ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:568/1234)

Śledzie w pomidorach 200

Czas na rybkę...,a tu propozycja smażonych świeżych śledzi w zalewie słodko-kwaśnej ze względu na sos paprykowy - pomidorowo - cebulowy, prawda, że kuszą i zachęcają do

kgwjanczewo
Biszkopt piernikowy z kremem 124

aromat pierników, cynamonu, pomarańczy i orzechów. Każdy piecze niezliczone ilości pierniczków , pierników , serników , ciast z makiem, a co z biszkoptami? Część z nas nie wyobraża sobie świąt bez biszkoptu makowego z pomarańczą, który swoją drogą jest pyszny, ale czy robicie inne ciasta na bazie biszkoptu? Ciekawa jestem czy piekliście kiedyś biszkopt piernikowy z kremem cynamonowym? Biszkopt ten jest bardzo(...)mieszając ciasto przy pomocy szpatułki lub mikserem na wolnych obrotach. Do formy o wymiarach 21x21 cm wysmarowanej masłem i obsypanej mąka wylać ciasto, wyrównać wierch przy pomocy szpatułki, wstawić do piekarnika , piec przez około 25 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, przestudzić przez 15 minut w formie, a następnie wyjąć ciasto z formy

SprawdzonaKuchnia.pl
KRUCHE CIASTKECZKA CRANBERRY NOEL, NA MĄCE ORKISZOWEJ 191

Pyszne, kruche ciasteczka z kokosem i żurawiną już znalazły swoich wielbicieli:) Bardzo ciekawe połączenie, chyba jeszcze nigdy nie jadłam takich ciasteczek, a znalazłam je tutaj. Wychodzi

Smaczne Zdrowe
Rogale marcińskie 268

tłuszcz. Wyrobione ciasto  przykryć folią i wstawić  na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt (u mnie 45x25 cm) – tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. 200 g masła pokroić w plastry, ułożyć na cieście (od razu całe 200 g masła) a następnie rozsmarować równomiernie na całej powierzchni. 1/3 ciasta złożyć(...)ciasto jest plastyczne) Złożyć tak jak poprzednio na trzy części i włożyć na kolejną godzinę do lodówki. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy za każdym razem obracając ciasto i chłodząc je między wałkowaniami przez godzinę. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć w folię i włożyć do lodówki na na całą noc. Wyjąć z lodówki na 20 minut

Ala piecze i gotuje
Ciasto cassis 158

Ciasto na co dzień i od święta. Wygląda i smakuje wyśmienicie. Połączenie czekoladowego ciasta, czarnej porzeczki, lekkiego kremu śmietankowego zwieńczone bezą.... mniam... CIASTO CASSIS Składniki: (forma 20x30) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru  100 g mąki 1 łyżka oleju 3 płaskie łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia poncz: 3 łyżki likieru porzeczkowego 3 łyżki wody krem(...)sztywno z cukrem, następnie dodajemy żółtka i olej. Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 20 minut. Biszkopt studzimy. krem: Serek mascarpone mieszamy z ubitą z cukrem pudrem śmietaną beza: Białka ubijamy na sztywno z cukrem

Bon appetit mon amie
Ciasto bananowe (chlebek bananowy) 123

więc bez wymówek polecam skorzystać z przepisu ;) Składniki: 3 dojrzałe banany + 1 na wierch 75 g masła 3/4 szklanki drobnego cukru 1 jajko 1 opakowane cukry waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1,5 szklanki mąki pszennej dodatkowo: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady orzechy lub inne bakalie Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do osobnej(...)Dodatkowo do cista możemy dodać posiekaną czekoladę, bakalie lub inne ulubione dodatki.  Na wierzchu układamy banana przeciętego wzdłuż na pół. Ciasto przekładamy do keksówki silikonowej lub zwykłej ale wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, lub do tzw. suchego patyczka

Życie zaczyna się w kuchni
Migdałowe ciasto z Santiago de Compostela 112

miały bezpośredniego kontaktu z ciastem.   Składniki 250 g migdałów bez skórki 6 jaj 250 g cukru pudru skórka otarta z jednej pomarańczy skórka otarta z jednej cytryny kilka kropel aromatu migdałowego masło i mąka kukurydziana do wysmarowania i obsypania foremki cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką kukurydziana. Migdały(...)cytrusów , aromat migdałowy dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z masą migdałową i przekładamy do tortownicy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 30 -40 minut. Smacznego! *Informacja potwierdzona przez autorytet w dziedzinie kwiatów jadalnych – Małgorzatę Kalembę-Drożdż z Trochę innej cukierni

