Ciasto na co dzień i od święta. Wygląda i smakuje wyśmienicie. Połączenie czekoladowego ciasta, czarnej porzeczki, lekkiego kremu śmietankowego zwieńczone bezą.... mniam... CIASTO CASSIS Składniki: (forma 20x30) biszkopt: 3 jajka 3/4 szkl cukru 100 g mąki 1 łyżka oleju 3 płaskie łyżki kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia poncz: 3 łyżki likieru porzeczkowego 3 łyżki wody krem(...)sztywno z cukrem, następnie dodajemy żółtka i olej. Do masy przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 20 minut. Biszkopt studzimy. krem: Serek mascarpone mieszamy z ubitą z cukrem pudrem śmietaną beza: Białka ubijamy na sztywno z cukrem
Bon appetit mon amiewięc bez wymówek polecam skorzystać z przepisu ;) Składniki: 3 dojrzałe banany + 1 na wierch 75 g masła 3/4 szklanki drobnego cukru 1 jajko 1 opakowane cukry waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1,5 szklanki mąki pszennej dodatkowo: 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady orzechy lub inne bakalie Przygotowanie: Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do osobnej(...)Dodatkowo do cista możemy dodać posiekaną czekoladę, bakalie lub inne ulubione dodatki. Na wierzchu układamy banana przeciętego wzdłuż na pół. Ciasto przekładamy do keksówki silikonowej lub zwykłej ale wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 50 - 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C, lub do tzw. suchego patyczka
Życie zaczyna się w kuchnimiały bezpośredniego kontaktu z ciastem. Składniki 250 g migdałów bez skórki 6 jaj 250 g cukru pudru skórka otarta z jednej pomarańczy skórka otarta z jednej cytryny kilka kropel aromatu migdałowego masło i mąka kukurydziana do wysmarowania i obsypania foremki cukier puder do oprószenia ciasta Wykonanie Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką kukurydziana. Migdały(...)cytrusów , aromat migdałowy dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z masą migdałową i przekładamy do tortownicy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 30 -40 minut. Smacznego! *Informacja potwierdzona przez autorytet w dziedzinie kwiatów jadalnych – Małgorzatę Kalembę-Drożdż z Trochę innej cukierni
Tajemnice Smakubyć dekorowane lukrem, czekoladą, różnymi małymi ozdobnymi cukierkami... lub po prostu bez dekoracji. 1,2 kg mąki pszennej, 500 g miodu (u mnie wielokwiatowy i rzepakowy), 250 g cukru, 200 g masła, 2 – 4 łyżki przyprawy piernikowej*, 15 g kakao, 2 jajka, szczypta soli, opakowanie proszku do pieczenia (15 g), Miód, cukier, masło, przyprawę do piernika, kakao włożyć(...)pieczenia, przesiać na stolnicę. W mące zrobić zagłębienie. W zagłębienie rozbić jajka, dodać sól, wlać masę miodową i zagnieść jednolite ciasto. Uformować ciasto z kulę, zawinąć w folię i odstawić w temperaturze pokojowej na noc. Ciasto wałkować podsypując mąką, na na grubość około 1/2 cm. Wykrawać foremkami ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około
królestwo garówczubata łyżka miodu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 25 g świeżych drożdży 60 g miękkiego masła 2 łyżki kakao* * te na zdjęciach są bez dodatku kakao. Piekłam je już z dodatkiem dwóch łyżek kakao, jednak okazały się dla nas zbyt czekoladowe. Najpyszniejsze okazały się te, gdzie dodałam tylko 1 łyżkę kakao. Mąkę, kakao, sodę oczyszczoną(...)składników, dodać jajka i wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować je na grubość około 4 mm (im grubsze tym bardziej miękkie) i wykrawać dowolne kształty. Pierniki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować je rozmąconym jajkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 8-12 minut (w zależności od wielkości i grubości ciasta). Należy przy
My simple kitchensoli Dodatkowo: * śliwki węgierki, umyte, przekrojone na pół, bez pestek Wykonanie: Ze wszystkich składników na kruche ciasto zagnieść gładką masę. Ciasto podzielić na 2 części w proporcji 1/3 i 2/3. Mniejszy kawałek ciasta zawinąć w woreczek i włożyć do zamrażalnika. Większym wylepić dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek. Blachę włożyć(...)piany dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać. Z lodówki wyjąć blachę z ciastem. Na śliwki wyłożyć pianę z białek, równomiernie rozsmarować. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach mniejszą część ciasta, która była w zamrażalniku. Piekarnik nagrzać do 180'C, ciasto piec około 35-40 minut. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Można wierzch ciasta posypać cukrem pudrem
Zrób to smaczniemożna zajadać się niemal bezkarnie Oprócz tego smakuje obłędnie i nawet najbardziej wysublimowani znawcy słodyczy nie rozpoznają, że do jego zrobienia została użyta fasola! Do tego jest to ciasto bez mąki i cukru i jest tak delikatne, że po prostu rozpływa się w ustach. Ten rewelacyjny przepis pochodzi z bloga Wiem Co Jem *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie(...)sodę i ksylitol i całość miksuj nawet do 10 minut – chodzi o dokładne rozprawienie się z fasolą – dzięki temu będzie zupełnie niewyczuwalna w cieście. Przygotuj 2 keksówki (ciasto będzie niskie jak brownie) lub jedną blaszkę – wtedy będzie mu bliżej do babki czekoladowej. Wyłóż je papierem do pieczenia. Ciasto przelej do blaszek i wstaw do piekarnika
Eat me! Fit me!jeden bochenek. Bez pieczenia paluchów, ciasta jest na 2 bochenki. Chleb na okrągło, czyli żytni z kminkiem Zaczyn 17g zakwasu, 2 łyżki, 363g mąki żytniej razowej, 301g wody. Mieszamy składniki, przykrywamy i pozostawiamy w temp. pokojowej 14-16 godzin. Ciasto jest dość gęste. Proponuję przetrzymać ciasto jak najdłużej w niezbyt wysokiej temperaturze. Ciasto właściwe Cały zaczyn(...)łączymy z solanką / woda +sól /. Mieszamy do otrzymania gęstej papki. W tym momencie dodajemy drożdże, jeśli ktoś z Was tak zdecyduje. Wówczas ciasto urośnie szybciej, od 1-1,5 godziny. Następne dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto kilka minut, aby otrzymać dość zwartą, ale miękką kulę. Przykrywamy i pozostawiamy w cieple do wstępnej fermentacji na około 1 godzinę. Po tym czasie
Leśny Zakątekpudru Nadzienie: około 500g masy krówkowej z puszki w temperaturze pokojowej 250g masła w temperaturze pokojowej około 280-300g krakersów Wierzch: 500ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki kakao bez cukru 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 fix do śmietany Dodatkowo: wiórki czekoladowe do posypania Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg(...)wymieszać delikatnie szpatułką ( patrz FILM ). 4. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i przesiać na wierzch jajecznej masy, wymieszać szpatułką. 5. Ciasto przełożyć do blaszki 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 6. Ostygnięty biszkopt ostrożnie wyjąć z blaszki
Mała Cukierenkapowiedzieć? To jedno z lepszych ciast robionych bez kłopotu i w sumie błyskawicznie. Świetnie smakuje i podoba się biesiadnikom. Czego chcieć więcej :) Składniki : 1 puszka masy makowej 800 g 5 jabłek 6 jajek 5 łyżek oleju rzepakowego Semco 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 10 łyżek suchej kaszy manny 100 g rodzynek 100 g orzechów włoskich Dekoracja(...)dużej misce wymieszać z masą makową. Białka oddzielić od żółtek i zmiksować. Żółtka, orzechy, rodzynki, kaszę manną i proszek do pieczenia dodać do masy makowej. Włożyć do tortownicy 24 cm i piec 60 minut, Smacznego
Gosia gotujeWierzę jednak, że wśród czytelników tego bloga są tacy, którzy wykorzystają ten przepis w niezmienionej formie. Oczywiście jeśli dla kogoś ciasto będzie za mało słodkie też bez problemu można je dosłodzić. Ciasto dyniowe z masą serową składniki: 300 g startej na dużych oczkach miąższu dyni 4 jajka 300 g mąki owsianej 120 g mielonych orzechów laskowych 50 g orzechów(...)ubijamy z ksylitolem na jednolitą masę. Rozgniatamy orzechy. Do masy jajecznej dodajemy pokruszone orzechy oraz pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut. Najlepiej sprawdzić czy ciasto jest już upieczone za pomocą patyczka. Pozostawiamy do wystygnięcia. Twaróg ubijamy z ksylitolem, masłem i sokiem
