrynowa 116

Babka jest bardzo prosta ale pyszna. Babka znalazła się w piekarniku w ciągu 5 minut Nie jest sucha o lekko cytrynowym smaku. Polecam Wykonanie jest bardzo

Kuchnia Pokoleń
Piernik z masą orzechowo śliwkową 215

orzechowa 400 g zmielonych orzechów włoskich 250 g masła 250 g cukru pudru 3 żółtka 1/2 laski wanilii pół kieliszka koniaku lub rumu masa śliwkowa 500 g suszonych śliwek bez pestek 1/2 szklanki koniaku lub rumu 3 łyżki miodu 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonych goździków 1/2 szklanki płatków migdałowych 2 łyżki posiekanych pistacji Wykonanie: W rondlu rozgrzać(...)sodę oraz wszystkie przyprawy, posiekane orzechy i skórkę pomarańczową. Ciasto starannie wyrabiamy. Wyrobione ciasto owijamy w lnianą ściereczkę. Wkładamy do lodówki na 3-4 tygodnie. Dojrzałe ciasto dzielimy na 3 części, rozwałkujemy, pieczemy każdy placek oddzielnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W nagrzanym piekarniku 180C około 20 minut. Po upieczeniu ciasto jest twarde, po 2-3 dniach

kgwjanczewo
Łatwe ciasto jogurtowe z wiśniami i czekoladą 132

waniliowy lub kilka kropli ekstraktu waniliowego 3 gruszki Dodatkowo: 100 g mrożonych wiśni bez pestek Poltino 50 g gorzkiej czekolady  Przygotowanie ciasta jogurtowego: 1. Wiśnie rozmrozić i lekko odsączyć. Czekoladę drobno posiekać. 2. Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. 3. Jajka wymieszać z cukrem, zmiksować, ale nie ubijać(...)proszkiem do pieczenia i solą, wlać płynne składniki, całość dokładnie wymieszać. 5. Keksówkę o wymiarach około 12x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przelać ciasto. Na cieście ułożyć połowę wiśni, posypać czekoladą i wyłożyć resztę wiśni. owoców nie wciskać w ciasto. 6. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni C przez około 50 minut. Smacznego

kolorowotorcikowo
Biszkoptowe ciasto z kremem, winogronem i galaretką. 171

tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 1 kopiasta łyżka suchego maku Krem: 20 dag masła lub margaryny 500 ml mleka 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) pół szklanki cukru pudru Pianka: 200 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku 1 łyżka żelatyny 3 łyżki gorącej wody Dodatkowo(...)chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie równe części i do jednej dodajemy mak i mieszamy. Następnie przekładamy do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopty sprawdzamy suchym patyczkiem

Izabelawkuchni
Chrupkie pieczywo z quinoy z grilowanym kozim serem i dżemem z czarnego bzu 207

Ciasto przekładamy na sylikonową matę do pieczenia, staramy się je równomiernie rozprowadzić, można też przykryć je folią spożywczą i delikatnie rozwałkować (ja uzyskałam grubość około 3-4 mm). Następnie zdejmujemy folię i tępą stroną noża nacinam w taki sposób, aby podzielić ciasto na kromki. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 40 - 45 minut

Quinoa Raz!
Najlepsze kokosanki 182

pomyślałam sobie: "po co kupować, skoro można samemu zrobić" :) Często przepis wymaga dodania samych żółtek (np. sernik, kruche ciasto) a białka zostają i nie wiadomo co z nimi zrobić, więc się wyrzuca. Od dzisiaj będziecie robić kokosanki z białek :) Pyszne- chrupiąca beza na zewnątrz, a  mięciutkie w środku. Składniki: 4 białka, niepełna szklanka cukru(...)piany dodajemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy łyżką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy kleksy łyżką (pomagamy sobie drugą łyżką). Można również użyć szprycy dla ładniejszych kształtów, ja jednak nakładałam łyżką :) Z podanego przepisu wyszły 2 blaszki kokosanek ok. 40 sztuk. Pieczemy 20-25 minut w 150-160 stopniach- piekłam z termoobiegiem ze względu na to, że piekłam

