Wspominacie czasem te wszystkie piękne, letnie dni, kiedy bez zbędnego zakładania czapki, kurtki, tudzież ciepłego obuwia, można było wyjść przed dom, usiąść na nagrzanym od Słońca schodku i złapać trochę witaminy D?! Ja z dnia na dzień tęsknie bardziej, dlatego choćby zamkniętymi w słoiku owocami, staram się przywołać wiosnę i lato, a czym prędzej przepędzić zimę. Normal(...)dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia i wykładamy na blaszkę. Ciasto smarujemy dżemem, posypujemy wiśniami i rodzynkami. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, a na końcu kokos. Bezę wykładamy na owoce, równomiernie rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190⁰C piekarnika i pieczemy od 30-40 minut. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem
Kuchnia w czekoladziepapierem do pieczenia). Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia zależny od piekarnika, stosujemy zasadę suchego patyczka wbitego w ciasto (u mnie ciasto piecze się około 30-35 minut). Gdy ciasto się piecze przygotowujemy krem. Miękkie masło ubijamy przy pomocy miksera na puszysty, gładki krem. Stopniowo dodajemy
Słodkie okruszkisodę przesiewam. W misce mieszam rózgą suche składniki, dodaję mokre, mieszam do połączenia. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i wlewam ciasto, wyrównuję. Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez ok. 50 minut. W zależności od mocy i rodzaju piekarnika piekę nawet 1 h. Wyjmuję, studzę, kroję
Zasmakuj Kuchniprzykryj papierem do pieczenia. Na dnie zetrzyj porcję większego białego ciasta. Na wierzchu ułóż śliwki i zetrzyj porcję czekoladowego i białego ciasta. Rozprowadź równomiernie bezę. Teraz zetrzyj resztę białego i czekoladowego ciasta. Wstaw ciasto do nagrzanego na 175ºC piekarnika i piecz przez 45 – 50 minut. Wyjmij upieczone ciasto, ostudź i dopiero wtedy pokrój na kawałki. Smacznego
codojedzeniaopadła. Na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy startą jedną część ciasta. Równo rozprowadzamy. Na ciasto wykładamy masę jogurtową (śmietanową). Na wierzchu masy wykładamy kawałki moreli (bez pestek). Na górę ścieramy pozostałą część ciasta. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.50 minut na termoobiegu. Po upieczeniu ciasto można pozostawić w uchylonym piekarniku
Smaczne Zdrowelekko wcisnąć w ciasto). Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, środkowy poziom, bez termoobiegu). Stan pieczenia warto sprawdzić patyczkiem. Ciasto powinno ładnie odchodzić od formy, u mnie piecze się zazwyczaj około 40-45 minut. Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem. Smacznego Polecam przyprawy Skworcu
Słodkie okruszkipotem dowolnie ciemną. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (środkowy poziom, grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Czas pieczenia zależny od piekarnika, stosujemy zasadę suchego patyczka wbitego w ciasto (u mnie ciasto piecze się około 30-35 minut). Po przestudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem i kroimy. S macznego
Słodkie okruszkitart, które najpierw należy wysmarować masłem. Foremki wyklejamy na dnie i po bokach, robimy to palcami bez wałkowania ciasta. Do każdej foremki kładziemy na ciasto kawałek papieru do pieczenia, a następnie obciążamy np. suchym grochem. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu ściągamy papier z obciążeniem, a spody mazurków pozostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy wypełnienie mazurków
Przysmaki Karolkiwkładamy już do lodówki). Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni wraz z naczyniem żaroodpornym w, którym chleb będzie pieczony. Przekładamy ciasto do nagrzanego naczynia przykrywamy i obniżamy temperaturę do 200 stopni. Pieczmy pod przykryciem 30 minut i kolejne 20 minut bez przykrycia. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika. Po godzinie chlebek możemy już kroić. SMACZNEGO