Przysmaki Karolkiprzyznaję się bez bicia, że podjadałam w trakcie formowania ciasteczek ;) Proste i szybkie w wykonaniu :) Polecam :) Przepis inspirowany TYM PRZEPISEM Składniki na około 30 sztuk: 240 g mąki pszennej razowej 180 g masła, miękkiego 100 g drobnego cukru trzcinowego ( u mnie ciemny cukier Muscovado ) 4 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)żurawiny lub innych suszonych owoców ( te większe należy posiekać ) Wykonanie: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło, syrop klonowy/miód oraz cukier i zagnieść ciasto. Wsypać bakalie i ponownie zagnieść, dobrze łącząc ciasto z bakaliami. Ciasto włożyć do lodówki na około 30 minut. Dwie płaskie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ze schłodzonego ciasta odrywać kawałki wielkości niedużego
Opowieści z piekarnikaciekawy i nietypowy sposób, nutą ;) Jeśli kiedyś traficie na melasę z morwy, spróbujcie koniecznie. Może nawet skusicie się na takie herbatniki? :) Są z mąką orkiszową razową i olejem kokosowym, bez dodatku cukru, słodzone jedynie melasą, a więc w wersji fit. Chrupiące herbatniki z melasą z morwy białej 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli(...)melasą. Gotować około 2 minuty, przestudzić. Do miski przełożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, jajko. Dodać płynne składniki, połączyć na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać foremkami kształty ciasteczek, układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem (zachować niewielkie odstępy - ciasteczka
FitKotpiec bez okazji a przy tym jest kapryśne bo choć ciasto czekoladowe wylewamy na spód, po upieczeniu jest zazwyczaj odwrotnie, to masa serowa idzie na dno bo jest cięższa. Polecam! Składniki: Ciasto na blachę 25/30 cm 1,5 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 3 łyżki ciemnego kakao 20 dag masła 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)masła 1 budyń śmietankowy 1/2 szklanki mleka 4 krople miętowe Zielony barwnik-opcjonalnie zależy jaki efekt chcemy uzyskać Sposób przygotowania: Ciasto: Masło, cukier, cukier waniliowy i kakao podlewamy 5 łyżkami wody i gotujemy około 3-4 minut. Zdejmujemy z ognia studzimy. Po ostudzeniu dodajemy 4 żółtka i miksujemy na jednolitą masę, pół szklanki odlewamy, zostawiamy do polania ciasta
Wanilia i KardamonDziś przedstawię Wam mój przepis na ciasto drożdżowe, które zrobicie bez problemu i które nie wymaga zbyt wiele pracy. Z tak przygotowanego ciasta piekę pizzę, drożdżówki, rogaliki co tylko zechcę. Ciasto wychodzi delikatne, jest pyszne i wspaniale pachnie :) Zresztą spróbujcie a przekonacie się sami :) Składniki: * 1/2 kg mąki * 1 jajko * 40 g świeżych drożdży bądź 1 1/2 łyżeczki drożdży(...)oleju * sól * 1 łyżeczka cukru ( do ciasta na słodko dodaję 2-3 łyżeczki cukru więcej) Wykonanie: Mleko wymieszać z wodą, podgrzać (płyn musi być ciepły ale nie gorący!!!). Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać połowę płynu, wymieszać. Zasypać 1 łyżką mąki, przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe
Zrób to smacznieSernik można powiedzieć ekspresowy, bez potrzeby robienia ciasta kruchego na spód. Puszysty z polewą czekoladową. SKŁADNIKI: (tortownica 24 cm) MASA SEROWA: 1 kg twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego 6 jaj 100 g stopionego, ostudzonego masła 1,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy polewa . SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Masa serowa Żółtka utrzeć z cukrem(...)budyń i jeszcze chwilę ucierać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową. Ciasto wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 -70 minut w temperaturze około 180 C (góra - dół). Po upieczeniu sernik zostawić w piekarniku na 10 – 15 minut, i po tym czasie
RAROSSAJakiś czas temu wstawiałam przepis na chlebuś na maślance, tym razem mam przepis z samymi zdrowymi dodatkami, jest szybki, bez wyrastania. Pięknie wyrasta, długo pozostaje świeży i idealnie smakuje :-) Bardzo Wam polecam ten przepis, sama bardzo często piekę ten chlebuś i jestem w nim zakochana. SKŁADNIKI przepis na 1 chlebuś upieczony w formie 12x22 cm -2 szklanki(...)oraz sól i cukier. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży. następnie dodajemy siemię lniane, słonecznik, płatki owsiane oraz mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. powstałe ciasto dajemy do foremki, posypujemy słonecznikiem i siemieniem lnianym Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 170 stopni na złoty kolor. I gotowe :-) Chleb jest wspaniały,bardzo Wam polecam p.s a jak Wam zostanie troszkę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokucebulką, to możecie sobie wyobrazić zapach tych placuszków ... Smak wzbogaciłam szczyptą mielonej wędzonej papryki, co dodatkowo podkreśliło ich rumiany kolor. Jedliśmy je z sosem pomidorowym i z kwaśną śmietaną. Bez dodatków świetnie sprawdziły się jako przekąska między posiłkami regularnie cichaczem podjadane z talerzyka w lodówce:) Miłej niedzieli! U nas mgła, ale dość ciepło. Zostawiam Was z pysznymi placuszkami(...)łyżka masła szczypta soli ciasto: 1 i 2/3 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 szkl. mleka 1 jajko W małym garnuszku rozpuścić masło i wrzucić cebulę. Gdy się trochę zeszkli, dorzucić kurki ze szczyptą soli, zmniejszyć moc palnika i dusić przez 5 - 7 minut mieszając od czasu do czasu
Posadzone i zjedzonefolię aluminiową, włóżcie do piekarnika i po 20 minutach pyszna i zdrowa duszona ryba gotowa :) cytryna/limonka Podstawowy składnik sosów, marynat, lemoniady, ciast, deserów, orzeźwiający dodatek do drinków - warto mieć je pod ręką :) mleko Do sosów, do beszamelu, do płatek, do deserów, do picia przed snem.... i mogłabym tak wymieniać bez końca. Jeśli nie możecie pić krowiego, to zaopatrzcie(...)naszej kuchni częstszym gościem niż ziemniaki, są dużo zdrowsze i bogatsze w cenne składniki, ale warto mieć w domu oba te warzywa, można z nich stworzyć pyszne zupy, frytki (pieczone w piekarniku), pur é e. Poza tym są podstawowymi składnikami wielu polskich obiadów, więc nie warto z nich rezygnować :) To była lista moich niezbędnych produktów, opisałam dlaczego ich używam
Cooking Monsterprzepis to świetna propozycja, gdy w domu zalega Wam niepotrzebna marchew i bakalie. Ciasto jest przepyszne i bez żadnych dodatków, ale do środka można dodać suszoną żurawinę i orzechy włoskie i podać oprószone cukrem pudrem - będzie smakowało wyśmienicie! Ciasto marchewkowe: 5 średnich marchewek (ok. 2 szklanki startej marchwi) 2 szklanki mąki 5 jajek 1 łyżka ekstraktu z wanilii(...)pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kardamonu pół łyżeczki soli Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach, odciskamy nadmiar soku. Tortownicę o średnicy ok. 25-26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC. Do sporej miski wbijamy jajka i dodajemy cukier. Całość miksujemy ok. 3-5 minut do uzyskania jasnej
Cooking MonsterCukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Babeczki brownies z Nutellą Składniki na 14 babeczek: Ciasto: 240ml wody 45g kakao bez cukru 170g mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 120g masła w temperaturze pokojowej 170-180g cukru 2 jajka (w tej samej temperaturze, co masło) 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego(...)około 200g czekoladowych jajeczek lub inne cukierki, np: M&M Ciasto: 1. Wodę zagotować. Dodać kakao i mieszać, aż kakao dobrze połączy się z wodą. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. 2. Mąkę przesiać, dodać proszek, sól, wymieszać. 3. Masło utrzeć z cukrem. Ucierać przez około 2 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym
Mała Cukierenkajagód ( ilość jagód zależy na jak duży placuszek rozwałkujemy ciasto ) brzegi placuszka zbieram do siebie do góry tak jak bym chciała zrobić sakiewkę , mocno ściskam i skręcam ( trzeba to zrobić mocno żeby jagody nie wypłynęły podczas pieczenia) Uformowaną jagodziankę kładę łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia , układam w odstępach około 4 cm bo jeszcze wyrosną(...)około 15 minut do wyrośnięcia . Przygotowanie kruszonki: Na blat wysypuję mąkę , masło , cukier i pocierając dłońmi składniki łącze je tak żeby powstały grudki – kruszonka jest gotowa. Pieczenie jagodzianek : Przed wstawieniem blachy do piekarnika , jagodzianki maluję mlekiem i posypuję kruszonką Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę . Jagodzianki piekłam około 23 minut w piekarniku ogrzewanym
Uwaga Babcia Piecze ChlebDzisiejszy popołudnie moja córka spędzała w towarzystwie swojego przedszkolnego kolegi i wspólnie upiekliśmy ciasteczka. Chłopczyk nam towarzyszący jest uczulony na jajka, więc powstały Ciasteczka bez jajek nadziewane marmoladą różaną Składniki: ciasto: - mąka pszenna 1 3/4 szklanki (u mnie typ 450) - 125g masła - 2 płaskie łyżki cukru pudru - mały cukier waniliowy - 1/2 szklanki śmietany 12% dodatki: - cukier puder(...)ciasto. Masło siekam nożem. Całość dokładnie zagniatam. Obwijam folią i odkładam do lodówki na minimum 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowuję cienko, na około 1-2mm i wycinam różne ciasteczka. Spody np. kółka, serca, a wierzchnie części robię z tzw. dziurką, czyli wycinam w nich mniejsze kółko, mniejsze serce. Układam wszystko pojedynczo na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Temperatura
Kuchnia co dniakwaśnych smaków. Słodycz bezy przełamana jest dość kwaśnym cytrynowym kremem. Całość rozpływa się w ustach. Ciasto doskonałe na małe przyjęcia, ale należy pamiętać, aby nie przełożyć blatów kremem zbyt wcześnie, aby nie zmiękły. Najlepiej zrobić to tuż przed podaniem. średnica 25 cm: na bezę: 8 białek 400 g drobnego cukru półtorej łyżeczki mąki ziemniaczanej półtorej łyżeczki octu lub soku(...)ubić. Kiedy będą już sztywne dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy około 25 cm. Masę białkową podzielić na połowę i rozsmarować na kółkach. Wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180*C a następnie zmniejszyć tempearturę do 120*C i suszyć jeszcze około 90 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniałyżeczki proszku do pieczenia na bezę: 6 białek 3 opakowania kisielu wiśniowego 6 łyżek cukru 2 litrowe słoiki czereśni lub wiśni w kompocie (wydrylowanych) na krem: litr mleka 3 opakowania budyniu śmietankowego 4 łyżki cukru Składniki ciasta zagnieść, zważyć ciasto i podzielić na sześć równych części. Każdą rozwałkować na osobnym papierze do pieczenia na prostokąty tej samej wielkości(...)odsączyć z soku. Pianę kisielową podzielić na trzy części i rozsmarować na trzech płatach ciasta. Na wierzchu rozłożyć wiśnie. Przykryć pozostałymi płatami ciasta, odwracając je papierem do góry i delikatnie go zdejmując. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-200*C i piec około 20 minut (piekłam wszystkie na raz na termoobiegu). Budynie i cukier rozmieszać w połowie mleka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamoże się obyć bez sernika na zimno. Tym razem przygotowałam go na biszkopcie, z dodatkiem korzennych ciasteczek nadziewanych i obowiązkową galaretką. Gratka zwłaszcza dla małych łasuchów, które jak wiadomo uwielbiają kolorowe ciasta i galaretki. *foremka 24*24 cm Składniki: biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę jagodową(...)Białka ubić na sztywno, nadal ubijając dodawać cukier a nastepnie po jednym żółtku. Kiedy masa będzie puszysta dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 30 minut. Po wystudzeniu przekroić na dwie części. Najlepiej biszkopt kroić następny dzień po upieczeniu. Ser zmielić w maszynce do mięsa (ewentualnie blenderem). Jagody
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaschłodzenie naszego ciasta, tak więc kładziemy je na papierze do pieczenia, rozwałkowujemy. Tak przygotowane ciasto wkładamy na blaszkę, możecie piec na papierze, możecie również położyć blachę na cieście i odwrócić tak aby ciasto przykleiło się do blachy, a wy zdejmiecie wtedy tylko papier i będzie tarta bez papieru. Ja wykorzystałem sposób drugi. Tak więc teraz nasza tarta(...)musi się podsuszyć, piekarnik 180 stopni, termoobieg i do nagrzanego pieca wkładamy ciasto na 10-15 min. Nie zapominajcie mieszać jabłek z gruszkami, będą coraz bardziej przypominać budyń albo kisiel, a to lubi się przypalić. Gdy nasza tarta jest już podpieczona wyjmujemy ją z pieca i na ciepłe ciasto wykładamy nasze owoce. Przysypujemy je cynamonem i cukrem. Wkładamy ponownie
Kuba Gotujeziemniaczanej 3/4 szklanki (150g) cukru 1/2 szklanki (110g) oleju 200g startej na drobnych oczkach i odciśniętej cukinii (bez skóry i pestek) 50g gorzkiej czekolady 2 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej(...)drugiej misce wymieszać przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao, cynamon, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - składniki suche dodać do składników mokrych, wymieszać, dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę, wymieszać - ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać - piec w 170-180 stopniach przez 30-40 minut lub do tzw. suchego patyczka
Smakołyki Berenikiciastonapizze.pl/ : szybkie, proste i bez wyrastania. Ciasto wyszło chrupiące, ale raczej twardawe - może dlatego, że zrobiłam cienki spód taki jak lubię. Na pewno jest różnica między tym, a drożdżowym ciastem na pizzę jednak ma ono swoje zalety. Przepis jest taki : 2 szklanki mąki pszennej ( ja użyłam typ 550) 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cukru 3/4 szklanki mleka(...)dodałam jeszcze łyżeczkę soli Do miski przesiałam mąkę i proszek do pieczenia, dodałam sól, cukier i tymianek - wymieszałam. Dolałam wodę i olej - całość najpierw mieszałam w misce, ciasto się nieco klei. Oprószyłam blat mąką i przełożyłam na niego ciasto. Zagniatałam około 10 minut - podsypując niedużą ilością mąki. Ciasto wyszło miękkie, elastyczne, nieco luźne, ale zachowujące okrągły kształt. blachę
apetytnapieczenieprażonymi ziarnami słonecznika. Dla tych, którzy mają mało czasu jest to dobra opcja na pyszny i szybki w wykonaniu chleb własnej roboty. Właściwie początkowo miał być to chleb bez dodatków, jednak za namową synka użyłam słonecznika. Żeby ze słonecznika wydobyć aromat podprażyłam go na suchej patelni. Ogólny efekt jest zadowalający. Przepis jest taki: 2 szklanki mąki żytniej jasnej(...)przed pieczeniem 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 szklanki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika + 2 łyżki do posypania wierzchu chleba Podane składniki w kolejności : mąki, sól, słonecznik, zakwas i woda - umieściłam w niedużej misce. Całość wymieszałam do połączenia. Ciasto jest klejące, niezbyt luźne. Odstawiłam przykryte folią na 30 minut. Po tym czasie wysmarowałam blaszkę olejem, spód posypałam
apetytnapieczeniebabeczki, a poza tym wzbogacamy wypiek w cenne właściwości zdrowotne :) Muffinki są bez dodatku jajek, lekkie, zdrowe, nieco kleiste, z nutką cynamonu :) Całość smakuje wybornie! :) Składniki (na ok. 6 muffinek): - 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej (80g) - 3 łyżki kaszki kukurydzianej (50g) - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 120 g puree z dyni - 100 ml mleka - 1/2 łyżeczki cynamonu(...)proszku ViVio - pół łyżeczki stewii w proszku Składniki na muffinki połączyć ze sobą i zmiksować. Masę rozłożyć do muffinek, nakładając po 1,5 łyżki ciasta. Wstawić do lekko nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut. Składniki na krem połączyć i dobrze wymieszać. Przystroić nim ostudzone muffinki. Gotowe! Smacznego