Aga w kuchni
Babka marmurkowa 105

kolejny przepis z zeszytu mojej Mamy – Babka marmurkowa, zwana także łaciatą. Gładka, puszysta i bez zakalca. Składniki: • 250 g masła • 250 g cukru pudru • 250 g mąki • 5 jajek • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3 łyżki kakao • kilka kropli olejku pomarańczowego Wykonanie: • Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku(...)dodać olejek pomarańczowy. • Połowę ciasta wlać do wysmarowanej masłem formy na babkę. • Do reszty ciasta dodać kakao, wymieszać i położyć kupkami na wierzchu białego ciasta. • Przemieszać delikatnie obie masy łyżką. • Piec 30minut w nagrzanym piekarniku do 160 st.C. • Sprawdzić patyczkiem, jeśli mokry to jeszcze dopiec 10 minut. • Dekorować według uzania

To co kocham
malinka z bezą 276

dość kwaśne, więc całość nie była przesłodzona, smaki idealnie się komponowały. Jeżeli jeszcze macie maliny to koniecznie upieczcie to ciasto, warto! *foremka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na galaretkę: 3 opakowania galaretki malinowej  szklanka malin szklanka jeżyn na krem: 600 ml śmietanki kremówki(...)bezę: 4 białka 3/4 szklanki cukru łyżeczka soku z cytryny łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki płatków migdałowych Upiec biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wymieszać i przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 175*C około 30 minut. Wystudzić.  Upiec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pizzerki 120

odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na ok. 30 minut do „ ruszenia drożdży". Więcej o rozczynie przeczytasz tutaj . Ciasto: Po tym czasie do rozczynu dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrobić rękami (ok. 10 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W razie potrzeby dolać odrobinę wody lub dosypać mąki. Dobrze wyrobione ciasto jest sprężyste, gładkie(...)godziny do wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość).     Gdy ciasto wyrośnie, krótko wyrobić je rękami, a następnie rozwałkować na grubość 1 cm. Przy pomocy szklanki wyciąć z ciasta koła i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie (urosną!).  Odstawić na ok. 40 minut do napuszenia

Nastoletnie Wypiekanie
FALE DUNAJU WEDŁUG SIOSTRY ANASTAZJI 254

pieczenia 2 łyżki mleka 2 płaskie łyżki kakao około 40 sztuk wiśni bez pestek Składniki na krem: 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 2 łyżki cukru pudru kostka masła olejek waniliowy Składniki na polewę: 10 dag margaryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 pełne łyżki kakao 2 łyżki mleka 10 dag cukru pudru olejek rumowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto Masło, cukier(...)mleko. Ciasto podzielić na dwie części. Z białek ubić pianę. Do jednej części ciasta dodać 2/3 piany, a do drugiej części ciasta dodać kakao i resztę piany. Delikatnie wymieszać. Do foremki wylać ciasto jasne. Na jasne wylać delikatnie ciasto ciemne. Wiśnie  układać na wierzchu lekko wciskając w ciasto. Piec w temp. 180 st. C przez ok 40 minut. Polewa

RAROSSA
TARTA Z PIECZONYM CZEKOLADOWYM JOGURTEM GRECKIM I OWOCAMI 197

przetestowania tarty. Ciacho nie tylko dla czekoladoholików. Mnie smakowała zarówno z dodatkiem owoców jak i sama, bez nich. Piekłam w formie do tarty o śr.ok.25cm. Proponuję jednak użyć formy trochę wyższej niż moja, ledwo, ledwo mi się zmieściła masa. Składniki kruchego ciasta: - 220g mąki orkiszowej typ750    (lub 200g typ700) - 30g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 90g zimnego masła(...)składniki na ciasto umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto energicznie ręcznie. Gotowe kruche ciasto uformować w kulę, spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić ok.30 minut w lodówce. W tym czasie formę do tarty wysmarować masłem i obsypać mąką, nadmiar mąki strzepnąć, formę wstawić do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć na blat

Smaczne Zdrowe
Super mazurek 230

różne okazje i bez okazji. Składniki: Ciasto: 25 dag masła 25 dag cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia  4 żółtka 2 łyżki kakao  1 op. cukru wanilinowego Do przełożenia: 4 białka 20 dag cukru pudru ok. 15 dag posiekanych orzechów włoskich i migdałów marmolada Dodatkowo: lukier Zagniatamy kruche ciasto.  Dzielimy je na 3 części(...)pianę. Na wysmarowanej tłuszczem blaszce układamy jedną część jasnego ciasta, smarujemy je cienko marmoladą lub dżemem. Nakładamy połowę piany, posypujemy orzechami i migdałami. Ścieramy na grubej tarce ciemne ciasto, nakładamy pozostałą część piany. Na koniec ścieramy na tarce jasne ciasto i posypujemy je na wierzch. Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzone ciasto polewamy lukrem