Kulinarne przygodycynamonu Przygotowanie: Wszystkie składniki wymieszać, przygotować gładkie ciasto, a następnie pozostawić je na co najmniej 2 godziny w lodówce. Ciasto wałkować, formować, wycinać ciasteczka. Pieczemy ciasteczka w temp. 160 C grzaniem góra-dół bez termoobiegu przez 10-12 minut. Smacznego
Zasmakuj Kuchnirazem z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól,cukier, mieszamy. Do mokrej masy dodajemy suche składniki czyli mąkę z dodatkami, dokładnie mieszamy szpatułką lub łyżką a na koniec dodajemy jabłko i marchewki. Nakładamy porcje ciasta do foremek do 2/3 wysokości i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30 minut ustawiając piekarnik góra i dół bez termoobiegu
Życie zaczyna się w kuchniIdealne ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Nie za słodkie, lekkie i aromatyczne. Po prostu ideał :-) Czas przygotowywania: 10 minut Wyrastanie: 1h Czas pieczenia: 55 minut Ilość porcji: tortownica średnicy
AniaGotuje.plmaślanego: Masło ucieram z cukrem, dodaję 2 jaja, a na końcu wsypuję mąkę, całość dobrze mieszam. To ciasto wykładam na ciasto kruche posmarowane marmoladą. Mazurek piekę 15 - 20 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 200C grzaniem góra-dół (bez termoobiegu). Wystudzony smaruję kajmakiem i dekoruję bakaliami. Smacznego:) (przepis pochodzi ze strony mPorady.pl, Mazurek Paryski: http://www.mporady.pl/jak-zrobic-mazurek-wielkanocny.html
Zasmakuj Kuchniciasta układamy na górze przykrywając marcepan. Całą przykrytą blaszkę znowu dajemy w ciepłe miejsce na 20 minut. Całość pieczemy w 190’C (termoobieg 170’C) przez około 40-50 minut. Ciasto studzimy, w między czasie na patelni bez tłuszczu prażymy migdały, muszą się lekko zarumienić. Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy lukier, czyli po prostu do cukru pudru dodajemy
KasiaiKrzysiu.plpieczenia Masło rozpuścić. W misce wymieszać mikserem jajka, mąkę, rozpuszczone masło, mleko, sól, cukier i proszek do pieczenia. Masa powinna być dość gęsta. Ciasto odstawić na około 20 minut. Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej, małej patelni, bez tłuszczu. Przekręcać kiedy na powierzchni pojawi się duża ilość małych bąbelków. Jeśli nie chcą odejść od patelni lub rozlewają się
Bulliowykładamy papierem do pieczenia. Do dużej miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Suche składniki: wanilię mieloną, cynamon, proszek do pieczenia i mąkę wsypujemy do naczynia i dokładnie mieszamy. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na puszystą, jasną masę. Zmniejszamy obroty miksera, dolewamy olej i miksujemy tylko do momentu połączenia się(...)trzeba ich odciskać z soku) i całość mieszamy, do połączenia się składników. Ciasto wykładamy do tortownicy, posypujemy płatkami migdałów i wkładamy do piekarnika. Ciasto pieczemy do momentu osiągnięcia efektu suchego patyczka. Ja piekę 50 minut w temperaturze 175 stopni, na grzałkach: dolna + górna (bez termoobiegu). Smacznego
Smak mojego domupiekarnika wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować na blaszce piekarnik elektryczny nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, ciasto piec przez 10 minut, następnie temperature zmniejszyć na 170 C i piec dalej 15-20 minut na złoty dość ciemny kolor, wystudzone ciasto przeciąć na połowę krem budyniowy do karpatki bez gotowania przygotować wg zaleceń, dodac pokrojone owoce