Tajemnice Smaku
Pierniczki II 116

być dekorowane lukrem, czekoladą, różnymi małymi ozdobnymi cukierkami... lub po prostu bez dekoracji. 1,2 kg mąki pszennej, 500 g miodu (u mnie wielokwiatowy i rzepakowy), 250 g cukru, 200 g masła, 2 – 4 łyżki przyprawy piernikowej*, 15 g kakao, 2 jajka, szczypta soli, opakowanie proszku do pieczenia (15 g), Miód, cukier, masło, przyprawę do piernika, kakao włożyć(...)pieczenia, przesiać na stolnicę. W mące zrobić zagłębienie. W zagłębienie rozbić jajka, dodać sól, wlać masę miodową i zagnieść jednolite ciasto. Uformować ciasto z kulę, zawinąć w folię i odstawić w temperaturze pokojowej na noc. Ciasto wałkować podsypując mąką, na na grubość około 1/2 cm. Wykrawać foremkami ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około

królestwo garów
Mięciutkie pierniczki na drożdżach 194

czubata łyżka miodu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 25 g świeżych drożdży 60 g miękkiego masła 2 łyżki kakao* * te na zdjęciach są bez dodatku kakao. Piekłam je już z dodatkiem dwóch łyżek kakao, jednak okazały się dla nas zbyt czekoladowe. Najpyszniejsze okazały się te, gdzie dodałam tylko 1 łyżkę kakao. Mąkę, kakao, sodę oczyszczoną(...)składników, dodać jajka i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować je na grubość około 4 mm (im grubsze tym bardziej miękkie) i wykrawać dowolne kształty. Pierniki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je rozmąconym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 8-12 minut (w zależności od wielkości i grubości ciasta). Należy przy

My simple kitchen
KRUCHE CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BEZĄ 145

soli Dodatkowo:  * śliwki węgierki, umyte, przekrojone na pół, bez pestek Wykonanie: Ze wszystkich składników na kruche ciasto zagnieść gładką masę. Ciasto podzielić na 2 części w proporcji 1/3 i 2/3. Mniejszy kawałek ciasta zawinąć w woreczek i włożyć do zamrażalnika. Większym wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek. Blachę włożyć(...)piany dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać.  Z lodówki wyjąć blachę z ciastem. Na śliwki wyłożyć pianę z białek, równomiernie rozsmarować. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach mniejszą część ciasta, która była w zamrażalniku. Piekarnik nagrzać do 180'C, ciasto piec około 35-40 minut. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Można wierzch ciasta posypać cukrem pudrem

Zrób to smacznie
Brownie z fasoli, czyli przepis na przepyszne, czekoladowe fit ciasto 232

można zajadać się niemal bezkarnie Oprócz tego smakuje obłędnie i nawet najbardziej wysublimowani znawcy słodyczy nie rozpoznają, że do jego zrobienia została użyta fasola! Do tego jest to ciasto bez mąki i cukru i jest tak delikatne, że po prostu rozpływa się w ustach. Ten rewelacyjny przepis pochodzi z bloga Wiem Co Jem *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie(...)sodę i ksylitol i całość miksuj nawet do 10 minut – chodzi o dokładne rozprawienie się z fasolą – dzięki temu będzie zupełnie niewyczuwalna w cieście. Przygotuj 2 keksówki (ciasto będzie niskie jak brownie) lub jedną blaszkę – wtedy będzie mu bliżej do babki czekoladowej. Wyłóż je papierem do pieczenia. Ciasto przelej do blaszek i wstaw do piekarnika