Pyszności Słodkości
Kruche ciastka z wiśniami 154

dżem lub owoce bez pestek (u nas wiśnie ze słoika) cukier puder (do posypania) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól, margarynę i posiekać. Następnie dodać cukier, żółtka, wodę i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części, włożyć do woreczków foliowych i schłodzić w lodówce przez godzinę. Po godzinie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować(...)łyżkę dżemu) na każdym trójkącie i zawinąć lewy róg do prawego rogu, a prawy róg do lewego (na zdjęciu widać dokładnie jak nacinać i zawijać ciasteczka). Ciastka piec ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni, wystudzić i posypać cukrem pudrem. Pasy ciasta dzielimy na trójkąty i nacinamy Kilka wiśni umieszczamy w środku i zawijamy z jednej strony

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Kora brzoskwiniowa 207

miękkiego masła 700 ml mleka 3 żółtka 3/4 szklanki cukru 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 75 ml Advokatu *Mus brzoskwiniowy: 1 puszka brzoskwiń ( bez tych dwóch wyjętych do ciasta) 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa  250 ml wrzątku *Dodatkowo: 1 duże opakowanie herbatników (ok. 300 g) 1 galaretka brzoskwiniowa 350 ml wody Wykonanie: Zaczynamy od zrobienia(...)brzoskwinie i mieszamy za pomocą łyżki, delikatnie. Spód formy (30x25 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy) i wylewamy do blachy ciasto, wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, do suchego patyczka, następnie studzimy, delikatnie wyjmujemy z blaszki, zdejmujemy papier i ponownie wkładamy ciasto do blaszki, odstawiamy

Piekę, bo lubię
Przepis na Bułki Maślane – puszyste i smaczne 250

możemy również brzegi ciasta zagnieść do środka (tak jakbyśmy robili sakiewkę) i łączeniem położyć na blasze. Uformowane bułki maślane układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, po położeniu bułki na blasze delikatnie ją spłaszczam dłonią (naciskam od góry dłonią). Blachę z bułkami nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 20 minut. Dodatkowo przed pieczeniem bułki maślane możemy(...)łącze je tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa. Pieczenie bułek maślanych : Przed wstawieniem blachy do piekarnika , bułki maluję mlekiem i posypuję kruszonką. Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę . Bułki maślane piekłam około 25 minut w piekarniku ogrzewanym od góry i dołu bez używania termoobiegu . Bułki maślane są upieczone pięknie pachną. Życzę udanych

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Krucha tarta kokosowo-bananowa z galaretką 465

waniliowy bez cukru 400 ml mleka 1/2 cukru wanilinowego 1/3 szklanki cukru (w zależności od upodobań można dodać więcej lub mniej) ok 100-150 g masła (ja dodaję po trochu do moment pożądanego efektu) ok 4 łyżki wiórek kokosowych dodatkowo 1-2 banany oraz galaretka o ulubionym smaku. Wykonanie ciasta: Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz(...)kawałki masło oraz żółtka. Ze wszystkich składników ugnieść ciasto i odstawić na ok godzinę do lodówki. Następnie wykładamy ciasto na formę do tarty (wcześniej posmarowałam ją delikatnie masłem i obsypałam bułką tartą). Ciasto nakłuć w wielu miejscach widelcem i włożyć do rozgrzanego do 190*C piekarnika. Piec przez ok. 25 minut do złotego koloru. Wykonanie kremu: 3/4 mleka wlać

The Sweet Damsel
Ciasto jabłkowo-jogurtowe z patelni 149

bez kuchenki min. jednopalnikowej i patelni się nie obędzie :) Początkowo wątpiłam w powodzenie tego przepisu, ale ciasto wyszło :) Co prawda wyglądem nie powala, bo z jednej strony troszkę za bardzo się przypiekło, ale w końcu spędziło na patelni 1,5 h, więc chyba można przymknąć na to oko :). Najważniejsze, że wszystkim smakowało. Nikt nie wierzył, że to ciasto(...)cukru waniliowego 250 g jogurtu naturalnego 60 ml oleju  375 g mąki 16 g proszku do pieczenia 2 jabłka cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Do misy miksera wbić jajka, dodać cukier, cukier waniliowy i miksować do białości (kilka minut, aż masa zwiększy swoją objętość). W międzyczasie umyć jabłka, obrać i pokroić w drobną kostkę. 2. Do ubitych

Domowa Cookierenka Agi
Mazurek z masą kawową i bezami 141

Wielkanoc, to mazurek! :) Jedną z propozycji jest pyszny mazurek z masą kawową, bezami i karmelem, na który dzisiaj zapraszam. Składniki: Ciasto: 175 g mąki 50 g cukru (może być cukier puder) 100 g masła łyżka śmietany 18% 1 żółtko Masa kawowa: 200 g masy krówkowej z puszki 80 g masła 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej Karmel: 1/4 szklanki cukru(...)małych bezików Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta energicznie mieszamy i formujemy w kulę, zawijamy w folie i chłodzimy w lodówce przez ok godzinę. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma pergaminami (podobnie jak w przypadku mazurka czekoladowego ) i przekładamy na blaszkę. Rękoma formujemy małe ranty z ciasta i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto po wyjęciu

Taste Of My Day
Babka migdałowo - limonkowa (bez glutenu, bez laktozy) 140

Wiosenna, limonkowa wersja babki. Bez glutenu i laktozy. potrzebujemy: - skórka i sok z 2 limonek - 200g cukru -  200 g masła (temp pokojowa) - 6 jajek - 300g zmielonych migdałów (można je zastąpić mąką ryżową albo wymieszać w pożądanej proporcji) - 50g skorbii - 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło,cukier i skórkę z limonki ubić na puszystą masę. Cały czas ubijając(...)wymieszane ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Na samym końcu dodać sok z limonki. Całość wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia. Piec 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni (termoobieg). Ostudzić i wyjąć z formy. Z soku i skórki z limonki oraz cukru pudru przygotować lukier, którym należy polać ciasto

Szybko Tanio Smacznie
Chleb z dynią na zakwasie żytnim 175

byłoby opanować ciasto bez formy, ale za to jego miąższ okazał się przyjemnie wilgotny i wytrzymał względnie świeży przez 3 doby. Jeśli została Wam resztka dyni, z którą nie wiecie co zrobić, to jest to przepis dla Was.Składniki:na zaczyn:200g mąki pszennej chlebowej40g zakwasu żytniego150ml wodyna ciasto właściwe:cały zaczyn425g puree z dyni (pieczemy pokrojoną w grube(...)chlebowej15g soli270g wodySposób przygotowania:Składniki zaczynu zmieszać wieczorem i zostawić na noc.Rano do zaczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać lekko i zostawić na pół godziny. Następnie wyrobić ciasto w robocie z mieszadłem hakiem 8 minut. Zostawić do pierwszego wyrastania 1,5 godziny. W połowie tego czasu raz złożyć ciasto.Następnie wysmarować naczynie, w którym będziemy piec chleb masłem i przełożyć

W kuchni wieczorem
Tarta z botwiną i bobem w rustykalnym stylu 163

tartego)wiązanka botwiny (same łodygi, bez dużych liści)pół szklanki bobupół cukiniipół małej, czerwonej paprykisól, pieprzKruche ciasto: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na min pół godziny. Następnie wylepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy dno widelcem. Podpiekamy w nagrzanym piekarniku w 190 stopniach ok 15 minut. Na złoty kolor.Bób gotujemy(...)plastry a paprykę w paseczki. Śmietankę mieszamy z jajkami oraz tartym serem. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Wylewamy na podpieczone cisto, a na wierzchu układamy: botwinę, bób, cukinię, paprykę. Pieczemy kolejne 20 minut w 190 stopniach aż masa śmietanowo-jajeczna się zetnie.przed pieczeniemtarta z botwiną i bobem

Bon Appetit Małgorzaty
Potrójnie cytrynowe drożdżówki z serem dla Julki i Marka 219

stopione masło i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być sprężyste i odchodzić bez problemu od naczynia. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 60-90 minut.W tym czasie przygotować masę serową łącząc wszystkie jej składniki na gładką masę.1/3 lub 1/4 wyrośniętego ciasta (zależy to od wielkości stolnicy) przełożyć na stolnicę podsypaną mąką (ja używam silikonowej(...)grubości około pół centymetra. Na cieście rozsmarować odpowiednią ilość nadzienia serowego.Ciasto złożyć na 3 warstwy. Dłuższy bok założyć do środka......a drugi na niego.Tak przygotowane ciasto kroić na kilkucentymetrowe kawałki.Kawałki skręcać "na kokardkę".Takie drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem i odstawić do ponownego podrośnięcia na około 20-30 minut. Piec w temperaturze 180 stopni przez niecałe pół godziny