Zdrowie na języku :PCiasto:1. Składniki na ciasto zagnieść bez wody, jeśli ciasto będzie się kruszyło, wtedy proszę dodać 1 łyżkę wody.2. Ciasto podzielić na 6 równych porcji (po około 120g). Tortownicę o wymiarach 23cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Porcję ciasta lekko rozpłaszczyć w dłoniach i wyłożyć nim (wylepić) dno tortownicy. Gdy ciasto zacznie się lepić do dłoni, dłonie(...)łatwiej wylepić ciastem tortownicę. Placki ciasta są bardzo cieniutkie i trochę czasu zajmie wyłożenie tortownicy. Ciasto można też schłodzić i próbować rozwałkować pomiędzy folią spożywczą, ale myślę, że mój sposób jest szybszy. 3. Tortownicę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg 160oC) przez około 10-11 minut, aż się przyrumieni
Mała Cukierenkawychodzi mi tak pyszny sernik, wybór jest prosty. Każdy kawałek smakuje wyśmienicie, więc sięgam po kolejne, nie zastanawiając się nad kaloriami. W święta i w sylwestra mogę jeść go bez wyrzutów sumienia, latem z sosem owocowym smakuje idealnie, zdrowo a lekko schłodzony - o mamo! Nie ma lepszego. Sami spróbujcie!Składniki:220 g masła1 kg sera8 jajek300 g cukru4 łyżki(...)ucieramy z serem, następnie dodajemy kogiel mogiel i mieszamy.Mąkę łączymy z kaszą manną i dodajemy partiami do ciasta. Na koniec ubijamy na najwyższych obrotach białka, które łączymy z resztą masy.Gotowe ciasto przekładamy do dużej tortownicy i pieczemy około 70 minut w 170`C.Studzimy w piekarniku. Sernik lekko opadnie, dlatego gdy przestygnie boki możemy wyrównać łyżeczką.Ostudzone ciasto polewamy rozpuszczoną
Słodkie Przyjemnościjest delikatnym , piankowym ciastem … jak ptasie mleczko … a swój kolor zawdzięcza dodatkowi zielonego , gęstego soku Pysio.Pokryte delicjami i galaretką jest istną mieszanką smaków , która napewno znajdzie wielu zwolenników!A zatem do dzieła! SKŁADNIKI :BISZKOPT :* jajko – 4 szt* mąka pszenna – 4 łyżki* budyń waniliowy bez cukru – 1,5 łyżki* proszek do pieczenia(...)opSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:BISZKOPT:Rozdzielamy żółtka od białek.Z białek i szczypty soli ubijamy pianę.Stopniowo dodajemy obydwa cukry.Cały czas miksując wlewamy rozbełtane wcześniej żółtka.Miksujemy ok. 7-8 minut na puszystą masę.Do masy dodajemy przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia.Delikatnie mieszamy łyżką.Przelewamy na blachę 22 – 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia.Wkładamy do nagrzanego
Ostra na Słodkowszystko zmiksować. Powinniśmy uzyskać bardzo gładką i jednorodną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą i połączyć mikserem z masą. Ciasto ponakładać do papilotek o średnicy 5 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 20 minut do suchego patyczka. Wyjąć i ostudzić. Przygotować krem.Masło utrzeć do białości, a następnie łyżka po łyżce(...)krem schłodzić przez 30-60 minut w lodówce (będzie wtedy łatwiej go nakładać). Później włożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wykładać na babeczki zaczynając od ich środka i wyciskając krem dookoła. W ten sposób uzyskamy kształt róży. Tutaj filmik instruktażowy. Babeczki przechowywać następnie w lodówce, jednakże w temperaturze pokojowej bez problemu utrzymują fason przez kilka
Food SquareBardzo popularne ciasto w kolorach jesieni. Oczywiście bez mleka. Polecam jako idealną przekąskę dla dzieci aczkolwiek smakuje także dorosłym. Składniki: 2 jajka pół szklanki oleju 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki imbiru (może być świeży) szczypta kurkumy 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka drobno startej marchewki pół szklanki(...)Wciąż mieszając dodajemy mąkę. Foremkę smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Można też wyłożyć foremkę papierem przeznaczonym do pieczenia w wysokiej temperaturze (200 stopni) lub w silikonowej foremce. W piekarniku nagrzanym do 200 stopni czas pieczenia to około 40 minut
prawdziwe jedzeniełyżkę mąki ziemniaczanej. Dzięki temu beza będzie miała grubszą warstwę zewnętrzną.Składniki; 1 kg sera 500ml mleka 4 łyżki oleju 2 budynie śmietankowe 30 dag cukru 5 żółtek Kruchy spód: 2,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 margaryny 1 żółtko, 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie;Zagnieść ciasto kruche i wyłożyć na blachę(...)wszystkie składniki, połączyć za pomocą miksera. Masę serową wylać na ciasto i piec przez godzinę w 170 stopniach.Przygotować pianę z białek, które nam pozostały z dodatkiem 3 łyżek cukru. Ubitą pianę połączyć z kokosem (15 dag), wyłożyć na ser i zapiec na złoty kolor około 15 -20 minut
Anioły w kuchniCiasto bardzo proste w wykonaniu. Możemy zajadać je wypełnione owocami ale też samo jest bardzo smaczne. Składniki :3
prawdziwe jedzenieSchłodzone ciasto rozwałkowujemy porcjami na lekko posypanym mąką blacie. Foremką w kształcie jajka wykrawamy ciasteczka. Pamiętamy, że na każde jajeczko zużyjemy trzy ciasteczka: góra, dół, środek. W 1/3 ciasteczek należy wykroić środek przy pomocy mniejszej okrągłej foremki. W ciasteczku z dziurką ukryjemy niespodziankę. Ciasteczka układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około(...)minut w temperaturze 180°C. Upieczone ciasteczka studzimy na kratce, zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przygotowanie lukru: przesiany cukier puder rozcieramy z ½ białka i odrobiną soku z cytryny. lukier powinien być na tyle gęsty, aby nie rozlewał się na ciasteczku. Lukier zabarwiamy bawnikami i dekorujemy te, które użyjemy na góre jajeczka tzn. 1/3 wszystkich ciasteczek. Na ciasteczka bez dziurki
Mia Cucina SofietaBiałka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Mąki przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia. Do białek dodawać na przemian po jednym żółtku i po trosze mąki.Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o średnicy 27cm.Piec ok. 40 minut w temp. 175st.Ostudzić i przekroić na 3 równe części.Nasączyć 1/4 szklanką wody oraz 1/2 szk. likieru czekoladowego.Krem(...)parze przez około 12 minut, w między czasie dosypując cukier. Następnie zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę i ubijać na parze jeszcze przez 5 minut. Przestudzić. Masło utrzeć z cukrem waniliowym, powoli dodawać utarte jajka. Na koniec dodać kakao. Masą przełożyć blaty tortu, wierzch udekorować przy pomocy szprycy. Boki oprószyć pokruszoną bezą
Z miłości do słodkościjedzenia. Składniki: 500 g czereśni bez pestek (w oryginalnym przepisie z pestkami) 100 g cukru pudru + odrobina do posypania 125 g mąki pszennej 300 ml mleka 3 jajka (roztrzepane) masło do posmarowania formy szczypta soli Wykonanie:Umyte i wypestkowane czereśnie zasypujemy połową cukru pudru, mieszamy i odstawiamy na około 30 minut. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Mąkę(...)cukru wlewamy roztrzepane jajka, miksujemy dokładnie, na koniec wlewamy mleko. Nie panikujemy, ciasto przypomina rozwodnione ciasto naleśnikowe. Formę do tarty dokładnie smarujemy masłem,na dno wykładamy czereśnie, na które wylewamy ciasto, a raczej ten płyn, który nam powstał:) Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut.Po upieczeniu ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Jak zwykle nie mogłam się
Blondynka GotujeCiasta drożdżowe to jedna z tradycji mojego regionu, a ja mogę je piec bez końca :) Uwielbiam świeżutkie ciasto drożdżowe, dlatego po upieczeniu pierwszego dnia, konsumuje ze smakiem, ile zdołam pochłonąć :) Następnego dnia jest również pyszne, ale jak dla mnie już mniej, chociaż wtedy zdrowsze :) Składniki: 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 100ml mleka (letniego) 5 szklanek mąki ½ szklanki cukru(...)części i zapleść, lub po prostu uformować z ciasta wałek i przełożyć do formy. Po włożeniu babki drożdżowej do formy, pozostawiamy ją na około pół godziny, by wyrosła. Następnie wkładamy ciasto do nagrzanego do 200°C piekarnika, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze przez około 35 minut. Po upieczeniu babkę wyjmujemy z formy