Eat me! Fit me!
Chleb na okrągło, żytni z kminkiem 184

jeden bochenek. Bez pieczenia paluchów, ciasta jest na 2 bochenki.     Chleb na okrągło, czyli żytni z kminkiem Zaczyn 17g zakwasu, 2 łyżki, 363g mąki żytniej razowej, 301g wody. Mieszamy składniki, przykrywamy i pozostawiamy w temp. pokojowej 14-16 godzin. Ciasto jest dość gęste. Proponuję przetrzymać ciasto jak najdłużej w niezbyt wysokiej temperaturze. Ciasto właściwe Cały zaczyn(...)łączymy z solanką / woda +sól /. Mieszamy do otrzymania gęstej papki. W tym momencie dodajemy drożdże, jeśli ktoś z Was tak zdecyduje. Wówczas ciasto urośnie szybciej, od 1-1,5 godziny. Następne dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto kilka minut, aby otrzymać dość zwartą, ale miękką kulę. Przykrywamy i pozostawiamy w cieple do wstępnej fermentacji na około 1 godzinę. Po tym czasie

Leśny Zakątek
Ciasto Kakaowa Krówka z Krakersami 342

pudru Nadzienie: około 500g masy krówkowej z puszki w temperaturze pokojowej 250g masła w temperaturze pokojowej około 280-300g krakersów Wierzch: 500ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki kakao bez cukru 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 fix do śmietany Dodatkowo: wiórki czekoladowe do posypania Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg(...)wymieszać delikatnie szpatułką ( patrz FILM ). 4. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i przesiać na wierzch jajecznej masy, wymieszać szpatułką. 5. Ciasto przełożyć do blaszki 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Ostygnięty biszkopt ostrożnie wyjąć z blaszki

Mała Cukierenka
Makowiec japoński 154

powiedzieć? To jedno z lepszych ciast robionych bez kłopotu i w sumie błyskawicznie. Świetnie smakuje i podoba się biesiadnikom. Czego chcieć więcej :) Składniki : 1 puszka masy makowej 800 g 5 jabłek 6 jajek 5 łyżek oleju rzepakowego Semco 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek suchej kaszy manny 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich Dekoracja(...)dużej misce wymieszać z masą makową.  Białka oddzielić od żółtek i zmiksować. Żółtka, orzechy, rodzynki, kaszę manną i proszek do pieczenia dodać do masy makowej. Włożyć do tortownicy 24 cm i piec 60 minut,  Smacznego

Gosia gotuje
Ciasto dyniowe z masą serową 206

Wierzę jednak, że wśród czytelników tego bloga są tacy, którzy wykorzystają ten przepis w niezmienionej formie. Oczywiście jeśli dla kogoś ciasto będzie za mało słodkie też bez problemu można je dosłodzić. Ciasto dyniowe z masą serową składniki: 300 g startej na dużych oczkach miąższu dyni 4 jajka 300 g mąki owsianej 120 g mielonych orzechów laskowych 50 g orzechów(...)ubijamy z ksylitolem na jednolitą masę. Rozgniatamy orzechy. Do masy jajecznej dodajemy pokruszone orzechy oraz pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut. Najlepiej sprawdzić czy ciasto jest już upieczone za pomocą patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia. Twaróg ubijamy z ksylitolem, masłem i sokiem

Przysmaki Karolki
Razowe ciasteczka z bakaliami 157

przyznaję się bez bicia, że podjadałam w trakcie formowania ciasteczek ;) Proste i szybkie w wykonaniu :) Polecam :) Przepis inspirowany TYM PRZEPISEM Składniki na około 30 sztuk: 240 g mąki pszennej razowej 180 g masła, miękkiego 100 g drobnego cukru trzcinowego ( u mnie ciemny cukier Muscovado ) 4 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)żurawiny lub innych suszonych owoców ( te większe należy posiekać ) Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, syrop klonowy/miód oraz cukier i zagnieść ciasto. Wsypać bakalie i ponownie zagnieść, dobrze łącząc ciasto z bakaliami. Ciasto włożyć do lodówki na około 30 minut. Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta odrywać kawałki wielkości niedużego

Opowieści z piekarnika
Chrupiące herbatniki z melasą z morwy białej 188

ciekawy i nietypowy sposób, nutą ;) Jeśli kiedyś traficie na melasę z morwy, spróbujcie koniecznie. Może nawet skusicie się na takie herbatniki? :) Są z mąką orkiszową razową i olejem kokosowym, bez dodatku cukru, słodzone jedynie melasą, a więc w wersji fit.  Chrupiące herbatniki z melasą z morwy białej 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli(...)melasą. Gotować około 2 minuty, przestudzić. Do miski przełożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, jajko. Dodać płynne składniki, połączyć na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać foremkami kształty ciasteczek, układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem (zachować niewielkie odstępy - ciasteczka

