Zaczynam powoli myśleć o wypiekach na Wielkanoc. Taka babka to nie tylko na Wielkanoc, zawsze bez względu na okoliczności taka babka umili nam dzień. Wykonanie – masło razem z masą kajmakową czy toffi roztopić razem z masłem. Mieszać cały czas, jeśli masa się trochę rozdzieli to się nie przejmujcie. Lekkie grudki też mogą być, później to wszystko się wymiesza(...)lśniącą masę. Dwie mąki i proszek do pieczenia wymieszać razem. Następnie podczas mieszania dodawać po łyżce mąki. Dokładnie wymieszać. Pieczenie – formę o średnicy 20-21 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wlać ciasto do formy. Piec babkę w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 50-60 minut. Po 45 minutach pieczenia gdyby ciasto było już
Kuchnia Pokoleńoblanym białym lukrem... Bez tego ciasta nie ma świąt!!!. Zapach domowych przypraw do piernika, karmelu z cynamonem i anyżem to kuchenne afrodyzjaki. Karmel to zawsze nie lada wyzwanie ale patelnia Ambition spisała się na medal cukier nie przywarł tylko pięknie się skarmelizował!. Składniki na ciasto podaję na dużą tortownicę o średnicy 26 cm. Ciasto marchewkowe(...)szklanki oleju - 1 i 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - 2 łyżeczki cynamonu - 1 płaska łyżeczka soli 1. Marchew ścieramy na drobne wiórki potem ją lekko odciskamy. Jajka w całości ubijamy z cukrem kilka minut, wlewamy olej, mieszamy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy oraz sól
Apetyczna babeczkaInstagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Najlepiej rozłożyć przygotowanie ciasta na dwa dni – pierwszego dnia polecam ugotowanie pomarańczy. Pomarańcze umyj pod gorącą wodą, włóż je bez obierania do niedużego garnuszka – tak tak, całe ze skórką i zalej wodą do takiego poziomu, by były całe zakryte wodą. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień, przykryj pokrywką(...)pieczenia. Przygotuj ciasto – przekrój pomarańcze na ćwiartki, nie obieraj ich (skórki nadadzą niesamowitego aromatu), wrzuć je do blendera i lekko zmiksuj. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj aż do ich połączenia i tyle. Nie miksuj za bardzo, żeby było widać kawałki skórki pomarańczy. Ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na 55 – 60 minut
Eat me! Fit me!przepis. Jedna porcja ma 269kcal (B/T/W- 9.87/6.17/20.69), sam placek bez serka i łososia ma zaledwie 190kcal i można dowolnie kombinować z nadzieniem. Spróbujcie Składniki: – 1 jajko – 60g ogórków konserwowych – 30g jogurtu naturalnego typu greckiego – 20g mąki żytniej razowej – 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia – zioła i przyprawy wg smaku ( u mnie czubryca(...)przyprawy, mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, posmarować kapką oleju, przelać ciasto na patelnie, wyrównać i smażyć na średnim ogniu pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie, na jedną połowę naleśnika wyłożyć ulubione dodatki, przykryć drugą połową i smażyć przez kolejne 1,5-2 minuty. Smacznego Artykuł Naleśnik żytni
Smaki Armineczarnych porzeczek. Rolada ta nie należy to chrupiących bez jakie znamy, lecz jest ona mięciutka i delikatna - dosłownie rozpływa się w ustach! Wbrew pozorom nie jest trudna w wykonaniu i nie trzeba jej także suszyć godzinami w piekarniku jak tradycyjnej bezy, wystarczy tylko 20 minut, aby była upieczona. Jet to ciasto z kategorii tych bardzo słodkich, ale tę słodycz(...)masy cappuccino oraz dodatek kwaśniej konfitury z czarnej porzeczki. Składniki: Beza: 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone 75 g mleka zagęszczonego słodzonego (1/2 tubki) 5 łyżek cappuccino konfitura z czarnych porzeczek Stovit Wykonanie: Beza: Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy
Kuchnia MagdaLenyumytych, przepołowionych bez szypułek Brownie – ciasto czekoladowe: 1. Do rondelka przełożyć masło, połamaną czekoladę i postawić na małym gazie, podgrzewać, mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kawą i przesiać kakao, wymieszać, odstawić do ostygnięcia. 2. Do masy czekoladowej dodać jajka i wymieszać mikserem. Dodać cukier, mleko i mąkę, wymieszać mikserem do połączenia składników. Ciasto czekoladowe przełożyć(...)wanilię, mąkę, wymieszać mikserem. Dodać oba jajka i wymieszać ( patrz FILM ). Gotową masę serową wyłożyć na ciasto czekoladowe ( patrz FILM ), wyrównać. Na wierzchu poukładać połówki truskawek. 4. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180C na funkcji góra – dół przez około 35-40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto podawać pokrojone