Smakowy RajDziś czas na tort! Za sprawą orzechów i braku mąki ciasto jest bardzo wilgotne i aromatyczne, można dodać dowolny krem, ja preferuję kremówkę. 10 jaj
Jadło i czytadłoTo nie będzie tradycyjne banoffee, tylko takie moje, żeby pokazać, że można je zrobić nieszablonowo, ze składników, które macie w kuchni. Potrzebujemy: 250 biszkoptów 2 łyżki
MamaOskarkainnych ciastach przekładanych kremem i nie tylko. Biszkopt na załączonym zdjęciu był pieczony w foremce o średnicy 28 cm, z zamiarem przekrojenia na dwie części. Jeśli potrzebujecie wyższego, wystarczy upiec go w formie o średnicy 26 cm i wtedy przekroicie go na co najmniej 3 blaty. Tajemnicą puszystego biszkoptu bez dodatku proszku do pieczenia jest staranne ubicie(...)mieszać łyżką, aż masa będzie jednolita (nie miksować). Dno foremki najlepiej z otwieranym brzegiem wyłożyć papierem do pieczenia (boków nie wykładać ani nie smarować). Masę wlać do formy i piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C 35 - 40 minut (do suchego patyczka). Biszkopt najpierw studzić w foremce, a następnie wyjąć i gdy będzie już dokładnie wystudzony
Kuchcik gotujeCiasto miało jechać na egzaminy. I co? I zapomniałam go wziąć. Trudno, koleżanki muszą się najeść oczami :D Składniki: 5 jajek 1,5 szklanki cukru 1
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik to jedno z najlepszych ciast, które chyba każdy uwielbia. Delikatna masa serowa z dodatkiem cukru i innych składników smakuje naprawdę świetnie. Nawet
Przepiski.plspód foremki papierem do pieczenia (szczególnie jeśli korzystasz z formy bez rantu, np. w kształcie serca). Upieczony i przestudzony biszkopt przekrój na pół. Krem z białej czekolady Dzień wcześniej kremówkę podgrzej w rondelku, pamiętając, aby nie doprowadzać jej do wrzenia. Do gorącej kremówki dodaj drobno posiekaną białą czekoladę. Śmietanę odstaw na 2-3 minuty, a następnie energicznie wymieszaj(...)kremem, używając rękawa cukierniczego lub szprycy z okrągłą tylką. Tort wstaw do lodówki na minimum 2-3 h. Przed samym podaniem górę ozdób świeżymi owocami oraz pokruszoną bezą, zaś na boku ciasta zamocuj bezy
Food Squareprzeważnie mamy za mało czasu aby pokazać swoje uczucia na co dzień. Dlatego zachęcamy Was do upamiętnienia tego dnia wraz z bliskimi Wam osobami takim torcikiem, który "jest bez niczego" a jednak robi wrażenie wizualne i smakowe 😉💜 Składniki: Wegański biszkopt (śr: 15 cm)* -95g mąki ryżowej -95g mąki gryczanej -45g kakao(...)wymieszać z wodą i zostawić na 5 minut. Mąki, kakao, proszek do pieczenia i sodę wymieszać. Olej kokosowy i ksylitol utrzeć w osobnej misce. Do oleju z ksylitolem dodać lnianą mieszankę i ubić na średnich obrotach miksera przez chwilę. Dodać suche składniki, napój roślinny i śmietankę, całość dobrze wymieszać. Ciasto ma być gęste ale nie suche. Do wyłożonej
Candy Pandasdlatego podczas ubijania masy trzeba próbować :)) Blaszka 24x34 cm :) Składniki biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki pszennej 3 budynie czekoladowe (bez cukru) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 2 budynie waniliowe 200 g masła (miękkiego) 350 g chałwy (waniliowej u nas) 3 szklanki mleka Dodatkowo: 1 puszka brzoskwiń 2 galaretki brzoskwiniowe(...)mało wyczuwalny dodajemy po jednym żółtku. Mąkę i budynie przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy stopniowo do masy. Miksujemy na wolniejszych obrotach do momentu połączenia się składników. Masę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 stopniach około 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy upieczony ;) Studzimy i przekrawamy na dwa blaty. Masa: Budynie rozpuszczamy
kruche babeczkiWykonanie: Przygotować biszkopt. Jajka ubić z cukrem, na puszystą masę. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować na najniższych obrotach, tylko do połączenia składników. Ciasto wylać na blaszkę, wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec w piekarniku, nagrzanym do 170 stopni, około 20 minut. Upieczony biszkopt, zostawiamy do wystudzenia. W tym czasie, przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem(...)Gotową masę serową, wyłożyć na wystudzony biszkopt. Piec w temperaturze 160 stopni, około godzinę. Po tym czasie, wyłączyć piekarnik i zostawić w nim sernik na kolejną godzinę. Następnie uchylić drzwiczki i zostawić sernik, jeszcze na godzinę lub dwie. Kiedy piekę sernik wieczorem, to zostawiam go w piekarniku na całą noc. Bez uchylania drzwiczek
Agusiowe smakołykimoże smakować ciasto bananowo- marchewkowe bez cukru, tłuszczu i z pełnoziarnistej mąki. Chociaż osobiście uważam je za cudowny wypiek, mięciutki i w moim odczuciu słodki. I taki, który uważam, że super smakuje z syropem klonowym i owocami. Więc jeśli po kolacji walentynkowej macie ochotę na deser, ale wyrzut sumienia nie pozwala Wam na bezę, polecam to dietetyczne ciastko(...)miksuję za pomocą blendera. Mieszam startą marchew, mąkę, przyprawy, sodę i proszek do pieczenia, płatki owsiane, żurwinę i zblendowane składniki ze sobą. Kiedy struktura stanie się jednolita przekładam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia forfmy (20 cm x 12 cm) i piekę 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Można wierzch udekorować cukrem pudrem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajamikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie) Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto przykrywamy, posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy w cieple miejsce, bez przeciągów na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je na stolnicę posypaną mąką Dodatkowo: 250 g sera żółtego 2 spore cebule olej do podsmażenia cebuli zioła(...)ciasta formujemy rulon, który dzielimy na 12 części na 6 części wykładamy podsmażoną, doprawioną do smaku cebulkę i trochę żółtego sera każdą część przykrywamy ciastem i dokładnie uciskamy brzegi każdą bułeczkę skręcamy lekko w ręku jak spiralę smarujemy jajem i posypujemy ziołami prowansalskimi i tartym żółtym serem wykładamy na blachę i pieczemy
Domowe ciastapraskę. Dynię dzielę na mniejsze kawałki. Usuwam pestki i luźne włókna. Kawałki dyni rozkładam miąższem do góry na płaskiej blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Dynię piekę w 200°C przez około 20 – 40 minut, aż miąższ będzie miękki. Po upieczeniu kawałki dyni studzę i obieram ze skóry. Miąższ przekładam do wysokiego pojemnika i rozdrabniam blenderem na gładką masę(...)stolnicę przesiewam około 2/3 mąki. Dodaję ziemniaki i dynię (muszą być dobrze wystudzone). Robię wgłębienie i wbijam jajko. Łączę wszystkie składniki. Jeśli trzeba, dodaję tyle mąki, aby ciasto nie lepiło się do dłoni i dało się kroić nożem. Ciasto dzielę na kilka części. Każdą z nich roluję tworząc wałek, który kroję nożem pod kątem 45° na kawałki o długości
I LOVE LIFEtypowo jesienne smaki, ale nic bardziej mylnego, ta tarta zachwyci Wasze podniebienia o każdej porze roku. SKŁADNIKI: ciasto 180 g mąki pszennej (dodatkowo do podsypywania) 50 g zmielonych migdałów bez skórki 30 g cukru pudru 100 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany szczypta soli nadzienie 200 g masy marcepanowej 2 jajka 90 g masła(...)Wszystkie składniki ciasta wyłożyć na blat, przesiekać nożem i zagnieść jak kruche. Z ciasta uformować kulkę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce 30-45 minut. Formę do tarty natłuścić i oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim przygotowana formę. Ciasto nakłuć widelcem, na wierzch położyć papier do pieczenia i obciążyć