FitKot
Czekoladowo miętowy sernik 220

piec bez okazji a przy tym jest kapryśne bo choć ciasto czekoladowe wylewamy na spód,  po upieczeniu jest zazwyczaj odwrotnie, to masa serowa idzie na dno bo jest cięższa. Polecam! Składniki: Ciasto na blachę 25/30 cm 1,5 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 3 łyżki ciemnego kakao 20 dag masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)masła 1 budyń śmietankowy 1/2 szklanki mleka 4 krople miętowe Zielony barwnik-opcjonalnie zależy jaki efekt chcemy uzyskać  Sposób przygotowania: Ciasto: Masło, cukier, cukier waniliowy i kakao podlewamy 5 łyżkami wody i gotujemy około 3-4 minut.  Zdejmujemy z ognia studzimy. Po ostudzeniu dodajemy 4 żółtka i miksujemy na jednolitą masę, pół szklanki odlewamy, zostawiamy do polania ciasta

Wanilia i Kardamon
CIASTO DROŻDŻOWE- PRZEPIS PODSTAWOWY 357

Dziś przedstawię Wam mój przepis na ciasto drożdżowe, które zrobicie bez problemu i które nie wymaga zbyt wiele pracy. Z tak przygotowanego ciasta piekę pizzę, drożdżówki, rogaliki co tylko zechcę. Ciasto wychodzi delikatne, jest pyszne i wspaniale pachnie :) Zresztą spróbujcie a przekonacie się sami :) Składniki: * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży(...)oleju * sól * 1 łyżeczka cukru ( do ciasta na słodko dodaję 2-3 łyżeczki cukru więcej) Wykonanie: Mleko wymieszać z wodą, podgrzać (płyn musi być ciepły ale nie gorący!!!). Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać połowę płynu, wymieszać. Zasypać 1 łyżką mąki, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe

Zrób to smacznie
SERNIK WIEDEŃSKI 193

Sernik można powiedzieć ekspresowy, bez potrzeby robienia ciasta kruchego na spód. Puszysty z polewą czekoladową.   SKŁADNIKI: (tortownica 24 cm) MASA SEROWA: 1 kg twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego 6 jaj 100 g stopionego, ostudzonego masła 1,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy polewa . SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Masa serowa Żółtka utrzeć z cukrem(...)budyń  i jeszcze chwilę ucierać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową. Ciasto wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 -70 minut w temperaturze około 180 C (góra - dół). Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku na 10 – 15 minut, i po tym czasie

RAROSSA
wspaniały i zdrowy chleb, bez wyrastania :-) 209

Jakiś czas temu wstawiałam przepis na chlebuś na maślance, tym razem mam przepis z samymi zdrowymi dodatkami, jest szybki, bez wyrastania. Pięknie wyrasta, długo pozostaje świeży i idealnie smakuje :-)  Bardzo Wam polecam ten przepis, sama bardzo często piekę ten chlebuś i jestem w nim zakochana. SKŁADNIKI  przepis na 1 chlebuś upieczony w formie 12x22 cm -2 szklanki(...)oraz sól i cukier. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży. następnie dodajemy siemię lniane, słonecznik, płatki owsiane oraz mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. powstałe ciasto dajemy do foremki, posypujemy słonecznikiem i siemieniem lnianym Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 170 stopni na złoty kolor. I gotowe :-)  Chleb jest wspaniały,bardzo Wam polecam  p.s a jak Wam zostanie troszkę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Grzybowe placuszki z kurkami 194

cebulką, to możecie sobie wyobrazić zapach tych placuszków ... Smak wzbogaciłam szczyptą mielonej wędzonej papryki, co dodatkowo podkreśliło ich rumiany kolor. Jedliśmy je z sosem pomidorowym i z kwaśną śmietaną. Bez dodatków świetnie sprawdziły się jako przekąska między posiłkami regularnie cichaczem podjadane z talerzyka w lodówce:) Miłej niedzieli! U nas mgła, ale dość ciepło. Zostawiam Was z pysznymi placuszkami(...)łyżka masła szczypta soli ciasto: 1 i 2/3 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 szkl. mleka 1 jajko W małym garnuszku rozpuścić masło i wrzucić cebulę. Gdy się trochę zeszkli, dorzucić kurki ze szczyptą soli, zmniejszyć moc palnika i dusić przez 5 - 7 minut mieszając od czasu do czasu