Mała Cukierenkaobjętości. Po wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią – w ten sposób je odgazowywujemy – i chwilę jeszcze powyrabiać. Podzielić na 9-10 równych części, z każdej uformować kulkę, następnie każdą rozwałkować na okrągły polacuszek. Nakładać po dużej łyżce masy makowej. Dokładnie zlepić boki formując kulkę, by nadzienie się nie wydostało. Bułeczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze – zlepieniem(...)bułeczkami przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na ok. 30 minut do napuszenia. Białko jaja roztrzepać w miseczce widelcem i posmarować nim bułki za pomocą pędzelka. Po wierzchu posypać cukrem trzcinowym. Wstawić do nagrzanego piekarnika, Piec w 200C ok. 20 minut – u mnie na środkowym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Czas pieczenia należy dostosować do posiadanego sprzętu
Grunt to przepis!pieczenia szczypta soli Nim zaczniemy piec biszkopt wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki zostawiamy bez papieru. Nie posypujemy ich też bułką tartą! Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Białka oddzielamy dokładnie od żółtek. Wlewamy białka do suchego naczynia i wsypujemy szczyptę soli. Ubijamy je mikserem(...)dalej miksujemy. Do miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao w przypadku biszkoptu ciemnego. Przesiane składniki po trochu musimy delikatnie wmieszać do masy jajecznej szpatułką tak, by nie zniszczyć piany z białek. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika. Biszkopt piecze się 30 minut. Piekarnik otwieramy dopiero pod koniec pieczenia i sprawdzamy
Dieta bez mlekabyło znaleźć dobry przepis na kruche ciastka, które nadawałyby się do tego. Po wielu próbach powstała jednak receptura idealna. Kruche wafelki z nadzieniem kakaowym to świetna przekąska. Zdrowe i bez białego cukru oraz białej mąki. Z podanej porcji wyszło mi 6 wafelków. Jeden wafelek to: 151 kcal(...)olej, słodzik oraz jogurt. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 10 minut do wystudzenia. Jajko roztrzepujemy. Następnie wlewamy do niego bardzo powoli przestudzoną masę. Na koniec wsypujemy mąkę i dokładnie łączymy składniki na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę ( ja użyłam takiej o wymiarach 24x24 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około
Health-Fit-Lifeciasto miała konsystencję budyniu. Ja jednak nie posiadając blaszki do pieczenia, dodałam jej tyle ażeby ciasto nie "rozlało" mi się kiedy wyłoże je na blachę. W misce mieszamy mąki oraz rozpuszczone wcześniej w łyżce, dwóch ciepłej wody drożdże.Dodajemy kolejno - przecisniety przez praskę czosnek, zioła, bazylię, sól, otręby - oraz stopniowo wlewamy wodę. Odstawiamy żeby ciasto troszkę wysorło(...)czym wkładamy albo do foremek albo na blachę. 180 stopni, 30- 35 minut. Pychota :)) SMACZNEGO
BezglutenowaIzabelamnie nie ma Świąt bez babko majonezowej :) Majonez zastępuje dodatek oleju czy masła w babce i jest niewyczuwalny (chyba, że dodacie majonez o ostrzejszym smaku- ja używam i polecam majonez Winiary) Składniki: 90 g mąki pszennej, 90 g mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki majonezu (u mnie Winiary), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 duże jajka. Przygotowanie(...)ubijamy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy porcjami mąki i wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką lub krótko miksujemy. Ciasto przelewamy do babki (u mnie silikonowa), jeśli macie blaszaną to musicie wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach. Do zdjęć użyłam Porcelanę Bogucice- Twist
Aga w kuchnibłyskawicznie, praktycznie bez brudzenia rąk 😉 Pączki jogurtowe puchną podczas smażenia, są więc puszyste i mięciutkie. Polecam szczególnie: ekspresowe pączki serowe faworki mini pączki pomarańczowe pączki angielskie pączki z powidłami serowe pączki z frużeliną churros pomarańczowe Jak przygotować błyskawiczne pączki jogurtowe na Karnawał i Tłusty Czwartek? Składniki: 2 szklanki mąki pszennej*, szczypta soli, 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)Masło kroimy na kawałki. Sypkie składniki przekładamy do misy robota, wbijamy 2 jajka, dodajemy jogurt, oraz pokrojone, miękkie masło i mieszamy wszystko hakiem robota, ciasto zagniatamy kilka minut. Oczywiście ciasto można zrobić ręcznie. Z ciasta formujemy prostokąt rozwałkowując je na ok. 1 cm ( blat delikatnie należy podsypać mąką) i wycinamy kwadraty (bok ok. 3 cm), dzięki czemu nie ma odpadów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjakie pochłaniamy tego dnia bez końca napawają mnie przerażeniem. Postanowiłam, że w tym roku trochę zawalczę o zdrowie i wyrzuty sumienia. Spróbowałam i powiem, że w moim domu chrust z oleju przestaje istnieć :) Składniki 1,5 szklanki mąki tortowej 4 żółtka 3 łyżki śmietany 18% 45 gram miękkiego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli cukier(...)pieczenia, żółtka, śmietanę, oraz masło. Składniki dokładnie połączcie i zagniećcie ciasto. Owińcie w folię i włóżcie do lodówki na godzinę. Po tym czasie cienko rozwałkujcie ciasto. Wytnijcie paski i ponacinajcie je na środku. Przeplatajcie każdy kawałek przez środek. Rozłóżcie faworki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczcie w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem przez około 10 minut