W Mojej Kuchni Lubiępieczenia oraz wodę. Ciasto podziel na dwie równe części do pierwszej dodaj 2 łyżki kakao i wymieszać, a do drugiej 2 łyżki mąki. Formę do baby wysmaruj tłuszczem i oprósz bułką tartą. Wlej do formy najpierw ciasto białe, a następnie równo wylewając na środku wlej ciasto czekoladowe, wiśnie obtocz w mące i wrzuć nieregularnie do ciasta (jeżeli wrzucisz wiśnie(...)bez mąki to opadną pod wpływem ciężaru na dno) Ciasto piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C najpierw 20 minut sam dół, następnie 25-35 minut góra-dół. Ciasto piecz, aż się ładnie zarumieni i sprawdź wykałaczką czy nie przywiera. Jak ciasto wystygnie oblej je czekoladą i udekoruj wiśniami. Smacznego
Niezły Młyneki dodać resztę składników. Całość wymieszać (ręcznie, nie miksować) i przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia. Na wierchu ciasta ułożyć połówki czereśni (umytych, bez pestek; na środku ułożyłam kilka z ogonkami). Piec w 180 stopniach przez około 45 minut (do tzw. "suchego patyczka
Di gotujeotoczyć w mące, by wchłonęły w ten sposób nadmiar wilgoci. Całość posypać twardą i lekko zmrożoną kruszonką. Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok 40-45 minut w 180C - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu - do suchego patyczka . Odstawi ć do ostudzenia w blaszce. Po lekkim przestudzeniu - bo dłużej moje łakomstwo nie da się powstrzymać
Grunt to przepis!mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy i delikatnie łączymy z jajkami - sugeruję używanie szpatułki lub łyżki. Dodajemy wiórki kokosowe. Do gotowej masy powoli wlewamy olej i mieszamy aż do połączenia składników. Ciasto przelewamy do foremki, zostawiając w misce około 1/4, które następnie mieszamy z kakao. Wlewamy resztę ciasta do foremki. Wiśnie układamy na cieście (bez wbijania, same opadną(...)Swoje powciskałam i zrobiło mi się ciasto "odwracane". Babkę pieczemy w 175*C przez 40 minut
Gotowanie i blogowaniewymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto mieszać pomału i nie za długo. Ciasto przełożyć do formy a na wierzchu posypać owocami pokrojonymi na małe kawałki, posypać obficie cynamonem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 45 minut. Białka ubić na sztywno z cukrem i posmarować po cieście. Wstawić ciasto jeszcze na ok 15 minut aby beza na wierzchu była delikatnie
harrisakrem. Do miski przesiać mąkę z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Dodać jajka, marchew,orzechy i czekoladę. Wymieszać bez miksowania. Ciasto wlać do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ºC na 50-60 minut ( pieczemy do suchego patyczka ). Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie na 15 minut a następnie wystudzić na kratce kuchennej. Przed podaniem
Atlas SmakówCIASTO Z JABŁKAMI (BEZ JAJEK, BEZ UŻYCIA MIKSERA) Wyśmienite ciasto, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Do zrobienia w 10 minut, potem już tylko pozostaje pieczenie. Składniki należy zagnieść ręką, wyłożyć ciastem blachę, na to ułożyć połówki jabłek, posypać cynamonem i przykryć drugą warstwą ciasta. Ot, cała filozofia. Poczęstowała mnie nim koleżanka i od razu się
Słodko-Słony Świat Ilonymasła i maczając w nim pędzelek natłuścić foremki. Można rozwałkować ciasto i wykroić foremkami ciasto, ja natomiast wylepiam ciastem foremki bez żadnego rozwałkowywania. Gotowe foremki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190 stopni C ok. 12 minut. Przygotować budyń: 2 budynie mleko cukier Każdy budyń ugotować oddzielnie, dodając pół szklanki mniej mleka ( jeżeli przepis jest