Posadzone i zjedzone
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 354

folię aluminiową, włóżcie do piekarnika i po 20 minutach pyszna i zdrowa duszona ryba gotowa :) cytryna/limonka Podstawowy składnik sosów, marynat, lemoniady, ciast, deserów, orzeźwiający dodatek do drinków - warto mieć je pod ręką :)  mleko Do sosów, do beszamelu, do płatek, do deserów, do picia przed snem.... i mogłabym tak wymieniać bez końca. Jeśli nie możecie pić krowiego, to zaopatrzcie(...)naszej kuchni częstszym gościem niż ziemniaki, są dużo zdrowsze i bogatsze w cenne składniki, ale warto mieć w domu oba te warzywa, można z nich stworzyć pyszne zupy, frytki (pieczone w piekarniku), pur é e. Poza tym są podstawowymi składnikami wielu polskich obiadów, więc nie warto z nich rezygnować :) To była lista moich niezbędnych produktów, opisałam dlaczego ich używam

Cooking Monster
Tort marchewkowy z masą jogurtowo-twarożkową 161

przepis to świetna propozycja, gdy w domu zalega Wam niepotrzebna marchew i bakalie. Ciasto jest przepyszne i bez żadnych dodatków, ale do środka można dodać suszoną żurawinę i orzechy włoskie i podać oprószone cukrem pudrem - będzie smakowało wyśmienicie! Ciasto marchewkowe: 5 średnich marchewek (ok. 2 szklanki startej marchwi) 2 szklanki mąki 5 jajek 1 łyżka ekstraktu z wanilii(...)pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kardamonu pół łyżeczki soli Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, odciskamy nadmiar soku. Tortownicę o średnicy ok. 25-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC. Do sporej miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Całość miksujemy ok. 3-5 minut do uzyskania jasnej

Cooking Monster
Babeczki brownies z Nutellą 259

Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});     Babeczki brownies z Nutellą Składniki na 14 babeczek: Ciasto: 240ml wody 45g kakao bez cukru 170g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 120g masła w temperaturze pokojowej 170-180g cukru 2 jajka (w tej samej temperaturze, co masło) 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego(...)około 200g czekoladowych jajeczek lub inne cukierki, np: M&M   Ciasto: 1. Wodę zagotować. Dodać kakao i mieszać, aż kakao dobrze połączy się z wodą. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. 2. Mąkę przesiać, dodać proszek, sól, wymieszać. 3. Masło utrzeć z cukrem. Ucierać przez około 2 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym

Mała Cukierenka
Jagodzianki drożdżowe 238

jagód ( ilość jagód zależy na jak duży placuszek rozwałkujemy ciasto ) brzegi placuszka zbieram do siebie do góry tak jak bym chciała zrobić sakiewkę , mocno ściskam i skręcam ( trzeba to zrobić mocno żeby jagody nie wypłynęły podczas pieczenia) Uformowaną jagodziankę kładę łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , układam w odstępach około 4 cm bo jeszcze wyrosną(...)około 15 minut do wyrośnięcia . Przygotowanie kruszonki: Na blat wysypuję mąkę , masło , cukier i pocierając dłońmi składniki łącze je tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa. Pieczenie jagodzianek : Przed wstawieniem blachy do piekarnika , jagodzianki maluję mlekiem i posypuję kruszonką Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę . Jagodzianki piekłam około 23 minut w piekarniku ogrzewanym

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Ciasteczka bez jajek nadziewane 153

Dzisiejszy popołudnie moja córka spędzała w towarzystwie swojego przedszkolnego kolegi i wspólnie upiekliśmy ciasteczka. Chłopczyk nam towarzyszący jest uczulony na jajka, więc powstały Ciasteczka bez jajek nadziewane marmoladą różaną Składniki: ciasto: - mąka pszenna 1 3/4 szklanki (u mnie typ 450) - 125g masła - 2 płaskie łyżki cukru pudru - mały cukier waniliowy - 1/2 szklanki śmietany 12%   dodatki: - cukier puder(...)ciasto. Masło siekam nożem. Całość dokładnie zagniatam. Obwijam folią i odkładam do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowuję cienko, na około 1-2mm i wycinam różne ciasteczka. Spody np. kółka, serca, a wierzchnie części robię z tzw. dziurką, czyli wycinam w nich mniejsze kółko, mniejsze serce. Układam wszystko pojedynczo na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Temperatura