Kuchnia w opałachgust. Fun gorzkiej czekolady będzie w raju już po pierwszym kęsie. W smaku da się dodatkowo wyczuć delikatną nutę orzechową, w tym wypadku migdałową. Ciasto jest także bezglutenowe i bez laktozy. Składniki na niewielką keksówkę 8 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego (ok. 45g stałego) 50g mąki migdałowej (ok. ½ szklanki) – można spróbować zastąpić mąką kokosową lub orzechową 2 jajka 80g erytrytolu(...)ekstrakt waniliowy. Zmiksować. Mąkę migdałową wymieszać z kakao, stopniowo dodawać do masy jajecznej do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta. Przełożyć do silikonowej formy lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni ok. 30 minut. Smacznego Anulla
Fabryka pomysłówśniadanie lub podwieczorek np. z dodatkiem masła orzechowego lub domowej konfitury. Postanowiłam troszkę "odchudzić" tradycyjny przepis i upiec ten chlebek w wersji FIT z samych zdrowych składników bez mąki pszennej i białego cukru. Wyszło bardzo smacznie i muszę przyznać, że osobiście wolę tę lżejszą wersję. Składniki: 2 miękkie duże banany szklanka płatków owsianych jajko 3 łyżki oleju kokosowego(...)Banany rozdrobnić widelcem. Dodać jajko, cukier, roztopiony olej kokosowy i miód, wymieszać. Wsypać suche składniki i całość połączyć łyżką lub rózgą. Przelać ciasto do keksówki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do suchego patyczka około 35 minut. Wyjąć i wystudzić
wyzwania kuchennecukru Wykonanie: Rozczyn. Do mleka pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i mąkę. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Ciasto. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, cukier, przestudzone masło, jajka i rozczyn. Ciasto urabiać ok 10 minut. Kiedy zacznie odklejać się od rąk, podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Kruszonka. Wszystkie(...)sypką masę. Odstawić w chłodne miejsce. Nadzienie: Jagody opłukać i osuszyć. Szklankę mleka zagotować, resztę wymieszać z budyniem. Ugotować jak normalny budyń. Całość. Okrągłą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować tłuszczem i obsypać mąką. Blaszkę wylepić ciastem, łącznie z bokami. Do środka wlać jeszcze ciepły budyń, posypać obficie jagodami i na koniec kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym
Trufelkowodyni, sezamu, żurawiny i czekolady. Chrupiemy zdrowo i bez cukru;) Składniki: 120g daktyli bez pestek (miałam świeże) 2 łyżki miodu 100g masła 1 jajko 2/3 szklanki maki pszennej 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 łyżka kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia garść żurawiny garść pestek słonecznika garść orzechów włoskich garść pestek dyni 2 łyżki sezamu(...)pozostawić na ok 15 minut, następnie wodę zlać. Masło z miodem podgrzać do rozpuszczenia. dodać pokrojone daktyle, zmiksować blenderem na jednolitą masę. Do masy daktylowej dodać jajko, wymieszać. Wsypać obie mąki z proszkiem i kakao, wymieszać. Orzechy i żurawinę posiekać. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni. Wszystkie bakalie i czekoladę wsypać do ciasta, wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha
Obiad gotowyproszku budyniowego waniliowego (bez cukru) 200 ml oleju rzepakowego Ponadto: 600 g mrożonych malin cukier puder do posypania ciasta świeże maliny do dekoracji Wykonanie: Najpierw zrobiłam kruche ciasto. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiałam do miski. Wsypałam cukier, cukier waniliowy i dodałam pokrojone w kostkę masło. Wymieszałam i po kolei wbijałam żółtka. Ciasto szybko zarobiłam. Utworzyłam prostokątną(...)całą noc do zamrażarki. Foremkę do ciasta (25x36 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik włączyłam na 170 ° C (termoobieg) Zamrożone ciasto (większy kawałek) starłam na tace jarzynowej z dużymi otworkami wprost do przygotowanej foremki. Równo rozłożyłam i na końcu lekko uklepałam. Foremkę wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam około 30 minut. Wyjęłam kiedy się przyrumieniło. Zostawiłam foremce do wystudzenia
Kuchnia u Krysigluten dla szukających ciasta bez pieczenia Składniki na spód: pół szklanki daktyli 50g płatków migdałów 30g płatków owsianych 4 łyżki masła orzechowego Składniki na masę jaglaną: szklanka kaszy jaglanej (suchej) 2,5 szklanki mleka (w wersji wegańskiej mleko roślinne lub woda) 3 łyżki cukru (lub ksylitolu, erytrolu itd.) Składniki na wierzch ciasta: szklanka daktyli 4 łyżki masła(...)zblendować na gładko. Wyłożyć na blachę. Polecam tortownicę 22-25cm średnicy. Mocno docisnąć. Wykonanie masy jaglanej: Kaszę przelać wrzątkiem. Ugotować na mleku, dodać wybrane "słodzidło" (ok. 20 minut), gotować na małym ogniu, nie mieszać. Kaszę zblendować i wyłożyć na spód ciasta. Wykonanie wierzchu ciasta: Daktyle namoczyć we wrzątku. Odłożyć na pół godziny. Daktyle odsączyć, dodać do nich łyżeczkę kakao
Mania WypiekaniaPRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-9 Składniki: 1,5 k g kwaśnych jabłek (u mnie 9 średniej wielkości), 2 opakowania zsiadłego mleka (po 370 g), 200 g jogurtu naturalnego, 120 g śmietany, 2 jajka, łyżka oleju, około 500 g mąki, dwa cukry waniliowe, łyżeczka proszku do pieczenia, około 5 łyżek cukru(...)gniazda nasienne, kroję w plastry (każde jabłko pokroiłam na 5 części). Przygotowuję ciasto: wszystkie składniki dokładnie łączę. W razie potrzeby dodaję mąki - ciasto ma być gęstsze, niż na naleśniki, aby nie spływało z jabłek. Jabłka moczę w cieście i smażę na dobrze rozgrzanej patelni (smażyłam bez tłuszczu) na małym ogniu do momentu aż będą rumiane. Gotowe placuszki obsypuję cukrem
JejKuchniadostałam od Dzid wraz z łowickim wałeczkiem z pracowni Stodoła . To ciasto nadaje się idealnie bo jest bardzo gładkie i nie rośnie, dzięki czemu misiaki nie deformują się przy pieczeniu. NIE TYLKO ŚWIĄTECZNE MISIE Z MIGDAŁAMI W ŁAPKACH 1 jajko 150g cukru pudru 200g miękkiego masła 450g mąki 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonych goździków(...)rysujemy je wykałaczką. Układamy ciacha na blasze wyłożonej papierem, dekorujemy całymi migdałami i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 7 minut, aż będą leciutko rumiane. Zostawiamy do ostygnięcia. Jeśli zdecydujecie się za misie, polecam rozwałkować za jednym razem jak najwięcej ciasta. Im więcej razy rozwałkowuje się ciasto, tym więcej mąki się do niego wrabia, przez co przestaje być takie elastyczne
les mirabellesszklanki manny Beza: 5 białek szczypta soli cukier waniliowy szklanka wiórek kokosowych Do masy makowej dodajemy obrane i starte na grubych oczkach jabłka oraz resztę składników, dokładnie mieszamy. Mokre składniki na ciasto mieszamy z cukrem, a następnie na raty wsypujemy suche. Mieszamy krótko, aby tylko połączyć składniki. Na dużą blaszkę wyłożoną papierem wylewamy ciasto. Masę makową możemy wykładać(...)wielkości kleksy na cieście. Można równomiernie rozprowadzić po całości. A można też tak.... Połowę masy makowej wykładamy jako trzy rzędy na cieście, zaś resztą masy przykrywamy całe ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około godziny. Po tym czasie na wierzchu rozprowadzamy ubitą pianę z wiórkami i cukrem waniliowym. Podkręcamy temperaturę do 200 i zapiekamy około dziesięciu minut. I tym sposobem
Dieta moja pasjaszklanki gorącego mleka 3 żółtka 3-4 łyżki spirytusu Polewa: 150g masła 3 kopiaste łyżki kakao bez cukru 3 kopiaste łyżki cukru pudru 6-7 łyżek wody Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania kolorowa posypka cukrowa Biszkopt: 1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180C). 3. Białka(...)powstanie kremowa, jednolita masa. 5. Na jajeczną masę przesiać wcześniej przygotowaną mąkę i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut. 6. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. 7.Biszkopt wyjąć z blaszki i zdjąć ostrożnie papier. Następnie