OliveandThymestopionym masłem lub ulubionym sosem, albo jako dodatek do pieczeni, czy gulaszu. Składniki: 1 kg ziemniaków 200 gram mąki pszennej 2 duże jajka 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli woda do gotowania kopytek praska do ziemniaków Przygotowanie: Ziemniaki obieramy ze skóry, gotujemy z dodatkiem łyżeczki soli, odcedzamy i studzimy bez przykrycia. Lekko studzimy i przecisnąć przez praskę(...)zagniatamy ciasto. Stolnicę obsypujemy mąką, ciasto na kopytka dzielimy na 3-4 części i formujemy z nich wałeczki, obtaczając je dobrze w mące. Wałek lekko spłaszczamy i tniemy na ukośne kawałki. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy partiami kopytka do wody, ostrożnie żeby się nie pochlapać wrzątkiem. Mieszamy od czasu do czasu delikatnie, drewnianą łyżką. Gotujemy przez 2-3 minuty
Życie zaczyna się w kuchnitrochę, dodajemy ją do masy. Cukier puder przekładamy do małej, głębokiej miseczki. Nabieramy łyżeczką porcje ciasta i toczymy z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę dokładnie i z każdej strony otaczamy grubo w cukrze pudrze. Rozkładamy na blasze, na papierze do pieczenia po 6-8 kulek, w zależności od wielkości blachy – ile Wam się zmieści – zachowując jednocześnie między(...)środkowa półkę rozgrzanego piekarnika. Każda partię pieczemy 13-14 minut. Zdejmujemy łopatka z papieru na kratkę i zostawiamy do ostudzenia. Ciastka po upieczeniu są miękkie, gdy wystygną z wierzchu robią się chrupiące i kruche – w środku zostają mięciutkie, mocno żółte i bardzo, bardzo cytrynowe. Można przechowywać je w szczelnym słoiku/puszce bez dostępu powietrza przez 3 tygodnie. Ale idę
Karo in the Kitchenzamieszanie ciasta zajmuje tylko chwilę. Dodatek wędzonej papryki i mielonych ziaren kolendry sprawia, że nabierają wyjątkowego smaku i aromatu. Lekko pikantne, ale nie ostre. Idealne. Podane z jogurtem lub surówką będą smakowały i na obiad i na kolację. Zamiast mięsa mielonego można dodać ugotowaną kaszę jaglaną. Pieczone kotlety z dynią i kukurydzą Kuchnia Bez glutenu Porcje 12 placków(...)Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy pozostałe składniki (kukurydzę odsączamy) i mieszamy dokładanie, aby się połączyły. Formujemy kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut
Kucharzycaucierane ciasto piaskowe, tym razem wzbogaciłam go malinami i kruszonką, ale można go zrobić z różnymi miękkimi owocami. Bez kruszonki też smakuje. Jeden przepis a tyle możliwości. Lekkie, puszyste, zawsze ładnie wyrasta, rewelacyjnie smakuje z mlekiem lub kubkiem herbaty. Ciasto które zawsze wychodzi. Czego chcieć więcej ? Składniki: Blacha 25/30 cm 25 dag masła 15 dag cukru pudru(...)pieczenia Czerwony barwnik-opcjonalnie 1,5 szklanki świeżych malin Kruszonka: 20 dag mąki tortowej 12 dag zimnego masła 10 dag cukru pudru Jak wykonać ? Wszystkie składniki muszą mieć temp pokojową. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na puszystą pianę, cały czas miksując wbijać po jednym jajku, miksując po każdym około 2 minut
Wanilia i Kardamonjajek 35 minut UWAGI: jajka w całości ubija się dłużej niż same białka, ale się opłaca, bo masa jest bardzo puszysta, a cukier idealnie rozpuszczony i nie tworzy się na górze biszkoptu krucha, cukrowa skorupka użyć drobnego cukru zamiast dodatku mączki ziemniaczanej można zamiennie użyć mączki kukurydzianej nie dodawać proszku do pieczenia lub sody. Psują smak(...)piec bez termoobiegu, na środkowej szynie. Nie ustawiać tortownicy na blaszce, a najlepiej na kratce z piekarnika. Zapewni to równomierne pieczenie biszkoptu dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boku nie smarować tłuszczem. Biszkopt podczas pieczenia będzie ładnie się "wspinał" i nie opadnie boki biszkoptu odzielić ostrym nożem od boków foremki dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta możliwe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bez masła) duża forma z kominkiem przepis autorstwa Lauren Chattman 3 szkl. mąki 1 łyżka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 6 dużych jajek 2 ¼ szkl. cukru ( oryginalnie było 2 ¾ ) 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 szkl. śmietany kremówki (dałam 30%) Piekarnik nagrzać do 175°C . Dużą formę z kominkiem wysmarować masłem i wysypać mąką. Mąkę, proszek do pieczenia(...)zmianę mąkę (w trzech częściach i śmietanę (w dwóch). Po każdym dodaniu mąki lub śmietany krótko zmiksować, tylko do połączenia się składników. Przelać ciasto do formy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 45 minut. Można sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone. Jeśli ciasto zbyt szybko będzie się rumienić, przykryć je z góry luźno folią aluminiową. Po upieczeniu zostawić