Kuchnia co dnia
tort bezowo-cytrynowy 160

kwaśnych smaków. Słodycz bezy przełamana jest dość kwaśnym cytrynowym kremem. Całość rozpływa się w ustach. Ciasto doskonałe na małe przyjęcia, ale należy pamiętać, aby nie przełożyć blatów kremem zbyt wcześnie, aby nie zmiękły. Najlepiej zrobić to tuż przed podaniem. średnica 25 cm: na bezę: 8 białek 400 g drobnego cukru półtorej łyżeczki mąki ziemniaczanej półtorej łyżeczki octu lub soku(...)ubić. Kiedy będą już sztywne dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy około 25 cm. Masę białkową podzielić na połowę i rozsmarować na kółkach. Wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180*C a następnie zmniejszyć tempearturę do 120*C i suszyć jeszcze około 90 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto Świętego Jakuba 158

łyżeczki proszku do pieczenia na bezę: 6 białek 3 opakowania kisielu wiśniowego 6 łyżek cukru 2 litrowe słoiki czereśni lub wiśni w kompocie (wydrylowanych) na krem: litr mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru Składniki ciasta zagnieść, zważyć ciasto i podzielić na sześć równych części. Każdą rozwałkować na osobnym papierze do pieczenia na prostokąty tej samej wielkości(...)odsączyć z soku. Pianę kisielową podzielić na trzy części i rozsmarować na trzech płatach ciasta. Na wierzchu rozłożyć wiśnie. Przykryć pozostałymi płatami ciasta, odwracając je papierem do góry i delikatnie go zdejmując. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200*C i piec około 20 minut (piekłam wszystkie na raz na termoobiegu).  Budynie i cukier rozmieszać w połowie mleka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
jagodowe ciastko 170

może się obyć bez sernika na zimno. Tym razem przygotowałam go na biszkopcie,  z dodatkiem korzennych ciasteczek nadziewanych i obowiązkową galaretką. Gratka zwłaszcza dla małych łasuchów, które jak wiadomo uwielbiają kolorowe ciasta i galaretki.  *foremka 24*24 cm Składniki: biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę jagodową(...)Białka ubić na sztywno, nadal ubijając dodawać cukier a nastepnie po jednym żółtku. Kiedy masa będzie puszysta dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwie części. Najlepiej biszkopt kroić następny dzień po upieczeniu.  Ser zmielić w maszynce do mięsa (ewentualnie blenderem). Jagody

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Gruszkowo-Jabłkowa tarta pod bezą. 161

schłodzenie naszego ciasta, tak więc kładziemy je na papierze do pieczenia,  rozwałkowujemy. Tak przygotowane ciasto wkładamy na blaszkę, możecie piec na papierze, możecie również położyć blachę na cieście i odwrócić tak aby ciasto przykleiło się do blachy, a wy zdejmiecie wtedy tylko papier i będzie tarta bez papieru. Ja wykorzystałem sposób drugi. Tak więc teraz nasza tarta(...)musi się podsuszyć, piekarnik 180 stopni, termoobieg i do nagrzanego pieca wkładamy ciasto na 10-15 min.   Nie zapominajcie mieszać jabłek z gruszkami, będą coraz bardziej przypominać budyń albo kisiel, a to lubi się przypalić. Gdy nasza tarta jest już podpieczona wyjmujemy ją z pieca i na ciepłe ciasto wykładamy nasze owoce. Przysypujemy je cynamonem i cukrem. Wkładamy ponownie

Kuba Gotuje
Ciasto czekoladowe z cukinią 297

ziemniaczanej 3/4 szklanki (150g) cukru 1/2 szklanki (110g) oleju 200g startej na drobnych oczkach i odciśniętej cukinii (bez skóry i pestek) 50g gorzkiej czekolady 2 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej(...)drugiej misce wymieszać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - składniki suche dodać do składników mokrych, wymieszać, dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę, wymieszać - ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać - piec w 170-180 stopniach przez 30-40 minut lub do tzw. suchego patyczka