Na słodko lub wytrawnieBlaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ja wykorzystuję papier od Jan Niezbędny, który jest bardzo wygodny, gdyż już jest podzielony na arkusze. Na jedną część ciasta układamy obrane połówki jabłek bez gniazdek nasiennych, jabłka posypujemy przyprawą do szarlotki i cukrem wanilinowym. Jabłka przykrywamy drugą częścią ciasta i pieczemy 40 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu gorącą szarlotkę smarujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać ją na wierzch jajecznej masy. Dodać zmielony mak i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub szpatułką. 4. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno). Ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić(...)poziomie dwa razy, otrzymamy 3 krążki ciasta. Jeden krążek ciasta położyć na paterze. Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć biszkopt. Posmarować go powidłami śliwkowymi. 8. Kostkę do pieczenia Kasia 100% roślinną bez laktozy przełożyć do miski, dodać cukier puder i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w 5-6 partiach dodać orzechowy budyń, po każdym
Mała Cukierenkaniemu ciacha są lekko czekoladowe. Swoją wersję przygotowałam oczywiście w wiosennym, kwiatowym klimacie. A wy – znacie już karob, czy nigdy o nim nie słyszeliście? Orkiszowe herbatniki z karobem (bez cukru) około 85 małych ciasteczek 30 g ksylitolu lub erytrytolu 30 g miodu 40 g masła klarowanego 220 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 1 jajko(...)składniki umieścić w misce, dodać schłodzone wcześniej pozostałe składniki i jajko. Zagnieść gładkie ciasto i umieścić w lodówce na około 30 minut. Ciasto rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wycinać niewielkie ciasteczka. Piec w temperaturze 180 stopni około 10-12 minut. Artykuł Orkiszowe herbatniki z karobem (bez cukru) pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotdrugiej części nie żałujemy, aby chleb nie przywarł do dna. Ciasto ponownie formujemy (bez zagniatania), przekładamy do garnka, ostrym nożem nacinamy i przykrywamy. Wstawiamy do zimnego piekarnika, na najniższą półkę. Ustawiamy temperaturę na 210°C i pieczemy ok. 85 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia ostrożnie zdejmujemy pokrywę garnka (uwaga na parę) i dopiekamy wierzch chleba. Upieczony
mojewypiekiinietylkodrugiej części nie żałujemy, aby chleb nie przywarł do dna. Ciasto ponownie formujemy (bez zagniatania), przekładamy do garnka, ostrym nożem nacinamy i przykrywamy. Wstawiamy do zimnego piekarnika, na najniższą półkę. Ustawiamy temperaturę na 210°C i pieczemy ok. 85 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia ostrożnie zdejmujemy pokrywę garnka (uwaga na parę) i dopiekamy wierzch chleba. Upieczony
mojewypiekiinietylkowielkość blachy do tarty i równo rozkładamy. Nadmiar ciasta z góry odcinamy. Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą i zapiekamy przez ok. 12 minut w 180 stopniach. Ciasto obciążamy, by zapobiec nadmiernemu wyrastaniu :). Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Szpinak sparzamy, kroimy na drobne kawałki. Do miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy(...)zrobiłam to cheddarem oraz nie wielką ilość startej mozzarelli. Dodatkowo na wierzchu dodałam kilka kosteczek sera feta - nie jest to konieczne. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy 25 minut
Gotuj z Mąkątrójkąt. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i położyć na nią jeden trójkąt. Równomiernie rozsmarować masę makową, pokrywając cały trójkąt. Następnie położyć drugi trójkąt. Za pomocą noża naciąć paseczki (spójrz na zdjęcia!) , pozostawiając środek bez nacięcia. Za pomocą dłoni paseczki delikatnie skręcić. Z resztek ciasta przygotować pień choinki, który także można nadziać masą makową (z ciasta wycinamy dwa prostokąty(...)masą makową i przykrywamy go drugim kawałkiem). Przygotowane ciasto posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec około 30 minut w 195ºC (do zarumienienia ciasta francuskiego). Makową choinkę ostudzić. Na sam koniec polać ją polewą (cukier puder wymieszać z niewielką ilością przegotowanej wody) i od razu udekorować kolorowymi posypkami. Arkusze ciasta nakładamy na siebie i wycinamy duży trójkąt Na jeden trójkąt nakładamy masę makową