Posadzone i zjedzonefolię spożywczą i odłożyć na około pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki, schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3-4 mm, wykroić ciasteczka o średnicy około 4-5 cm i ułożyć na macie silikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Przygotowanie bezy Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kiedy pianą będzie już dość sztywna(...)rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Przygotowanie ciastek Na ułożone na blasze ciasteczka wycisnąć bezę pozostawiając w środku każdego ciastka wolne miejsce o średnicy około półtora centymetra, a następnie nałożyć w nie konfiturę. Piec w temperaturze 160-170 stopni z włączonym termoobiegiem przez około 20-30 minut. Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia mała szczypta soli kilka truskawek dodatkowo: masło klarowane do smażenia Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. W misce mieszamy jogurt, jajka, olej, a następnie dodajemy cukier i mąkę. Całość mieszamy lub miksujemy na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy masło i wlewamy ciasto - jedna łyżka cista na jeden placek(...)lejemy w odstępach, bo placki rosną podczas smażenia. Smażymy na niewielkim płomieniu na złoty kolor (ok.2,5 minuty), a następnie kładziemy na plackach po dwa kawałki truskawek i przekładamy na drugą stronę, na kolejne 2,5 minuty. Gotowe. Razem ze mną placki smażyły: Listę uzupełnię gdy smażące dodadzą w akcji linki do swoich placków
Czary - gary w kuchniświątecznym objadaniu się ciastami naszła mnie ochota na chleb bez dodatku cukru, ale jednak ze słodkimi akcentami. W szafce znalazłam zapas suszonych latem jabłek. Zamiast wody, użyłam piwa i wyszedł słodko-goryczkowy chleb na codzienne kanapki. Składniki : 550 g mąki pszennej chlebowej saszetka (7g) suchych drożdży łyżeczka soli ok. 400 ml jasnego piwa duża garść suszonych jabłek Mąkę wymieszać(...)ciasto drewnianą łyżką. Powinno mieć mokrą konsystencję, więc nie będzie odchodzić od łyżki. Odstawić na ok. 10 minut. Do ciasta wrzucić jabłka. Zagniatać ciasto (łyżką) ok. 2 minut, wciskając jabłka do środka. Zagniatanie ciasta powtarzać 2 razy co 10 minut. Chodzi o to, by jabłka jak najlepiej wmieszały się w ciasto. Odstawić ciasto na ok. 30 minut. Przełożyć ciasto
Weekendy w domu i ogrodzieObiecany mazurek w końcu zagościł na blogu. Co roku przygotowuję mazurki dla znajomych i przyjaciół. Co roku mazurek jest inny. Tym razem bez mąki i tradycyjnego cukru. Za to są migdały i maliny i gorzka czekolada. Cudowne zestawienie smaków. Mazurek migdałowy z malinami i czekoladą składniki na spód: 200 g mielonych migdałów 1 jajko 1 łyżka masła(...)serka mascarpone do dekoracji: maliny migdały w płatkach wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem na gładkie ciasto. Formujemy kulkę i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciastem wykładamy blaszkę wysmarowaną masłem. Ciasto jest elastyczne i można nim spokojnie wykleić spód foremki. Pieczemy w temperaturze 180C przez 25-30 minut. Maliny wkładamy do rondelka wraz
Przysmaki Karolkibardzo prostą pizzę, wręcz minimalistyczną, czy jak to powiedzilibyśmy kiedyś kryzysową. Bo bez sera. Potrzeba do niej na prawdę niewiele: ciasto na pizzę, kilka czarnych oliwek, różowa cebulka i kilka gałązek rozmarynu (do nadania jej charakterystycznego aromatu). Porcja na 4 osoby: Potrzebne nam będą: ciasto na pizzę, 10 cl oliwy z oliwek, garść czarnych oliwek (w zależności od tego(...)Kroimy cebulkę i podsmażamy przez 2 minuty na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Przepoławiamy czarne oliwki i wyjmujemy z nich pestkę. Rozkładamy ciasto na pizzę. Z wierzchu rozprowadzamy odrobinę oliwy z oliwek. Dekorujemy je połówkami czarnych oliwek, poszatkowaną cebulką i listkami rozmarynu. Posypujemy solą. Podgrzewamy piekarnik do temperatury 220 °C i pieczemy w nim naszą pizzę. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie
MODA NA BIOcukru/ksylitolu 150 ml oleju 150 g jogurtu greckiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżki kakao Składniki na polewę: 80 g gorzkiej czekolady 80 ml śmietany kremówki jajeczka-migdałki do dekoracji Wykonanie: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia jajka ubić na puszysty kogel-mogel, aż masa potroi objętość. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian mąkę(...)olejem i jogurtem. Część masy odłożyć do odzielnej miseczki, przesiać na sitku kakao i wymieszać mikserem wyłożyć białe ciasto do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub grysikiem, na to ciemno ciasto i białe na górę piec w 180`C 55 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy babka jest upieczona. Studzić pierwsze 10 minut w foremce, po tym czasie babkę wytrząsnąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tego stopnia, iż czuję się specjalistką od tych owsianych, pysznych ciasteczek. Smakują każdemu bez wyjątku i są niesamowicie smaczne. Polecam! Składniki (na około 24 ciastek): 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka mąki orkiszowej (użyłam typ 2000) 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram masła szczypta soli 3-4 łyżki mleka polewa: 100 gram(...)Płatki owsiane miksuję na pył. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia, cukier, masło, sól i mleko i ponownie miksuję całość w malakserze na jednolite i gęste ciasto. Ciasto wałkuję na grubość 0,5 cm, jeśli trzeba podsypuję mąką, i wykrawam z niego kółka. Ciastka umieszczam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach od siebie. Blachę z ciastkami umieszczam
Mango PapajaMoja nowa propozycja na dietetyczne rarytasy, bez mąki, bez cukru i bez glutenu.... :), jeśli macie ochotę ich spróbować to śmiało do kuchni i pieczemy!. Składniki: - 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej - 1 banan - 1/2 szklanki mleka - 4 łyżki miodu - 1/2 szklanki rodzynek - 1/4 szklanki słonecznika - 1/2 łyżeczki carry - 1/2 łyżeczki kurkumy - 1/2 łyżeczki imbiru - 2 łyżki lnu mielonego(...)banana, blenderem miksujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników, mieszamy. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, na przygotowane formy wyłożone papierem do pieczenia łyżką nakładamy małe porcje ciasta. Czas pieczenia ok. 20 - 25 minut, pod koniec formę przekładamy na sam spód, aby ciastka dobrze się podpiekły od spodu
Apetyczna babeczkaciasta w dłonie i turlać go pomiędzy dłońmi aż powstanie kulka ( dokładnie widać to na filmiku ) . Gotową bułeczkę obtaczam w mące i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Bułeczki układam w odstępach około 2 -3 cm ponieważ jeszcze wyrosną . Możemy je również ułożyć luźniej aby nam się nie skleiły podczas pieczenia ale wtedy trzeba je piec(...)pieczemy na drugą turę . Blachę z bułeczkami nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia tak żeby podwoiły swoją objętość . Moje wyrastały około 45 minut . Pieczenie bułeczek : Blachę z wyrośniętymi bułeczkami wstawiam do nagrzanego piekarnika do 190 stopni na środkową półkę i piekę około 16 minut na złoty kolor . Piekarnika mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Francuskie
Uwaga Babcia Piecze Chlebtakie jasne jak zwykle, wilgotne, z jabłkami i bez bakalii... ... a ja nadal nie wiem o jakie ciasto chodziło Małżonowi! ustaliliśmy, że prawdopodobnie było cynamonowe, i to wcale nie przybliżyło mi pomysłu! za to poszperałam w starym zeszycie i znalazłam taki oto placek :) tymczasowo zaspokoił apetyt męża. Ciasto cynamonowy z jabłkami 400 g mąki pszennej 250 g masła(...)pieczenia 2 kwaśne jabłka Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, przesiewamy mąkę z cynamonem i proszkiem. Na koniec dodajemy piane i wszystko delikatnie mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy na ósemki. Formę wykładamy papierem. Przekładamy ciasto i wyrównujemy. Cząstki jabłka wciskamy w ciasto. Pieczemy w 190 st.C ok 45 minut. Studzimy
Dzieje kuchennej WiewióryPamiętacie taki radziecki wynalazek jak patelnia do wypiekania ciasteczek? Nieśmiertelna, ciężka ale idealnie wyważona. Doskonale dogrzewa ciasteczka z każdej strony. Kto jej nie odziedziczył po przodkach może bez problemu ją kupić na serwisach aukcyjnych. Takie ciasteczka to smak mojego dzieciństwa. Rozkosz, na którą czekałam przed świętami Bożego Narodzenia. Nadziane masą czekoladową były uwielbiane przez moją rodzinę. Proporcja na około(...)szczypta soli Składniki ciasta zagnieść. Schłodzić godzinę w lodówce. Odrywać małe kawałeczki. Układać w otworach rozgrzanej patelni, smażyć po 2 minuty z każdej strony. Masa czekoladowo-ciasteczkowa: - 200 gr masła roślinnego - 6-8 łyżek cukru - 4 łyżki kakao - 1/3 szklanki mleka - szczypta soli - 1 i 3/4 szklanki mleka w proszku - szklanka okruchów z pieczenia ciasteczek / pokruszonych herbatników Masło