Smakołyki Bereniki
Ciasto na pizzę bez drożdży 264

ciastonapizze.pl/ : szybkie, proste i bez wyrastania. Ciasto wyszło chrupiące, ale raczej twardawe - może dlatego, że zrobiłam cienki spód taki jak lubię. Na pewno jest różnica między tym, a drożdżowym ciastem na pizzę jednak ma ono swoje zalety. Przepis jest taki : 2 szklanki mąki pszennej ( ja użyłam typ 550) 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru 3/4 szklanki mleka(...)dodałam jeszcze łyżeczkę soli Do miski przesiałam mąkę i proszek do pieczenia, dodałam sól, cukier i tymianek - wymieszałam.  Dolałam wodę i olej - całość najpierw mieszałam w misce, ciasto się nieco klei. Oprószyłam blat mąką i przełożyłam na niego ciasto. Zagniatałam około 10 minut - podsypując niedużą ilością mąki. Ciasto wyszło miękkie, elastyczne, nieco luźne, ale zachowujące okrągły kształt. blachę

apetytnapieczenie
Chleb razowy ze słonecznikiem 252

prażonymi ziarnami słonecznika. Dla tych, którzy mają mało czasu jest to dobra opcja na pyszny i szybki w wykonaniu chleb własnej roboty. Właściwie początkowo miał być to chleb bez dodatków, jednak za namową synka użyłam słonecznika. Żeby ze słonecznika wydobyć aromat podprażyłam go na suchej patelni. Ogólny efekt jest zadowalający. Przepis jest taki: 2 szklanki mąki żytniej jasnej(...)przed pieczeniem 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika + 2 łyżki do posypania wierzchu chleba Podane składniki w kolejności : mąki, sól, słonecznik, zakwas i woda - umieściłam w niedużej misce. Całość wymieszałam do połączenia. Ciasto jest klejące, niezbyt luźne. Odstawiłam przykryte folią na 30 minut. Po tym czasie wysmarowałam blaszkę olejem, spód posypałam

apetytnapieczenie
Dyniowe muffinki z zielonym kremem :) 146

babeczki, a poza tym wzbogacamy wypiek w cenne właściwości zdrowotne :) Muffinki są bez dodatku jajek, lekkie, zdrowe, nieco kleiste, z nutką cynamonu :) Całość smakuje wybornie! :) Składniki (na ok. 6 muffinek): - 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (80g) - 3 łyżki kaszki kukurydzianej (50g) - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 120 g puree z dyni - 100 ml mleka - 1/2 łyżeczki cynamonu(...)proszku ViVio - pół łyżeczki stewii w proszku Składniki na muffinki połączyć ze sobą i zmiksować. Masę rozłożyć do muffinek, nakładając po 1,5 łyżki ciasta. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut. Składniki na krem połączyć i dobrze wymieszać. Przystroić nim ostudzone muffinki. Gotowe! Smacznego

Zdrowie na języku :P
Tort miodowo – orzechowy wielowarstwowy 222

Ciasto:1. Składniki na ciasto zagnieść bez wody, jeśli ciasto będzie się kruszyło, wtedy proszę dodać 1 łyżkę wody.2. Ciasto podzielić na 6 równych porcji (po około 120g). Tortownicę o wymiarach 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Porcję ciasta lekko rozpłaszczyć w dłoniach i wyłożyć nim (wylepić) dno tortownicy. Gdy ciasto zacznie się lepić do dłoni, dłonie(...)łatwiej wylepić ciastem tortownicę. Placki ciasta są bardzo cieniutkie i trochę czasu zajmie wyłożenie tortownicy. Ciasto można też schłodzić i próbować rozwałkować pomiędzy folią spożywczą, ale myślę, że mój sposób jest szybszy. 3. Tortownicę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 160oC) przez około 10-11 minut, aż się przyrumieni