Mała Cukierenkaprzysłowiową wisienką na tym serniku. Bez sosu sernik nie byłby taki dobry. Zapewniam że nie zostanie okruszek. wiśnie z cukrem gotowane na sos spód: 160 g ciastek czekoladowych 60 g masła ciasto: 750 g sera półtłustego(...)blenderem, dodaję roztopione masło i mieszam aż uzyskam formę sypką ale mokrą. Formę o średnicy 21 cm wykładam całą papierem do pieczenia. Na spodzie formy ugniatam szklanką masę ciasteczkową. Wstawiam do lodówki na 30 minut. Ser mielę dwa razy, przekładam do miski. Dodaję jajka, sok z cytryny, śmietanę kremówkę, cukier, budyń, skórkę z pomarańczy i miksuję
wesoła kuchniaTaką błyskawiczną pizzę można wykonać bez konieczności przygotowania ciasta drożdżowego, wystarczy tylko gotowe ciasto francuskie i dodatki. W natłoku obowiązków przedświątecznych jest to pomysł na bardzo szybką i smaczną kolację. Tak naprawdę to też pomysł na czyszczenie lodówki z zalegających resztek. Składniki: • 1 płat ciasta francuskiego • 2 łyżki keczupu • 1 kulka(...)Wykonanie: • Ciasto francuskie rozwinąć i położyć na papierze do pieczenia. • Rozsmarować keczup pozostawiająć na obwodzie ok. 2 cm wolnego ciasta i rozłożyć plastry mozzarelli. • Następnie ułożyć na wierzchu szynkę, pokrojone pieczarki i połówki pomidorów. • Posypać ziołami i parmezanem. • Zawinąć dookoła ciasto do środka mocno dociskająć w rogach. • Piec
To co kochamfrancuskiego. Widziałam w internecie zdjęcia takich ciasteczek, ale bez przepisu, więc troszkę pokombinowałam i wykonałam swoje :) Tamte były zwykłe, kwadratowe albo okrągłe (już nie pamiętam), a ja sobie przypomniałam, że kiedyś kupiłam w EMPiKu foremki o różnych kształtach. Wykorzystałam je więc do tych ciastek. Wyglądają efektownie :) Składniki: 2 arkusze ciasta francuskiego 15 łyżek dowolnej marmolady (dżem jest zbyt(...)dwóch rozmiarach: duży i mały Rozwijamy ciasto i z jednego arkusza wycinamy dużą foremką kształt (ja mam kwiat) Z drugiego ciasta wycinamy dużą foremką kształt, a środek wycinamy małą o tym samym kształcie (małe ciasteczka odkładamy na bok - będą po prostu upieczone na zagryzkę :) Te małe smarujemy białkiem i pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach) Ten kwiat, który
Szczęśliwa kuchniajest upiec dzień wcześniej, łatwiej go wówczas pokroić. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni (155 z termo obiegiem). Oddzielić białka od żółtek. Żółtka roztrzepać z proszkiem do pieczenia i octem – trzeba to zrobić w troszkę większej miseczce, ponieważ masa bardzo rośnie. Białka ubić(...)partiami dodać cukier. Wlać masę żółtkową i wymieszać na wolnych obrotach. Następnie po trochu dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika formę z gorącym ciastem upuścić na blat z wysokości ok. 40 cm. Odstawić do wystudzenia
Kuchenne zapiski Edytywiśni bez pestek (mrożonych lub świeżych) Piekarnik nagrzać do 175°C . Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką. Czekoladowego zająca/mikołaja lub czekoladę w tabliczce posiekać w kostkę. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku i ucierać aż każde dobrze się wmiesza. Mąkę z proszkiem do pieczenia partiami wsypywać do masy(...)będzie gęsta. Białka ubić ze szczyptą soli. Wmieszać łyżką delikatnie ale dokładni ubite białka w ciasto. Wlać ciasto do przygotowanej formy i na górze posypać wiśniami. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 50 - 60 min. Sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone w środku. Studzić 10 minut w foremce, a później na kratce
Posadzone i zjedzoneDzisiaj polecam przepis na tartę z kurkami i bobem, chociaż bez dodatku bobu też będzie smaczna. Wówczas należy użyć więcej kurek. ciasto: 250 g mąki pszennej, 100 g zimnego masła, 2 jajka, sól, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kwaśnej śmietany, farsz: 300 g kurek, 150 g bobu, 3 – 4 cebulki dymki*, 200 ml wina białego(...)sól, śmietanę i proszek do pieczenia włożyć do blendera i szybko zmiksować. Wyjąć i zawinąć w ściereczkę, włożyć do lodówki, na co najmniej pół godziny. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, i wyłożyć ciasto. Ponakłuwać widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po 20 minutach zdjąć papier
królestwo garówkońcu udało się! Zdjęcia są i mogę podzielić się z Wami przepisem na najlepszy sernik! Składniki: ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru 1 jajko 0,5 kostki masła/margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (całe wiadereczko) 5 żółtek 1 szklanka cukru budyń śmietankowy/waniliowy 2 szklanki mleka(...)łyżeczki śmietany 3 łyżeczki oleju kto lubi - rodzynki pianka: 5 białek 0,5 szklanki cukru wiórki kokosowe Przygotowanie: 1. Ciasto: zagnieść ciasto z podanych składników. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku około 15 minut w 180 stopniach. 2. Masa serowa: Utrzeć żółtka z cukrem. Potem dodawać stopniowo resztę składników - najpierw twaróg, potem pozostałe. Masa
dobra gospodyni dom wesołym czyniwałkowany, reszta dalej powinna być w lodówce. Podsypujemy ciasto lekko mąką i wałkujemy na grubość kilku milimetrów. Wycinamy krążki i wykładamy nimi formkę na cakepopsy. Do każdego wgłębienia nakładamy czekoladę (można przełożyć ją sobie do woreczka i wycisnąć) i przykrywamy jeszcze jednym krążkiem ciasta. Gotowe ciastka wkładamy do zamrażarki na kilka minut – dzięki temu będzie dało się je ładnie(...)blaszkę. Jeśli nie macie foremki na cakepops ciasteczka można zrobić trochę jak pierożki wykorzystując zwykły kieliszek. Na rozwałkowane ciasto nakładamy czekoladę, zaginamy i odciskamy ciastka uważając, żeby nie przyciąć czekolady. Produkcja seryjna :) Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 160 stopni przez około 10 minut (im cieńsze ciasteczka tym szybciej się upieką). Smacznego
Ciastkozercypapryczkę z lub bez pestek, można też ją wyjąć wcześniej. U nas było w wersji na ostro - lubimy, gdy szczypie w język. Odwrócone ciasto z gruszkami i karmelem Składniki: (na formę 20x20 cm) 2 jajka 90 g cukru 50 g ciemnej czekolady (70%) 75 g masła 90 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia gruszki w karmelu(...)usunąć pestki. Cukier wsypać do garnka, dodać papryczkę. Gdy nabierze złoto-brązowego koloru, dodać masło, wymieszać, aż masło się roztopi i powstanie gładki karmel. Dodać gruszki, gotować 1-2 minuty. Wyjąć papryczkę. Owoce wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odlać 250 ml sosu, resztę wylać na gruszki. Odstawić. Czekoladę posiekać, umieścić w garnuszku z masłem, rozpuścić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepisów zarówno na gofry słodkie, jak i wytrawne. Postanowiliśmy je przetestować i podzielić się z wami tymi najlepszymi. Jako pierwsze będą proste gofry z gęstą śmietaną i bez proszku do pieczenia. Gofry są chrupiące i bardzo sycące, ale sprawdźcie sami. Przepis Składniki: 200 g miękkiego masła 150 g cukru 4 jajka 250 g gęstej śmietany 300 g mąki(...)obrotach, aż ciasto się lekko spieni. Dodajemy śmietanę i miksujemy dalej. Na koniec dodajemy mękę i mączkę ziemniaczaną i mieszamy do osiągnięcia jednolitego ciasta. Ciasto będzie dość gęste i klejące, dlatego do nakładanie przydadzą nam się dwie łyżki. Smażymy w gofrownic, w zależności od wielkości i rodzaju. U nas nakładaliśmy około 3 łyżek i smażyliśmy 3 minuty na średniej temperaturze
KasiaiKrzysiu.plprogu: a pierniczki już są? ja jak to są: przecież mamy razem piec. Eeeeej, ale ja nie chcę piec, ja chcę dekorować! I Franioł _Gumowe_Ucho już stoi i klepie: ja chcę piec pierniczki, ja chcę! Mówię: no dobrze, idźcie się pobawić, ja zagniotę ciasto i pieczemy. Jakie tam bawić się! Nie ma lepszej zabawy niż stolnica w kuchni(...)już udało się upiec pierniczki, od razu musieli je dekorować. Stół przykryłam folią malarską, powyciągałam wszystkie posypki, zrobiłam polewę czekoladową, lukier i zostawiłam ich na polu bitwy. Po kilku minutach zreflektowałam się, że może pora zobaczyć co wyszło. A tam... buzie całe w czekoladzie, posypki wszędzie tylko nie na pierniczkach... Jeszcze przed chwilą wyciągnęłam srebrne kulki z własnych papci. Pierniczki