Ugotowaćśmietanę, proszek do pieczenia oraz żółtka, wszystkie składniki zagnieść i wyrobić na jednolitą gładką masę. Tortownice wysmarować masłem i posypaną bułką tartą. Ciastem wylepić dno i boki tortownicy. Spód ciasta posypać 1 łyżeczką bułki tartej, na to wyłożyć farsz, piec około 40 minut w temperaturze 180 C. Po tym czasie tartę wyjąć z piekarnika Beza Białka ubić ze szczyptą
RAROSSAmasło i jajka, wymieszać. Wlać tyle mleka aby dało się zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość ok 2 cm, szklanką wyciąć kółka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 minut w 200 stopniach. Przestudzić. Scones podawać z kremowym serkiem i dżemem Łowicz 100% Czarny Bez
Smakołyki Asipieczenia 1 łyżeczka, kakao 1 łyżka, cukier puder - ile potrzeba Twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa. Jajka z cukrem dokładnie utrzeć do białości z 4 minuty na większych obrotach. Jajka dodać do twarogu, wsypać budyń, wlać 2 łyżki stopionej margaryny, jogurt, sok z cytryny i mikserem połączyć składniki. Na ciasto dodać(...)miski wszystkie składniki bez kakao i mikserem połączyć składniki. Z ciasta odłożyć do osobnej miski połowę i wymieszać z kakao i 1 łyżką jogurtu. Forma 30x20 cm z papierem do pieczenia, do formy łyżka wkładać porcje ciasta, sernika, na wierzch nałożyć resztę ciasta. Piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec 50 minut, następnie na 160C
W Mojej Kuchni Lubięmomentu uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy posiekane cukierki i mieszamy całość. Gotowe ciasto przekładamy łyżką do papilotek umieszczonych w formie do muffinek. Wypełniamy je do ¾ ich wysokości. Pieczemy ok 20-25 minut w 170°C (bez termoobiegu) , lub dłużej, do suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy(...)warto zwiększyć ilość mascarpone – 250g i zmniejszyć ilość kremówki 30% -150g. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 170°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić
Słodki PomysłNastępnie nadmiar ciasta okrawamy nożykiem. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy na 10-15 minut do lodówki, by się dobrze schłodziło. Po tym czasie wkładamy je do rozgrzanego wcześniej piekarnika i pieczemy. Pieczenie: Temperatura - 200ºC i grzanie góra+dół Czas - 10 minut Resztę ciasta wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na prostokąt o tej samej grubości i wykrawamy ok. 10 pasków(...)gorącym cieście ciężko, by kawałki kruchego ciasta się nie porwały. Wobec tego układam je tylko na sobie. Moje ciasta są nieidealne, ale domowe i pyszne. Od perfekcji i powtarzalności mam pracę, w domu lubię gotować i piec na luzie, dla czystej przyjemności. Nie miejcie mi tego za złe! 😉 Po ułożeniu pasków ciasto ponownie trafia do piekarnika. Pieczenie: Temperatura
Cooking MonsterDość pracochłonny, ale wart każdej minuty spędzonej w kuchni. Zapraszam wszystkich łasuchów. Składniki: biszkopt: 3 jajka 0,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 200 g serka mascarpone 100 ml śmietany 36 % 2 łyżki cukru pudru bezy: 6 dużych białek szczypta soli 320 g drobnego cukru 2 łyżki cukru demerara 1 łyżeczka(...)mąkę wymieszaną w proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Ciasto wylej na papier do pieczenia dobrej jakości (ja używam zawsze Jana Niezbędnego). Piecz w 180 stopniach ok. 15 minut. Z biszkoptu za pomocą obręczy cukierniczej wytnij koła. Krem: Ubij mascarpone z cukrem, dodaj ubitą śmietanę i delikatnie połącz. Bezy: Białka ubij z dodatkiem soli, stopniowo dodawaj cukier. Gdy masa
Wielki apetyt