Mała Cukierenka
Sernik świąteczny 308

wychodzi mi tak pyszny sernik, wybór jest prosty. Każdy kawałek smakuje wyśmienicie, więc sięgam po kolejne, nie zastanawiając się nad kaloriami. W święta i w sylwestra mogę jeść go bez wyrzutów sumienia, latem z sosem owocowym smakuje idealnie, zdrowo a lekko schłodzony - o mamo! Nie ma lepszego. Sami spróbujcie!Składniki:220 g masła1 kg sera8 jajek300 g cukru4 łyżki(...)ucieramy z serem, następnie dodajemy kogiel mogiel i mieszamy.Mąkę łączymy z kaszą manną i dodajemy partiami do ciasta. Na koniec ubijamy na najwyższych obrotach białka, które łączymy z resztą masy.Gotowe ciasto przekładamy do dużej tortownicy i pieczemy około 70 minut w 170`C.Studzimy w piekarniku. Sernik lekko opadnie, dlatego gdy przestygnie boki możemy wyrównać łyżeczką.Ostudzone ciasto polewamy rozpuszczoną

Słodkie Przyjemności
CIASTO SHREK 473

jest delikatnym , piankowym ciastem  … jak ptasie mleczko … a swój kolor zawdzięcza dodatkowi zielonego , gęstego soku Pysio.Pokryte delicjami i galaretką jest istną mieszanką smaków , która napewno znajdzie wielu zwolenników!A zatem do dzieła! SKŁADNIKI :BISZKOPT :* jajko – 4 szt* mąka pszenna – 4 łyżki* budyń waniliowy bez cukru – 1,5 łyżki* proszek do pieczenia(...)opSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Rozdzielamy żółtka od białek.Z białek i szczypty soli ubijamy pianę.Stopniowo dodajemy obydwa cukry.Cały czas miksując wlewamy rozbełtane wcześniej żółtka.Miksujemy ok. 7-8 minut na puszystą masę.Do masy dodajemy przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia.Delikatnie mieszamy łyżką.Przelewamy na blachę 22 – 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia.Wkładamy do nagrzanego

Ostra na Słodko
Czekoladowe babeczki z kremem maślanym 162

wszystko zmiksować. Powinniśmy uzyskać bardzo gładką i jednorodną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą i połączyć mikserem z masą. Ciasto ponakładać do papilotek o średnicy 5 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 20 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Przygotować krem.Masło utrzeć do białości, a następnie łyżka po łyżce(...)krem schłodzić przez 30-60 minut w lodówce (będzie wtedy łatwiej go nakładać). Później włożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wykładać na babeczki zaczynając od ich środka i wyciskając krem dookoła. W ten sposób uzyskamy kształt róży. Tutaj filmik instruktażowy. Babeczki przechowywać następnie w lodówce, jednakże w temperaturze pokojowej bez problemu utrzymują fason przez kilka

Food Square
Ciasto marchewkowe 405

Bardzo popularne ciasto w kolorach jesieni. Oczywiście bez mleka. Polecam jako idealną przekąskę dla dzieci aczkolwiek smakuje także dorosłym.    Składniki: 2 jajka pół szklanki oleju 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki imbiru (może być świeży) szczypta kurkumy 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka drobno startej marchewki  pół szklanki(...)Wciąż mieszając dodajemy mąkę. Foremkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Można też wyłożyć foremkę papierem przeznaczonym do pieczenia w wysokiej temperaturze (200 stopni) lub w silikonowej foremce. W piekarniku nagrzanym do 200 stopni czas pieczenia to około 40 minut

prawdziwe jedzenie
Sernik z kokosem 238

łyżkę mąki ziemniaczanej. Dzięki temu beza będzie miała grubszą warstwę zewnętrzną.Składniki; 1 kg sera 500ml  mleka 4 łyżki oleju 2 budynie śmietankowe 30 dag cukru 5 żółtek  Kruchy spód: 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 margaryny 1 żółtko, 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie;Zagnieść ciasto kruche i wyłożyć na blachę(...)wszystkie składniki, połączyć za pomocą miksera. Masę serową wylać na ciasto i piec przez godzinę w 170 stopniach.Przygotować pianę z białek, które nam pozostały z dodatkiem 3 łyżek cukru. Ubitą pianę połączyć z kokosem (15 dag), wyłożyć na ser i zapiec na złoty kolor około 15 -20 minut

Anioły w kuchni
Kruche ciasto przekładane owocami 215

Ciasto bardzo proste w wykonaniu. Możemy zajadać je wypełnione owocami ale też samo jest bardzo smaczne. Składniki :3

prawdziwe jedzenie