bistro mamadzień i od święta, bez większych wyrzutów sumienia. Muffiny jaglano-sezamowe 3/4 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 1/2 szkl. tahini 1/2 szkl. syropu z daktyli (szklanka suszonych daktyli namoczona w gorącej wodzie przez co najmniej godzinę, odsączone i zblendowane) 1 jajko lub banan (albo obydwa ;) ) 3 czubate łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia garść rodzynek amarantus ekspandowany(...)rozgniecionego banana (ja wrzuciłam obydwa), dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a po dokładnym wymieszaniu, na koniec, wrzucić rodzynki. Ciasto nakładać do papilotek bądź foremek silikonowych do 3/4 wysokości i posypać amarantusem (może być też sezam, mak albo cokolwiek innego przyjdzie wam do głowy). Piec 35 minut w 180 stopniach celcjusza (do suchego patyczka). Powinny mieć złoty kolor
Przepysznik - BLW i nie tylkomąki 1 budyń śmietankowy bez cukru Kruszonka 20 dag masła 20 dag cukru 10 dag maki 10 dag wiórków kokosowych olejek śmietankowy do smaku Dodatkowo truskawki świeże lub mrożone Sposób Margarynę rozpuścić, drożdże rozetrzeć w lekko podgrzanym mleku, połączyć z pozostałymi składnikami ciasta, wyrabiać rękoma do czasu, aż produkty się połączą. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia(...)naturalna cecha. Dużą blachę z piekarnika natłuścić, rozłożyc na niej ciasto, na ciasto wyłożyć owoce, na nie kruszonkę (ponieważ klei się do rąk, posypać się nie da, trzeba kawałkami poukładać). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut
Kuchenne aromatyfrancuskiego. Widziałam w internecie zdjęcia takich ciasteczek, ale bez przepisu, więc troszkę pokombinowałam i wykonałam swoje :) Tamte były zwykłe, kwadratowe albo okrągłe (już nie pamiętam), a ja sobie przypomniałam, że kiedyś kupiłam w EMPiKu foremki o różnych kształtach. Wykorzystałam je więc do tych ciastek. Wyglądają efektownie :) Składniki: 2 arkusze ciasta francuskiego 15 łyżek dowolnej marmolady (dżem jest zbyt(...)dwóch rozmiarach: duży i mały Rozwijamy ciasto i z jednego arkusza wycinamy dużą foremką kształt (ja mam kwiat) Z drugiego ciasta wycinamy dużą foremką kształt, a środek wycinamy małą o tym samym kształcie (małe ciasteczka odkładamy na bok - będą po prostu upieczone na zagryzkę :) Te małe smarujemy białkiem i pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach) Ten kwiat, który
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdługo bez nich. Czego użyłem? -5 parówek -ciasto francuskie, kupne niestety Czatnej: -cebula czerwona -sok pomidorowy zagęszczany -po dwie łyżki groszku zielonego, kukurydzy, fasoli czerwonej (konserwowe) -oregano -pomidory suszone starte -papryka czerwona i żółta pokrojona w paski -sól, pieprz -oliwa -ząbek czosnku Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy papryki i posiekany czosnek.Smażymy kilka minut. Zalewamy sokiem z pomidorów(...)starte suszone pomidory. Smażymy na małym ogniu, aż cała woda odparuje i powstanie gęsty sos. Ciasto francuskie kroimy na małe prostokąty, wykładamy łyżkę czatneja i układamy na niego połówkę parówki. Zawijamy ciasto w ulubiony sposób i smarujemy żółtkiem. Czynność powtarzamy do wyczerpania ciasta. Pieczemy w 210 stopniach około 18 minut. Smacznego
BaRepasminut aż drożdże ruszą. W przypadku suchych drożdży mąkę wymieszać z drożdżami . Dodać resztę składników bez tłuszczu i wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz. Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, włożyć najlepiej do miski i przykryć ściereczką. Pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu ok. 1 godziny . W międzyczasie(...)Wystudzić. Gotowe, wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części. Każdą część lekko rozwałkować na nieduże koło. Na rozwałkowane ciasto kłaść dużą ilość nadzienia. Zlepić podobnie jak pierogi a następnie układać w dużych odstępach łączeniem do dołu na wyłożonej papierem blasze Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika
Na słodko lub wytrawnieCiasto to chodziło za mną już od dłuższego czasu.Troszkę przerażało mnie połączenie słodkich bez z jeszcze słodszą masą krówkową.A , że miałam opakowanie bezików, które dostałam w paczce z bdsklep.pl , to postanowiłam zaryzykowac!Opłacało się!Ciasto tak jak sądziłam wyszło bardzo słodkie , ale zarazem nie na tyle , by zasłodzic się już jednym kawałkiem.Tak , wzięłam dokładkę chyba(...)sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodajemy żółtka, miksujemy. Dodajemy przesiane mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie łączymy mieszając łyżką. Wylewamy do foremki( 15×20 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 180 st. C. Studzimy i delikatnie nasączamy słodką herbatą. Masa bezowo – krówkowa : Masło miksujemy dodając po łyżce
Ostra na Słodkopokusie słodyczy, gdy kolorowe, niemal bajkowe wzory zdobią każde ciasteczko. Dekorowanie ciasteczek to ogromna frajda i to nie tylko dla dzieci :) Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Nie ma Świąt bez kolorowych ciasteczek, które można powiesić na choince, albo zajadać do gorącej czekolady.Składniki:1 jajko100 g masła1/2 szklanki cukru1/2 szklanki miodu2 łyżeczki ekstraktu waniliowego3 szklanki mąki1/2 łyżeczki sody2 łyżeczki(...)masę. Wyrabiamy ciasto mikserem, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy na wysypanej mąką stolnicy i foremkami wycinamy ciasteczka. Posiłkując się słomką możemy w ciasteczkach zrobić dziurki, żeby powiesić je na choince. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 7-9 minut. Kiedy ciasteczka
Smakowity Blog Kulinarnypapierowy, aby odsączyć z tłuszczu- ciasto francuskie tniemy na paseczki szerokości ok 3-4 mm- gdy mielone nam już przestygło owijamy je naszym ciastem wedle naszej fantazji tak, aby pozostawić miejsce na buźkę- tak przygotowane ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem- układamy w naczyniu żaroodpornym które wcześniej wysmarowaliśmy tłuszczem oraz posypaliśmy np. kaszką manną, aby ciasto nam się nie przykleiło- nagrzewamy piekarnik(...)stopni- gotowe mumie pieczemy 20 minut - w tym czasie przygotowujemy SOS- rozgrzewamy patelnie z oliwą, dodajemy starty czosnek, zioła i minutę podsmażamy uważając, aby nie przypalić czosnku- dodajemy w to puszkę naszych pomidorów mieszamy i doprawiamy do smaku- na wolnym ogniu odparowujemy sos, w tym czasie pomidory nam zmiękną co stworzy nam jednolity gęsty sos- gdy mumie są już
Basia w kuchnisłodką bezą... Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam to ciasto! Kruche ciasto: 5 żółtek, 350g masła lub margaryny, 4 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 400g wypestkowanych wiśni (mogą być mrożone lub z kompotu), 2 łyżeczki kakao. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia(...)szklanki cukru, szczypta soli. Białka ubić na sztywno ze szczypta soli. Stopniowo dodawać cukier. Sztywną pianę rozsmarować na wiśniach. Na wierzchu pokruszyć ostatnią część ciasta. Piec około 50 minut w temp. 180st
Z miłości do słodkościzabraknąć lukru. Placek z jabłkami, właśnie taki jak ten, bez lukrowego zwieńczenia nie ma racji bytu. PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. / źródło: Moje Smaki Życia, nr 10/2013 / na blaszkę 25x20 cm ok. kilograma mączystych jabłek sok z 1 cytryny 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g margaryny ekstrakt waniliowy 1 szklanka cukru(...)mąkę wraz z proszkiem. Dodaję szklankę cukru, kilka kropel ekstraktu z wanilii, jajka i zimną margarynę. Siekam nożem składniki, następnie dokładnie zagniatam. Formuję z ciasta kulę, wkładam na 30 minut do lodówki, by stwardniało. Blachę do ciasta smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Ciasto dzielę na 2 równe części. Połową wylepiam blaszkę, układam na wierzchu pokrojone
W kuchni Karmel-itki