Codzienna kuchnia niecodzienna
TARTA Z KURCZAKIEM 479

posypaną mąką lub bułką tartą okrągłą formę wyklejamy naszym ciastem. Nakłuwamy je widelcem. Następnie podpiekamy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190st ok 15 minut. Jeśli wylejemy nasze nadzienie na surowe ciasto, jest pewne, że wyjdzie nam  zakalec :)  Po wyjęciu lekko studzimy.Na farsz: 2 małe filety z kurczaka przyprawa Gyros mała cebula 1/2 puszki kukurydzy 1 czerwona(...)cebulą podsmażamy na oleju. Przekładamy do miski (staramy się odcedzić bez oleju). Następnie do miski dorzucamy kukurydzę, drobno pokrojoną paprykę, natkę lub szczypiorek. Śmietanę  i jajka roztrzepujemy. Solimy, pieprzymy i wlewamy do zawartości naszej miski. Całość mieszamy i wlewamy powoli na naszą podpieczoną tartę. Pieczemy przez około 35min w tem.180st

Walijskie Pichcenie
Leśne ślimaczki 166

ciasto podrośnie.  Do zaczynu z drożdży dodajemy resztę składników (prócz jagód). Wyrobione ciasto wałkujemy w prostokąt. Posypujemy borówkami, cukrem pudrem i zwijamy w roladę. Roladę kroimy "w plastry" grubości 2 cm i rozkładamy na papierze do pieczenia. Odstawiamy na kolejny kwadrans pod ręcznikiem. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik.  Bułeczki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut

prawdziwe jedzenie
Ciasto owsiane 149

mąki i bez cukru. Składniki:1.5 szklanki płatków owsianych1/3 szklanki wiórek kokosowych1/3 szklanki łuskanego słonecznika2 duże banany lub 3 małe + 1 banan do dekoracji6 łyżek mleka (użyłam migdałowego)1 łyżeczka proszku do pieczenia wodaprzyprawy:cynamon Przygotowanie:      Płatki owsiane mieszamy z wiórkami, słonecznikiem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce banany ugniatamy(...)mieszamy. Mokre łączymy z suchymi. Jeśli po połączeniu ciasto nie jest lepkie, dodajemy trochę wody, aby takie się stało. Chodzi o to, by płatki nie oddzielały się od siebie, tylko tworzyły jednolitą masę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut. Sprawdzamy co jakiś czas, czy ciasto jest już

Weganizm infantylny
CIASTECZKA BARDZO KOKOSOWE Z CZEKOLADĄ 184

czego ją wykorzystam gdy natknęłam się na ten przepis. Brakowało mi tylko cukru kokosowego ale zastąpiłam go równie zdrowym ksylitolem. Dodałam także czekolady słodzone cukrem brzozowym ( dla wegan- bez mleka ) i tak oto powstały suuuper zdrowe, bezcukrowe, bezglutenowe oraz bezmleczne przepyszne ciasteczka meeega kokosowe. Gorąco polecam, szczególnie wielbicielom kokosu i czekolady. :-) Składniki na ok.15 sztuk :- 160 ml mleka kokosowego(...)ksylitol, wiórki kokosowe i kawałki czekolady. Wymieszać razem. Następnie wlać mleko kokosowe i mieszać do połączenia składników. Z ciasta formować kulki, spłaszczać je i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku, w temp. 180*C ok.30-35 minut ( termoobieg), do lekkiego zarumienienia. Smacznego

Smaczne Zdrowe
KRUCHE CIASTECZKA WANILIOWO-MAKOWE Z KASZĄ JAGLANĄ 181

składnikii zagnieść kruche ciasto. Można także zagnieść ciasto ręcznie.Z ciasta uformować dwie kule, które następnie spłaszczyć i każdą po kolei rozwałkować na blacie na ok.3-5mm i wykrawać foremką ciasteczka.Wycięte ciacha układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Z pozostającego ciasta zagnieść kolejną kulę i rozwałkować ją , powycinać ciacha i tak aż do zużycia całego ciasta. Piec w nagrzanym(...)piekarniku z termoobiegiem, ok.10-12 minut, do lekkiego zrumienienia.Pozostawić na blaszce do wystygnięcia. Smacznego

Smaczne Zdrowe