kawawszklancecukier waniliowy 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (po 40 g) 1/3 szklanki oleju ok. 300 g malin ok. 200 g jeżyn cukier puder do oprószenia Kruche Ciasto z Malinami i Jeżynami oraz Budyniową Pianką - Sposób przygotowania: Ciasto: Masło bardzo drobno siekamy, dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zagniatamy. Jeżeli ciasto okazałoby się zbyt suche można dodać(...)minimum 2 godziny. Po tym czasie blaszkę ok. 20 x 3o cm wykładamy papierem do pieczenia i do formy ścieramy na tarce o grubych oczkach większą porcję ciasta. Delikatnie dociskamy łyżką troszeczkę wyrównując spód. Podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut do bardzo lekkiego zrumienienia. Całkowicie studzimy ciasto. Budyniowa Pianka: Gdy ciasto jest już zimne możemy przygotować
Słodka Stronanadzienie (bez jagód) zmiksować, lub ugnieść widelcem, dodać jagody i wymieszać. Drożdże rozpuścić w 5 łyżkach ciepłego mleka, 1 łyżce cukru i 2 łyżkach mąki. Odstawić na 15 min, aż rozczyn zacznie pracować. Wymieszać ciepłe mleko, olej, twaróg i cukier z roztrzepanym jajkiem. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, dodać mleko oraz rozczyn. Zagnieść ciasto i odstawić(...)gorąco, więc mi starczyło 35 minut. Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 16 części, uformować kule jak na bułki i odstawić na 15 minut. Po tym czasie kule spłaszczać dłonią, lub rozwałkować, nakładać porcję farszu i zlepiać jak pierogi. Ułożyć łączeniem do dołu i zrolować. Tak przygotowane bułki odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni
dom-agi.plpieczenia 4 żółtka 2 łyżki cukru Beza: 4 białka 2/3 szklanki cukru Szczypta soli Dodatkowo: 250 g dżemu brzoskwiniowego Orzech (KLIK) 5 łyżek likieru kokosowego CANARI (klik) Na stolnicy siekamy margarynę z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy żółtka i cukier. Zagniatamy na jednolitą gładką masę. Ciasto dzielimy na trzy części (kule). Każdą wkładamy do woreczka(...)pieczenia. Na tarce o średnich oczkach ścieramy pierwszą kulę. Delikatnie wklepujemy w dno. Następnie wykładamy dżem z dużymi kawałkami brzoskwiń. Polewamy likierem. Kolejno wykładamy następną startą kulę ciasta. Białka ubijamy na sztywno z cukrem i szczyptą soli. Delikatnie rozsmarowujemy w foremce. Na wierzch wysypujemy ostatnią startą część ciasta. Piekarnik nagrzewamy do 180*C i pieczemy przez 45 minut
VioletoweKucharzenieMożna zrobić pyszne, chrupiące gofry niemalże bez tłuszczu? Można :) Spróbujcie koniecznie i oceńcie sami. Uwielbiam rozpoczynać dzień od takiego śniadania :) Składniki (na 7 dużych gofrów): 200 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 4 łyżeczki proszku do pieczenia 2-3 łyżki brązowego cukru szczypta soli 300 ml chudego mleka 100 ml wody mineralnej 2 jajka(...)proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. 2. W drugiej misce roztrzepać jajka z mlekiem, dodać wodę i ekstrakt waniliowy. 3. Składniki mokre przelać do suchych, dokładnie wymieszać i odstawić na 5-10 min (w tym czasie rozgrzać gofrownicę). 4. Ciasto nalewać partiami i piec zgodnie z instrukcją urządzenia (u mnie ok. 3-4 minuty, gofrownica 1400W). Ostudzić
Domowa Cookierenka Agimiękkie. A to za sprawą...drożdży :) Nie są absolutnie wyczuwalne w ciasteczkach, więc spokojnie :) MIĘKKIE PIERNICZKI, BEZ LEŻAKOWANIA źródło przepisu: klik // 40-50 pierniczków, w zależności od użytych foremek ~2 szklanki mąki pszennej ~2 jajka (jedno do ciasta, drugie do posmarowania pierniczków) ~1/3 szklanki cukru trzcinowego ~3 lekko czubate łyżki miodu (użyłam klonowego od Anielskich Przysmaków(...)rozpuszczenia, następnie do tej mieszanki dodać drożdże, jajko i wymieszać. Do wcześniej przygotowanej mieszanki mąki dodać płynne składniki i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować cienko i wycinać ciasteczka. Układać na blasze, posmarować roztrzepanym drugim jajkiem i piec 10-15 minut w 190*C. Przechowywać w metalowej puszce. Smacznego! :) Przepis dodaję do akcji
chili & sugarsiły mnie opuściły, potrzebowałem czegoś dobrego i łatwego :) Ostatnio w ogóle mam jakąś fazę na jedzenie bułek więc potrzebowałem właśnie bułki. Ale takie minimalistyczne, bez wielkiej ilości składników, bez wielkiej pracy przy nich. Poszperałem w internecie i wpadłem na bloga Amu Amu . I tam znalazłem te właśnie proste i naprawdę pyszne bułeczki. 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej(...)wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Będzie trochę klejące. Przykrywamy szmatką i zostawiamy w ciepłym miejscy na godzinę. Niech wyrasta. Po tym czasie wyrabiamy ciasto przez kilka sekund (żeby je odgazować) i dzielimy na 8 części. Formujemy kulki i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Potem z każdej kulki formujemy bułkę, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy
Marder&Marder Manufacturejest bardzo wilgotna (dlatego tak za nią szaleję bo uwielbiam takie wypieki). Cóż więcej dodać? Szybka i prosta w przygotowaniu, smakuje nawet bez lukru i cukru pudru na wierzchu. Oryginalny przepis pochodzi z czasopisma Naj. Ciasta na Wielkanoc (nr 3/2000) i widnieje tam jako Babka pomarańczowa . Wersję z pomarańczami także robiłam, ale moim zdaniem cytrynowa i grejpfrutowa(...)puszystą masę. Ucierając dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać szczyptę soli oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać skórkę z cytryny i dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem formy i piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut (do suchego patyczka). Gdy babka wystygnie wyjąć ją ostrożnie z formy. Z soku z cytryny i cukru
My simple kitchenKolejny wypiek bez glutenu. Tym razem postanowiłam z ciasta wykonać małe bułeczki w papilotkach do muffinek. Do przygotowania ciasta posłużyła mi gotowa mieszanka nosząca wdzięczną nazwę Piekarz mix domowy mąki, którą możecie kupić TUTAJ . W składzie mamy: skrobia pszenna bezglutenowa skrobia kukurydziana mąka kukurydziana glukoza. Producent każe przygotować: 440 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 20 g cukru(...)soli. Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać mikserem, ciasto wychodzi rzadkie i nie polecam mieszać go ręką. ;) Ciasto wykładałam łyżką do 2/3 wysokości papilotek, obsypałam wierzch każdej makiem, sezamem białym i czarnym i wstawiłam je do lekko nagrzanego piekarnika na 20 minut. Po około 20 minutach włączyłam piekarnik na 200 stopni i piekłam bułeczki przez 25 minut, aby mi się
MamaOskarkasmaku. Farsz będzie na tyle wilgotny, że bez problemu powinien dawać się formować i nie sypać. ================================== Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno być za twarde, więc ewentualnie można dodać łyżkę śmietany . Ciasto odstawiamy na ok godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 porcje i wałkujemy placki, z których szklanką(...)pieczenia i podsypanej mąką. Możemy je w miarę blisko siebie układać (ale nie mogą się stykać! Kiedy ulepimy już wszystkie pierożki jeszcze raz dociśnijmy ciasto zwłaszcza po bokach (bo niedokładnie sklejone pierożki otworzą się podczas pieczenia) a następnie posmarujmy je jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem,makiem suszonymi pomidorami ,co kto woli Pierożki pieczemy 25 minut
w mojej kuchnismaku. Farsz będzie na tyle wilgotny, że bez problemu powinien dawać się formować i nie sypać. Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno być za twarde, więc ewentualnie można dodać łyżkę śmietany . Ciasto odstawiamy na ok godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 porcje i wałkujemy placki, z których szklanką(...)pieczenia i podsypanej mąką. Możemy je w miarę blisko siebie układać (ale nie mogą się stykać! Kiedy ulepimy już wszystkie pierożki jeszcze raz dociśnijmy ciasto zwłaszcza po bokach (bo niedokładnie sklejone pierożki otworzą się podczas pieczenia) a następnie posmarujmy je jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem,makiem suszonymi pomidorami ,co kto woli Pierożki pieczemy 25 minut
w mojej kuchnibez żadnych dodatków, bo odbierze im to ten pyszny smak :-) Przepis znalazłam TUTAJ . Nieco go zmieniłam i dodałam parę pomocnych informacji (takich jak czas pieczenia). SKŁADNIKI 100 g masła 50 g cukru pudru 180 g mąki 50 g mielonych migdałów 1 żółtko 2 łyżki zimnej wody WYKONANIE Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia(...)nożem, migdały zmielone w blenderze, żółtko i wodę. Zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto będzie za suche, to można dodać jeszcze wody. Rogaliki można wyciskać przez maszynkę lub formułować ręcznie. Ważne żeby były małe. Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie, to można włożyć je na godzinę do lodówki. Rogaliki piec około 10-12 minut na jasnożółty kolor (im większe rogaliki, tym więcej czasu
Passions hobbies lifepuszka pomidorów krojonych bez skórki 200 g piersi z kurczaka przyprawy: sól himalajska , curry , zioła prowansalskie , pieprz: prawdziwy, ziołowy, cayenne, bazylia, oregano, chilli Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię wrzuć posiekaną cebulę, podlej wodą, a następnie duś przez ok. 7 minut. Pieczarki pokrój, umyj, paprykę również pokrój i dodaj wszystko do cebuli. Przykryj i duś ok. 25 minut. Następnie dodaj pokrojoną(...)ilość powstałej wody) ok. 15-20 minut. Dodatkowo: 3 łyżki koncentratu pomidorowego ser/mozzarella Kiedy farsz się gotuje dokończ ciasto, które powinno już podwoić swoją objętość. Stolnicę posyp odrobiną mąki, wyłóż ciasto i rozwałkuj średnio cienki placek, w kształcie prostokąta i nakłuj widelcem. Połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi ciasta zawiń. Wstaw do nagrzanego
Zdrowie na języku :Pwykorzystałam dostępne dla siebie owoce (zebrane z ogródeczka chwilkę przed burzą :)) ). Mam nadzieje, że propozycja letniego, delikatnego i dość słodkiego ciasta przypadnie Wam do gustu. SKŁADNIKI:BEZA:6 białek250 g cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka soku z cytrynyWYPEŁNIENIE BEZY:500 ml śmietanki 36%łyżka cukru 5 kropelek aromatu waniliowego 100 g owoców (można wykorzystać owoce według uznania(...)ziemniaczaną i sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i na niego wyłożyć ubitą bezę - średnica koło ok 20-25 cm. Boki bezy należy podciągnąć troszkę to góry, aby zrobić miejsce na późniejsze wypełnienie bitą śmietaną i owocami.Przez 5 minut pieczemy bezę w temperaturze 180 stopni, po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni
Serce zamknięte w formie pysznościucierane ciasto z kakaowym paskiem . Tylko pasek został zmieniony na sezamowy, reszta bez zmian. Zaczynamy od przygotowania warstwy z sezamem.15 dag sezamu10 dag margaryny2 łyżki miodu1/4 szklanki cukru2 łyżki mąki2 białkaRozpuścić margarynę, dodać miód, cukier i sezam, zagotować. Wystudzić, połączyć z mąką i pianą z białek.Ciasto: 5 jajek25 dag margaryny35 dag mąki25 dag cukru0,5 szklanki gęstej śmietany2(...)następnie partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Z białek ubić pianę, delikatnie połączyć z ciastem.Połowę ciasta rozprowadzić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować powidłem (użyłam czekopowidła domowej roboty). Wyłożyć warstwę sezamową, a następnie delikatnie łyżeczką nakładać pozostałą część ciasta. Upiec w temperaturze 180 stopni, około 55 minut. Posypać cukrem pudrem
Praktyczna pljakiejś starej gazety] dobra..ale jak dla mnie trochę sucha..pieczona w tortownicy z kominkiem..miałam jeszcze inne zdjęcie z efektu końcowego...ale niestety przez przypadek skasowałam...do tego ciasta można użyć innego kisielu...ja wykorzystałam truskawkowy...aby otrzymać różowy kolor...a dlaczego? a dlatego , że jest akcja Różowy tydzień 2013..15 października obchodzony jest Europejski Dzień Walki z Rakiem(...)proszku, bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodzisław Białka ubić na sztywną pianę.Margarynę utrzeć z cukrem, następnie stopniowo dodawać żółtka i dalej ucierać.W osobnej misce wymieszać mąkę, kisiel, proszek do pieczenia i dodać do masy. Dokładnie wymieszać.Dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piec około
Moje domowe kucharzenieFavorite Bardzo pyszny serniczek, znalazłam ten przepis w starej gazetce z przepisami małokalorycznymi. Jest to sernik dla osób które muszą ograniczać słodkie, a uwielbiają słodkości. Jeśli
Kuchnia PokoleńSerniki od zawsze należały do moich ulubionych ciast. Pamiętam z dzieciństwa smak tych ciężkich serników kupowanych w cukierniach i tych klasycznych robionych w domu. Czasy jednak się zmieniły i dzięki temu obecnie możemy przygotowywać sobie serniki w dowolnych smakach, kolorach i z dowolnymi dodatkami… Już nie mogę się doczekać tych wszystkich serników, które mam zamiar przygotować na potrzeby bloga(...)pieczenia. Piec około 10-12 minut w temperaturze 190 stopni. 2. Utrzeć masło z cukrem i wanilią, dodać 230 g masy kajmakowej i dobrze zmiksować. Ciągle miksując dodać jajka, po łyżce sera i na koniec mąkę. Wyłożyć na upieczony spód i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-50 minut. Jeśli w trakcie pieczenia sernik będzie
UgotujmyTo.plskładniki: spód: 2 jajka 0,5 kubka mąki kokosowej 0,5 kostki masła 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia laska wanilii mus kokosowy: 1l mleka
Luźna Kuchniamiał to parcie na szkło ;) Co do chleba - aromatu podczas pieczenia nie da się opisać. Trzeba po prostu samemu upiec. A smak? Intrygujący...korzenny jak piernik, ale nie do końca, bo nie tak pierny i bez cynamonu. Lekko słodkawy, ale za mało słodki na ciasto. No i miękisz typowo chlebowy... Zaczyn I 50 g zakwasu żytniego razowego(...)masło i wyrabiaj kilka minut. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat. Rozciągnij je, obsyp z góry rodzynkami, następnie złóż i delikatnie wrób równomiernie rodzynki w ciasto, w taki sposób, aby ich nie pozgniatać. Uformuj z ciasta kulę i przełóż do natłuszczonej miski. Przykryj folią i odstaw do wyrastania na 90 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto z miski, rozciągnij
Grahamka, weka i kajzerkaPyszne małe ciasteczka bez dodatku mąki, tłuszczu i cukru. Inspirowałem się wieloma przepisami z internetu. Właściwie to taki przepis bez idealnie wyliczonych składników, poza
Przepisy MikołajaObiecałam więc dodaję mimo samoczynnie zamykających się ślepek Składniki (około 13 dużych ciastek)/kcal policzę być może jutro/: 100g płatków żytnich 100g płatków owsianych 10g pestek
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość